教育王國

標題: 請問軒銅功課量多唔多 [打印本頁]

作者: Siuefsae    時間: 21-7-11 14:59     標題: 請問軒銅功課量多唔多

請問軒銅功課量多唔多?
派位咁好,教學有乜特別之處?
Thx

作者: rsx    時間: 21-7-11 16:52

我也想知道

作者: supermanhk    時間: 21-7-22 23:47

唔覺多,暑假仲要無暑期作業做 (但有啲小功課,但就唔係啲中、英、數既野。例如做一份放假期間做過啲咩。叫咩名我就唔記得)
其實想小朋友入一間出名啲既學校 (唔係只講軒銅,其他出名小學都一樣),都係想佢名列前茅。所以學校唔谷,家長都會谷,自自然然小朋友既成績就會好。變相啲人以為間學校好勁。

作者: kekeneko    時間: 21-7-24 07:38

回覆 supermanhk 的帖子

軒銅都唔太谷嗎?同其他官小差唔多?
作者: supermanhk    時間: 21-7-25 09:45

kekeneko 發表於 21-7-24 07:38
回覆 supermanhk 的帖子

軒銅都唔太谷嗎?同其他官小差唔多?
其他官校我唔係太清楚,不過軒銅,我就覺得唔谷。
作者: rsx    時間: 21-7-25 11:42

supermanhk 發表於 21-7-22 23:47
唔覺多,暑假仲要無暑期作業做 (但有啲小功課,但就唔係啲中、英、數既野。例如做一份放假期間做過啲咩。 ...

你已經說出重點!

除非某一些小朋友特別有鬥心或自發性高,否則絕大部分贏輸都係睇家長多!

好多小學生分數既高低都係黎不開一些careless mistake, 只要比多幾次佢做或改正,自然會減少,亦即係時間換分數。

所以同一道理,某些家長好反對小學全日制,話小朋友返埋下晝返到屋企仲有好多功課!冇時間玩冇童年!

我覺得就算你返半晝,d家長咪一樣會塞爆佢下午學野補習操卷!

所以唔好乜都賴學校或者教育局,根本家長既角色永遠都係最重要!

作者: supermanhk    時間: 21-7-25 15:32

還有,成日聽到有啲家長呈分先來谷,自己覺得成效唔會特別高。所以如果係想仔女成績好,基礎一定要打好。所有學習態度要低年級培養好。一上到二、三年級,佢既學習態度就會成形。到時你先察覺便太遲了。簡單如「改正」功課,你唔教好佢每次做作業時都要睇清楚之前做啲野有無改正,小朋友慢慢就會唔理有冇改正便去做要做既功課。
作者: supermanhk    時間: 21-7-25 15:48

回覆 rsx 的帖子

如果識到啲讀書既同學仔,其實佢地放學前好多時都已經做好大部分功課。小朋友好易受其他同學影響,見人做,佢又會做。其實返到家,已經得返好少野做。同埋如果啲功課做得岩哂,咁又會少一份「改正」的功課。
作者: mcl203    時間: 21-7-25 16:16

supermanhk 發表於 21-7-25 15:48
回覆 rsx 的帖子

如果識到啲讀書既同學仔,其實佢地放學前好多時都已經做好大部分功課。小朋友好易受其他 ...

係學校已經做功課,是否在校時間內,應該排除做功課呢個習慣呢?~~~

作者: rsx    時間: 21-7-25 17:10

supermanhk 發表於 21-7-25 15:48
回覆 rsx 的帖子

如果識到啲讀書既同學仔,其實佢地放學前好多時都已經做好大部分功課。小朋友好易受其他 ...

其實我又唔想佢喺小休時間做功課,身心都要抖吓,果廿分鐘在家好易追返啫!

作者: mcl203    時間: 21-7-25 17:50

rsx 發表於 21-7-25 17:10
其實我又唔想佢喺小休時間做功課,身心都要抖吓,果廿分鐘在家好易追返啫!
...

如果有須要係休息時間做功課,是否已經反映學校課程已經出現壓迫性,令學生要係娛樂與休息兩者間作出取捨?~~~

作者: Siuefsae    時間: 21-7-25 22:14

supermanhk 發表於 21-7-25 09:45
其他官校我唔係太清楚,不過軒銅,我就覺得唔谷。

如果唔谷,咁點解學校派位咁好,有乜支援?

作者: rsx    時間: 21-7-25 22:30

mcl203 發表於 21-7-25 17:50
如果有須要係休息時間做功課,是否已經反映學校課程已經出現壓迫性,令學生要係娛樂與休息兩者間作出取捨 ...

問題係邊個叫小朋友小息做功課,可能係老師、家長或小朋友自己想快啲做完返屋企玩多啲!
我作為父母就唔想佢小息做啫,與功課量多少冇必然關係的!

作者: mcl203    時間: 21-7-25 22:39

rsx 發表於 21-7-25 22:30
問題係邊個叫小朋友小息做功課,可能係老師、家長或小朋友自己想快啲做完返屋企玩多啲!
我作為父母就唔想 ...

唔會瓜,出自老師?~~~

作者: rsx    時間: 21-7-26 08:58

mcl203 發表於 21-7-25 22:39
唔會瓜,出自老師?~~~

個別老師當然有說,因為他們也是家長

作者: mcl203    時間: 21-7-26 10:10

rsx 發表於 21-7-26 08:58
個別老師當然有說,因為他們也是家長

我又分享下當地小朋友間小學,小息一定不能留班房,要去指定局域活動,午飯完亦如是,閲讀時間亦只係閲讀。成個初小安排係有系統嘅,亦顧及學生在家所需要做功課嘅時間。自己小朋友以往係返家,食茶點,之後功課,之後玩一陣,再之後基本上去興趣班,係完全平衡到各項需要。所以,點會要係校內做功課~~~

作者: rsx    時間: 21-7-26 10:40

mcl203 發表於 21-7-26 10:10
我又分享下當地小朋友間小學,小息一定不能留班房,要去指定局域活動,午飯完亦如是,閲讀時間亦只係閲讀 ...

你果間真好

但係我哋嘅情況好唔同!
依家啲小朋友好蠱惑,佢哋會小息分工合作,你做135,我做246,之後就互抄,似足BT技術越多人越快

作者: mcl203    時間: 21-7-26 12:25

rsx 發表於 21-7-26 10:40
你果間真好

但係我哋嘅情況好唔同!

所以我先奇怪,如果小學唔係chur格,仲乜要係學校做功課。以前小朋友係平時唔會溫書,測考前先會溫一溫,去到高小如是,佢話自己上堂係專心聽書,已經足夠應付。不過,去到高小佢有時係會係閲讀堂做緊啲功課,因為係有需要,例如放學後有操練唔夠時間,或星期六日全日有比賽,不過,都係極少會做功課~~~

作者: supermanhk    時間: 21-7-26 14:23

mcl203 發表於 21-7-25 16:16
係學校已經做功課,是否在校時間內,應該排除做功課呢個習慣呢?~~~
...
我又無乜所謂。但除左小息,其實有時都有啲功課堂俾同學仔做功課
作者: supermanhk    時間: 21-7-26 14:25

mcl203 發表於 21-7-25 17:50
如果有須要係休息時間做功課,是否已經反映學校課程已經出現壓迫性,令學生要係娛樂與休息兩者間作出取捨 ...

咁又唔同意你講法。因為有時係啲同學仔自發在學校做功課。可能佢地想返到家玩…

作者: mcl203    時間: 21-7-26 14:34

supermanhk 發表於 21-7-26 14:25
咁又唔同意你講法。因為有時係啲同學仔自發在學校做功課。可能佢地想返到家玩…
...

可能你睇唔明我所指,我估,呢啲係學校教育學生嘅其中一環,亦反映係學校嘅要求功課量上~~~

作者: supermanhk    時間: 21-7-26 23:42

mcl203 發表於 21-7-26 14:34
可能你睇唔明我所指,我估,呢啲係學校教育學生嘅其中一環,亦反映係學校嘅要求功課量上~~~
...

唔同意你講「反映學校既要求」或「學校教育學生的一環」(希望唔好介意我咁講
因為我小朋友正是軒官學生,所以可以肯定話你知,學生在校做功課,只係同學之間既互相影響。

我真係唔覺軒銅有谷學生。試念念,新年、聖誕都無功課,可以有幾谷。家長谷過學校

去返樓主既問題,功課量真係唔算多(我覺得)。 有啲科目,我反而覺得淺過其他學校。例如數學及英文。

作者: supermanhk    時間: 21-7-26 23:50

Siuefsae 發表於 21-7-25 22:14
如果唔谷,咁點解學校派位咁好,有乜支援?

你小朋友在軒官讀書嗎?
你講派位好,係指有幾多幾多%派到頭3志願?定係見咁多人派皇仁?
唔覺有乜支援不過可能有,我唔知

作者: Charlotte_mom    時間: 21-7-27 17:41

姨甥讀軒銅
當你發現平均分跌幾分,排名跌幾十嘅時候,包你咩理念夢想(幻想)都即刻收起晒
我妹已經係日日俾練習個仔操,但無補習,佢覺得考試係考學生實力,唔係求分數
掙扎到小5,終於give in

拿學校無迫你㗎你絕對可以按自己步伐的

作者: rsx    時間: 21-7-27 18:45

Charlotte_mom 發表於 21-7-27 17:41
姨甥讀軒銅
當你發現平均分跌幾分,排名跌幾十嘅時候,包你咩理念夢想(幻想)都即刻收起晒
我妹已 ...

咁誇張由幾多跌到幾多?

作者: supermanhk    時間: 21-7-27 19:35

差一、兩分,名次都差好多名架
作者: hkpapa852    時間: 21-7-28 08:40

rsx 發表於 21-7-27 18:45
咁誇張由幾多跌到幾多?
據剛畢業家長透露,呈二時6科平均分96以上先入到前5
平均分8頭已排約級5x-6x

作者: rsx    時間: 21-7-28 08:47

hkpapa852 發表於 21-7-28 08:40
據剛畢業家長透露,呈二時6科平均分96以上先入到前5
平均分8頭已排約級5x-6x
...

咁都比想像中好
我仲以為8尾都會去到5x-6x

5x-6x都好似入到band one,咁又唔錯喎!

作者: kikitea    時間: 21-7-28 09:27

Charlotte_mom 發表於 21-7-27 17:41
姨甥讀軒銅
我妹已 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 21-7-28 11:44

rsx 發表於 21-7-28 08:47

咁都比想像中好

我姨甥比這range好d
驚到腳震,學校話40內係b1,姨甥唔係唔識,係唔小心,一錯少少,跌幾名都有機會跌出b1…..
只能講好彩灣仔區b1位多,但大前提係學生要係b1

作者: rsx    時間: 21-7-28 12:01

回覆 Charlotte_mom 的帖子

移民潮神校都大把位, 插班機會大增, 比較樂觀
作者: KD_BB    時間: 21-7-28 12:02

請問期考喺長假 前定後呢? 例如聖誕假, 復活節假期
作者: hkpapa852    時間: 21-7-28 12:05

KD_BB 發表於 21-7-28 12:02
請問期考喺長假 前定後呢? 例如聖誕假, 復活節假期
兩間軒小係1月考試, 即係聖誕假要嚟溫書

作者: Charlotte_mom    時間: 21-7-28 12:23

hkpapa852 發表於 21-7-28 12:05
兩間軒小係1月考試, 即係聖誕假要嚟溫書

考試期中間夾個星期六日,家庭樂 (一家人困獸鬥)

作者: hkpapa852    時間: 21-7-28 13:15

Charlotte_mom 發表於 21-7-28 12:23
考試期中間夾個星期六日,家庭樂 (一家人困獸鬥)
嗱! 唔一定嫁
雖通常係4,5,1,2, 但亦試過一星期內1,2,4,5咁去考 (我諗外人唔明我講乜 )

作者: Siuefsae    時間: 21-7-28 13:42     標題: 回覆樓主:

明,但想問好似今年咁入band 1 大概 70人,即好多 band 2 生都博 band 1 中學?

作者: Charlotte_mom    時間: 21-7-28 14:47

Siuefsae 發表於 21-7-28 13:42
明,但想問好似今年咁入band 1 大概 70人,即好多 band 2 生都博 band 1 中學?

灣仔本身band 1位多
反而band 2唔多選擇
咁幾大都搏吓先

作者: Charlotte_mom    時間: 21-7-28 14:51

hkpapa852 發表於 21-7-28 13:15
嗱! 唔一定嫁
雖通常係4,5,1,2, 但亦試過一星期內1,2,4,5咁去考 (我諗外人唔明我講乜 )
...

應該唔太難明吧,即考試期中間有無個週未抖吓氣囉
有就可以星期六日先衝刺後兩科
無就連踩幾日傷感情

作者: hkpapa852    時間: 21-7-28 15:33

Siuefsae 發表於 21-7-28 13:42
只係想講, 係灣仔區升中, 入到有B1水平既中學既小六學生, 唔一定係B1學生
作者: rsx    時間: 21-7-28 20:14

hkpapa852 發表於 21-7-28 15:33
只係想講, 係灣仔區升中, 入到有B1水平既中學既小六學生, 唔一定係B1學生

聯繫的band2生?

作者: hkpapa852    時間: 21-7-29 11:42

rsx 發表於 21-7-28 20:14
聯繫的band2生?
聯繫位都係B1學生先抽, 除非兩軒加埋搏QC/BPS既B1學生少過聯繫位, 否則繫位既無機會留到俾B2學生

作者: supermanhk    時間: 21-7-29 13:20

rsx 發表於 21-7-28 08:47

咁都比想像中好

平均分8字尾真係有機會5x名架...
作者: rsx    時間: 21-7-29 13:28

hkpapa852 發表於 21-7-29 11:42
聯繫位都係B1學生先抽, 除非兩軒加埋搏QC/BPS既B1學生少過聯繫位, 否則繫位既無機會留到俾B2學生

...

明白,幾乎冇可能的。

作者: rsx    時間: 21-7-29 13:30

supermanhk 發表於 21-7-29 13:20

請問你小朋友依家升小幾?如果考到大概幾多分及名次才keep到band one?

作者: Siuefsae    時間: 21-7-29 14:53

hkpapa852 發表於 21-7-29 11:42

...

QC 有幾多聯繫位比聯繫小學?大抽獎是真抽獎 or 跟聯繫小學學生排名? Thx

作者: rsx    時間: 21-7-29 15:26

Siuefsae 發表於 21-7-29 14:53
QC 有幾多聯繫位比聯繫小學?大抽獎是真抽獎 or 跟聯繫小學學生排名? Thx
...

Schoolland有講:兩軒共15個聯系位!

大抽獎就係首先派左聯系(band1&2)揀QC既先,之後再派其他所有揀QC既band1的學生,當然,大家都係band1, 都係睇你個隨機number派得前定後!

換句話說,假設band1, 有聯繫位既學生有兩次抽獎機會!

希望我嘅理解冇錯!

作者: mcl203    時間: 21-7-29 16:55

rsx 發表於 21-7-29 15:26
Schoolland有講:兩軒共15個聯系位!

大抽獎就係首先派左聯系(band1&2)揀QC既先,之後再派其他所有揀QC ...

又係果句,當兩軒號碼靚嘅頭15位派左,假設正常分佈係軒軒他(或自行調節先後),街位第一個甚至第七個都係派俾其他小學。兩次機會都要考慮排位先後,從而影響真正機會是否存在。不過,灣仔並非咁多會要搏街位嘅真本區B1生~~~~~~

作者: mcl203    時間: 21-7-29 16:58

Siuefsae 發表於 21-7-29 14:53
...

兩間聯繫小學依隨機號碼先後 派聯繫位,本區B1先派,有剩B2(基本上機會不存在),B3不能享有聯繫位資格~~~

作者: rsx    時間: 21-7-29 17:25

mcl203 發表於 21-7-29 16:55
又係果句,當兩軒號碼靚嘅頭15位派左,假設正常分佈係軒軒他(或自行調節先後),街位第一個甚至第七個都 ...
計漏了這方面, 即係聯系位派完後, 兩軒同其他小學爭既號碼普遍較後, 失去優勢!!!
作者: mcl203    時間: 21-7-29 17:29

rsx 發表於 21-7-29 17:25
計漏了這方面, 即係聯系位派完後, 兩軒同其他小學爭既號碼普遍較後, 失去優勢!!! ...

正常分佈理應如此推算,所以要自己評估一下點解兩軒年年可以取走咁多街位了。我好似同你講過啦喎~~~

兩軒對他校比例: 2:1 係軒軒他, 2:2係軒軒他他,2:3係軒軒他他他~~~

作者: rsx    時間: 21-7-29 23:29

mcl203 發表於 21-7-29 17:29
正常分佈理應如此推算,所以要自己評估一下點解兩軒年年可以取走咁多街位了。我好似同你講過啦喎~~~

...

記得,明白不要太樂觀!

作者: darkbson    時間: 21-7-30 13:36

Charlotte_mom 發表於 21-7-28 11:44
我姨甥比這range好d
驚到腳震,學校話40內係b1,姨甥唔係唔識,係唔小心,一錯少少,跌幾名都有機會跌出b1 ...

你姨甥是否H班(精英班)?聽聞只要入到6H班的男生,每年都超過90%去到皇仁!是否真的?

作者: rsx    時間: 21-7-30 14:10

darkbson 發表於 21-7-30 13:36
你姨甥是否H班(精英班)?聽聞只要入到6H班的男生,每年都超過90%去到皇仁!是否真的?
...

問題係幾多男仔讀H班?軒銅每三個學生有兩個係男仔!

作者: supermanhk    時間: 21-7-30 14:44

darkbson 發表於 21-7-30 13:36
...

其實唔係因為精英班先會派到皇仁,只係考試考得好既人在精英班。令人錯覺精英班一定可派皇仁。如果成績好,其他班既同學仔都可以派到皇仁; 相反,在精英班既同學仔,呈分試差左,佢地都派唔到皇仁。
總之,學校確認學生係B1,派位入皇仁機會便會大些。不過留意,軒銅啲男仔好似越來越多,競爭大左..

作者: rsx    時間: 21-7-30 16:16

supermanhk 發表於 21-7-30 14:44
其實唔係因為精英班先會派到皇仁,只係考試考得好既人在精英班。令人錯覺精英班一定可派皇仁。如果成績好 ...

正是,睇命水,但如果盡咗力都只係band1c, 入QC也未必係好事

作者: mcl203    時間: 21-7-30 16:19

rsx 發表於 21-7-30 16:16
正是,睇命水,但如果盡咗力都只係band1c, 入QC也未必係好事

入唔到QC也未必係好事~~~

作者: rsx    時間: 21-7-30 17:29

mcl203 發表於 21-7-30 16:19
入唔到QC也未必係好事~~~

我有冇睇錯

作者: Siuefsae    時間: 21-7-30 18:12     標題: 回覆樓主:

咁其實H班所教嘅嘢與其他班分別大唔大?

作者: mcl203    時間: 21-7-30 18:20

rsx 發表於 21-7-30 17:29
我有冇睇錯

要先考慮每間中學嘅學生組合,頗大比例就係靠自行去突出學校成組,又可以粗啲叫佢哋做打手~~~

統一係難保證學生質素,QC自行唔太傾向收聯小生,可能就係知道放佢哋出公海都好大機會游到入QC。係非常一線中學係未必會刻意催谷學生,反為地區一線或力求上一線嘅中學,先會力谷成績,若果非常一線都生存唔到,莫非係非常催谷嘅中學會容易啲生存?

不過,每個家長/學生睇法係可以有別,尤其是果啲一直深信B1A中學必定打殘啲名次較後學生嘅支持者。都係自行判斷,自行取捨~~~

作者: rsx    時間: 21-7-30 19:18

mcl203 發表於 21-7-30 18:20
要先考慮每間中學嘅學生組合,頗大比例就係靠自行去突出學校成組,又可以粗啲叫佢哋做打手~~~

統一係 ...

明白,當然,玩完緣份遊戲、數字遊戲同埋抽獎遊戲,最後都係同枱食飯各自修行

作者: aprilng1979    時間: 21-7-30 19:30

supermanhk 發表於 21-7-29 13:20

即係平均分98分都會跌倒5X名?唔係啩

作者: rsx    時間: 21-7-30 21:48

aprilng1979 發表於 21-7-30 19:30
即係平均分98分都會跌倒5X名?唔係啩

八字尾意思係接近90分。

作者: aprilng1979    時間: 21-7-30 21:52

rsx 發表於 21-7-30 21:48

哦,嚇得我呀

作者: aprilng1979    時間: 21-7-30 21:53

rsx 發表於 21-7-30 21:48

請問知唔知軒灣嘅情況?

作者: rsx    時間: 21-7-30 22:27

aprilng1979 發表於 21-7-30 21:52
哦,嚇得我呀

除非超鬆加超淺,否則神校都冇可能啦

軒灣不清楚!睇派位似乎實力和運氣兩軒都係差唔多吧!
不過(插班)揀學生就唔同,灣係要考筆試銅就不用!

作者: aprilng1979    時間: 21-7-30 22:48

rsx 發表於 21-7-30 22:27

除非超鬆加超淺,否則神校都冇可能啦

我仔九月升小一,抽唔到係叩入去的,想知道呢間學校多啲嘢,所以想問下啲前輩

作者: rsx    時間: 21-7-31 13:41

aprilng1979 發表於 21-7-30 22:48
我仔九月升小一,抽唔到係叩入去的,想知道呢間學校多啲嘢,所以想問下啲前輩
...

有能力叩入既都唔洗擔心但不要掉以輕心

作者: aprilng1979    時間: 21-7-31 16:30

rsx 發表於 21-7-31 13:41
有能力叩入既都唔洗擔心但不要掉以輕心

多謝提點

作者: supermanhk    時間: 21-8-1 00:45

aprilng1979 發表於 21-7-30 22:48
...
如果目標係皇仁就恭喜,成功左一半。另外一半就要靠成績

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5