教育王國

標題: 想問下多課外活動的Band1津校 [打印本頁]

作者: 0030    時間: 21-7-13 10:45     標題: 想問下多課外活動的Band1津校

小女成績大概band1a-b,二線小學,深水埗區,想了解一些多課外活動的學校,不想中學只追求成績/分數~能享受下多姿多彩的中學生活,小學有參加田徑校隊,手鐘/手鈴/長笛校隊,奧數校隊等,有學緊鋼琴7級,想問下多課外活動的Band1男女津校,最好九龍區,返學不太遠~多謝各位指教~

作者: gracelam    時間: 21-7-13 11:04

0030 發表於 21-7-13 10:45
小女成績大概band1a-b,二線小學,深水埗區,想了解一些多課外活動的學校,不想中學只追求成績/分數~能享受 ...

匹配banding 諗到:
旅港/黃笏南/滙基東九/沙培

作者: 0030    時間: 21-7-13 11:07

回覆 gracelam 的帖子

thx,多謝指教~

作者: mcl203    時間: 21-7-13 11:08

小女成績大概band1a-b,二線小學,深水埗區,想了解一些多課外活動的學校,不想中學只追求成績/分數~能享受 ...

都係傳統中學比較全人教育~~~

作者: 0030    時間: 21-7-13 11:12

回覆 mcl203 的帖子

比如邊間?聽講本區銘賢/上智聽講比較專注學業~多謝指教

作者: tpmon    時間: 21-7-13 11:13

可考慮旅港開平

作者: 0030    時間: 21-7-13 11:20

回覆 tpmon 的帖子

會不會比較谷?有幾個同學仔讀開平小學,眼見不輕鬆~

作者: mcl203    時間: 21-7-13 11:21

0030 發表於 21-7-13 11:12

比如邊間?聽講本區銘賢/上智聽講比較專注學業~多謝指教

MCS/SSGC/MSS都算比較積極和全面~~~

補返,漏咗間YWGS~~~

作者: mcl203    時間: 21-7-13 11:25

tpmon 發表於 21-7-13 11:13
可考慮旅港開平

開平似乎係咪重心以田徑比較出色,亦係男仔~~~

作者: tpmon    時間: 21-7-13 11:34

mcl203 發表於 21-7-13 11:25
開平似乎係咪重心以田徑比較出色,亦係男仔~~~

因樓主想在九龍區找。

這間各方面比較平均。

作者: mcl203    時間: 21-7-13 11:39

tpmon 發表於 21-7-13 11:34
因樓主想在九龍區找。

這間各方面比較平均。

全人路向,我估,傳統女校會好啲~~~

作者: 0030    時間: 21-7-13 11:50

傳統女名校會不會太博~始終小朋友無谷過,英文麻麻,屋企英文水平也有限~

作者: mcl203    時間: 21-7-13 11:59

0030 發表於 21-7-13 11:50

傳統女名校會不會太博~始終小朋友無谷過,英文麻麻,屋企英文水平也有限~

頭三間都唔算谷㗎喎,尤其是第三間。不過,現實嘅說法,自行係唔易嘅,第三間好啲,英文好機會大啲~~~

作者: 0030    時間: 21-7-13 14:23

thanks~

作者: emmyfok    時間: 21-7-13 14:53

其實,學校課外活動再多,一般學生都只能參加一兩項。樓主千金玩開田徑同音樂,一般中學,樂團一星期練一次,田徑隊一星期練一至兩次,如果在外面會繼續跟老師學長笛同鋼琴,都已經好忙了!所以,我覺得課外活動唔使太多,有兩三項啱玩,就夠了。
作者: 0030    時間: 21-7-13 15:08

回覆 emmyfok 的帖子

長笛就是學校管弦樂團學的,外面自費的就是學鋼琴~其實不是話要參加多種學校興趣班或課外活動,只是想選的中學不要是齋讀書的~只講成績的

作者: mcl203    時間: 21-7-13 16:32

0030 發表於 21-7-13 15:08

長笛就是學校管弦樂團學的,外面自費的就是學鋼琴~其實不是話要參加多種學校興趣班 ...

傳統中學嘅全人,並不局限甚麼音樂活動,仲有其他㗎嘛,亦可從中學到一D軟智識軟技能~~~

作者: 王家爸爸    時間: 21-7-13 19:10

mcl203 發表於 21-7-13 11:08
都係傳統中學比較全人教育~~~
如果想活動多,唔想太谷成績,我都覺得傳統名校可能適合啲。

作者: Gt4gt4    時間: 21-7-14 02:23

玩田俓就諗旅港開平啦,又多課外活動,dse數據又靚
作者: 0030    時間: 21-7-14 09:59

回覆 王家爸爸 的帖子

比如邊間,thx~

作者: emmyfok    時間: 21-7-14 10:49

0030 發表於 21-7-14 09:59
回覆 王家爸爸 的帖子

比如邊間,thx~
我都想知⋯⋯九龍區男女津傳統名校又要多課外活動⋯⋯QE算唔算?
作者: 0030    時間: 21-7-14 10:51

聽講面試不是全in,只見230人左右,會不會很冒險~

作者: gracelam    時間: 21-7-14 10:53

emmyfok 發表於 21-7-14 10:49
我都想知⋯⋯九龍區男女津傳統名校又要多課外活動⋯⋯QE算唔算?

官校多課外活動

作者: mcl203    時間: 21-7-14 11:00

回覆 王家爸爸 的帖子

比如邊間,thx~

學生參與度高,承傳風格,已經係另類體驗~~~

作者: emmyfok    時間: 21-7-14 11:02

gracelam 發表於 21-7-14 10:53
官校多課外活動
就是不清楚呢!就算不計課外活動這一項,九龍區男女名校也沒多少間吧!而我又唔知樓主想唔想讀女校⋯⋯
如果唔係名校,旅港都大致符合樓主嘅要求。

作者: mcl203    時間: 21-7-14 11:18

emmyfok 發表於 21-7-14 11:02
就是不清楚呢!就算不計課外活動這一項,九龍區男女名校也沒多少間吧!而我又唔知樓主想唔想讀女校⋯⋯
如 ...

樓主囡囡有玩田徑,旅港女隊算唔算積極?男隊就係D1嘅常客~~~

作者: gracelam    時間: 21-7-14 11:29

回覆 王家爸爸 的帖子

比如邊間,thx~

飛鵝山女校田徑/樂團/合唱團都好好

報咗先,有offer 再考慮

作者: 0030    時間: 21-7-14 11:32

GHS?

作者: gracelam    時間: 21-7-14 11:32

0030 發表於 21-7-14 11:32

GHS?

作者: 0030    時間: 21-7-14 11:35

基層家庭,要交學費的就不考慮了

作者: gracelam    時間: 21-7-14 11:59

0030 發表於 21-7-14 11:35

明白

作者: Uglyduckmama    時間: 21-7-14 22:56

作者: yytwins    時間: 21-7-15 08:11     標題: 回覆樓主:

如重視田徑(女子), 除MCS, 旅港外, 九龍區仍有邊間?

作者: b3410    時間: 21-7-15 08:23

我覺得除咗少數齋讀書學校,通常中學課外活動都豐富。不過要睇屬於志在參與,還是想有所表現。志在參與的話,排除幾間齋讀書中學已經okay
作者: mcl203    時間: 21-7-15 09:56

yytwins 發表於 21-7-15 08:11
如重視田徑(女子), 除MCS, 旅港外, 九龍區仍有邊間?

其實好多中學都會參賽學界田徑比賽,視為是否重視係各人標準不一。去HKSSF網頁睇下參賽名單~~~

旅港女子隊 非D1組別~~~

作者: mcl203    時間: 21-7-15 09:56

yytwins 發表於 21-7-15 08:11

其實好多中學都會參賽學界田徑比賽,視為是否重視係各人標準不一。去HKSSF網頁睇下參賽名單~~~

旅港女子隊 非D1組別~~~

作者: 0030    時間: 21-7-15 10:27

回覆 b3410 的帖子

除咗少數齋讀書學校,比如邊間?我其實的意思不是想參加多少興趣活動,只是不想中學六年都成日圍住成績/讀書~想多享受下中學多姿多彩的生活~

作者: mcl203    時間: 21-7-15 10:43

0030 發表於 21-7-15 10:27

除咗少數齋讀書學校,比如邊間?我其實的意思不是想參加多少興趣活動,只是不想中學六年 ...

其實你目標係津校,若果要兼顧體藝,已經講咗俾你知㗎啦。你還可以考慮坑真,聖嘉勒,體藝~~~

作者: EMKLING    時間: 21-7-15 11:06

如果唔嫌遠同個宗教,可風都多野玩,不過佢唔算係九龍區。
我睇到佢個 IG,考試之後都好多辯論,話劇,機械人比賽,仲有個師生諮詢大會,唔知係咩黎但好似冇見過其他學校有咁多野玩。好少見其他學校都有 IG 咁潮。我睇啲呢度以前啲帖文都有人分享佢唔係死讀書會多活動玩。我見其他學校啲學生考完試都冇咁多野玩,好難得有咁嘅學校!不過你係咪住九龍?我好似之前有睇過自行要求但我唔記得,不過呢度啲人話可風好注重英文,英文叻可能著數大。
作者: mcl203    時間: 21-7-15 11:13

EMKLING 發表於 21-7-15 11:06
如果唔嫌遠同個宗教,可風都多野玩,不過佢唔算係九龍區。
我睇到佢個 IG,考試之後都好多辯論,話劇,機械 ...

IG,唔係乜特別嘢嚟㗎~~~

作者: 0030    時間: 21-7-15 11:18

回覆 EMKLING 的帖子

荃灣區對吧

作者: EMKLING    時間: 21-7-15 11:27

咁可能係我考慮緊嘅學校咁啱冇,我睇荃灣區嘅 Band 1 同李兆基,都唔見佢哋有官方 IG,定係我唔識搵。你有冇其他學校介紹?我唔敢諗啲名校,荃灣得四間但其他幾間都冇可風咁多野玩,葵涌啲地區學校多活動嘅我只聽過李兆基同善德,其他都好似讀書多。有無介紹?我唔想等到大抽獎,驚抽唔到到時候要叩門。

作者: EMKLING    時間: 21-7-15 11:32

回覆 0030 的帖子

係荃灣,間學校係梨木樹嗰頭。我貪佢多活動又讀得書,個地方清淨唔雜。可惜無左開放日,唔係的話我想入去睇,唔知今年有無。
作者: mcl203    時間: 21-7-15 11:32

EMKLING 發表於 21-7-15 11:27

咁可能係我考慮緊嘅學校咁啱冇,我睇荃灣區嘅 Band 1 同李兆基,都唔見佢哋有官方 IG ...

哦,你指官方IG,咁我理解錯了,咁又應該唔太多會有~~~

作者: 0030    時間: 21-7-15 11:39

回覆 EMKLING 的帖子

thx~

作者: bananaGi    時間: 21-10-25 14:47

0030 發表於 21-7-13 11:50

你係今年小六?

作者: 0030    時間: 21-10-25 14:51

回覆 bananaGi 的帖子

是,開始報學校了
作者: kirstyau    時間: 21-10-25 14:56     標題: 回覆樓主:

如果純粹玩下級別,間間中學都好多學會,興趣班,睇細路參唔參加者。
大女讀嗰間話多嘢玩,但佢唔參加咪又係普通人一個。

細女就乜學會都參加畀十蚊八蚊會費, 話要儲齊人哋啲章

作者: 0030    時間: 21-10-25 15:03

回覆 kirstyau 的帖子

最主要就是讓小朋友多嘗試不同的課外活動,不一定要很叻,就像小學,她有興趣參加學校5-6樣校隊,學習又能保持中上,甘我就鼓勵她/支持她多參與~怕升到太叻的中學,學習都難跟得上了,更加無時間參加課外活動~
作者: medicine    時間: 21-10-25 16:53

0030 發表於 21-10-25 15:03
回覆 kirstyau 的帖子

最主要就是讓小朋友多嘗試不同的課外活動,不一定要很叻,就像小學,她有興趣參加學 ...
真唔使擔心跟唔上.小學沒迫過的話.
至於課外活動,正如樓上分享,只會嫌多而不會覺得想參加而無緣,除非目的是校隊的比賽(即想最TOP就難啲,志在參與,好似係無任歡迎).

作者: 0030    時間: 21-10-25 16:59

回覆 medicine 的帖子

小學無補習,無功課班,功課/默書/考試自己搞定,英文基礎又不大好,而且二線小學,happy school,輕鬆慣了,就連呈分試也不見點溫書,日日都去公園踢ball1-2小時,不擔心才怪
作者: medicine    時間: 21-10-25 17:04

0030 發表於 21-10-25 16:59

小學無補習,無功課班,功課/默書/考試自己搞定,英文基礎又不大好,而且二線小學, ...
你睇到的是擔心.我睇到的是尚有足夠的進步空間.或者講,目前小學是學有餘力尼
作者: 0030    時間: 21-10-25 17:14

班主任也系甘講,話她無盡力,話以她的能力應該會更好,但懶懶下,覺得做完功課,應付到就可以了~
作者: medicine    時間: 21-10-25 17:18

0030 發表於 21-10-25 17:14

班主任也系甘講,話她無盡力,話以她的能力應該會更好,但懶懶下,覺得做完功課,應 ...
或者我的觀點比較極端.我個人的睇法,卻是不應該揾過多活動或太過側重小朋友目前喜愛的活動.如此一來,正正浪費了小朋友的時間與精力,而無心向學.或許是個自己的背景局限吧.
作者: medicine    時間: 21-10-25 17:20

medicine 發表於 21-10-25 17:18
或者我的觀點比較極端.我個人的睇法,卻是不應該揾過多活動或太過側重小朋友目前喜愛的活動.如此一來,正正浪 ...
或許是個自己的背景局限的看法
作者: 0030    時間: 21-10-25 17:22

問過我女最中意咩科目,她話系體育,所以好多體育活動她都好喜歡,所以我就由得她參加~
作者: medicine    時間: 21-10-25 17:25

0030 發表於 21-10-25 17:22

問過我女最中意咩科目,她話系體育,所以好多體育活動她都好喜歡,所以我就 ...
甘就真係睇你對將來的期望啦.
希望將來運動出色?或者當教練?

還是覺得書中自有黃金屋?書中自有顔如玉?

作者: 0030    時間: 21-10-25 17:28

主要是目前她參加幾樣校隊,暫時成績也能保持band1a-1b,所以我就由得她,但是中學,我就怕基礎不大好,會吃力~除了學業吃力,又無暇顧及其他課外活動
作者: medicine    時間: 21-10-25 17:32

0030 發表於 21-10-25 17:28

主要是目前她參加幾樣校隊,暫時成績也能保持band1a-1b,所以我就由得她,但是中學 ...
魚與熊掌,是時候做出選擇了,以免兩頭唔到岸
作者: gracelam    時間: 21-10-25 17:43

主要是目前她參加幾樣校隊,暫時成績也能保持band1a-1b,所以我就由得她,但是中學 ...

真係好睇間中學, 間間唔同, 有D初中冇乜功課冇乜quiz,  咁咪可以玩到1~2年, 但到中三始終收拾心情, 因為學科多咗, 而且年尾按成績排名揀科次序, 冇可能一直咁玩咁多野, 高中課程緊湊, 如果再有工職上身, 真係忙到甩碌! 分身不暇!

作者: 0030    時間: 21-10-25 17:45

等呈二出成績,到時再請教你放工先
作者: 0030    時間: 21-10-25 17:46

明白,謝謝,到時1月份報中學又要請教你了

作者: gracelam    時間: 21-10-25 17:53

0030 發表於 21-10-25 17:46

明白,謝謝,到時1月份報中學又要請教你了

努力呈二! 加油!

作者: 0030    時間: 21-10-25 17:55

gracelam 發表於 21-10-25 17:53
努力呈二! 加油!

仲有二個星期呈二了

作者: tkhhung    時間: 21-10-25 18:49

打好各科基礎考好呈二 入到band 1 英中再講 學業行先

作者: elbar    時間: 21-10-25 19:17

或許自行首選 旅港 都不錯  

作者: 0030    時間: 21-10-25 20:04

elbar 發表於 21-10-25 19:17
或許自行首選 旅港 都不錯

聽講比較谷 擔心不適應跟不上

作者: elbar    時間: 21-10-25 20:07

0030 發表於 21-10-25 20:04
聽講比較谷  擔心不適應跟不上

不用太擔心,值得作自行首選  

作者: b3410    時間: 21-10-25 20:33

0030 發表於 21-10-25 17:22

問過我女最中意咩科目,她話系體育,所以好多體育活動她都好喜歡,所以我就 ...
HYS,運動方面好積極
作者: bobbob    時間: 21-10-25 20:47

b3410 發表於 21-10-25 20:33
HYS,運動方面好積極
聽聞近年收生著重成績,反而dgs仲收緊體藝生
作者: tkhhung    時間: 21-10-25 20:55

bobbob 發表於 21-10-25 20:47

沒所謂 隨便一間收 都不錯 不好要求太高

作者: 0030    時間: 21-10-25 21:27

b3410 發表於 21-10-25 20:33
HYS,運動方面好積極

打算報,不過預左陪跑

作者: mcl203    時間: 21-10-25 22:20

唔會下化,聽聞,HYS係對體育生成績比較寬鬆~~~

作者: mcl203    時間: 21-10-25 22:22

0030 發表於 21-10-25 21:27
打算報,不過預左陪跑

$50 係報呢間?~~~

作者: mcl203    時間: 21-10-25 22:26

0030 發表於 21-10-25 20:04
聽講比較谷  擔心不適應跟不上

如果本身成績還可以,試吓SSGC啦。成績比較前列,要求應該高啲,可以試吓MCS。英文好啲,可以試吓MSS。不過,三間搏一間會好啲,都係如我先前所講~~~

作者: PTL_L    時間: 21-10-25 22:52

打算報,不過預左陪跑

未必會陪跑啦,係睇吓啲學校上年call waiting call到差不多天荒地老只要兩情相悅,分分鐘一拍即合但協恩唔係直資交學費既咩?你又話唔想俾學費?
作者: Vana    時間: 21-10-25 22:57

唔好意思,題外話,請問係學校告知呈一成績大約等於band 1a-b ?因為我女今年都小六 我都想知佢個 range, 我係純好奇點樣會知

係咪一般學校都會講呢,我女學校有中學,唔知係咪因為咁而唔會特別預測呢

作者: PTL_L    時間: 21-10-25 23:14

Vana 發表於 21-10-25 22:57
唔好意思,題外話,請問係學校告知呈一成績大約等於band 1a-b ?因為我女今年都小六  我都想知佢個 ...

有直屬中學,一般都唔會講,所以只有靠估,如每年有冇學術獎等,又或向高年班家長取經,問經驗。
不過唔知你小朋友讀邊間,但有前輩話過mps 係有提示,我小朋友小學係冇既,所以係間間學校都唔同,但大部分有直中既直小都唔會有提示,因為預12年延續教育。

作者: b3410    時間: 21-10-26 08:29

打算報,不過預左陪跑
最近一兩年機會大好多,盡力去試
作者: b3410    時間: 21-10-26 08:32

DGS好有性格嘅
真係越來越鐘意DG

作者: bobbob    時間: 21-10-26 08:45

b3410 發表於 21-10-26 08:32
DGS好有性格嘅
真係越來越鐘意DG
有性格冇成績睇下有無人鍾意
作者: bobbob    時間: 21-10-26 08:48

mcl203 發表於 21-10-25 22:20
唔會下化,聽聞,HYS係對體育生成績比較寬鬆~~~
你女年代我都識人用體藝入。呢2年,聽啲有女嘅家長講,佢哋又俾晒例子,我信㗎

作者: 0030    時間: 21-10-26 09:20

,就試報一間
作者: 0030    時間: 21-10-26 09:25

我女水平應該無甘高,而且有兩間港島,應該不會選返學太遠的

作者: 0030    時間: 21-10-26 09:27

回覆 Vana 的帖子

我自己估算的,也問過早幾年的校友 的意見
作者: 0030    時間: 21-10-26 09:29

主要系試下面試而已,其實心裡知道機會好小,但重在參與
作者: Vana    時間: 21-10-26 09:33

PTL_L 發表於 21-10-25 23:14
有直屬中學,一般都唔會講,所以只有靠估,如每年有冇學術獎等,又或向高年班家長取經,問經驗。
不過唔知 ...

原來係咁

作者: 0030    時間: 21-10-26 09:33

回覆 PTL_L 的帖子

如果自行入不到心儀的學校,而又甘好彩協恩有call,當然會讀,邊有甘幸運,自己知自己事,實力不夠班
作者: mcl203    時間: 21-10-26 09:38

bobbob 發表於 21-10-26 08:48
你女年代我都識人用體藝入。呢2年,聽啲有女嘅家長講,佢哋又俾晒例子,我信㗎
...

呢啲係佢哋學生自己分享㗎喎~~~

作者: cafeva    時間: 21-10-26 09:52

bobbob 發表於 21-10-26 08:48
...

都有聽聞.好似只係想爭有成績果D先, 知道幾個最後都收左.
DG係仲有收.又係聽聞

作者: 0030    時間: 21-10-26 10:05

問題系P4參加九西運動會都無獎拎,p5有取消左九西運動會,咩運動獎都無靠體育應該無咩機

作者: b3410    時間: 21-10-26 10:17

bobbob 發表於 21-10-26 08:45
有性格冇成績睇下有無人鍾意
講到好似有成績就任性咁
作者: b3410    時間: 21-10-26 10:17

0030 發表於 21-10-26 10:05

問題系P4參加九西運動會都無獎拎,p5有取消左九西運動會,咩運動獎都無靠體育應該無 ...
運動的確比較麻煩,今年是否會多一些比賽?
作者: 0030    時間: 21-10-26 10:21

今年應該有九西運動會,但P5的田徑訓練是zoom上
作者: rabbittwin    時間: 21-10-26 10:52

可以想遠些,問下阿囡鍾意讀文理商邊D科目,再看看中學DSE各科表現唔同,有D理科成績較好。
課外活動方面,而家上到高小,應該知道強項係邊,再望下邊間中學係有關方面表現較強。我估就多課外活動,都唔會玩晒,集中選一兩項強項仲好

作者: bobbob    時間: 21-10-26 10:57

b3410 發表於 21-10-26 10:17
講到好似有成績就任性咁
幾時都係有條件先可以任性
作者: 0030    時間: 21-10-26 11:00

回覆 rabbittwin 的帖子

可能主要想學校有了樂團,應該已經系小學玩左快4年,另一個應該是田徑吧
作者: bananaGi    時間: 21-10-26 11:21

0030 發表於 21-7-14 11:35

學樂器都好貴....

作者: 0030    時間: 21-10-26 11:25

系學校樂團學樂器不用錢
作者: bananaGi    時間: 21-10-26 12:44

0030 發表於 21-10-26 11:25

系學校樂團學樂器不用錢

唔係下話! 學邊樣?

你琴都學費貴

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5