教育王國

標題: 我放棄了 [打印本頁]

作者: 2849    時間: 21-4-16 18:42     標題: 我放棄了

唔好意思 純粹真係想分享下, 今日我決定咗 ,我中一個女嚟緊呢兩年半 ,都會放棄中史科,因為佢阿媽我,實在幫佢唔到佢,佢自己亦都幫自己唔到 ,我曾經好努力咁幫佢喺中一上學期嘅時候每一課都做notes畀佢背,解釋曬啲人物關係,但係到到下學期嘅時候我發覺連我自己都無能為力 ,我竟然可以 喺一板裏面搵到20個人名,地方名,國名 ,記得,只係一版。跟住之後每一版都差唔多有新嘅人名地方名,仲要啲字深到我都未識讀,我個女一路中文都係佢嘅弱項,所以我亦都令自己好唔開心, 淨係為咗中史,啲親子關係真係好差, 喺我今日決定放棄中史科之後,我自己釋懷咗好多, 但係我唔知呢個決定會唔會害咗佢
作者: YmOra    時間: 21-4-17 08:30

2849 發表於 21-4-16 18:42
唔好意思 純粹真係想分享下, 今日我決定咗 ,我中一個女嚟緊呢兩年半 ,都會放棄中史科,因為佢阿媽我,實 ...

明白你的心情,個人認為,去到中學無論孩子科成績幾差都好,都不宜插手幫助太多,因為怕養成習慣不懂找出路找方法學習會影響高中的繁重學習量,我都知有些科目對學生會既不喜歡讀又難掌握溫習方法,你試試交俾出面的補習社代勞,聽聞那些補習老師教中史科講解得好"生動",學生好多時聽一次就可以把大部份記入腦,我估計老師係清楚明白重點所在,用輕鬆手法生動有趣的方法教書,這種方法係我哋點為孩子做幾多頁筆記都不能做到的技巧,先要放鬆,再仔細想想,辦法一定有,放棄一定不是唯一選擇,我好喜歡EK嘅一位前輩的一番話,初中有好多好多學科要讀,未必科科喜歡讀,但求响最弱沒興趣的學科中盡量保持唔好太多失分就是了,為的是因未來中三科科都計落總成績而努力,獲取選修科選擇優先權而努力。努力加油呀!

作者: gracelam    時間: 21-4-17 11:27

唔好意思 純粹真係想分享下, 今日我決定咗 ,我中一個女嚟緊呢兩年半 ,都會放棄中史科,因為佢阿媽我,實 ...

中史可以當故事咁記,就容易明白及記得,我仔(中一)宜家都講吓贏政呀胡亥咁比我知,不過如果加上中文弱又真的好氣餒。

中史不是主科,通常成績表總分x1,都係讀3年,中三讀到清朝民國,keep住唔太差,保住總成績揀科,盡咗力就好了。

作者: MrBeast    時間: 21-4-17 11:34

我都唔知講左放棄幾多次,呻完都是要面對。中一上學期d乜公物公係難記d,下學期秦朝會好d,同意上面兩位網友,keep 住就好了
作者: Jane1983    時間: 21-4-17 14:24

樓主,書唔係咁讀的。你咁做,自己辛苦,亦幫唔到佢
作者: pooh仔    時間: 21-4-17 15:21

YmOra 發表於 21-4-17 08:30
明白你的心情,個人認為,去到中學無論孩子科成績幾差都好,都不宜插手幫助太多,因為怕養成習慣不懂找出 ...

認同呀! 我女最弱理科,尤其是physics, 可能老師教得不好,聽不明白! 雖然高中不會修讀,但唔合格就會影響選科,所以都決定找補習老師解決,起碼明白咗基本概念,保到合格!

作者: bobbob    時間: 21-4-17 15:39

咁死記死背唔係辦法,試下用mind map或圖像化做筆記會易啲入腦
作者: YmOra    時間: 21-4-17 17:03

pooh仔 發表於 21-4-17 15:21

認同呀! 我女最弱理科,尤其是physics, 可能老師教得不好, ...

係呀!眼見同學仔們因為中三學科既多且科科分數皆重要直接影響總分和選科優次付出很多,所以,如我校校長分享,她明白到中三係整個中學生涯中最辛苦的一年,真係還比中六考DSE更辛苦,因為實在太多科目要讀,喜歡不喜歡都要讀,內容又多又頗深入,得分壓力唔細,故,對自己弱科一定要採取"盡量保合格"的心態撐下去就算,我女當年最弱就是"西史科",花最多時間做筆記和溫習就是哩科,都只是合格多DDDD而矣,她辛苦捱過了,响中三年的暑假癲玩一星期以作自我獎勵,同中三講聲"後會無期"就懷著愉快的心情迎接高中的來臨。中三,跟校長話齋,是難忘的一年,是每個中學生必需經歷的一個辛苦年。

作者: gracelam    時間: 21-4-17 17:13

YmOra 發表於 21-4-17 17:03
係呀!眼見同學仔們因為中三學科既多且科科分數皆重要直接影響總分和選科優次付出很多,所以,如我校校長 ...

我女初中最憎geog,但都照温照背,考完就和平分手

作者: pooh仔    時間: 21-4-17 17:22

gracelam 發表於 21-4-17 17:13

我女初中最憎geog,但都照温照背,考完就和平分手 ...

我女而家講到明, 一完咗中三, 第一時間啲理科燒晒去

作者: YmOra    時間: 21-4-17 17:28

pooh仔 發表於 21-4-17 17:22

係咁㗎啦!年青人嘛!阿女話,佢中三期末試之後嘅最後一堂對完晒"西史科"卷之後,有人立即撕掉本書講byebye,我話好嘥,俾學弟學妹們咪仲好。

作者: pooh仔    時間: 21-4-17 17:38

YmOra 發表於 21-4-17 17:28
係咁㗎啦!年青人嘛!阿女話,佢中三期末試之後嘅最後一堂對完晒"西史科"卷之後,有人立即 ...

真喺好激喎
而家年青人比我哋時夠膽夠狠

作者: YmOra    時間: 21-4-17 17:46

pooh仔 發表於 21-4-17 17:38
真喺好激喎
而家年青人比我哋時夠膽夠狠

我第一次聽都俾個同學仔"嚇"親,但阿女話當時係同學玩嘢,全班同學响度大笑氣氛無話差。

作者: pooh仔    時間: 21-4-17 17:56

YmOra 發表於 21-4-17 17:46
我第一次聽都俾個同學仔"嚇"親,但阿女話當時係同學玩嘢,全班同學响度大笑氣氛無話差。

作者: October.    時間: 21-4-17 18:09

唔好意思,我覺得中一中史幾易下,死背都唔使,認真溫書,有邏輯有組織咁記下就得。
成績唔好,係唔係佢中一hea讀或佢記性特別差?

作者: S-Kwok    時間: 21-4-18 08:24

pooh仔 發表於 21-4-17 17:22

當年中二我已經決定讀完中三就同中史分手

作者: S-Kwok    時間: 21-4-18 08:27     標題: 回覆樓主:

其實都可以試下買街外練習,啲練習有筆記摘錄,睇下會唔會有方向溫書。

我仔係睇漫畫“如果歴史是一群貓”記大概, 考試前跟書寫筆記。

作者: gigayan    時間: 21-4-18 09:11

October. 發表於 21-4-17 18:09
唔好意思,我覺得中一中史幾易下,死背都唔使,認真溫書,有邏輯有組織咁記下就得。
成績唔好,係唔係佢中 ...

樓主講咗小朋友中文比較弱......

作者: gigayan    時間: 21-4-18 09:17

樓主,我小朋友中一時中史測驗係佢人生第一次唔合格,佢都係英文比較好,中文比較差,之後佢學校有中六修中史嘅師姐幫佢補習,教咗佢溫書方法,時地人事件講故事咁記,和寫熟啲字,佢跟住姐姐做法成績好咗好多。

作者: mcl203    時間: 21-4-18 09:26     標題: 回覆樓主:

~~~~~~~~

作者: dingyan    時間: 21-4-18 13:44

中學生開始大個啦,家長可能係時候考慮授人以漁啦,或者可以同佢傾下點樣可以幫到佢,呢一科目標係咩,重點擺邊?為咗目標有咩計劃,譬如搵補習?搵故仔書?做筆記?
小學中高年級時我好擔心小朋友中文,為提升興趣同成績,搵咗啲成語小故事,史記小故事,半小時漫畫,歷史穿越報,寫給兒童的中國歷史之類望落盡量輕鬆有圖嘅書。初頭佢唔願睇,都有當睡前故事同佢讀下傾下,後尾有啲書可能有啲搞笑,慢慢自己有興趣搵來睇,亦都習慣咗中文閱讀,願意睇埋其他主題。對中史科來講,始終故事大多知道,困難可能係年份地名同字唔識寫。。咁個人覺得始終第日應該都係理科生,呢科重點都可以當係中文同文化,考前溫書,字盡量識寫,時間地點記唔到由佢啦。。

作者: wtcys    時間: 21-4-19 12:26

明白你嘅感受, 不如試下搵個私補老師, 佢哋懂畫圖、做表比阿女捱過這三年算吧。 呢科阿女就算唔叻, 始終要讀三年先揀科, 盡力保住一定分數, 反正唔會人人都高分。

作者: 2849    時間: 21-4-19 17:58

bobbob 發表於 21-4-17 15:39
咁死記死背唔係辦法,試下用mind map或圖像化做筆記會易啲入腦
我都曾經好努力用mind map呢個方法,但係對住一版入面有20個唔同嘅人名地方名事件,我真係冇可能mind map到
作者: gooloo1007    時間: 21-4-20 08:13

我個仔又係中文差,但係冇辦法,叫佢盡力乍!朋友話比我知,中學d分好似計平均分,一科差的話,可以將分數拉低哂,所以唔好放棄,我都係死頂

作者: OctoberW    時間: 21-4-20 17:13

我仔中文都很弱!中史科 我都有幫佢  ,考試前兩星期的星期六和日, 每日溫大約三小時,  我會先準備課本copy, 同阿仔一齊睇,阿仔一路䏲一路用 塗改帶 刪去重要生字(如人名,地方,年份等等) ,當出填充題咁!嗰張填充 第二日叫佢做當重溫, 吾識的部分再做多幾次……

(這是我們的方法, 唔知work唔work ?! 因為我個仔 唔係主動學習,好 懶寫筆記,所以先用塗改帶呢個方法畀佢玩下 ! 暫時 我見阿仔測驗同考試中史都有八字頭)

樓主吾好放棄, 試下用唔同方法先

作者: chanwendy    時間: 21-4-20 18:15

其實如果冇興趣的話, 真係點背都背唔入腦, 我女反而好鍾意中史, 一來細細個我就講好多歷史故事佢聽, 加上佢自己都鍾意煲古裝劇, 佢可以好快咁記得好多內容.  相反, 3科理科搞到佢想死, 連3科中最易讀的BIO, 基本上肯讀肯背就得的, 佢都可以3年來從未合格過, 咁都冇辦法, 佢自己都預咗高中唔讀, 唔願意多花時間再去溫.  咪唯有將時間放去想讀的科目.  希望靠想讀的科目高分啲, 增加入讀嗰科的機會就算喇.  反正每科都大把人唔合格的.
作者: gigiic    時間: 21-4-22 09:08

係要放手, 放手比佢自己摸索適合自己的讀書方法
作者: JojoDad    時間: 21-5-1 13:38

YmOra 發表於 21-4-17 08:30
明白你的心情,個人認為,去到中學無論孩子科成績幾差都好,都不宜插手幫助太多,因為怕養成習慣不懂找出 ...
的確,中學不像小學般課程集中,學生個別喜好強弱分辨出來後專注發展,唔太多全才。
作者: dingdingdong    時間: 21-5-1 14:00

中史呢一科,有D學校會講明問答題/資料題是某幾頁範圍,其餘範圍就係填充/MC,咁同學就讀得輕鬆好多。如果學校老師乜都冇指明,成本書咁讀,就真係讀得辛苦。
我自己以前讀書是後者,但現在我家兩個中學生是前者

作者: pooh仔    時間: 21-5-1 14:45

chanwendy 發表於 21-4-20 18:15
其實如果冇興趣的話, 真係點背都背唔入腦, 我女反而好鍾意中史, 一來細細個我就講好多歷史故事佢聽, 加上佢 ...

你女與我女一樣是文人!
最後你女高中選邊幾科讀?

作者: chanwendy    時間: 21-5-10 16:08

pooh仔 發表於 21-5-1 14:45
你女與我女一樣是文人!
最後你女高中選邊幾科讀?
學校21/5先家長會, 之前講過人人可3X 唔知仲係咪, 要聽家長會先知. 但初步2X會係中史同BAFS, 如果真係要第3X, 就再從地理經濟中再選.
作者: Rich5    時間: 21-5-11 16:09

Relax, 是你女讀書不是你讀,我是過來人,仲要double,是2女。現在中三了,原本也放棄唔想跟,突然考了第一,真奇怪

作者: DATE456    時間: 21-6-30 13:00

Rich5 發表於 21-5-11 16:09
Relax, 是你女讀書不是你讀,我是過來人,仲要double,是2女。現在中三了,原本也放棄唔想跟,突然考了第一, ...

全级第一?

作者: Rich5    時間: 21-6-30 13:01

只係全班,係好彩

作者: cyiuming    時間: 21-7-3 09:48

中四甩難

作者: cyiuming    時間: 21-7-3 10:11

回覆 dingyan 的帖子

暑假煲吓劇羋月傳
皓讕傳
我都係靠煲劇教阿仔歷史

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5