教育王國

標題: UCAS 交流區 2022 [打印本頁]

作者: 喧嘩    時間: 21-7-28 10:49     標題: UCAS 交流區 2022

疫情關係,未必會如期返英國開學,大家點報UCAS? 幾時報?求指教

作者: 王家爸爸    時間: 21-7-28 11:36

喧嘩 發表於 21-7-28 10:49
疫情關係,未必會如期返英國開學,大家點報UCAS? 幾時報?求指教
今年定明年?
作者: 喧嘩    時間: 21-7-28 11:36

王家爸爸 發表於 21-7-28 11:36
今年定明年?

9月升upper sixth

作者: 王家爸爸    時間: 21-7-28 11:37

今年既UCAS已經係clearing階段,大部分已經塵埃落定。
作者: poonseelai    時間: 21-7-28 11:52

喧嘩 發表於 21-7-28 10:49

oxbridge and medicine應該係 今年10月中截止,其他明年一月尾,UCAS 有 timetable

作者: 王家爸爸    時間: 21-7-28 11:57

喧嘩 發表於 21-7-28 11:36
9月升upper sixth
2022入學申請喺兩個月前已經開始咗,9月7號可以開始提交申請。
作者: 喧嘩    時間: 21-7-28 12:01

王家爸爸 發表於 21-7-28 11:57
2022入學申請喺兩個月前已經開始咗,9月7號可以開始提交申請。

你意思係米開account? Acoount 學校已幫佢地開左, 以我所知報醫十月先係最早申請嘅科目,其他好似要出年

作者: 王家爸爸    時間: 21-7-28 12:09

喧嘩 發表於 21-7-28 12:01
你意思係米開account? Acoount 學校已幫佢地開左, 以我所知報醫十月先係最早申請嘅科目,其他好似要出年
...
如果學校已幫佢開左UCAS既account,我建議根據小朋友既情況,盡快諗下可以報邊幾間。我兩個小朋友都係9月就填好,開始安排考LNAT(讀法律),然後喺12月提交申請,1月就已經係CO。
作者: DYPT    時間: 21-8-8 21:43

Hi, 我想請教UCAS 整個流程。 是否在取得CO 後就決定 firm choice 同 insurance choice , 然後就等DSE 放榜, 對嗎?
若放榜成績meet 到要求, 跟住要怎樣將 result slip send 去比大學呢? 見過有家長話大學唔接受 result slip, 那應該怎樣做呢?

作者: kct18    時間: 21-8-9 08:47

請問上年或今年Oxbridge 係咪都係online interview?

作者: 王家爸爸    時間: 21-8-9 09:08

DYPT 發表於 21-8-8 21:43
Hi, 我想請教UCAS 整個流程。 是否在取得CO 後就決定 firm choice 同 insurance choice , 然後就等DSE 放榜 ...
你講既UCAS流程正確。DSE放榜之後,基本上面對三種情況:
1. DSE放榜成績meet到firm choice既要求,你要通知Conditional firm (CF) 既大學,佢就會將你既CO變成Unconditional,你接受咗之後CF會出CAS俾你去申請簽證。
2. 如果你成績meet唔到CF既要求,但係meet到Insurance choice既要求,你要同時通知CF同Conditional Insurance (CI) 既大學。叫CF拒絕你,然後叫CI將你既CO變成Unconditional,你接受咗之後CI既offer,大學會出CAS俾你去申請簽證。
3. 如果兩間都meet唔到,就立刻去Clearing,千萬唔好期望張成績單會突然出現星星,而錯過咗Clearing。

作者: cow    時間: 21-8-9 09:16

喧嘩 發表於 21-7-28 12:01
...
不是, 報醫同Oxbridge十月deadline. 其他就出年一月, 國際學生六月(不過最好係一月個dealine前)
作者: DYPT    時間: 21-8-9 13:09

回覆 王家爸爸 的帖子

謝回覆。咁想請問王家爸爸,DSE 放榜派發那張result slip 是否唔算正統,而在放榜後要向考評局申請另一張正式的成績單呢?

作者: 王家爸爸    時間: 21-8-9 14:17

DYPT 發表於 21-8-9 13:09
回覆 王家爸爸 的帖子

謝回覆。咁想請問王家爸爸,DSE 放榜派發那張result slip 是否唔算正統,而在放榜後 ...
我兩個小朋友都淨係電郵7月嗰張DSE成績單俾學校,無問題。
作者: cow    時間: 21-8-9 14:24

DYPT 發表於 21-8-9 13:09
回覆 王家爸爸 的帖子

謝回覆。咁想請問王家爸爸,DSE 放榜派發那張result slip 是否唔算正統,而在放榜後 ...
result slip 唔算正統, 但大學可接受, 也可不接受作為成績證明.
作者: winniepoon    時間: 21-8-10 07:51

小朋友嚟緊 9 月升讀中六,讀傳統中學,想請問如果諗住之後升讀英國大學, 需要搵升學顧問嗎? 還是可以自己在網上做到曬所有要做的事情呢?謝謝!
作者: 大笨鐘    時間: 21-8-10 08:03

winniepoon 發表於 21-8-10 07:51
小朋友嚟緊 9 月升讀中六,讀傳統中學,想請問如果諗住之後升讀英國大學, 需要搵升學顧問嗎? 還是可以自 ...

自己報或者經顧問都可以,我地自己報。

作者: etoile    時間: 21-8-10 09:12

kct18 發表於 21-8-9 08:47
請問上年或今年Oxbridge 係咪都係online interview?

舊年申請(今年入學),全部大學都係online interview 。

作者: etoile    時間: 21-8-10 09:15

winniepoon 發表於 21-8-10 07:51
小朋友嚟緊 9 月升讀中六,讀傳統中學,想請問如果諗住之後升讀英國大學, 需要搵升學顧問嗎? 還是可以自 ...

可以自己申請,但係要學校老師幫手。
最好暑假諗定報邊間U同乜嘢科,寫好Personal statement (搵老師幫手睇),S6開學後好忙。

作者: kct18    時間: 21-8-10 09:16

etoile 發表於 21-8-10 09:12
舊年申請(今年入學),全部大學都係online interview 。

Is it this year also online interview?
If so, better to flight back to HK or stay in UK?

作者: etoile    時間: 21-8-10 09:26

kct18 發表於 21-8-10 09:16
Is it this year also online interview?
If so, better to flight back to HK or stay in UK?

大學website有冇講?

作者: pypy405    時間: 21-8-12 18:59

想問如transfer student 係點做呢

作者: Radiomama    時間: 21-8-17 15:35

問咗阿仔,佢話已寫好personal statement for UCAS, 係咪可以一篇攪掂?主要報engineering

作者: esmehouse    時間: 21-8-17 15:48

王家爸爸 發表於 21-7-28 12:09
如果學校已幫佢開左UCAS既account,我建議根據小朋友既情況,盡快諗下可以報邊幾間。我兩個小朋友都係9月就 ...
想請問 register LNAT 係唔係要立即選擇埋考試日期?另外 UCAS 是否最遲今年年尾報?我不是 aim Oxbridge
作者: esmehouse    時間: 21-8-17 15:48

Radiomama 發表於 21-8-17 15:35
問咗阿仔,佢話已寫好personal statement for UCAS, 係咪可以一篇攪掂?主要報engineering
...
Around 600 字已經可以了
作者: esmehouse    時間: 21-8-17 15:53

大笨鐘 發表於 21-8-10 08:03
是否小朋友自己攪掂?我好怕我個個唔識攪
作者: Radiomama    時間: 21-8-17 15:57

esmehouse 發表於 21-8-17 15:53

其實學校FE office 會教佢哋一步一步選科選校、create account 做application, 我只是在旁邊觀察,諗住上網問前輩取經,做人肉reminder及在他有需要時提供「諮詢服務」。

作者: esmehouse    時間: 21-8-17 16:03

Radiomama 發表於 21-8-17 15:57
其實學校FE office 會教佢哋一步一步選科選校、create account 做application, 我只是在旁邊觀察,諗住上 ...
我現在只係開左 UCAS & LNAT a/c,我都廢事搵 agent,兩間都十問九唔認,好彩有你地
作者: 大笨鐘    時間: 21-8-17 17:01

esmehouse 發表於 21-8-17 15:53

我嗰個唔會主動搞,係我協助佢嘅~ 當然佢要寫好 personal statement 都唔易,2022入讀,而家開始寫就差唔多。

作者: 大笨鐘    時間: 21-8-17 17:03

...

只係得一篇可以交,寫好搵老師執吓,唔好有 careless mistake。

作者: 王家爸爸    時間: 21-8-17 17:05

esmehouse 發表於 21-8-17 15:48
想請問 register LNAT 係唔係要立即選擇埋考試日期?另外 UCAS 是否最遲今年年尾報?我不是 aim Oxbridge : ...
如果唔係諗 Oxbridge,唔需要咁急考 LNAT,聖誕後都唔遲。報名既時候就需要揀時間,不過可以改。我大仔嗰年好多人考,係喺培正考。舊年我細仔考既時候唔多人考,而且喺灣仔Pearson考,近地鐵站,好方便。我細仔改咗三次都無問題,不過好似話太掹水先至改(唔記得係48小時定幾多)就要收錢。UCAS 最遲一月下旬報,不過早啲報(聖誕前後)會好啲。

作者: 王家爸爸    時間: 21-8-17 17:08

...
報UCAS既personal statement係一篇攪掂。
報engineering既personal statement唔難寫,比文科容易。

作者: Radiomama    時間: 21-8-17 17:23

王家爸爸 發表於 21-8-17 17:08
報UCAS既personal statement係一篇攪掂。
報engineering既personal statement唔難寫,比文科容易。
...

佢係理科人,寫文章無文采,straight forward 講點解想修讀工程就ok?

作者: esmehouse    時間: 21-8-17 17:26

大笨鐘 發表於 21-8-17 17:01
我嗰個唔會主動搞,係我協助佢嘅~ 當然佢要寫好 personal statement 都唔易,2022入讀,而家開始寫就差唔 ...
咁我都要提下佢要開始寫
作者: esmehouse    時間: 21-8-17 17:28

王家爸爸 發表於 21-8-17 17:05
如果唔係諗 Oxbridge,唔需要咁急考 LNAT,聖誕後都唔遲。報名既時候就需要揀時間,不過可以改。我大仔嗰年 ...

因為不斷要補課又要補習真係好少時間可以做其他嘢,所以我真係好怕 miss 左 d deadline Please check PM
作者: 喧嘩    時間: 21-8-17 23:24     標題: 回覆樓主:

想問下想nj報香港嘅大學,又洗唔洗寫personal statement?
英國報獸醫只可以報4間,咁係米仲可以報多一間嘅另一科

作者: wloi    時間: 21-8-18 11:44

pypy405 發表於 21-8-12 18:59
想問如transfer student 係點做呢

據我所知同自己經驗...一切都係從UCAS開始...如果大學覺得可以 offer year 2, 會同學生講

一般大學任何年級 --> Oxford...無論報咩系...都係由 year 1讀起...

一般大學任何年級 --> Cambridge..要證明已從原本大學退學.....都係由 year 1讀起..

所以除非有Cambridge情意結,多數人都係會報Oxford

Oxbridge year 1 -> 其他英國大學同系...99.9%係會直入 year 2甚至 year 3 (Scotland 4年制)...轉系就由 year 1讀起

香港的大學任何年級 ->英國的大學...99%由 year 1 讀起...無論轉系定同系

我細女唔少香港舊同學,大學已讀到 year 2/3, 去到英國都只可以由 year 1讀起 (同科或轉系)。大部份ranking高的英國大學,都唔entertain transfer. 咁如果係target比較低ranking的大學,可以問問admission

作者: cow    時間: 21-8-18 12:04

wloi 發表於 21-8-18 11:44
一般大學任何年級 --> Cambridge..要證明已從原本大學退學.....
我估"證明已從原本大學退學", Cambridge 先會出CAS. 申請時應該不用退學.認識兩人由HKU Year 1 to Cambridge Year 1, 都沒有先退學.

作者: cow    時間: 21-8-18 12:07

喧嘩 發表於 21-8-17 23:24
想問下想nj報香港嘅大學,又洗唔洗寫personal statement?
--要--
作者: 3b    時間: 21-8-18 12:16

喧嘩 發表於 21-8-17 23:24
英國報獸醫只可以報4間,咁係米仲可以報多一間嘅 ...

申請香港的大學都要交PS, 醫科來講HKU可以用同一份, 中大的要修改, 因為字數限制在250字內。

UCAS可以報5間大學, 你可以報多一科其他, 但不能同獸醫相差太遠, 因為用同一份PS

作者: 喧嘩    時間: 21-8-18 12:17

cow 發表於 21-8-18 12:07
--要--

但香港嘅大學可以報唔同科,例如報poly 嘅ot, pt 同radiotherapy, 咁personal statement 可以點寫

作者: cow    時間: 21-8-18 12:20

回覆 喧嘩 的帖子

Non-Jupas 個別院校各自報. 好似每一科都可寫一篇PS.
作者: pypy405    時間: 21-8-18 12:53

wloi 發表於 21-8-18 11:44
據我所知同自己經驗...一切都係從UCAS開始...如果大學覺得可以 offer year 2, 會同學生講

Thx

作者: 88    時間: 21-8-18 17:14

esmehouse 發表於 21-8-17 16:03
我現在只係開左 UCAS & LNAT a/c,我都廢事搵 agent,兩間都十問九唔認,好彩有你地  ...
請問開Account時係用香港地址電話, 定係用英國的?
作者: esmehouse    時間: 21-8-18 17:26

88 發表於 21-8-18 17:14
請問開Account時係用香港地址電話, 定係用英國的?
我用香港地址 & 電話
作者: esmehouse    時間: 21-8-18 17:27

有冇人知去英國留學係唔係只能打復必泰唔可以打科興呀?
作者: wloi    時間: 21-8-18 18:24

esmehouse 發表於 21-8-18 17:27
有冇人知去英國留學係唔係只能打復必泰唔可以打科興呀?
英國唔認可在香港打的vaccine...所以你在香港打邊款都得。
作者: wloi    時間: 21-8-18 18:27

cow 發表於 21-8-18 12:04
我估"證明已從原本大學退學", Cambridge 先會出CAS. 申請時應該不用退學.認識兩人由HKU Year 1 to Cambridg ...
多謝更正,因為當時我問我女點解唔報Cambridge...呢個係佢同我講的原因..
作者: esmehouse    時間: 21-8-18 20:34

wloi 發表於 21-8-18 18:24
英國唔認可在香港打的vaccine...所以你在香港打邊款都得。
咁就好啦,因之前有家長話過外國只能打復必泰
作者: 喧嘩    時間: 21-8-18 20:51

esmehouse 發表於 21-8-18 20:34
咁就好啦,因之前有家長話過外國只能打復必泰

我女打左科興

作者: esmehouse    時間: 21-8-18 21:18

喧嘩 發表於 21-8-18 20:51
我女打左科興
謝謝回覆
作者: esmehouse    時間: 21-9-14 22:19

想問吓已經登記咗 UCAS,請問我可以係邊度睇到個 UCAS no.?
作者: bkfans123    時間: 21-9-18 22:47

王家爸爸 發表於 21-8-17 17:08
...

你好,可請教一下大概的內容,阿仔之前係商科,佢宜家轉左Enginee ,可能報22年入朱,謝謝你

作者: bkfans123    時間: 21-9-19 00:09

大笨鐘 發表於 21-8-10 08:03

你好,大笨鐘
請問你有關自己報英國大學嘅流程是怎樣?如你有時間,可pm告知我嗎?謝謝你

作者: purpleok    時間: 21-9-20 01:10

想問下你地係點選校呢? 學科排名? 方便? 成績? 因為可以選5間嘛。我睇緊, 但每間大學係唔同地方。

作者: zitaeric    時間: 21-9-20 14:04     標題: 回覆樓主:

最近開始,好多海外教育顧問公司開始有各種適合講座,如果白紙一張,可以入佢地網址登記参加,好些有zoom形式,而且免費,會有幫肋。

作者: TTEE1819    時間: 21-9-20 14:24

purpleok 發表於 21-9-20 01:10
想問下你地係點選校呢? 學科排名? 方便? 成績? 因為可以選5間嘛。我睇緊, 但每間大學係唔同地方。
...

我孩子會:
先睇學科排名
睇總排名
睇Programme structure
睇curriculum
睇有無placement
睇埋professional accreditation

作者: yeesumyin    時間: 21-9-20 23:45

請問報UCAS揀嗰五間大學嘅quota內,可唔可以有一間從覆揀多一次但係報另一個學科?
作者: janicetsang    時間: 21-9-21 02:55

yeesumyin 發表於 21-9-20 23:45
請問報UCAS揀嗰五間大學嘅quota內,可唔可以有一間從覆揀多一次但係報另一個學科?  ...
可以的。但都可能有少少冒險。記得睇返大學網頁點寫。
我女今年有一間大學選左2科,揀完之後先睇真啲學校網頁,佢話唔建議同一Dept 選多於一科,當時我哋覺得自己浪費左一個choice.
後來,2科都有比offer佢,一科早啲比,另一科都算遲比。

作者: yeesumyin    時間: 21-9-21 06:33

回覆 janicetsang 的帖子

我都覺得咁做會浪費左一個選擇,但阿仔覺得咁做反而有個保險!要再諗清楚啲先。
作者: janicetsang    時間: 21-9-23 03:20

esmehouse 發表於 21-9-14 22:19
想問吓已經登記咗 UCAS,請問我可以係邊度睇到個 UCAS no.?
Submit 左,payment 完成後先有 ucas no. 到時都有email acknowledgement.
作者: yeesumyin    時間: 21-9-23 08:19

請問如果submit左predicted grades 同reference letter 去UCAS後, 之後點樣知有冇conditional offer? 係咪一月中自行入返UCAS account check? 還是所選嘅學校有email 通知?
作者: janicetsang    時間: 21-9-23 08:59

yeesumyin 發表於 21-9-23 08:19
請問如果submit左predicted grades 同reference letter 去UCAS後, 之後點樣知有冇conditional offer? 係咪 ...
由你submit 完application 之後,就要時常留意email. 如果收到UCAS status notification話Track有update, 就可以login 入去睇下有咩update, 包括有interview, 有offer, rejection 之類,乜都有機會。另外,有時又會收到University email 通知有decision. 有時email 快啲,有時Track快啲。另外,submit 完application 後,有D學校快到一、二個星期已經出offer.
所以唔一定需要等到一月。

作者: esmehouse    時間: 21-9-23 11:10

janicetsang 發表於 21-9-23 03:20
Submit 左,payment 完成後先有 ucas no. 到時都有email acknowledgement.
UCAS No. 係唔係個 10 個數字號碼?
作者: 小公主媽媽    時間: 21-9-23 12:04

請問如果submit左predicted grades 同reference letter 去UCAS後, 之後點樣知有冇conditional offer? 係咪 ...

我想問reference letter 在哪個位upload, 暫時未見到?

作者: esmehouse    時間: 21-9-23 13:18

想問下是否 predicted grades 同 reference letter 一齊 upload
作者: janicetsang    時間: 21-9-23 14:43

esmehouse 發表於 21-9-23 11:10
UCAS No. 係唔係個 10 個數字號碼?
是的,寫住Personal ID 果10個數字xxx-xxx-xxxx
作者: janicetsang    時間: 21-9-23 14:59

小公主媽媽 發表於 21-9-23 12:04
我想問reference letter 在哪個位upload, 暫時未見到?
如果你都係自己申請,唔經學校申請,去到好似係最後果part會有一個位問你referee details.如果referee係學校老師,建議落返學校的老師email 而非gmail 果類。落完有關資料,UCAS 會自己send email 比老師,老師收到email 就跟條link按入去比reference.
所以並唔係學生自己upload reference letter的。

上年我用左gmail,結果有大學找老師再verified reference.
老師初頭沒有留意/email 去左junk而沒有reply.
大學再send email 限我叫referee 2/3日內交,否則唔consider 我application.
當時好緊張。所以記得日日check email 留意有乜嘢要follow up

作者: janicetsang    時間: 21-9-23 15:01

Predicted grade都係由老師交reference letter 時入埋。
作者: yeesumyin    時間: 21-9-23 15:17

回覆 esmehouse 的帖子

因為我仔學校有負責老師幫手做,以我所知係老師會分別同每位學生一齊望住部機經UCAS upload predicted grades and reference letter。
作者: esmehouse    時間: 21-9-23 15:24

yeesumyin 發表於 21-9-23 15:17
回覆 esmehouse 的帖子

因為我仔學校有負責老師幫手做,以我所知係老師會分別同每位學生一齊望住部機經UCA ...
你仔間學校真好,有老師幫手
作者: 小公主媽媽    時間: 21-9-23 16:00

janicetsang 發表於 21-9-23 14:59
如果你都係自己申請,唔經學校申請,去到好似係最後果part會有一個位問你referee details.如果referee係學 ...

我女都會經英國學校申請,老師幫佢比埋錢,不過我奇怪在哪upload reference letter

作者: kct18    時間: 21-9-23 21:26

janicetsang 發表於 21-9-21 02:55
可以的。但都可能有少少冒險。記得睇返大學網頁點寫。
我女今年有一間大學選左2科,揀完之後先睇真啲學校網 ...

想請教那一間大學肯接受報兩科?

作者: janicetsang    時間: 21-9-24 03:58

kct18 發表於 21-9-23 21:26
想請教那一間大學肯接受報兩科?
其實本身ucas係可以比你報5個choices,應該無話邊間大學唔可以報多於一科,只係咁樣好似有D冒險,唔知間大學點judge.
作者: Radiomama    時間: 21-9-24 22:32

你哋咁快報UCAS是因為本身已在英國讀書?我見我仔在香港的學校要求到十月才出PG, 所以依家仲不停修改緊份PS.

作者: canterlau    時間: 21-9-24 22:55

Radiomama 發表於 21-9-24 22:32
你哋咁快報UCAS是因為本身已在英國讀書?我見我仔在香港的學校要求到十月才出PG, 所以依家仲不停修改緊份PS ...
有部分unis 同courses截十月中呀!
作者: yeesumyin    時間: 21-9-24 23:19

回覆 Radiomama 的帖子

而家應該係講緊上網先開UCAS account, 我仔仲執緊佢份ps, 打算10月中先問老師攞predicted grades同reference letter, 跟手就約老師安排上網submit 資料去自己揀嘅五間大學。
作者: esmehouse    時間: 21-9-25 10:43

你哋咁快報UCAS是因為本身已在英國讀書?我見我仔在香港的學校要求到十月才出PG, 所以依家仲不停修改緊份PS ...
我哋都係 10 才有 PG,所以現在只是填下資料慢慢做
作者: bkfans123    時間: 21-9-25 12:13

esmehouse 發表於 21-9-25 10:43
我哋都係 10 才有 PG,所以現在只是填下資料慢慢做

即是先開account 填資料,文件可稍後上傳?thanks

作者: esmehouse    時間: 21-9-25 13:28

bkfans123 發表於 21-9-25 12:13
即是先開account 填資料,文件可稍後上傳?thanks
係,填咗基本資料先。
作者: bkfans123    時間: 21-9-25 14:36

esmehouse 發表於 21-9-25 13:28
係,填咗基本資料先。

ok 謝謝你

作者: 喧嘩    時間: 21-9-25 16:32

所有人一樣,只係因應學科同學校,我小朋友報醫,所以十月中前

作者: Radiomama    時間: 21-9-25 18:49

喧嘩 發表於 21-9-25 16:32

明白,原來如此;所以同牛劍一樣都係早啲報名。祝成功!

作者: 喧嘩    時間: 21-9-25 18:58

Radiomama 發表於 21-9-25 18:49
明白,原來如此;所以同牛劍一樣都係早啲報名。祝成功!

多謝,大家咁話,不過仲未攪掂pg, 衰女包成日都臨急抱佛腳

作者: 3b    時間: 21-9-27 12:02

如果想讀醫, 最好報埋Non-Jupas, 因為英國2020 A-level成績U turn, 導致國際生醫科學位短缺, 就算BMAT/UCAT高分又有4A*都沒有面試機會, offer更加少, 最好去student room睇下近年的慘況, 預早做準備

作者: etoile    時間: 21-9-27 12:34

揾多D相關intern,有朋友安排細路去E生friends 做intern ,加上其他,入咗英國E科。

作者: bkfans123    時間: 21-9-29 17:00

請問大家有否聯絡agent資訊?聽下佢哋嘅意見做參考

作者: 喧嘩    時間: 21-9-29 17:36

3b 發表於 21-9-27 12:02
如果想讀醫, 最好報埋Non-Jupas, 因為英國2020 A-level成績U turn, 導致國際生醫科學位短缺, 就算BMAT/UCA ...

我報獸醫炸

作者: 3b    時間: 21-9-30 12:10

喧嘩 發表於 21-9-29 17:36
我報獸醫炸

獸醫要求3科成績, 但是學費唔平而且要讀5年, 好似少過10間大學有開, 國際生名額多嗎?

作者: esmehouse    時間: 21-9-30 12:42

喧嘩 發表於 21-9-29 17:36
我報獸醫炸
獸醫係唔係去澳洲讀好 d,睇開我三個寶貝女都係澳洲畢業
作者: 喧嘩    時間: 21-9-30 18:22

esmehouse 發表於 21-9-30 12:42
獸醫係唔係去澳洲讀好 d,睇開我三個寶貝女都係澳洲畢業

本身英國讀書,同埋英國難入d,唔得先去澳洲

作者: 喧嘩    時間: 21-9-30 18:24

3b 發表於 21-9-30 12:10
獸醫要求3科成績, 但是學費唔平而且要讀5年, 好似少過10間大學有開, 國際生名額多嗎?
...

有8間,ucas 只可以揀4間,讀5年,學費真係好金, 超難入,入到最多自己食少d, 著少d(emoji)

作者: esmehouse    時間: 21-9-30 21:49

喧嘩 發表於 21-9-30 18:22
本身英國讀書,同埋英國難入d,唔得先去澳洲

作者: 3b    時間: 21-10-4 10:20

喧嘩 發表於 21-9-30 18:24
有8間,ucas 只可以揀4間,讀5年,學費真係好金, 超難入,入到最多自己食少d, 著少d(emoji)
...

加油!    

作者: 喧嘩    時間: 21-10-6 15:56

janicetsang 發表於 21-9-23 03:20

但我冇俾過錢已經有ucas no, 但唔係你地講嘅xxx-xxx-xxxx, 我係10個數字連埋一齊,學校叫我女pay完再sent ,跟住學校就會填番pg同reference letter 上去,請問你地係米咁?我驚pay完就submit 左

作者: poonseelai    時間: 21-10-6 16:10

喧嘩 發表於 21-10-6 15:56
但我冇俾過錢已經有ucas no, 但唔係你地講嘅xxx-xxx-xxxx, 我係10個數字連埋一齊,學校叫我女pay完再sent  ...

無記錯3年前申請都係比錢先,老師再入PG and reference letter 之類

作者: 喧嘩    時間: 21-10-6 16:11

poonseelai 發表於 21-10-6 16:10
無記錯3年前申請都係比錢先,老師再入PG and reference letter 之類

謝謝,有冇人可以幫我再confirm 下

作者: janicetsang    時間: 21-10-6 18:38

喧嘩 發表於 21-10-6 16:11
謝謝,有冇人可以幫我再confirm 下
唔好意思,我睇返應該係入左referee資料,按一條link,ucas就會email 比referee叫佢比reference & PG, 呢個時候會收到ucas email 話sent左 request 比referee,呢個acknowledgment email 已經有ucas no (Personal ID).之後referee交完資料就比$同submit.

*有錯請指正

作者: esmehouse    時間: 21-10-7 11:50

喧嘩 發表於 21-10-6 15:56
但我冇俾過錢已經有ucas no, 但唔係你地講嘅xxx-xxx-xxxx, 我係10個數字連埋一齊,學校叫我女pay完再sent  ...

我同你一樣未俾錢都有 UCAS No.
作者: bkfans123    時間: 21-10-7 12:10

esmehouse 發表於 21-10-7 11:50
我同你一樣未俾錢都有 UCAS No.

阿仔自己開左account ,入了基本資料,未報學校,無指示要比錢喎,係咪報學校先比?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5