教育王國

標題: 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔離 [打印本頁]

作者: summerhotel1    時間: 21-9-18 00:49     標題: 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔離

https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england

作者: foxli    時間: 21-9-18 03:30

原本諗住聖誕過去陪小朋友,依家又要多10日,返香港又21日,就算去芬蘭冰島,小朋友返英國又要隔離,搞到兩頭唔到岸,玩死。
作者: 幸福花海    時間: 21-9-18 06:33

香港接種唔承認?剛買機票孩子聖誕提早回來,而家回去又要隔離十日,即係唔使返,點解想見下孩子咁困難
作者: IrisVan0526    時間: 21-9-18 06:53

就算香港接種兩劑BioNtech都唔承認(emoji)(emoji)

作者: newfather    時間: 21-9-18 07:46     標題: 回覆樓主:

其他國家既 biontech 就承認,香港既 biontech 就唔承認?

作者: mother904    時間: 21-9-18 08:09

連台灣都承認,唔承認香港,英國佬咁巴閉,咞中意玩政治,以後唔好賺香港/中國錢呀笨
作者: 幸福花海    時間: 21-9-18 08:46

mother904 發表於 21-9-18 08:09
連台灣都承認,唔承認香港,英國佬咁巴閉,咞中意玩政治,以後唔好賺香港/中國錢呀笨 ...
香港已清零,明顯係政治因素,小朋友好可憐,香港歧視英國,英國歧視香港,比佢地玩死
作者: yoyo123    時間: 21-9-18 08:47

連台灣都承認,唔承認香港,英國佬咁巴閉,咞中意玩政治,以後唔好賺香港/中國錢呀笨 ...

真係好過份

作者: SIYip    時間: 21-9-18 08:54

點睇到台灣承認?我只見到歐盟同USA.

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 09:06

幸福花海 發表於 21-9-18 08:46
香港已清零,明顯係政治因素,小朋友好可憐,香港歧視英國,英國歧視香港,比佢地玩死 ...

deleted
作者: cfs    時間: 21-9-18 09:07

SIYip 發表於 21-9-18 08:54
點睇到台灣承認?我只見到歐盟同USA.

第二點最尾連台灣mix針都接受。唯獨是吾接受香港

圖片附件: myimage.jpg (21-9-18 09:07, 404.73 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYyODg1fDA2YWIxYWE0fDE3MTkwMjAzMjJ8MA%3D%3D

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 09:19

cfs 發表於 21-9-18 09:07
都係葉劉多口,話自己喺香港打咗兩針都無antibody。
作者: SIYip    時間: 21-9-18 09:21

cfs 發表於 21-9-18 09:07

原來拉落仲有。
我估佢嘅考慮係hk入境英國嘅人次比其他地方高,人數多,按比例中嘅個案就會高。
現在大家嘅考慮應該係俾唔俾孩子喺英國再打針。

作者: SIYip    時間: 21-9-18 09:22

王家爸爸 發表於 21-9-18 09:19

邊關事,葉劉好似係打國藥

作者: poonseelai    時間: 21-9-18 09:25

你仲有自由唔比錢英國佬賺

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 09:25

SIYip 發表於 21-9-18 09:22
邊關事,葉劉好似係打國藥
全世界既做法都係:全部承認或者全部唔承認。你有用唔被承認既,人哋唔會接受,只好全部唔承認。
作者: whoo99    時間: 21-9-18 09:27

Children of all ages who are resident in these countries or territories do not have to quarantine.

11 to 17 year olds must take a:

COVID-19 pre-departure test before travelling to England
day 2 test on or before day 2 in England – arrival day is day 0

international student唔知算唔算?我們過去肯定要隔離啦
作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 09:28

poonseelai 發表於 21-9-18 09:25
你仲有自由唔比錢英國佬賺
身體比口誠實啲。
作者: cfs    時間: 21-9-18 09:28

王家爸爸 發表於 21-9-18 09:19

邊有關係架一個人嘅說話又未至於咁大影響力。不如話英國經濟差,係要夾香港入做多次COVID test ,如果想早完成隔離,又比錢做多次Test to release ,幫助經濟

作者: cfs    時間: 21-9-18 09:29

whoo99 發表於 21-9-18 09:27
Children of all ages who are resident in these countries or territories do not have to quarantine.

...

我搵緊呢啲資料,位置喺邊度?

作者: whoo99    時間: 21-9-18 09:29

SIYip 發表於 21-9-18 09:21
原來拉落仲有。
我估佢嘅考慮係hk入境英國嘅人次比其他地方高,人數多,按比例中嘅個案就會高。
現在大家 ...
打四針復必泰?好驚
作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 09:29

cfs 發表於 21-9-18 09:28
邊有關係架一個人嘅說話又未至於咁大影響力。不如話英國經濟差,係要夾香港入做多次COVID test ,如 ...
你真係咁諗?
作者: whoo99    時間: 21-9-18 09:31

cfs 發表於 21-9-18 09:29
我搵緊呢啲資料,位置喺邊度?

https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england#rules-for-children-and-young-people
學生到底算唔算UK resident?

作者: cfs    時間: 21-9-18 09:36

whoo99 發表於 21-9-18 09:31
https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england#rules-for-children-and-youn ...
其實呢個係咪指而家由Amber入既18歲以下咋,未到10月4日真係唔知詳細,因為而家仲有顯示緊現行既條例
作者: whoo99    時間: 21-9-18 09:40

cfs 發表於 21-9-18 09:36
其實呢個係咪指而家由Amber入既18歲以下咋,未到10月4日真係唔知詳細,因為而家仲有顯示緊現行既條例 ...

你講得對,10月4日詳細應該還未出。應該還是有機會,我們過去就肯定唔得
作者: Jack1020    時間: 21-9-18 09:41

Hong Kong Still in green list
作者: cfs    時間: 21-9-18 09:41

王家爸爸 發表於 21-9-18 09:29
你真係咁諗?
當然係,香港人入英國數量太多.咁樣條數都幾和味.
作者: poonseelai    時間: 21-9-18 09:43     標題: 回覆樓主:

剛聽緊評論,可能係冇咗一個信字,香港係復星負責運輸,人家可能懷疑究竟有冇出蠱惑,所以全部唔信。EU有 centralized vaccination records, 枝針幾時從 藥廠出口都 check 到,星加坡可以私人打科興,都唔承認。

作者: whoo99    時間: 21-9-18 09:44

Jack1020 發表於 21-9-18 09:41
From 4am Monday 4 October 2021, the rules for international travel to England will change from the red, amber, green traffic light system to a single red list of countries and simplified travel measures for arrivals from the rest of the world. The rules for travel from countries and territories not on the red list will depend on your vaccination status.

No green list any more

作者: cfs    時間: 21-9-18 09:46

until 03Oct only, after that no more Green and Amber lists, only Red Lists ,fully vaccinated from designated countries and not fully vaccinated

作者: cfs    時間: 21-9-18 09:48

whoo99 發表於 21-9-18 09:40
你講得對,10月4日詳細應該還未出。應該還是有機會,我們過去就肯定唔得 ...
算啦,都預左今年唔返住,等下佢幾時又轉啦.返正已經返左去,咩都唔好理,開心星期六
作者: whoo99    時間: 21-9-18 09:51

cfs 發表於 21-9-18 09:48
算啦,都預左今年唔返住,等下佢幾時又轉啦.返正已經返左去,咩都唔好理,開心星期六 ...

作者: SIYip    時間: 21-9-18 09:51

王家爸爸 發表於 21-9-18 09:25
全世界既做法都係:全部承認或者全部唔承認。你有用唔被承認既,人哋唔會接受,只好全部唔承認。 ...

英國都有寫明某些疫苗。

作者: mother904    時間: 21-9-18 09:52

如果呢個消息早幾個月出的話,我不會讓子女去英國讀書。可能有些會員覺得小朋友受政治拖累,被歧視冇所謂。

串我冇問題,反正你們喜歡就好。只是有些平日看似helpful的會員令我失望了。
作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 09:52

cfs 發表於 21-9-18 09:41
當然係,香港人入英國數量太多.咁樣條數都幾和味.
利害港果然利害

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 09:53

Yes until Oct 4
作者: SIYip    時間: 21-9-18 09:55

cfs 發表於 21-9-18 09:48
算啦,都預左今年唔返住,等下佢幾時又轉啦.返正已經返左去,咩都唔好理,開心星期六 ...

我仔已經預咗6月先返,到時咩情況都未知。而且佢7月打,到時差不多一年,再打第3&4 劑問題應該唔大。

作者: SIYip    時間: 21-9-18 10:00

poonseelai 發表於 21-9-18 09:43
剛聽緊評論,可能係冇咗一個信字,香港係復星負責運輸,人家可能懷疑究竟有冇出蠱惑,所以全部唔信。EU有 c ...

佢計過數,hk 人入境嘅原因,唔會受呢個政策而有大影響,最多係飛少幾次影響航運業。其實防疫政策都係衛生同經濟間搵平衡點。

作者: Jack1020    時間: 21-9-18 10:00

大家冷靜啲,而家係講緊紅同黃area,香港仍在green area,冇變, 仍只需72小時上機檢測,day 2 test,同埋填form。反而看看10月4日後仲有無放寬
You must:

book and pay for a day 2 COVID-19 test – to be taken after arrival in England
complete your passenger locator form – any time in the 48 hours before you arrive in England
take a COVID-19 test on or before day 2 after you arrive in England
作者: lm251099    時間: 21-9-18 10:01

王家爸爸 發表於 21-9-18 09:28
身體比口誠實啲。

咁吾係啊,呢樣到依家還算有點自由,我嘅錢如何消費我話事,我怕黑,深色店吾敢入去

吾知將來會吾會派顏色消費券

作者: cfs    時間: 21-9-18 10:04

whoo99 發表於 21-9-18 09:51
岩岩見到英航係咁寫,18歲以下唔使Pre-departure test, 但明明要day 2 and day 8, 另外,未打針指明成年人...混亂中,再等下...
The UK Government has today announced several changes relating to entry requirements for arrivals into England.
From 0400 BST 04 October, the existing tiered ‘traffic light system’ for determining entry requirements to the UK will be replaced with a simpler, two-tiered system. This new system will see a reduction in the number of destinations categorised as ‘red’ and an expanded list of ‘none-red’ destinations. Also, from this date, a pre-departure Covid-19 test will no longer be required for fully vaccinated adults and children under 18 who are not vaccinated, returning from a non-red country.

Upon entering the UK, a ‘day 2’ PCR test will still be mandatory in the short-term however the UK Government has announced its intention to replace this with a cheaper lateral flow test before the end of October. A date will be advised in due course. Passengers will still be required to complete a passenger locator form before arriving in England.

For unvaccinated adults and arrivals from red list destinations the existing requirement for a pre-departure, day 2 and day 8 PCR testing package and 10 day self-isolation period will remain. Hotel quarantine will also remain for all arrivals from red list destinations.

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 10:04

SIYip 發表於 21-9-18 09:55
我仔已經預咗6月先返,到時咩情況都未知。而且佢7月打,到時差不多一年,再打第3&4 劑問題應該唔大。
...
我既建議係花幾百蚊去做 Immunoglobulin G(IgG antibody)測試,如果高過標準好多,就依照你講既計劃做。如果只高過標準啲啲,就盡快去打 Moderna,唔好等到返香港前先打。
作者: SIYip    時間: 21-9-18 10:07

mother904 發表於 21-9-18 09:52
如果呢個消息早幾個月出的話,我不會讓子女去英國讀書。可能有些會員覺得小朋友受政治拖累,被歧視冇所謂。 ...

講真,疫情下,其實年紀細嘅小朋友真係唔適合一個去英國讀書。當初爆疫時我仔已經year 11,洗濕咗個頭。如果佢當時仍在hk讀中三,我唔會俾佢去讀year 10。

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 10:09

lm251099 發表於 21-9-18 10:01
咁吾係啊,呢樣到依家還算有點自由,我嘅錢如何消費我話事,我怕黑,深色店吾敢入去。
...
我都怕黑,又鍾意白色同綠色,對深色有恐懼。
作者: Jack1020    時間: 21-9-18 10:11

whoo99 發表於 21-9-18 09:44
From 4am Monday 4 October 2021, the rules for international travel to England will change from the r ...
冇錯,10月4號會取消紅黃線燈, 承認嘅針就可以唔需要檢測,唔承認咪最多檢測,只要香港唔再爆,入境程序及要求只會放寬
作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 10:11

SIYip 發表於 21-9-18 10:07
講真,疫情下,其實年紀細嘅小朋友真係唔適合一個去英國讀書。當初爆疫時我仔已經year 11,洗濕咗個頭。如 ...
講真,係唔係疫情之下,我都唔太贊成太細既小朋友離開父母,去其他地方讀書。
作者: 幸福花海    時間: 21-9-18 10:11

cfs 發表於 21-9-18 10:04
岩岩見到英航係咁寫,18歲以下唔使Pre-departure test, 但明明要day 2 and day 8, 另外,未打針指明成年人... ...

即係18以下接受未打針入境免隔離?係就好啦!
作者: foxli    時間: 21-9-18 10:12

我諗英國佬費事做到咁樣衰,淨係承認復必泰唔承認科興姐。
作者: cfs    時間: 21-9-18 10:12

幸福花海 發表於 21-9-18 10:11
即係18以下接受未打針入境免隔離?你就好啦!
唔知,好混亂,10月4日後再睇好過.
作者: Jack1020    時間: 21-9-18 10:14

cfs 發表於 21-9-18 10:12
唔知,好混亂,10月4日後再睇好過.
同意,4/10睇最全面
作者: cfs    時間: 21-9-18 10:17

Jack1020 發表於 21-9-18 10:14
同意,4/10睇最全面

開心星期六去嘆個大早餐先啦,遲啲再算,討論冇意思!

作者: 幸福花海    時間: 21-9-18 10:20

Jack1020 發表於 21-9-18 10:00
大家冷靜啲,而家係講緊紅同黃area,香港仍在green area,冇變, 仍只需72小時上機檢測,day 2 test,同埋 ...
10月4日後就無咗green同amber了,打咗針才免隔離,但香港打既針唔承認
作者: whoo99    時間: 21-9-18 10:23

cfs 發表於 21-9-18 10:17

作者: KIMLIFEINUK    時間: 21-9-18 10:32

我覺得好過份,點可以唔承認香港打既針,真係不知所謂!好嬲!

我係英國打針,預約左,去到現場,完全唔駛 check id, 話就話叫你帶 id, 會 check, 完全無。講句我係xxx,就得,叫你坐低等下,打左,有D center, 打完叫你即走,連坐底等幾分鐘都無。

而家放任人人帶菌周圍遊走,唔駛戴口罩不單只,唔須要任何social distancing, 仲搞幾千人大型音樂會。有時出街,見到D人大聲咳,不但唔會掩口,亦無囗罩,呢2個月出街仲見到有長者係街度嘔添,係日頭,我惟有行快D,避下。

香港人咁自律,而且健康狀況比較食好,case 咁少,就算唔打針都健康過呢度D人係咁交义感染,實在令人發嬲!

作者: KIMLIFEINUK    時間: 21-9-18 10:40

https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-58517123

Covid: More than 300,000 suspected of breaking quarantine rules between March and May this year.

作者: 喧嘩    時間: 21-9-18 10:43

講真,疫情下,其實年紀細嘅小朋友真係唔適合一個去英國讀書。當初爆疫時我仔已經year 11,洗濕咗個頭。如 ...

同意,我小朋友都係,爆果年考gcse, 頭已洗濕,可以點

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 10:46

foxli 發表於 21-9-18 10:12
我諗英國佬費事做到咁樣衰,淨係承認復必泰唔承認科興姐。
有可能,所以唔需要過份演繹。
作者: wloi    時間: 21-9-18 10:48

美國都承認香港的Biontech...復必泰
https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/clinical-considerations/covid-19-vaccines-us.html

係英國咁xx...做齊Day2, 5, 8 test,最平都要GBP2xx..搶錢。香港社區中心 $240一次 test, 真係親民得多。
新聞話咁做,係想 boost 旅遊業喎

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 10:53

講得啱,飲杯茶,食個包先。最差既情況都唔需要好似香港咁,要隔離21日,所以無必要太擔心。
作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 10:59

wloi 發表於 21-9-18 10:48
https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/clinical-considerations/covi ...
你用邊間最平都要GBP2xx? 你願意好似香港咁,去診所測試,英國最平GBP20,比香港平。
作者: Chole    時間: 21-9-18 11:30

王家爸爸 發表於 21-9-18 10:59
你用邊間最平都要GBP2xx? 你願意好似香港咁,去診所測試,英國最平GBP20,比香港平。 ...

我七月喺倫敦做Test to Release, same day 最平百幾鎊,唔係same day 都冇乜意思。

亞女喺香港打疫苗,宜家喺英國工作,weekend 去Europe返去要Q即係唔得,如果情況不變,一年返香港一次都無乜可能。

佢諗緊喺英國再打!

作者: mansuper    時間: 21-9-18 11:35

英國佬真係唔make sense,原本香港係green list ,有齊檢測証明,就唔使隔離。若10月4日的新政策真的不承認香港的針,咁對香港不公平和為何之前又列香港為green list?

作者: wloi    時間: 21-9-18 11:42

王家爸爸 發表於 21-9-18 10:59
你用邊間最平都要GBP2xx? 你願意好似香港咁,去診所測試,英國最平GBP20,比香港平。 ...
準備用 collinson....clinic 做...Day2&8, GBP138, Day 5 ,GBP 95...因為要 Day2 negative先可以做 Day 5, 橫掂 20min車程有間 clinic...所以準備 book呢間。機票就唔改啦
作者: elo1616    時間: 21-9-18 12:13

王家爸爸 發表於 21-9-18 10:11
講真,係唔係疫情之下,我都唔太贊成太細既小朋友離開父母,去其他地方讀書。 ...

作者: 6x6=36    時間: 21-9-18 12:33

Positive

作者: Poyau    時間: 21-9-18 14:32

summerhotel1 發表於 21-9-18 00:49
https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england

網頁有列出疫苗接種紀錄要求
香港張接種紀錄無出生日期

https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england#fully-vaccinated

You must be able to prove that you have been fully vaccinated (plus 14 days) with a document (digital or paper-based) from a national or state-level public health body that includes, as a minimum:

forename and surname(s)

date of birth

vaccine brand and manufacturer

date of vaccination for every dose

country or territory of vaccination and/or certificate issuer

If your document from a public health body does not include all of these, you must follow the non-vaccinated rules. If not, you may be denied boarding.

作者: yoyo123    時間: 21-9-18 14:37

我細仔就係咁,本來今年要走,上年一直不敢plan,大仔洗濕了而且又大個D就無計啦

作者: yoyo123    時間: 21-9-18 14:56

KIMLIFEINUK 發表於 21-9-18 10:32
我覺得好過份,點可以唔承認香港打既針,真係不知所謂!好嬲!

我係英國打針,預約左,去到現場,完全唔駛 ...

係囉,早知唔打復,打科興,還點都唔認,好彩呀仔打完復無大礙,只輕燒及疲倦幾天
嗰兩單香港人day2 test 話驗到,都唔知系米佢地污染了
香港接種率唔高,人口稠密,本地0,如果有隱性,都傳得好快啦,點會出發前驗都無,去到就有

作者: llmom    時間: 21-9-18 15:11

yoyo123 發表於 21-9-18 14:56
係囉,早知唔打復,打科興,還點都唔認,好彩呀仔打完復無大礙,只輕燒及疲倦幾天
嗰兩單香港人day2 test  ...

Hi, 請問仔仔是否book 了在Heathrow 到埗立即做test, 上次記得妳話book 咗早上7點,如果方便嘅話,希望可以update 一下到埗的情況,謝謝妳

作者: whoo99    時間: 21-9-18 16:32

llmom 發表於 21-9-18 15:11
Hi, 請問仔仔是否book 了在Heathrow 到埗立即做test, 上次記得妳話book 咗早上7點,如果方便嘅話,希望可 ...
機場做算方便
作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 16:36

Chole 發表於 21-9-18 11:30
我七月喺倫敦做Test to Release, same day 最平百幾鎊,唔係same day 都冇乜意思。

亞女喺香港打疫苗,宜 ...
香港要求要24小時,普通市民都無辦法。

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 16:37

wloi 發表於 21-9-18 11:42
準備用 collinson....clinic 做...Day2&8, GBP138, Day 5 ,GBP 95...因為要 Day2 negative先可以做 Day 5,  ...
香港去只需要做Day2,唔需要book咁貴既。

作者: foxli    時間: 21-9-18 17:18

作者: rainbowbb    時間: 21-9-18 17:54

係香港打完兩針返香港都要隔離。人哋咪覺得你自己地方都唔放心打了針的入境,人哋更加唔信。返香港都要隔離點解去人地到不用隔離?

作者: bbba05    時間: 21-9-18 17:57

rainbowbb 發表於 21-9-18 17:54
係香港打完兩針返香港都要隔離。人哋咪覺得你自己地方都唔放心打了針的入境,人哋更加唔信。返香港都要隔離 ...

去英國唔洗隔離的國家,他們回國都唔洗隔離嗎?

作者: foxli    時間: 21-9-18 18:09

話時話其實我都想知,領事話香港嗰張冇出生日期,所以唔 onlist,咁我又想知都係唔on list嘅澳門,佢張証書又少咗啲乜嘢?
作者: KIMLIFEINUK    時間: 21-9-18 19:02

rainbowbb 發表於 21-9-18 17:54
係香港打完兩針返香港都要隔離。人哋咪覺得你自己地方都唔放心打了針的入境,人哋更加唔信。返香港都要隔離 ...

香港去英國而家係唔駛隔離,香港case 咁少,係英國先係嚴重,今日又有32,000確診,香港有幾多確診?香港政府係唔放心英國疫情,如果換左英國係無 case, 香港係三萬幾個 case, 我相信英國政府直頭唔俾你入添!

十月初之後香港到英國要隔離,不過因為佢唔承認香港張針紙,試問台灣仲嚴重啦!咁佢又承認台灣張針紙,一味叫人俾咁大筆錢去做 test, 係英國已經日日被人鬧,又唔管制test providers,有好多人投訴買左test, 無寄到去屋企, 竟然唔退錢,話俾左個ref no 就唔會退錢,test 唔做無所謂!咁即係好似俾錢買 number.

作者: Poyau    時間: 21-9-18 19:11

foxli 發表於 21-9-18 18:09
話時話其實我都想知,領事話香港嗰張冇出生日期,所以唔 onlist,咁我又想知都係唔on list嘅澳門,佢張証書 ...

澳門疫苗接種紀錄卡sample

https://www.gov.mo/zh-hant/wp-content/uploads/sites/4/2021/03/p21cvfcszw.jpeg

作者: rubycourt    時間: 21-9-18 19:31

wloi 發表於 21-9-18 10:48
https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/clinical-considerations/covi ...

有無搞錯,咁貴,自己國家爆到七彩都唔管理吓.

作者: rubycourt    時間: 21-9-18 19:34

王家爸爸 發表於 21-9-18 16:37
香港去只需要做Day2,唔需要book咁貴既。

入境英國後,即只做day 2一次就ok?thx

作者: KIMLIFEINUK    時間: 21-9-18 19:55

https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england#new-rules

If you are fully vaccinated, but do not qualify under these fully vaccinated rules, you must follow the non-vaccinated rules:

Travel from the rest of the world if you are not fully vaccinatedFrom 4am Monday 4 October, you must follow these rules if you:
Before you travel to England you must:
After you arrive in England you must:
You may be able to end quarantine early if you pay for a private COVID-19 test through the Test to Release scheme.

作者: foxli    時間: 21-9-18 22:32

剛剛網上有人教,點樣將香港復必泰針紙,去德國轉做歐洲針紙。

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 22:47

rubycourt 發表於 21-9-18 19:34
入境英國後,即只做day 2一次就ok?thx
正確,我小朋友定GBP48既,佢寄去宿舍,自己跟指示做完,抌落郵箱,兩日後就有結果,好方便。
作者: VB04    時間: 21-9-18 22:55

回覆 foxli 的帖子

可否pm?
作者: poonseelai    時間: 21-9-18 22:57

foxli 發表於 21-9-18 22:32

衹限 biontech, 但EU要求 certificate 上要有疫苗批次編號,香港證書上有 Lot no. ,未知是否符合要求

作者: yiphalook    時間: 21-9-18 23:23

有冇link?
作者: lamwwjd    時間: 21-9-18 23:25

可否告訴詳情

作者: yuiyui888    時間: 21-9-18 23:34

Hi, 請問仔仔是否book 了在Heathrow 到埗立即做test, 上次記得妳話book 咗早上7點,如果方便嘅話,希望可 ...

分享下:我仔今日早上5:30 到,非常非常多人,用咗差不多3個小時才過到關。我仔係terminal 5做test, 比Booking時間遲咗一個鐘,冇問題,照幫你做。

作者: llmom    時間: 21-9-18 23:36

yuiyui888 發表於 21-9-18 23:34
分享下:我仔今日早上5:30 到,非常非常多人,用咗差不多3個小時才過到關。我仔係terminal 5做test, 比Boo ...

非常感謝,至少知道如果比預約時間遲了都可以做,謝謝妳

作者: foxli    時間: 21-9-18 23:44

回覆 poonseelai 的帖子

佢講得我都相信佢一定問過嘅,如果有得轉我都寧願落一落慕尼黑轉左先過去,起碼而家香港過去德國唔需要隔離。
作者: TTEE1819    時間: 21-9-19 09:58     標題: 回覆樓主:

網絡KOL係講解左:
人飛到德國,搵間有指明幫手轉針紙的药房,內有葯劑師可以做這服務。

但我們的孩子已回到英國開課或準備開課,這方法唔適合我們。有家唯有耐心等候,我直覺英港兩邊會就這事作出磋商,或許好快可以有解決方法。

作者: yoyo123    時間: 21-9-19 10:54

係呀book 左7am, 昨天佢update 我時是7:53 做完test, 而家訓緊覺,一陣再問清楚詳情

作者: yoyo123    時間: 21-9-19 11:04

llmom 發表於 21-9-18 23:36
非常感謝,至少知道如果比預約時間遲了都可以做,謝謝妳

哦,原來你怕呢樣,應該不會吧,你有航班時間,合理的應該沒問題,我以為你怕太多人排隊做
系機場做應該係最好,唔使煩寄失問題,係貴少少,值得

作者: llmom    時間: 21-9-19 11:05

yoyo123 發表於 21-9-19 10:54
係呀book 左7am, 昨天佢update 我時是7:53 做完test, 而家訓緊覺,一陣再問清楚詳情
...

謝謝妳的回覆

作者: llmom    時間: 21-9-19 11:06

yoyo123 發表於 21-9-19 11:04

哦,原來你怕呢樣,應該不會吧,你有航班時間,合理的應該 ...

好的,咁我放心了,謝謝妳

作者: Poyau    時間: 21-9-19 13:21

lamwwjd 發表於 21-9-18 23:25
可否告訴詳情

EU Digital COVID Certificate
係德國可以由藥房(Apotheke)出
KOL話帶針紙身份證明就可以出
藥房查證後會印張Cert有QR code
用CovPass app掃QR code見紀錄
Frankfurt機場有藥房可以出Cert
至於是否可行 有待分享

Frankfurt airport pharmacy
https://www.frankfurt-airport.com/en/locations/m/metropolitan-pharmacy-apotheke.html

Pharmacy search - COVID-19 Certificate
https://www.mein-apothekenmanager.de/covid-19-schnelltest-suche?search=Am+Flughafen%2C+60549+Flughafen%2C+Frankfurt+am+Main&services%5B%5D=vaccinationImport&language=

CovPass app
https://www.digitaler-impfnachweis-app.de/en/

FAQs
https://www.digitaler-impfnachweis-app.de/en/faq/#current-most-frequently-asked-questions

作者: 三國1    時間: 21-9-19 15:01

正想買10月8日走,睇怕要早些,希望佢個簽證星期三出到
作者: llmom    時間: 21-9-19 18:07

新冠肺炎.最新|港府將更新接種紀錄‎  讓已打針港人赴英續免隔離
https://www.hk01.com/article/678588?utm_source=01appshare

作者: llmom    時間: 21-9-19 18:07

三國1 發表於 21-9-19 15:01
正想買10月8日走,睇怕要早些,希望佢個簽證星期三出到

新冠肺炎.最新|港府將更新接種紀錄‎  讓已打針港人赴英續免隔離
https://www.hk01.com/article/678588?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
病毒變種!你隨時被檢疫隔離。接收最新疫情警報,立刻下載App:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb

作者: mansuper    時間: 21-9-19 18:19

llmom 發表於 21-9-19 18:07
https://www.hk01.com/article/678588? ...

咁就放心了!謝謝你

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5