教育王國

標題: 女仔讀油尖旺,家住長沙灣,應否返深水埗網? [打印本頁]

作者: tkinwong    時間: 21-4-13 01:23     標題: 女仔讀油尖旺,家住長沙灣,應否返深水埗網?

轉眼小朋友已五年級,女仔,新油天成績只是中上,排40幾名左右。假如維持現有成績,應否返深水埗網抽升中?一向話深水埗綱利女不利男。

但我太手太問我,我都解唔明佢聽。佢話,深水埗係女生band one/英中位多,但深水埗學校也多也多。競爭不是一樣激烈嗎?油尖旺band one 女生位係少啲,但學生人數應比深水埗少得多。

應該點分析這個問題。盼大家指教,謝謝!

附帶一提,我安全為主,如果我㨂ssp 抽奬都未必㨂上智,會取保守策略,如聖母玫瑰、皇帝山、德雅。

作者: medicine    時間: 21-4-13 04:21

tkinwong 發表於 21-4-13 01:23

轉眼小朋友已五年級,女仔,新油天成績只是中上,排40幾名左 ...

對於傳言,即KL1的講法話利男不利女(之前對調),一向都係笑笑.
只知道,如果不介意銘或循,必定係KL1穩陣.從未聽過話有B1生跌入B2校(即發記義記或借位),(估錯banding除外).

轉返KL2,唔清楚結果,不表.留KL1,可以搏孖辮子.學風嚴謹.然後盡填B1校,包括借位.再以銘或循收尾,不會跌入B2,毫無風險.何樂而不爲?!

作者: gracelam    時間: 21-4-13 07:30

tkinwong 發表於 21-4-13 01:23

轉眼小朋友已五年級,女仔,新油天成績只是中上,排40幾名左 ...

如果好like女校嘅,而且入到任何一間都不介意,咁SSP網係不錯選擇,有上智/玫瑰/德雅。

不過咁講,SSP b1女仔,我估絕大部分都乙一至三排晒女校來增加命中率,最後都係靠運氣。

所以大前提係: 鍾意邊個網嘅中學多啲?如派到皇帝山/德雅or循道/銘基,接受程度?

作者: tkinwong    時間: 21-4-13 08:12

gracelam 發表於 21-4-13 07:30

如果好like女校嘅,而且入到任何一間都不介意,咁SSP網係 ...

循道穩陣嗎?我就係唔敢博油真,QES更加高風險,循道我很鍾意的,只是怕侷競爭大,入到會很開心。

作者: gracelam    時間: 21-4-13 08:14

tkinwong 發表於 21-4-13 08:12
循道穩陣嗎?我就係唔敢博油真,QES更加高風險,循道我很鍾意的,只是怕侷競爭大,入到會很開心。
...

當人人乙一放QES/油真/九華,乙一放循道,命中機會好高。

作者: hkpapa852    時間: 21-4-13 08:29

...
其實如果只求穩陣,KL1 乙1 循道/銘基,或KL2 乙1 德雅/黃棣珊 應該可以做定校服 (都係唔好住,萬一自行備取咪嘥咗)
問題係,你甘唔甘心先?

作者: tkinwong    時間: 21-4-13 08:29

gracelam 發表於 21-4-13 08:14

當人人乙一放QES/油真/九華,乙一放循道,命中機會好高。

謝謝(emoji)

作者: hkpapa852    時間: 21-4-13 08:31

仲有個絕招,拿拿聲去KL3租個單位住一年多D,轉去KL3一定無煩惱
作者: gracelam    時間: 21-4-13 08:33

hkpapa852 發表於 21-4-13 08:31
仲有個絕招,拿拿聲去KL3租個單位住一年多D,轉去KL3一定無煩惱

好多人咁做

作者: tkinwong    時間: 21-4-13 08:46

唔會啦,我嘅責任只係希望小朋友有個良好嘅讀書環境,band one 當然最好,2A都接受。將來前途係靠佢自己。

言歸正傳,不是說油尖旺不夠band one 女生位嗎?而深水埗就夠位。師兄點睇?

作者: gracelam    時間: 21-4-13 09:55

tkinwong 發表於 21-4-13 08:46
唔會啦,我嘅責任只係希望小朋友有個良好嘅讀書環境,band one 當然最好,2A都接受。將來前途係靠佢自己。 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3853379

有網友分析油尖旺區升中派位

作者: 王家爸爸    時間: 21-4-13 10:05

medicine 發表於 21-4-13 04:21
對於傳言,即KL1的講法話利女不利男,一向都係笑笑.
只知道,如果不介意銘或循,必定係KL1穩陣.從未聽過話有B1 ...
坊間既講法好似係KL2(深水埗)利女不利男,唔係KL1(油尖旺)。有無道理,好睇你鍾唔鍾意玫瑰、德雅。如果玫瑰、德雅唔係你杯茶,咁KL2利女不利男既講法就唔成立,最少對你而言係咁。
作者: 0030    時間: 21-4-13 10:07

如果小朋友想讀女校,我會選擇轉來深水埗,如果想讀男女校,我會選擇留在油尖旺區~
作者: 王家爸爸    時間: 21-4-13 10:08

tkinwong 發表於 21-4-13 08:46
唔會啦,我嘅責任只係希望小朋友有個良好嘅讀書環境,band one 當然最好,2A都接受。將來前途係靠佢自己。 ...
用女仔穩入既學校做比較,油尖旺一定比深水埗好。

作者: 王家爸爸    時間: 21-4-13 10:10

0030 發表於 21-4-13 10:07
如果小朋友想讀女校,我會選擇轉來深水埗,如果想讀男女校,我會選擇留在油尖旺區~ ...
呢個都係合理既考慮因素,問題係你接唔接受到最差情況下去咗德雅。

作者: 0030    時間: 21-4-13 10:11

回覆 王家爸爸 的帖子

德雅比樓主接受的band2a仲好喔~

作者: 王家爸爸    時間: 21-4-13 10:17

0030 發表於 21-4-13 10:11
回覆 王家爸爸 的帖子

德雅比樓主接受的band2a仲好喔~
最緊要係自己同小朋友都接受到,如果接受到就少咗好多煩惱。

作者: 0030    時間: 21-4-13 11:01

回覆 王家爸爸 的帖子

油尖旺B1B的男女校有什麼建議嗎?校風好且無甘谷的,謝謝~

作者: tkinwong    時間: 21-4-13 11:08

0030 發表於 21-4-13 10:07
如果小朋友想讀女校,我會選擇轉來深水埗,如果想讀男女校,我會選擇留在油尖旺區~ ...

深水埗我可用德雅來做安全線,博前一間或兩間,油尖旺就搵唔到類似嘅學校。例如咁排:聖母玫瑰、皇帝山、德雅。

作者: tkinwong    時間: 21-4-13 11:10

王家爸爸 發表於 21-4-13 10:08
用女仔穩入既學校做比較,油尖旺一定比深水埗好。

可否開名係邊啲?

作者: 0030    時間: 21-4-13 11:15

回覆 tkinwong 的帖子

其實你甘的排法,正常應該前三入左~深水埗如果女仔選讀女校真的無甘煩

作者: 王家爸爸    時間: 21-4-13 11:23

tkinwong 發表於 21-4-13 11:10
可否開名係邊啲?
深水埗網,女仔穩入既學校係黃棣珊、德雅。油尖旺網女仔穩入既學校係循道、銘基。
作者: mcl203    時間: 21-4-13 11:34

medicine 發表於 21-4-13 04:21
對於傳言,即KL1的講法話利女不利男,一向都係笑笑.
只知道,如果不介意銘或循,必定係KL1穩陣.從未聽過話有B1 ...

當多人相信唔夠位,如 乙3行保守或轉區,就會越來越夠位~~~

作者: tkinwong    時間: 21-4-13 12:14

王家爸爸 發表於 21-4-13 11:23
深水埗網,女仔穩入既學校係黃棣珊、德雅。油尖旺網女仔穩入既學校係循道、銘基。 ...

謝謝(emoji)

作者: hkpapa852    時間: 21-4-13 12:44

tkinwong 發表於 21-4-13 12:14
謝謝(emoji)

睇睇再諗:

2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 13-Apr)

B1女仔可入讀既中學, 一定係KL1好D, 當然要用全餐填表法

作者: tkinwong    時間: 21-4-13 19:56

hkpapa852 發表於 21-4-13 12:44
睇睇再諗:

2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 13-Apr)

謝謝這麼詳盡的分析。

作者: LeeCC    時間: 21-4-14 06:07

深水埗網,女仔穩入既學校係黃棣珊、德雅。油尖旺網女仔穩入既學校係循道、銘基。 ...

循道少位都可以穩入?

作者: medicine    時間: 21-4-14 07:07

...
跨區都返左六年,又一定B1生,點解會念轉區從而浪費個穩陣的校網?
因過往對孖辮子頗有好感,因而建議選為乙一.而樓主又滿意循,放乙二都有機會.其餘B1總之全填,可以安枕無憂.轉返去KL2,似乎學風嚴謹可比孖辮子的只有一間,但關鍵,有可能入B2喔.

作者: tkinwong    時間: 21-4-14 08:26

medicine 發表於 21-4-14 07:07
跨區都返左六年,又一定B1生,點解會念轉區從而浪費個穩陣的校網?
因過往對孖辮子頗有好感,因而建議選為乙一. ...

因為睇咗EK好多年,一直都講油尖旺唔夠band one 女生位,band one 女生要去band 2學校。而深水壝就有足夠band one 女生位。最起碼,我用德雅做安全線都穩陣。

不過,這兩年我冇睇最新數據。可是,也有網友仍在指出新舊油都有band one 女生派band two.

今年家長日要問問老師派位嘅形勢如何。

作者: tkinwong    時間: 21-4-14 08:37

LeeCC 發表於 21-4-14 06:07
循道少位都可以穩入?

2020年有9名新油學生入咗循道。

係咪2022年唔會再有直屬位比小學部,全部要攞出啤抽?

作者: medicine    時間: 21-4-14 08:59

tkinwong 發表於 21-4-14 08:26
因為睇咗EK好多年,一直都講油尖旺唔夠band one 女生位,band one 女生要去band 2學校。而深水壝就有足夠b ...

我就尼幾年都沒聽過話有B1生入B2.只係聼有B2生入銘X.除非當銘係B2啦.

作者: tkinwong    時間: 21-4-14 09:06

hkpapa852 發表於 21-4-13 12:44
睇睇再諗:

全餐填表法,係咪即係填盡所有band one 位?

作者: 王家爸爸    時間: 21-4-14 09:29

LeeCC 發表於 21-4-14 06:07
循道少位都可以穩入?
區內英中位多,如果順序排既話,B1學生喺循道前已經派咗更好既。
作者: Vitsoi00    時間: 21-4-14 12:50

孖辨女, 有BAND 2 入到的..但人數都係一個起二個止.

睇你NO. 靚唔靚.

作者: tkinwong    時間: 21-4-14 13:19

Vitsoi00 發表於 21-4-14 12:50

孖辨女, 有BAND 2 入到的..但人數都係一個起二個止.

油真band one 入唔哂?

作者: tkinwong    時間: 21-4-14 13:21

王家爸爸 發表於 21-4-14 09:29
區內英中位多,如果順序排既話,B1學生喺循道前已經派咗更好既。

我心目中循道都係top學校,原來在家長的priority不是咁高。

作者: Jam3300    時間: 21-4-14 13:22

之前我見有報道近年DSE整體 4+只有~40%,銘基可能已是BAND2A
作者: Vitsoi00    時間: 21-4-14 13:23

舊年係.
識人BAND 2 入左

除非學校計錯BANDING

作者: Vitsoi00    時間: 21-4-14 13:26

回覆 Vitsoi00 的帖子

今年, 油尖旺區少左人.
今年小6人數
2 477
舊年小6人數
2 536

作者: Poyau    時間: 21-4-14 13:31

tkinwong 發表於 21-4-14 08:37
2020年有9名新油學生入咗循道。

係咪2022年唔會再有直屬位比小學部,全部要攞出啤抽?

循道2021年最後一年有直屬位
KL1乙部78個位包括公海36及直屬42

作者: littlemaopig    時間: 21-4-14 14:18

tkinwong 發表於 21-4-13 11:08
深水埗我可用德雅來做安全線,博前一間或兩間,油尖旺就搵唔到類似嘅學校。例如咁排:聖母玫瑰、皇帝山、 ...
如果玫瑰唔入, 就已經跳至德雅。好多人放黃棣珊做乙一的。

作者: littlemaopig    時間: 21-4-14 14:23

tkinwong 發表於 21-4-14 13:19
油真band one 入唔哂?
上年新聞:油天畢業生連同學雖然失落第一志願及自行階段選擇的真光女書院,但獲派的是非在首三志願選擇的另一傳統名校嘉諾撒聖瑪利書院,她和爸爸形容結果是喜出望外、幸運。

所以油真一定係全B1; 上面有人回話有B2, 其實應該係B1邊緣人。

作者: tkinwong    時間: 21-4-14 14:31

littlemaopig 發表於 21-4-14 14:18

明白。睇嚟深水埗家長很屬意男女校。所以我都無諗銘賢。多謝你嘅資料。

作者: Vitsoi00    時間: 21-4-14 14:31

回覆 littlemaopig 的帖子

我知的深水埗BAND 1 女仔多選
1) 上智
2) 玫瑰
3) 德雅

作者: tkinwong    時間: 21-4-14 14:34

Vitsoi00 發表於 21-4-14 14:31

我以前都係咁諗。但出於風險考慮嘅話,乙一排玫瑰就相對安全得多。

作者: Vitsoi00    時間: 21-4-14 14:37

所以我講 可能學校 有機會錯估BANDING.保守了

作者: littlemaopig    時間: 21-4-14 14:52

Vitsoi00 發表於 21-4-14 14:31

男生無選擇,所以黃棣珊也難入。女仔有得揀,又唔係介意女校的話,最穩陣都係揀返女校

作者: Vitsoi00    時間: 21-4-14 14:53

今年俾人吹爆 係BAND 1A 可能多人報讀
作者: tkinwong    時間: 21-4-14 15:34

Vitsoi00 發表於 21-4-14 14:53

今年俾人吹爆 係BAND 1A 可能多人報讀

邊間?

作者: Poyau    時間: 21-4-14 15:40

tkinwong 發表於 21-4-14 15:34
邊間?

玫瑰B1A 大事攸關 考名責實

作者: mcl203    時間: 21-4-14 15:42

littlemaopig 發表於 21-4-14 14:23
上年新聞:油天畢業生連同學雖然失落第一志願及自行階段選擇的真光女書院,但獲派的是非在首三志願選擇的另 ...

咁會唔會係SMCC B2生偷雞成功呢?~~~

作者: hkpapa852    時間: 21-4-14 15:45

Poyau 發表於 21-4-14 15:40
玫瑰B1A 大事攸關 考名責實
玫瑰好大機會只係徘徊係1B-1C之間既水平
不過如果連GT都俾人話1A, WKF係1B, 將玫瑰當1A亦合理

不過可能之後要多幾級, 如A*, A** .......

作者: medicine    時間: 21-4-14 15:56

mcl203 發表於 21-4-14 15:42

反正係得口講,你我或隨便一個都可以講,有人B2乙一入到XX校.沒人信?一句秒回,反正我係信左啦

又或者第時有人講起某校,可以講.XX大抽獎收"好多"B2生(添油加醋),有甘的成績係學校增值云云,呃乜甘似曾相識甘

作者: littlemaopig    時間: 21-4-14 15:57

mcl203 發表於 21-4-14 15:42
機會極微, 正常B1學生都會盡填所有B1學校, 唔會咁易漏俾B2
作者: mcl203    時間: 21-4-14 16:08

medicine 發表於 21-4-14 15:56
反正係得口講,你我或隨便一個都可以講,有人B2乙一入到XX校.沒人信?一句秒回,反正我係信左啦

又或 ...

最近先做完個斷估,若無數漏,油尖旺本區女生只有5個選擇+1個外區,本區真B1女生,若不以QES為首選,係乙5之前,已經包括起碼3間本區中學,乙1已經大機會離場,去到乙2/3已經非常非常大離咗場了,放乙5先入到,唔知佢係真靚號碼或極差號碼了~~~

作者: mcl203    時間: 21-4-14 16:08

littlemaopig 發表於 21-4-14 15:57
機會極微, 正常B1學生都會盡填所有B1學校, 唔會咁易漏俾B2

‘正常’咪正常下囉~~~

作者: mcl203    時間: 21-4-14 16:14     標題: 回覆樓主:

油尖旺,假設2倍本區生抽九華,~170人,QES 2.X倍,~200人,循道鎖住自己班學生,本區統一可能~480人,乙1放油真嘅機會有幾大呢?除非,極少人乙1放九華或QES~~~

作者: Vitsoi00    時間: 21-4-14 16:46

回覆 mcl203 的帖子

呢個真
qes 女仔首選

九華  男仔首選

作者: Vitsoi00    時間: 21-4-14 16:48

回覆 hkpapa852 的帖子

big exam 話玫瑰 1A所以會多人選

你估 個個睇 edu kingdom 咩!

作者: phinarto    時間: 21-4-14 18:05

KL3 女仔可以點選呢?
作者: hkpapa852    時間: 21-4-14 18:16

Vitsoi00 發表於 21-4-14 16:48
回覆 hkpapa852 的帖子

big exam 話玫瑰 1A所以會多人選
最近係Youtube仲多咗個自稱data sir既人, 又係東抄西抄, 知D唔知D係度亂吹

作者: miriam    時間: 21-4-14 18:34

hkpapa852 發表於 21-4-14 18:16
最近係Youtube仲多咗個自稱data sir既人, 又係東抄西抄, 知D唔知D係度亂吹
又係呢位乜乜 sir, 真係...............

作者: tkinwong    時間: 21-4-15 13:56

Vitsoi00 發表於 21-4-14 16:46
回覆 mcl203 的帖子

呢個真

去到統一派位,不是油真機會大些嗎?
QES 少好多位,仲要男女一齊爭。

作者: Poyau    時間: 21-4-15 14:12

tkinwong 發表於 21-4-15 13:56
去到統一派位,不是油真機會大些嗎?
QES 少好多位,仲要男女一齊爭。

乙1油真機會據往績大過伊中

作者: SUMSUMMAME    時間: 21-4-18 23:06

當年我個囡選擇銘x及循x,去到開放日,銘x 周圍都係車房, 出去食飯嘅環境比較複雜(吾好意思,得罪講句),
我哋最後選擇咗循 x,  好幸運地, 我哋冇揀錯,
現在已經中五, 不過今年真係讀得好辛苦,希望你哋啲小朋友都入到你哋心儀嘅中學
作者: 0411BB    時間: 21-4-19 00:32

mcl203 發表於 21-4-14 16:08
最近先做完個斷估,若無數漏,油尖旺本區女生只有5個選擇+1個外區,本區真B1女生,若不以QES為首選,係乙5 ...

阿囡1B生,想請教循道,銘基應該放咩位置?因老師建議放乙二同乙三,但我同阿囡都唔太想,麻煩指點一下,謝謝!

作者: medicine    時間: 21-4-19 00:45

0411BB 發表於 21-4-19 00:32
阿囡1B生,想請教循道,銘基應該放咩位置?因老師建議放乙二同乙三,但我同阿囡都唔太想,麻煩指點一下, ...
0411BB 發表於 21-4-19 00:32 阿囡1B生,想請教循道,銘基應該放咩位置?因老師建議放乙二同乙三,但我同阿囡都唔太想,麻煩指點一下, ...
係唔同的post講過好多次,KL1有足夠的B1位.(更難能可貴的是,有好多人鍾意提前設所謂保險綫,即提早進入B2校).盡填B1校,包括它區的借位,最後以循銘兩個守尾門,高枕無憂已

作者: kirstyau    時間: 21-4-19 01:00

早知租一年中西區

作者: medicine    時間: 21-4-19 01:06

kirstyau 發表於 21-4-19 01:00
早知租一年中西區

宜家個結果唔滿意咩?

條數好似租一年中西區大啲喔.

作者: kirstyau    時間: 21-4-19 01:07

medicine 發表於 21-4-19 01:06
宜家個結果唔滿意咩?

條數好似租一年中西區大啲喔.

好滿意啦!但租樓唔洗考餐死。

作者: medicine    時間: 21-4-19 01:09

kirstyau 發表於 21-4-19 01:07

甘又係.
記得當時有提過,可以轉地址.舊年12月,不過唔清楚租樓需要提前幾耐先有效.

作者: mcl203    時間: 21-4-19 01:39

medicine 發表於 21-4-19 00:45
0411BB 發表於 21-4-19 00:32 阿囡1B生,想請教循道,銘基應該放咩位置?因老師建議放乙二同乙三,但我同 ...

好彩你幫咗我,我剩係識估估下,唔識九龍D中學,只識個校名~~~

作者: mcl203    時間: 21-4-19 01:42

kirstyau 發表於 21-4-19 01:07

仲以為你想放位添,D門口街坊彈晒起身以為又派籌~~~

作者: tpmon    時間: 21-4-19 01:59

mcl203 發表於 21-4-19 01:39
好彩你幫咗我,我剩係識估估下,唔識九龍D中學,只識個校名~~~
...

人哋熟九龍區幫咗你,你熟港島區幫吓人,互相幫助幾好。

作者: mcl203    時間: 21-4-19 02:04

tpmon 發表於 21-4-19 01:59

人哋熟九龍區幫咗你,你熟港島區幫吓人,互相幫助幾好。

我都係照答,唔知九龍D學校~~~

作者: tpmon    時間: 21-4-19 02:10

mcl203 發表於 21-4-19 02:04
我都係照答,唔知九龍D學校~~~

我知你熟港島,所以你估估吓我都信你。

但如果你不熟九龍、新界,切勿亂答,因為太多人見你是好資深會員信晒你。

作者: mcl203    時間: 21-4-19 02:12

tpmon 發表於 21-4-19 02:10

我知你熟港島,所以你估估吓我都信你。

你見我答過九龍咩?大方向就有,PM都係答唔知~~~

作者: tpmon    時間: 21-4-19 02:14

mcl203 發表於 21-4-19 02:12
你見我答過九龍咩?大方向就有,PM都係答唔知~~~

又好似冇乜見到。

我都是見你在港島區的posts 多。

作者: hkpapa852    時間: 21-4-19 07:57

kirstyau 發表於 21-4-19 01:00
早知租一年中西區
依家唔係咁差啫!仲慳番年貴租

作者: medicine    時間: 21-4-19 08:13

hkpapa852 發表於 21-4-19 07:57
依家唔係咁差啫!仲慳番年貴租
講到好似真係差甘
直頭好添丫.正如樓上有講,放位的話(收call)會半夜彈起

作者: medicine    時間: 21-4-19 08:15

mcl203 發表於 21-4-19 01:39
...
係隨口作咋,反正都沒人信
作者: bananaGi    時間: 21-4-19 08:19

如上智要級幾先有機會? 自行

作者: medicine    時間: 21-4-19 08:31

bananaGi 發表於 21-4-19 08:19
睇邊間小學咋.每一間都唔同.

作者: hkpapa852    時間: 21-4-19 09:21

留意多樣嘢,區內強校既情況:

SFA女生較交集中入SSP既中學,估計多數留係KL2派位
TSL女生分佈較廣,到底有幾多人係留係KL1派位呢?
作者: 王家爸爸    時間: 21-4-19 10:04

bananaGi 發表於 21-4-19 08:19
大抽獎階段,只要係B1,機會都一樣。之前既自行階段,就好睇邊間學校,間間情況唔同。
作者: bananaGi    時間: 21-4-19 10:21

medicine 發表於 21-4-19 08:31
睇邊間小學咋.每一間都唔同.

想當年,我同事,佢女係東莞級頭2-3左右,佢入左上智。

不過入左後,成績麻麻,差啲被勸退,最後入左副學士。

作者: sze123    時間: 21-4-19 11:06

請問黃棣山, 銘基校風如何? 放學時間幾點?
作者: 0411BB    時間: 21-4-19 23:59

medicine 發表於 21-4-19 00:45
0411BB 發表於 21-4-19 00:32 阿囡1B生,想請教循道,銘基應該放咩位置?因老師建議放乙二同乙三,但我同 ...

明白,另想請教乙一乙二填兩間本區女校,循,銘包尾,咁中間嗰4間借位是否按自己喜歡填就可以?還是有什麼要注意?

作者: mcl203    時間: 21-4-20 00:04

0411BB 發表於 21-4-19 23:59
明白,另想請教乙一乙二填兩間本區女校,循,銘包尾,咁中間嗰4間借位是否按自己喜歡填就可以?還是有什麼 ...

咪要注意風向囉,尤其是果12個和跨區位,一打完風可能已經吹走咗~~~

作者: 0411BB    時間: 21-4-20 00:15

mcl203 發表於 21-4-20 00:04

咪要注意風向囉,尤其是果12個和跨區位,一打完風可能已經吹 ...

咁希望吹去我囡度

作者: tszpurple    時間: 21-4-25 21:33     標題: 回覆樓主:

乙一 選莫

作者: tpmon    時間: 21-4-25 21:46

tszpurple 發表於 21-4-25 21:33
B2c/3A Ssp女仔點填表好
甲一乙一 選莫

會否考慮埋其他區借位給深水埗校網的B2C/B3A中學?  你可看吓KL2網可選的九龍城、葵青、沙田和油尖旺中學。應該可找到比莫較好的中學。

作者: tszpurple    時間: 21-4-25 21:50

回覆 tpmon 的帖子

有考慮 但班主任每次都話位太小

作者: tpmon    時間: 21-4-25 22:04

tszpurple 發表於 21-4-25 21:50
回覆 tpmon 的帖子

有考慮 但班主任每次都話位太小

如不介意親中團體直資校,可考慮埋九龍城創知,有20個位比深水埗,大約B2C-B3A程度。另外葵青區借位給深水埗的B2C-B3中學學位也較多,相信有部份中學比深水埗B3中學好。

作者: 232    時間: 21-5-2 01:51

tkinwong 發表於 21-4-14 13:21

我心目中循道都係top學校,原來在家長的priority不是咁高 ...

B1c

作者: JojoDad    時間: 21-5-3 09:39

littlemaopig 發表於 21-4-14 14:18
其實OLR同德雅同一修會,教育丶教學理念係似達9成。
作者: JojoDad    時間: 21-5-3 09:54

tpmon 發表於 21-4-25 22:04
如不介意親中團體直資校,可考慮埋九龍城創知,有20個位比深水埗,大約B2C-B3A程度。另外葵青區借位給深水 ...
老實講,回歸後睇下培僑已升格有培僑書院直資,九龍塘香島亦開始成為名校,相信好快創知是下一個,你見改左名少左D意識型態就知啦。
作者: tpmon    時間: 21-5-3 14:44

JojoDad 發表於 21-5-3 09:54
老實講,回歸後睇下培僑已升格有培僑書院直資,九龍塘香島亦開始成為名校,相信好快創知是下一個,你見改左 ...

要老實寫明是親中學校,因為有些家長好介意,是他們選校一個好critical 的因素。

作者: JojoDad    時間: 21-5-7 06:41

tpmon 發表於 21-5-3 14:44
要老實寫明是親中學校,因為有些家長好介意,是他們選校一個好critical 的因素。
...
佢就係特登改個名少D意識形態味道嘛,仲要講出來?
作者: tpmon    時間: 21-5-7 08:34

JojoDad 發表於 21-5-7 06:41
佢就係特登改個名少D意識形態味道嘛,仲要講出來?

你講得對。

有些家長和學生冇之前做功課入去讀,但政治取向不一致,問題便發生。

好像香港專業進修學校(港專)也是愛國親中專上學府。有一批港專畢業生兩年前在畢業禮上攪對抗,校長對班畢業生說,你當初申請入讀本校時,沒有做資料搜集我們是一間什麼學校嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5