教育王國

標題: 34校網 vs 48校網 [打印本頁]

作者: Ekika1210    時間: 21-6-17 06:25     標題: 34校網 vs 48校網

本身住緊34網 但遲d會搬去觀塘48網 家長對两邊小學都唔熟悉  應該揀邊區好啲?

作者: martindu    時間: 21-6-17 06:49

作者: Ekika1210    時間: 21-6-17 18:12

謝謝你回覆
請教下知唔知34網有無邊間乙二較穩陣又唔太差?

作者: Poyau    時間: 21-6-17 22:21     標題: 回覆樓主:

請問是男生/女生

作者: martindu    時間: 21-6-17 22:37

作者: PmpmYau    時間: 21-6-17 22:59

martindu 發表於 21-6-17 22:37
乙二又不太差:献主会、圣马善乐、基道、牧爱。而献主会及基道有时放乙二也是一部份人中、一部份不中。

我女今年派位,乙二聖馬善樂唔中,派左乙四靈光。

請問點解話靈光較聖十架好?是學術上定升中派位方面?

作者: martindu    時間: 21-6-17 23:45

作者: Ekika1210    時間: 21-6-18 07:31

Poyau 發表於 21-6-17 22:21
請問是男生/女生

女仔

作者: 拆彈專家    時間: 21-6-18 23:12

Ekika1210 發表於 21-6-18 07:31
女仔

俾個參考俾你,我個男仔,34同48都有地址,最後都揀左34,原因係觀塘中學比九龍城中學差太遠。你個係女仔仲著數,多左協恩同聖羅剎可以選擇。

作者: maggie-tmK    時間: 21-6-18 23:52

拆彈專家 發表於 21-6-18 23:12
俾個參考俾你,我個男仔,34同48都有地址,最後都揀左34,原因係觀塘中學比九龍城中學差太遠。你個係女仔 ...

請教48網平田李兆強,同35網黃埔宣道應該點揀?

平兆學校幫手谷,家長好似唔使擔心太多,升B1 %又相對高。

黃宣好似關愛開心啲,但課程同英文話淺,升B1 %應該無平兆咁高?

如果做唔到B1生,邊個網會好啲?

現哥哥,後妹妹跟尾。真心請教各位意見

作者: hkpapa852    時間: 21-6-18 23:53

maggie-tmK 發表於 21-6-18 23:52

平兆學校幫手谷,家長好似唔使擔心太多,升B1 %又相對高 ...
黃宣吧!
起碼日後無論係B1定B2, 九龍城區既B1同B2中學都較充裕和優勝

作者: maggie-tmK    時間: 21-6-19 00:03

hkpapa852 發表於 21-6-18 23:53
黃宣吧!
起碼日後無論係B1定B2, 九龍城區既B1同B2中學都較充裕和優勝

謝謝您咁快回覆!
請問知道黃宣係咪真係淺?心入面的疑問係……淺的話,點樣可以做到B1生?靠父母谷嗎?希望認清事實做好心理準備
家住九龍東,車程不近,所以想確定誇區去黃宣係值得的(emoji)

作者: Ekika1210    時間: 21-6-19 11:50

乙二又不太差:献主会、圣马善乐、基道、牧爱。而献主会及基道有时放乙二也是一部份人中、一部份不中。

多謝你回覆,啫係我來緊九月可以填左34先?

作者: Ekika1210    時間: 21-6-19 12:13

拆彈專家 發表於 21-6-18 23:12
俾個參考俾你,我個男仔,34同48都有地址,最後都揀左34,原因係觀塘中學比九龍城中學差太遠。你個係女仔 ...

多謝你分享!!
但感覺34天地網,抽唔中乙一就好易入寶校,近两年甚至連聖十架都要乙一先入到
48小學好似平均啲,唔揀两兆做乙一,其他好似都唔太差

作者: Poyau    時間: 21-6-19 12:13

Ekika1210 發表於 21-6-18 07:31
女仔

女仔34網有協恩/聖羅撒可選
協恩脱龍後 附小約4成升B1A中學
聖羅撒 直屬位93/小一120=77.5%

作者: Ekika1210    時間: 21-6-19 12:19

maggie-tmK 發表於 21-6-19 00:03
謝謝您咁快回覆!
請問知道黃宣係咪真係淺?心入面的疑問係……淺的話,點樣可以做到B1生?靠父母谷嗎?希 ...

哈哈 你正正講出我心聲 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
就係驚到時搬左去觀塘但要返34嘅寶校

作者: Poyau    時間: 21-6-19 12:22

maggie-tmK 發表於 21-6-18 23:52

平兆學校幫手谷,家長好似唔使擔心太多,升B1 %又相對高 ...

48網平兆2020年50%升B1
相比35網黃宣48%差不多
九龍城區升中較觀塘區佳

作者: 拿拿利    時間: 21-6-19 12:31

回覆 maggie-tmK 的帖子

先唔考慮小學, 如果 35 網唔中要出果欄, 48 網最遠都係油塘至九龍灣, 出左果欄你有冇信心叩回 35 網小學 ? 首先點解要將 2 校比較先 ? 係要選一間適合自己小朋友既學校, 如果要 B1 行先, 平兆好似岩 D, 黃宣英文是否淺 ? 唔知你淺既定義是什麼, 英文真係由細要浸到大, 學校不需要谷, 英文都可以 9X, 英文堂全英教學, 但我選黃宣就係因為教學理念適合自己小朋友. 利申: 我當年住 35 網, 出左去果欄, 叩回黃宣, 小二搬去觀塘, 依家小朋友小五, 冇轉校. 當然我唔轉校既原因係要小朋友留在 KL3 升中啦.
最緊要, 35 網出左去果欄, 你有冇信心叩得返 ?
作者: Poyau    時間: 21-6-19 12:34

Ekika1210 發表於 21-6-19 12:13
多謝你分享!!
但感覺34天地網,抽唔中乙一就好易入寶校,近两年甚至連聖十架都要乙一先入到  ...

48網三強 兩兆 聖馬太 乙1競爭大
聖安當 藍循 油基法 ... 乙1亦要抽
乙2有機嘅小學同34網二線差不多

作者: martindu    時間: 21-6-19 14:23

作者: hkpapa852    時間: 21-6-19 14:30

Ekika1210 發表於 21-6-17 06:25
本身住緊34網 但遲d會搬去觀塘48網 家長對两邊小學都唔熟悉  應該揀邊區好啲?
就算你有兩間屋, 你都必須只選一個校網, 咁基本上交自行表前要定
雖然交完自行表仲可以改, 但如果一早已知/決定要搬, 無謂改嚟改去

而且如果你只得一間屋, 咁其實妳唔會有得搵, 搬咗去觀塘就只能用觀塘抽

作者: hkpapa852    時間: 21-6-19 14:30

maggie-tmK 發表於 21-6-19 00:03
謝謝您咁快回覆!
請問知道黃宣係咪真係淺?心入面的疑問係……淺的話,點樣可以做到B1生?靠父母谷嗎?希 ...
點解你認為黃宣淺?
作者: Ekika1210    時間: 21-6-19 15:44

明白曬 多謝你分析

作者: 拆彈專家    時間: 21-6-19 16:16

Ekika1210 發表於 21-6-19 12:13
多謝你分享!!
但感覺34天地網,抽唔中乙一就好易入寶校,近两年甚至連聖十架都要乙一先入到  ...

其實34網女仔乙一揀女校已經無左男仔爭,好抽好多。就算二線學校,新舊獻主會已經好過兩兆以外嘅學校,而且乙一必入。其他基道,牧愛都係唔錯嘅選擇。48你抽唔入兩兆咪仲難揀。

作者: Chanyeeson    時間: 21-6-19 17:57     標題: 回覆樓主:

何壽南好嗎?

作者: maggie-tmK    時間: 21-6-19 20:56

拿拿利 發表於 21-6-19 12:31

先唔考慮小學, 如果 35 網唔中要出果欄, 48 網最遠都係油塘至九龍灣, 出左果欄你 ...

我住48網派左平兆,但叩緊黃宣,因為好多學校叩門都係7月2註冊,現在只差10日,所以心急想多瞭解。

認同英文係浸出黎。但請問黃宣其他科程度如何?平兆誇區升B1中學比黃宣多啲,好似成績好啲?而且平兆老師似乎都不錯,做到黃宣的關愛。

咁請問你而家點由觀塘返學?小朋友辛苦嗎?有校車線嗎?

謝謝!謝謝!

作者: Poyau    時間: 21-6-19 21:22

maggie-tmK 發表於 21-6-19 20:56
我住48網派左平兆,但叩緊黃宣,因為好多學校叩門都係7月2註冊,現在只差10日,所以心急想多瞭解。

認同 ...

平兆2020年50%升B1較黃宣48%高
跨區較多源於觀塘區B1位不足
九龍城區B1位夠有餘給B2生上移

作者: hkpapa852    時間: 21-6-19 21:31

認同 ...
咁點解派到平兆仲要去叩黃宣呢?
我知一定係未有結果就已去報叩門, 但中咗乙1仲去叩門面試, 總有原因/想法吧?

作者: Chanyeeson    時間: 21-6-19 21:58

Ekika1210 發表於 21-6-19 15:44
明白曬 多謝你分析

你黃宣入咗second in ?

作者: 拿拿利    時間: 21-6-21 10:19

我唔識人讀平兆, 但佢係 48 網係龍頭的話, 英文應文不淺, 跨區升 B1 又靚仔, 老師又做到黃宣的關愛, 得罪講句為何仲要跨區叩門 ? 黃宣大部份校車往返九龍東, 我們揸車返工返學, 黃宣程度係米淺, 我真係冇同出面 / 同校網的學校比較過, 我仔讀得開心, 校園生活愉快, 同老師打成一片, 銜接英中既準備做得幾好, 我們 OK 了, 當然升中派位真係冇平兆咁多神校啦, 我留在 KL3 中學網既原因, 因為我同老公當年都係在何文田讀書, 太約知道那邊中學既情況, 最後選一間係合適既學校比自己的小朋友, B1 既光環係米主要因素 ?
作者: pennysiubobo    時間: 21-6-21 10:29

認同 ...

唔好意思,我好奇你手執平兆offer去叩黃宣有冇比校長問點解仲要叩佢地?

作者: 拿拿利    時間: 21-6-21 10:55

回覆 pennysiubobo 的帖子

要 2nd 才見主任 / 副校 / 校長, 唔知樓主入左 2nd in 未.
作者: pennysiubobo    時間: 21-6-21 10:57

拿拿利 發表於 21-6-21 10:55
回覆 pennysiubobo 的帖子

要 2nd 才見主任 / 副校 / 校長, 唔知樓主入左 2nd in 未.  ...

19號講,應該已經收到通知,我跨區都比校長問,利申:我派得唔好⋯

作者: 拿拿利    時間: 21-6-21 11:03

pennysiubobo 發表於 21-6-21 10:57
19號講,應該已經收到通知,我跨區都比校長問,利申:我派得唔好⋯
我當年係見副校, 小一做阿仔既副班, 依家小五教佢宗教, 副校同阿仔係打成一片, 好 FD , 感恩阿仔在黃宣遇到幾位伯樂.
作者: pennysiubobo    時間: 21-6-21 11:04

拿拿利 發表於 21-6-21 11:03
我當年係見副校, 小一做阿仔既副班, 依家小五教佢宗教, 副校同阿仔係打成一片, 好 FD , 感恩阿仔 ...

好希望入到,但小朋友見校長都幾緊張(emoji)

作者: Ekika1210    時間: 21-6-21 11:07

Chanyeeson 發表於 21-6-19 21:58
你黃宣入咗second in ?

唔好我叩黃宣
我係問34同48邊度好啲

作者: 拿拿利    時間: 21-6-21 11:09

Ekika1210 發表於 21-6-21 11:07
唔好我叩黃宣
我係問34同48邊度好啲
如果唔怕路程辛苦 34 網, 正等於香港爸爸講, 升中選擇多 D, 48 網升中都幾困擾.
34 網仲有一間合一堂, 都幾受歡迎.
作者: Ekika1210    時間: 21-6-21 11:16

拿拿利 發表於 21-6-21 11:09
如果唔怕路程辛苦 34 網, 正等於香港爸爸講, 升中選擇多 D, 48 網升中都幾困擾.
34 網仲有一間合一堂, 都幾 ...

多謝你回覆
因為今次係大女 來緊仲有細妹跟
所以想諗清楚先

作者: happynewyear16    時間: 21-6-21 12:37

黃宣吧!

吾好意思想問搭單問下,如果男仔,九龍城定油尖旺升中網好啲

作者: maggie-tmK    時間: 21-6-21 12:59

pennysiubobo 發表於 21-6-21 10:29
唔好意思,我好奇你手執平兆offer去叩黃宣有冇比校長問點解仲要叩佢地?
...

都有問呀:)

作者: Chanyeeson    時間: 21-6-21 13:07

maggie-tmK 發表於 21-6-21 12:59
都有問呀:)

咁你點答啊?我聽日都有34網學校interview, 好緊張,本身都係48網

作者: maggie-tmK    時間: 21-6-21 13:27

Chanyeeson 發表於 21-6-21 13:07
咁你點答啊?我聽日都有34網學校interview, 好緊張,本身都係48網

其實都係解釋返點解揀佢
你48網派邊間?聽日in邊間34網?預祝你成功呀!

作者: hugub    時間: 21-6-21 13:51

我仔K3果陣我都係住藍田,都係有48網及34網可以抽,我選左抽34網,貪九龍城區中學網多d選擇,結果派左牧愛叩門入左黃宣,我覺得黃宣要爭band 1真係唔容易架,另一樣野係英文高分真係唔代表英文好,上到英中grammar真係比人差既,為求追返d英文我洗左唔少錢去補底

作者: Chanyeeson    時間: 21-6-21 15:12

maggie-tmK 發表於 21-6-21 13:27
其實都係解釋返點解揀佢
你48網派邊間?聽日in邊間34網?預祝你成功呀!
...

我派咗陳呂,於是就周圍叩門

作者: Fraser    時間: 21-6-23 15:57

啟晴有個Youth Center, 很多聖十架學生會去補習/學英文等等,support幾多。感覺學生的程度不是那麼 "寶"。
作者: Chanyeeson    時間: 21-6-23 18:39

Fraser 發表於 21-6-23 15:57
啟晴有個Youth Center, 很多聖十架學生會去補習/學英文等等,support幾多。感覺學生的程度不是那麼 "寶"。 ...

琴日經過間聖十架好多人排隊面試

作者: martindu    時間: 21-6-23 20:11

作者: hkpapa852    時間: 21-6-24 09:06

Fraser 發表於 21-6-23 15:57
啟晴有個Youth Center, 很多聖十架學生會去補習/學英文等等,support幾多。感覺學生的程度不是那麼 "寶"。 ...
以前係黃大仙,面對一眾普通津小時升中派位已麻麻,去到有更多強手既九龍城區,多咗個新校舍就可以令升中派位變好?
升中派位唔係睇自己有幾強,係睇前人掂唔掂

作者: Fraser    時間: 21-6-24 09:49

回覆 hkpapa852 的帖子

可沒這樣說哦。

我意思說, 起碼我見過的學生, 感覺不差。
而他們的家長, 很大部份都是周藉屋村的居民(又以新香港人居多),非常懂得尋求及使用社福機構的support。
整體可能會over the years慢慢變好, 誰知呢。

作者: Fraser    時間: 21-6-24 09:50

Chanyeeson 發表於 21-6-23 18:39
琴日經過間聖十架好多人排隊面試
可能派了間更差的,所以就去叩了。

作者: Poyau    時間: 21-6-24 09:54

hkpapa852 發表於 21-6-24 09:06
以前係黃大仙,面對一眾普通津小時升中派位已麻麻,去到有更多強手既九龍城區,多咗個新校舍就可以令升中派 ...

聖公會聖十架學校編號前身為靜山
無受惠於新校畢業生B1/2/3各1/3?

https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolinfo.aspx?langno=2&scrn=510939000223

http://healthymethod.blogspot.com/2010_01_05_archive.html?m=1

作者: hkpapa852    時間: 21-6-24 10:39

Poyau 發表於 21-6-24 09:54
聖公會聖十架學校編號前身為靜山
無受惠於新校畢業生B1/2/3各1/3?
呢間唔係新校, 點解無端端會可以有1/3 B1/2/3?
佢只係搬咗去另一區, 有晒過往Pre-S1成績, 當然係沿用番以前啦!

如果唔係, 每間寶校只要一申請搬校, 就可以"脫寶"了!

作者: flhl    時間: 21-6-24 12:11

我本身對聖十架不太認識,可能學校宣傳做得好,身邊有幾位朋友都話“聽人講呢間學校唔錯”, 提議放乙一。自己上網查一查,發現搬校舍前成績好一般(當然每人衡量一間學校好唔好嘅準則唔同,未必只看成績)。 最後選了佢隔離嗰間,有保證啲…
作者: hkpapa852    時間: 21-6-24 12:16

Fraser 發表於 21-6-24 09:50
可能派了間更差的,所以就去叩了。
早兩年34網不少家長以為佢有新校舍就係好嘢, 不少乙1同乙2填佢, 乙2抽唔入仲上嚟喊晒口
唔知依家仲係咪咁

作者: Fraser    時間: 21-6-24 12:19

flhl 發表於 21-6-24 12:11
我本身對聖十架不太認識,可能學校宣傳做得好,身邊有幾位朋友都話“聽人講呢間學校唔錯”, 提議放乙一。自 ...

咁隔呢果一間的確層次完全唔同的。
搵學校, "朋友都話好",首先要睇下果位朋友既質素其實自己真係要去做功課,唔單止講學業成績,其他好多方面都要研究(體藝、STEAM、軟件、硬件、教師質素、家長質素、學校作風.....)

作者: Fraser    時間: 21-6-24 12:22

hkpapa852 發表於 21-6-24 10:39
呢間唔係新校, 點解無端端會可以有1/3 B1/2/3?
佢只係搬咗去另一區, 有晒過往Pre-S1成績, 當然係沿用番以前 ...
搬咗,physical環境唔同咗,入讀學生唔同咗,可能有D影響既.......

不過改變唔會一時三刻湧現咁囉.....

作者: amy997    時間: 21-6-26 23:30

認同 ...
想再上一層樓 SFA
作者: maggie-tmK    時間: 21-6-27 00:09

amy997 發表於 21-6-26 23:30
想再上一層樓 SFA

SFA唔係津校,都過哂申請時間了~
而且怕難度太高啊

作者: OP妮歌    時間: 21-6-27 00:13

如果係女,留34網抽女校博下;如果係仔,34網唔多升中透明的學校,升中同48網三大熱比,可能仲差一截添。

無錯九龍城網多好中學,但勁小學亦非常多,普遍津校升band1率反而無其他區咁靚仔

另外係交通問題,坐車時間會長左好多,諗下值唔值。

仲有就係抽獎概率,34網多左成個啟德,人太多,中乙一真係好難

我都係34網搬48網

作者: maggie-tmK    時間: 21-6-27 00:20

hkpapa852 發表於 21-6-19 21:31
咁點解派到平兆仲要去叩黃宣呢?
我知一定係未有結果就已去報叩門, 但中咗乙1仲去叩門面試, 總有原因/想法 ...

因為本身住址唔係九龍城校網,但一般都認為九龍城校網的中學好,所以就諗住叩門,叩到的話升中就有多啲質素好啲學校揀。有錯請指正。

作者: Monchichi110    時間: 21-6-27 08:57

黃宣吧!

升中要睇埋Pre-S1,黃宣位在強區 ,會唔會比48區龍頭小學難分到band 1 ,而且黃宣成績無48龍頭咁好 ,所以48網既龍頭可唔可以以抵消到觀塘網升中唔夠band 1位問題?

作者: josephbaba    時間: 21-6-27 10:52

Ekika1210 發表於 21-6-17 06:25

經歷過升中才知道原來48網小學一點也不失色。首先、強校不少已在本區/自行入港島區中學、本區比較上少九龍城/黃大仙/東區學生走來、係有西貢區的學生出來、不過我見西貢區近年都去東區多。另外、派位雖說band 1 位不足、但大量他及本區出名英中揀、而且龍頭4 所是男/女校分報平均、再加3所英中及東區英中少人揀、全部放哂入去都會有間英中中(band 1 的話)、我見派得所謂差的第十志願也是英中、男仔band 1 有CSK及St joe back up及其怪的是不少本區band 1 寧願放羅陳做乙二/乙三都唔放他區英中、仲有間呂郭、band 2 英中、又被band 1 放到好前。
講band 2 仔, st joe做得好好, 自訂校內課程humanities , 校風又好,以為佢少位,其實自行40收外校生、派位又有大約50個位,男仔來說放佢自行+乙一係幾易入下的、加上東區及西貢區仲有不少band 2 放乙二三甚至更後都入到。
九龍城區band 2 話多就多、但以男仔來說可揀的好選擇不是太多、我覺得觀塘band 2 揀st joe, 東區如顯理、金文泰仲好

作者: Ekika1210    時間: 21-7-1 00:33

OP妮歌 發表於 21-6-27 00:13
如果係女,留34網抽女校博下;如果係仔,34網唔多升中透明的學校,升中同48網三大熱比,可能仲差一截添。

...

明白 多謝你回覆
我有两個女 所以想部署好
依排睇多左資料
發現48網女中都幾好
所以又要再諗清楚啲先

作者: Ekika1210    時間: 21-7-1 00:34

josephbaba 發表於 21-6-27 10:52
經歷過升中才知道原來48網小學一點也不失色。首先、強校不少已在本區/自行入港島區中學、本區比較上少九龍 ...

多謝你回覆
你意思係48網可以升東區中學?

作者: penguinding    時間: 21-7-1 00:53

pennysiubobo 發表於 21-6-21 10:29
...

我仔當年hold直資叩德兆有俾校長問點解…小朋友點識答…

作者: Poyau    時間: 21-7-1 15:12

Ekika1210 發表於 21-7-1 00:33
明白 多謝你回覆
我有两個女 所以想部署好
依排睇多左資料

觀塘區女生升中雖較男生多選擇
九龍城升中較佳 B1女生有九真保底
九真成績較觀塘區女校保險梁式芝佳

女校
KL3 | KL5
MCS | ---
聖家 | 藍田聖保祿
九真 | 聖傑靈
培道 | 梁式芝
德蘭 | 聖安當

作者: maggie-tmK    時間: 21-7-2 07:25

Poyau 發表於 21-7-1 15:12
觀塘區女生升中雖較男生多選擇
九龍城升中較佳 B1女生有九真保底
九真成績較觀塘區女校保險梁式芝佳

請問男生情況又怎樣?

作者: Poyau    時間: 21-7-2 10:41

maggie-tmK 發表於 21-7-2 07:25
請問男生情況又怎樣?

觀塘區B1男生有B1男校聖言/觀瑪
與女生不同係無多1間(梁式芝)保底
所以男生升中亦是九龍城區較佳

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5