教育王國

標題: 關於東亞銀行匯款 [打印本頁]

作者: 失暈爸爸    時間: 21-9-14 13:12     標題: 關於東亞銀行匯款

想問問各位,我而家喺東亞銀行戶口儲定英鎊,明年小朋友可能過英國讀書,如果我想將東亞嘅英鎊轉去香港匯豐戶口,好似要手續費

因為我估計會用匯豐銀行交學費,而家因為東亞銀行個匯率好,所以喺東亞銀行儲錢,因匯率比較好⋯⋯
想問問你地平時點做?
麻煩晒

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-14 13:29

失暈爸爸 發表於 21-9-14 13:12
想問問各位,我而家喺東亞銀行戶口儲定英鎊,明年小朋友可能過英國讀書,如果我想將東亞嘅英鎊轉去香港匯豐 ...
其實如果為咗匯率好,無理由用東亞銀行。我建議你開個IB(Interactive Brokers)戶口,將匯豐銀行既港幣轉帳去IB,然後喺IB換成英鎊,再轉返去匯豐銀行既英鎊戶口。
匯豐銀行轉港幣去IB無手續費(香港轉香港,港幣無手續費),IB換成英鎊無匯兌差價(銀行換隨時收你0.5%),IB手續費好平(印象中大約係1美元)。IB每月有一次免費提款,所以IB轉英鎊返去匯豐銀行既英鎊戶口,基本上都係免費。
除咗IB,都有好多類似既服務,例如 Wise(以前叫 Transferwise)。

作者: Jennie    時間: 21-9-14 14:56

王家爸爸 發表於 21-9-14 13:29
其實如果為咗匯率好,無理由用東亞銀行。我建議你開個IB(Interactive Brokers)戶口,將匯豐銀行既港幣轉 ...
請指教 IB 係點開呀?
作者: 王家爸爸    時間: 21-9-14 18:29

Jennie 發表於 21-9-14 14:56
請指教 IB 係點開呀?
用 Google 搜尋 Interactive Brokers Open an Account
作者: Jennie    時間: 21-9-14 21:42

王家爸爸 發表於 21-9-14 18:29
用 Google 搜尋 Interactive Brokers Open an Account
thanks

作者: cfs    時間: 21-9-15 10:32

想問問各位,我而家喺東亞銀行戶口儲定英鎊,明年小朋友可能過英國讀書,如果我想將東亞嘅英鎊轉去香港匯豐 ...
我係直接在東亞開埋英國戶口,小朋友都開左個東亞英國戶口,我在東亞唱完會轉錢去自己英國東亞免手續費,再由自己英國東亞轉去小朋友英國東亞又免手續費,抵晒.我和小朋友都各自有一張英國debit card
作者: 失暈爸爸    時間: 21-9-15 12:12

cfs 發表於 21-9-15 10:32
我係直接在東亞開埋英國戶口,小朋友都開左個東亞英國戶口,我在東亞唱完會轉錢去自己英國東亞免手續費,再由 ...

明白,唔該晒

作者: meemeefung    時間: 21-9-15 12:43

回覆 王家爸爸 的帖子

識用一定用IB, 不會再用香港銀行唱外幣!
作者: maribel    時間: 21-9-15 15:25

我係直接在東亞開埋英國戶口,小朋友都開左個東亞英國戶口,我在東亞唱完會轉錢去自己英國東亞免手續費,再由 ...

新開嘅東亞英國家長戶口已經冇debit card
仲有提款轉錢都有好多限制
所以唔再建議用東亞

作者: kinder17    時間: 21-9-15 16:40

IB我冇用,之前唱錢我都會睇wise 同東亞比較下,見次次都係東亞個rate好啲, 所以而家都冇用wise. 我都係將啲英鎊由東亞轉去匯豐,我會儲埋一次轉,手續費好似hk$60

作者: SIYip    時間: 21-9-15 18:41

kinder17 發表於 21-9-15 16:40
IB我冇用,之前唱錢我都會睇wise 同東亞比較下,見次次都係東亞個rate好啲, 所以而家都冇用wise. 我都係將 ...

咁平?我之前問過,東亞俾唔到個實數我,因為除了東亞自己之外,還有第三者嘅收費,因為英鎊唔可以喺hk 做結算(大概意思,c9仔,0金融知識)。

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-15 20:28

kinder17 發表於 21-9-15 16:40
IB我冇用,之前唱錢我都會睇wise 同東亞比較下,見次次都係東亞個rate好啲, 所以而家都冇用wise. 我都係將 ...
東亞個rate無可能好,IB係收你成交價,東亞係收你擘價(成交價加銀行利潤)。
作者: 王家爸爸    時間: 21-9-15 20:30

meemeefung 發表於 21-9-15 12:43
回覆 王家爸爸 的帖子

識用一定用IB, 不會再用香港銀行唱外幣!
同意,你同IB買,然後即時賣,都係蝕2美元手續費。如果係銀行,一來一回,起碼唔見1%。
作者: cfs    時間: 21-9-16 07:37

maribel 發表於 21-9-15 15:25
新開嘅東亞英國家長戶口已經冇debit card
仲有提款轉錢都有好多限制
所以唔再建議用東亞

我朋友七月先申請Debit card喎,收到哂了。請問提款轉錢有什麼限制?我呢兩個月跟平時一樣轉錢到英國,冇問題出現亦沒有收費,剛剛上星期在香港分行提英鎊出來,也沒有收取任何費用,致於英國提款,亞仔落機後提了一次,一切正常。

作者: TTEE1819    時間: 21-9-16 07:51

cfs 發表於 21-9-16 07:37
我朋友七月先申請Debit card喎,收到哂了。請問提款轉錢有什麼限制?我呢兩個月跟平時一樣轉錢到英國,冇 ...

佢講緊新開戶口的,改變可能跟我們一班舊客戶無大關係。不過,我都有興趣知,係米真係有好大改變,朋友有時會問我,手上有準確資料最好。謝謝其他家分享資料。

作者: cfs    時間: 21-9-16 07:56

TTEE1819 發表於 21-9-16 07:51
佢講緊新開戶口的,改變可能跟我們一班舊客戶無大關係。不過,我都有興趣知,係米真係有好大改變,朋友有 ...

我朋友係新開,未見有任何分別,所以我都想知道情況,日後有其他朋友需要開户口可以分享一下比較一下

作者: SIYip    時間: 21-9-16 08:04     標題: 回覆樓主:

東亞提現金好唔方便,只有限定的幾間分行才可以預訂,其他分行,每次問都無現鈔。上次我去佐敦,用了差不多40分鐘才攞到錢,慢到不可思議,話顯卓理財嘅同事sick leave,要排普通隊,counter 處理完後,要等另一個counter 嘅人去攞cash,跟本係流程上安排唔好。

作者: TTEE1819    時間: 21-9-16 08:20

SIYip 發表於 21-9-16 08:04
東亞提現金好唔方便,只有限定的幾間分行才可以預訂,其他分行,每次問都無現鈔。上次我去佐敦,用了差不多 ...

想用最方便的服務,一定係HSBC。不過我自己用左BEA 接近8年,所有我用的服務,稱心滿意。又唔需要用兩間銀行,把錢搬來搬去,方便我自己,省我時間等於省我銀。如有能力用HSBC, 真係好呀。

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-16 08:42

TTEE1819 發表於 21-9-16 08:20
想用最方便的服務,一定係HSBC。不過我自己用左BEA 接近8年,所有我用的服務,稱心滿意。又唔需要用兩間銀 ...
純粹講提存服務,其實兩間銀行都差唔多。差異只係匯率,銀行點都差啲,始終營運成本高過國際股票行。
作者: maribel    時間: 21-9-16 15:33

cfs 發表於 21-9-16 07:37
我朋友七月先申請Debit card喎,收到哂了。請問提款轉錢有什麼限制?我呢兩個月跟平時一樣轉錢到英國,冇 ...

我年頭申請小朋友有debit card大人就冇
個戶口每個月只係準俾我轉賬兩次
你要用嚟交學費比個仔做零用錢就好唔方便
我專登走去倫敦嘅東亞銀行問吓有冇得改
佢個男職員話係咁㗎啦冇得改
態度仲好差添

作者: rubycourt    時間: 21-9-16 15:48

其實如果為咗匯率好,無理由用東亞銀行。我建議你開個IB(Interactive Brokers)戶口,將匯豐銀行既港幣轉 ...

請問ib個匯率係邊度睇?thx

作者: Jennie    時間: 21-9-16 17:06

我都係好似你咁轉, 我地得女ACCOUNT 有DEBIT CARD. 你幾耐之前申請?

作者: joymama    時間: 21-9-16 18:35

請問東亞香港轉錢去東亞英國,是否即時到戶口?是自己 online 做,或是去銀行做?

作者: PUIPUI2000    時間: 21-9-16 19:58

joymama 發表於 21-9-16 18:35
請問東亞香港轉錢去東亞英國,是否即時到戶口?是自己 online 做,或是去銀行做?
...

每日 3 点cutoff time. 唔可以話即時有不過 都會好快有

作者: PUIPUI2000    時間: 21-9-16 19:58

joymama 發表於 21-9-16 18:35
...

Online 做

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-16 21:32

PUIPUI2000 發表於 21-9-16 19:58
每日 3 点cutoff time. 唔可以話即時有不過 都會好快有
銀行應該係即時吧,我用HSBC,小朋友都係即時收到。反而IB需要一到三日先到。
作者: 王家爸爸    時間: 21-9-16 21:34

rubycourt 發表於 21-9-16 15:48
請問ib個匯率係邊度睇?thx
喺IB既APPS睇,買賣同價。其實大約係銀行買入賣出既中間價。

作者: PUIPUI2000    時間: 21-9-16 21:59

王家爸爸 發表於 21-9-16 21:32
銀行應該係即時吧,我用HSBC,小朋友都係即時收到。反而IB需要一到三日先到。 ...

Hsbc 係即時, 但係東亞有時我轉, 即刻在英國網頁,唔係即時見到, 不過都好快可能5至10分鐘左右吧

作者: rubycourt    時間: 21-9-16 22:02

王家爸爸 發表於 21-9-16 21:34
喺IB既APPS睇,買賣同價。其實大約係銀行買入賣出既中間價。

穩陣?Thx

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-16 22:17

rubycourt 發表於 21-9-16 22:02

穩陣?Thx
講穩陣,一定係花旗、富國、HSBC、Barclays、Llyods呢啲大銀行。不過花旗英國分行少,富國、Barclays、Llyods唔做香港業務,所以得返HSBC可以揀。IB市值只有佢哋既十分一左右,不過點都大過東亞好幾倍。

作者: rubycourt    時間: 21-9-17 10:18

王家爸爸 發表於 21-9-16 22:17
講穩陣,一定係花旗、富國、HSBC、Barclays、Llyods呢啲大銀行。不過花旗英國分行少,富國、Barclays、Llyo ...

好的,謝謝你!

作者: Poyau    時間: 21-9-17 10:22

maribel 發表於 21-9-16 15:33

以前無此限制 新開戶才有 ......

作者: cow    時間: 21-9-17 11:34

請問  "將匯豐銀行既港幣轉帳去IB,然後喺IB換成英鎊,再轉返去匯豐銀行既英鎊戶口。"

英鎊戶口是指英國匯豐? 不收手續費?

"將東亞銀行既港幣轉帳去IB,然後喺IB換成英鎊,再轉返去東亞銀行既英鎊戶口。"

都可以吧?

作者: maribel    時間: 21-9-17 15:55

cow 發表於 21-9-17 11:34
請問  "將匯豐銀行既港幣轉帳去IB,然後喺IB換成英鎊,再轉返去匯豐銀行既英鎊戶口。"

英鎊戶口是指英國 ...

由香港東亞轉英國東亞先唔收手續費

我試過由香港Citibank轉20鎊去英國東亞,Citibank唔收手續費但英國東亞收咗五鎊

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 08:58

cow 發表於 21-9-17 11:34

英鎊戶口是指英國 ...
英國匯豐或者香港匯豐既英鎊戶口都得。東亞都應該一樣,不過我未試過。
作者: 王家爸爸    時間: 21-9-18 08:59

maribel 發表於 21-9-17 15:55
由香港東亞轉英國東亞先唔收手續費

我試過由香港Citibank轉20鎊去英國東亞,Citibank唔收手續費但英國東 ...
如果係美元,我就用Citibank轉去IB,都係無手續費。外幣轉出,其實Citibank最好。
作者: iamderek    時間: 21-9-19 02:48

王家爸爸 發表於 21-9-18 08:58
英國匯豐或者香港匯豐既英鎊戶口都得。東亞都應該一樣,不過我未試過。

IB轉英鎊去香港匯豐既英鎊戶口,應該一定要經HSBC Bank plc, London (SWIFT: MIDLGB22)做中轉,唔知中轉會唔會收費?

https://cdn.hsbc.com.hk/content/dam/hsbc/hk/tc/docs/transfer-payments/customer-information-sheet-for-inward-payments-to-hong-kong.pdf

作者: YuYuMother    時間: 21-9-19 06:11

王家爸爸 發表於 21-9-16 21:32
銀行應該係即時吧,我用HSBC,小朋友都係即時收到。反而IB需要一到三日先到。 ...

Hsbc 係超級方便

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-19 10:12

iamderek 發表於 21-9-19 02:48
IB轉英鎊去香港匯豐既英鎊戶口,應該一定要經HSBC Bank plc, London (SWIFT: MIDLGB22)做中轉,唔知中轉會 ...
我唔記得需唔需要設定中轉銀行,因為係好耐以前做既。不過我每月從IB轉去英國或者香港既HSBC英鎊戶口都無收手續費。我第一次設定係打去IB,個職員教我點做,我諗你唔放心既話,都可能打去叫佢哋一步一步咁教你。

作者: BHA    時間: 21-9-20 00:19

王家爸爸 發表於 21-9-16 22:17
講穩陣,一定係花旗、富國、HSBC、Barclays、Llyods呢啲大銀行。不過花旗英國分行少,富國、Barclays、Llyo ...

喺香港買賣外匯係用香港子公司IB HK Ltd,定係用番美國公司IB LLC?

作者: yuiyui888    時間: 21-9-20 04:17

iamderek 發表於 21-9-19 02:48
IB轉英鎊去香港匯豐既英鎊戶口,應該一定要經HSBC Bank plc, London (SWIFT: MIDLGB22)做中轉,唔知中轉會 ...

係要經中轉,但冇任何手續費。

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-20 07:40

BHA 發表於 21-9-20 00:19
喺香港買賣外匯係用香港子公司IB HK Ltd,定係用番美國公司IB LLC?
我用香港既IB,喺金鐘開戶口,現在可以網上開。
作者: bau    時間: 21-9-20 10:25

回覆 Jennie 的帖子

me2, 大人無卡, 但無聽過一月只能過兩次錢的限制

作者: Joba    時間: 21-9-20 11:29

點解吾直接用東亞英國戶口直接用英磅交學費?

作者: Poyau    時間: 21-9-20 12:29

bau 發表於 21-9-20 10:25
回覆 Jennie 的帖子

me2, 大人無卡, 但無聽過一月只能過兩次錢的限制

新開戶限制 舊用戶無限制

作者: newfather    時間: 21-9-20 13:04     標題: 回覆樓主:

基本上只有 hsbc 最方便,
變相我地冇得揀。

作者: maribel    時間: 21-9-21 17:37

maribel 發表於 21-9-16 15:33

還有東亞 UK要求戶口結餘唔可以少過50,000鎊

作者: rainbowbb    時間: 21-9-21 23:51

maribel 發表於 21-9-21 17:37

我都冇50,000 鎊結餘,幾時開始要

作者: cfs    時間: 21-9-22 11:41

maribel 發表於 21-9-21 17:37

SupremeGold香港戶口資產過五十萬已經可以,唔一定要英國果邊超五萬磅。五十香港資產吾一定要現金好容易。之後兌換滙款提磅及滙率也不錯,家長及孩子一同持有Debit card更方便。
當然HSBC也很好除了滙率。各有各好方便自己都可以

作者: katrinafu    時間: 21-9-22 14:44

cfs 發表於 21-9-22 11:41

SupremeGold香港戶口資產過五十萬已經可以,唔一定要英國果邊超 ...

8月時我都代朋友打去中環問過,除了香港Supreme Gold 戶口$50萬外, 英國戶口存放都最少要£5萬 鎊 , 可做定期的。

作者: cfs    時間: 21-9-23 09:39

katrinafu 發表於 21-9-22 14:44
8月時我都代朋友打去中環問過,除了香港Supreme Gold 戶口$50萬外, 英國戶口存放都最少要£5萬 鎊 , 可 ...
朋友7月開左又唔駛播,只係香港50個,英國無需要計,佢都無放錢係英國又會兩個唔同既.算啦我都開晒唔駛理.咁唔叫朋友再用佢了.
作者: 失暈爸爸    時間: 21-9-23 11:51

要呀,香港50萬,英國5萬鎊定期
我而家先至諗住放棄用東亞英國
啱啱問咗匯豐唔使,所以都會轉反去匯豐

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-23 11:56

cfs 發表於 21-9-23 09:39
朋友7月開左又唔駛播,只係香港50個,英國無需要計,佢都無放錢係英國又會兩個唔同既.算啦我都開晒唔 ...
我建議你問清楚先,我之前問過唔係咁。
作者: 王家爸爸    時間: 21-9-23 12:01

朋友7月開左又唔駛播,只係香港50個,英國無需要計,佢都無放錢係英國又會兩個唔同既.算啦我都開晒唔 ...
會唔會你朋友用緊SupremeGold Private,所以waive咗英國既最低存款要求。

作者: cfs    時間: 21-9-23 12:24

王家爸爸 發表於 21-9-23 11:56
我建議你問清楚先,我之前問過唔係咁。
唔問喇,識既朋友最後果個都開晒用緊喇,唔關我樹了
作者: SIYip    時間: 21-9-23 12:47

我幾年前已經用東亞,SupremeGold,但我英國東亞一直都無錢,會唔會舊客唔受影響?

作者: 失暈爸爸    時間: 21-9-23 13:19

應該係啦

作者: Jennie    時間: 21-9-23 15:04

我就買O左份類似儲錢保險,就唔使50萬, 不過份保險係每年10萬, 紅利累積都自唔錯. 所以揀O左呢個.
作者: 失暈爸爸    時間: 21-9-23 15:12

Jennie 發表於 21-9-23 15:04
我就買O左份類似儲錢保險,就唔使50萬, 不過份保險係每年10萬, 紅利累積都自唔錯. 所以揀O左呢個. ...

東亞既储蓄,好似麻麻地喎

作者: silvia_ng    時間: 21-9-23 17:04     標題: 回覆樓主:

剛剛問過東亞,除咗50萬港紙,仲要英國戶口有£35000,唔係£50000,莫非我聽錯

其實請學校幫手比錢個學生又得唔得呢?刻意開個戶口好似好麻煩,去小鎮讀書又未必一定易搵到提款機呢

作者: PUIPUI2000    時間: 21-9-23 20:28

我地以前開的叫statement savings account, no minimum balance requirement, only HKD 500k keep in HK Supreme gold account.

Now 開的叫 international savings account, HK keep 500k, UK keep GBP 50k

要求高左好多

作者: cfs    時間: 21-9-24 10:33

PUIPUI2000 發表於 21-9-23 20:28
我地以前開的叫statement savings account, no minimum balance requirement, only HKD 500k keep in HK S ...
咁真係早開早享受好用又方便個rate又靚仔
作者: SIYip    時間: 21-9-24 11:06

PUIPUI2000 發表於 21-9-23 20:28
我地以前開的叫statement savings account, no minimum balance requirement, only HKD 500k keep in HK S ...

原來係咁,咁我安心啦。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5