教育王國

標題: st mary [打印本頁]

作者: rainbowcov    時間: 21-5-9 16:54     標題: st mary

請問各位,st mary是否必收天神和st mary 兩間小六的學生嗎(一條龍)?但天神有3班,mary小學有4班,加埋都7班,而中學只有6班,會否收唔晒2間小學的學生,如果收唔晒,會以什麼準則收兩間的小學生?以ro計定以咩計?
請賜教。

作者: medicine    時間: 21-5-9 16:58

rainbowcov 發表於 21-5-9 16:54
請問各位,st mary是否必收天神和st mary 兩間小六的學生嗎(一條龍)?但天神有3班,mary小學有4班,加埋 ...
好簡單數學題,中小學單位個"班"字係一樣,但中學個"班"同小學個"班"的人數是否一樣尼?
作者: rainbowcov    時間: 21-5-9 17:13

medicine 發表於 21-5-9 16:58
好簡單數學題,中小學單位個"班"字係一樣,但中學個"班"同小學個"班"的人數是否一樣尼? ...
你意思是小班教學?
作者: 1998Ruby1998    時間: 21-5-9 17:56

SMCS 大約 100 人一級,4 班每班 25 人。
天神 大約 75 一級,3 班每班 25 人。
SMCC Form 1 大約 192-210 人一級,6 班每班 32-35 人。

完。
作者: gracelam    時間: 21-5-9 18:12

請問各位,st mary是否必收天神和st mary 兩間小六的學生嗎(一條龍)?但天神有3班,mary小學有4班,加埋 ...

年年都有1x個位比街外人抽,今年有12位,咁收得晒2間小學有凸。

圖片附件: 16205551721033654348570052940229.jpg (21-5-9 18:12, 77.65 KB) / 下載次數 14
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU4NzQ0fDg1MzUxMjU0fDE3MjcxNjM5MzN8MA%3D%3D

作者: 964000    時間: 21-5-9 18:40

放心,真一條龍,考級尾都收,小學本身小班(N=24),又會有人走(轉校/出國),所以夠位。

作者: Poyau    時間: 21-5-9 19:29

rainbowcov 發表於 21-5-9 17:13
你意思是小班教學?

SMCS/天神係小班 每班25人
SMCS 小一 4班×25人=100人
天神 小一 3班×25人=75人
兩間龍小 小一 100人+75人=175人
SMCC 中一 6班×32人=192人 夠有餘

以2021年為例
自行 22
留班 12
統甲 2
統乙 14 (KL1 12 + KL3 2)
⇒ 龍小 142人 (~81% × 175)

作者: medicine    時間: 21-5-9 20:18

rainbowcov 發表於 21-5-9 17:13
你意思是小班教學?

係吖.記得校長係甘講過(同樓上幾位會員講的差不多内容).

作者: medicine    時間: 21-5-9 20:24

Poyau 發表於 21-5-9 19:29
之前大約翻過下瑪莉的校務報告,人數係(好幾年的報告)低年級(初中)人數最多.高年級(高中)人數逐年減少,總體而言是平均19X人.這是否屬於策略?
作者: rainbowcov    時間: 21-5-9 21:27

964000 發表於 21-5-9 18:40
放心,真一條龍,考級尾都收,小學本身小班(N=24),又會有人走(轉校/出國),所以夠位。

...
咁間中學好強勁喎,級尾都可以谷得上
作者: rainbowcov    時間: 21-5-9 21:28

medicine 發表於 21-5-9 20:24
之前大約翻過下瑪莉的校務報告,人數係(好幾年的報告)低年級(初中)人數最多.高年級(高中)人數逐年減少,總體 ...
會唔會讀唔上被人叫走?
作者: medicine    時間: 21-5-9 21:33

rainbowcov 發表於 21-5-9 21:28
會唔會讀唔上被人叫走?
未試過.都係唔好(係公開場合)猜測.
各自解讀算啦.

作者: 1998Ruby1998    時間: 21-5-9 23:12

回覆 rainbowcov 的帖子

一條龍唔關「勁到谷到級尾上去」,一條龍津校就係就算你六年級唔合格要留班,第二年都一定送你上中學,唔會再留或者唔畀你升(冇得唔畀你升,一條龍就係一條龍)。所以同「谷上去」係冇關聯。
SMCC 同瑪利諾一樣都有出 Pre-S1 HKAT 數據,有興趣可以睇下。

SMCC 10-11 年(最後一屆直屬入中學):中 68.2、英 85.6、數 85
MCS 10-11 年:中 70.64、英 87.76、數 83.7

SMCC 18-19 年:中 66、英 76、數  75.4
MCS 18-19 年:中  68.76、英 82.2、數學 75.38

至於越讀越少人,呢啲其他傳統名校學校都有,瑪利諾、瑪利曼、德望、聖若瑟都有。多數係放洋,讀書叻嘅會提早去,讀書唔叻嘅都照樣去。津校嘅話你賴死唔走,學校都奈你唔何。不過讀書唔叻嘅學生要咁辛苦讀書,留低考 DSE 升名氣好嘅大學變得好困難,家長有返少少彈藥都會考慮提早送出國買個機會。

作者: cafeva    時間: 21-5-10 07:41

Poyau 發表於 21-5-9 19:29
點解中一32人唔係36人
作者: 964000    時間: 21-5-10 08:25

會唔會讀唔上被人叫走?

如果讀到滿江紅又不停留班,相信學校都唔啱佢,個人都冇心機冇自信,正常都會另謀高就吧。
不過心態上已經比要爭分排名次好好多。

作者: minichong28    時間: 21-5-10 11:05

咁我都識人因為讀唔上而自動轉走既

作者: 拿拿利    時間: 21-5-10 11:31

回覆 964000 的帖子

作者: 拿拿利    時間: 21-5-10 11:32

964000 發表於 21-5-10 08:25
如果讀到滿江紅又不停留班,相信學校都唔啱佢,個人都冇心機冇自信,正常都會另謀高就吧。
不過心態上已經 ...

作者: b3410    時間: 21-5-10 12:29

1998Ruby1998 發表於 21-5-9 23:12

一條龍唔關「勁到谷到級尾上去」,一條龍津校就係就算你六年級唔合格要留班,第二 ...
一條龍,有呢個pre S1成績,真係好好。
反而MCS,點解數學差咗咁多?照例intake 已經包括幾十個全港b1a , 又唔使收自己b3 ?

作者: medicine    時間: 21-5-10 13:01

1998Ruby1998 發表於 21-5-9 23:12

一條龍唔關「勁到谷到級尾上去」,一條龍津校就係就算你六年級唔合格要留班,第二 ...
望下瑪莉的校務報告先
係不同的網站,同樓上會員引用的數據.瑪莉中一學額該係192個.

但最近幾年,中一入學人數(校務報告)係21X人.

回顧:2012至今的數年,瑪莉的中一收外來生人數變化.由大約20人升至4X人(包括自行和統一及叩門).明未?難道瑪利諾、瑪利曼、德望、聖若瑟它們的中一人數亦比學額多10幾二十個嗎?

作者: Poyau    時間: 21-5-10 13:42

b3410 發表於 21-5-10 12:29
一條龍,有呢個pre S1成績,真係好好。
反而MCS,點解數學差咗咁多?照例intake 已經包括幾十個全港b1a ,  ...

SMCC 龍津有此PS1成績厲害
2018年中/數B1B水平 英文更達B1A
MCS英文去到約頭5% 數學相對低

2018年
PS1 MCS | SMCC | 常模表 1A 1B 1C^
中文 68.76 | 66.0 | 67-68 62-63 58-59
英文 82.20 | 76.0 | 75-76 66-67 58-59
數學 75.38 | 75.4 | 82-83 73-74 64-65

^ 據常模表頭11.1%/22.2%/33.3%

2018年中一入學前香港學科測驗常模表
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/CM_on_Norm_Table_2018_TC_195_2018.pdf

作者: CMMM    時間: 21-5-10 19:54

英文距離有這樣大,又估唔到喎!
作者: gracelam    時間: 21-5-10 22:19

CMMM 發表於 21-5-10 19:54

佢地英文好一D都唔意外,反而數學就幾驚訝

作者: B.B.BaBa    時間: 21-5-11 08:56

CMMM 發表於 21-5-10 19:54

英小與中小

作者: CMMM    時間: 21-5-11 11:00

難道真的女仔數學一般較弱?
作者: PTL_L    時間: 21-5-11 11:38

CMMM 發表於 21-5-11 11:00
難道真的女仔數學一般較弱?
我答你「係」
作者: 1998Ruby1998    時間: 21-5-11 12:43

回覆 gracelam 的帖子

如果瑪利諾連英文都保持唔到就死得
睇埋另外四間 Band 1A 學校同一間一定唔會收 Band 2 但 DSE 表現冇 Band 1A 嘅 HKAT 表現:

聖保祿學校 2018-2019: 中 66.0 英 81.5 數 68.2
曾肇添 2018-2019: 中 69.2 英 71 數 75.4
BPS 2018-2019: 中~68  英~75 數 ~85
聖若瑟 2018-2019:中 62.61 英 78.98 數 77.3
聖言 2018-2019: 中 64.7 英 62.4 數 84.2

聖保祿雖然係直屬,但基本上都收曬小學部,同龍校差唔多,都係以英文為重點,自然英文一定係最高分,可惜數學做乜鬼連 7 字都冇???
若說數學係女仔死穴,BPS 又可以攞到 85 喎。

攞完 HKAT 表現,再對照下 DSE 表現,到底邊間學校增值率最高?

作者: gracelam    時間: 21-5-11 12:53

1998Ruby1998 發表於 21-5-11 12:43

SJ 啲囝囝又係好意外

TST 70%抽入升值能力又幾强吓

作者: cafeva    時間: 21-5-11 13:16

BPS 係咪負增值?
有無YWGS 數?
作者: Poyau    時間: 21-5-11 13:29

cafeva 發表於 21-5-11 13:16
BPS 係咪負增值?
有無YWGS 數?

YWGS 無公布PS1成績

作者: medicine    時間: 21-5-11 14:18

BPS 係咪負增值?
有無YWGS 數?
何爲負增值?以哪個標準來衡量?PS-1?
增值/負增值,都係睇個人,即自己的情況.,

(1)在出生在"有遠見"的家庭,有非一般能力的家長,提早部署,開turbo,小學已經順利霸住級頭,然後進入B1甚至B1A~~

(2)愉快學習的小朋友,不需外力已經在級頭.

(3)遲開竅的小朋友,小學懶懶散,剛好企穩B1位,而進入B1中學,才意識到學習係為自己的將來,從而認真~~

請問,以上三種情況,哪個有較大機會在中學階段增值?哪個有較大機會在中學階段負增值?

PS:小學野,相對簡單,容易操起.需要考慮的是,起跑綫及付出幾多從而達到某個程度.

作者: b3410    時間: 21-5-11 15:24

1998Ruby1998 發表於 21-5-11 12:43

BPS intake 數學真係好強!最好可以對照一下其他幾間無feeder school的女校?例如英華女,上智
作者: b3410    時間: 21-5-11 15:28

如果pre S1成績代表小學同學水平,咁st. mary 和SPCS 小學水平又真係接近,或者話英文差一點點,數學叻d。 一間津校可以做到這樣實屬不易。
作者: 964000    時間: 21-5-11 15:53

SMCC一條龍之前,英文DSE 5+率係全港最top幾間之一,有些年份比一些英小直屬更高,所以真係不用太擔心佢英文,ok的。

作者: cafeva    時間: 21-5-11 17:59

964000 發表於 21-5-11 15:53
SMCC一條龍之前,英文DSE 5+率係全港最top幾間之一,有些年份比一些英小直屬更高,所以真係不用太擔心佢英 ...
有些年份比一些英小直屬更高 >>> 考試表現啫. 一開口就知好唔好架啦.

作者: 1998Ruby1998    時間: 21-5-11 23:56

回覆 b3410 的帖子

唔出冇得比較
油真都有出,不過呢區有龍頭伊中壓住,但伊中唔公開。

作者: 1998Ruby1998    時間: 21-5-11 23:57

從來冇擔心過 SMCC 英文差,有 Lit 讀嘅學校學生不會差
作者: rainbowcov    時間: 21-5-12 08:25

1998Ruby1998 發表於 21-5-11 23:57

從來冇擔心過 SMCC 英文差,有 Lit 讀嘅學校學生不會差  ...
但如果只有初中有Lit 讀, 高中無, 又點計呢?
作者: b3410    時間: 21-5-12 08:28

1998Ruby1998 發表於 21-5-11 23:56

唔出冇得比較
近兩年都冇考pre S1

如果有近期的成績比較下,就可以評估一下,自行提早通知,是否對官津校收生有幫助。

作者: medicine    時間: 21-5-12 09:06

cafeva 發表於 21-5-11 17:59
有些年份比一些英小直屬更高 >>> 考試表現啫. 一開口就知好唔好架啦.
考試表現啫. 一開口就知好唔好架啦.

開口表現好啫. 一考試就知有無真材實料架啦(得把口).

PS:任何事,都可以有好多個角度去解讀

作者: cafeva    時間: 21-5-12 10:04

medicine 發表於 21-5-12 09:06
考試表現啫. 一開口就知好唔好架啦.

PS. 個個角度唔同, 不過你就always 有獨特既觸角

作者: 1998Ruby1998    時間: 21-5-12 11:39

有 Lit 讀嘅學校不會差,有初中 Lit 嘅學校不會太差
作者: 1998Ruby1998    時間: 21-5-12 12:20

有啲學校從來都不公佈,甚至係突然斷層開始唔公佈,SLS 甚至係只有 IMC 先可以睇。(我傾向如果一向有公開但突然冇,相信係同 DSE 一樣,考得好一定唱通街,考得唔好撐唔起自己個朵就唔會公佈)
頭先搵多幾間疑似 Band 1 卻又像 Band 2,甚至係已經肯定是 Band 2 頭:
梁式芝 2018:  中~52 英~52 數 ~51
九真 2018-19: 中 61.3 英 63.5 數 58.5
羅氏 2018: 中~56 英~63 數 ~61 (似乎記得好多人話佢數學好好)
可立 2018/19: 中~62 英~ 50 數 ~67
基元 2018/19: 中 61.52 英 56.26 數 64.66

似乎呢堆學校學生 Form 1 時候水平都好接近,到六年後 DSE 成績,到底邊個增值率最高?(唔識計,啲語言偽術太高超)

去返頭先聖保祿、聖若瑟、曾肇添、聖言、BPS、MCS、SMCC

Pre-S1 總成績:MCS》BPS》SJC》SMCC》SPCS》TST (只係輸前面 0.1)》SYS
DSE 表現 (2020,跟返呢度嘅排行榜,我相信呢度除左 SMCC 同 SYS 之外,其他都係輸啲啲,差別唔係話咁大):MCS》TST》SPCS》BPS》SJC》SMCC》SYS

MCS 雖然數學很弱,但佢整體成績做得最好,可惜似乎唔係科科獨立公佈,否則可以睇下 MCS 數學補底拔尖是否真係好強,定係繼續積弱只係其他科成績拉高。TST 似乎係增值率最高嘅學校,唔係傳統名校,相對少直私小學生入讀都係地區名校多。SMCC Pre-S1 做得已經係盡佢所能,很難再好,但始終唔係直屬汰弱留強,除左英文科,其他科做返 Band 1B 水平係正常發揮,回到從前就應該唔可能了。

依家搞到我好好奇,有冇學校 Pre S1 中文係考到 70。

作者: b3410    時間: 21-5-12 12:52

1998Ruby1998 發表於 21-5-12 12:20

有啲學校從來都不公佈,甚至係突然斷層開始唔公佈,SLS 甚至係只有 IMC 先可以睇。(我 ...
分析的好好,要收藏!!原來不同banding學校考出來的pre S1的確可以差好遠。
咁除了SMCC,MCS也很不簡單,可以train到小學同學大部分都成績好好。數學其實也不算低,同SJC差唔多

TST學校老師同學應該都好勤力,配合操練出到好成績。

preS1 中文去到70,我估SPCC可能可以做到。不過唔知有冇地方搵到。感覺同學中文能力好強。

作者: Poyau    時間: 21-5-12 13:58

1998Ruby1998 發表於 21-5-12 12:20

有啲學校從來都不公佈,甚至係突然斷層開始唔公佈,SLS 甚至係只有 IMC 先可以睇。(我 ...

鄧顯2018年PS1中文70.59 過70分

2018年
PS1 鄧顯 | 常模表 1A 1B 1C^
中文 70.59 | 67-68 62-63 58-59
英文 66.37 | 75-76 66-67 58-59
數學 87.09 | 82-83 73-74 64-65

鄧顯 SBM Documents
https://www.tanghin.edu.hk/en/sbm-documents

School Report (2019-2020) (p.11)
https://www.tanghin.edu.hk/sites/default/files/sbm/1.%20School%20Reports/05.%20School%20Report%20(2019-2020).pdf

2018年中一入學前香港學科測驗常模表
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/CM_on_Norm_Table_2018_TC_195_2018.pdf

作者: creambun    時間: 21-5-12 14:09

回覆 1998Ruby1998 的帖子

在SPCS School Report見到新一年成積
聖保祿學校 2019-2020: 中 67.0 英 81.4 數 76.2

作者: gogymiu    時間: 21-5-12 15:15

請問一下,St mary 中學部,各主科會否按能力強弱分組上課呢? 會否分精英班呢?

謝謝(emoji)(emoji)

作者: bobbob    時間: 21-5-12 15:29

諗到咁compare法都幾好嘢

最好搵返6年前嘅hkat成績比較6年後dse成績,咁就一目了然啦
作者: b3410    時間: 21-5-12 16:33

Poyau 發表於 21-5-12 13:58

鄧顯2018年PS1中文70.59 過70分
鄧顯是否收內地精英多,所以中文 數學都超高分?
作者: mcl203    時間: 21-5-12 16:48

忘記咗直屬中學係要接收自己小學部嘅B2生,用嚟直接比近乎或100%接收全港/本區B1生,真係有非常直接嘅參考價值?~~~

作者: bananaGi    時間: 21-5-12 17:05

Poyau 發表於 21-5-10 13:42
SMCC 龍津有此PS1成績厲害
2018年中/數B1B水平 英文更達B1A
MCS英文去到約頭5% 數學相對低

中文 6x 分!???

作者: 1998Ruby1998    時間: 21-5-12 18:29

回覆 Poyau 的帖子

鄧顯勁吖!雖然英文明顯被比下去,但都有 Band 1B 水平,中文數學都超水準,果然係北區龍頭。
作者: 1998Ruby1998    時間: 21-5-12 18:34

回覆 bananaGi 的帖子

齋睇分數似乎好低,但就算英文好掂嘅學校,最多都只係 85 分。同中學啲分數一樣,唔好望幾多分,要望佢乜排位

作者: Poyau    時間: 21-5-12 20:41

bananaGi 發表於 21-5-12 17:05
中文 6x 分!???

據2018年中文科常模表
MCS 68.76 SMCC 66.0
分別屬約頭10%(B1A) 15%(B1B)

作者: Gogoaba    時間: 21-5-12 23:38

睇圖百周年2018-19的中文應該超過70分,有D年份接近80分。
作者: BBCOW2009    時間: 21-5-13 09:20

想問啲學生會唔會知道自己考pre S1的成績架?   配對返個常模表, 咪可知自己全港計在咩水平位囉
作者: 1998Ruby1998    時間: 21-5-13 10:46

回覆 BBCOW2009 的帖子

好多學校會用 Pre-S1 分班,但學生唔會知自己考成點,學校亦唔會主動講,考得差最多後果咪入差班,或者嗰一科考得最差嗰批要入學校啲學科輔導組。
作者: mcl203    時間: 21-5-13 11:11

BBCOW2009 發表於 21-5-13 09:20
想問啲學生會唔會知道自己考pre S1的成績架?   配對返個常模表, 咪可知自己全港計在咩水平位囉 ...

TSA咪做緊對學校嘅評核囉~~~

作者: bananaGi    時間: 21-5-13 11:26

Gogoaba 發表於 21-5-12 23:38

睇圖百周年2018-19的中文應該超過70分,有D年份接近80分。 ...
wow!!!! 好勁!!!!!
咁排法... 全港津校計,..  會唔會入top 10?

作者: bananaGi    時間: 21-5-13 11:27

Poyau 發表於 21-5-12 20:41
據2018年中文科常模表
MCS 68.76 SMCC 66.0
分別屬約頭10%(B1A) 15%(B1B)
60係合格?
咁數用英定中考?

作者: BBCOW2009    時間: 21-5-13 12:00

mcl203 發表於 21-5-13 11:11
TSA咪做緊對學校嘅評核囉~~~
我覺得TSA的題目較易,是用來評核學校的整體教學水平是合格。而PS1相對教難,是可拉開成績,反映學生程度高低。
正如某些學校的呈分試會出深些一樣。

作者: Poyau    時間: 21-5-13 12:06

bananaGi 發表於 21-5-13 11:27
60係合格?
咁數用英定中考?

PS1無合格與否 常模表有平均分
數學試卷中英對照

2018年 PS1
原始分 中文 | 英文 | 數學
B1A 67-68 | 75-76 | 82-83
B1B 62-63 | 66-67 | 73-74
B1C 58-59 | 58-59 | 64-65
--------------------------------------------------
B2A 54-55 | 49-50 | 55-56
B2B 50-51 | 40-41 | 47-48
B2C 46-47 | 31-32 | 39-40
--------------------------------------------------
B3A 40-41 | 23-24 | 30-31
B3B 32-33 | 15-16 | 20-21
平均 51.56 | 46.01 | 52.21

作者: mcl203    時間: 21-5-13 12:06

BBCOW2009 發表於 21-5-13 12:00
我覺得TSA的題目較易,是用來評核學校的整體教學水平是合格。而PS1相對教難,是可拉開成績,反映學生程度高 ...

大家目的係唔同,但,學校不可能唔知自己學生係乜水平,自己嘅教學程度成效和水平,吧~~~

作者: BBCOW2009    時間: 21-5-13 12:18

mcl203 發表於 21-5-13 12:06
大家目的係唔同,但,學校不可能唔知自己學生係乜水平,自己嘅教學程度成效和水平,吧~~~
...
哦,我不是針對學校,是針對個人。因為升中時學生一直不知道自己的banding,靠學校估或前人的派位分析。
如之後學生會知道自己的PS1成績,則可知道自己大約全港的位置。
起不了什麼作用,得個知字

作者: bananaGi    時間: 21-5-13 12:40

Poyau 發表於 21-5-13 12:06
PS1無合格與否 常模表有平均分
數學試卷中英對照
我可以去邊到其他學校ps1成績?
作者: mcl203    時間: 21-5-13 12:50

BBCOW2009 發表於 21-5-13 12:18
哦,我不是針對學校,是針對個人。因為升中時學生一直不知道自己的banding,靠學校估或前人的派位分析。
如 ...

EDB係認為,求學不是求分數,亦唔建議提供Banding俾學生,不標籖學校。PS1係唔使操練的,但大部分學校係照操~~~

作者: Poyau    時間: 21-5-13 12:53

bananaGi 發表於 21-5-13 12:40
我可以去邊到其他學校ps1成績?

部份學校校務報告有PS1各科成績

作者: gracelam    時間: 21-5-13 15:37

bananaGi 發表於 21-5-13 11:27
60係合格?
咁數用英定中考?

數學科份卷中英對照

作者: medicine    時間: 21-5-13 15:56

Poyau 發表於 21-5-13 12:53
部份學校校務報告有PS1各科成績
收到的學生考出來的PS1滿意,DSE又滿意,咪唱通街咯(校務報告擺出來).
假如.PS1理想但DSE不理想,會有動機擺出來嗎?或者兩者都不理想,咪好易比人標簽,到時收生係咪增添變數?既然有尼個顧慮,你話啦.擺唔擺出來好?

作者: Poyau    時間: 21-5-13 17:28

medicine 發表於 21-5-13 15:56
收到的學生考出來的PS1滿意,DSE又滿意,咪唱通街咯(校務報告擺出來).
假如.PS1理想但DSE不理想,會有動機擺出 ...

類似DSE成績咁 視乎學校做法
有詳細公布 亦有選擇性披露

作者: yianleen    時間: 21-5-13 18:21

會唔會有幾間女校PS1成績對照一下?謝謝

德望
聖心
聖保祿跑馬地

作者: hkpapa852    時間: 21-5-13 18:32

BBCOW2009 發表於 21-5-13 12:18
如 ...
就算俾你知道自己學校既Pre-S1對照分,都唔會知到本區或全港既排位

作者: Poyau    時間: 21-5-13 22:03

yianleen 發表於 21-5-13 18:21
會唔會有幾間女校PS1成績對照一下?謝謝

德望

三間都無公布

作者: Poyau    時間: 21-5-14 17:18

BPS 係咪負增值?
有無YWGS 數?

BPS 2020年中英數5+平均達B1A
據2014年PS1成績 生源亦為B1A

文憑試 5+ | PS1 | 常模表 1A 1B 1C^
中文 21.4% | ~68 | 68-69 63-64 59-60
英文 50.8% | ~81 | 80-81 72-73 64-65
數學 38.1% | ~84 | 85-86 77-78 70-71
-----------------------------------------------------------
CEM 36.8% | ~78 |

2014年中一入學前香港學科測驗常模表
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/CM_on_Norm_Table_2014_(TC).pdf

BPS 2020 DSE 5+

作者: hkpapa852    時間: 21-5-14 17:28

PS1成績要睇percentile, raw score 係比較唔到。

SJC既PS1成績一向有問題,可以不理。

SHCC最後一次公佈PS1,係2012年。

作者: kiwi2007    時間: 21-5-14 22:43

St. Mary 有歷史、有直屬小學保証 100%升中、奉行傳統有教無類津校運作模式..等,理應是不錯的升中首選。但近幾年經常給數據派圍攻,真心替它不值。一所以基督精神為本的百年老校遊走於人為的 banding 1A 至1B間,有升亦有跌,究竟有什麼問題?今時今日仍首選聖瑪利而捨其他津/直名女校,除左要有一定學術表現及極高胆量,相信仲要包括以下種種:
~熱切奉行天主教信念
~認同堅持龍津的辦學理念,不隨波逐流,不追捧奢華
~著重真正品格和德育培育(這亦是它跟其他熱門女校的最大分別,接觸過真正校友/小師妹後,您才會感受到 Marian的特質)
~如果您追求的是極高鬥心和競爭力、高調的宣傳/公關/招攬技倆、華麗校舍配套、力求拔尖以保武林盟主之位...etc, really sorry to tell you that SMCC 肯定不適合您

作者: medicine    時間: 21-5-15 04:38

kiwi2007 發表於 21-5-14 22:43
St. Mary 有歷史、有直屬小學保証 100%升中、奉行傳統有教無類津校運作模式..等,理應是不錯的升中首選。但 ...

想要吹奏某校,閣下的文字稍微改改幾個字,一樣合適:
St. Mary 有歷史、有直屬小學保証 100%升中、奉行傳統有教無類津校運作模式..等,理應是不錯的升中首選。但近幾年經常給數據派圍攻,真心替它不值。一所以基督精神為本的百年老校遊走於人為的 banding 1A 至1B間,有升亦有跌,究竟有什麼問題?今時今日仍首選聖瑪利而捨其他津/直名女校,除左要有一定學術表現及極高胆量,相信仲要包括以下種種:
~熱切奉行天主教信念
~認同堅持龍津的辦學理念,不隨波逐流,不追捧奢華
~著重真正品格和德育培育(這亦是它跟其他熱門女校的最大分別,接觸過真正校友/小師妹後,您才會感受到 Marian的特質)
~如果您追求的是極高鬥心和競爭力、高調的宣傳/公關/招攬技倆、華麗校舍配套、力求拔尖以保武林盟主之位...etc, really sorry to tell you that SMCC 肯定不適合您

XX 有歷史、直屬小學保証 100%政府派位、奉行傳統有教無類津校運作模式..等,理應是不錯的升中首選。但近幾年經常給數據派圍攻,真心替它不值。一所以基督精神為本的數十年老校遊走於人為的 banding 1A 至1C間,有升亦有跌,究竟有什麼問題?今時今日仍首選XX而捨其他津/直名校,除左要有一定學術表現及極高胆量,相信仲要包括以下種種:
~熱切奉行天主/基督教信念
~認同堅持津的辦學理念,不隨波逐流,不追捧奢華
~著重真正品格和德育培育(這亦是它跟其他熱門校的最大分別,接觸過真正校友/小師弟妹後,您才會感受到 XX的特質)
~如果您追求的是極高鬥心和競爭力、高調的宣傳/公關/招攬技倆、華麗校舍配套、力求拔尖以保武林盟主之位...etc, really sorry to tell you that XX 肯定不適合您

XX可以隨便填上,總之天主/基督教B1津校即可.

PS:用抽象主觀的詞語,即係放之四海而皆準.實際少少.唔使甘多字,其他人一樣領會到.

作者: kiwi2007    時間: 21-5-15 07:53

回覆 kiwi2007 的帖子

~數據派就是金科玉律?
~真正校友/用家親身經歷和意見 is inferior to statistics?
~數據分析有否送回 IMC 自省?
~天主教=基督教?
~甚麼是吹奏?吹奏=吹捧?
~維持接龍=不識時暮?
~-所學校只能永處頂峯?
~St. Mary 肯定是向下走的?我地數據派D數字咁精準,你地仲咁多聲氣?
~信你地-成, .....
~心儀 SMCC 的 prospective parents 不應受其他人影響而改變自己初衷
https://youtu.be/3GxYVdv84CA
瑪莉!我好鍾意您!

原曲:I'm Gonna Make You Mine
作詞:許冠傑
作曲:T.Romeo

^打開我本日記 由前頭讀落尾
無時唔提及您 次次喫飯嫌魚腥雞冇味
運動又冇心機 時時圍住唱機
首首歌都點俾您^

數理化唔願理 頻頻留堂罰企
見你放學擒擒青仆崩個鼻
但係重笑瞇瞇 黐黐地由你起

*瑪莉 我好鐘意您 您您您 要有心理預備
因為我決心追瘦您 您您您莫逃避*

而家我冚住被 仍然懷念着您
每晚兩點搭四 我會發夢全海灘得我哋
踏住浪跳飛機 手拖手食個梨

作者: JojoDad    時間: 21-5-17 14:21

kiwi2007 發表於 21-5-15 07:53
回覆 kiwi2007 的帖子

~數據派就是金科玉律?
我都好想個女入SMC,可惜佢B1C差少少,唉!唔敢搏啊!
作者: littlelala    時間: 21-5-23 21:36

hkpapa852 發表於 21-5-14 17:28
PS1成績要睇percentile, raw score 係比較唔到。

SJC既PS1成績一向有問題,可以不理。

可以講多啲SJC 既PS1情況?

作者: hkpapa852    時間: 21-5-24 09:02

littlelala 發表於 21-5-23 21:36
可以講多啲SJC 既PS1情況?
你去睇吓呢兩份校務報告:
https://www.sjc.edu.hk/documents/AnnualReport_2017-2018.pdf

P.39 HKAT

https://www.sjc.edu.hk/documents/AnnualReport_2018-2019.pdf

都係P.39 HKAT

留唔留意到有咩特別?

作者: Poyau    時間: 21-5-24 11:20

hkpapa852 發表於 21-5-24 09:02
你去睇吓呢兩份校務報告:
https://www.sjc.edu.hk/documents/AnnualReport_2017-2018.pdf

SJC兩份報告幅圖相同但學年不同
PS1中/英/數 62.61/78.98/77.30
究竟係17/18定18/19學年?

作者: hkpapa852    時間: 21-5-24 15:17

Poyau 發表於 21-5-24 11:20
SJC兩份報告幅圖相同但學年不同
PS1中/英/數 62.61/78.98/77.30
究竟係17/18定18/19學年?

SJC 公佈既 Pre-S1 / HKAT 成績經常都係咁,都唔知信唔信佢好。
早幾年仲試過,連繼兩/三年既數字係幾年既校務報告都唔夾,所以我索性ignore咗佢。

作者: Poyau    時間: 21-5-25 11:44

hkpapa852 發表於 21-5-24 15:17
SJC 公佈既 Pre-S1 / HKAT 成績經常都係咁,都唔知信唔信佢好。
早幾年仲試過,連繼兩/三年既數字係幾年既 ...

係喎 見到之前都係咁 令人費解

作者: littlelala    時間: 21-5-25 14:59

hkpapa852 發表於 21-5-24 15:17
早幾年仲試過,連繼兩/三年既數字係幾年既 ...

明白,的確奇怪

作者: bananaGi    時間: 21-9-2 16:13

gracelam 發表於 21-5-13 15:37
數學科份卷中英對照

學校派d ps1 paper 做, 做到有80分係咪叫ok?

作者: gracelam    時間: 21-9-2 16:30

bananaGi 發表於 21-9-2 16:13
學校派d ps1 paper 做, 做到有80分係咪叫ok?

如果同全港小六生比較係好ok, 但B1A中學可能係一般ok.

作者: bananaGi    時間: 21-10-12 10:14

會唔會讀唔上被人叫走?

一定會走..... 親眼見. 一個出國, 一個轉is

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5