教育王國

標題: 有冇同路人⋯ [打印本頁]

作者: leunglingling    時間: 21-8-17 18:33     標題: 有冇同路人⋯

小女24/8獨自搭加航再到溫哥華轉機、請問有冇同路既小朋友?

作者: kaifu    時間: 21-8-17 22:18

leunglingling 發表於 21-8-17 18:33
小女24/8獨自搭加航再到溫哥華轉機、請問有冇同路既小朋友?

轉去邊?女兒很細個?
作者: leunglingling    時間: 21-8-17 22:29

kaifu 發表於 21-8-17 22:18
轉去邊?女兒很細個?

13歲、轉機去Winnipeg

作者: 100100    時間: 21-8-17 23:08

leunglingling 發表於 21-8-17 22:29

有冇諗過同佢一齊過去?

作者: 小時了了    時間: 21-8-17 23:38

leunglingling 發表於 21-8-17 18:33

想問問,你所講“獨自搭加航” 意思係咪航空公司提供嘅獨自搭機兒童(Unaccompanied Minor) (UM)?

抑或是真係你女女獨自一人辦理出入境過關及坐飛機,自己一手攪掂無空姐帶過關?

作者: 100100    時間: 21-8-18 02:12

leunglingling 發表於 21-8-17 22:29

要留意有足夠轉機時間

我試過miss左班機

作者: leunglingling    時間: 21-8-18 06:46

小時了了 發表於 21-8-17 23:38
想問問,你所講“獨自搭加航” 意思係咪航空公司提供嘅獨自搭機兒童(Unaccompanied Minor) (UM)?

一個人飛

作者: SmileSmileSmile    時間: 21-8-18 06:47

如果無um,得13歲,真係唔放心

作者: leunglingling    時間: 21-8-18 06:49

100100 發表於 21-8-17 23:08
有冇諗過同佢一齊過去?

我要上班!所以要她獨自過去

作者: leunglingling    時間: 21-8-18 06:50

100100 發表於 21-8-18 02:12
要留意有足夠轉機時間

我試過miss左班機

有9小時

作者: lm251099    時間: 21-8-18 07:33

leunglingling 發表於 21-8-18 06:50
有9小時

9 小時, 俾錢買UM 啦,你係香港機場交俾航空公司,佢地會幫你checkin, 到步交返俾你指定嘅接機人。轉機時可能會帶你去Lounges 坐。

作者: leunglingling    時間: 21-8-18 08:04

lm251099 發表於 21-8-18 07:33
9 小時, 俾錢買UM 啦,你係香港機場交俾航空公司,佢地會幫你checkin, 到步交返俾你指定嘅接機人。轉機時 ...

問咗加航、佢哋話只有直航先有、轉機沒有

作者: 小時了了    時間: 21-8-18 08:45

leunglingling 發表於 21-8-18 06:49
我要上班!所以要她獨自過去
leunglingling 發表於 21-8-18 08:04

父母要返工確是有難處.

唔好意思我無其他用意, 只係擔心一問, 你13歲女女係溫哥華機場自己一個人搵海關辦學簽 (study permit visa) 及再搵轉機閘口可以處理到嗎?

作者: leunglingling    時間: 21-8-18 08:47

希望可以啦!(emoji)

作者: 王家爸爸    時間: 21-8-18 08:52

leunglingling 發表於 21-8-18 08:04
建議試下問加航,即使無得全程UM服務,可唔可以只做最麻煩既第一程,幫佢入境,去到轉機口,然後小朋友自己等上機?你再揾人喺終點站接佢。

作者: 100100    時間: 21-8-18 08:54

leunglingling 發表於 21-8-18 08:47
希望可以啦!(emoji)

身為父母,我們都非常明白你的心情。
疫情下,返香港要隔離14日,要上班真的好難一齊去。

如果有9粒鐘是非常足夠,但妹妹在機場一個人要等好耐,擔心佢會驚。

到Winnipeg 是否有親友接機?

作者: leunglingling    時間: 21-8-18 08:58

100100 發表於 21-8-18 08:54
身為父母,我們都非常明白你的心情。
疫情下,返香港要隔離14日,要上班真的好難一齊去。

多謝你先(emoji)不過佢比較獨立、希望可以順順利利去轉機!
放心!到步就有人接機(emoji)

作者: leunglingling    時間: 21-8-18 09:01

王家爸爸 發表於 21-8-18 08:52
建議試下問加航,即使無得全程UM服務,可唔可以只做最麻煩既第一程,幫佢入境,去到轉機口,然後小朋友自己 ...

已打過問加航話沒有!所以打算當天check in時再通知一聲

作者: 100100    時間: 21-8-18 09:01

leunglingling 發表於 21-8-18 08:58
多謝你先(emoji)不過佢比較獨立、希望可以順順利利去轉機!
放心!到步就有人接機(emoji)
...

一定會順利的

作者: leunglingling    時間: 21-8-18 09:02

100100 發表於 21-8-18 09:01
一定會順利的

作者: lm251099    時間: 21-8-18 10:42

leunglingling 發表於 21-8-18 09:02

可吾可以像老人家咁,要求輪椅接載,咁係航空公司 checkin 後,佢地會叫機場地勤推佢去過海關,轉機推佢去閘位等及到步推佢出大堂。

作者: zoeboleung    時間: 21-8-18 20:12

我仔仔15歲,昨天一個人飛,又係轉機,冇UN 服務,我昨晚又係擔心整晚,一落飛機係溫哥華,仔仔就WhatsApp 我情況,仔仔的Arrival can summit 吾到,要填表,由於要到移民局問話,好多學生,搞了好久,搭吾到內陸,改搭下一班,又要等多3小時先上櫞,呀仔話攰到死,搞咗一整日,好彩之後就順利到達目的地,寄宿家庭接了他,我才放心.

作者: Radiomama    時間: 21-8-18 22:42

有冇check 過國泰?

作者: ahbu    時間: 21-8-19 04:35

ARR Can 應該可以在香港先submit, 到時再用手機show 個reference, or 打印定看immigration直接看hard copy 上的reference。

作者: timc    時間: 21-8-19 07:33

話13歲自己去 Winnipeg, 叻女。由香港經過溫哥華去 Winnipeg 要等好耐,一定夠時間,徐非係要先飛 Calgary再去Winnipeg. 小朋友都係由 Vancouver 去 Winnipeg, 係Vancouver 等耐喲。家長留意一下,Manitoba既留學生一般醫療保險係開學日生效,並不是跟本地人的 Health card般,一定一定要買定保險由落機日開始保,你地24日到達至開學有真空期,同時如暑假留加或轉校都要留意manitoba 保單期,佢地跟學期同學校的,不要掉意輕心。manitoba 留學生的醫療保險跟當地居民唔同的。

過來人的我會覺得這麽小就要去 windypeg, 實在有点替小朋友不直:ange不過既然己準備乘行就祝平安。小朋友是否將住係南面大學區?  如其他區就要更加注意個人安全。
作者: leunglingling    時間: 21-8-19 07:57

timc 發表於 21-8-19 07:33
話13歲自己去 Winnipeg, 叻女。由香港經過溫哥華去 Winnipeg 要等好耐,一定夠時間,徐非係要先飛 Calgary ...

多謝你提點!我會留意
啊女會跟我家人一起住南區、放心(emoji)

作者: SmileSmileSmile    時間: 21-8-19 07:58

leunglingling 發表於 21-8-19 07:57
多謝你提點!我會留意
啊女會跟我家人一起住南區、放心(emoji)

到左係度報平安,祝一切順利

作者: leunglingling    時間: 21-8-19 07:58

zoeboleung 發表於 21-8-18 20:12
我仔仔15歲,昨天一個人飛,又係轉機,冇UN 服務,我昨晚又係擔心整晚,一落飛機係溫哥華,仔仔就WhatsApp  ...

多謝你分享!好有用好update

作者: leunglingling    時間: 21-8-19 07:59

ahbu 發表於 21-8-19 04:35
ARR Can 應該可以在香港先submit, 到時再用手機show 個reference, or 打印定看immigration直接看hard copy  ...

Thanks

作者: leunglingling    時間: 21-8-19 08:00

SmileSmileSmile 發表於 21-8-19 07:58
到左係度報平安,祝一切順利

收到!多謝你

作者: cornelius    時間: 21-8-19 08:53     標題: 回覆樓主:

相信父母最清楚自己仔女,若13歲女兒較獨立和懂事,加上現今通訊科技先進(例如用機場免費wifi打電話),轉機時間亦十分足夠,我諗問題不太大。

但要確保囡囡大概知道溫哥華落機之後的程序,入境方面相信妳已有一定掌握,我不提了。我想提醒,囡囡入境溫哥華要自己取回所有行李,之後喺航空公司櫃位再寄番行李,所以要夠力拎起啲行李先得,加油!

作者: leunglingling    時間: 21-8-19 08:59

感激你嘅意見

作者: 小時了了    時間: 21-8-24 13:06

樓主女今日機,集氣,祝願一路平安、一切順利
作者: SmileSmileSmile    時間: 21-8-24 13:49

小時了了 發表於 21-8-24 13:06

集氣!祝一切順利

作者: leunglingling    時間: 21-8-27 18:18

多謝各位之前既寶貴意見!小女25/8已平安順利到達Winnipeg

作者: leunglingling    時間: 21-8-27 18:22

小時了了 發表於 21-8-24 13:06

Thank you (emoji)(emoji)

作者: joeyma    時間: 21-8-29 17:26

回覆 leunglingling 的帖子

好叻! 佢取VISA 及轉機是否在附近?過程應該容易吧?好快到小女自己出行!

作者: SmileSmileSmile    時間: 21-8-29 21:08

leunglingling 發表於 21-8-27 18:18
多謝各位之前既寶貴意見!小女25/8已平安順利到達Winnipeg

叻女呀!

作者: AAmother    時間: 21-8-30 00:23

leunglingling 發表於 21-8-27 18:18

轉機拎visa方便嗎?
我仔1月去,考慮緊直航or轉機好!

作者: leunglingling    時間: 21-9-17 18:18

都係跟住人行你行

作者: leunglingling    時間: 21-9-17 18:19

一定係直航啦!

作者: leunglingling    時間: 21-9-17 18:22

joeyma 發表於 21-8-29 17:26
回覆 leunglingling 的帖子

好叻! 佢取VISA 及轉機是否在附近?過程應該容易吧?好快到小女自己出行!

應該唔係附近、佢會有人指示!機場唔大、唔會難搵

作者: Keithmama    時間: 21-9-18 13:08

AAmother 發表於 21-8-30 00:23
轉機拎visa方便嗎?
我仔1月去,考慮緊直航or轉機好!

我個仔大啲,雖然都係自己一個第一次出門,但係我又冇咁擔心,原本打算轉機所以買加航,打算唔使self transist,聽我個仔講可能因為COVID關係,全機要先喺入境,再重新出境去轉機,結果佢當然趕唔切轉機,其實佢話全部人都趕唔切,地勤幫佢哋全部人處理咗跟第二班機,都可以當日去到目的地,係遲咗幾個鐘

作者: Keithmama    時間: 21-9-18 13:09

Keithmama 發表於 21-9-18 13:08
我個仔大啲,雖然都係自己一個第一次出門,但係我又冇咁擔心,原本打算轉機所以買加航,打算唔使self tran ...

我老公成日叫我放鬆啲,你比得佢出去讀書,就要相信佢可以自己搞得掂

作者: AAmother    時間: 21-9-18 13:37

Keithmama 發表於 21-9-18 13:09

我老公成日叫我放鬆啲,你比得佢出去讀書,就要相信佢可 ...

你講得啱!
我仔唔細,要放手比信心佢!

作者: LiHing    時間: 21-9-18 18:44

我舊年試過,我記得是入了境再轉內陸機,可以去counter 問吓有無位搭早一班,如果有位是可以的,那麼便不用一個人在溫哥華機場等那麼久。作為家長,一定會擔心的。

作者: 沙律    時間: 21-10-30 09:59

LiHing 發表於 21-9-18 18:44
我舊年試過,我記得是入了境再轉內陸機,可以去counter 問吓有無位搭早一班,如果有位是可以的,那麼便不用 ...

請教一下:「入境再轉內陸機」是同一個國際機場還是要搭車去內陸機場?謝謝!

作者: zoeboleung    時間: 21-11-3 20:13

沙律 發表於 21-10-30 09:59
請教一下:「入境再轉內陸機」是同一個國際機場還是要搭車去內陸機場?謝謝!
...

行去另一樓層轉國內線,然後去航空櫃檯再寄行李,之後就跟指示去閘口上機。

作者: 沙律    時間: 21-11-3 20:22

zoeboleung 發表於 21-11-3 20:13
行去另一樓層轉國內線,然後去航空櫃檯再寄行李,之後就跟指示去閘口上機。
...

Thank you so much!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5