教育王國

標題: Band幾學生 [打印本頁]

作者: HKYB    時間: 21-4-13 12:26     標題: Band幾學生

無知一問,想請教一下:
從何得知自己小朋友係band幾學生? 係憑學生成績定banding?係咪好似成績表咁會有註明?
謝謝大家。

作者: gracelam    時間: 21-4-13 12:41

HKYB 發表於 21-4-13 12:26
無知一問,想請教一下:
從何得知自己小朋友係band幾學生? 係憑學生成績定banding?係咪好似成績表咁會有註 ...

老師會講。

老師唔講,就自己靠估,邊間小學?呈分試級排名?對照以往派位業績,推算自己banding。

作者: HKYB    時間: 21-4-13 13:09

gracelam 發表於 21-4-13 12:41
老師會講。

老師唔講,就自己靠估,邊間小學?呈分試級排名?對照以往派位業績,推算自己banding。
原來係咁.....謝謝~
作者: Kiki_chan    時間: 21-4-13 14:08

有學校老師真係唔講。家長就慘
作者: PTL_L    時間: 21-4-13 14:17

Kiki_chan 發表於 21-4-13 14:08
有學校老師真係唔講。家長就慘
大多數有直中先會咁衰,其他一般應該唔會唔講,除非個老師自己都唔知升中點玩,因為如果唔講,係會影響派位業績的,正常學校都唔會咁做。
作者: conniecheung    時間: 21-4-13 14:33

PTL_L 發表於 21-4-13 14:17
大多數有直中先會咁衰,其他一般應該唔會唔講,除非個老師自己都唔知升中點玩,因為如果唔講,係會影響派位 ...

作者: coco_1982    時間: 21-4-13 14:54

HKYB 發表於 21-4-13 12:26
無知一問,想請教一下:
從何得知自己小朋友係band幾學生? 係憑學生成績定banding?係咪好似成績表咁會有註 ...

好奇一問
為什麼學校唔會講banding,如果唔講靠自己股,有機會估錯,同埋點解學校?

作者: HKYB    時間: 21-4-13 15:29

坦白講,間間學校都有好老師、亦有唔太好的老師,遇著自己個小朋友唔得老師歡心的話,咁會唔會有直接影響....
作者: hkpapa852    時間: 21-4-13 15:42

學校唔講, 一味只叫家長跟佢地建議, 只要家長聽話, 咁升中派位就可以達到學校想要既效果

萬一家長唔聽話又派得衰, 學校仲可以大條道理話個家長唔聽學校建議所以出事.

一句講晒: 咁樣學校就無得輸!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5