教育王國

標題: 上智VS藍田聖保祿 二選一? [打印本頁]

作者: bigpig4    時間: 21-4-1 11:37     標題: 上智VS藍田聖保祿 二選一?

如果上智同藍田聖保祿,交通唔係問題,你哋會點揀?(學術丶入U率邊間高D呢?)

作者: chasedream    時間: 21-4-1 11:43

bigpig4 發表於 21-4-1 11:37
如果上智同藍田聖保祿,交通唔係問題,你哋會點揀?(學術丶入U率邊間高D呢?)
...

入U率好像上智高些。
我會選上智,不是只是入U率高,而是我覺得藍田st paul校規太嚴太奇怪,而且上智校服好睇,女喜歡哪間?
入U率可看big exam網站。

作者: tpmon    時間: 21-4-1 12:33

...

兩間都是津校,自行結果昨天已出,怎2選1?

除非樓主的孩子不是今年升中。

作者: gracelam    時間: 21-4-1 12:40

...

小五生?

我揀上智

作者: keio    時間: 21-4-1 13:10

tpmon 發表於 21-4-1 12:33

如果同時自一自二都收就要揀啦

作者: tpmon    時間: 21-4-1 13:12

keio 發表於 21-4-1 13:10

同時自1、自2正取生,就會入自1,遊戲規則無得揀。

作者: YmOra    時間: 21-4-1 13:14

...

上智

作者: gracelam    時間: 21-4-1 13:25

keio 發表於 21-4-1 13:10

無得揀,一定去自一嗰間

一定去自一
一定去自一
一定去自一

除非去直資中學

作者: bigpig4    時間: 21-4-1 13:27

chasedream 發表於 21-4-1 11:43
入U率好像上智高些。
我會選上智,不是只是入U率高,而是我覺得藍田st paul校規太嚴太奇怪,而且上智校服 ...

請問藍田聖保祿校規點樣奇怪法?
有冇咩例子?

作者: bigpig4    時間: 21-4-1 13:28

tpmon 發表於 21-4-1 12:33

係呀,想做定功課先!

作者: bigpig4    時間: 21-4-1 13:29

gracelam 發表於 21-4-1 12:40
小五生?

我揀上智

點解你會揀上智呢?
係咪學術好啲定係有其他原因?

作者: joannemak    時間: 21-4-1 13:35

2間都係好學校,我會睇路程方便度去揀,始終女仔太遠返學擔心啲

作者: joannemak    時間: 21-4-1 13:36

bigpig4 發表於 21-4-1 13:27
有冇咩例子?

一向係嚴校,唔知依家係咪,以前我讀係超嚴

作者: gracelam    時間: 21-4-1 13:36

bigpig4 發表於 21-4-1 13:29
點解你會揀上智呢?
係咪學術好啲定係有其他原因?

有好幾位資深網友囡囡讀上智,睇佢哋comments係不錯,而且上智數學科DSE成績非常出色,甚至好過好多男校,數理科成績好的囡囡不妨試試。

其實我另外喜歡上智原因係無其他天主教女校咁不合時宜的死板及嚴謹。

作者: bigpig4    時間: 21-4-1 13:37

joannemak 發表於 21-4-1 13:35
2間都係好學校,我會睇路程方便度去揀,始終女仔太遠返學擔心啲

呢個都係考慮之一!

作者: bigpig4    時間: 21-4-1 13:38

joannemak 發表於 21-4-1 13:36
一向係嚴校,唔知依家係咪,以前我讀係超嚴

原來你係舊生,多謝你嘅意見

作者: bigpig4    時間: 21-4-1 13:41

gracelam 發表於 21-4-1 13:36
有好幾位資深網友囡囡讀上智,睇佢哋comments係不錯,而且上智數學科DSE成績非常出色,甚至好過好多男校, ...

係呀其實我都覺得天主教學校好多比較守舊,你唔講都唔知原來上智呢方面會好啲

作者: ilmsc    時間: 21-4-1 15:28     標題: 回覆樓主:

上智數學成績好好,相信有一定原因是學校訓練有系統

作者: joannemak    時間: 21-4-1 15:53

bigpig4 發表於 21-4-1 13:38
原來你係舊生,多謝你嘅意見

如果冇大改變,St Paul英文係好好嘅

作者: Lsfjoey    時間: 21-4-1 16:49

上年尾聽過上智講座, 校長提過學校會選擇英語文能力強的學生, 當然中/數成績都係會睇, 但比較注重英文科成績,學生比較讀書型,係好勤力讀書果種, 因為我果日去學校交Form時見到學生會自己坐埋一邊讀書既, 上智既成績應該較高
作者: chasedream    時間: 21-4-1 16:51

bigpig4 發表於 21-4-1 13:27
有冇咩例子?

要擦令對鞋 學校有條校規,係返學對皮鞋一定要擦到令立立,仲要反哂光個隻,如果唔係就要即刻擦番乾淨,唔乾淨唔俾走. 朝早唔可以係藍田麥記等人, 放學唔可以係藍田麥記食野 銀包要跟身, 唔係就記名 D 排隊要係3分鐘之內排好, 排唔好個d 會俾人截住 唔可以著住校服係學校範圍外用mobile & 拮魚蛋

網上講,我覺得太奇怪,本身有考慮,之後見到就唔考慮

作者: lisablackpink    時間: 21-4-1 17:15

我都係藍祿舊生, 校規真係好嚴, 每日morning assembly都會唱hymn, 唱得細聲要再唱過, 大熱天時都係咁話, 仲有好中意要人排隊, recess要排, lunch time完左要排, 又上又落, 逼人要落樓唔可以留o係課室休息 (明明校舍鬼咁細)

數完一大輪, 都要讚一句藍祿英語環境係幾好既.
作者: joannemak    時間: 21-4-1 17:24

lisablackpink 發表於 21-4-1 17:15
我都係藍祿舊生, 校規真係好嚴, 每日morning assembly都會唱hymn, 唱得細聲要再唱過, 大熱天時都係咁話, 仲 ...

師妹(我估係)你好,係好多規矩

但連我呢啲成績差嘅學生,對比外面嘅人,原來已經好好多

作者: bananaGi    時間: 21-5-20 13:24

joannemak 發表於 21-4-1 17:24

個個都係級一二入去... 點會差呢

作者: Poyau    時間: 21-5-20 14:13

bananaGi 發表於 21-5-20 13:24
個個都係級一二入去... 點會差呢

生源點計都係B1
雖自行3成 大抽獎佔多數無分A/B/C

作者: bananaGi    時間: 21-5-20 16:19

Poyau 發表於 21-5-20 14:13

生源點計都係B1

數據上係....

但係我心底覺得都係級頭人only

作者: bananaGi    時間: 21-5-20 16:20

lisablackpink 發表於 21-4-1 17:15
我都係藍祿舊生, 校規真係好嚴, 每日morning assembly都會唱hymn, 唱得細聲要再唱過, 大熱天時都係咁話, 仲 ...

呢位姊妹, 如果你有女, 會否想佢都入st paul?

作者: Poyau    時間: 21-5-20 19:37

bananaGi 發表於 21-5-20 16:19
數據上係....

但係我心底覺得都係級頭人only

B1C生未必越級挑戰藍祿
係咁就大抽獎收B1A/B多

作者: tavia_yy    時間: 21-5-20 22:13

joannemak 發表於 21-4-1 17:24

我都係舊生。仲有另一個好深刻印象的校規,就係條裙唔可以太短,短少少都唔得。有同學要跪喺地下比主任度裙,我好記得呢個情境。雖然我覺得校規好嚴,但我都讀得好開心。

作者: JojoDad    時間: 21-5-21 08:30

我自己係男生,中學都讀有D名氣天主教男校,藍田SP我都有去聽過講座,校舎唔太細吖,以上安排我地男校都一樣,唔見有乜投訴。LTSP同CWBSPCS係姊妹校,兩間加埋校友會歷史長久龐大,畢業後將來會有個不錯的人脈網絡,對自己發展及下一代絕對有用,SPCS同LTSP都是我想女兒S2插班心人儀女中。
作者: lisablackpink    時間: 21-5-21 10:45

JojoDad 發表於 21-5-21 08:30
我自己係男生,中學都讀有D名氣天主教男校,藍田SP我都有去聽過講座,校舎唔太細吖,以上安排我地男校都一 ...

我讀既時候新翼仲未起好, F.6-7冇自己班房, 而家班房可能夠, 但open area都係太少, 籃球場都冇喎, 咁都叫唔細?

作者: lisablackpink    時間: 21-5-21 10:49

bananaGi 發表於 21-5-20 16:20
呢位姊妹, 如果你有女, 會否想佢都入st paul?
如果我有女, 都會了解下而家學校仲係咪當年咁守舊 (希望唔係啦) 如果成績好可以揀到sps, 代表仲可以有大把選擇  sps未必會係我首選

作者: vvmakyy    時間: 21-5-21 11:42

宜家已經有d改咗啦, recess已經唔使再排隊,但係朝早同lunch照舊要排, 其實大熱天時就唔好排啦,免得學生中暑

作者: bananaGi    時間: 21-5-21 11:47

vvmakyy 發表於 21-5-21 11:42
宜家已經有d改咗啦, recess已經唔使再排隊,但係朝早同lunch照舊要排, 其實大熱天時就唔好排啦,免得學生中暑 ...

校舍真係細左啲⋯⋯⋯

作者: lisablackpink    時間: 21-5-21 11:58

vvmakyy 發表於 21-5-21 11:42
宜家已經有d改咗啦, recess已經唔使再排隊,但係朝早同lunch照舊要排, 其實大熱天時就唔好排啦,免得學生中暑 ...

我認為lunch都冇需要排吧...下午真的好熱, 都讀中學了, 教導學生自律準時回班房不是更好嗎?

作者: HK-MAN    時間: 21-5-21 13:23

Poyau 發表於 21-5-20 19:37
B1C生未必越級挑戰藍祿
係咁就大抽獎收B1A/B多
想請教B1C 唔敢越級挑戰原因是?
作者: lisablackpink    時間: 21-5-21 13:31

HK-MAN 發表於 21-5-21 13:23
請教一下點解B1C成績可以挑戰B1A學校的原因是?

作者: HK-MAN    時間: 21-5-21 14:05

lisablackpink 發表於 21-5-21 13:31
請教一下點解B1C成績可以挑戰B1A學校的原因是?

B1 生就可以報名,B1C 學生都會進步,我係想知是否大部份B1C學生入讀都跟唔上.
作者: Y2kqk    時間: 21-5-21 17:29

兩間也差不多,看住在邊決定
作者: Poyau    時間: 21-5-21 17:57

HK-MAN 發表於 21-5-21 13:23

是否越級每人有不同考慮例如
程度深會否讀得吃力?
由小學上游變中下游有否心理壓力?
......

作者: HK-MAN    時間: 21-5-21 18:11

Poyau 發表於 21-5-21 17:57
是否越級每人有不同考慮例如
程度深會否讀得吃力?
由小學上游變中下游有否心理壓力?
明白!
作者: bananaGi    時間: 21-7-6 17:06

我自己係男生,中學都讀有D名氣天主教男校,藍田SP我都有去聽過講座,校舎唔太細吖,以上安排我地男校都一 ...
入唔入到?
作者: Jean1769    時間: 21-7-6 18:08

你問問銅鑼灣st paul當唔當另外兩間st paul係姊妹學校

銅鑼灣st paul當自己獨立的,唔信你問問d學生

作者: hk51113973    時間: 21-7-9 01:29     標題: 回覆樓主:

說實在,二間的學術水準都差不多! 二間都是天主教BAND 1A女校! 但一間在藍田,一間在石硤尾。若是住區外,論交通會以上智較好,因在地鐵站側。 論校舍和附近環境則st Paul較優。

作者: Face3366    時間: 21-7-9 07:37

Jean1769 發表於 21-7-6 18:08
你問問銅鑼灣st paul當唔當另外兩間st paul係姊妹學校

銅鑼灣st paul當自己獨立的 ...
咁又係,窮親戚邊有人認識吖。
作者: Face3366    時間: 21-7-9 07:42

其他學校唔知,我女學校歷屆入得藍田聖保祿或上智的都係級15~20開外。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5