教育王國

標題: 面試班的感受 [打印本頁]

作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 17:29     標題: 面試班的感受

上面試班上到作為媽媽既我真係好沮喪,大家媽媽有無同感?初初原意諗住可以比小朋友熟悉下面試既應對,但無諗過最後連作為家長既我都對自己小朋友失去信心,咁到底曬咁多錢同時間為左乜?最後我最後一堂都唔想比小朋友上,我覺得我自己都好無力😔
作者: zebrama    時間: 21-8-23 17:42

點解?老師同你反映?

作者: ipki    時間: 21-8-23 17:45

發生咩事?
正常老師會堂堂話返你知小朋友情況

作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 17:49

初初都上得唔錯,但越上就越差,我指小朋友表現,每次拋個問題比我,我聽完又唔識點處理,越聽越唔開心,攪到我好沮喪,初初都好比心機同小朋友學習下,到依家覺得連自己都無晒信心,我點比信心叫佢加油
作者: jessicasaisai    時間: 21-8-23 17:56

你意思係個老師把問題拋番給你?

作者: zebrama    時間: 21-8-23 17:59

唔好唔開心,面試班只係教一d基本模式丶程序,練習都係交俾家長,俾d耐性,慢慢來

作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 18:08

係,話佢坐得唔好,要我訓練佢耐性要坐得耐d,本身我小朋友無問題,佢只係好動d,所以面試呢個遊戲唔岩佢玩
作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 18:10

老師都表明佢初初表現好好,但依家有倒退情況,聽完我只係啞左,咁我究竟做緊咩,好似上面試班害左佢,到頭來我得到d咩野
作者: jessicasaisai    時間: 21-8-23 18:10

面試班唔代表面試結果,繼續努力(emoji)(emoji)

作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 18:14

多謝大家安慰😞
作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 18:17

回覆 ipki 的帖子

有呀,好同唔好都會講,但到後期接收到既就係佢表現唔好,我真係越聽越唔想聽,我都好無奈,聽完真係好抑鬱,試過放學情緒崩潰到我一手撕碎張評分紙
作者: bbellchung    時間: 21-8-23 18:25

aiko_0428 發表於 21-8-23 17:29
上面試班上到作為媽媽既我真係好沮喪,大家媽媽有無同感?初初原意諗住可以比小朋友熟悉下面試既應對,但無 ...

唔講差啲,點嚇到你怕繼續課金。萬一考唔上,佢又可戴定頭盔~(拿,我話咗啦,你唔同小朋友練,咪考唔上囉!)考到,榮耀又歸於面試班。
每個人都有優缺點,何況一個4、5歲嘅小朋友?畀啲信心自己小朋友。考小係緣份遊戲。考唔到,亦唔代表小朋友唔好。加油啊!

作者: lflxl    時間: 21-8-23 18:27

唔值得為咗呢啲唔開心呀!家長比啲信心自己同小朋友。可能只係內容悶同氣氛太嚴肅,小朋友無耐性好正常。我仔上完面試班都係比老師話學術欠缺,我對最後結果都好平常心嘅。十項全能都要睇臨場發揮。所以唔需要介懷。唔好因為外人而否定你小朋友。

作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 18:53

回覆 bbellchung 的帖子

多謝你,所以我決定唔上面試班,比小朋友多d時間玩下
作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 18:55

回覆 lflxl 的帖子

你講得好岩,多謝你,無比較無傷害,我應該多d欣賞小朋友好既地方
作者: lovelovebabe    時間: 21-8-23 19:25     標題: 回覆樓主:

我小朋友都有去面試班,結論覺得唔上好過。

作者: bkin1025    時間: 21-8-23 19:27

上面試班上到作為媽媽既我真係好沮喪,大家媽媽有無同感?初初原意諗住可以比小朋友熟悉下面試既應對,但無 ...
面試班D老師好多都好嚴格, assume 你係要報神校咁勁操你個仔/女, 但係太嚴好多時反而有反效果, 特別係對嗰D 好動既小朋友, 你應該要立刻換老師OR 換面試班.
我個仔嗰陣就遇到個好嚴既, 話唔鐘意上堂, 我地即刻換左個冇嚴格有愛心既, 上得好開心.

唔係話嚴格既老師唔好, 有D小朋友谷得, 有D小朋友唔谷得, 要用其他方法教, 最重要係搵適合既老師俾你個仔/女.

作者: sheepmeimei    時間: 21-8-23 19:30

我覺得上中英數or講故事班都已經足夠,直私同叩門大致上都係考學術傾下計。
千祈唔好比呢件事影響到自己同小朋友關係呢!
小朋友好快唔記得件事,唔好再責怪自己

作者: Orhome    時間: 21-8-23 19:56

媽媽懸崖勒馬做得好!考小一,小朋友自信心同父母情緒都好關鍵,比啲信心自己小朋友,祝妳地成功。

作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 20:00

回覆 lovelovebabe 的帖子

無錯,上完都唔知得到d咩,情願多d時間陪佢出去玩好過
作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 20:02

回覆 bkin1025 的帖子

我覺得好多老師有時會向錢看,當佢仲係你學生都會理下你,到唔比錢唔上佢堂就bye bye 你條尾
作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 20:04

回覆 sheepmeimei 的帖子

無錯,我覺得上完令我更加燥底,有時質疑小朋友既能力
作者: Nicole-hui88    時間: 21-8-23 20:05

我小朋友都有上面試班,但最後係靠學術考上直私,個人認為學術重要啲,自己教好基本禮貌就ok

作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 20:06

回覆 Orhome 的帖子

多謝你,無錯,親子關係係最緊要,考唔到都唔係重要
作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 20:09

回覆 Nicole-hui88 的帖子

多謝你,呢d野都係要父母教,身教都好緊要
作者: yeeling0101    時間: 21-8-23 20:37

其實揾一間夾嘅唔易我去過九龍塘個間,上左1,2個月,好彩轉左online,先知個老師咁唔掂,轉數好慢,有小朋友係車上緊,影響到舉手,正常人做法,應該變輪住答,再提下家長下次唔好係車上就ok,佢竟然叫人停車上堂,好啦,個家長又真係泊埋一邊,但佢到落堂都無再叫小朋友舉手答問題,總之好多呢啲奇怪野。
之後我又去另一間,疫情見佢上zoom堂都ok,但到復課,多客佢做唔切,覆得好慢,comment好虛,我又轉了。
然後,又去另一間,上上下zoom,佢轉面授上唔到,又轉
最後,二月開始上朋友介紹呢間,小朋友夾到,上得開心。
遇到夾ge係緣份,我覺得最重要係覺得唔適合就即走,唔好浪費時間

作者: aiko_0428    時間: 21-8-23 21:52

回覆 yeeling0101 的帖子

無錯,夾到就好,夾唔到都係趁早走
作者: 大波大    時間: 21-8-23 22:15

其實小朋友仲好細架咋,佢哋有唔同階段嘅領悟同埋行為表現,比啲耐性去調教,可能當中家長要嘔好多血,但你會有一日感覺到佢哋有改變,佢哋係會時好時差,有恆心一定教得好,加油!

作者: laigillian    時間: 21-8-24 00:08

上年我仔上面試班,我既情緒都係大起大落,老師comments 大過天,上zoom時要超安靜,要求阿仔超專心,如果阿仔唔答問題我又會勁嬲。上返實體時,見到張分紙面都黑晒,辛苦到不得了。

如果小朋友聽教,家長可以自己教面試技巧,再係ek搵返以前既posts,睇下每間學校考d咩。

俾心機~~

作者: Mrscatcatfung    時間: 21-8-24 07:47     標題: 回覆樓主:

首要選愛心的学校,照顧了小人兒的情绪發展先。

我小時候入了一間地區一線,課堂規舉嚴格,老師很惡。好大心理壓力,常害怕坐不好,做不好捱罵。總希望老師留意不到我,我那天便平安了。

作者: pwhr    時間: 21-8-24 09:00

放鬆點, 已進入直路, 捱埋佢, 如果小朋友真係唔願意上面試班, 轉第二間, 未必好之餘小朋友又需要時間適應,倒不如考慮呢兩個月辛苦啲自己同佢操
作者: hermionexxxx    時間: 21-8-24 09:05

本來還想報名試下,看完留言我都決定不上面試班了。。。
作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 11:01

回覆 大波大 的帖子

講真,真係自己教無咁嬲,出去教,好與壞都係單憑老師既評語,聽完真係影響心情

作者: HK-CR7    時間: 21-8-24 11:06

回覆 aiko_0428 的帖子

介唔介意講邊間面試班? PM我都可以, 我地宜家搵緊面試班, 最怕碰到呢類學校同老師, 謝謝
不過我覺得搵到間夾既好重要, 同埋唔好將老師講既野太上心, 加油!

作者: KWLW    時間: 21-8-24 11:06

出去上面試班其實都係想下有乜技巧,放鬆D
都明白上完堂大家都想小朋友俾老師讚,增強下佢地的信心

不過家長都真係不用對老師的評語太上心

作者: TY168    時間: 21-8-24 11:13

朋友上年上過九龍塘有啲名氣面試班,基本上俾老師踩到一定冇學校收,我朋友重喊左好多次,
但結果都有幾個不錯既offer (不是神校)。
今年到我,我覺得盡咗力就算,大家加油
作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 11:43

回覆 laigillian 的帖子

好有同感,老師評語大過天,依家唔再上,比時間同仔仔玩多d仲開心
作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 11:46

回覆 Mrscatcatfung 的帖子

原來咁大壓力,其實我都已經唔係簡神校,我簡間比教活動教學,但坊間面試班一定要要求你坐定定,我仔仔根本做唔到佢要求
作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 11:51

回覆 HK-CR7 的帖子

其實我簡個間已經係比一般出面開心架啦,初初覺得都幾好,堂堂都開心,但一到模擬面試就,我仔仔咁活躍根本做唔到佢要求,評語越黎越差,我都唔知繼續上黎做咩,或者咁講,面試班根本唔適合一d比教活躍小朋友,佢哋要求就係要坐到好似公仔咁靚,答問題要完整句子,所以邊間都係一間
作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 11:53

回覆 hermionexxxx 的帖子

自己教好過,真係浪費金錢同時間,仲要即使上左唔代表一定入面直資/私校
作者: jazzcf    時間: 21-8-24 11:55

面試班所教授的知識, 有機會是小一小二的課程內容, 升K3的小朋友不懂, 就被批評為沒有常識/common sense...

在經歷完所有小一面試後, 發覺大部分的面試班課程內容是不需要的, 所以也不需太介意面試班老師的 comments 啊!

作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 11:55

回覆 TY168 的帖子

無錯,到頭來自信心無左,仲要浪費金錢時間,分分鐘影響埋親子關係
作者: TY168    時間: 21-8-24 11:56

aiko_0428 發表於 21-8-24 11:51
回覆 HK-CR7 的帖子

其實我簡個間已經係比一般出面開心架啦,初初覺得都幾好,堂堂都開心,但一到模擬面試 ...
我小朋友都係比較坐唔定,所以唯有隨緣
作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 11:58

回覆 jazzcf 的帖子

無錯,老師就話佢常識唔係咁好,我唔明佢點定義,成日拋d問題比我叫我教佢,又叫我教佢講故事,大佬呀,我識教就唔洗上堂,我自己返學教佢啦🥲
作者: WongSiuYee    時間: 21-8-24 14:19

bbellchung 發表於 21-8-23 18:25

唔講差啲,點嚇到你怕繼續課金。萬一考唔上,佢又可戴定 ...
AGREE, 好多朋友既小朋友 K2~K3 已經外補好多學術加興趣, 如升 P1 也要上面試班, 家長同小朋友都會好大好大壓力
個人認為 K3 升P1 打好學術基礎是必然,  應對禮貌跟日常生活便可以了 ~ 隨緣.
要上面試班 都等到 P6 升 S1 啦.  

作者: rsx    時間: 21-8-24 14:39

aiko_0428 發表於 21-8-24 11:58
回覆 jazzcf 的帖子

無錯,老師就話佢常識唔係咁好,我唔明佢點定義,成日拋d問題比我叫我教佢,又叫我教 ...

其實面試班又點可能教曬面試所有野丫, 老師幾時都會拋返個波比你架喎, 一個星期老師見佢幾耐你又見佢幾耐?
可惜太多人見到有成功例子就去報, 以為可以令小朋友脫胎換骨, 但其實面試班極其量可以教到小朋友一般禮儀, 技巧, 同埋佢地比較知道行情貼市(主要問題類別),
加上最後老師既評語(找出問題當然係負面的吧!), 積極點對症下藥, 才是上面試班的真正目的, 加油吧!!!!

作者: ipki    時間: 21-8-24 14:51

補習/面試班
點都要自已返去跟,佢只係幫你找出問題所在
你要對症下藥
記得唔好把所有責任推哂比老師
不 過你問我,我就覺得如其去面試班,不如睇下自已小朋友差D咩
去學習好過

反正大把人係無參加,但大把OFFER
總知記住,要跟進

作者: yancb    時間: 21-8-24 14:53

我好明白樓主你的感受,我小朋友都上面試班一段時間,到左依家,莫講話小朋友頂唔順,我自己都頂唔順了,受制於課程時間問題一星期一堂每堂得一個鐘,老師真係唯有將個波拋番比我,面試班就變左測驗班咁,每次去測下小朋友何進度,然後咪又係靠家長去跟進,好GE老師會O係課後將每一項的表現詳細講,試過有差GE老師只係講我小朋友做得唔好的地方,聽左幾堂之後我開始懷疑佢係咪講緊白痴定廢柴…只有錯冇做對的? 再者就係,面試班成日考埋小朋友一D佢地呢個年紀冇可能識的知識,個範圍之大同深,當我終於教識佢呢樣,老師又開始話佢第樣差要我跟,好似永遠冇得停永遠冇盡頭咁.....得果幾歲人仔每日操練.......依家臨要面試了,我都考慮緊唔想再上面試班了......同路人 加油!
作者: kpc2015    時間: 21-8-24 15:02

面試班唯一作用是比機會小朋友知道什麼是面試. 上得多我覺得是浪費金錢及時間. 其實面試都是睇小朋友的日常. 為何要比錢同一大班等老師輪流教, 唔自己教或比小朋友玩中學習. 如果小朋友性格未定未READY, 面試班不會幫到你, 老師只會比壓力要求家長處理好! 更加不要以為某面試班有同學入到名校, 就以為自己有份. 最後絕對可能是美麗的誤會!
作者: yeeling0101    時間: 21-8-24 16:09

我自己係buy面試班,但我認同一星期一日一小時,唔好淨係靠佢,所以我定位面試班老師要做到教練,第一教到小朋友熟悉面試題目,第二揾到小朋友有咩強弱,第三小朋友有弱嘅部分,教我係屋企點跟,暫時我個位做到
作者: yeeling0101    時間: 21-8-24 16:13

咁你有無問返老師可以點係屋企教?好似常識,話佢弱,咁即係佢有範圍問小朋友,咁你有無問返錯邊到,或者屋企有咩範圍可以温?
如果老師咁都唔答,就真係hea你,唔值得再上了

作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 18:21

其實常識好廣泛,有好多野都可以學,正如解難能力都有幾百樣要解,唔通就要識晒就100就叫做達標?我就算學晒就100樣常識,佢又話你科學弱,普通話,英文,中文,等等,我已經比佢上英文堂1-5,佢都話佢英文麻麻,又或者可以講,我仔未能達到考神校既標準,我知叻既人大有人在,所以如果要同其他小朋友比較既話,我覺得呢個面試班我唔值得再上,因為我根本只係睇到小朋友既缺點,長期咁樣,唔好話小朋友無晒自信,就連我作媽咪本身好有動力,都唔想再努力
作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 18:27

我小朋友弱既點就係坐唔定,佢要我每日訓練佢有耐性咁坐得定,我覺得好似訓練緊狗咁,要佢坐就坐要佢企就企,我自問唔係怪獸家長,想入一間活動教學既直資,因小朋友好動,但係面試班要求佢坐定定,咁同我最初期望佢入間活動教學既學校背道而馳,我覺得每個小朋友都有唔同既性格,但面試要求只有一種,坐定定你就達到佢要求
作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 18:31

再者,佢越上越差,作為家長,我就點努力都無用,因為佢要佢坐定,我點訓練呢?我每日都同佢學晒中英數,我既時間就係比晒佢,我再努力換來佢既評語,我個刻覺得我同小朋友既努力都無人睇到,只係只有負評,每一堂聽完佢評語就心情勁差,所以我只好選擇唔再上,再上影響我情緒
作者: lambeanmama    時間: 21-8-24 18:35

身為過來人,我覺得面試班的作用是:
1. 俾小朋友大概知甚麼是面試;對慢熱內向小朋友尤其重要。當然有好多人覺得「安排多幾次面試warm up都可以」;但我家犬兒是不行。不想嚇怕佢。所以寧願俾錢「買經驗值」。
2. 俾家長大概知道坊間水平及程度。不是考不考神校的問題。旨在神校的一樣去考二三四五六七線直私。自己知道一個大概。不存在過份期望;做好期望管理是有幫助父母在考小期的情緒的(子女資質特優類不在此限)
3. 了解小朋友強弱項。同意面試班老師較mean 較harsh 較demanding; 唔講得誇張點叫家長繼續俾錢呢。但正常來說,再誇大,也未至於無中生有。多聽意見,有則改之,無則加勉。做家長要學識自己判斷需要。難道佢叫你教小朋友時事,要了解阿富汗局勢你又去教咩?!不要高估或低估自己小朋友,聽取意見。最後做定唔做都係睇家長自己。

面試才開始,不要給自己太大壓力。我絕對認同的是家長才是最重要的面試班老師。面試班本身,是一個「安心錢」。

加油。祝考小順利。

作者: lambeanmama    時間: 21-8-24 18:42

aiko_0428 發表於 21-8-24 18:27

我小朋友弱既點就係坐唔定,佢要我每日訓練佢有耐性咁坐得定,我覺得好似訓練緊 ...

家長,你要了解殘酷現實的真相是再活動教學的直私,都係想收一批能做到收放自如,該活時活,要靜時靜的小朋友。活動教學,是以不同形式去學習,不是為收活潑好動小孩而設。

讓孩子明白在適當的時候做適當的事;是考小第一要點。

作者: yeeling0101    時間: 21-8-24 19:00

明白了,你以往面試班老師風格係只有彈無讚對吧?確係唔好受,搞到大家都有壓力。所以有機會再上的話,揾一個會讚會彈亦教你點執的吧。
感謝你令我有反思,我上緊呢位老師成日都讚完一大輪先講有乜要改,可以點改,有時我諗會唔會讚賞嘅部分無乜用,依加我明白,其實小一面試係長跑,確係要有讚賞去幫小朋友同家長有力跑落去。
希望大家順利

作者: yeeling0101    時間: 21-8-24 19:02

回覆 lambeanmama 的帖子

認同。講到再活動,都係要坐定上堂的。
作者: Kumi33    時間: 21-8-24 19:27

面試班我上。只係比佢適應下面試模式。所以我我5月先上。。學術根本係家長教。。面試班只係比個大綱你家長曾經出過d乜。
到故事個part 我仔都弱,我都5g 點教好。因為我都5係講得好好。。老師不斷叫我要去train,話佢弱。日日都有故事時間,講下書ga故事,已經好誇張去表達。。到佢哋翻講就,唉。不過算la 我都無去train 講故事只係由細到大ga 親子活動。。
我有2個小朋友,哥哥有上面試班。得一間私立收。讀緊津校。
細佬今年都有上面試班。。結果5知。而家先開始in

作者: yeeling0101    時間: 21-8-24 19:46

回覆 Kumi33 的帖子

先教連接詞,故事個大框通順流暢先,再深造教形容詞
作者: haleyz    時間: 21-8-24 20:07

lambeanmama 發表於 21-8-24 18:35
1. 俾小朋友大概知甚麼是面試;對慢熱內向小朋友尤其重要。當然有好多 ...

寫得好好呀,好認同你嘅講法!

作者: haleyz    時間: 21-8-24 20:13

aiko_0428 發表於 21-8-24 18:27

我小朋友弱既點就係坐唔定,佢要我每日訓練佢有耐性咁坐得定,我覺得好似訓練緊 ...

其實就算係所謂活動教學嘅直私,都唔expect 個小朋友咁坐唔定,只係教學模式上可能無咁傳統,少啲抄寫。

我自己小朋友都係比較活潑,以前坐喺度時較多小動作,但日子有功,係可以控制到,比佢知道面試時坐好係一種禮貌,一種尊重。

作者: TY168    時間: 21-8-24 20:25

1. 俾小朋友大概知甚麼是面試;對慢熱內向小朋友尤其重要。當然有好多 ...
講得好好,第二點我努力做緊
作者: daijuju    時間: 21-8-24 20:55     標題: 回覆樓主:

個人經驗不要揀啲會嫌棄小朋友嘅老師,不只一次,有些老師要小朋友面試通過才能上面試班,或者上緊又話不適合,各種勸退。真正好的老師能改變小朋友,陪小朋友一起進步,而不是覺得小朋友「唔得」就放棄。小朋友自信很重要,齋批評誰不懂,性格很多時係天生但可改善,不要讓不好的老師打擊小朋友和家長的自信,充滿負面能量的面試班早日bye吧。

作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 22:53

我覺得如果以咁多小朋友比較,我小朋友相對係坐得無咁定,呢個係真實,但我相信會隨住年紀去變好,因我小朋友係細b,佢地大b,所以如果係要咁比既,我地一定輸左,我唔係話所有細b都係咁,但大部分細b係呢個年紀發展都無大b咁成熟
作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 23:05

回覆 daijuju 的帖子

無錯,仲要口講話要小朋友開心,我自己聽完成既評語真係由初初開心變到唔想再聽,好唔鍾意佢地滿口虛假說話,我黎上堂學野唔係同其他人去比較
作者: aiko_0428    時間: 21-8-24 23:14

其實總結我自己覺得大家家長決定要上面試班的話要諗一諗,如果上上下發覺自己感覺唔太好就唔好再繼續,好似我自己好介意老師既評語,最後影響到親子關係就唔值得,因為我都忍左好耐先發覺自己情緒越來越唔好,好大壓力,有時聽完都老師既評語放學就會喊,最後先決定唔上,心情得到釋放,睇開d自己教,最後希望大家小朋友考到心儀既學校,加油

作者: Chankai    時間: 21-8-25 09:20

如果唔train定個小朋友,到面試現場,無講答題,見到連坐都坐唔到,係相當尷尬痛苦

作者: ipki    時間: 21-8-25 09:46

認同你講左個重點來
D人成日話自已小朋友坐唔定,比較合活動教學
我就O咀......連咩係活動教學都未搞清楚......

作者: beetle910    時間: 21-8-25 09:56

我同樓主經歷一樣, 小朋友今年9月升小一, 當初想試試上面試理, 睇下小朋友有咩需要改善地方, 但可惜只著重學術方面, 當然呢方面對直私而言係好重要, 不過每次老師評語都差到令我懷疑人生, 當然老師唔係惡意, 只係講出我小朋友同要求距離好遠好遠, 當時小朋友K2, 我承認學術上有不足, 但在不停批判之下, 我作為家長壓力好大...小朋友亦唔開心...所以冇再上面試班, 我自己改善佢弱項...
幸好到最後, 我地可以考到諗都冇諗過會收既學校, 分別有一線直私官津offer, 倒返轉頭諗, 學校唔一定只重視學術, soft skills都好重要, 但又諗...如果唔係面試班老師既評語鞭策, 我都未必會有方向幫小朋友改善...
所以唔好灰心...

作者: Wendy_tang    時間: 21-8-25 10:06

完全同意. 家姐當年無參加面試班, 佢有考到不錯的學校.但細佬我有報, 為的就係因為佢係慢熱同稍為欠缺自信心型, 讓佢熟習咩叫面試對佢來講比較重要..否則佢可能一句都唔出聲.
對於老師的建議, 真的不要太上心, 小朋友性格同能力各異, 只要明白係咩地方可以盡量幫下佢, 盡了力, 無悔了.
大家努力!

作者: darkgard    時間: 21-8-25 10:15     標題: 回覆樓主

恕我孤陋寡聞,我未見過好嘅小一班。

大部分嘅小一班,只係俾一個模擬環境小朋友,等小朋友適應一下,又俾家長預早知道小朋友有咩隱藏行為問題。佢地係唔會抖正問題架。又咁講,一星期一堂,每堂一小時,真係做唔得咁多。

我女內向,都係上左成年面試班。因為佢太怕羞,面試時面都青,手又震,得一間waiting 中。
我得出個結論:小朋友得就得,唔得的話,就好難變到得。因為佢地仲好細,性格主導左表現。
我好明你感受。我當年都經歷過。小一過程好漫長,無忘初心,要相信佢嘅能力。人人都只係用十分鐘去考你小朋友,而你先係最了解佢嘅媽媽,唔好灰心。

作者: rsx    時間: 21-8-25 12:19

我依家先知面試會早一年不斷咁上,唔怪之得咁多家長懷疑人生!
我覺得面試班唔適宜上太多,最多十堂八堂,糾正吓惡習、了解一下一般問題、適應一下面試個mood就夠吧!長期訓練面試我估真係會弄巧反絕!

作者: kytso    時間: 21-8-25 19:06

yeeling0101 發表於 21-8-24 16:09
我自己係buy面試班,但我認同一星期一日一小時,唔好淨係靠佢,所以我定位面試班老師要做到教練,第一教到 ...
可以介紹是哪一間嗎?自己都搵緊面試班, 謝謝.
作者: Jean1769    時間: 21-8-25 19:28

面試班唔係包生仔,我小朋友無上面試班都好多offer. 自己俾人機訓練小朋友表達能力好過

作者: yukili1111    時間: 21-8-26 00:30

其實我真係完全理解你嘅感受,既然穩唔到一個好而且岩自己嘅老師不如換第二個啦,後尾我發覺請私人老師1對1學得更快
作者: yukili1111    時間: 21-8-26 00:33

kytso 發表於 21-8-25 19:06
可以介紹是哪一間嗎?自己都搵緊面試班, 謝謝.
我覺得坊間面試班嘅模式和類型林林總總,不如穩一個私人老師針對某一個學校去訓練好過啦,我以前上面試班都上到懷疑人生
作者: mumumma    時間: 21-8-26 00:38

回覆 beetle910 的帖子

睇完就諗到我個女既狀況,之前又係join左好岀名既面試班,本身好活潑,但係俾老師踩到佢唔敢講嘢,之後仲唔肯去上堂。好彩我即刻幫佢轉老師,而家先上到開心,仲成日話掛住老師😂
作者: Dybala    時間: 21-8-26 10:33

要睇間面試班好唔好係咪有心教
我個女上年去咗間都幾出名嘅, 但每堂完咗連見老師嘅機會都冇, 淨係喺手冊寫低有咩做得好做得唔好, 同埋最初有份野叫我地填幾間小朋友target學校, 諗住都會比啲意見我地, 分析吓啱唔啱小朋友讀/小朋友表現足唔足夠攞offer, 但一直乜feedback都冇, 而到咗最後有個mock interview, 因為疫情關係係用zoom做, 個mock interview考果啲野係深到我之後真正in小學都冇遇過, 而mock interview嘅成績出咗佢係排到尾十咁上下, 果吓真係有絕望嘅感覺

不過到之後真係in小學, 當然完全係兩回事, 心儀嘅都順利攞到direct offer, 係幾間熱門嘅先reject

所以去著間唔好嘅interview class, 一味單向不斷打沉你嚇你, 只會製造不必要嘅恐慌!
作者: Dybala    時間: 21-8-26 10:44

bkin1025 發表於 21-8-23 19:27
面試班D老師好多都好嚴格, assume 你係要報神校咁勁操你個仔/女, 但係太嚴好多時反而有反效果, 特別係對嗰D ...
係嚴格到過火, 果陣幫個女draft咗個self introduction上堂用, 第一句係Hello, my name is Mary. 個老師comment話唔得, 一定要講清楚全名, 即係Hello, my name is Chan Siu Ting Mary. 之後啲內容諗住唔好咁公式化, 講啲唔同嘅嘢, 點知個老師就喺手冊mark低個self introduction冇講乜乜冇講物物, 好似一定要跟足佢先啱
作者: HK-CR7    時間: 21-8-26 11:25

好同意你第二點, 因為面試班老師應該會知道名小既要求, 而報面試班個班家長正正就係將來既主要對手, 咁報面試班就可以大概知道自己小朋友係處於咩水平去作出補救, 但如果個老師只識批評又無教點改善既, 就可以搵第二個了
作者: honeybunny8    時間: 21-8-26 12:11

好同意你講法。其實各貨應各客,又唔係全部人須要用面試班幫助自己嘅小朋友,但面試班亦都有佢哋嘅價值,亦有好老師同冇咁好嘅老師,家長要自己決定。
以我個人嘅經驗,大嗰個考 K 時幾乎全軍覆沒。結果我俾佢入咗間 Happy School,快快樂樂咁到K2。K2 時幼稚園老師話佢太慢熱,從來唔舉手參與課堂活動,好擔心佢,所以 K2 下學期開始我俾佢去九龍塘某出名面試班。對於我呢個在職媽媽來講,實在無時間上網搜尋資料同 keep track 各學校報名日期,係靠面試班老師提供。面試班老師又能夠話俾我知小朋友有啲咩地方需要大力加強,又提供埋中英文認字表(e.g. 我絕對唔會諗都要教小朋友18區嘅名),大概嘅學術要求範圍,上堂時好有耐性咁鼓勵我嘅小朋友參與,令到佢慢慢會開始舉手,大膽喺其他小朋友面前發言。又有教係坐姿、衣著、儀表、自我介紹各方面嘅基本要求,我都係照做,有備無患。
最有用嘅真係老師每堂課下課之後,都會同我詳細解釋我小朋友嘅表現,同埋我返屋企可以點樣幫佢,有幫我睇 portfolio 比意見。我見有好多家長冇問得仔細,又有啲係長輩/工人姐姐帶嘅完全唔問老師問題,咁雖然大家一樣俾咗咁多堂費,獲得嘅益處就一定會少咗啦。我肯虛心請教、不恥下問,老師就會關照我多啲,我俾錢都俾得開心。
老師就一定會集中講小朋友有啲咩不足嘅地方,唔通你淨係想佢話俾你知好好咩?如果我個老師係咁乜都話俾我知好,我會覺得佢冇乜幫助。但係佢話唔好嘅地方,又唔係如果改唔到就一定全軍覆沒,只不過係想你進步得幾多得幾多,盡量喺個面試遊戲之中佔一啲優勢。
我個小朋友喺模擬面試排名度唔係咁好,所以我都有心理準備。出乎意料之外嘅係佢兩間所謂嘅神校都以 N 無身份有 direct offer,其他一線直私嘅都收,全中,絕對係面試班嘅功勞。真係,我哋連家長面試嗰part都上面試班,因為我先生完全 hands off,佢都需要 training。
到細嗰個,因為佢有 siblings priority ,我淨係俾佢係屋企附近一間面試班係上一個暑假,等佢都適應下面試模式。對比起上嚟,面試班嘅老師成日讚佢,冇咩建設性嘅 feedback,反而因為我經歷咗大嘅,所以自己識得執返細嘅 performance。如果淨係靠呢個成日讚嘅老師,細嘅都未必入得返。
面對老師嘅 feedback,要用正面嘅心態去睇件事,知道老師都係盡人事姐,並唔係personal嘅。我哋幫小朋友,都係盡力而為,到咗嗰日都係靠佢哋自己嘅表現。得唔得都冇咩好埋怨,
有啲小朋友上咗小學先真正發力,插班去插得好。放輕鬆啲,就唔會影響到親子關係啦 ❤️

作者: HK-CR7    時間: 21-8-26 12:20

honeybunny8 發表於 21-8-26 12:11

好同意你講法。其實各貨應各客,又唔係全部人須要用面試班幫助自己嘅小朋友,但 ...
多謝你既詳細分享, 介唔介意PM我邊間面試班? 我都煩惱緊上邊間, 謝謝你
作者: chanchancat    時間: 21-8-26 12:57

作為家長當然明白 你的心情, interview class 有時不如你所想地鼓勵 小朋友, 但是老土都要講一句, 其實真正嘅面試係仲殘酷, 基本上唔會有人好有耐性地 慢慢發掘 小朋友的特質, 就算對住傳媒講到有幾好聽,幾日裏 見幾千人, 真係唔會有太大嘅期望佢哋會好有耐性, 遊戲既然係咁樣,就只有玩或者唔玩, 或者, 呢個都係一個讓小朋友成長嘅機會. dont know which interview class you are attending...but if a teacher can indicate which part the students need improvment to me, i am okay. 不過我是明白那個心情的。
作者: mumumma    時間: 21-8-26 13:42

我本身都好緊張個女,晚晚放工就谷個女練故事、練對答,老豆又幫唔到手,最後要個老師見到我個女表現同之前唔同左先話俾我聽,叫我留意下,而家完全交俾老師,我就負責帶個女去玩

作者: celinechan117    時間: 21-8-27 01:26

lambeanmama 發表於 21-8-24 18:42
家長,你要了解殘酷現實的真相是再活動教學的直私,都係想收一批能做到收放自如,該活時活,要靜時靜的小 ...
十分同意你的講法
只要睇吓某熱門活動教學幼稚園收生的criteria 便知一二
嗰D學生先係直私中意
離不開大B,聽指令/定的學生

作者: 蚊蚊mosquito    時間: 21-8-27 06:23

yukili1111 發表於 21-8-26 00:33
我覺得坊間面試班嘅模式和類型林林總總,不如穩一個私人老師針對某一個學校去訓練好過啦,我以前上面試班都 ...

同意
如果上出面d班唔岩小朋友
我覺得搵私人補習老師上門仲好
但前題都係要家長跟,除非請到好老師每星期3天以上

作者: wansfamily    時間: 21-8-27 07:18

aiko_0428 發表於 21-8-24 18:21

其實常識好廣泛,有好多野都可以學,正如解難能力都有幾百樣要解,唔通就要識晒 ...

大約自行閱讀什麼程度的書?有冇考Cambridge ?
老師話小朋友英文邊方面弱?

作者: fairycatcher    時間: 21-8-27 07:37

我成日都話,面試班真係人夾人。我自己小朋友有上面試班,好慶幸遇到一個又好又有要求嘅老師,我係真係睇住小朋友一直咁進步。但係我可以話,我有朋友上同一個老師,結果佢就同樓主一樣,越上越沮喪,仲開始懷疑人生,結果佢幫小朋友轉左去令一間面試班。

我同意上面咁多位家長嘅忠告,面試班唔係萬能,家長返到屋企一定要跟進,咁樣先至可以事半功倍。我朋友就係太忙,平時冇時間,所以小朋友根本一直原地踏步,冇進步過. 對於第一次面對小一面試遊戲嘅家長,面試班嘅作用,係話俾我知道而家小學會考D咩題目,平日自己可以點樣train , 同埋睇吓其他小朋友嘅水平。
我相信樓主係一個盡責嘅媽媽,所以小朋友一定唔會差得去邊。既然已經嚟到考小直路,希望你可以忘記面試班嘅經歷,盡力裝備小朋友,放鬆面對結果

作者: jennifertam20    時間: 21-8-27 09:18

今年啱啱遇上疫情,牙仔根本冇機會上面試班,我自己教佢,一樣都考得唔錯。當然我曾經都懷疑過人生,你而家只係啱啱開始,唔好俾咁大壓力自己。加油啊。
作者: em141199    時間: 21-8-27 14:35

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: jennylady    時間: 21-8-27 18:41

我仔上過幾堂面試班但因為我開始遲
和疫情關係我只上了幾堂就停了
老師評語就真係好差
講到個仔好唔掂

但最後我仔有好好的offers

老師一定講到你小朋友好差
否則點叫你繼續讀
要比信心小朋友
加油

作者: kpc2015    時間: 21-8-27 20:48

最慘有家長信哂依的學店!以為小朋友曳不努力!重責怪! 影響子女感情同家庭關係!睇下楊局長學唔學到中國加強監管下?
作者: beckycwm    時間: 21-8-30 14:44

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 21-8-30 18:05

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
作者: Cckhsw    時間: 21-9-3 15:12

aiko_0428 發表於 21-8-23 18:17
回覆 ipki 的帖子

有呀,好同唔好都會講,但到後期接收到既就係佢表現唔好,我真係越聽越唔想聽,我都好無 ...

媽媽要明白,唔能夠將個人期望放大,亦唔能夠將個人期望放落小朋友身上。都係果句,你盡佐力做好你本份就夠。你要學習調節心態,至於情緒方面,更深層次嚟講,一切都只係出於你嘅恐懼。你係獨立既人,小朋友亦一樣係獨立,無論日後係點,都會有最好最適合既安排比小朋友,小朋友會有自己條路,學習長大嘅路好漫長,做好媽媽本份就好啦。關注自己情緒源頭比較重要

作者: JlIl    時間: 21-9-7 16:31

你自己同小朋友對答吓好過啦
同埋執番d禮貌 出入同人講早晨唔該 多謝bye
k3教埋加減數 寫字寫靚d
已經好好
作者: ojoj18    時間: 21-9-9 14:32

bbellchung 發表於 21-8-23 18:25

唔講差啲,點嚇到你怕繼續課金。萬一考唔上,佢又可戴定 ...
講得岩, 呢d面試班閂埋房門都唔知做乜, 家長送到就要即走. 又貴又唔透明職員梗係話你小朋友唔好啦, 到時冇校收, 佢就話你責任, 同佢冇關. 就算係小朋友坐得唔好, 比左幾千銀, 都係你地有責任教啦. 又可嚇怕你, 繼續要課金. 商業活動, 都係......錢!

作者: piglover    時間: 21-12-28 19:19

aiko_0428 發表於 21-8-24 18:21

其實常識好廣泛,有好多野都可以學,正如解難能力都有幾百樣要解,唔通就要識晒 ...

係唔係佐敦果間樂X,呢間出名踩學生㗎啦。

作者: honeybibibibi    時間: 22-1-1 13:06

我明。
不過當時呀囡唔係上緊面試班,而係寫作班。
每堂都話囡囡寫野唔夠creative,又唔夠主動呢樣果樣,又叫我同佢轉班,可能上返reading班會適合d。
上到連作為家長既真係對小朋友都無曬信心,仲好唔開心。
結果唔再學,再從新出發,效果更好。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5