教育王國

標題: SPCS vs HY vs MCS [打印本頁]

作者: Sheep06    時間: 21-3-31 14:29     標題: SPCS vs HY vs MCS

代朋友問,因有 HY 和 SPCS offer,今天有幸中了 MCS請教各位選校排序。
考慮時要留意那些事項。
而且想請教各位,每間學校中三選科的自由度,是否競爭很 劇烈,才揀到自己心儀科目。
求大家给予意見,感謝!

作者: Yanamami    時間: 21-3-31 14:33

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3817125

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3851000

作者: hkpapa852    時間: 21-3-31 14:48

Sheep06 發表於 21-3-31 14:29
代朋友問,因有 HY 和 SPCS offer,今天有幸中了 MCS請教各位選校排序。
考慮時要留意那些事項。
而且想請 ...
呢3間我會揀修女
作者: Sheep06    時間: 21-3-31 14:51

hkpapa852 發表於 21-3-31 14:48
呢3間我會揀修女
是否指 MCS? 點解,thanks
作者: Sheep06    時間: 21-3-31 15:01

Yanamami 發表於 21-3-31 14:33
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3817125

https://www.edu-kingdom.com/forum. ...
thanks
作者: hkpapa852    時間: 21-3-31 15:09

Sheep06 發表於 21-3-31 14:51
是否指 MCS? 點解,thanks
去到呢種級數學校, 其實都係靠自己居多
同MCS比, HYS相對係較蝕底, 因為成績差距不大, 又係只得DSE, 甚至高中選科可能MCS仲多D選擇
如果想高中走其它路線, SPCS就值得考慮. 不留意SPCS主要係文科成績較理想

作者: medicine    時間: 21-3-31 15:14

hkpapa852 發表於 21-3-31 14:48
呢3間我會揀修女
甘邊三間先會唔做修女?
作者: Sheep06    時間: 21-3-31 15:15

hkpapa852 發表於 21-3-31 15:09
去到呢種級數學校, 其實都係靠自己居多
同MCS比, HYS相對係較蝕底, 因為成績差距不大, 又係只得DSE, 甚至高 ...
thankyou
作者: mcl203    時間: 21-3-31 15:31

medicine 發表於 21-3-31 15:14
甘邊三間先會唔做修女?

HYS咪唔使囉,基督教~~~

作者: SuLuLu    時間: 21-3-31 17:12

Spcs ... 整體感覺好,揀科比較有彈性。資源比MCS好。始終直資,考過程交book reports, self intro, 顯示家長都緊張小朋友。MCS派位始終會入到些特別人。

HY排名好似比較高。但如樓主說揀科比較競爭大。

Spcs 感覺貴族,女仔斯文。校服好靚,哈哈。
作者: 222magmag    時間: 21-3-31 17:15

SuLuLu 發表於 21-3-31 17:12
Spcs ... 整體感覺好,揀科比較有彈性。資源比MCS好。始終直資,考過程交book reports, self intro, 顯示 ...
贊成。三間成績差唔多。都係計整體感覺鍾唔鍾意。我也投SPCS.
揀科一定SPCS好。

作者: mcl203    時間: 21-3-31 17:15

Spcs ... 整體感覺好,揀科比較有彈性。資源比MCS好。始終直資,考過程交book reports, self intro, 顯示 ...

MCS得17個街位,仲未算可控生源?~~~

作者: 222magmag    時間: 21-3-31 17:22

反而最不贊成MCS.   近年覺得無咁進取。始終直資進取一點。
作者: b3410    時間: 21-3-31 17:24

三間各有各好,排位真係好難排。
真係要睇小朋友意願,家庭教育方向,太多個人因素。
不如講下樓主朋友自己揀校注重哪些?
睇下如何去match

如果擔心揀科自由度,小朋友依家有冇心儀科目?
可能更加方便其他家長俾意見。

作者: 222magmag    時間: 21-3-31 17:30

佢咁叻,waiting SPCC or DGS ??? 可能會有更多的offer.
作者: SuLuLu    時間: 21-3-31 17:35

222magmag 發表於 21-3-31 17:30
佢咁叻,waiting SPCC or DGS ??? 可能會有更多的offer.
係喎。再等埋放假後,隨時又有電話
作者: Sheep06    時間: 21-3-31 17:50

b3410 發表於 21-3-31 17:24
三間各有各好,排位真係好難排。
真係要睇小朋友意願,家庭教育方向,太多個人因素。
不如講下樓主朋友自己 ...

其實小朋友對三間了解不深
地點、學費不是考慮範圍
家長不是很谷,孩子叻,有自學能力
擔心中三選科時競爭太激烈
心倾向揀理科

作者: Sheep06    時間: 21-3-31 17:52

thanks
作者: Sheep06    時間: 21-3-31 17:52

222magmag 發表於 21-3-31 17:15
贊成。三間成績差唔多。都係計整體感覺鍾唔鍾意。我也投SPCS.
揀科一定SPCS好。
...
thanks
作者: mcl203    時間: 21-3-31 17:54

Sheep06 發表於 21-3-31 17:50
地點、學費不是考慮範圍

女仔讀女校仲擔心選科問題?除咗HYS有比較高限制~

作者: Sheep06    時間: 21-3-31 17:55

222magmag 發表於 21-3-31 17:30
其實我都覺得 waiting 有機會,不過現階段要盡快決定3揀1
作者: SuLuLu    時間: 21-3-31 17:57

地點、學費不是考慮範圍
正常小朋友真的不太清楚。揀科亦言之過早。幸福是地點學費不是問題。還是投SPCS

作者: 222magmag    時間: 21-3-31 18:00

mcl203 發表於 21-3-31 17:54
女仔讀女校仲擔心選科問題?除咗HYS有比較高限制~
真HY揀科比較競爭大。
作者: Sheep06    時間: 21-3-31 18:03

222magmag 發表於 21-3-31 18:00
真HY揀科比較競爭大。
唔知 MCS 揀科情況如何?在 EK 好少關於 MCS 揀科的 post,希望有人分享
作者: 222magmag    時間: 21-3-31 18:04

為什麼現在才選?SPCS應該已註冊。協恩是呢星期才call ??  
反正緣份也先註冊了spcs, 就spcs
作者: 222magmag    時間: 21-3-31 18:05

叻仔叻女總是有這樣的煩惱
作者: Sheep06    時間: 21-3-31 18:08

222magmag 發表於 21-3-31 18:04
為什麼現在才選?SPCS應該已註冊。協恩是呢星期才call ??  
反正緣份也先註冊了spcs, 就spcs  ...
SPCS 已註冊,如果選其餘兩間要抽飛
作者: jli008    時間: 21-3-31 18:09

作者: YolandaTam    時間: 21-3-31 18:11

地點、學費不是考慮範圍

受唔受到谷,怕人鬧嗎?如果唔受得就唔好入HYS啦!HYS高中  chem 相當多功課十分谷,老師好注重補底。phy老師就好嚴,女仔當男仔咁鬧,性格唔夠 tough 好易捱唔住。

作者: Sheep06    時間: 21-3-31 18:14

jli008 發表於 21-3-31 18:09
回覆 Sheep06 的帖子

我估SPCS選科選擇性會多於MCS吧~~~~你應該係問孩子喜歡讀邊間先係.
請問MCS 揀科怎樣的,可否分享,thanks
作者: Sheep06    時間: 21-3-31 18:15

YolandaTam 發表於 21-3-31 18:11
受唔受到谷,怕人鬧嗎?如果唔受得就唔好入HYS啦!HYS高中  chem 相當多功課十分谷,老師好注重補底。phy ...
明白,原來這樣的,thanks
作者: babieblue    時間: 21-3-31 18:17

Sheep06 發表於 21-3-31 14:29
考慮時要留意那些事項。
而且想請 ...

本身 音樂、體育有冇preference ? 會否考慮中學中段海外升學?小朋友性格是否遇强愈強型?

作者: Sheep06    時間: 21-3-31 18:20

babieblue 發表於 21-3-31 18:17
本身 音樂、體育有冇preference ? 會否考慮中學中段海外升學?小朋友性格是否遇强愈強型?
...
音樂、体育冇 preference中學未有打算海外升學
會遇強愈强
但也怕選科太大競爭

作者: SLHongkonger    時間: 21-3-31 18:26

私心投 SPCS 一票

因為校服好靚

作者: 222magmag    時間: 21-3-31 18:35

SLHongkonger 發表於 21-3-31 18:26
私心投 SPCS 一票

因為校服好靚
三間也好,MCS揀科無資料。但SPCS一定ok,我估自度應該比MCS好。
校服靚,女仔靚。哈哈,

作者: Spiderphant    時間: 21-3-31 18:42

spcs
作者: 222magmag    時間: 21-3-31 19:00

DGS call waiting 中。看看緣份吧!她已經好叻了。希望樓主朋友有好消息。
作者: Bluegene    時間: 21-3-31 19:01

YolandaTam 發表於 21-3-31 18:11
受唔受到谷,怕人鬧嗎?如果唔受得就唔好入HYS啦!HYS高中  chem 相當多功課十分谷,老師好注重補底。phy ...
我覺得冇理由仲要怕,升左上中學,到中四開始,不用再諗保護佢哋,要學識面對挑戰。現在讀書將來工作也要
作者: 222magmag    時間: 21-3-31 19:04

Bluegene 發表於 21-3-31 19:01
我覺得冇理由仲要怕,升左上中學,到中四開始,不用再諗保護佢哋,要學識面對挑戰。現在讀書將來工作也要 ...
也是。不過我個女中三也好細咁。揀科都有同父母研究。
作者: Bluegene    時間: 21-3-31 19:16

地點、學費不是考慮範圍

HY除 Chem 外,唔覺要爭。兩班 Chem 72位,加上有人唔揀,近半級可選。
作者: Bluegene    時間: 21-3-31 19:28

222magmag 發表於 21-3-31 19:04
也是。不過我個女中三也好細咁。揀科都有同父母研究。
我不是說怕揀科,我是說不要怕老師惡,我反而怕老師 hea
揀科當然要父母的智慧 :)

作者: YolandaTam    時間: 21-3-31 19:31

Bluegene 發表於 21-3-31 19:01
我覺得冇理由仲要怕,升左上中學,到中四開始,不用再諗保護佢哋,要學識面對挑戰。現在讀書將來工作也要 ...

你無講錯,但唔係每個同學捱得住 phy 老師嗰種令人完全無地自容嘅鬧法㗎。有同學俾 phy 老師的咗出 lab 門口 5分鐘後 drop 咗呢科。

作者: Bluegene    時間: 21-3-31 19:38

YolandaTam 發表於 21-3-31 19:31

你無講錯,但唔係每個同學捱得住 phy 老師嗰種令人完全 ...
可能佢一開始已經衝動揀錯。年輕人現在衝動退出也正常

作者: SuLuLu    時間: 21-3-31 20:46

看來,大部分人like SPCS n HY.  無乜人提MCS.
不過今日自行有MCS, 強。
朋友女揀了MCS n YWG兩間也沒有。HY,DGS也waiting。全部有2nd in. 現只有GH.  希望有其他消息。有時考學校都是睇緣份。
有SPCS已經很好。
作者: SuLuLu    時間: 21-3-31 20:48

你無講錯,但唔係每個同學捱得住 phy 老師嗰種令人完全 ...
呢個PHY老師好出名喎!
作者: babieblue    時間: 21-3-31 21:30

HY 係咪淨係得一班physics ?

作者: YolandaTam    時間: 21-3-31 21:37

babieblue 發表於 21-3-31 21:30
HY 係咪淨係得一班physics ?

係得一組,唔叫一班:因為編班係跟排名唔係跟科,每班都可能有人修 phy。

作者: babieblue    時間: 21-3-31 21:41

Sheep06 發表於 21-3-31 18:20
音樂、体育冇 preference中學未有打算海外升學
會遇強愈强
但也怕選科太大競爭

呢三間不相伯仲地好
入到是但一間都要開香檳

作者: SuLuLu    時間: 21-3-31 21:50

babieblue 發表於 21-3-31 21:41
呢三間不相伯仲地好
入到是但一間都要開香檳
很用心的分析
作者: behappydad    時間: 21-3-31 22:22

222magmag 發表於 21-3-31 17:22
反而最不贊成MCS.   近年覺得無咁進取。始終直資進取一點。

MSC 近年公佈成績資料少之有少

另外兩間成績一定越級勁,但壓力相對高。HY 似比較好動,SPSC 似比較文靜

作者: 222magmag    時間: 21-3-31 22:27

behappydad 發表於 21-3-31 22:22
MSC 近年公佈成績資優少之有少

另外兩間成績一定越級勁,但壓力相對高
也同意。都係嗰句三間都好。個人揀SPCS
作者: jli008    時間: 21-4-1 12:23

作者: YolandaTam    時間: 21-4-1 12:29

jli008 發表於 21-4-1 12:23
現在比以前分太多,以前簡單理科或文科,所以可能直資這方面好些.我們沒有想太多煩瑣事情,選科這方面最主要都 ...

政府宣佈停辦組合科學同綜合科學。
後者本來係協恩同學文中有理或搏理科時守尾門嘅選擇,而家......

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2037249/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E9%AB%98%E4%B8%AD4%E6%A0%B8%E5%BF%83%E7%A7%91%E4%B8%8B%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E8%B5%B7%E5%84%AA%E5%8C%96-%E5%81%9C%E8%BE%A6%E7%B5%84%E5%90%88%E5%8F%8A%E7%B6%9C%E5%90%88%E7%A7%91%E5%AD%B8%E5%85%A9%E7%A7%91

作者: Sheep06    時間: 21-4-1 12:53

現在比以前分太多,以前簡單理科或文科,所以可能直資這方面好些.我們沒有想太多煩瑣事情,選科這方面最主要都 ...
我是想問揀中四科目有冇限制,如果某些科限了人數,班数,或者要求學生達到什麼成績才可揀什麼科之類
作者: b3410    時間: 21-4-1 12:57

你囡囡開始今年揀科?學校有冇出通告如何安排?可以幫一下心儀MCS的家長。

作者: kwokyk    時間: 21-4-1 14:25

校園氣氛亦很重要,SPCS 是首間増設國安法課程 中學

作者: Mommy-Maggie    時間: 21-4-1 14:39

選SPCS 吧,有IGCSE 或 DSE 選擇,始終直資多資源過津校

作者: Yo119yo119    時間: 21-4-1 21:19     標題: 回覆樓主:

有自學能力就
SPCS>MCS>HY

作者: SuLuLu    時間: 21-4-2 08:43

SPCS > MCS > HY
作者: jli008    時間: 21-4-2 09:13

作者: jli008    時間: 21-4-2 09:14

作者: Bluegene    時間: 21-4-4 16:42

咁佢係惡但教得到學生,Y記轉嚟的同學話佢之前個 physics 老師講完一大輪,全班冇人明,教得好差。
作者: YolandaTam    時間: 21-4-4 16:51

Bluegene 發表於 21-4-4 16:42
咁佢係惡但教得到學生,Y記轉嚟的同學話佢之前個 physics 老師講完一大輪,全班冇人明,教得好差。 ...

我聽我女同佢啲同學講同你講嘅真係幾唔同吓,佢哋大部分人都唔敢唔留心聽書,仲有補習,但補咗都大半班人唔合格可能你哋級啲同學聰明啲啩?
其實真唔知問題出喺邊度,始終讀嗰個唔係我,我無法評論

作者: behappydad    時間: 21-4-4 17:12

地點、學費不是考慮範圍

孩子叻,放心比孩子選

作者: Bluegene    時間: 21-4-4 17:24

YolandaTam 發表於 21-4-4 16:51

我聽我女同佢啲同學講同你講嘅真係幾唔同吓,佢哋大部分 ...

你講緊你女個級physics 大半班failed? 但考 DSE出嚟成績好喎。
我女冇讀 physics, 只係聽下同學講。不過知Y記更差。

作者: YolandaTam    時間: 21-4-4 18:31

Bluegene 發表於 21-4-4 17:24
你講緊你女個級physics 大半班failed? 但考 DSE出嚟成績好喎。
我女冇讀 physics, 只係聽下同學講。不過知 ...

係呀,唔合格家常便飯

作者: JR東日本    時間: 21-4-4 20:40

Mommy-Maggie 發表於 21-4-1 14:39
選SPCS 吧,有IGCSE 或 DSE 選擇,始終直資多資源過津校

IGCSE 是一定要考的嗎?

作者: xiaoniuniu    時間: 21-4-4 21:04

從網上看到SPCS初中差不多覆蓋了高中課程包括物理化學生物等課程,協恩和女拔都沒有在初中開這麼多課程,這樣初中會不會比較辛苦

作者: bbc2018    時間: 21-4-5 17:34

JR東日本 發表於 21-4-4 20:40
F.4 全級要考IGCSE, S6 有2班考GCE, 其他考DSE
作者: JR東日本    時間: 21-4-5 19:23

xiaoniuniu 發表於 21-4-4 21:04
從網上看到SPCS初中差不多覆蓋了高中課程包括物理化學生物等課程,協恩和女拔都沒有在初中開這麼多課程,這 ...

form幾開始讀phy Chem bio呢?一定要讀還是選修的呢?

作者: Bluegene    時間: 21-4-5 20:02

xiaoniuniu 發表於 21-4-4 21:04
從網上看到SPCS初中差不多覆蓋了高中課程包括物理化學生物等課程,協恩和女拔都沒有在初中開這麼多課程,這 ...

HYS 在F2已分開教 Phy Chem Bio. 最近初中又改番用課本唔用校本教材,但係加入 STEM。
作者: xiaoniuniu    時間: 21-4-5 20:03

Bluegene 發表於 21-4-5 20:02
HYS 在F2已分開教 Phy Chem Bio.

謝謝回覆

作者: xiaoniuniu    時間: 21-4-5 20:04

JR東日本 發表於 21-4-5 19:23
form幾開始讀phy Chem bio呢?一定要讀還是選修的呢?

不清楚中一,中二,中三怎麼分配課程,只是從網上查看到初中課程範圍很廣

作者: bbc2018    時間: 21-4-6 11:21

xiaoniuniu 發表於 21-4-5 20:04
不清楚中一,中二,中三怎麼分配課程,只是從網上查看到初中課程範圍很廣
...

SPCS 中一、二IS,中三才分開3科

作者: chunlamwin    時間: 21-4-6 17:53

SPCS 早上開始上課時間是八點嗎?
MCS 也同樣是八點嗎?

作者: SLHongkonger    時間: 21-4-6 18:54

chunlamwin 發表於 21-4-6 17:53

SPCS 8am

作者: anitamos    時間: 21-4-6 21:58

chunlamwin 發表於 21-4-6 17:53

mcs 要7:55分之前入校門
8am 開始timetable

作者: chunlamwin    時間: 21-4-6 22:24

anitamos 發表於 21-4-6 21:58

mcs 要7:55分之前入校門

謝謝分享

作者: alrightxx_    時間: 21-4-22 15:58

JR東日本 發表於 21-4-4 20:40

是 中四一定要考

作者: alrightxx_    時間: 21-4-22 16:00

JR東日本 發表於 21-4-5 19:23

SPCS 中二選課for IGCSE (中三中四讀)中四再選課 for DSE or GCE (中五中六讀)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5