教育王國

標題: 放棄聖彼得,插赤提好嗎? [打印本頁]

作者: huichan    時間: 21-6-23 00:07     標題: 放棄聖彼得,插赤提好嗎?

放棄聖彼得,插赤提好嗎?
作者: 964000    時間: 21-6-23 04:30

沒有背景資料很難答你。
不過比我尤其初小就會轉,無論語境資源環境都更佳,中學更一條龍。
但如以EK標準只看升band 1數據,就可能叫你唔好轉

作者: hkpapa852    時間: 21-6-23 07:45

964000 發表於 21-6-23 04:30
沒有背景資料很難答你。
不過比我尤其初小就會轉,無論語境資源環境都更佳,中學更一條龍。
但如以EK標準只 ...

係?

我都想睇下邊個會咁講。

學費唔係問題的話,其實諗唔到有咩理由唔轉

作者: Jane1983    時間: 21-6-23 07:53

回覆 hkpapa852 的帖子

有理由ga,剩係交通都嚇親人。試過去一次,的士由金鐘去,~100元。條路早上一定塞,住得唔近的話,一日花係交通的時間實在太多。
作者: hkpapa852    時間: 21-6-23 08:01

Jane1983 發表於 21-6-23 07:53

有理由ga,剩係交通都嚇親人。試過去一次,的士由金鐘去,~100元。條路早上一定塞 ...
交得起呢個學費,俾多少少包架的士接送其實唔難,錢可以解決到

作者: Jane1983    時間: 21-6-23 09:06

錢其實都算,日日200元來回,一個月都係4-5000元。但時間用係交通上,就比較可惜。
咁加埋幾年前女更衣室偷錄事件,係學校更衣和如廁,會唔會有心理負擔?果單嘢,無一個男學生需要為自己的行為負上任何責任。其實相當恐怖,對受害者固然不公,咁樣get away,對果班人亦唔係好事。

作者: Energychan    時間: 21-6-23 16:35

赤提有冇呈分試?小學之後轉番出嚟容易嗎?
作者: rsx    時間: 21-6-23 17:01

huichan 發表於 21-6-23 00:07
放棄聖彼得,插赤提好嗎?
邊方面令你想放棄st Peter呢??
作者: Raccch    時間: 21-6-23 17:07

回覆 huichan 的帖子

赤提基本小學都可以升返自己中學,升中壓力相對細啲,而且赤提校園又大又開闊。不過如果住中西區,返赤提校車好似都要差不多一個鐘單程,每日來回兩個鐘。而且入赤提啲路又窄啲灣有啲又好急,有啲小朋友可能會暈車。如果住得近或者可以搬屋,一定係揀赤提。
作者: huichan    時間: 21-6-24 07:18

回覆 Energychan 的帖子

我都想知轉返出來容易嗎?
作者: huichan    時間: 21-6-24 07:19

回覆 rsx 的帖子

冇中學,競爭力大
作者: Poyau    時間: 21-6-24 07:47

Energychan 發表於 21-6-23 16:35
赤提有冇呈分試?小學之後轉番出嚟容易嗎?

赤提有呈分
升書院多於外闖 外闖IS為數不少

作者: Poyau    時間: 21-6-24 07:50

huichan 發表於 21-6-24 07:19
回覆 rsx 的帖子

冇中學,競爭力大

赤提有直中 基本上直升因要求不高

作者: hkpapa852    時間: 21-6-24 08:43

huichan 發表於 21-6-24 07:18

如果你唔係咁想入赤提中學部,咁就無謂轉,其實亦唔應該去考。
我成日同人講,入龍校應該睇清楚間龍中係咪啱心水,唔啱心水就無謂嘥時間,因為入咗龍校如果唔係求直升,最終只會係作繭自縛。

作者: huichan    時間: 21-6-24 09:11

但聖彼得冇中學,升中競爭好大壓力
作者: b3410    時間: 21-6-24 09:46

hkpapa852 發表於 21-6-24 08:43
我成日同人講,入龍校應該睇清楚間龍中係咪 ...
中學,尤其是top國際學校, 直資,其實學生流動性好高
各種活動也經常認識其他學校同學,所以圈子好大,經常一起玩的朋友可以來自不同學校,而轉來轉去也可以發現原來是朋友的朋友。

作者: Azzurro    時間: 21-6-24 10:48

假如考大學成績差不多,肯定十五萬平方米校園比一般標準的四千平方米好啊
房子肯定越大越好。。
其實我相信大部分同學都山長水遠來上學
不會大部分學生都住赤柱,大譚,深淺水灣吧?
作者: rsx    時間: 21-6-24 10:51

huichan 發表於 21-6-24 07:19
回覆 rsx 的帖子

冇中學,競爭力大
但佢既派位咁好, 不用怕沒有好中學收吧!!係咪太谷好辛苦?

作者: rsx    時間: 21-6-24 10:54

hkpapa852 發表於 21-6-24 08:43
我成日同人講,入龍校應該睇清楚間龍中係咪 ...
係丫我朋友直上PC中學唔讀去了其他
作者: mcl203    時間: 21-6-24 11:37

b3410 發表於 21-6-24 09:46
中學,尤其是top國際學校, 直資,其實學生流動性好高
各種活動也經常認識其他學校同學,所以圈子好 ...

嘩,真實反映,一個IG,將不少來自不同學校緊扣一起,你咪係呀邊個邊個朋友或同學~~~

作者: mcl203    時間: 21-6-24 11:39

rsx 發表於 21-6-24 10:54
係丫我朋友直上PC中學唔讀去了其他

有係要引用進可攻退可守嘅道理,唔上直升又可以轉到,還是另一個考慮點~~~

作者: huichan    時間: 21-6-24 11:54

回覆 mcl203 的帖子

想考有直屬或龍校,都係想有個後著,不過赤提確實路途遙遠,兼學費昂貴,而聖彼得冇中學,競爭激烈,尤其是男仔。所以選擇困難😕
作者: Energychan    時間: 21-6-24 12:18

回覆 huichan 的帖子

你插幾多年級呀?
作者: b3410    時間: 21-6-24 12:19

huichan 發表於 21-6-24 11:54

想考有直屬或龍校,都係想有個後著,不過赤提確實路途遙遠,兼學費昂貴,而聖彼得冇中 ...
所以話如果學費&交通唔係問題,赤堤。如果任何一樣有問題,都唔使再諗赤堤。

作者: huichan    時間: 21-6-24 14:19

回覆 b3410 的帖子

學費係可以負擔倒,問題值唔值?
作者: Poyau    時間: 21-6-24 15:07

huichan 發表於 21-6-24 14:19

赤提語境佳 交學費較外補相宜

http://www.sscps.edu.hk/schoolprofile#5

作者: hkpapa852    時間: 21-6-24 15:21

huichan 發表於 21-6-24 11:54

想考有直屬或龍校,都係想有個後著,不過赤提確實路途遙遠,兼學費昂貴,而聖彼得冇中 ...
其實本身對赤提咁多concerns, 又何必去考呢?
作者: b3410    時間: 21-6-24 15:23

huichan 發表於 21-6-24 14:19

如果負擔到,小朋友可以有一個比較開心的學習體驗,就值得了。
我自己覺得,在小朋友成長求學過程中,第一希望學到嘢,包括學術,興趣發展,與人相處等等。第二就係都要考慮埋將來升中,大學等等大方向,希望所選的學校配合到。還有就是整體學習體驗,希望比較開心,輕松,全家壓力不要太大。

所以如果學費/交通,唔會對家庭產生壓力,自然選擇比較愉快的方式。

作者: happynewyear16    時間: 21-6-24 15:30

hkpapa852 發表於 21-6-23 07:45

係?

估唔到你咁答

作者: Harrygrace    時間: 21-6-24 18:48

聖提嘅英文語境好,同埋老師真係教得好好,教導學科知識嘅同時小朋友有好多機會鍛鍊中英文presentation skills,所以聖提嘅小朋友通常比較自信同開朗,而且學校都與時並進,鼓勵work hard play hard。小朋友讀得好一樣可以考到好好嘅學校。至於車程遠,就當作一個困難去克服,沒有十全十美的學校。
作者: huichan    時間: 21-6-24 21:46

回覆 rsx 的帖子

沒算太辛苦,隻係我小朋友較活潑,不太適合聖彼得,測驗考試都在九十上,隻係中文較差得88。但聖彼得叻人太叻太多。競爭激烈。所以想有中學做後備
作者: huichan    時間: 21-6-24 21:49

回覆 Harrygrace 的帖子

多謝妳的意見,我小朋友就是活潑好動,開朗外向型,暫時交左留位,睇睇有冇其他選擇,再決定
作者: huichan    時間: 21-6-24 21:51

謝謝
作者: huichan    時間: 21-6-24 21:52

都是冇心插柳,小朋友課外老師鼓勵下,一試心態去考。
作者: 964000    時間: 21-6-25 04:45

huichan 發表於 21-6-24 21:46
回覆 rsx 的帖子

沒算太辛苦,隻係我小朋友較活潑,不太適合聖彼得,測驗考試都在九十上,隻係中文較差得8 ...

「測驗考試都在九十上,隻係中文較差得88」
~睇完呢句,轉啦轉左你會開心好多,無論點我覺得最後咪又係咁入大學。
我都識人讀津小又係成日講D分呀今次89呀冇9字頭,98呀唔小心冇100,聽到都暈。

作者: rsx    時間: 21-6-25 08:35

huichan 發表於 21-6-24 21:46
回覆 rsx 的帖子

沒算太辛苦,隻係我小朋友較活潑,不太適合聖彼得,測驗考試都在九十上,隻係中文較差得8 ...

明白,大家都係家長,依家小朋友太大壓力,轉吧!支持!
沒有最好的學校,只有最適合的學校,共勉!

作者: huichan    時間: 21-6-25 08:42

回覆 964000 的帖子

妳未知道聖彼得D小朋友幾勁,人哋中文都98,100多的是,以我小朋友成績都不知能否入年級80名,全級約180,點同人爭升中。
作者: huichan    時間: 21-6-25 08:46

回覆 rsx 的帖子

謝謝
作者: rsx    時間: 21-6-25 09:09

huichan 發表於 21-6-25 08:42

妳未知道聖彼得D小朋友幾勁,人哋中文都98,100多的是,以我小朋友成績都不知能否入年 ...
平均分九十咪五十名不入?
作者: babybao    時間: 21-6-25 09:43

你對小朋友升中有冇乜嘢要求?
赤提進可攻退可守
每年都有部分學生升中會選擇更上一層樓
若到最後不想入返書院,去英中叩門都算受歡迎
赤提學生出嚟英文唔會差
我有一個小朋友讀傳統私立英小,另一個讀赤提
比較下赤提浸出嚟嘅小朋友的英文程度係near native

不過小六硬性規定要寄宿
小朋友普遍都適應同覺得開心
多數係家長擔心同唔捨得

聖彼得係津校
同學屋企環境會比較平民啲
赤提學生屋企環境大多係中產以上,物質方面大多豐富啲
仔仔有個女同學屋企環境唔差,但到高小時開始同同學比較家境 (就算豪宅都有分級數)
常問父母點解自己咁窮,好自卑
最終搞到情緒有啲問題,升中冇揀返赤提,
入咗平民中學
可能只是個別例子
我自己嗰個係男仔,可能對呢方面冇咁敏感,唔見佢有比較家境嘅問題

以前我因工作關係有去過聖彼得
老實讀,比起赤提
聖彼得嘅氛圍係壓抑啲

作者: 964000    時間: 21-6-25 14:51

妳未知道聖彼得D小朋友幾勁,人哋中文都98,100多的是,以我小朋友成績都不知能否入年 ...

我知,到人人都100分,得一個99分,那個就考第尾了又如果全班100分,不是小朋友用心老師教得好,是份券太淺了,也不值得開心。
就算初小不是,到呈分一定會咁,因為制度係咁。

作者: Siuefsae    時間: 21-6-25 15:44

請問是否St. Peter d 卷好淺所以大部份人取得好高分?咁平均分90分隨時跌入band 2?

作者: 964000    時間: 21-6-26 07:36

Siuefsae 發表於 21-6-25 15:44
請問是否St. Peter d 卷好淺所以大部份人取得好高分?咁平均分90分隨時跌入band 2?
...

只是比喻
不過始終要以分數排ranking決定升中,好多津校家長心態都是這樣。

作者: huichan    時間: 21-7-2 22:29

請問什麼係EK?
作者: huichan    時間: 21-7-2 22:43

回覆 Siuefsae 的帖子

卷是否淺?我唔知,不過有好多女仔考得好好,問過老師,原來男仔來講,係班裡面我仔仔是算top喔。

作者: Jean1769    時間: 21-7-2 23:35

huichan 發表於 21-6-24 07:18

如諗住轉返出黎就無謂浪費時間在赤提

作者: rsx    時間: 21-7-3 10:58

huichan 發表於 21-7-2 22:29

請問什麼係EK?

Education Kingdom, 即係呢度

作者: rsx    時間: 21-7-3 11:04

huichan 發表於 21-7-2 22:43

卷是否淺?我唔知,不過有好多女仔考得好好,問過老師,原來男仔來講,係班裡面我仔 ...

冇計,分多啲quota比男仔又比人話性別歧視,所以小學男仔係要避開女仔,我小學早幾日畢業典禮,拎獎的(尤其是學科排名獎)清一式女仔拎,連數學男仔都輸埋

作者: Pigmama1012    時間: 21-7-3 21:39

梗係轉啦,赤提一條龍,環境又靚,英文學校。st Peter 冇中學,小學階段就要勤奮好學,非常努力,十八般武藝,為咗中學要搵間好學校。

作者: hugomarco    時間: 21-7-4 11:03

我仔仔聖彼得畢業。我起初也以為卷淺。但發現到高小會深好多,尤其中文。初少淺,是想培養他們自學,但高小比較深用接上中學。

作者: Yeahly_ly    時間: 21-7-4 21:04

huichan 發表於 21-7-2 22:43

卷是否淺?我唔知,不過有好多女仔考得好好,問過老師,原來男仔來講,係班裡面我仔 ...
男女校正常女仔都比較突出….如果仔仔都算top….都唔洗擔心啦
作者: huichan    時間: 21-7-5 22:44

回覆 hugomarco 的帖子

請問中學去左邊?是否男仔要頭30,先到到band1?
作者: hugomarco    時間: 21-7-6 17:29

huichan 發表於 21-7-5 22:44

請問中學去左邊?是否男仔要頭30,先到到band1?

我見囝囝朋友,他是七十名內都抽入band one

作者: huichan    時間: 21-7-7 01:02

男仔隊排70嗎?還是男仔女仔一齊70名?
作者: Poyau    時間: 21-7-7 08:38

huichan 發表於 21-7-7 01:02

男仔隊排70嗎?還是男仔女仔一齊70名?

聖彼得已公布2021年升中派位
當男女生比例2:1 計B1男校及男女校
男生最少近3成至最多近4成升B1

https://spps.edu.hk/2notice&news/20-21/news/news30.pdf

作者: rsx    時間: 21-7-7 12:31

Poyau 發表於 21-7-7 08:38
聖彼得已公布2021年升中派位
當男女生比例2:1 計B1男校及男女校
男生最少近3成至最多近4成升B1

咁係咪唔多標青?

作者: huichan    時間: 21-7-17 01:15

回覆 Poyau 的帖子

睇數據,我都覺得係男仔隊三十多哋或內先可入b1。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5