教育王國

標題: GHS DGS HYS F.2-F.5插班 一問 [打印本頁]

作者: annyyeungmag    時間: 21-6-1 00:50     標題: GHS DGS HYS F.2-F.5插班 一問

今年有家長想送囡囡插班以上女校嗎?囡囡上星期已收到DGS筆試通知,唔知係個個都有定shortlisted咗先有?歡迎大家一齊討論
作者: mlth    時間: 21-6-1 06:27     標題: 回覆樓主:

dgs-shortlisted

作者: mlth    時間: 21-6-1 06:33     標題: 回覆樓主:

last 2 years
no proper exam nor competition, rather difficult/unfair for school doing the shortlist....

作者: mlth    時間: 21-6-1 06:35     標題: 回覆樓主:

probably based on current school and family background, wondering........

作者: mlth    時間: 21-6-1 06:59     標題: 回覆樓主:

what i understand
GHS and DGS shortlisted
HYS all applicants

作者: catf2    時間: 21-6-1 09:35     標題: 回覆樓主:

GH deadline on 28 May 2021
HY until to 5.6.2021

作者: 再別康橋    時間: 21-6-1 10:09

DGS 每級會揀大約30幾人一齊筆試,筆試一天完成,內容涵括中英數,但每場考試時間都是充裕的。然後你會被通知女女在七月中面見校長 ,面試之後大約一個星期便會有offer,大部份有面見的,都會有Offer
HYS 也許會比之前容易少少,今年上學期走咗好多,好多去左海外讀書。
但GHS 我就唔知多唔多位了,不過我估計應該都多去海外讀書掛~~

作者: mlth    時間: 21-6-1 10:26

再別康橋 發表於 21-6-1 10:09
DGS 每級會揀大約30幾人一齊筆試,筆試一天完成,內容涵括中英數,但每場考試時間都是充裕的。然後你會被通 ...

30 each form? or 30 for all forms?
thanks

作者: mlth    時間: 21-6-1 10:27

mlth 發表於 21-6-1 10:26
30 each form? or 30 for all forms?
thanks

i overlooked, you wrote 30 each form.

作者: 再別康橋    時間: 21-6-1 10:28

回覆 mlth 的帖子

每級,每級有30幾人考。(此乃我女復述,無仔細去數,但肯定是每級30人左右)
作者: 再別康橋    時間: 21-6-1 10:29

作者: mlth    時間: 21-6-1 10:31

再別康橋 發表於 21-6-1 10:28
回覆 mlth 的帖子

每級,每級有30幾人考。(此乃我女復述,無仔細去數,但肯定是每級30人左右) ...

謝謝

作者: 再別康橋    時間: 21-6-1 10:38

同埋想講埋呢。。插班階段應該不會太看家庭背景了,因為我們連同和我女一起考入的那其中一個女同學,都是普通屋苑(我們住同一區),那同學媽咪做小學教師(已詢問她可以在ek說),而我只個是家庭主婦。Frist round(三十幾人筆試)相信校長只是按成績表選人筆試。
儘管叫女女去考!記住預備一個心要作文ok 了

作者: b3410    時間: 21-6-1 12:59

今年真空期,準備出國的上一年可能擔心外國疫情而暫時不走,今年見到基本就係咁,所以可能打算出國的/轉國際學校的,都退學,即係多人走。而內地精英也是因為疫情,還返唔到香港,或者只有少數過來。所以應該短時間多位,而少人掙
作者: annyyeungmag    時間: 21-6-1 15:24

回覆 再別康橋 的帖子

聽講中文英文都要作議論文,冇得揀選其他文體
作者: mlth    時間: 21-6-1 15:52

再別康橋 發表於 21-6-1 10:38
同埋想講埋呢。。插班階段應該不會太看家庭背景了,因為我們連同和我女一起考入的那其中一個女同學,都是普 ...

housewife=rich family, father can support you stay home, haha.

作者: 小黑牛    時間: 21-6-1 16:17

回覆 annyyeungmag 的帖子

請問是插F.2嗎?
作者: 再別康橋    時間: 21-6-1 16:39

我上次聽阿女講中文作文係描寫,不過可能次次唔同?!好難捉摸...
作者: 再別康橋    時間: 21-6-1 16:42

回覆 mlth 的帖子

傻呀!因為意外又有左個細女,分身不暇的情況下,先迫於無奈做家庭主婦!!我老公係一個營營役役嘅普通打工仔而已!我細女仲讀緊幼稚園,真係諗起都覺得有排捱
作者: annyyeungmag    時間: 21-6-1 16:52

回覆 小黑牛 的帖子

插高中,競爭力是否相對較小?
作者: 小黑牛    時間: 21-6-1 17:54

真係唔知,雖然今年應該好多人走,好多位放出來,但係亦都有好多人知道會想試吓,所以競爭應該都會大啲
作者: dingdingdong    時間: 21-6-2 10:43

今年spcs 都有公開收插班

作者: SuLuLu    時間: 21-6-2 19:26

特異功能有用。朋友女考中一時沒有1st in, 學校成績一般。但在中一那年某學界運動贏了,第二名剛剛是女拔,插班,中二即收。
作者: maxifoxy    時間: 21-6-9 00:11

再別康橋 發表於 21-6-1 16:42
回覆 mlth 的帖子

傻呀!因為意外又有左個細女,分身不暇的情況下,先迫於無奈做家庭主婦!!我老公係一個 ...

路過... 你真係勇氣可嘉

作者: 17234    時間: 21-6-15 16:22

DGS shorlisted 去參加筆試的人數同插班名額是否成正比?換言之,參加筆試人數少,插班名額少
作者: annyyeungmag    時間: 21-6-15 16:24

17234 發表於 21-6-15 16:22
DGS shorlisted 去參加筆試的人數同插班名額是否成正比?換言之,參加筆試人數少,插班名額少 ...

前幾日就咁睇中二中三各有差唔多三十人考,中四有十零個,中五得五個,我諗插班名額一級都係幾個

作者: 17234    時間: 21-6-15 16:30

因我見 S4 人數相對少,與之前其他家長以往經歷有分别,所以問下大家
作者: 17234    時間: 21-6-16 15:30

收到面試通知,請問校長會如何面試?
作者: 小黑牛    時間: 21-7-22 10:09

回覆 17234 的帖子

女拔插班出咗offer未?
作者: gracelam    時間: 21-7-22 11:38

小黑牛 發表於 21-7-22 10:09

識人上個月2X号已經收到offer, 插中四

作者: bbc2018    時間: 21-7-22 16:22

小黑牛 發表於 21-7-22 10:09

初中出咗啦!
SPCC亦出咗

作者: fungkaka    時間: 21-7-22 18:16

全部已經註冊哂,DG已經開埋Orientation(S2收咗14個)co edu上星期亦已完成註冊,所有有得in嘅都全收(S2收咗8個)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5