教育王國

標題: SMC vs SFA [打印本頁]

作者: cc_hh    時間: 21-5-26 14:49     標題: SMC vs SFA

請問大家點睇呢兩間學校? 兩間太唔同style

作者: Poyau    時間: 21-5-26 16:42

cc_hh 發表於 21-5-26 14:49

考慮小朋友個性 升中目標 ......
SMC 一條龍升中
SFA 奮鬥6年可望更上一層樓

作者: xubin2008    時間: 21-5-26 16:54

回覆 cc_hh 的帖子

主要睇自己嘅小朋友性格
作者: cc_hh    時間: 21-5-26 18:21

我小朋友, 愛閱讀,愛運動。 但人較慢熱。

作者: daijuju    時間: 21-5-26 18:24     標題: 回覆樓主:

SFA 8成升band 1,都好穩陣,不比普通龍差。如有B1B龍,再考慮取捨。不過,還是看個人取向

作者: CXW    時間: 21-5-26 18:35

睇你想小朋友個小學生涯係點過SMC - 升中一條龍,英文語境好,小班教學,小朋友冇壓力下學習,有比較多時間去發展不同的興趣
SFA - 要考呈分,讀書比較有壓力,學校冇比家長都會比,大班教學,大部分同學需要進補,升中理想

我個人會選擇SMC

作者: ho_yan2406    時間: 21-5-27 00:07

視乎你想搏殺6年定輕鬆D地渡過小學生涯
作者: rainbowcov    時間: 21-5-27 10:52

一條龍有一條龍的好, 仲100%入到, 所以可以話無壓力, 但千萬不要hea 住讀, 小朋友自小打唔好個底, 中學去到邊間都唔掂。
識得有位SFA的學生去到一間英中, 發現中文(中文科)幾唔掂, 因為小學是英文小學。

其實讀小學, 最緊要是打好基礎, 所以各方面要平衡, 讀英小語境好, 但都要留意中文的底。

作者: cc_hh    時間: 21-5-27 10:57

多謝大家意見, 只係成日怕讀SFA成個小學只有讀書。 我希望小朋友可以多元發展。

作者: 964000    時間: 21-5-27 15:15

完全不同生活,睇自己想小朋友點

作者: Andymammy    時間: 21-5-27 21:24

SMC 係B1成績好好的龍校,英文要求高,小孩如果在6年SFA未能突圍,可能最後SMC中學部都未必考到。

作者: jennylady    時間: 21-5-28 01:54

Smc 中學是band 1 嗎?
作者: bettyay    時間: 21-5-28 08:00

按EK標準,SMC 屬B2A-1C中學,應該未可以叫成績好好。純睇學術成績,SFA不用突圍,也絕對夠能力考與SMC中學水平相若的學校有餘。

SFA都有唔少運動校隊,喜歡運動也不愁沒發展!不過真係測考多,學業與活動安排,時間管理好重要,所以好睇自己家庭能否配合
作者: sunwoo1982    時間: 21-5-28 08:00

jennylady 發表於 21-5-28 01:54
Smc 中學是band 1 嗎?

SMC 2020年主科5+平均19.8%

2020年
中文5+ 12.9%
英文5+ 38.8%
數學5+ 18.8%
通識5+ 8.8%
主科5+ 19.8%

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48748875

作者: Andymammy    時間: 21-5-28 11:50

http://www.smcesps.edu.hk/?p=act_post

作者: sunwoo1982    時間: 21-5-28 11:51

bettyay 發表於 21-5-28 08:00
按EK標準,SMC 屬B2A-1C中學,應該未可以叫成績好好。純睇學術成績,SFA不用突圍,也絕對夠能力考與SMC中學 ...

smc成績絕不是band2a

2020年
中文5+ 12.9%
英文5+ 38.8%
數學5+ 18.8%
通識5+ 8.8%
主科5+ 19.8%

作者: Andymammy    時間: 21-5-28 11:51

http:/www.smcesps.edu.hkp=act_post

作者: bettyay    時間: 21-5-28 13:43

sunwoo1982 發表於 21-5-28 11:51
smc成績絕不是band2a
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718&extra=page%3D1
B2A-1C唔係我話的,係引述以上EK link的,咁19.8%確係1c但hkpapa好似係睇幾年,唔係單一年,咁當然希望SMC會越做越好!但以現在成績計,係有更好的進步空間的

作者: twhkleung    時間: 21-5-28 13:51

按EK標準,SMC 屬B2A-1C中學,應該未可以叫成績好好。純睇學術成績,SFA不用突圍,也絕對夠能力考與SMC中學 ...

http://www.smcesps.edu.hk/?p=act_post&post_id=3550&ts=1622176369

作者: bettyay    時間: 21-5-28 13:58

twhkleung 發表於 21-5-28 13:51
http://www.smcesps.edu.hk/?p=act_post&post_id=3550&ts=1622176369
Congratulations
作者: twhkleung    時間: 21-5-28 14:20

留意是direct admission,而唔係conditional offer, 既未有公開試成绩前已收,和前年Tommy 師兄一樣,未讀完S6已盡拿獎學金入了oxford。所以這校確是有一批資優生可能比一般B1A還要好。

咁差的差到那里呢?“差”是相對的,相對這批資優來說確是差,但他們的3主科(不計中文),是99%, 不要說2A,就是1C也未必全能全达到這水平。

咁点解好多人角得佢差?原因是佢係真龍直,既小学上中學是沒有篩選,小一进來到小六,百中選一,都不能保正是全部有潛質,種有些跟不上水平,但龍校好处是直升(當然還是有最低要求啦,不可能全部肥晒都升啦).

咁既然想得到真龍直好处,咁M形成绩也就要接受了。

咁你會問,咁d成绩冇咁好是去到S6時成績都好了嗎?我會說,能升班的都應可达前面所說“  差”的水平,否則留班,或因中产多关係都去了海外(因英文水平高).

作者: twhkleung    時間: 21-5-28 14:24

bettyay 發表於 21-5-28 13:43
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718&extra=page%3D1
B2A-1C唔係我話的,係 ...

這只真龍直死症,除非小六升S1有篩選,但這樣就有反本意,也不再是真龍了

作者: 一家三口    時間: 21-5-28 14:41

twhkleung 發表於 21-5-28 14:20
留意是direct admission,而唔係conditional offer, 既未有公開試成绩前已收,和前年Tommy 師兄一樣,未讀 ...

你講中晒一條龍的好與壞, 所以新派直資 (除了港同) , 我個人覺徥, 就算上到是band 1, 都只係1c.
因為average 計.

作者: twhkleung    時間: 21-5-28 14:46

一家三口 發表於 21-5-28 14:41
你講中晒一條龍的好與壞, 所以新派直資 (除了港同) , 我個人覺徥, 就算上到是band 1, 都只係1c.
...

不知真定假,聽說港同也不是全升S1的

作者: bettyay    時間: 21-5-28 14:55

twhkleung 發表於 21-5-28 14:20
留意是direct admission,而唔係conditional offer, 既未有公開試成绩前已收,和前年Tommy 師兄一樣,未讀 ...
即係咁,升小睇直龍成績要睇整體性!不能以少量B1A資優學生取得好成績作衡量,只能参巧!
作者: twhkleung    時間: 21-5-28 14:58

bettyay 發表於 21-5-28 14:55
即係咁,升小睇直龍成績要睇整體性!不能以少量B1A資優學生取得好成績作衡量,只能参巧! ...

同意,所以要睇3322,睇下间學校最差會差到乜水平

作者: twhkleung    時間: 21-5-28 15:13

twhkleung 發表於 21-5-28 14:58
同意,所以要睇3322,睇下间學校最差會差到乜水平

还有,資優並不算什麼特別对1 A校来說,如果QC班仔全班去考oxbridge,我相信可能有八九十人能考入。
但返过来,1C2A或1C去考又會点?

其实我係想指出,如果小朋友入到SMC,差的,最少也會有1c2A水平的照顧和教導,但如你小朋友被学校发現是資優,小朋友得到的照顧可能比QC还好。能比Qc还好不是因Qc比不上Smc,只是管冶規範程序不夠彈性,所以比QC好

作者: 三隻馬    時間: 21-5-29 12:27

兩間學校真係好唔同,要睇家庭和小朋友係邊類型。
谷得,有毅力,以Band 1A中學為目標,就SFA啦。
想小朋友小學階段可以多元發展,有好既英文語境下學校,SMC就非常好。

作者: cc_hh    時間: 21-5-29 12:29

其實入谷的學校是否真的會無課外活動

作者: PTL_L    時間: 21-5-29 12:36

cc_hh 發表於 21-5-29 12:29
唔係兩間學校家長。但想講,係視乎家長同小朋友選擇,唔會入得所謂「谷」就會冇課外活動,有時,係父母過分緊張唔輸得而導致。
作者: mcl203    時間: 21-5-29 12:46

點解自己唔試吓依自己嘅教育理念,去計吓每週/每日可用時間,例如,學琴練琴,游泳,其他興趣班,功課時間,溫習時間,若果打算補吓習,夠唔夠時間咪知囉~~~

作者: Poyau    時間: 21-5-29 13:30

SMC 有 Oxbridge 各一

作者: 三隻馬    時間: 21-5-29 13:30

每個家庭情況唔同哦
有d小朋友做嘢好爽手又好配合。
就算讀谷校+課外活動都應付自如。
但小朋友唔係呢類既話,家長就要諗清楚。

作者: meex2    時間: 21-5-29 14:45

三隻馬 發表於 21-5-29 13:30
每個家庭情況唔同哦
有d小朋友做嘢好爽手又好配合。
就算讀谷校+課外活動都應付自如。

仔同學哥哥曾經讀sfa. 聽返呢就係手腳一定要快。 佢大仔半身已經係好願意做功課的小朋友但係眼見功課好似做極都唔完 就開始冇心機。 佢的同班同學媽媽亦都講佢哋小朋友夜晚喊住溫習話唔想唔合格。 當然手腳好快又醒目的小朋友應該好適合讀sfa.

作者: Jean1769    時間: 21-5-29 15:19

meex2 發表於 21-5-29 14:45
仔同學哥哥曾經讀sfa. 聽返呢就係手腳一定要快。 佢大仔半身已經係好願意做功課的小朋友但係眼見功課好似 ...

如果屬實,仲有無可能保持學習興趣?俾你谷到上神校,都可能得不償失,影響一生

作者: meex2    時間: 21-5-29 15:20

Jean1769 發表於 21-5-29 15:19
如果屬實,仲有無可能保持學習興趣?俾你谷到上神校,都可能得不償失,影響一生
...

所以哥哥已經轉咗校。

作者: Jean1769    時間: 21-5-29 15:23

meex2 發表於 21-5-29 15:20
所以哥哥已經轉咗校。

恭喜恭喜。要下咁既決定唔容易,但做的決定好正確

作者: C.L.CathyLiu    時間: 21-5-29 15:45

SFA既學生多數用佢黎做跳板,轉校去其他學校,所以學校會教深,校內競爭都幾激烈
SMC一條龍升中,煩少樣野啦

不過主要睇番小朋友性格,同本身家長你既取態

作者: twhkleung    時間: 21-5-29 16:40

仔同學哥哥曾經讀sfa. 聽返呢就係手腳一定要快。 佢大仔半身已經係好願意做功課的小朋友但係眼見功課好似 ...

聽到真係覺得好心痛!谷到半夜重喊住話唔想唔合格,真係唔“谷”將來就冇前途?

“谷”的教法真的比”啟發”式更適合香港小朋友

作者: daijuju    時間: 21-5-29 17:29     標題: 回覆樓主:

ek好多用家分享SFA,可以爬文了解下先

作者: Sheep06    時間: 21-5-29 17:49

twhkleung 發表於 21-5-28 15:13
还有,資優並不算什麼特別对1 A校来說,如果QC班仔全班去考oxbridge,我相信可能有八九十人能考入。
但返过 ...

"如果QC班仔全班去考oxbridge,我相信可能有八九十人能考入"--> Really ? 有何理據支持?
作者: twhkleung    時間: 21-5-29 18:41

Sheep06 發表於 21-5-29 17:49
"如果QC班仔全班去考oxbridge,我相信可能有八九十人能考入"--> Really ? 有何理據支持? ...

這是一個跨張的比如來表达QC在我心中的崇高地位而已,而实際上有一半以上学生入到oxbridge是不可能的,就算在英國本土最高入oxbridge率的中學也只是50%上下。

作者: 三隻馬    時間: 21-5-29 20:32

作者: 73662710    時間: 21-5-29 22:11

三隻馬 發表於 21-5-29 12:27
想小朋 ...

讀smc 其實也可以谷得很hang! 適隨尊便!但係就真係冇吔壓力!
小班教學22人,小朋友一般都開過心友愛!

見識過sfa的畢業生,基本功非常扎實,升上中學後,會比一般官津校的學生優勝!但係中二中三後己經沒有任何優勢。所以對讀早一年:小一讀小二的書,小六讀中一的書,個人持否定的態度。

人生是一場長途賽,有得開心,開心左先!
當然在sfa也一樣可以好開心,尤其是資質高那些(唔一定资優), 在sfa會如魚得水....

但是就算資優生是不是一定要谷?唔同人有唔同的取向,是個人的选择。
SFA一定比一些官津校優勝,指教學方面,但係同一些新興直資比,就唔係一面倒。SFA是私校,靠家長FUNDING, 其他直資两邊收錢,資源一定更充裕!

作者: Jean1769    時間: 21-5-29 22:23

73662710 發表於 21-5-29 22:11
讀smc 其實也可以谷得很hang! 適隨尊便!但係就真係冇吔壓力!
小班教學22人,小朋友一般都開心友愛!
...

讀SMC而谷應該係optional
讀SFA既谷應該係無得揀

作者: chiwah0804    時間: 21-5-29 22:24

想請教各SFA用家,是否小一一開學就進入戰鬥mode,直接進入小一下或小二課程,老師不會和學生go through 小一上的知識先?見SFA 都有暑期班但得四日,應該未必可複習哂所有小一課程。

作者: 73662710    時間: 21-5-29 23:22

Sheep06 發表於 21-5-29 17:49
"如果QC班仔全班去考oxbridge,我相信可能有八九十人能考入"--> Really ? 有何理據支持? ...

如果Spcc dgs 處於英國,有一半或以上人有資格入(不等同入)oxbridge  , qc是派位,我估都有1/3.
純粹講學生質素!

作者: jennylady    時間: 21-5-30 01:44

回覆 bettyay 的帖子

Sfa 得返一年三考唔算多了

作者: RWKT    時間: 21-5-30 07:25

chiwah0804 發表於 21-5-29 22:24
想請教各SFA用家,是否小一一開學就進入戰鬥mode,直接進入小一下或小二課程,老師不會和學生go through 小 ...

是的.
課程不用一上.
九月上課前應該會派一些功作紙作準備.

作者: Lotsomom    時間: 21-5-30 10:54

其實SFA唔算多功課,每日一般三至四樣,weekend前會多d但都係五至六樣,同happy schools當然冇得比,但相信官津校的功課=/> SFA。至於考試壓力,都係睇家長,如果相信將來8成左右小六生升band 1中學,咁小六時約140學生中考100名內都已算穩陣,如家長滿意呢個情況,咁又唔係真係咁大壓力。我估小朋友嘅壓力反而來自家長可能要求小朋友要考全級10、20名以內,又或者一定要小朋友入神校,咁呢樣野就無法子了⋯

作者: chiwah0804    時間: 21-5-30 10:57

回覆 RWKT 的帖子

因小朋友是學券幼稚園,請問開學學校提供工作紙是否都讓小朋友有足夠教材和時間去應付課程?還是家長都要花多時間暑假和小朋友先學懂小一上或成個小一課程
作者: Lotsomom    時間: 21-5-30 11:13

chiwah0804 發表於 21-5-30 10:57
回覆 RWKT 的帖子

因小朋友是學券幼稚園,請問開學學校提供工作紙是否都讓小朋友有足夠教材和時間去應付課 ...

理論上是足夠的,但明白初上小一的感覺,我自己當年都會買定少少小一(上)練習俾小朋友做,當係做個準備,都係一年啫,咪當一般暑期功課囉,升小二or afterwards就唔會了⋯

作者: Lotsomom    時間: 21-5-30 11:17

我小朋友有好多課外活動架,音樂體育棋藝都有,同意樓上講法,家長想小朋友只係讀書,咁咪冇活動囉,小朋友又冇得揀嘅,咁細個人仔,日常活動其實咪又係家長安排⋯

作者: Poyau    時間: 21-5-30 11:25

73662710 發表於 21-5-29 23:22
如果Spcc dgs 處於英國,有一半或以上人有資格入(不等同入)oxbridge  , qc是派位,我估都有1/3.
純粹講 ...

SPCC 2020年 DSE 5科5+ 及 IB 40+
加埋有73%(129/177)
多數有力闖 Oxbridge

Annual School Report 2019-2020 (p.14)
https://www.spcc.edu.hk/f/plans_and_reports/2769/Annual%20School%20Report%202019-2020.pdf

DSE
人均5** 1.68 (218÷130)
人均5+ 4.75 (618÷130)
主科5+ 65.6%
5科5** 12.3% (16/130)
5科5+ 66.9% (87/130)

IBDP
45 14.9% (7/47)
44+ 40.4% (19/47)
40+ 89.4% (42/47)
Average score 42.3

作者: 一家三口    時間: 21-5-30 11:35

twhkleung 發表於 21-5-29 18:41
這是一個跨張的比如來表达QC在我心中的崇高地位而已,而实際上有一半以上学生入到oxbridge是不可能的,就 ...
香港學生入讀CAMBRIDGE 數據: (包括A - LEVEL , IB , DSE...)
2020年 88人
2019年 77人
2018年 80人
2017年 91人
2016年 92人

作者: RWKT    時間: 21-5-30 11:35

chiwah0804 發表於 21-5-30 10:57
回覆 RWKT 的帖子

因小朋友是學券幼稚園,請問開學學校提供工作紙是否都讓小朋友有足夠教材和時間去應付課 ...

是的.

我也是跟樓上位家長所做的差不多. 小一開學前約兩星期 叫他做了些練習準備而已.

SFA 功課不算多. 每兩三星期有小測. 其實,我認識嘅小朋友大部份也有參與很多課外活動. 吾係想象中的書呆子 :)

作者: 一家三口    時間: 21-5-30 11:39

回覆 Poyau 的帖子

SPCC 劍橋學生都有自己的 聯繫NETWORK。真係好多佢地D學生。
作者: Chan343    時間: 21-5-31 16:34     標題: 回覆樓主:

本人小朋友有幸入了SMC, 真的十分開心,投入返學,而且有好多空間去發展興趣。

其實你睇返細個讀咁耐書,能學以至用的不多,中史?西史?differentiate? 讀書其實是人生一個發掘興趣的過程。如果為著升中,呈分,日谷夜谷,小朋友好缺乏時間和空間去了解自己。

香港教育難以改革,因為傳統還是看成績表,還是計分數。如果有間龍校,何不選間龍校呢?

作者: Chan343    時間: 21-6-24 11:03

Chan343 發表於 21-5-31 16:34
本人小朋友有幸入了SMC, 真的十分開心,投入返學,而且有好多空間去發展興趣。

其實你睇返細個讀咁耐書, ...

收到幾位pm 我了解學校,我直接在這裡講少少:

學校小一好輕鬆,小朋友返學好開心。本身好多好勁既小朋友,睇好多書,又有不同talent 既人。

學校著重多方面發展,成績方面,以鼓勵形式去推動,例如「趣味默書」,以加分方式讓小孩子主動去識多啲字,而非傳統扣分方式。6月活動週,請小朋友自己設計一間屋,要防風防水和企得穩,小朋友過程中學到好多野。

外語是小一小二讓小朋友4 種都感受下先,之後小三就選定一款長讀。

大部分學校主要升SMC 中學,但也有些海外升學/ 跳去更上一層樓。

學校25% 外籍學生,小朋友全英普傾計。大都是活潑好動。

作者: Fraser    時間: 21-6-24 14:27

但無壓力可直升而又有一定水平, 可能更有利發展
作者: mrstt    時間: 21-9-24 14:16

三隻馬 發表於 21-5-29 12:27
想小朋 ...
如果屋企已經可以提供很好的英文語境,咁大家會還會幫小朋友揀像smc這樣的英文學校,還是其他谷的中文學校啊??
真心求意見。因為好迷茫.....小朋友英文好,如果讀smc,學校用英文教,會舒服d,但變了中文會一路差(除非自己去補)。但如果入谷的中文學校,變了英文可以自己教,但小朋友係學校中文教學,就會辛苦。唔知揀什麼學校好.......

作者: TKTCL    時間: 21-9-24 19:07

回覆 mrstt 的帖子

將來是否到外國升學?
作者: bape0060    時間: 21-9-27 21:57

中文教就辛苦?世界上點可能有兩全其美,其實好多中文學校英文都唔會差

作者: KumamonJ    時間: 21-9-27 23:57

Andymammy 發表於 21-5-27 21:24
SMC 係B1成績好好的龍校,英文要求高,小孩如果在6年SFA未能突圍,可能最後SMC中學部都未必考到。
...

不是直升中學嗎?

作者: jennifertam20    時間: 21-9-28 13:39

其實兩間都係幾唔同嘅學校,好睇小朋友同家長,想點樣渡過小學,同埋目標係乜嘢中學。
SMC 輕鬆愉快,校舍又大,功課亦都唔太多,咁當然學術冇咁強,如果想轉神校,比較困難。
SFA 老實講,小朋友根底好,醒目嘅話,就跟得唔太辛苦。如果唔係小朋友要加倍努力,但當然一分耕耘一分收穫,學術成績會比較好,將來可以更上一層樓。

伸舌:有朋友兩個小朋友分別讀呢兩間,俾咗以上意見。
作者: mrstt    時間: 21-9-30 00:12

TKTCL 發表於 21-9-24 19:07
回覆 mrstt 的帖子

將來是否到外國升學?

未有計畫啊,如果她讀到,多數留hk讀

作者: 三隻馬    時間: 21-9-30 23:07

mrstt 發表於 21-9-24 14:16
如果屋企已經可以提供很好的英文語境,咁大家會還會幫小朋友揀像smc這樣的英文學校,還是其他谷的中文學校 ...

SMC中文科係跟足本地課程,唔係教得特別淺。
學校想加強返學生既中文能力,都比左唔少心機,一週中文課有7堂,比英文和數學要多。
不過想中文基礎打得好,其實唔可以完全靠曬學校,家庭都要跟進返

作者: Jean1769    時間: 21-9-30 23:25

聽朋友講SFA功課多到叫救命

作者: PTL_L    時間: 21-9-30 23:39

Jean1769 發表於 21-9-30 23:25
聽朋友講SFA功課多到叫救命
我聽朋友講,最少3個話讀得好輕鬆,功課量可以接受,正常量,兩個朋友共3個小朋友都異口同聲話,唔明出邊啲人點解會話SFA又深又難又多功課。
作者: dupbuu    時間: 21-9-30 23:52

回覆 PTL_L 的帖子

佢地幾多年級呀?
作者: PTL_L    時間: 21-9-30 23:53

dupbuu 發表於 21-9-30 23:52
回覆 PTL_L 的帖子

佢地幾多年級呀?
分別是小三小四小五~~
作者: 73662710    時間: 21-10-1 00:16

jennifertam20 發表於 21-9-28 13:39
其實兩間都係幾唔同嘅學校,好睇小朋友同家長,想點樣渡過小學,同埋目標係乜嘢中學。
SMC 輕鬆愉快,校舍 ...
smc一點也不輕鬆,而且學校好细!你講野怪怪地!

作者: mcl203    時間: 21-10-1 01:21

PTL_L 發表於 21-9-30 23:39
我聽朋友講,最少3個話讀得好輕鬆,功課量可以接受,正常量,兩個朋友共3個小朋友都異口同聲話,唔明出邊啲 ...

我識嘅SFA家長/舊生口中係:
1.一個已經係中年人士,佢嘅認為係SFA佢哋當年已經係谷,從來都係谷,所以佢和佢啲舊同學,係好學校畢業,因為底子好,佢係支持任何一個SFA生都可以???

2.一個舊同事某天閒談中,佢突然發脾氣話,讀咗半年SFA谷到佢頂唔順,再係咁佢會轉校,小二去咗喇沙。其實,佢已經係催谷式家長,尤其是星期六日,佢自爆呢2日係朝9晚6去上補習班嘅

3.另外一個朋友子女讀SFA,係子女,佢口中無話SFA唔谷,只係佢哋唔緊張。但佢哋放工即返屋企跟功課,晚晚去到9點,全年無休,只專注學業。佢屋企有半個廰係作戰中心,放滿書本習作。佢子女升中後,將2大袋未做習作俾咗我,我放咗一年掉咗,完全無用過,所以先知SFA係中數為主,因2大袋九成係中文數

真係比較少聽到SFA生可以讀得輕鬆,不過,我識人唔多嘅~~~

作者: Jean1769    時間: 21-10-1 06:51

mcl203 發表於 21-10-1 01:21
1.一個已經係中年人士,佢嘅認為係SFA佢哋當年已經係谷,從來都係谷,所以佢 ...

我都識人唔多
但的確係今年小一用家親口同我講功課多到救命

作者: hht-jamie    時間: 21-10-1 08:20

73662710 發表於 21-10-1 00:16
smc一點也不輕鬆,而且學校好细!你講野怪怪地!

SMC唔輕鬆嗎?可以詳細D再講多D嗎?謝謝

作者: PTL_L    時間: 21-10-1 11:37

mcl203 發表於 21-10-1 01:21
1.一個已經係中年人士,佢嘅認為係SFA佢哋當年已經係谷,從來都係谷,所以佢 ...
時移世易,真係好難講,RC夠一直俾人話深谷難,今年都聽到有人(又係小一生家長)呻功課多,今次係「有人」,因為係搭上搭聽返嚟,唔係直接聽,有機會覆述過程中有「人為主觀因素」放入去再講番但作為前用家,評語是深、不谷且不難。
我對SFA的認知一直都是EK睇到既,加上阿大升小面試覆述,所以都既定SFA既定位。不過所認識既係朋友,唔係搭上搭,小兄弟倆又係運動人,一星期操數日,講緊平日都要操喎,父母話「啲人成日講有幾深有幾谷,我哋真係一啲都唔覺喎,可能我哋要求唔高,70/80分就夠升好中學喇」

呢啲一個家長既評語,聽完就算啦無獨有偶,又識到一個新朋友,媽媽有要求既,因自己都係名校出身(同前輩有關)佢又係咁講,話抄寫少,功課唔多亦唔深。既然前後唔識既相關人士同一回覆,我先諗下究竟而家又係咪大家講既「既定」呢?

題外話,升小一第一個月就話多功課,呻難既話,建議早走早著,呢間學校唔適合佢小朋友喇可能都未見過大蛇屙x,連放4日假,某2津校10樣功課以上~~

作者: mcl203    時間: 21-10-1 11:53

PTL_L 發表於 21-10-1 11:37
時移世易,真係好難講,RC夠一直俾人話深谷難,今年都聽到有人(又係小一生家長)呻功課多,今次係「有人」 ...

講真嘅,我識果位非常好朋友從來都冇否定SFA唔谷嘅,呢個根本就係SFA嘅賣點,專注學術~~~

EK有位資深用家,以前咪一樣話初小唔谷但又超前學術,去到高小反晒口啦,改為要一直関注跟進學術~~~

RC學術水平認受性,和SFA應該有啲分別。谷唔一定係功課多~~~

作者: 73662710    時間: 21-10-1 12:03

hht-jamie 發表於 21-10-1 08:20
SMC唔輕鬆嗎?可以詳細D再講多D嗎?謝謝
中文跟足官津校程度,但是有部份學生英文超強,中文偏弱,所以跟得比較辛苦。是一間happy school, 但課程一啲都唔happy. 如果認為入來可以hea 讀,會錯配!
作者: hht-jamie    時間: 21-10-1 12:05

73662710 發表於 21-10-1 12:03
中文跟足官津校程度,但是有部份學生英文超強,中文偏弱,所以跟得比較辛苦。是一間happy school, 但課程一 ...

非常感謝!

作者: PTL_L    時間: 21-10-1 12:12

mcl203 發表於 21-10-1 11:53
講真嘅,我識果位非常好朋友從來都冇否定SFA唔谷嘅,呢個根本就係SFA嘅賣點,專注學術~~~

EK有位資深 ...
所以我覺得都係「人」的問題,不過都多謝果兩位家長俾咗新思維我睇SFA,正如上面幾樓有網友都提到,跟得到SFA,學術是唔錯。當然有好有唔好,跟唔到既咪覺得難囉。
作者: mcl203    時間: 21-10-1 12:20

PTL_L 發表於 21-10-1 12:12
所以我覺得都係「人」的問題,不過都多謝果兩位家長俾咗新思維我睇SFA,正如上面幾樓有網友都提到,跟得到S ...

都係要睇返各家長本身嘅背景或背後,有啲肯講有啲唔肯講,和佢係學校嘅位置。SFA,我估,如坊間嘅一般理解,係非常谷嘅,又當然,我估隨心跑亦都可以,亦有朋友如是,但佢升中好似係靠統一派位。亦所以,我觀察,對某直資要求嘅格係唔夾,所以入學人數又唔係多,自己位年輕人都有同學來自SFA,都睇到少少~~~

作者: k29541230    時間: 21-10-1 16:19

冇英文底2間收你都唔好去, 你根本唔會跟到。尤其sfa 課程好快
作者: jennifertam20    時間: 21-10-1 17:56

SFA如果本身係有學券幼稚園上,的確會跟得好辛苦,但係如果係比較出名嘅幼稚園上,應該唔係問題,因為嗰啲幼稚園本身都深….

作者: Aidenlo    時間: 21-10-1 21:32

PTL_L 發表於 21-10-1 11:37
時移世易,真係好難講,RC夠一直俾人話深谷難,今年都聽到有人(又係小一生家長)呻功課多,今次係「有人」 ...

Rc 係高主教?

作者: PTL_L    時間: 21-10-1 21:38

Aidenlo 發表於 21-10-1 21:32
Rc 係高主教?
係呀
作者: ncp    時間: 21-10-5 11:43

chiwah0804 發表於 21-5-29 22:24
想請教各SFA用家,是否小一一開學就進入戰鬥mode,直接進入小一下或小二課程,老師不會和學生go through 小 ...
係,老師係唔會go through 小一上既範圍。係K3 升上小學個暑假,家長要搵補習老師教或自己教定,否則小朋友一定好吃力,特別中文科。
作者: mrstt    時間: 21-10-6 14:58

三隻馬 發表於 21-9-30 23:07
SMC中文科係跟足本地課程,唔係教得特別淺。
學校想加強返學生既中文能力,都比左唔少心機,一週中文課有7 ...

謝謝家長回覆! 越聽越喜歡這學校.......希望我女明年有機會過關入smc啦.......

作者: no1hanhanzq    時間: 21-10-7 10:58

中文初始沒有其他傳統學校深,小一暫時還未有中文默書,好似到下先有。但開學後已經發了兩本詩歌鼓勵背誦,講古詩也會讓小朋友畫出來。中文也有閱讀紀錄。暫時覺得中文還OK。學校作業不多,大部分時間可以自由安排及閱讀

作者: ho_yan2406    時間: 21-10-9 02:46

mrstt 發表於 21-9-24 14:16
如果屋企已經可以提供很好的英文語境,咁大家會還會幫小朋友揀像smc這樣的英文學校,還是其他谷的中文學校 ...
點解中文會差?Smc中文一d都唔淺,程度同我大仔一線津小冇咩分別,小三開始有背默,仲要係背一段,仲多過我仔當年(幾句)
作者: 964000    時間: 21-10-9 07:14

ho_yan2406 發表於 21-10-9 02:46
點解中文會差?Smc中文一d都唔淺,程度同我大仔一線津小冇咩分別,小三開始有背默,仲要係背一段,仲多過我 ...

我朋友小孩讀緊SMC, 睇過佢高小中文,一D都唔淺,又有文言文,PTH亦說得很好,如果咁都叫淺,即表示其他本地學校中文超深,咁難怪到個個到高小已經咁憎中文,愈讀愈冇動力。

作者: 73662710    時間: 21-10-9 08:58

SMC中文跟足本地課程,和「淺」字掛不上邊!
作者: ho_yan2406    時間: 21-10-10 01:47

話smc中文淺既人一定唔係用家
作者: hkpapa852    時間: 21-10-10 10:30

73662710 發表於 21-10-9 08:58
SMC中文跟足本地課程,和「淺」字掛不上邊!
SMC既香港學生都要跟足本地中文要求
NCS就可以讀淺一級既中文

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5