教育王國

標題: 為何放棄選擇荃官/林護而嘗試跨區外闖? [打印本頁]

作者: kiwi2007    時間: 21-10-8 08:17     標題: 為何放棄選擇荃官/林護而嘗試跨區外闖?

近年的案例包括:
~棄荃官,入 SPC
~棄林護,入WYHK
~棄荃官,入 GHS
~棄荃官,入 MSS
~棄林護,入 HYS
~棄荃官,入 SJC

作者: Kirin007    時間: 21-10-8 08:36

呢個post有D似地區名校 vs 傳統名校

作者: cafeva    時間: 21-10-8 08:40

因為返學除左成績外仲有好多其他野學

作者: gracelam    時間: 21-10-8 09:12

kiwi2007 發表於 21-10-8 08:17
近年的案例包括:
~棄荃官,入 SPC
~棄林護,入WYHK

棄荃官入GHS/MSS/SJC 不解, 唔通齋校好啲

棄林護入WYHK更匪夷所思...... 對於我來說

作者: b3410    時間: 21-10-8 09:17

覺得應該是比較喜歡傳統名校?

或者比較all round?
作者: 0030    時間: 21-10-8 09:26

個人有個人的選擇,你覺得好,我不一定也覺得好,只有最適合,沒有最好 對我而言選學校,除了banding/排名外,仲有其他的選項都好重要
作者: subb    時間: 21-10-8 09:27

因為鹹魚青菜各有喜愛! (emoji)(emoji)

作者: 王家爸爸    時間: 21-10-8 09:35

近年的案例包括:
~棄荃官,入 SPC
~棄林護,入WYHK
棄林護,入WYHK,有啲奇怪
作者: subb    時間: 21-10-8 09:35

我都識一個坐巴士耐會頭暈的人棄LW 選HYS !
只因喜歡呢
作者: 王家爸爸    時間: 21-10-8 09:36

gracelam 發表於 21-10-8 09:12

棄林護入WYHK更匪夷所思...... 對於我來說  ...
自由度唔同
作者: 王家爸爸    時間: 21-10-8 09:38

subb 發表於 21-10-8 09:35
我都識一個重巴士耐會頭暈的人棄LW 選HYS !
只因喜歡呢
依家好啲,土瓜灣站行過去
作者: P1001S    時間: 21-10-8 09:38

近年的案例包括:
~棄荃官,入 SPC
~棄林護,入WYHK

棄入是什麼意思?例如荃官/SPC同時有offer?

作者: LeeCC    時間: 21-10-8 09:47

棄林護入WYHK更匪夷所思...... 對於我來說  ...

有人棄林護揀喇沙和九華,媽咪話個仔中意男校和有運動場/球場,最後入九華

作者: gracelam    時間: 21-10-8 09:50

LeeCC 發表於 21-10-8 09:47
有人棄林護揀喇沙和九華,媽咪話個仔中意男校和有運動場/球場,最後入九華
...

LS及WYK呢2間我都理解

我仔 去WYK open day觀校, 見到個大草地, 佢都

作者: rabbittwin    時間: 21-10-8 10:04

其實呢D學校整體都好好,只談學術總有高低,但係咪只選學術最高個間就係最好。
有人鍾意揀直資多選擇;有人鍾意校舍大;有人鍾意多野玩。各取所需。

中學同小學係唔同世界,我都希望小朋友唔好只係讀書,要放眼世界,學下D soft skills。入大池做小魚不斷鬥快游好辛苦,入中池做中上魚,除了同大家游水外,學下其他花式都唔錯ar。

作者: angelanala    時間: 21-10-8 11:15

近年的案例包括:
~棄荃官,入 SPC
~棄林護,入WYHK
我都會咁揀,因為鍾意齋校同埋有宗教背景,純屬個人喜好
作者: dingyan    時間: 21-10-8 11:20

或者想中學生活多啲姿彩啩?

作者: Raccch    時間: 21-10-8 11:56

回覆 kiwi2007 的帖子

會唔會係覺得讀中學大個仔女了,唔想離屋企咁近
作者: Ca-mama    時間: 21-10-8 13:27

前幾年,仁立考頭三名學生,全部上山食麥記

作者: bobbob    時間: 21-10-8 13:31

可能想輕鬆啲?識人讀港華話好hea,日日返去打波
作者: bananaGi    時間: 21-10-8 14:26

回覆 kiwi2007 的帖子

棄林護,入 MCS
作者: bananaGi    時間: 21-10-8 14:29

棄荃官入GHS... 我明喎...

D人氣質好d

作者: gracelam    時間: 21-10-8 14:30

bananaGi 發表於 21-10-8 14:29
棄荃官入GHS... 我明喎...

D人氣質好d

當真?  

作者: ok3    時間: 21-10-8 14:35

有幾奇怪?! 講成績, 又唔覺樓主你講嗰兩間比起你講嗰堆傳統名中有咩優勢, 我甚至懷疑當中有啲會比嗰兩間更好. 況且讀書, 除左成績, 唔通真係冇其他嘢需要考慮? 棄A選B, 或棄B選A, 當事人自有考慮
作者: jazzcf    時間: 21-10-8 15:04

近年的案例包括:
~棄荃官,入 SPC
~棄林護,入WYHK
外闖後, 他們是否成為各校最 top 學生呢?

作者: puiyee61    時間: 21-10-8 15:48

回覆 Ca-mama 的帖子

咩叫上山食麥記??

作者: ucw    時間: 21-10-8 16:29

回覆 puiyee61 的帖子

EK 必勝中學,ABCC 是也。
作者: P1001S    時間: 21-10-8 16:59

puiyee61 發表於 21-10-8 15:48
回覆 Ca-mama 的帖子

咩叫上山食麥記??

麥當勞….道。SPCC

作者: Zleep    時間: 21-10-8 17:00

m 記,比喻得幾好
作者: mcl203    時間: 21-10-8 19:13

Zleep 發表於 21-10-8 17:00
m 記,比喻得幾好

係咪搞亂咗m記嘅用法?~~~

作者: PTL_L    時間: 21-10-8 19:27

我又好鬼鍾意齋校喎咸魚白菜,各有喜好
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-10-9 10:08

寃豬頭都有盲鼻菩薩, 跛腳烏鴉都有飛來蜢!

有幾奇?
睇tbb 套乜乜嫁到世界邊端….
香港咁多港男才俊,
都有咁多女仔外闖到印度, 尼日利亞, 孟加拉這些外區搵學校
啦!
作者: cafeva    時間: 21-10-9 10:17

小鹿揀學校 發表於 21-10-9 10:08
寃豬頭都有盲鼻菩薩, 跛腳烏鴉都有飛來蜢!

有幾奇?
邊個係盲鼻菩薩,邊個係破腳烏鴉
人哋話係觀音菩薩同鳳凰喎

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-10-9 10:34

cafeva 發表於 21-10-9 10:17
邊個係盲鼻菩薩,邊個係破腳烏鴉
人哋話係觀音菩薩同鳳凰喎
比喻嚟嘅啫,放鬆d啦!
尋日咁大雨, 有個小學生話 it is raining cats and dogs, 唔通真係個天跌堆貓貓狗狗落嚟咩⋯⋯

利申, 我仔都係讀緊間寃豬頭學校…

作者: cafeva    時間: 21-10-9 10:36

小鹿揀學校 發表於 21-10-9 10:34
比喻嚟嘅啫,放鬆d啦!
尋日咁大雨, 有個小學生話 it is raining cats and dogs, 唔通真係個天跌堆 ...
我都係打風得閒吹下水

作者: JojoDad    時間: 21-10-11 11:51

王家爸爸 發表於 21-10-8 09:35
棄林護,入WYHK,有啲奇怪
唔出奇,林護成績好無錯,但港華曆史耐D,校友網絡好好多,將來人脈廣。
作者: 王家爸爸    時間: 21-10-11 12:00

JojoDad 發表於 21-10-11 11:51
唔出奇,林護成績好無錯,但港華曆史耐D,校友網絡好好多,將來人脈廣。
入到林護,小朋友既成績應該唔錯,入港華未必適合。其實如果目的係校友網絡同人脈,佢有好多更好既選擇。
作者: mcl203    時間: 21-10-11 12:15

王家爸爸 發表於 21-10-11 12:00
入到林護,小朋友既成績應該唔錯,入港華未必適合。其實如果目的係校友網絡同人脈,佢有好多更好既選擇。 ...

如果係抽入LW,叩嘅係WYHK,會唔會有變數?~~~

作者: bobbob    時間: 21-10-11 12:17

JojoDad 發表於 21-10-11 11:51
唔好盲信人脈啦,無利用價值邊個識你
作者: gracelam    時間: 21-10-11 17:28

bobbob 發表於 21-10-11 12:17
唔好盲信人脈啦,無利用價值邊個識你

絕對同意!

仲要係中學同學, 畢業後3,5,7年頂多出嚟reunion2-3次!

但大部份ek家長好buy!

作者: kirstyau    時間: 21-10-11 17:42

近年的案例包括:
~棄荃官,入 SPC
~棄林護,入WYHK

棄林護入YWGS

作者: JojoDad    時間: 21-10-11 21:21

gracelam 發表於 21-10-11 17:28
絕對同意!

仲要係中學同學, 畢業後3,5,7年頂多出嚟reunion2-3次!
我地出身係八十年曆史男校,到今天我們不同屆校友們仍好互相照應。當然打鐵自身要硬,即自己都要有價值,加埋人脈係幫到。今年年我女想插班,校長校友們都幫忙寫信同致電。
作者: PTL_L    時間: 21-10-11 21:25

JojoDad 發表於 21-10-11 21:21
我地出身係八十年曆史男校,到今天我們不同屆校友們仍好互相照應。當然打鐵自身要硬,即自己都要有價值,加 ...
加油給力,等你好消息
作者: gracelam    時間: 21-10-11 21:27

我地出身係八十年曆史男校,到今天我們不同屆校友們仍好互相照應。當然打鐵自身要硬,即自己都要有價值,加 ...

宜家D年輕人唔同我哋個代㗎喇。今年同班可以攬頭攬頸, 下年唔同班响街撞到都唔會打招呼!

作者: mcl203    時間: 21-10-11 21:42

gracelam 發表於 21-10-11 21:27
宜家D年輕人唔同我哋個代㗎喇。今年同班可以攬頭攬頸, 下年唔同班响街撞到都唔會打招呼!
...

又咁嘅樹㗎?~~~

作者: JojoDad    時間: 21-10-11 21:44

PTL_L 發表於 21-10-11 21:25
加油給力,等你好消息

衰左啦,神校S2插班試,考S2中英數 final卷,准備不足。唯有留番B1c精英班.S2咯。
作者: P1001S    時間: 21-10-11 21:56

其實真係唔止,校友師兄師姐響讀緊時間嘅支持也是很有價值,例如當個中學生在唔知點做決定時,我唔係講百份百,但也不少師弟妹是通過這種型式得到幫助,憑師兄師姐嘅讀書和社會經驗去行果一步。

作者: PTL_L    時間: 21-10-11 22:58

JojoDad 發表於 21-10-11 21:44
衰左啦,神校S2插班試,考S2中英數 final卷,准備不足。唯有留番B1c精單.S2咯。 ...
「塞翁失馬焉知非福」可能有啲啓示最緊要係讀果個,佢讀得開心有成功感先最重要。
作者: kiwi2007    時間: 21-10-11 23:48

近年的案例包括:
~棄荃官,入 SPC
~棄林護,入WYHK
答:
~揀 SPC 因為 history, DSS, horizon, brotherhood...
~揀 WYHK 因為 history, religion, sports, brotherhood...
~揀 GHS 因為 history, DSS, sports, infrastructure...
~揀 MSS 因為 history, sisterhood,  exposures...
~揀 HYS 因為 history, DSS, sports...
~揀 SJC 因為 history, brotherhood, academics...

*以上答案只代表個別真正用家真實考慮重點,絕對與 DSE 表現&數據/入三大%/業績....無關

作者: bobbob    時間: 21-10-12 09:17

你女如果想插男校可能得jk
從呢個例子歸根到底都係睇實力,所謂人脈係無咩幫助

作者: bobbob    時間: 21-10-12 09:21

...
咁唔上心都唔係件壞事
作者: 傻太    時間: 21-10-12 09:29

...

九龍兩間男校,每個星期六、日係學校草地球場都會有班阿叔阿伯校友回校踢波,我個人好羨慕這份凝聚力

作者: JojoDad    時間: 21-10-12 19:20

傻太 發表於 21-10-12 09:29

九龍兩間男校,每個星期六、日係學校草地球場都會有班阿叔阿 ...

我未能感受到個點評係+ve或-ve,姑且當正面先啦。我嗰間每年都有校友盃足籃球賽,亦有與位于新界的兄弟校比賽交流,其間早至6、70年代畢業的師兄也有參加。市儈D講,好多商務都有從這開展。女兒因少樣嘢未能入男校是上天注定,佢唔夠實力考S2期考卷我點會怪佢同灰心呢?我地好多同學畢業後到校友所屬企業實習,這不是人脈作用又是什麼呢?自身固然要有一定實力,但如不是team player, 無人脈,相信立足也有挑戰的。BTW,I will stop here and won't comment and respond to this topic LA...祝大家安康。
作者: GreenMaDad    時間: 21-10-12 22:10

其實我反而奇怪點解咁多人執着DSE成蹟好而覺得林護,荃官好。
我自己識得林護,荃官尖子,亦識其他地區名校尖子,佢地當年會考成績好,入到三大,甚至神科,但事實係入到神科,出黎做專業人士,佢地英文,exposure 始終比傳統名校畢業生差一大截。

佢地成績好,當然代表本身佢地頭腦好,如果當初佢地入左傳統名校,再加埋英文好,眼界闊,佢地宜家既事業同生活水準肯定更上幾層樓。

作者: 02413124    時間: 21-10-13 10:36

因好多家長除academic 外,更重視horizon

作者: tkhhung    時間: 21-10-13 21:23

JojoDad 發表於 21-10-11 21:44
衰左啦,神校S2插班試,考S2中英數 final卷,准備不足。唯有留番B1c精單.S2咯。 ...

考好上學期考試 再出去插班 去到S3 都有機會

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5