教育王國

標題: TSL vs 優才 [打印本頁]

作者: hkgod3000    時間: 21-4-1 13:22     標題: TSL vs 優才

前幾日收到優才Offer,依家有D心大心細,唔知邊間好,優才前三年要坐校車,之後可以行路去番學,又有一條龍中學系B1B都唔錯,升中起碼有保障,但系又真系唔舍得放棄陳守仁,本身全家都幾鍾意陳守仁,見每年都有唔少可以考到B1B或以上既學生,大家可唔可以俾D意見?Thanks a lot.
作者: Babyfungmama    時間: 21-4-1 13:56

一定陳守仁,語境好,升中亮麗
作者: Jean1769    時間: 21-4-1 14:09

優才for sure.  IB, 成績好,唔駛又操升中

作者: mcl203    時間: 21-4-1 14:16

hkgod3000 發表於 21-4-1 13:22
前幾日收到優才Offer,依家有D心大心細,唔知邊間好,優才前三年要坐校車,之後可以行路去番學,又有一條龍中學 ...

TSL啦,小朋友未必須要咁早決定佢將來,只要跟到隊,升中比優才更好中學,機會係大嘅~~~

作者: Babyfungmama    時間: 21-4-1 15:23

陳守仁無返咁上下學術係入唔到,咁難得入到,我就唔會放棄,就算讀緊陳守仁覺得唔岩自己小朋友既話,要插班優才都唔難
作者: Ann201403    時間: 21-4-1 15:37

前幾日收到優才Offer,依家有D心大心細,唔知邊間好,優才前三年要坐校車,之後可以行路去番學,又有一條龍中學 ...

我會簡優才!高小後方便,冇升中壓力!

作者: taklei    時間: 21-4-1 16:05

如果有優才 offer, 上咗家長課,應該比較清楚優才係點,最緊要揀適合自己小朋友
如果純粹講升中,入咗TSL,實有學生係最低嗰20%,入唔到B1中學,自己 take risk la

作者: mcl203    時間: 21-4-1 16:14

就算係優才小學家長,有冇留意中六點解得返咁少學生呢?~~~

作者: Jean1769    時間: 21-4-1 16:44

mcl203 發表於 21-4-1 16:14
就算係優才小學家長,有冇留意中六點解得返咁少學生呢?~~~

why

作者: elsa007    時間: 21-4-1 17:14

回覆 mcl203 的帖子

我都想知點解,可否分享一下?只知小學以前係收4班,升中收出面唔知幾多呢?
作者: WONGKACA    時間: 21-4-1 17:57

我真心想不到要放棄陳守仁的理由...
作者: Jean1769    時間: 21-4-1 18:16

如果兩間都有offer,我一定會揀優才。一條龍仲要band 1B仲要有potential再上,睇唔到唔揀的理由。

利申:兩間都有offer但最終無reg

作者: mcl203    時間: 21-4-1 18:21

elsa007 發表於 21-4-1 17:14

我都想知點解,可否分享一下?只知小學以前係收4班,升中收出面唔知幾多呢? ...

我都唔知點解,只係提出一個考慮點,見不少準用家想法係一讀12年,但事實現在係似乎一定%係11年內離開~~~

作者: babysharkshark    時間: 21-4-1 18:23

我同你有同一困惑,相反係我係收到Tsl call,本身已準備讀優才。

又相反係我住旺角,優才初小可行番學,但小四開始遠。

我哋唔係博中學入更好嘅b1a,中四左右會回流返加拿大唔會香港考公開試。本身優才就輕鬆讀到中學,Tsl就再要玩升中。但Tsl語境好,返外國升學又好似好啲,不過怕呈分壓力。老公話如果升中都係一間同優才banding差唔多,不如同一班同學一齊讀10年就算

作者: babysharkshark    時間: 21-4-1 18:25

補充: 但問起家長前輩,大家都建議陳守仁,因為我小朋友英文好

作者: elsa007    時間: 21-4-1 18:37

我之前見到有資料係寫中學學生4班只有90幾個,有些優小學生也會去協恩 女拔德望等校,但具體唔知點,但最近兩年,優中似乎對外招生大概30-40個(見到升中派位有人講)
作者: HappyCheerBaby    時間: 21-4-1 18:40

兩間都係好學校,讀得舒服又唔使煩中學就可以考慮優才,如果要有更好中學成績,真係要考慮TSL。當年有依間offer, 就放棄優才, 之後再放棄TSL。
作者: Babyfungmama    時間: 21-4-1 18:57

回覆 babysharkshark 的帖子

英文好,又想去外國,選陳守仁會係明智決擇
作者: babychan123    時間: 21-4-1 19:47

我哋會選優才,一條龍b1b中學。最大原因是小朋友升中時間正值反叛期,同一間學校同一班朋友無咁易學壞。

作者: bird06    時間: 21-4-1 20:19

如果升中後都係留香港,我會揀優才,本身條龍唔差,進可攻退可守。雖則陳守仁可上望B1A, 但唔想做最尾20%,呢六年都要努力讀書,發掘課外活動。

雖然讀龍都要溫書,但壓力大不同,好似呢一兩年停課,100%龍完全唔駛煩呈分。

利申:舊年冇TSL, 有GT正取,最後冇讀

作者: 小加子    時間: 21-4-1 20:21

我會揀優才,成個小學階段舒服好多

作者: jennylady    時間: 21-4-1 23:06

回覆 hkgod3000 的帖子

一定GT有龍揀龍
Tsl marketing 好咋

作者: mcl203    時間: 21-4-2 11:42

elsa007 發表於 21-4-1 18:37

我之前見到有資料係寫中學學生4班只有90幾個,有些優小學生也會去協恩 女拔德望等校, ...

坊間討論去邊間邊間,最重要似乎係,有幾個可以去,係成績或體藝,係咪年年都可以有人去,呢啲先係重點。坊間不時嘅論點,係曾經發生過~~~

作者: mcl203    時間: 21-4-2 11:46

TSL,回歸現實,不論成績好與不好,但人哋升讀1仔率係好,入1A中學亦係多嘅。至於,是否尾20-30%,當你位處於此,邊間中學都係近乎接近結果,讀完12年都未必有改變現象。所以,宜想想自己諗法!~~~

作者: cy372818    時間: 21-4-2 12:51

個人感覺,上咗兩堂優才家長課後,我會揀TSL

作者: Jean1769    時間: 21-4-2 15:19

cy372818 發表於 21-4-2 12:51
個人感覺,上咗兩堂優才家長課後,我會揀TSL

why?

作者: PJ媽咪    時間: 21-4-2 17:39

回覆 cy372818 的帖子

哈哈,同感!第一堂開始已經麻麻地⋯⋯
作者: 2013skc    時間: 21-4-2 18:30

梗係揀優才
係tsl 谷完,係咪有信心一定升到band 1B 以上中學?
優才有ib, 而且成績都1A-1B

作者: cxyu841216    時間: 21-4-2 18:48

回覆 cy372818 的帖子

agree, 印象麻麻,有D鼓弄玄虛
作者: cxyu841216    時間: 21-4-2 18:52

回覆 2013skc 的帖子

根據hkpapa升中版band 1a,b,c分類,優才dse成績數據介於band 1b-c之間,絕對冇有D網站寫的band 1A-b,去升中版問問便知。
作者: Forgetmenot999    時間: 21-4-2 18:54

babysharkshark 發表於 21-4-1 18:23
我同你有同一困惑,相反係我係收到Tsl call,本身已準備讀優才。

又相反係我住旺角,優才初小可行番學,但 ...

話唔定樓主喺小學階段中途決定移民英國呢!咁之後優才或任何一間學校band 1A嘅中學都唔關你事。依家就算現任家長當初幾咁有大志入讀DB DG,中途難保定唔順香港政治氣候而決定移民英國嘅圍數都唔少,計我話打好英文底子方便將來溶入他鄉最實制

作者: mcl203    時間: 21-4-2 21:01

2013skc 發表於 21-4-2 18:30
梗係揀優才
係tsl 谷完,係咪有信心一定升到band 1B 以上中學?
優才有ib, 而且成績都1A-1B

TSL,似乎唔算係好谷嘅小學喎~~~

作者: Babyfungmama    時間: 21-4-2 21:02

有幾個朋友讀 TSL都話唔谷,功課適中,學生又乖,用英語溝通
作者: bluestar3000    時間: 21-4-2 21:28

如果TSL收咗嘅話,小朋友能力一定唔會差,因為以我所見話谷嘅學校通常都只係小朋友比較慢熱,同埋我都有印象睇過優才嘅成績應該唔係band1頭學校。
作者: 2013skc    時間: 21-4-2 22:49

cxyu841216 發表於 21-4-2 18:52

根據hkpapa升中版band 1a,b,c分類,優才dse成績數據介於band 1b-c之間,絕對冇有D網 ...

GT 開左ib, 所以成績較好的大都讀ib
而dse 成績亦keep 到有band 1A-1B

作者: karenaleung    時間: 21-4-2 23:03     標題: 回覆樓主:

如果滿足於優才條龍,就選優才。
個人會投TSL一票,大有機會升上比優才更好或同級的中學。
看家長的期望及對小朋友的能力信心有多少。

作者: cxyu841216    時間: 21-4-2 23:15

冇開辦ib前,dse成績都只係band 1b-c,從來都冇過band 1A-b, 去升中版睇下往年統計的成績便知
作者: ddtt347    時間: 21-4-3 11:53

有兄姐在讀TSL的家庭,為細佬妹揀優才,因為有中學back up成個小學壓力細好多。如果只有一個小朋友,家庭資源精力可以全力支持,讀任何一間學校都不成問題。

作者: rinarina    時間: 21-4-9 00:03

我地前年考到TSL 就放棄咗,因我覺得要做頭50%的競爭大,但我研究過,尾20%入李國寶及NPL 機會是大的。如果呢兩間你可以接受的話,其實TSL是揀得過。
作者: taklei    時間: 21-4-9 23:05

bird06 發表於 21-4-1 20:19
如果升中後都係留香港,我會揀優才,本身條龍唔差,進可攻退可守。雖則陳守仁可上望B1A, 但唔想做最尾20%, ...

NLP 及李國寶上年升中係大戶,不過大部份都係 B1, 成績的確幾吸引

作者: lulaby    時間: 21-4-15 23:28

babysharkshark 發表於 21-4-1 18:23

又相反係我住旺角,優才初小可行番學,但 ...

其實優才絕對唔係輕鬆讀,中數課程深,家長involvement 非常大,都有project要做,佢係有唔少才華班,但成日都唔中第一志願,學校最近仲買左switch 比學生小息玩,但好多野要家長跟,老師虛假!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5