教育王國

標題: 升中一會打針嗎? [打印本頁]

作者: Jupiter    時間: 21-8-7 00:25     標題: 升中一會打針嗎?

學校話教育局出左通告只有打左兩針先可以參加課後活動,咁校隊咪一定要打先可以參加?

作者: maggie403    時間: 21-8-9 17:36

我仔升中一已打咗兩針,升中會多咗社交活動,打咗保護自己和身邊人

作者: coco_1982    時間: 21-8-9 18:16

但有啲小朋友升中一都未夠12歲都唔可以打,唔通唔俾參加課後活動?

作者: maggie403    時間: 21-8-9 19:47

學校係咁嘅情況我覺得未必會安排課後活動比中一生,對未滿12歲嘅同學好似唔公平,剝奪左佢哋參加活動嘅機會

作者: Jupiter    時間: 21-8-10 10:30

其實就算夠12歲打唔打都係個人決定,點解唔可以提供檢測報告?

作者: b3410    時間: 21-8-10 10:43

長遠趨勢都係要打針,只不過暫時只可以打一種。遲d可能兩種都可以打,多些選擇。如果打邊種都無所謂,不如早打早安心。
作者: notcool    時間: 21-8-10 21:21

https://www.youtube.com/watch?v=lQsi2TbJe9A&t=1374s
兒童及青少年接種疫苗講座(第一場)(17.7.2021)

https://www.youtube.com/watch?v=zIIaOMC6iJg兒童及青少年接種疫苗講座(第三場)(25.7.2021)
衞生署衞生防護中心, CHP, Department of Health, HKSARG 第三場

作者: 王家爸爸    時間: 21-8-11 18:01

有BioNTech唔打,唔通好似有啲歐洲人咁,等Novavax先打?
作者: 4001cc    時間: 21-8-12 08:59

Jupiter 發表於 21-8-10 10:30
其實就算夠12歲打唔打都係個人決定,點解唔可以提供檢測報告?

俾唔俾參加校方有自由決定權,唔打可以唔俾參加。 不過未聽過呢件事

作者: piyohk    時間: 21-8-12 09:18

教育局局長楊潤雄指,9月新學年續要求學校只提供半日面授課堂,但如學生已接種疫苗,學校可在另一半日提供「非學術課外活動」。
而教職員和學生完成接種分別均達70%,教育局會按實際性情況容許恢復全日面授課堂。
若某年級學生完成接種比率達70%,學校亦可提出讓該年級學生恢復全日面授課堂。

https://www.thestandnews.com/politics/政府谷針公務員學校等員工必須打疫苗-楊潤雄拒打針和做檢測可按法例採取行動

作者: piyohk    時間: 21-8-12 09:28

打針與否是個人選擇,參加課外活動/校隊與否也是個人選擇。若參加的前設要求是打疫苗+能力,沒有不公平,這只是因為未完全附合資格要求。

作者: Andymammy    時間: 21-8-12 21:54

都係一個選擇,唔想參加活動,就索性唔打針!相信都唔係個個學生想參加活動。

作者: 王家爸爸    時間: 21-8-13 10:06

4001cc 發表於 21-8-12 08:59
俾唔俾參加校方有自由決定權,唔打可以唔俾參加。 不過未聽過呢件事
對,打唔打針係自由決定,俾唔俾參加都係自由決定,只要互相尊重對方既自由決定,就大家happy,無問題。
作者: cafeva    時間: 21-8-13 10:18

國際學校駛唔駛跟? 點解IS可以全日?
作者: behappypapa    時間: 21-8-13 12:06     標題: 回覆樓主:

CkY都係全日

作者: lucyyan_mckenna    時間: 21-8-15 13:17

王家爸爸 發表於 21-8-11 18:01
有BioNTech唔打,唔通好似有啲歐洲人咁,等Novavax先打?
Novavax好似睇落唔錯,可惜冇得打
作者: lucyyan_mckenna    時間: 21-8-15 13:19

打咗兩針,希望可以返全日
作者: 王家爸爸    時間: 21-8-15 14:10

lucyyan_mckenna 發表於 21-8-15 13:17
Novavax好似睇落唔錯,可惜冇得打
Novavax係次蛋白疫苗,有滅活疫苗既好處,無滅活疫苗既壞處(整唔死啲病毒),所以安全性高。其實台灣既高端同聯亞疫苗都係用相同既技術,不過次蛋白疫苗生產慢。
作者: cafeva    時間: 21-8-25 15:21

有無學校可以返到全日?
作者: bananaGi    時間: 21-9-2 12:39

cafeva 發表於 21-8-25 15:21
有無學校可以返到全日?

我見朋友IS係全日... 小學

作者: mimiho20002000    時間: 21-9-2 20:06     標題: 回覆樓主:

其實個條件好奇怪,如果老師學生都有七成打咗針就可以全部人全日上課,即係話冇打針嘅下晝都可以喺學校活動,但係如果學生唔夠七成的話,冇打針的同學就唔可以下晝參加課外活動, 邏輯有啲奇怪。

作者: cafeva    時間: 21-9-2 20:22

mimiho20002000 發表於 21-9-2 20:06
其實個條件好奇怪,如果老師學生都有七成打咗針就可以全部人全日上課,即係話冇打針嘅下晝都可以喺學校活動 ...
已經清0好耐都唔可以返全日仲奇怪
作者: mimiho20002000    時間: 21-9-2 20:36     標題: 回覆樓主:

只要知道佢個hidden agenda就什麼都不奇怪

作者: ANChan59    時間: 21-9-3 08:27

mimiho20002000 發表於 21-9-2 20:36

谷针?

作者: bobbob    時間: 21-9-3 09:52

cafeva 發表於 21-9-2 20:22
已經清0好耐都唔可以返全日仲奇怪
睇下外國一返學就爆到7彩,你敢唔敢搏?
作者: bobbob    時間: 21-9-3 09:53

mimiho20002000 發表於 21-9-2 20:36
係咩呢?
作者: cafeva    時間: 21-9-3 10:14

bobbob 發表於 21-9-3 09:52

前題係HK已清0呀.

疫情期間日日返工日日出街食lunch 無停過, 但係D細路就唔能夠正常返學成兩年... 好平行時空呀

作者: b3410    時間: 21-9-3 10:22

bobbob 發表於 21-9-3 09:52
問題係香港本地無case喎,如果咁都唔可以恢復正常返學,即係幾年都唔使。

作者: bobbob    時間: 21-9-3 10:27

cafeva 發表於 21-9-3 10:14
前題係HK已清0呀
睇下歐美各國,好多學生無打針(連老師都唔打),一放鬆又返晒嚟
作者: cafeva    時間: 21-9-3 10:29

bobbob 發表於 21-9-3 10:27
睇下歐美各國,好多學生無打針(連老師都唔打),一放鬆又返晒嚟
因為歐美無清0呀.

作者: bobbob    時間: 21-9-3 10:31

b3410 發表於 21-9-3 10:22
問題係香港本地無case喎,如果咁都唔可以恢復正常返學,即係幾年都唔使。

...
都係權宜之計,其實而家半日嘅課時同全日無乜大分別,係少咗啲課外活動。而家咁多變種,最新嗰隻連existing嘅疫苗都突破到,我寧願再等下先。
作者: bobbob    時間: 21-9-3 10:33

cafeva 發表於 21-9-3 10:29
因為歐美無清0呀.
如果hk開返關(尤其向其他國家)咪又返嚟
作者: cafeva    時間: 21-9-3 10:42

bobbob 發表於 21-9-3 10:33
如果hk開返關(尤其向其他國家)咪又返嚟

既然疫苗都頂唔住變種咁點開關.... 既然宜家未開關點解唔可以正常返學?

作者: bobbob    時間: 21-9-3 10:55

cafeva 發表於 21-9-3 10:42
既然疫苗都頂唔住變種咁點開關.... 既然宜家未開關點解唔可以正常返學?

...
咁除非保持唔通關(不過唔通關都會有人入,有老師因為要隔離所以遲咗開學,仲響度鬧hk政府),不過預咗某啲人會嘈
作者: mcl203    時間: 21-9-3 10:59

cafeva 發表於 21-9-3 10:42

...

咁咪開咗姐姐個関先囉,呢邊唔開又嘈無人睇細路。疫情唔走,點做都係唔完美~~~

作者: cafeva    時間: 21-9-3 10:59

duplicate
作者: mimiho20002000    時間: 21-9-4 19:33     標題: 回覆樓主:

今年學界比賽是公平競爭嗎?(emoji) 運動員冇打針就不能參賽了

作者: 牛皇妹    時間: 21-9-5 15:47

Jupiter 發表於 21-8-7 00:25
學校話教育局出左通告只有打左兩針先可以參加課後活動,咁校隊咪一定要打先可以參加?
...

最奇怪街食野可以四人一檯,點解班房就唔可以,斷估班房唔會細過有部分出面嘅茶記卦!再講游水除晒口罩應該都屬於超高危,但係點解又唔要求進入者要打齊晒二支針,完全都無邏輯

作者: piglet0529    時間: 21-9-15 19:13     標題: 回覆樓主:

其實點解有的IS同CKY冇打七成針都可返全日?唔通要交學費既學生免疫力好的?

作者: Kirin007    時間: 21-9-15 20:33

一個周4宗12-15心肌炎心包炎個案,依家又話打一針得啦!啲磚家信得過咩?
作者: dingyan    時間: 21-9-16 07:06

打少一針易啲過到七成門檻,應該就來有返課外活動啦掛。。

作者: b3410    時間: 21-9-16 09:16

dingyan 發表於 21-9-16 07:06
我都係咁諗
作者: 王家爸爸    時間: 21-9-20 08:36

Kirin007 發表於 21-9-15 20:33
一個周4宗12-15心肌炎心包炎個案,依家又話打一針得啦!啲磚家信得過咩?
公平啲講句,都係平衡風險啫,人哋未必想轉來轉去。

作者: 王家爸爸    時間: 21-9-20 08:37

dingyan 發表於 21-9-16 07:06
搬咗龍門容易入啲?
作者: dingyan    時間: 21-9-20 11:50

王家爸爸 發表於 21-9-20 08:37
搬咗龍門容易入啲?

搬啦搬啦,總好過七點返到學校玩課外活動。。

作者: Kirin007    時間: 21-9-20 12:09

王家爸爸 發表於 21-9-20 08:36
公平啲講句,都係平衡風險啫,人哋未必想轉來轉去。
我係咩可以理解依家為咗打針而打針(似政治任務多D),就正苦一句打哂7成先有得半日留校活動,然後完全唔會因應本地疫情靈活處理中學生返學(目前12-19歲打咗6成幾),打一針係平衡個風險,打兩針又一樣中招,咁一針有幾多效用真係好難講喎!所以7成又有幾大意義?

作者: bobbob    時間: 21-9-20 12:33

Kirin007 發表於 21-9-20 12:09
我係咩可以理解依家為咗打針而打針(似政治任務多D),就正苦一句打哂7成先有得半日留校活動,然後完全唔會 ...
其實個個政府都見步行步,去望下sg,8成幾打晒針確診數字都勁升,而家半日面授都無得上呀

https://www.straitstimes.com/singapore/parenting-education/full-hbl-for-primary-special-education-schools-from-sept-27-for-10

作者: Kirin007    時間: 21-9-20 13:05

bobbob 發表於 21-9-20 12:33
其實個個政府都見步行步,去望下sg,8成幾打晒針確診數字都勁升,而家半日面授都無得上呀

https://www.str ...
所以我唔明點解吓吓都鐘意設死線咁
作者: 4001cc    時間: 21-9-20 21:39

Kirin007 發表於 21-9-20 12:09
我係咩可以理解依家為咗打針而打針(似政治任務多D),就正苦一句打哂7成先有得半日留校活動,然後完全唔會 ...

無人講過打兩針唔會中, 係重症機會少. 你應聽人講錯野.
作者: apap08    時間: 21-9-20 22:44

回覆 Kirin007 的帖子

打疫苗係保護自己,就算有事,都係輕症。其實上堂丶補習是中學生生活的部份,同同學小息吹下水,玩下課外活動其實都係校園生活不可缺少。近年發覺孩子越來越宅,真係唔知點算!
作者: b3410    時間: 21-9-21 08:12

apap08 發表於 21-9-20 22:44
回覆 Kirin007 的帖子

打疫苗係保護自己,就算有事,都係輕症。其實上堂丶補習是中學生生活的部份,同同學 ...
True
疫情雖然麻煩,不過也應該在保持兒童身心健康vs 疫情之間取得一個平衡。唔可以無期限放棄正常學校生活。

朋友子女返美國返學(大學)全校接種率到98%以上,學校也要求繼續戴口罩(好難得),每星期定期檢測一次。開學幾個月,一直控制的好好,完全恢復正常學校生活。

作者: b3410    時間: 21-9-21 08:15

疫苗(應該越做越好)加 personal hygiene ,加定時檢測,我覺得是恢復正常生活的關鍵
作者: 高達紅色    時間: 21-9-21 09:18

4001cc 發表於 21-9-20 21:39

亦無人講過打一針唔會心肌炎,而家情況係明知都要去打

作者: apap08    時間: 21-9-21 10:02

高達紅色 發表於 21-9-21 09:18

其實支針要打肌肉,所以之前袁教授好似講可以打大腿,多D肉。不過大家要問下可唔可以

作者: Kirin007    時間: 21-9-21 13:04

4001cc 發表於 21-9-20 21:39
呢啲常識我都識,屋企成人個個一早打哂,依家講緊學校7成率嗰條死線,中1生大多啱啱12歲,夠膽搏咩去打囉!根據依家疫情跡像我情願等更安全嘅!
作者: 4001cc    時間: 21-9-21 15:51

高達紅色 發表於 21-9-21 09:18

係咪唔打就唔會有心肌炎?你一定答得到。
至於係咪一打就有?你問下打完無事既人。

打完有咩反應,自己估計下啦。

作者: 4001cc    時間: 21-9-21 15:54

Kirin007 發表於 21-9-21 13:04
呢啲常識我都識,屋企成人個個一早打哂,依家講緊學校7成率嗰條死線,中1生大多啱啱12歲,夠膽搏咩去打囉! ...

政府唔會有死線俾你。 始終人人反應唔同。 最緊要知自己決定係唔係錯。

作者: Kirin007    時間: 21-9-21 16:35

4001cc 發表於 21-9-21 15:54

政府唔會有死線俾你。 始終人人反應唔同。 最緊要知自己決定 ...
咩儍喇,唔會有死線?笑咗!你有你決定,無講邊個啱邊個錯,嗰三十幾個家長應該個個都覺得自己錯曬
作者: 4001cc    時間: 21-9-21 17:39     標題: 回覆樓主:

deleted

作者: 4001cc    時間: 21-9-21 17:41

Kirin007 發表於 21-9-21 16:35
咩儍喇,唔會有死線?笑咗!你有你決定,無講邊個啱邊個錯,嗰三十幾個家長應該個個都覺得自己錯曬 ...

你講唔講到邊到有死線?

作者: Kirin007    時間: 21-9-21 19:57

4001cc 發表於 21-9-21 17:41
你講唔講到邊到有死線?
申請全日面授堂的條件了解一下
作者: trenycebaby    時間: 21-9-27 21:03     標題: 回覆樓主:

未諗住去打

作者: fmc    時間: 21-10-3 09:08

我覺得返半日係正常生活
返半日又係6堂返全日都係6堂
之後各自參加喜愛嘅活動米好law
鍾意補習嘅去補習 鍾意興趣班去興趣班 唔好咩

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5