教育王國

標題: 基崇 vs 播道 [打印本頁]

作者: Balleys    時間: 21-3-31 20:07     標題: 基崇 vs 播道

家住鰂魚涌, 究竟應該點揀好, 希望大家畀啲意見!
作者: Poyau    時間: 21-3-31 20:19

Balleys 發表於 21-3-31 20:07

播道DSE往績較佳
不過基崇高中將有IAL

作者: elbar    時間: 21-3-31 20:51

播道  

作者: Balleys    時間: 21-3-31 21:00

覺得基崇的十二門徒計畫幾好!
作者: discovery-chan    時間: 21-3-31 21:23

回覆 Balleys 的帖子

邊間call 你waiting?

作者: Balleys    時間: 21-3-31 21:38

回覆 discovery-chan 的帖子

今日下午收到播道call waiting。要決定明日一早去唔去注册!仲以為係自一call我!

作者: CathyChan1126    時間: 21-3-31 23:17     標題: 回覆樓主:

播道

作者: Balleys    時間: 21-3-31 23:26

聽聞播道校風唔太嚴謹,唔知有冇人可以分享一吓?
作者: conniewktang    時間: 21-4-1 08:54

我覺得基崇會谷,當年:

圖片附件: myimage.jpg (21-4-1 08:54, 590.37 KB) / 下載次數 24
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU4MjM3fDMyN2Y5YzhkfDE3MTcyMDE1NzV8MA%3D%3D

作者: conniewktang    時間: 21-4-1 08:56

conniewktang 發表於 21-4-1 08:54
我覺得基崇會谷,當年:

基崇早年DSE唔掂,衹好勸退學生,就知學校的辦學態度!現在更要谷成績,唔知又會點。基崇只b2!

作者: conniewktang    時間: 21-4-1 08:59

Poyau 發表於 21-3-31 20:19
播道DSE往績較佳
不過基崇高中將有IAL

IAL只是marketing 策略,真正可以讀也許只佔學生人數的少數。

作者: LGarden    時間: 21-4-1 09:25

conniewktang 發表於 21-4-1 08:54
我覺得基崇會谷,當年:
呢間學校、經歷過佢上年收生程序已感覺到佢講一套、做一套。
作者: Balleys    時間: 21-4-1 09:29

回覆 LGarden 的帖子

可否講吓原因?
作者: balint    時間: 21-4-1 11:40

最後選左邊間呢?
作者: balint    時間: 21-4-1 11:42

請問谷主播道是否2月27日interview?
作者: conniewktang    時間: 21-4-1 12:55

基X用家講:除男、女搞關係外,學生亦經常在校內賭博。
(利申:我兒子完成小五後,已於2020年8月入讀美式國際學校Grade Six,即中一)。

作者: Balleys    時間: 21-4-1 20:35

回覆 balint 的帖子

同阿仔傾過,最後佢決定留返响基崇。唔想講住係因為有咁多負面評語,好似揀錯咗!因為播道好似冇乜負面評價!
作者: Balleys    時間: 21-4-1 20:36

balint 發表於 21-4-1 11:42
請問谷主播道是否2月27日interview?
係呀!
作者: hugub    時間: 21-4-1 21:03

有位人仕今日不停散播TTCA既負面消息,根本係道聽途說

我係前用家但佢講既野我仔完全冇經歷過,亦冇同學經歷過
作者: kudon    時間: 21-4-1 21:04

Balleys 發表於 21-4-1 20:35
回覆 balint 的帖子

同阿仔傾過,最後佢決定留返响基崇。唔想講住係因為有咁多負面評語,好似揀錯咗!因為 ...

緊係揀基崇啦,播道小學一級五班,上到中學又係一級五班,外來生根本好難融入去。

其實盧校長唔好下下要質滿30幾人一班,只要提升班學生上 band 1水平,到時小學部嘅生源自然提升,就唔駛成日 call waiting啦

作者: hugub    時間: 21-4-1 21:05

TTCA既老師同學生亦師亦友,我仔6年TTCA生活日日都好enjoy...DSE考21分,所以放心去啦,我話既
作者: balint    時間: 21-4-1 22:37

回覆 Balleys 的帖子

謝謝回覆!我覺得小朋友鍾意最緊要!加油!
作者: Happykidss    時間: 21-4-1 23:11

播道最近兩年 D SE 都好似四分或以上 有 50+%崇真一般推斷都是 30+% 分別都不少

不過播道以前 都是band2 然後慢慢 升呢

題外問 崇真 i a l 可以有多少學生修讀呢?

作者: chanwendy    時間: 21-4-2 11:03

Happykidss 發表於 21-4-1 23:11
播道最近兩年 D SE 都好似四分或以上 有 50+%崇真一般推斷都是 30+% 分別都不少

不過播道以前 都是band2  ...
IAL最多一半學生。
作者: Happykidss    時間: 21-4-2 14:28

chanwendy 發表於 21-4-2 11:03
IAL最多一半學生。
請問是那一年那一級開始呢
作者: cowboybaby    時間: 21-4-2 17:07

elbar 發表於 21-3-31 20:51
播道

你意思係播道好定麻麻地?可否分享下,thanks

作者: 小時了了    時間: 21-4-2 17:14

Happykidss 發表於 21-4-1 23:11

不過播道以前 都是band2  ...

教育局規定,中學辦DSE 課程而同時兼辦IAL/IB....課程的話,讀DSE 課程學生數量必須51%以上, 讀 IAL/IB ……學生數量必須49%以下, 但每間學校自己設定限制讀 IAL/IB 學生 數量 quota唔一樣的。
IAL     :S5 & S6
IGCSE: S4

作者: chanwendy    時間: 21-4-2 22:40

Happykidss 發表於 21-4-2 14:28
請問是那一年那一級開始呢
今年的中四級, 在中五時可以選讀 IAL.
作者: Balleys    時間: 21-4-2 23:22

見到大家對基崇都有不同見解及分享,十分感謝。但我都希望有人可以分享一吓對於播道校風嘅見解。
雖然現在已成定局,但如果播道真係好好,可能七月再去 叩門都未定。

作者: rachel1224    時間: 21-4-5 21:09

Balleys 發表於 21-4-2 23:22
見到大家對基崇都有不同見解及分享,十分感謝。但我都希望有人可以分享一吓對於播道校風嘅見解。
雖然現在 ...
我囡現在是播道小六生,有冇嘢可以幫到你?^^
作者: cacathepanda    時間: 21-4-6 22:13

rachel1224 發表於 21-4-5 21:09

你好,阿仔將會中一插班入來,只怕佢唔適應,想問問上堂氣氛是嚴肅定係輕鬆?佢哋習慣同老師互動的。

程度有無教深呢?多測驗考試嗎?

謝謝妳

作者: masterunion    時間: 21-4-8 18:23

Balleys 發表於 21-4-2 23:22
雖然現在 ...
來緊應該好多學校都會開始番面授... 樓主不妨睇睇兩校既處理安排, 依家既環境我自己覺得校方既反應亦係重要的
另外同小朋友再觀察同了解下2間學校... 如果小朋友之後仍然想去播道試既... 試下都好丫.. 2間都係好學校

利申: 我係基崇初中用家

作者: balint    時間: 21-4-8 22:05

回覆 cacathepanda 的帖子

你好呀!我仔仔9月都入讀播道!多多指教!
作者: cacathepanda    時間: 21-4-8 23:41

balint 發表於 21-4-8 22:05
回覆 cacathepanda 的帖子

你好呀!我仔仔9月都入讀播道!多多指教!

Hi, 你好,多多指教

作者: rachel1224    時間: 21-4-11 17:24

cacathepanda 發表於 21-4-6 22:13
你好,阿仔將會中一插班入來,只怕佢唔適應,想問問上堂氣氛是嚴肅定係輕鬆?佢哋習慣同老師互動的。

程 ...

我聽我囡分享,整體都係輕鬆和開心,但當中也有比較嚴肅的老師。

以小學部來講,程度比一般津小深少少,平常會keep住有小測,默書唔計分入成績表,考試每個學期一次(即一年兩次)。

作者: cacathepanda    時間: 21-4-11 23:35

rachel1224 發表於 21-4-11 17:24
我聽我囡分享,整體都係輕鬆和開心,但當中也有比較嚴肅的老師。

以小學部來講,程度比一般津小深少少, ...

謝謝妳的回覆 阿仔學校無測驗,平時不用温書,所以比較懶散……咁佢要適應了

作者: Balleys    時間: 21-4-11 23:51

妳好,多謝妳嘅分享。但係我係想知道播道書院,即係中學部嘅情況和校風。
定係妳嘅意思係中學嘅情況同小學係一模一樣?
希望妳可以講吓學校整體嘅評價,特別係中學生嘅品格同埋學校處理學生問題嘅方法。
謝謝。

作者: rachel1224    時間: 21-4-25 12:47

Balleys 發表於 21-4-11 23:51
妳好,多謝妳嘅分享。但係我係想知道播道書院,即係中學部嘅情況和校風。
定係妳嘅意思係中學嘅情況同小學 ...

中學部就不是太清楚了,因為我囡囡都係嚟緊9月才升中一呢。
但中小應該分別唔大,都係同一批學生。
小學部校風很好,我猜中學也不會差吧。

作者: zhaifufu    時間: 21-4-25 15:33

我絕對唔同意,我大仔播道小六,今年原校升中,弟弟考唔到播道,大抽獎去左紅馬,紅馬的課程比播道實在是難多了,我真想去搵校長收番細仔,真的受不了傳統教學了

作者: kudon    時間: 21-4-25 23:22

播道教學手法的確活動好多,而且多互動,唔似一d學校咁死板

作者: Macy    時間: 21-5-10 18:18

難揀! 近,比較重要。 始終升中學,需要多些時間作各方面的預備。 基崇校風純樸。 基崇和播道,兩間學校不同教學模式和學風。 播道由英小去中4+4+4 的結構,所以不同。播道老師關愛和用心設計校本課程,算是傳統混合互動,近年谷得黎學生受落,算進取的新派直資。至於,播中重視咗教學生累積自己學習心得,學術風氣強,重閱讀。老師又不放棄學生果一種。 (如兩間選擇,恭喜,就要睇喜歡邊種和地點)

作者: chantelle321    時間: 21-6-28 17:15

rachel1224 發表於 21-4-5 21:09

知唔知中學部讀書氣氛如何?謝謝

作者: JojoDad    時間: 21-6-29 09:58

kudon 發表於 21-4-1 21:04
緊係揀基崇啦,播道小學一級五班,上到中學又係一級五班,外來生根本好難融入去,就算係 band 2生都唔應 ...
呢類直資梗要睇住條收生數啦。
作者: JojoDad    時間: 21-6-29 10:32

chantelle321 發表於 21-6-28 17:15
知唔知中學部讀書氣氛如何?謝謝

在此想分享一些不一定啱聽的睇法。六年happy school 小學,非傳統教法,小朋友成長係開心D,我女兒都因此自信提升不少,可是能升到傳統B1AB學校(不是龍校)就不太容易了,始終B1AB校為6年後DSE而收苗子的。到了中學,學校目標好清晰,為6年DSE而努力,否則又被D乜乜3322幾多%的統計評頭品足了,所以一定谷好D成績,直資唔掂就要你退學費事影響總體。問問家長,如果你仍抱著小朋友中學happy的心態,相信校方不會太認同,除非你打算中三四後就放洋,咁happy 態度無問題;但如果你打算留港砌DSE, 係無得hea 嘅,因為DSE係同全香港學生互揪嘅。
作者: chantelle321    時間: 21-6-29 10:57

JojoDad 發表於 21-6-29 10:32
在此想分享一些不一定啱聽的睇法。六年happy school 小學,非傳統教法,小朋友成長係開心D,我女兒都因此 ...

我是想小朋友由小一開始打好學術基礎,上到中學全力向DSE方向進發,想了解一下播道書院中學部氣氛係點。有聽過話播道書院中學部氣氛比較鬆散,因為沒有呈分試的壓力,所以想了解多一些。

作者: hkpapa852    時間: 21-6-29 11:00

zhaifufu 發表於 21-4-25 15:33
我絕對唔同意,我大仔播道小六,今年原校升中,弟弟考唔到播道,大抽獎去左紅馬,紅馬的課程比播道實在是 ...
紅馬課程比播道深?
官校無教深無教快,如果侓淺過官校,能力成疑。

作者: JojoDad    時間: 21-6-29 14:54

chantelle321 發表於 21-6-29 10:57
我是想小朋友由小一開始打好學術基礎,上到中學全力向DSE方向進發,想了解一下播道書院中學部氣氛係點。有 ...
你目標都咁清晰咯,咪入間認真D,谷少少嘅讀咯,不過要有心理準備要陪伴6年架,小學嘅話。
作者: zhaifufu    時間: 21-6-29 23:48

hkpapa852 發表於 21-6-29 11:00
紅馬課程比播道深?
官校無教深無教快,如果侓淺過官校,能力成疑。

英小和中文小學無法比較,我只是覺得紅馬一個星期不停默書測驗,我溫得很辛苦

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5