教育王國

標題: CIS/ VSA/ ISF 呢類學校 [打印本頁]

作者: thinkthinksin    時間: 21-9-14 09:55     標題: CIS/ VSA/ ISF 呢類學校

讀CIS ISF VSA 呢類學校辛苦d,定係讀local school辛苦d? 謝謝

作者: poonseelai    時間: 21-9-14 12:02     標題: 回覆樓主:

何謂辛苦?

作者: thinkthinksin    時間: 21-9-14 12:31

poonseelai 發表於 21-9-14 12:02
何謂辛苦?

功課多,追成績etc

作者: Star.Star    時間: 21-9-14 13:20

ISF 爆chur,
老師會chur家長谷成績,
當然班家長本身都係行超谷果套
作者: Star.Star    時間: 21-9-14 13:21

ISF 爆chur,

作者: annie40    時間: 21-9-14 14:09

Star.Star 發表於 21-9-14 13:20
ISF 爆chur,
請問你有孩子在ISF念書嗎?
作者: annie40    時間: 21-9-14 14:15

thinkthinksin 發表於 21-9-14 09:55
讀CIS ISF VSA 呢類學校辛苦d,定係讀local school辛苦d? 謝謝

讀書並不辛苦,覺得辛苦,是因為不懂讀書,或是發力太猛去讀書。

CIS 和ISF是兩間很好很有規模的學校,VSA不大熟悉,只記得有位朋友的兒女小學念VSA, 中學念CIS,大學時哥哥去了史丹福。

作者: Star.Star    時間: 21-9-14 14:25

annie40 發表於 21-9-14 14:09
請問你有孩子在ISF念書嗎?
我親戚小朋友由幼稚園到依家讀小學三年級
作者: 964000    時間: 21-9-14 15:00

thinkthinksin 發表於 21-9-14 09:55

呢幾間,CIS和VSA會輕鬆過ISF.
ISF不是國際學校,網站上也有列明每日功課時間,有默書測驗,不過和一般local school比應該也更輕鬆。LS 小一每日三四樣功課已經話係好輕鬆,傳統IS一般到高小一星期才三四樣,所以大家對輕鬆的定義好不同。

作者: annie40    時間: 21-9-14 18:40

964000 發表於 21-9-14 15:00
呢幾間,CIS和VSA會輕鬆過ISF.
ISF不是國際學校,網站上也有列明每日功課時間,有默書測驗,不過和一般lo ...

謝謝。

記得多年前,參觀過ISF,當時課程內有提及下課后,學校有提供各種免費的興趣班如芭蕾舞,運動,樂器等。ISF是雙語教學,初小時大部份課程用普通話教,然後再遞增至大部份英語教學。

朋友在ISF教書,她是一個特別優秀的老師,加上品格好,甚受家長和學生歡迎。有些人有些事,可遇不可求。每間學校有自己的強弱項,喜與不喜,不等同就是全部事實。

作者: sxd    時間: 21-9-14 19:02

家姐係isf讀咗差唔多5年,功課同ls冇得比,但應該多過其它國際學校。細佬入cis冇幾日,暫時唔可以做出評價,但初小階段,兩間學校都係強調閱讀,功課雖有,但都唔會用得到辛苦去形容。

作者: sxd    時間: 21-9-14 19:03

事實上,照我計,辛唔辛苦好睇家長。

作者: NoahArk    時間: 21-9-15 10:29

sxd 發表於 21-9-14 19:03
事實上,照我計,辛唔辛苦好睇家長。
Exactly.

作者: windwindbaby    時間: 21-9-15 15:20

有小朋友在ISF,讀得好開心,所以今年有其他IS offer都無轉(ISF入學年齡比好多其他IS細),覺得轉環境好煩。不過我估你想問小學中學?我小朋友未讀到,聽d家長話workload適中,不過呢d應該見仁見智,每個人標準唔一樣,不過workload一定無local school大。
作者: v110617    時間: 21-10-29 12:19

我係ISF家長, 小朋友讀低小.
我覺得功課量算可以, 不多不少, 每天大約2個鐘做晒, 當然weekend又會多啲寫作功課. 對比local school, 我覺得舒服好多喇, 起碼呢個時候我地仲可以如常去玩, local school朋友就備戰考試.
至於chur成績, 我諗無一個家長會希望自己小朋友成績差, 呢樣視乎家長expectation, 如果全校成績都一般般我諗未必成為大家心水嘅學校.
作者: Star.Star    時間: 21-10-29 12:51

v110617 發表於 21-10-29 12:19
我覺得功課量算可以, 不多不少, 每天大約2個鐘做晒, 當然weekend又會多啲寫作 ...
每日兩個鐘做功課仲多過部份本地學校㗎其實
作者: b3410    時間: 21-10-29 13:52

好似ISF也應該有關於功課量的規定,低年班加加埋埋應該唔會 2 小時這麽多
作者: b3410    時間: 21-10-29 13:58

b3410 發表於 21-10-29 13:52
好似ISF也應該有關於功課量的規定,低年班加加埋埋應該唔會 2 小時這麽多

見到寫應該低年級60分鐘

圖片附件: 16354870950484338057867858573829.jpg (21-10-29 13:58, 179.37 KB) / 下載次數 9
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYzMzE1fGNlY2NlMGVlfDE3MjcxNTc2OTZ8MA%3D%3D

作者: sxd    時間: 21-10-30 13:31

v110617 發表於 21-10-29 12:19
我覺得功課量算可以, 不多不少, 每天大約2個鐘做晒, 當然weekend又會多啲寫作 ...

唔知你小朋友讀幾年班?但我嘅讀到Y5咁多年,從來都未曾試過有2個鐘嘅功課。ISF網頁嘅功課量係包括埋閱讀在內,實際遠遠冇咁多。

唔通e家低小轉做LS模式?仲要好勁果D?

作者: v110617    時間: 21-11-1 12:00

我覺得今年比上年嚴格, 功課多左. 可能我小朋友做得慢啦, 發下夢, 去下廁所, 食飯前做晒就算啦
作者: 莫失莫忘    時間: 21-11-2 13:02

sxd 發表於 21-10-30 13:31

唔知你小朋友讀幾年班?但我嘅讀到Y5咁多年,從來都未曾試過有 ...
我小朋友係低小, 每日功課少於30分鐘 ,有時冇功課。 係一星期有兩晚會花15分鐘認中文字(小QILIN)
作者: sxd    時間: 21-11-3 11:49

莫失莫忘 發表於 21-11-2 13:02
我小朋友係低小, 每日功課少於30分鐘 ,有時冇功課。 係一星期有兩晚會花15分鐘認中文字(小QILIN) ...

係嘍,低小要做兩個鐘功課真係聞所未聞。

作者: 莫失莫忘    時間: 21-11-4 10:10

sxd 發表於 21-11-3 11:49
係嘍,低小要做兩個鐘功課真係聞所未聞。
可能‘kick’左喺作句作文度,有啲小朋友一要佢作嘢可以磨好耐
作者: EasyTrendyMum    時間: 22-6-23 00:24

sxd 發表於 21-9-14 19:02
家姐係isf讀咗差唔多5年,功課同ls冇得比,但應該多過其它國際學校。細佬入cis冇幾日,暫時唔可以做出評價 ...

好叻呀,一個入isf 一個入cis.
請問可否講下你地的背景同小朋友有什麼優勝之處所以考到?

作者: Erminator    時間: 22-8-6 21:07

回覆 EasyTrendyMum 的帖子

呢兩間根本就係考家長多過考小朋友,而小朋友來來去去又係果幾間PN。呢個主題應該要加埋SIS

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5