教育王國

標題: 差不多完成小六派位的你,有咩勸勉給後來的人? [打印本頁]

作者: Froggy_joe    時間: 21-6-13 11:05     標題: 差不多完成小六派位的你,有咩勸勉給後來的人?

出post想總結下自己的經驗,祝願大家將來派位順利,入讀到心儀中學
1. 想考名校,好多學校會睇埋小四成績,呈一、呈二更加係關鍵
2. 唔好被校內成績所迷惑,就算你小朋友考全級頭十,都要留意下以往屆別的派位情況,否則到時對派位的期望會有所落差
3. 我一向唔主張以考試做主導,令小朋友有過大壓力,呈分好多時甩轆,最理想係從小培養佢閱讀和學習的興趣,上到高小,自然水到渠成
4. 課外活動對報學校沒有很大優勢,順着小朋友的喜好,讓佢哋發揮,從中培養自信,佢哋面試自然有優勢
5. 雖然跟同級同學係競爭對手,但我兩個小朋友都有一班好好的同學互相扶持,互相之間會一齊交流讀書心得,佢哋會向啲表現出色的同學討教、一齊溫習,又或者互相貼下出咩題目,呢個氣氛令到小朋友開心咁面對壓力

我兩個小朋友,一個思考型好靜,一個好動型活潑,都係順住佢哋的性格去幫佢哋,零補習

大的小朋友成績中上,唔鍾意溫書,課外活動偏少,只係順住佢的興趣報下少少比賽,無乜特別大奬,但每次的活動佢都有好深刻的反思,睇好多書,去面試表現卻令人驚喜,老師問的問題,佢都答得好有深度,每次in完老師都會大讚,最後佢報的Band1直資收,不過放棄去參加抽奬,第一志願入Band1地區名校

細的小朋友成績亮麗,課外活動極多,時間方面,佢有能力應付的都會俾佢玩,咩範疇都有,每樣都攞到唔少有認受性的奬項,最後自行地區名校收咗

論成績及課外活動,大的小朋友其實比細的無咁突出,但表現卻和細的一樣,所以大家唔使俾傳統的睇法太過定型,例如一定要一大堆奬項,俾小朋友做喜歡的事,就係最好的幫助
我無特別要谷小朋友的成績,特別係大個位,表現唔算突出,我常常鼓勵佢哋,盡咗力,自己係咩banding就按照呢個level揀間校風比較好的學校就可以,所以兩位小朋友的呈分路係走得輕鬆、愉快

唔好抱住非要入某間學校不可的心態,盡力後就要順其自然,否則小朋友和你都會有很大的壓力

好記得有一位小朋友的同學,佢係高材生,絕對係b1a全港名校的材料,派位入咗間b1c,佢媽喊到抽晒筋,我哋慰問小朋友你ok嗎?小朋友好冷靜咁答:「我從來都好OK,入到呢間都唔錯,係我阿媽唔OK啫。」(之後呢位同學年年都係該校考全級第一)

小六派位只係人生一個階段,並不代表全部,反而你和小朋友的親子關係,卻係一生
唔好因小失大,因考試而斷送珍貴的親子關係
大家加油!

作者: kirstyau    時間: 21-6-13 11:25

Froggy_joe 發表於 21-6-13 11:05
出post想總結下自己的經驗,祝願大家將來派位順利,入讀到心儀中學
1. 想考名校,好多學校會睇埋小四成績, ...

過來人分享升中
1)英文說話冇可能一時三刻就朗朗上口,由細已經要浸。升中面試 英文說話非常重要。
2)音樂呈分佔2,樂器雖然話人學我學,但去到呈分算幫到手,最少考樂理作曲聆聽唔會差得去邊。
3)視藝呈分佔3,早點打聽上年呈分考咩,小五可以開始重點學下。好似 其中一次呈分作品是素描,有出去學過 同老師教兩教就畫幅作品出嚟呈分,分別已經好大。
⭐視藝3+音樂2=5,加埋差不多=常6。隨時人地弱/有D家長諗住唔洗理,你小朋友用心跟下已經拉前(呈分名次)
4)如心儀直資,P4開始好考靚成績表。
5)數學呈分比重同中英睇齊佔9,中英要考幾份卷先加總9。數一份定生死。不容有失。
6)P4 開始聽定升中講座,因為通常係11-12月D星期六,一來好多中學會撞日子,二來11月中撞學校考呈二(小六第一次試),如果小六先聽,好影響小朋友溫習呈分試。
7)就算唔打算讀直資,最好報定1,2間同level+低自己少少level 直資熱身好重要,因為自行得2個機會,好少同學一黎就進入狀態。直資面試通常比自行深同內容多D,熱身後自行考時會覺得容易好多(聽阿女講返)。
8) 獎項活動服務嗰d ,早啲預備,搵張中學申請表格望下就知,學校分幾大類填, 淨係得成績吉曬其他部分都唔好睇。
9) 好認同冇一間非讀不可,尤其強行抽入間比自己程度高好多,到最後 高中選科 蝕底係自己。 好多中學選科次序根據總名次, 就算某科強,但總名次後,都有機會選唔唔到。
10)選校時睇埋選科制度,套餐式/放題式,有冇咩科冇開………

諗到就寫,所以寫得有D亂,別見怪!

作者: Maggieb1122    時間: 21-6-13 11:49     標題: 回覆樓主:

謝謝兩位jm用心的分享,我自己最驚揀錯學校給女兒,因女兒都無乜偏好任何一間中學

作者: rsx    時間: 21-6-13 12:53

心儀某中學就要早一兩年上佢網站睇下佢哋申請表需要d乜或著重d乜,作好準備!

作者: mcl203    時間: 21-6-13 13:00

rsx 發表於 21-6-13 12:53
心儀某中學就要早一兩年上佢網站睇下佢哋申請表需要d乜或著重d乜,作好準備!
...

若果係針對性部署,小四/五先嚟行動,有點遲~~~

作者: rsx    時間: 21-6-13 13:02

mcl203 發表於 21-6-13 13:00

係,小三開始準備,如果心儀中學有直屬聯繫,插班都係其中一個好方法!

作者: tkhhung    時間: 21-6-13 14:05

選間適合的幼稚園 小學及中學 給小孩 已經係最好禮物

作者: Froggy_joe    時間: 21-6-13 14:15

Maggieb1122 發表於 21-6-13 11:49
謝謝兩位jm用心的分享,我自己最驚揀錯學校給女兒,因女兒都無乜偏好任何一間中學
...
盡早帶佢去睇下啲學校,真係要分兩年先睇得晒,五年級就帶佢哋去睇
我自己都係,阿仔五年級已經睇中間band1,考試都以呢間學校為目標,有動力好多
作者: Froggy_joe    時間: 21-6-13 14:16

mcl203 發表於 21-6-13 13:00
考全港名校的確係遲
所以我自己都無勉強自己

作者: Froggy_joe    時間: 21-6-13 14:19

kirstyau 發表於 21-6-13 11:25

過來人分享升中
好認同第一點,英文真係要浸,如果target全港級數的名校,真係要自信流利英文,本身閱讀面要廣,先有機成功
作者: xubin2008    時間: 21-6-13 17:37

回覆 Froggy_joe 的帖子

好好建議!
作者: kiwi2007    時間: 21-6-13 20:12

........
作者: b3410    時間: 21-6-13 20:55

第一,機會留俾有準備的人

第二,量力而行
作者: PingWu_FB    時間: 21-6-13 20:56

多謝分享

家有小五生

四年級上學期睇咗本區兩間中學

五年級只喺網上睇咗三間

小朋友完全無法從中了解學校情況

希望年底仲有機會參觀幾間學校
作者: xubin2008    時間: 21-6-13 21:21

回覆 kirstyau 的帖子

你哋呢啲真心好野來,唔好話自己寫D亂,對我嚟講真係好重要,多謝你哋啊!
作者: cafeva    時間: 21-6-13 21:23

隨緣。沒有非讀不可的學校。
作者: Froggy_joe    時間: 21-6-13 22:03

PingWu_FB 發表於 21-6-13 20:56
多謝分享

家有小五生
希望疫情穩定下來時,可以有機會參觀多些學校
另一個了解學校的機會,係學校的面試安排

有啲學校係in的過程好尊重學生,有啲會in到一肚氣,會感受到呢間學校的氣場係咪適合自己小朋友
作者: jli008    時間: 21-6-13 22:16

作者: conniecheung    時間: 21-6-14 13:15

過來人分享升中

作者: twobirds    時間: 21-6-14 14:44

小朋友成績不太穩定,只能等呈分一,二考咗再作打算。依家努力考好每一個試。

作者: rsx    時間: 21-6-14 16:06

大路d既考試題目離不開看圖說故事,小朋友要花多啲時間喺度!出面好似冇乜呢啲書,有就要買,多練習!

作者: kirstyau    時間: 21-6-14 16:31

rsx 發表於 21-6-14 16:06
大路d既考試題目離不開看圖說故事,小朋友要花多啲時間喺度!出面好似冇乜呢啲書,有就要買,多練習!
...

https://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/2019priPaper/2019TSA_speaking.html#2019p6

這類?有埋評分準則幾好

作者: rsx    時間: 21-6-14 17:33

kirstyau 發表於 21-6-14 16:31
https://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/2019priPaper/2019TSA_speaking.html#2019p6

這類?有埋評分準 ...

通常係四格圖畫,有d最後一格係問號比你發揮!
這個方式可以考到小朋友多方面既能力!尤其呢兩年疫情簡化曬,好多都考呢類題目!

作者: kirstyau    時間: 21-6-14 17:44

rsx 發表於 21-6-14 17:33
通常係四格圖畫,有d最後一格係問號比你發揮!
這個方式可以考到小朋友多方面既能力!尤其呢兩年疫情簡化 ...

指學校呈分試說話?

阿妹小學
中文係口頭報告多,一次乜乜經驗,同中作考試差唔多。

英文說話就似你講 4格加1格(?), 又係同英文作文考試差唔多。

作者: rsx    時間: 21-6-14 20:09

kirstyau 發表於 21-6-14 17:44

指學校呈分試說話?

係中學面試,就算小學插班都有!

作者: hkpapa852    時間: 21-6-14 20:12

入得嚟睇呢個帖睇既家長, 應該都係有要求, 咁首先要做好自己:

(1) 一早同早一兩屆家長混熟, 希望日後有機會攞多D前人資料, 如升中派位結果, 呈分考核要求等

(2) 一定要早D同學校瞭解清楚, 學校有D咩科要呈分, 同點計分 (如計唔計平時分? 音樂分數多部份去計分?)

(3) 好多人話小四去參觀學校都叫早, 其實我覺得已經遲. 家長要係小二/小三自己先去睇學校, "篩選"完日後(最好小四, 唔好小五先去) 再帶子女去睇, 咁先有效率 (家長自己可以體會下到底間學校係咪年年都係講同一套嘢)

(4) 除非目標係要子女入體藝名校 (如經常係D1比賽爭標個D), 否則真係唔好花時間去諗訓練子女體藝 (如佢有興趣就唔同). 其實如果訓練唔到去學校比賽頂級甚至港隊水平, 基本上都係無用. 至於樂器, 去到5年級如果連一項都未達8級, 其實又係無用. 自己衡量吓值唔值.

(5) 要入直資名校, 基本上小四成績同小五兩年成績都要好. 就算只係一般B1中學, 小四成績都唔可以太差.

作者: kirstyau    時間: 21-6-14 20:21

rsx 發表於 21-6-14 20:09
係中學面試,就算小學插班都有!

甘阿妹今年升中學面試5間女校都沒有考幾格圖(中/英),印象中家姐考時中英都係多開放性問題。

2間實體面試,1間錄影,2間online

1)發問有咩好處?鍾唔鍾意發問?一次發問嘅經過?(中)
2)睇完文,創意係咩。(中)
3)講一本鍾意既英文書(英)
4)如果有個新同學小息一個人係操場你會點?(英)
5)有幾樣興趣班選,問會選邊樣(中)
6)如果自己搭火車時唔見電話點算(中)
7)點為之好學生(英)
8)對online learning睇法,會唔會成為 大趨勢(英)

有D已經唔記得了。

作者: chasedream    時間: 21-6-15 00:17

見大家都分享,我都分享下先~
我呀女是自覺性,從來不需催促,成績keep到頭三名,只係補數學一科(其實是因為太多堂未上,不想浪費而補的),其他無補
1.如果要闖名校,四年級已要預備,超重要,呀女就是四年級成績不靚麗,五年級先急起直追,所以好多名校冇份
2.可以報一d有cert嘅興趣班,最好是學術類,這樣能加分(最重要還是成績)
3.呈分試很重要,但不要待呈分試才能努力,因為其他考試的成績也是要填表的
4.面試很重要,但不推薦面試班,可以自己在家train下小朋友就可以,我平時自己在家問女女一d英文問題練下(emoji)
5.我地報中學比較臨急抱佛腳,一場簡介會都冇聽,交表前先諗,搞到非常混亂,所以大家要盡早考慮!

呀女自行入了地區名校,希望她讀得開心

作者: hkpapa852    時間: 21-6-15 08:51

如果學校有辯論隊,參加吓一定對日後升中會試有幫助。
作者: B.B.BaBa    時間: 21-6-15 11:12

hkpapa852 發表於 21-6-15 08:51
如果學校有辯論隊,參加吓一定對日後升中會試有幫助°

同意!
識人考 SPCC,學業成績很好但未到最頂級,以學業成績計應未排到收佢,但佢英文辯論強,有隊獎及個人獎,最後收左

作者: Lplmm    時間: 21-6-19 09:10     標題: 回覆樓主:

Thanks for sharing

作者: 王家爸爸    時間: 21-6-21 11:27

hkpapa852 發表於 21-6-15 08:51
如果學校有辯論隊,參加吓一定對日後升中會試有幫助。
如果學校無辯論隊,參加校際朗誦節,尤其係Public Speaking,對面試絕對有幫助,起碼無咁容易怯場。

作者: 王家爸爸    時間: 21-6-21 12:02

好多重要野其他家長都講咗,我想補充下:
第一,中文同英文都搵兩個鍾意既作者,睇熟佢哋既兩、三本書。如果係經典作品,最好背到一、兩段重要既。John Tsang 都背 "To be or not to be, this is the question"。中文就例如「我把我的愛,我的肉,我的靈魂,我的整個兒都給了你!而你,卻撒手走了!」
第二,有一、兩樣唔同既興趣,面試時可以如數家珍咁娓娓道來既,印象自然好。邊樣興趣唔重要,重要既係追求興趣既過程同過程中既喜怒哀樂。
第三,學好英文同普通話,最少要流利,用字簡單、地道。
第四,對一樣運動同音樂有認識。即使音樂唔叻,都可以同老師講下學習過程,點解學咗唔鍾意。運動同音樂唔係重點,但係學習過程係;叻唔叻唔係重點,但係講得出感受係。
作者: Azzurro    時間: 21-6-21 12:21

劉明學野
作者: PingWu_FB    時間: 21-6-21 15:37

多謝咁多位前輩們嘅用心分享

作者: raro    時間: 21-6-21 16:16

多謝前輩們用心指導,我大兒準備升小五喇,係二線小學,各科都算平均,今個暑假都唸緊補咩好。留名學野。
作者: b3410    時間: 21-6-21 16:27

王家爸爸 發表於 21-6-21 12:02
好多重要野其他家長都講咗,我想補充下:
第一,中文同英文都搵兩個鍾意既作者,睇熟佢哋既兩、三本書。如 ...

良心tips

作者: jli008    時間: 21-6-21 17:01

作者: jli008    時間: 21-6-21 17:35

作者: Gigi200    時間: 21-6-21 20:14

過來人分享升中

作者: chitchitboy    時間: 21-6-21 21:01

感謝各位前輩無私的分享,近年眼前bk和ek已經不復當年,感慨良多,今日幸見此 po,真是要好好收藏。小兒今年升小六,大家互勉之。

作者: Froggy_joe    時間: 21-6-21 22:26

chitchitboy 發表於 21-6-21 21:01
感謝各位前輩無私的分享,近年眼前bk和ek已經不復當年,感慨良多,今日幸見此 po,真是要好好收藏。小兒今 ...

我當初上BK問嘢,好多人幫忙解答
依家BK、EK都變晒,講唔夠兩句就變罵戰,我都好怕

但本著承傳前人無私分享的精神,即管發帖討論下

作者: jli008    時間: 21-6-22 16:07

作者: xubin2008    時間: 21-6-22 17:03

回覆 Froggy_joe 的帖子

呢個post係我本人最鍾意嘅,過一陣子都會睇下有冇update ,希望多啲正面信息比到人,好多謝!
作者: xubin2008    時間: 21-6-22 17:05

回覆 王家爸爸 的帖子

講得好好,好受益!
作者: tusenwanee    時間: 21-6-22 23:52

大家的經驗我也身同感受。
只盲目跟從大趨勢去谷小朋友,強迫佢去上一些佢唔感興趣的課外活動,只會破壞大家的親子關係。

明白入到名校當然是歡天喜地,但如果入唔到的也不是代表徹底的失敗。
以我的經驗,我大仔只叩門入了區內的屋邨b1c 邊緣英文中學,中學時期也不是成績最優越,但佢有其他優越的地方,及努力讀書應付DSE。
結果入了本地三大的大學,見佢做事積極正面,大家關係好好,大家無所不談。我巳心滿意足!

今年到我細仔,自行失敗,我都準備叩門本區的b1a 校,原因不是想入讀最勁的中學,只是因為想入讀最近屋企的同level 中學。
如果叩門失敗也不會唔開心,只要合乎他的level的,及校風好,我覺得就是適合了。
我深信上了中學,讀書是靠自己了。

作者: rsx    時間: 21-6-23 08:09

tusenwanee 發表於 21-6-22 23:52
只盲目跟從大趨勢去谷小朋友,強迫佢去上一些佢唔感興趣的課外活動,只會破壞大 ...

認同,面對失敗也是學習的一環

作者: 哈利媽    時間: 21-6-24 15:02

我就响小朋友6年嘅小學生涯中學識 - 凡事盡力而為, 莫強求, 起初安排好嘅路未必可以順利到達, 總之盡咗力比小朋友最好嘅安排, 但最後嘅結果都要開心, 欣然咁接受, 事實上每條路總有驚喜
作者: waiwai1214    時間: 21-6-24 15:45

謝謝各位分享,獲益良多!

作者: 貓頭雀    時間: 21-6-24 17:27

過來人分享升中

勁鍾意! 留名!

作者: Vicky糖朵朵    時間: 21-6-24 19:16

哈利媽 發表於 21-6-24 15:02
我就响小朋友6年嘅小學生涯中學識 - 凡事盡力而為, 莫強求, 起初安排好嘅路未必可以順利到達, 總之盡咗力比 ...

真是多謝你,豁然開朗的感覺

作者: tkhhung    時間: 21-6-25 18:25

B.B.BaBa 發表於 21-6-15 11:12
同意!
識人考 SPCC,學業成績很好但未到最頂級,以學業成績計應未排到收佢,但佢英文辯論強,有隊獎及個 ...

學校都希望收一些課外活動有得奬同學 以後有機會爭取奬項

作者: Froggy_joe    時間: 21-6-26 07:56

tusenwanee 發表於 21-6-22 23:52
只盲目跟從大趨勢去谷小朋友,強迫佢去上一些佢唔感興趣的課外活動,只會破壞大 ...

心態好好(emoji)
祝放榜一切順利(emoji)

作者: notcool    時間: 21-6-26 09:43

夏季是打好基礎的最佳時間。
在壓力較小的情況下,每天好好利用1 小時。

學校會查看考試成績、課外活動和面試表現。相比之下,口語練習較少.練習說話總有好處

作者: Cliokohonda    時間: 21-6-27 18:11

過來人分享升中

第9點好重要但好小家長在乎,高中搶唔到科影響一生,後果嚴重過小學1A派去1C.

作者: hkpapa852    時間: 21-6-28 10:45

Cliokohonda 發表於 21-6-27 18:11
第9點好重要但好小家長在乎,高中搶唔到科影響一生,後果嚴重過小學1A派去1C.
...

高中選科呢項其實好難攪,現實只有極少數學校係選科自由度高。
而且B1C中學選科絕不會俾B1A好同易。

另一方面,B1A中學中,其實只有少數傳統名校係選科自由度較高,地區名校可能連選3x人數都有限制。

作者: kirstyau    時間: 21-6-28 10:53

hkpapa852 發表於 21-6-28 10:45

係。有D科目唔係間間開,音樂 VAT 1A校通常有開。有D中史都唔開(我仲以為係大路科目,早2年先知會有唔開)。

作者: hkpapa852    時間: 21-6-28 11:09

kirstyau 發表於 21-6-28 10:53

係。有D科目唔係間間開,音樂 VAT 1A校通常有開。有D中史 ...

文科係男生天敵,所以中西史,VA Music 唔係間間男校年年都會開

但部份B1A名校,連M1同M2都未必會一齊開,亦有聽聞BAFS只開Accounting

另外仲有一樣考慮,學生自修科目(如外語),學校會否願意幫學生報(如果學校唔幫學生報就考嚟都無用)。
B1A中學大部份都肯,部份直資都肯。

作者: bbc2018    時間: 21-6-28 11:14

最好,最適合的,可能留到最後

支持、鼓勵孩子想入心儀中學的決心。學校自己選擇和爭取,讀起上嚟會特別起勁,越來越有自信,亦明白到有目標的決定性
作者: Cliokohonda    時間: 21-6-28 12:22

LS 降職後要睇1A官校風向,似乎*m12不再精英中精英,門檻開放到頭4成及人人有3X。

作者: gracelam    時間: 21-6-28 12:55

Cliokohonda 發表於 21-6-28 12:22
LS 降職後要睇1A官校風向,似乎*m12不再精英中精英,門檻開放到頭4成及人人有3X。
...

開放4成但讀到最後唔知有冇一成人考  

作者: Cliokohonda    時間: 21-6-28 13:00

gracelam 發表於 21-6-28 12:55
開放4成但讀到最後唔知有冇一成人考

m12往績都有67成嘅,兩史惨不忍睹,個位數埋單,econ 長年大户。

作者: storymum    時間: 21-6-28 13:39

多謝提點,獲益良多!請問怎樣可以知道各校的選科限制?那裏可以找到資料?

作者: gracelam    時間: 21-6-28 14:27

storymum 發表於 21-6-28 13:39
多謝提點,獲益良多!請問怎樣可以知道各校的選科限制?那裏可以找到資料?
...

我地蒲得呢度多,靠家長提供資料。

齋睇中學網頁,只睇到大路野有咩科揀,例如只有M2冇M1,冇中國英國文學,冇中史,冇VA,冇音樂,冇旅款,冇宗教,冇PE等等。

詳細啲嘅如:
~套餐式組合(e.g.想讀Econ就讀唔到Phy)
~熱門科只開到一班,變咗叻人先有機會讀,務求做靚個5**%
~M1M2有咩數學要求入讀等,

呢D資料要用家無私分享。

作者: emmyfok    時間: 21-6-28 14:49

gracelam 發表於 21-6-28 14:27

我地蒲得呢度多,靠家長提供資料。
同意呀!睇校網加上 EK,已經係最有效率。中三選科資料,我試過喺簡介會問,校方都係含糊其詞,反而 EK 用家仲坦白。
作者: kirstyau    時間: 21-6-28 14:50

storymum 發表於 21-6-28 13:39
...

聽升中講座直接問校方。不過好多都掛住問收生要求,岩既都要考入先關自己事。
甘你做福人群去到問

作者: 傻太    時間: 21-6-28 18:31

Cliokohonda 發表於 21-6-28 12:22
...

* 門檻開放到頭4成*
淨計數學科成績頭4成定整體成績頭4成?

作者: Cliokohonda    時間: 21-6-28 23:27

傻太 發表於 21-6-28 18:31
* 門檻開放到頭4成*
淨計數學科成績頭4成定整體成績頭4成?

每間學校規則也不同,以我理解某1A官校m12是按數學分數首4成加中英及平均分合格。
而往年是按整體平均成績及人數限在2~3成,没有中英同時合格條件。

作者: hkpapa852    時間: 21-6-29 08:28

Cliokohonda 發表於 21-6-28 23:27
每間學校規則也不同,以我理解某1A官校m12是按數學分數首4成加中英及平均分合格。
而往年是按整體平均成績 ...

其實一直都係大學玩數字遊戲,但偏偏要中學生同中學同佢地去癲

講真,點解大學唔一早安排,只要符合3322,然後只計3X(或計埋英數兩科)去收生?

正如讀醫,我諗以前中文攞到3,通識攞到2,都已足夠應付啦!係咪真係要5+呀?

什麼Beat 5/6,4C+2x,都係大學學科用嚟托高收生門欄谷名聲既偽術,而唔係真係為咗收合適既學生既要求。

多人修M1/2,並實係辛苦咗力有不逮既學生。

作者: kirstyau    時間: 21-6-29 09:01

hkpapa852 發表於 21-6-29 08:28

講真,點解大學唔一早安排,只要符合3322 ...

請教,冇讀M1 M2對升大學影響大嗎?如將來出國讀大學又大影響嗎?Thanks!

作者: hkpapa852    時間: 21-6-29 09:08

kirstyau 發表於 21-6-29 09:01
請教,冇讀M1 M2對升大學影響大嗎?如將來出國讀大學又大影響嗎?Thanks!
出國讀大學影響大D,因為為DSE數學過淺,英美澳等國家不少睇數學科成績既學科,都要求有埋M1/2成績
簡單去睩睇,英國UCAS只將DSE數學/M1/M2作低階課程,分數得一般DSE科目一半

作者: kirstyau    時間: 21-6-29 09:12

hkpapa852 發表於 21-6-29 09:08
出國讀大學影響大D,因為為DSE數學過淺,英美澳等國家不少睇數學科成績既學科,都要求有埋M1/2成績
簡單去 ...

oh, 甘大件事!家姐唔肯讀,老師叫我唔好迫佢。已過選科,返唔到轉頭

作者: hkpapa852    時間: 21-6-29 09:15

kirstyau 發表於 21-6-29 09:12
oh, 甘大件事!家姐唔肯讀,老師叫我唔好迫佢。已過選科,返唔到轉頭
...
小朋友無興趣都唔會讀得好,隨緣啦!
無讀M1/2唔死得人既,3X考好D都夠

作者: kirstyau    時間: 21-6-29 09:19

hkpapa852 發表於 21-6-29 09:15

最慘3X又話有科後悔,唉!學校4月尾已交選科,考完個標測又話後悔。交左鐵定冇得改。

未讀已經話後悔,勁驚!

作者: cafeva    時間: 21-6-29 09:24

點解DSE好似中英數都比人話。中文奇深、英文2and lang,數又太淺
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-6-29 09:49

什麼Beat 5/6,4C+2x,都係大學學科用嚟托高收生門欄谷名聲既偽術,而唔係真係為咗收合適既學生既要求。
咁都要有一個公道而有公信力的客觀標準去篩選學生嘅…
否則個個都話自己適合去報神科, 唔洗理成績, 咁大學真係要年中無休, 日以繼夜咁先in 得晒咁多自認適合的學生囉⋯⋯

至於d 中文, LS, phy, 高分無助於讀大學, 咁點解要高分?
我又咁睇, 不管這些科對大學有冇關係,學生要咁多科高分, 其實彰顯咗佢堅毅、刻苦、專注、聰慧、時間管理的能力,這些特質足可以證明佢哋能好好應付大學課程.囉⋯⋯

剛剛聽完今年港大牙醫學院的簡介會….
牙醫年年都收好多低幾分的運動員, 說運動員手眼協調佳, “適合“讀牙醫云云…
今次有位足球員有份分享讀牙醫的點滴⋯⋯
我心諗, 對腳踢波叻, 同用對手整牙有乜關係?
如此定性為適合就可以DSE低幾分, 咁又是否公道公平呢?

作者: mcl203    時間: 21-6-29 10:07

kirstyau 發表於 21-6-29 09:12
...

視乎最終大學想讀乜東東啫,M1/2唔係一定有需要,不過,我直覺讀咗好過無,唔讀又可能慳咗力~~~

作者: mcl203    時間: 21-6-29 10:10

有喎,自己唔修M1/2,可以埋怨他人㗎~~~

作者: rsx    時間: 21-6-29 10:53

小鹿揀學校 發表於 21-6-29 09:49
咁都要有一個公道而有公信力的客觀標準去篩選學生嘅…
否則個個都話自己適合去報神科, 唔洗理成績, 咁大學 ...
有冇聽過女牙醫唔夠力剝牙? 我朋友直頭個女牙醫剝D左好耐唔夠力剝唔到, 要我朋友明天再來
所以比著管理層揀都係有其他因素影響!!

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-6-29 11:08

rsx 發表於 21-6-29 10:53
有冇聽過女牙醫唔夠力剝牙? 我朋友直頭個女牙醫剝D左好耐唔夠力剝唔到, 要我朋友明天再來
所以比著 ...
咁將來要收多d 舉重、擲鐵餅運動員, 收少d 跳高、跳遠運動員嘞
作者: Cliokohonda    時間: 21-6-29 11:14

kirstyau 發表於 21-6-29 09:19

最慘3X又話有科後悔,唉!學校4月尾已交選科,考完個標測 ...

趁未開始試下求情,官校7月頭仲可以改科。

作者: mcl203    時間: 21-6-29 11:17

講真,點解大學唔一早安排,只要符合3322 ...

如果依只睇3X去決定收生,我估,依現在嘅學生修讀模式,可能天下大亂了。EK都唔少網友建議去攻易取高分科目㗎,唔理將來嘅實用性。香港嘅現行運作,公院醫生寫嘅報告係英文,見唔同國籍人士係要用中普英,要遷就客人,有D唔同嘅~~~

作者: mcl203    時間: 21-6-29 11:18

小鹿揀學校 發表於 21-6-29 11:08
咁將來要收多d 舉重、擲鐵餅運動員, 收少d 跳高、跳遠運動員嘞

成排式或飛撲式脫牙?~~~

作者: kirstyau    時間: 21-6-29 11:18

mcl203 發表於 21-6-29 10:10
有喎,自己唔修M1/2,可以埋怨他人㗎~~~

自己唔修都有得怨?!
我一定指住阿女講 “抵呀!你自己話唔讀架”

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-6-29 11:29

mcl203 發表於 21-6-29 11:17
如果依只睇3X去決定收生,我估,依現在嘅學生修讀模式,可能天下大亂了。EK都唔少網友建議去攻易取高分科 ...
3X選  日文、旅款、chem, 輕輕鬆鬆入醫學院
作者: mcl203    時間: 21-6-29 11:31

kirstyau 發表於 21-6-29 11:18
自己唔修都有得怨?!
我一定指住阿女講 “抵呀!你自己話唔讀架”
...

我都以為係,原來係有嘅~~~

作者: mcl203    時間: 21-6-29 11:32

小鹿揀學校 發表於 21-6-29 11:29

咪就係~~~

作者: medicine    時間: 21-6-29 11:44

小鹿揀學校 發表於 21-6-29 11:29
乜唔得咩?(真係唔知,以爲滿足到CHEM外其他科高分就得)
作者: mcl203    時間: 21-6-29 11:48

medicine 發表於 21-6-29 11:44

Chem高分=/=適合讀醫,可能,應該Chem都唔係must~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-6-29 11:52

冇話唔得嘅
喺酒店定醫院都好, 都係咁serve 人啫。

喺酒店定醫院都好, 都有客人講日文嘅…..

可以認真諗諗佢….狹路相逢勇者勝 !

作者: medicine    時間: 21-6-29 11:53

mcl203 發表於 21-6-29 11:48
Chem高分=/=適合讀醫,可能,應該Chem都唔係must~~~
甘咪生物,日文,旅款咯
作者: medicine    時間: 21-6-29 11:55

小鹿揀學校 發表於 21-6-29 11:52
冇話唔得嘅
喺酒店定醫院都好, 都係咁serve 人啫。
旅款係高難度喔
作者: mcl203    時間: 21-6-29 11:57

medicine 發表於 21-6-29 11:53
甘咪生物,日文,旅款咯

可唔可以西班牙文,日文,旅款,力谷 3 x 5** 入醫~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-6-29 12:00

mcl203 發表於 21-6-29 11:57
可唔可以西班牙文,日文,旅款,力谷 3 x 5** 入醫~~~
其實 西班牙文、日文、旅款, 呢3X 真係夠資格報 牙醫的
作者: LeeCC    時間: 21-6-29 12:01

醫科要有chem

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-6-29 12:02

LeeCC 發表於 21-6-29 12:01
醫科要有chem
咁報牙醫囉
作者: gracelam    時間: 21-6-29 12:02

一陣有網友睇到, 真的以為冇讀Chem可以入醫科㗎!

作者: medicine    時間: 21-6-29 12:06

小鹿揀學校 發表於 21-6-29 12:00
其實 西班牙文、日文、旅款, 呢3X 真係夠資格報 牙醫的
想讀牙醫,係咪同中文"牙"字相關就容易些少?比如去海牙讀中學,考西班牙文,葡萄牙文~~
作者: mcl203    時間: 21-6-29 12:11

LeeCC 發表於 21-6-29 12:01
醫科要有chem

引用相同理論,要Chem係must,仲要鬥分以經係唔適合,讀Chem唔一定係適合讀醫,相反亦然,我估~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-6-29 12:16

再取巧d , chem都唔洗讀, 去讀 綜合科學
印象中 綜合科學 可以取代 chem 去報醫

一科綜合科學有齊 phy chem bio, 好似出奇蛋咁, 一次過滿足晒你三個願望

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5