教育王國

標題: 舊年考小學,簡直係遇到前所未有嘅困難,分享D資訊比你地 [打印本頁]

作者: yukili1111    時間: 21-9-25 15:09     標題: 舊年考小學,簡直係遇到前所未有嘅困難,分享D資訊比你地

容許我用一句話去講 “我簡直要用身心疲累去形容呢整整接近兩年過程”不過黃天不負有心人終於都如願!祝願你地來年成成功入讀!
年級小小就要訓練佢成為youtuber一樣,不斷NG NG NG...拍到我同佢都

有幾樣野要提下K2 K3迷茫中的你們,單純分享

自己知道自己需要working 能力有限,為佢報讀左好多證書課程同面試班!
證書課程分別報了:Cambridge、KPCC和朗誦、故事比賽(全部都能獲得佳績,母親感動落淚)

接下來我分享下我中伏嘅地方:
起初係一間好小型嘅中心學Cambridge,第一感覺每個星期都唔同老師都算了,果幾個老師嘅發音同我屋企嘅姐姐發音差不多擁有印尼嘅味道,我就知道自己死得,所以即刻就搵左個補習姐姐,經過4個月左右嘅努力,如願考到心儀的成績

然後,面試班無論係九龍塘多人爭到嘔果間面試班NiXX sXX,小博X,還是後來轉左蚊型中心荃灣日X坊,老師每堂一句說話可以總結嘅就係“我嘅小朋友有咩唔得有咩唔得......” 我當然知道佢唔得先出黎外補啦,比老師鬧到懷疑人生後,我係最後階段決定請左一個私人老師教授面試和英文,私人老師真係幫左我好多,除咗可以針對性教佢弱嘅地方,仲好關心小朋友的言行舉止,果下我就覺得自己離開外面嘅面試班係一個非常正確的決定,迷茫下的我真係好感動,令到我係考小不再孤單

雖然中後段就已經獲得心儀offer,但係到最後都想叩門津小嘅門,我真係不敢想象,原來我叩左亦叩到甘多間,感謝主。

所以坊間機構林林總總,搵一間好嘅好難,只在乎利益,不在乎小朋友的發展實在太多,奉勸能力唔高嘅小朋友出去外補真係三思,畢竟都一對幾,一對一老師嘅成效真係非常大。

最後,我就已經完成任務了,你們加油!

作者: PTL_L    時間: 21-9-25 15:41

yukili1111 發表於 21-9-25 15:09
容許我用一句話去講 “我簡直要用身心疲累去形容呢整整接近兩年過程”不過黃天不負有心人終於都如願!祝願 ...

不好意思,恕我部分不能認同,升小只是人生學習的一小部分,但已經要考呢樣又要考果樣,可能會覺得疫情下,多咗時間咪學多啲囉,但都反映到家長取向,從而造成壓力,讀書有排讀,呢種風氣不應該助長。
其二,單對單學習都要睇彩數,並不是所有補習中心都不理想,亦有私人補習老師逢考試no show,因為佢哋自己都要考,由其大學生,總結,睇自己好唔好彩遇到好既。

以上只是個人意見,見諒!不過都辛苦媽媽了。

作者: happymeme    時間: 21-9-25 16:44

其實就算冇咗疫情,啲學校都要拍片。真係玩死家長同小朋友

作者: chanti    時間: 21-9-25 18:58

容許我用一句話去講 “我簡直要用身心疲累去形容呢整整接近兩年過程”不過黃天不負有心人終於都如願!祝願 ...

有料既老師都唔會去learning centre 教,教我女英文個個老師都係自己出來私教,上午係國際幼稚園教,下午出來私補。1-1 私補真的進步得快。

作者: mumumma    時間: 21-9-25 19:04

chanti 發表於 21-9-25 18:58

有料既老師都唔會去learning centre 教,教我女英文個個老師 ...

我又唔覺喎... 好多私補老師質素都好參差(emoji)都係要小朋友試過夾到先得。我而家都唔敢搵私補啦,試過幾個冇責任感既(emoji)(emoji)反而係補習社遇到既老師有愛心好多,所以都係人夾人架

作者: Szeszeki    時間: 21-9-25 20:51

多謝分享,恭喜你!

我囡囡上年都經歷左大半年要 interview生涯,其中有 offer, reject 同 waiting list. 最後意想不到最最最難入果間女龍津竟然收左佢!即時一身鬆哂,同阿女講黎緊12年你同阿妹唔駛 interview喇

我係 working mom, 所以冇同佢溫,大部份靠阿囡自己生性,我 print定一大叠小一,二卷比佢操卷。亦都冇去補習班,所以interview靠阿囡自己執生好重要。另外,有一個外藉老師教阿女英文.

作者: Kirin007    時間: 21-9-25 21:46

似我呢種信奉有幾大腳就著幾大鞋嘅就完全體會唔到箇中辛酸!佩服
作者: victorccg    時間: 21-9-25 22:24

Szeszeki 發表於 21-9-25 20:51
多謝分享,恭喜你!

我囡囡上年都經歷左大半年要 interview生涯,其中有 offer, reject 同 waiting list.  ...
Maryknoll?
作者: Szeszeki    時間: 21-9-25 22:32

victorccg 發表於 21-9-25 22:24
Maryknoll?
不是呀,maryknoll不是 100%女龍啦
作者: sherrychim    時間: 21-9-25 22:51

Kirin007 發表於 21-9-25 21:46
似我呢種信奉有幾大腳就著幾大鞋嘅就完全體會唔到箇中辛酸!佩服

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: Zleep    時間: 21-9-25 23:04

升小已經要操到個小朋友咁,真係唔敢想像係小學六年會點
過來人講句,咁樣谷小朋友未必係好事,學習係循序漸進的,要唸下點提升小朋友既學習興趣,好過果d 乜cert 物cert 好多,有時小朋友有左動力自己想向上時,獎就會自然伴隨,包括級頭咩咩咩獎學金呀果d,特別去到小三四時各小朋友真的發力時更見真章,anyway,期待你小三四時繼續update 狀況

作者: Jean1769    時間: 21-9-25 23:28

Zleep 發表於 21-9-25 23:04
升小已經要操到個小朋友咁,真係唔敢想像係小學六年會點
過來人講句,咁樣谷小朋友未必係好事,學習係 ...

又咁講,如果K2谷一年入到間好的一條龍,就可以至少小學六年唔駛點谷,真正為興趣而學唔駛搏拎證書同獎又唔駛谷過學校所需。反而考少入唔到一條龍,就真係起碼要谷六年,課外活動為拎獎同證書學校考試又要搏盡級頭

作者: yukili1111    時間: 21-9-25 23:33

回覆 Zleep 的帖子

主要係我唔需要再玩六年後嘅升中遊戲,我覺得呢一兩年嘅付出唔係D咩
作者: yukili1111    時間: 21-9-25 23:35

chanti 發表於 21-9-25 18:58

有料既老師都唔會去learning centre 教,教我女英文個個老師 ...
完全認同!
作者: yukili1111    時間: 21-9-25 23:37

PTL_L 發表於 21-9-25 15:41
不好意思,恕我部分不能認同,升小只是人生學習的一小部分,但已經要考呢樣又要考果樣,可能會覺得疫情下 ...
好彩嘅係我果嗰老師真係好好,佢又已經畢業
作者: yukili1111    時間: 21-9-25 23:39

Kirin007 發表於 21-9-25 21:46
香港嘅教育體制下真係無辦法,大抽獎嘅運氣唔係人人有
作者: 吹水媽媽    時間: 21-9-25 23:39

多謝媽媽無私分享!!我係今年K3 生媽媽,眼見有d 大壓力到喊,有啲又喪鬧/谷小朋友,都有啲玩咗一半愈玩愈謝,我真心講句,「緣份遊戲啫,小朋友一定有書讀!!如果真係入唔到心儀學校,咪下午插班!唔駛搞到世界末日前咁!!good luck to you all 」

作者: Jean1769    時間: 21-9-25 23:40

yukili1111 發表於 21-9-25 23:33

主要係我唔需要再玩六年後嘅升中遊戲,我覺得呢一兩年嘅付出唔係D咩 ...

非常同意

我認識的朋友,升小唔谷的話咪小學谷到傻,我見就算讀津小d屋邨師奶都落力谷,升中難玩十倍反而入到心儀的一條龍就真係可以享受學習選擇真心喜愛的活動不用太目標為本

作者: lflxl    時間: 21-9-25 23:55

我都好怕拍片。今年幫阿仔報咗嘅得一間要拍片,臨到交片嗰日棄權。人生係一場耐力賽,做家長有時都會洩氣。希望入返兄姊在讀嘅直私啦!

作者: PTL_L    時間: 21-9-25 23:58

yukili1111 發表於 21-9-25 23:33

主要係我唔需要再玩六年後嘅升中遊戲,我覺得呢一兩年嘅付出唔係D咩 ...
人心總不足,就算而家一條龍,6年後仍然會蠢蠢欲動
作者: PTL_L    時間: 21-9-26 00:09

Jean1769 發表於 21-9-25 23:40
非常同意

我認識的朋友,升小唔谷的話咪小學谷到傻,我見就算讀津小d屋邨師奶都落 ...

我可唔可以理解你意思係,既然小學都要谷,不如而家谷定先?好似好合理,但時間數字上唔同喎,幼稚園未谷,小學谷,由小一谷到小六,都係6年,中學你諗都唔駛諗喇,啲細路唔會俾你再話事。但你concept係既然咁,不如咁,即幼稚園k2開始谷到小六,共8年喎,數字上都唔同啦。
作者: Kirin007    時間: 21-9-26 00:24

PTL_L 發表於 21-9-25 23:58
講到重點,我真係唔會信4、5歲就搏晒命嘅家長會讓細路小學輕鬆六年,或者換種講法:家長會甘心小朋友變得平凡?一山還有一山高,攀上哪座山是個頭?    btw: 人各有志

作者: Jean1769    時間: 21-9-26 00:42

PTL_L 發表於 21-9-26 00:09
我可唔可以理解你意思係,既然小學都要谷,不如而家谷定先?好似好合理,但時間數字上唔同喎,幼稚園未谷 ...

你理解錯,我意思係只係考小前谷,成功入到心儀一條龍就可以享受學習同課外活動。

作者: yukili1111    時間: 21-9-26 00:44

Kirin007 發表於 21-9-26 00:24
講到重點,我真係唔會信4、5歲就搏晒命嘅家長會讓細路小學輕鬆六年,或者換種講法:家長會甘心小朋友變得平 ...
提早習慣和適應未嘗唔係一件好事,身邊朋友太多讀D happy school 幼稚園升上小一默書就爆喊了。選擇直私嘅其中一個原因係自己抽獎果嗰區嘅學校真係差到唔知點講,二黎得15分何來運氣?
作者: yukili1111    時間: 21-9-26 00:45

Jean1769 發表於 21-9-26 00:42
你理解錯,我意思係只係考小前谷,成功入到心儀一條龍就可以享受學習同課外活動。
...
我非常同意你嘅睇法!
作者: PTL_L    時間: 21-9-26 00:47

Jean1769 發表於 21-9-26 00:42
...
咁又未必,呢啲只會係初升小既家長諗法,到高小時,大家就會慢慢意識到目標在dse,諗住可以輕輕鬆鬆一條龍就咁上中學再直闖dse,係無可能既。除非對小朋友升讀大學冇要求又或一早諗住放洋,是是但但就可以輕輕鬆鬆一條龍直上,你睇下st Mary、天神班女,一樣一條龍,佢哋夠唔夠膽只享受而唔出力?
作者: Jean1769    時間: 21-9-26 00:50

PTL_L 發表於 21-9-26 00:47
咁又未必,呢啲只會係初升小既家長諗法,到高小時,大家就會慢慢意識到目標在dse,諗住可以輕輕鬆鬆一條龍就 ...

咁講無得講啦,我就唔知人哋點,但我而家係一間一條龍,就正如頭先所講,唔駛再目標為本咁去學呢樣果樣參加埋d用錢買獎的比賽,可以享受學習。唔考第尾我都收貨

作者: Kirin007    時間: 21-9-26 00:52

yukili1111 發表於 21-9-25 23:39
香港嘅教育體制下真係無辦法,大抽獎嘅運氣唔係人人有
讀書唔係拼彩數,靠彩數嘅大多結果唔係幾好。大學都有肄業、博士都會失業!
作者: PTL_L    時間: 21-9-26 00:52

yukili1111 發表於 21-9-26 00:44
提早習慣和適應未嘗唔係一件好事,身邊朋友太多讀D happy school 幼稚園升上小一默書就爆喊了。選擇直私嘅 ...
睇要求啦,我小朋友超級happy school升小,幼稚園k3下學期先叫學下英文,零cert.零比賽,亦零直私offer,搞珠入地區一線,過程適應非常好,因為從小培養閱讀習慣,所以文字pick up非常好,既然適應到,咪又試下其他更好既學校,又俾佢考到,而家升中都係好學校。
作者: PTL_L    時間: 21-9-26 00:54

Jean1769 發表於 21-9-26 00:50
咁講無得講啦,我就唔知人哋點,但我而家係一間一條龍,就正如頭先所講,唔駛再目標為本咁去學呢樣果樣參 ...
到小朋友升中後,仍然只需享受讀書又唔理成績,又冇俾學校捽,就係贏家喇
作者: daijuju    時間: 21-9-26 00:55

PTL_L 發表於 21-9-26 00:47
咁又未必,呢啲只會係初升小既家長諗法,到高小時,大家就會慢慢意識到目標在dse,諗住可以輕輕鬆鬆一條龍就 ...

冇話唔出力,但起碼升中唔使咁緊張。唔使擔心呈分,心態上差好遠。自然給予的自由也大了,多些時間做小朋友喜歡做的事。

作者: yukili1111    時間: 21-9-26 00:55

PTL_L 發表於 21-9-26 00:52
睇要求啦,我小朋友超級happy school升小,幼稚園k3下學期先叫學下英文,零cert.零比賽,亦零直私offer,搞 ...
唔係每個人都命水抽到好學校,甘樣至小可以未雨綢繆
作者: Jean1769    時間: 21-9-26 00:56

PTL_L 發表於 21-9-26 00:54
到小朋友升中後,仍然只需享受讀書又唔理成績,又冇俾學校捽,就係贏家喇 ...

享受讀書的話,我相信成績唔會差得去邊

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 00:57

yukili1111 發表於 21-9-26 00:55
唔係每個人都命水抽到好學校,甘樣至小可以未雨綢繆
算唔算叫命水呢?我又唔覺,只係有做下功夫,人棄我取囉
作者: Jean1769    時間: 21-9-26 00:57

daijuju 發表於 21-9-26 00:55
冇話唔出力,但起碼升中唔使咁緊張。唔使擔心呈分,心態上差好遠。自然給予的自由也大了,多些時間做小朋 ...

exactly

唔駛考試爭一分都世界末日咁

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 00:57

Jean1769 發表於 21-9-26 00:56
享受讀書的話,我相信成績唔會差得去邊
咁就唔係唔考第尾就可以啦
作者: Jean1769    時間: 21-9-26 00:58

PTL_L 發表於 21-9-26 00:57
咁就唔係唔考第尾就可以啦

咁我果間就算考第尾都應該唔差既 人哋同我講咋

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 00:59

Jean1769 發表於 21-9-26 00:57
exactly

唔駛考試爭一分都世界末日咁
咁又唔好咁誇張,banding係一個range,唔會差一兩分就呼天搶地
作者: PTL_L    時間: 21-9-26 01:00

Jean1769 發表於 21-9-26 00:58

咁當然望人好啦等你到時再分享點樣享受法,但又可以考第尾,不過dse成績都應該唔差?
作者: Jean1769    時間: 21-9-26 01:00

PTL_L 發表於 21-9-26 00:59
咁又唔好咁誇張,banding係一個range,唔會差一兩分就呼天搶地

你講既應該係派位中學。但如果要去考直私特別最top果幾間要小學考級幾,咁爭少少就可以爭好遠

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 01:02

Jean1769 發表於 21-9-26 01:00

你講既應該係派位中學。但如果要去考直私特別最top果幾間 ...
冇話一定要最top,但一定要爭,係個人選擇喇。
作者: Jean1769    時間: 21-9-26 01:03

PTL_L 發表於 21-9-26 01:02
冇話一定要最top,但一定要爭,係個人選擇喇。

所以跟本係雞同鴨講 不過我唔會再需要爭,直到N年後DSE咯

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 01:06

Jean1769 發表於 21-9-26 01:03
...

其實係㗎,小學行既,我哋行左喇,而家劍指dse,回望返再揀,唔抗拒一條龍,但唔會覺得起香港讀書可真輕鬆地享受學習,呢個頗天真既想法。
作者: Jean1769    時間: 21-9-26 01:09

PTL_L 發表於 21-9-26 01:06
其實係㗎,小學行既,我哋行左喇,而家劍指dse,回望返再揀,唔抗拒一條龍,但唔會覺得起香港讀書可真輕鬆 ...

凡事都係相對㗎唧,可以相對地享受學習同課外活動已經好好咯。係得呢度玩就要接受呢個地方的遊戲規則。咁查實其他地方都係要公開試定勝負既唧

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 01:13

daijuju 發表於 21-9-26 00:55
冇話唔出力,但起碼升中唔使咁緊張。唔使擔心呈分,心態上差好遠。自然給予的自由也大了,多些時間做小朋 ...
呢個講法,認同既。只是唔認同太早谷小朋友從而入一條龍(入到就話,入唔到又係谷左6年),亦希望記得及做到自己升小前谷小朋友既初心,就係唔想為升中而再谷,好多都係繼續戰鬥多6年既,就係因為人心不足。
作者: PTL_L    時間: 21-9-26 01:16

Jean1769 發表於 21-9-26 01:09
凡事都係相對㗎唧,可以相對地享受學習同課外活動已經好好咯。係得呢度玩就要接受呢個地方的遊戲規則。咁 ...

咁初小係真係應該享受既。而享受學習又未必只存在一條龍,有直中都一樣幸福,到時仲可以多個選擇tim
作者: daijuju    時間: 21-9-26 01:20

PTL_L 發表於 21-9-26 01:13
呢個講法,認同既。只是唔認同太早谷小朋友從而入一條龍(入到就話,入唔到又係谷左6年),亦希望記得及做 ...

銜接升小都需要谷下,否則未谷過,一升上去又默書又功課實呼天搶地,我自己就唔buy happy school+0谷,除非一心讀國際學校,本地都走唔甩谷。不過train面試多數係常識,表達能力,禮貌,思維,學術唔需要太超前,軟實力為多,呢啲訓練我覺得對小朋友都係好嘅。我小朋友當初考小也沒考到龍,之後才插到龍,自己心態上係輕鬆好多,也減少了給小朋友的壓力,大家都舒服些。

作者: Jean1769    時間: 21-9-26 01:20

PTL_L 發表於 21-9-26 01:16
咁初小係真係應該享受既。而享受學習又未必只存在一條龍,有直中都一樣幸福,到時仲可以多個選擇tim :waha ...

直中即唔係100%升中?咁咪又係要操生操死去做前N%

人哋我就唔知,考小前我就已同自己講最緊要一條龍。寧願要一線尾一條龍都唔會揀三私一直果d少林寺。咁人人取態唔同既我講我自己取向咋

作者: Jean1769    時間: 21-9-26 01:23

daijuju 發表於 21-9-26 01:20
銜接升小都需要谷下,否則未谷過,一升上去又默書又功課實呼天搶地,我自己就唔buy happy school+0谷,除 ...

玩過考小遊戲就明白你所講,學術夠用就得啦,證書獎項果d有一兩張都夠洗。我都見識過有d家長為左考小谷到阿媽都唔認得,成枱獎盃日日操練習,但其實唔係咁玩法嘛。呢個玩法玩升中就啱。所以考小真係性價比高

作者: daijuju    時間: 21-9-26 01:31

Jean1769 發表於 21-9-26 01:23

玩過考小遊戲就明白你所講,學術夠用就得啦,證書獎項果d ...

個個小朋友不同,學術突出都好過冇,唔係個個講嘢叻呢

作者: chanti    時間: 21-9-26 01:37

mumumma 發表於 21-9-25 19:04
我又唔覺喎... 好多私補老師質素都好參差(emoji)都係要小朋友試過夾到先得。我而家都唔敢搵私補啦,試過幾 ...

私補, 當然非常參次. 有個自稱University of London 英文系畢業, 我上網search 下原來係long distance course , 仲收幾百一小時….所以我找註冊老師,質素有保證。之前搵過本地英中出身大學生、補補下就唔補。我2個小孩, 請過不同導師,我覺得專業既老師係會因材施教,而不是人夾人

作者: cantona2001    時間: 21-9-26 02:29

Jean1769 發表於 21-9-25 23:40
非常同意

我認識的朋友,升小唔谷的話咪小學谷到傻,我見就算讀津小d屋邨師奶都落 ...
我身邊朋友反而無咩人谷,好多已經plan左中學出國,一係國際學校,或者CKY/啟思個類比較少壓力學校,我自己都研究緊小朋友邊年出國好,成個小學都無補過習,宜家就昇中,小朋友都係keep住睇書,輕鬆學習
作者: boyboobee    時間: 21-9-26 07:56     標題: 回覆樓主:

睇到每一位家長嘅回覆,可見各有取向,但無論係邊種態度,都係想小朋友好。我自己亦玩咗兩次,大嘅當年參加好多興趣班,考咗好多證書,亦參加比賽攞一堆獎,也讀了面試班,因為自己完全唔知面試遊戲點樣玩。結果算不俗,直私有4、5個offer, 包括三私中的一間,但最後入讀了愛心私校,如今正在考呈分試了,成績很一般,只對藝術類學習有興趣,學習能力強,但不想學習。這個結果就是當年自己忽略了,沒培養她的學習興趣和態度。  大女的小學學習歷程和態度,改變了我教育細女的重點,細女只學phonics和中文補習班,興趣班是跳舞,只有幾張證書和寥寥可數幾個獎,平常花時間在伴讀和玩遊戲,遊戲中加入學習元素,考直私結果落差很大,只有一個offer,其中最大問題是所有拍片的都落選或waiting。不過小朋友從這些經驗中學到很多,大抽獎不中後,叩門大作戰面試快速適應,很快進入狀態,結果亦算不錯,有三間地區一線offer,包括31網每年見報那間,只是收到叩門offer前也收到心儀直資call waiting而註冊了。 相差5年的兩次大作戰,選擇重點不同,但同樣辛苦,結論是提升小朋友學習興趣,和幫她們自己找到學習目標最重要。現在我在大女學習態度上難以扭轉,無從入手,希望準小學生的家長別只想著如何入成績好的學校,而忽略了培養學習態度和興趣。

作者: Jean1769    時間: 21-9-26 08:17

boyboobee 發表於 21-9-26 07:56
睇到每一位家長嘅回覆,可見各有取向,但無論係邊種態度,都係想小朋友好。我自己亦玩咗兩次,大嘅當年參加 ...

多謝你咁用心既分享。想問下你指忽略培養學習態度及與趣係指咩?

作者: lovebb2    時間: 21-9-26 08:51

PTL_L 發表於 21-9-25 23:58
Agree, 如是我,我會轉去 國際學校。
https://topick.hket.com/article/2882966/%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD%B8%E6%A0%A1%EF%BD%9C%E4%B8%8D%E6%83%B3%E5%85%92%E5%AD%90%E5%81%9A%E8%A2%AB%E6%99%82%E4%BB%A3%E6%B7%98%E6%B1%B0%E7%9A%84%E3%80%8C%E8%A8%98%E6%86%B6%E6%A9%9F%E5%99%A8%E3%80%8D%20%20%20%E6%B8%AF%E5%AA%BD%E6%A3%84%E5%82%B3%E7%B5%B1%E5%90%8D%E6%A0%A1%E8%B2%B7%E5%82%B5%E5%88%B8%E8%BD%89%E8%AE%80%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD%B8%E6%A0%A1

作者: Jean1769    時間: 21-9-26 09:45

lovebb2 發表於 21-9-26 08:51
Agree, 如是我,我會轉去 國際學校。
https://topick.hket.com/article/2882966/%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD% ...

佢既傳統名校係邊間先

1000萬半價咗的債券都要500萬喎

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 11:13

daijuju 發表於 21-9-26 01:20
銜接升小都需要谷下,否則未谷過,一升上去又默書又功課實呼天搶地,我自己就唔buy happy school+0谷,除 ...
「谷」同「學習」,個人認為是兩種概念,「谷」是不停重複操練,「學習」是有意義且未必需要不停操練。認同唔可以happy school+零學習,事實上底夠穩,讀愈高年級愈有幫助,家長亦可以愈早放手。但唔需要谷,即縱使參加比賽、考cert,試完唔同補習社又或私人老師,再將說出自己做法,同鼓吹呢個風氣是無異,有時自己知就可以了。其實想表達是參加咩班問題不大,「夠」就可以,亦唔好諗住入到一條龍就一勞永逸,只係時間未到。大家身處呢個地方,大家都明玩法,唔好天真地認為考第尾都有用,因為考第尾就係第尾,唔會理咩咩神校,一樣升唔到班。
至於銜接上,父母其實可以做多啲,起屋企玩下認讀遊戲、默寫下,其實大部分幼稚園起k3都有呢類適應活動,父母可以強化,加深或加多字彙量等。

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 11:26

Jean1769 發表於 21-9-26 01:20
直中即唔係100%升中?咁咪又係要操生操死去做前N%

人哋我就唔知,考小前我就已同自己講最緊要一條龍。寧 ...

我諗你真係好唔熟,都明既,始終係初小家長,又已認定某重學制。直中小關係係盡收85%小學部band 1&2既學生,大部分直中既都係band 1學校,其實放生個15%(如有)未嘗唔係好事,拉牛上樹會更吃力。我又唔敢代表所有有直中的小朋友或家長,但確實做好自己本分就可以進可攻退可守。
作者: cafeva    時間: 21-9-26 11:28

PTL_L 發表於 21-9-26 11:26
我諗你真係好唔熟,都明既,始終係初小家長,又已認定某重學制。直中小關係係盡收85%小學部band 1&2既學生 ...
網友應該係入左神校呀!
作者: PTL_L    時間: 21-9-26 11:29

cafeva 發表於 21-9-26 11:28
網友應該係入左神校呀!

估到,所以x氣咁大,又CC神mouth:" />
作者: cafeva    時間: 21-9-26 11:33

PTL_L 發表於 21-9-26 11:29
咁又的確少好多升中煩惱既!不過應該不能輕輕鬆鬆啩⋯
作者: PTL_L    時間: 21-9-26 11:38

cafeva 發表於 21-9-26 11:33
咁又的確少好多升中煩惱既!不過應該不能輕輕鬆鬆啩⋯
呢個咪係問題囉,考尾二起CC點升班呀?不過我見過用書,確實唔太特別既。
作者: Jean1769    時間: 21-9-26 11:42

PTL_L 發表於 21-9-26 11:29

首先我就唔回應入左邊間,香港神校名校都唔係得你講果間,而就算我入到一線尾一條龍我都一樣本著同一心態對待小學六年學習生涯你係都要唔信香港有家長咁諗我都無法

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 11:53

Jean1769 發表於 21-9-26 11:42

首先我就唔回應入左邊間,香港神校名校都唔係得你講果間, ...

你唔駛回應我,因唔太想知信你既,小朋友係你既,加油,keep住。
作者: Jean1769    時間: 21-9-26 11:53

PTL_L 發表於 21-9-26 11:53
信你既,小朋友係你既,加油,keep住。

多謝,你都唔駛咁擔心我哋

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 11:55

Jean1769 發表於 21-9-26 11:53
多謝,你都唔駛咁擔心我哋
唔會擔心你呀,因為擔心都係花心神起自己關心既人身上好喇。
作者: Jean1769    時間: 21-9-26 11:56

PTL_L 發表於 21-9-26 11:55
唔會擔心你呀,因為擔心都係花心神起自己關心既人身上好喇。

正確態度呀,同我一樣

作者: cafeva    時間: 21-9-26 11:59

話間學校考第尾都唔會差,唔驶講都知邉間啦
恭喜哂
作者: cafeva    時間: 21-9-26 12:04

Jean1769 發表於 21-9-26 00:58

作者: cantona2001    時間: 21-9-26 12:26

cafeva 發表於 21-9-26 11:59
恭喜哂

就算係讀xxxx,考第尾,當上到中學都考唔到入大學,記得好似係咁上下
作者: Jean1769    時間: 21-9-26 12:29

cafeva 發表於 21-9-26 11:59
恭喜哂

咁又唔係好啱喎,我覺得唔少學校都係咁,唔係剩係得一間

我哋返回正題唔好愈講愈遠

作者: musiclover1609    時間: 21-9-26 12:32

boyboobee 發表於 21-9-26 07:56
睇到每一位家長嘅回覆,可見各有取向,但無論係邊種態度,都係想小朋友好。我自己亦玩咗兩次,大嘅當年參加 ...

很認同你所說的,我也認為培養孩子的學習興趣與態度更重要,畢竟學習是一生的事情,過分催谷,孩子壞了「胃口」,是一件得不償失的事。

作者: cafeva    時間: 21-9-26 12:36

cantona2001 發表於 21-9-26 12:26
就算係讀xxxx,考第尾,當上到中學都考唔到入大學,記得好似係咁上下
唔驶等咁耐,聽聞應該會有人揾佢倾下偈……
作者: boyboobee    時間: 21-9-26 12:42

Jean1769 發表於 21-9-26 08:17
多謝你咁用心既分享。想問下你指忽略培養學習態度及與趣係指咩?

就係只著重提升中英語文能力,數學計算能力,爭取獎狀等等,但冇培養出小朋友自己喜歡學習的興趣,冇幫佢響學習過程搵出樂趣或成功感,以致於越大佢就越冇學習動力,亦冇將完成作業、溫習備測備考成為自己學習嘅責任。

作者: Jean1769    時間: 21-9-26 12:58

boyboobee 發表於 21-9-26 12:42

就係只著重提升中英語文能力,數學計算能力,爭取獎狀等 ...

多謝你分享,非常同意

作者: lambeanmama    時間: 21-9-26 13:15

就係只著重提升中英語文能力,數學計算能力,爭取獎狀等 ...

很好的分享。我覺得讀咩學校都好;去到尾都要小朋友自己面對公開試。所以一個良好的學習態度是必須的。

做家長的,幫得幾多年?!去到中學,都係睇小朋友自己。

大家繼續加油。

作者: daijuju    時間: 21-9-26 13:17

PTL_L 發表於 21-9-26 11:13
「谷」同「學習」,個人認為是兩種概念,「谷」是不停重複操練,「學習」是有意義且未必需要不停操練。認同 ...

係啊,龍只是心態上輕鬆些,但應付學業當然還是必須要盡力做的。操練就適可而止吧,要針對性而不是盲目操。我小朋友入咗龍後除考試前都不怎麼操課外練習了,盡量積極參與不同活動提高社交自理等能力。至於外判與否,都係睇家庭需要,父母個人能力耐性等。

作者: daijuju    時間: 21-9-26 13:20

呢樣真係好重要

作者: lambeanmama    時間: 21-9-26 13:23

我是早兩年考的,因為面見為主,情況可能不同。但也樂意分享吓。

我仔讀私幼,有讀面試班,無外補學術,但父母有在家教。無考cert; 也無比賽。我哋家比較花時間在閱讀上。考小結果考12有8個offer; 無大家公認是神校的offer。

我覺得,如果目標是神校,除非有過人天資或有校友關係,可能在學術上要進取一點;尤其中文和數學。(英文普遍都強)。如果目標不是神校的話,我覺得不用太在意有無cert 呢啲。

你問我谷唔谷?我覺得我不谷的;但嚴厲而有要求。即會跟足學校教的進度;但無要求個仔超前學習。

我同意外補作用不大;一對一效果一定更好;我便是我仔的私補老師囉。(emoji)

作者: 964000    時間: 21-9-26 19:30

Jean1769 發表於 21-9-26 01:03
...

我好明你講乜喎,其實一條龍真係好正,我地在IS係幼稚園巳經一條龍,的確從冇升學和名次壓力,可以專心做喜歡的活動,亦包括學習和閲讀(冇壓力不表示不學習),到高中先發力而升大學又唔差,我覺得小學係賺咗。
日本有些學校係一條龍升名大校添呀,當然爭崩頭入。

作者: hkpapa852    時間: 21-9-26 20:27

可能我識人少,咁多年嚟未見過谷完一段就放手既家長,通常只有越谷越勁(不過佢地唔會認係谷,話只係興趣班)。

到放手之時,極大機會係無法叫得郁小朋友而被迫放手。
作者: Zleep    時間: 21-9-26 20:42

hkpapa852 發表於 21-9-26 20:27
可能我識人少,咁多年嚟未見過谷完一段就放手既家長,通常只有越谷越勁(不過佢地唔會認係谷,話只係興趣班 ...
完全同意,呢d 就係龍頭蛇尾,小朋友被谷到小五六就變左為讀而讀,對讀書,求知都冇乜興趣,雖然父母仲可以control到佢地,但當小朋友捱到上中一後,到時要靠自覺性,自律性既時期,加埋男女仔到左反叛期,佢地積累落黎想玩既心就會一次過爆發,此消彼長,中學大換位的情況比比皆是。
不過而家同果班入左神小,龍小既家長講都係講唔明佢地,等時間慢慢證明,我都爭d 跌入左呢個死谷爛谷前期既階段,幸好呢一兩年臨崖勒馬,希望仲未為時已晚。
見有人傾開呢個話題先好心分享,明既就會明,唔明既遲d 就會慢慢明,當做有緣分享。

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 20:49

可能我識人少,咁多年嚟未見過谷完一段就放手既家長,通常只有越谷越勁(不過佢地唔會認係谷,話只係興趣班 ...

曾經我小朋友參加過一個小組活動,for special need,個個都有情緒、社交、溝通問題,惟獨唔會有學習問題
有一個小朋友我印象好深刻,因為佢好鍾意搵我小朋友玩,表面睇,一家三口整融洽又正常,細問下,原來小朋友剛轉校,之前好似讀一條龍定有直中學校,父母望女成鳳,阿女承受唔到,竟然壓力大到每日見到舊校校長身體上就有啲反應,如嘔、暈等,在家中仲得人驚,小朋友會用繩捆綁公仔扮自殺,用黑色筆畫牆,撞頭傷害自己等mouth:" />父母見到事態嚴重,即時轉校、睇醫生、參加呢類小組活動加唔敢再谷俾壓力小朋友喇。呢個都係另一個要放手既原因。

作者: joyce2015    時間: 21-9-26 21:42     標題: 回覆樓主:

認識一個朋友自小給家長係咁谷,包括在海外讀中學階段,佢話最唔開心就係呢段日子。宜家幫小朋友讀國際學校,就係唔想小朋友唔開心。
另一個朋友家長,去年入讀傳統一線頭名津小,仲有直屬中學,以為派位學校唔使咁谷,結果發覺大部分同學都好厲害。原來揀得呢類型學校家長包括自行和抽獎都好有鬥心。原本諗住唔咁谷都應該讀到中上,結果都係要谷下。
香港教育制度就係咁。只要會在香港升學,唔理乜野學校,考試成績就係最緊要。一條龍好處就係攤長12年來玩。不過家長就要好有計劃點樣令小朋友愉快學習和成長。

作者: boyboobee    時間: 21-9-26 21:43

我對大女就係被迫放手嘅一類,叫唔郁喇!所以有感而發,將自己對細女改變嘅教育重點分享一下。

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 21:55

boyboobee 發表於 21-9-26 21:43
我對大女就係被迫放手嘅一類,叫唔郁喇!所以有感而發,將自己對細女改變嘅教育重點分享一下。
...
應受到媽媽的無奈好在媽媽會從錯誤中學習,調整自己培養小朋友的方法
作者: jennylady    時間: 21-9-26 22:08

我唔知我算唔算谷的家長…
一般般吧
不過唔係個個小朋友都唔適合谷
我一早睇到我仔唔適合happy school/ international school
我小朋友好有鬥心
無挑戰會覺得唔開心

我仔今年叩入男津校小一
返學短短幾星期已經默書,好多嘢要溫,好多quiz
又多功課
但昨日啊仔我講,返學真係好開心
好鍾意返學….
原來小朋友本身唔覺得谷
返學好開心
真係好感動

作者: 964000    時間: 21-9-26 22:10

呢啲叫做Burned out ,香港好多學生過早過度催谷,到中學便後勁不繼。

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 22:15

jennylady 發表於 21-9-26 22:08
我唔知我算唔算谷的家長…
一般般吧
不過唔係個個小朋友都唔適合谷
其實唔會用一把間尺就度到呢啲係「谷」呢啲係唔「谷」,絕對因家庭因小朋友而異,順勢而行就可以。加油
作者: mcl203    時間: 21-9-26 22:39

PTL_L 發表於 21-9-26 11:13
「谷」同「學習」,個人認為是兩種概念,「谷」是不停重複操練,「學習」是有意義且未必需要不停操練。認同 ...

我直覺經常係,考包尾唔等於成績差,亦唔等於升唔到班。我經常自小同佢講,能力係睇自己市場定位,唔係睇校內定位,係校內揚威耀舞係作用不大嘅,呢個當然係我估返嚟嘅~~~

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 22:45

mcl203 發表於 21-9-26 22:39
我直覺經常係,考包尾唔等於成績差,亦唔等於升唔到班。我經常自小同佢講,能力係睇自己市場定位,唔係睇 ...

我諗唔會輕輕鬆鬆就可以市場定位良好既,人前說不谷,背後又另一回事的人大有人在
作者: mcl203    時間: 21-9-26 22:51

joyce2015 發表於 21-9-26 21:42
認識一個朋友自小給家長係咁谷,包括在海外讀中學階段,佢話最唔開心就係呢段日子。宜家幫小朋友讀國際學校 ...

讀直屬,去鬥嘅係家長意向,津小總有一班一早唔會去爭,或叫唔太積極係學習上面嘅家長或學生,要直升係難度唔高嘅。問題係,家長見人勁又想跟,呢啲係佢自己嘅選擇,位列中位線之前,呢個位置已經可以好輕鬆可以直升了~~~

作者: mcl203    時間: 21-9-26 22:52

PTL_L 發表於 21-9-26 22:45
我諗唔會輕輕鬆鬆就可以市場定位良好既,人前說不谷,背後又另一回事的人大有人在 ...

睇返自己小朋友嘅態度,谷,睇你追求啲乜啦~~~

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 23:09

mcl203 發表於 21-9-26 22:52
睇返自己小朋友嘅態度,谷,睇你追求啲乜啦~~~

呢個post 既谷是發生起4/5歲開始
作者: mcl203    時間: 21-9-26 23:17

PTL_L 發表於 21-9-26 23:09
呢個post 既谷是發生起4/5歲開始

是旦,家長自己認為最適合嘅,其他人講乜都無用嘅,況且,谷無統一定義~~~

作者: PTL_L    時間: 21-9-26 23:19

mcl203 發表於 21-9-26 23:17
是旦,家長自己認為最適合嘅,其他人講乜都無用嘅,況且,谷無統一定義~~~
...
不嬲都係咁覺得,有既定,根本唔駛多講,自己覺得就可以
作者: happy2115    時間: 21-9-27 00:39

就算入左100%龍,龍校都有一定要求,小學底唔好,上到中學部點保證dse B1成續,如果抱住輕鬆心態諗住包尾都可以輕鬆上中學部,如意算盤未必打得響,小學部成績唔達標學校都會暗示勸退啦,除非面皮夠厚瀨死唔走,但仔女返學有無面色睇/長期包尾信心/自專心都無埋就仲大獲

作者: cheukying123    時間: 21-9-27 10:30

回覆 mumumma 的帖子

我都搵過私補, 但效果不大. 所以因人而異. 反而我會選些有質素的教育中心.

作者: totemss    時間: 21-9-27 12:25     標題: 回覆樓主:

「谷」係負面,「培養學習興趣」係正面。
如果入到龍或者熱門學校諗住學習排頭、成績第二,我諗太隨心啦。當然小朋友係神人就無所謂,不過好多都係凡夫俗子,努力「培養學習興趣」必定係首要!神人說話只係夏蟲語冰

作者: hkpapa852    時間: 21-9-27 14:29

totemss 發表於 21-9-27 12:25
「谷」係負面,「培養學習興趣」係正面。
如果入到龍或者熱門學校諗住學習排頭、成績第二,我諗太隨心啦。 ...
未達當年讀音小個位神童既水平, 我認為都只係凡人, 唔好妄自封神

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5