教育王國

標題: 港同 vs 赤提 [打印本頁]

作者: Gaigaiho    時間: 21-3-17 11:53     標題: 港同 vs 赤提

大家好

女兒兩間都收到Offer,女兒成績b1A,英文比較好,性格活潑好動,之前讀ib小學
本身住九龍區,知道小朋友返赤提起碼要一個半小時,返港堂可以慳返一半時間,如果撇除交通呢個因素,大家會點樣比較同埋點揀呢?

謝謝解答

作者: SLHongkonger    時間: 21-3-17 11:58

你係唔係指你女 收到港同 赤提的offer ?

作者: gw2014    時間: 21-3-17 12:10

請問港同係幾號2nd int 及收到offer?
作者: Gaigaiho    時間: 21-3-17 12:13

三月頭收到赤提Offer,三月中收到港同Offer,上週六second in
作者: SLHongkonger    時間: 21-3-17 12:16

Gaigaiho 發表於 21-3-17 12:13
三月頭收到赤提Offer,三月中收到港同Offer,上週六second in

Vote for 港同

因為交通問題

2間中學俾我感覺 成績唔會差好遠
英文語境都差唔多
咁睇交通 係比較重要的關鍵之一
赤提除非係會住宿 否則你住九龍 日日咁長途跋涉去返學好辛苦

作者: Poyau    時間: 21-3-17 12:37     標題: 回覆樓主:

港同DSE成績亮麗 地鐵可達
SSC有IB 成績幾好 另外有寄宿
如將來打算海外留學 亦可考慮

作者: gervase    時間: 21-3-17 14:15

其實想問一下, 係咪諗住出國讀書嘅學生先會選擇SSC呢?
作者: SLHongkonger    時間: 21-3-17 14:28

gervase 發表於 21-3-17 14:15
其實想問一下, 係咪諗住出國讀書嘅學生先會選擇SSC呢?

應該話SSC 考IB 方便出國讀書搵大學
同埋佢有得住宿舍 亦可以係出國前先訓練左小朋友獨立先

作者: Childhoodpapa    時間: 21-3-17 14:54

上星期我也面對這個問題,港同感覺高一線,但最後選SSC。IB、住宿舍係最大原因,亦沒有想出國讀書,只想給孩子體驗另一種生活/學習模式。
如果不住宿舍,不讀IB,我會選港同。

作者: Kiki_chan    時間: 21-3-17 14:56

SSC吸引好多
作者: b3410    時間: 21-3-17 15:34

唔知你哋將來打算讀IB還是DSE?
如果DSE,中文程度如何?

如果中文夠好,也打算讀DSE,可能港同適合一些。畢竟成績也不錯,交通節省時間。

作者: gracelam    時間: 21-3-17 15:35

Gaigaiho 發表於 21-3-17 11:53
大家好

女兒兩間都收到Offer,女兒成績b1A,英文比較好,性格活潑好動,之前讀ib小學

港同

作者: sonyumd    時間: 21-3-17 16:28

每年SSC都會寄申請表給港同小學一些成績好或有特殊技能畢業生的。學費可能全免。但結果。。。。自己諗。
作者: joycechanwy    時間: 21-3-17 16:51

港同收生要求高好多,DSE成績亦較住,一定選港同。不過如果想小朋友將來出國留學,就SCC啦。我朋友的兩個仔SCC讀到中三便去英國,佢哋好多同學都係讀讀下就走。至於宿舍,也不是個個小朋友也喜歡。佢哋SCCP小六住左一年,之後中學死都吾肯再住了。
作者: mcl203    時間: 21-3-17 17:31

SLHongkonger 發表於 21-3-17 12:16
Vote for 港同

因為交通問題

語境應該平均SSC高啲瓜,若只計考卷就可能差唔多~~~

作者: mikalaw    時間: 21-3-17 17:53

港同難入啲,學費又算平,交通又方便啲,除非你好想你個女住宿舍。你放棄港同應好多人多謝你。
作者: 0801    時間: 21-3-17 18:10

應該咁講,如果小朋友中文程度好,又打算一心讀DSE就揀港同好。SSC的學生英文水平較高,朋友女兒小三由救恩轉港同,心想有一條龍,所以更難考都考入港同插班小四,但其媽咪表示女兒英文這幾年退步了,但就很多projects要做。如果想多一個選擇IB,就SSC, 不過要視乎地點問題。
作者: Gaigaiho    時間: 21-3-17 18:14

十分感激咁多位意見,其實本人都係偏向港同,因為又唔捨得個女住宿舍,唔住宿舍交通又真係應付唔黎,其實大少少真係好大機會出國,但係唔諗得咁多,咁長遠,應該都係選擇港同,再次感謝咁多位嘅意見
作者: elbar    時間: 21-3-17 20:05

Gaigaiho 發表於 21-3-17 11:53
大家好

港同  

作者: gervase    時間: 21-3-18 00:24

如果小朋友係女仔, 唔捨得咁細個比佢住宿舍, 點都應該畀佢去港同, 就算SSC有ib都係咁話
作者: JojoDad    時間: 21-3-18 10:27

回覆 gervase 的帖子

我係個傳統的daddy, 女仔我會prefer elegance 啲赤提,因為始終有歷史啲。而且有歷史的中學校友會脈絡好好多,將來會好有幫助,這點不說港同不好,但始終學校約30年光景,校友會人脈成就未夠赤提。所以如果撇除交通問題,我會選赤提。但交通的確係個問題。

作者: kwunpa    時間: 21-3-19 00:32

回覆 JojoDad 的帖子

港同應該 20年左右。赤提多富豪校友,校友籌款港同一定無得比。

作者: kwunpa    時間: 21-3-19 05:38

呢兩間我都中意,學術成績亦不相伯仲,確實難揀。
港同優勢
1  學費較平
2  交通方便
3  學生對學校好有歸屬感
4  英文語境好

赤提優勢
1  高中有IB(好重要)
2  有宿舍
3  校園無敵
4   有歷史,傳統名校,校友網絡好
5  有全職留學顧問協助學生海外升學(好多人忽略此點),港同係老師兼任

另外是一間有宗教,一間無宗教。

作者: poonseelai    時間: 21-3-19 06:42

kwunpa 發表於 21-3-19 05:38
港同優勢
1  學費較平

點解有ib係好重要?

作者: tpmon    時間: 21-3-19 08:48

Gaigaiho 發表於 21-3-17 18:14
十分感激咁多位意見,其實本人都係偏向港同,因為又唔捨得個女住宿舍,唔住宿舍交通又真係應付唔黎,其實大 ...

2間都是港島南區,你會否搬屋就囡囡返學?

作者: tpmon    時間: 21-3-19 08:52

poonseelai 發表於 21-3-19 06:42
點解有ib係好重要?

IB 不是間間直資中學有得讀,這是一項賣點。如家長想孩子讀IB,這點當然重要。

今年入讀港同書院,仍未有得讀lB。

作者: 靜靜媽    時間: 21-3-19 09:34

b3410 發表於 21-3-17 15:34
唔知你哋將來打算讀IB還是DSE?
如果DSE,中文程度如何?
講中關鍵問題:中文程度。

之前讀IB小學,如果中文冇另外加強,讀DSE課程會好難。

比較DSE成績,港同明顯超越赤提。

作者: kwunpa    時間: 21-3-19 10:40

poonseelai 發表於 21-3-19 06:42
點解有ib係好重要?
嗯……因為……DSE 本來就好好,尤其是中文科,而舊年開始改革得更好……你懂的
作者: kwunpa    時間: 21-3-19 10:42

靜靜媽 發表於 21-3-19 09:34

請問你有赤提 DSE 數據?
作者: Childhoodpapa    時間: 21-3-19 11:46

回覆 kwunpa 的帖子

從SSC 網頁睇, HKDSE - Core subjects at 3322  or better 係 95%,這絕對是一個卓越的成績。只是SSC 沒有太多資料公佈,所以一般也不太清楚

很多B1學校,也未必有這個成績

作者: phinarto    時間: 21-3-19 15:18

Gaigaiho 發表於 21-3-17 18:14
十分感激咁多位意見,其實本人都係偏向港同,因為又唔捨得個女住宿舍,唔住宿舍交通又真係應付唔黎,其實大 ...
如果想出國,一定SSC. 咁耐歷史的名校,第時在社會人脈網絡會好些。
作者: poonseelai    時間: 21-3-19 15:20

kwunpa 發表於 21-3-19 10:42
請問你有赤提 DSE 數據?

2019-20 school report

圖片附件: 16161384191748128160192548146474.jpg (21-3-19 15:20, 154.64 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU4MDU5fDYxZjMwMWJmfDE3MTY5MzEwNDl8MA%3D%3D

作者: poonseelai    時間: 21-3-19 15:21

kwunpa 發表於 21-3-19 10:40
嗯……因為……DSE 本來就好好,尤其是中文科,而舊年開始改革得更好……你懂的 ...

唔懂呀

作者: poonseelai    時間: 21-3-19 15:22

tpmon 發表於 21-3-19 08:52
IB 不是間間直資中學有得讀,這是一項賣點。如家長想孩子讀IB,這點當然重要。

今年入讀港同書院,仍未有 ...

好奇什麼類型學生會考 ib Eng B SL

圖片附件: 16161385724967116443255880819527.jpg (21-3-19 15:22, 137.42 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU4MDYwfGQwNTFlNTY5fDE3MTY5MzEwNDl8MA%3D%3D

作者: Childhoodpapa    時間: 21-3-19 17:27

回覆 poonseelai 的帖子

這只是DSE 2級或以上比率,核心科目平均有98.95% ,已經非常之高!
但很多家長喜歡用4+ / 5+ 來比較,而SSC 沒有公怖,所以很難確實地比較!
以3322論,SSC 95% 港同 78.3%

作者: kwunpa    時間: 21-3-19 21:58

poonseelai 發表於 21-3-19 15:20
2019-20 school report
謝謝。不過對港同赤提呢類水平的學校, 2222率參考意義不大。最好睇5+%及入大學情況。

作者: mcl203    時間: 21-3-20 01:52

Childhoodpapa 發表於 21-3-19 17:27

這只是DSE 2級或以上比率,核心科目平均有98.95% ,已經非常之高!

都要留意一下,港同332233係71.3%,即係介乎3322和332233少咗7%~~~

作者: cafeva    時間: 21-3-20 08:07

原來港同3322咁低
作者: poonseelai    時間: 21-3-20 08:34

kwunpa 發表於 21-3-19 21:58
謝謝。不過對港同赤提呢類水平的學校, 2222率參考意義不大。最好睇5+%及入大學情況。
...

赤提 school report 有列出入大學情況,有興趣去睇下

作者: bobbob    時間: 21-3-20 11:24

靜靜媽 發表於 21-3-19 09:34

點明顯超前法?
作者: bobbob    時間: 21-3-20 11:26

Childhoodpapa 發表於 21-3-19 17:27

再上一年ssc有話過所有subject level 5+ around 40%,以ek standard計已經接近1a
作者: cafeva    時間: 21-3-20 11:26

kwunpa 發表於 21-3-19 05:38
港同優勢
1  學費較平
港同英文語境好嗎?
作者: Poyau    時間: 21-3-20 11:32

kwunpa 發表於 21-3-19 21:58
...

赤提2020年88%升讀本地/海外學位

畢業生出路 (p.21)
本地學位 69 (56.6%)
海外學位 38 (31.1%)
本地其他課程 11 (9.0%)
海外其他課程 3 (2.5%)
重讀/自修 1 (0.8%)
總數: 122人 (100%)

Important Documents
https://www.ssc.edu.hk/en/site/view?name=Download+Area

School Report 2019-2020
https://www.ssc.edu.hk/uploads/files/Download%20Area/School%20Report%202019-20(v.2).pdf

作者: kwunpa    時間: 21-3-20 17:19

bobbob 發表於 21-3-20 11:26
再上一年ssc有話過所有subject level 5+ around 40%,以ek standard計已經接近1a

我所知過去幾年 英文5+係>40%,如果整體5+都有40%,就唔止 1A, 應該係接近1AA(全港頭20位)水平。

作者: kwunpa    時間: 21-3-20 17:50

cafeva 發表於 21-3-20 11:26
港同英文語境好嗎?

應該係 local school 中最好頭幾間之一。
佢比其他學校多 native speaker 老師,而且唔止教英文科,其他老師的英文口語水平都比較好,可能因為學校歷史短,唔似其他學校有一班英文講得較差的老油條老師。學生普遍口語水準亦十分高。

DSE 英文科成績男女校黎講係全港頭3位,SPCC 最好,之後就係港同同赤提(兩間差不多,5+都係接近50%),其餘接近或超過50%都係純男校或女校。

作者: Poyau    時間: 21-3-20 17:59

kwunpa 發表於 21-3-20 17:19
我所知過去幾年 英文5+係>40%,如果整體5+都有40%,就唔止 1A, 應該係接近1AA(全港頭20位)水平。
...

赤提2019年校務報告寫5+近40%

Important Documents
https://www.ssc.edu.hk/en/site/view?name=Download+Area

School Report 2018-2019 (p.9)
https://www.ssc.edu.hk/uploads/files/School%20Report%202018-19%20%28R1%29.pdf

"Among the 72 students who sat the HKDSE, 90% have received Bachelor degree offers with close to 40% of the subject entries awarded Level 5 or above."

作者: chanshadow    時間: 21-3-20 18:27

【名校偷拍醜聞】聖士提反七人設四鏡頭偷拍 外洩雲端片段遭揭發

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... D%E6%8F%AD%E7%99%BC

作者: chanshadow    時間: 21-3-20 18:38

我有朋友子女讀聖士提反, 近年成績下降, 開IB遮醜, 但IB 同DSE 成績都比預期差, 最後主要靠好多家長有錢送晒去外國讀D二三流大學. 而且學生D德行每下愈況, 上文偷拍事件係一例證, 如果你個係女, 仲比佢去寄宿, 你怕唔怕好快做亞婆

另外港同成績同赤聖比可見下榜, 可信度極高:
https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp ... rder=band&asc=0

作者: joycechanwy    時間: 21-3-20 19:00

kwunpa 發表於 21-3-20 17:19
...
想請教SSC DSE 5+的成績可以係邊度睇到?如果係5+有40%,咁即係同神校同級,咁SSC其實都好勁喎。
作者: chanshadow    時間: 21-3-20 19:05

港同早已榮升南區成績No.1, 10幾年歷史咁短已經去到全港頭30名, 曾經仲上過頭20內, 好多傳統名校都被比下去. 佢地雖然未開國際課程, 但有不少畢業生用DSE都入到劍橋, 牛津, Imperial, 反觀赤聖就算有IB, 又唔覺入過d咩英美嘅 top U. 赤聖成績仲越嚟越差, 就嚟跌出全港頭100
作者: chanshadow    時間: 21-3-20 19:14

回覆 joycechanwy 的帖子

港同最新一年成績, D 5+ %好勁:

https://www.hkugac.edu.hk/f/news/650/1820/HKDSE_2020_v2.pdf

而且出完狀元後成日有榜眼, 舊年又有兩名:

【DSE2020】港大同學會書院誕2名DSE榜眼 男榜眼看報章專欄學英文或棄讀醫
https://topick.hket.com/article/2703039/%E3%80%90DSE2020%E3%80%91%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%90%8C%E5%AD%B8%E6%9C%83%E6%9B%B8%E9%99%A2%E8%AA%952%E5%90%8DDSE%E6%A6%9C%E7%9C%BC%E3%80%80%E7%94%B7%E6%A6%9C%E7%9C%BC%E7%9C%8B%E5%A0%B1%E7%AB%A0%E5%B0%88%E6%AC%84%E5%AD%B8%E8%8B%B1%E6%96%87%E6%88%96%E6%A3%84%E8%AE%80%E9%86%AB

作者: Babyarsene    時間: 21-3-20 20:06

chanshadow 發表於 21-3-20 18:38
我有朋友子女讀聖士提反, 近年成績下降, 開IB遮醜, 但IB 同DSE 成績都比預期差, 最後主要靠好多家長有錢送 ...

呢啲我有個朋友咩咩咩,好多時喺出offer時會出現,仲要冇得fc (emoji)

作者: kwunpa    時間: 21-3-20 20:07

如果比學生成績,intake 肯定港同好,升中時考過兩間都知,港同收生成績要求高,絕大部分係 b1a, 聖提就大部分 b1a-b1b, 少部份 b1c-b2a。
至於公開試成績, SSC 有IB, 好難比。 DSE 方面,SSC 無公開 4+,5+%, 港同就好透明。我知過去幾年 SSC 英文科5+ >40%, 同港同差不多,英文科應該打平手。有網友話 SSC 舊年整體 5+都有 40%,如果係真,呢個係b1aa水平,全港頭20以內,跟港同差不多。

入大學率方面,SSC 過去兩年畢業生有 degree offer ~90%,包括香港及海外大學,呢個比率屬 b1a 級別。印象中,港同畢業生如果留學,絕大部分去英國,SSC 雖然都係大部分人去英國,但多d 人去美國及其他國家。

尖子方面,一般人以入醫科數量做指標。SSC 舊年有 5個人入醫科(3 HKU, 2CU)。曾肇添DSE成績公認係全港十大,但舊年入醫科都係得 4個(1 HKU, 3CU)。港同我唔知,有無網友供料?

作者: mcl203    時間: 21-3-20 20:33

SSC歷史都係放洋率高嘅學校,教學模式亦比較西化,收生取向亦有少許分別,不可能去直接比較HKUGA吧~~~

作者: Poyau    時間: 21-3-20 20:45

kwunpa 發表於 21-3-20 20:07
如果比學生成績,intake 肯定港同好,升中時考過兩間都知,港同收生成績要求高,絕大部分係 b1a, 聖提就大 ...

港同2020年港大醫科3個取錄 中大無

https://www.hkugac.edu.hk/f/news/651/1834/JUPAS_2020_v2.pdf

作者: kwunpa    時間: 21-3-20 22:51

回覆 chanshadow 的帖子

無所謂啦!Big exam 排喇沙,男拔仲後過迦密主恩,旅港開平;前年就話培正全港第三。😂
可信度極高喔!🤭

作者: Childhoodpapa    時間: 21-3-20 23:14

chanshadow 發表於 [url=tel:21-3-20 18]21-3-20 18[/url]:

其實這單醜聞已經發生在幾年前,學校沒有掩藏或私下處理而交比警方跟進,明顯是單一事件,也不是持續發生,怎可以説 “ 每下愈況 “ 呢?

另外,坊間的學校排名,我相信現今嘅家長也不會100%相信,大多以DSE成績評估出來,更何況一些中學沒有公佈出來!

港同透明度高,可以評估為1B-1A,但SSC 只公佈2級或以上嘅成績,就憑這個2級成績可以評為1B ? 我覺得係B1A添!
可以信以為真? (其實我也想知 SSC 4+ 5+ 成績!)

作者: kwunpa    時間: 21-3-20 23:37

chanshadow 發表於 21-3-20 19:05
港同早已榮升南區成績No.1, 10幾年歷史咁短已經去到全港頭30名, 曾經仲上過頭20內, 好多傳統名校都被比下去 ...

我一直都話港同係好野,不過南區第一就唔好攞出黎講,中西區就話姐🤭

你質疑 SSC IB 有無入過牛劍?嗱!我話你知,2017年SSC 第一屆IB畢業生已經有人入劍橋。
至於DSE 及會考年代,都有唔止一個入牛劍。

好多香港人以為最勁係牛劍,其實二次大戰後美國大學已經全面超越英國大學,無計,英國無錢,牛劍講師薪金都唔夠香港一個大學助教多,叻的英國學者都走去美國大學教,尤其是理工科。

知唔知而家外國最熱門科目係邊科?係電腦,尤其是 AI 有關,只係香港家長個個要仔女入醫科。而電腦系尤其是AI 研究,知唔知全世界最有名係邊間大學?係 Stanford !  SSC 2018年就有一個 DSE 畢業生入 咗Stanford  電腦系。你問我,我就答咗啦!咁容許我問返你,請問過去5年,有幾多港同畢業生入美國 top tier 大學電腦系?幾多入 Stanford ?

順便話埋你知,就算係英國,AI 研究最犀利的都唔係牛劍,係蘇格蘭的愛丁堡大學。對眼唔好只係識得睇牛劍,睇唔起其他大學,更加唔好睇唔起其他中學。

作者: bobbob    時間: 21-3-21 00:32

joycechanwy 發表於 21-3-20 19:00
想請教SSC DSE 5+的成績可以係邊度睇到?如果係5+有40%,咁即係同神校同級,咁SSC其實都好勁喎。 ...
神校5+點止40%呀
作者: joycechanwy    時間: 21-3-21 07:27

bobbob 發表於 21-3-21 00:32
神校5+點止40%呀
因為我見除了SPCC,其他神校5+都好似係四十幾%,如果SSC有40%,咁都好好。
想問問,SSC有沒有叩門的?因我之前沒有報,不過如果係佢DSE成績出眾,又有IB選,也可以比小朋友寄宿,我覺得都幾值得。

作者: cindychow80    時間: 21-3-21 09:53

joycechanwy 發表於 21-3-21 07:27
因為我見除了SPCC,其他神校5+都好似係四十幾%,如果SSC有40%,咁都好好。
想問問,SSC有沒有叩門的?因我之 ...

SSC我Reject咗,都內心糾結過幾日,我查唔到過往詳細成績係因素之一

作者: 王家爸爸    時間: 21-3-21 10:56

Poyau 發表於 21-3-17 12:37
港同DSE成績亮麗 地鐵可達
SSC有IB 成績幾好 另外有寄宿
如將來打算海外留學 亦可考慮
SSC既DSE成績無咁亮麗,可能只係唔少人無讀到畢業。

作者: 王家爸爸    時間: 21-3-21 11:00

SSC出國率高,所以其實唔可以直接比較。情況同傳統名校一樣,唔少叻人走去 Cardiff 之類既頂級 Sixth Form College 讀 A-Level。SSC 既出國比例可能比著名既傳統名校更多。

作者: mcl203    時間: 21-3-21 11:06

王家爸爸 發表於 21-3-21 11:00
SSC出國率高,所以其實唔可以直接比較。情況同傳統名校一樣,唔少叻人走去 Cardiff 之類既頂級 Sixth Form  ...

準確捕捉!所以,中學會否放洋,我估係其中一個重點,英語適應性理應比港同高~~~

作者: Poyau    時間: 21-3-21 13:07

王家爸爸 發表於 21-3-21 10:56
SSC既DSE成績無咁亮麗,可能只係唔少人無讀到畢業。

SSC 放洋比例高應對成績有影響
中一收5班約200人
中六畢業12X人 流失率差不多4成

作者: lililibb    時間: 21-3-21 15:23

我都放棄左SSC
作者: 王家爸爸    時間: 21-3-22 09:10

mcl203 發表於 21-3-21 11:06
準確捕捉!所以,中學會否放洋,我估係其中一個重點,英語適應性理應比港同高~~~
...
對,如果諗住中學會放洋,SSC應該係最好既選擇;如果唔諗住放洋,港同更適合。
作者: mcl203    時間: 21-3-22 09:24

王家爸爸 發表於 21-3-22 09:10
對,如果諗住中學會放洋,SSC應該係最好既選擇;如果唔諗住放洋,港同更適合。 ...

所以,硬要取SSC和MSS呢啲傳統又流失率高嘅中學,又唔太會係市場補返貨,係不可能直接比較同級嘅中學,都係睇返家長為子女追求嘅升學路如何。又不過,一定存在某些家長嘅偏向認為,讀唔掂要走囉~~~

作者: kwunpa    時間: 21-3-22 11:07

SSC 以往有叩門的,到時留心學校網頁啦!

作者: JojoDad    時間: 21-3-22 11:20

chanshadow 發表於 21-3-20 19:05
港同早已榮升南區成績No.1, 10幾年歷史咁短已經去到全港頭30名, 曾經仲上過頭20內, 好多傳統名校都被比下去 ...
唔係話港同唔好,的確是好校。可大家想想,收好苗子,種植落好養料,就好大機會有好收成,不單學校要有心,學生也要是B1料子才有大機會的。
作者: PTL_L    時間: 21-3-22 11:39

mcl203 發表於 21-3-22 09:24
所以,硬要取SSC和MSS呢啲傳統又流失率高嘅中學,又唔太會係市場補返貨,係不可能直接比較同級嘅中學,都 ...

Mss keep住每年差不多走3成幾人,「走」大部分指升讀海外學校。
作者: Childhoodpapa    時間: 21-3-22 11:49

王家爸爸 發表於 21-3-22 09:10
對,如果諗住中學會放洋,SSC應該係最好既選擇;如果唔諗住放洋,港同更適合。 ...
其實我已註冊 SSC, 亦沒有諗住會放洋。畢業生有degree offer ~90%,本地學位亦有~57%。這個比率亦不錯吖! 之前有網民話,舊年有5個入醫科, 成績絕對亮麗!
作者: cafeva    時間: 21-3-22 11:50

mcl203 發表於 21-3-22 09:24
所以,硬要取SSC和MSS呢啲傳統又流失率高嘅中學,又唔太會係市場補返貨,係不可能直接比較同級嘅中學,都 ...

做乜又提MSS? 都唔關事

作者: cafeva    時間: 21-3-22 11:51

Childhoodpapa 發表於 21-3-22 11:49
其實我已註冊 SSC, 亦沒有諗住會放洋。畢業生有degree offer ~90%,本地學位亦有~57%。這個比率亦不錯吖!  ...
比我都會揀SSC.

作者: missmasl    時間: 21-3-22 12:05

回覆 cafeva 的帖子

其實主要都要問一下小朋友喜歡那一間,另外每間都有支持者....
作者: PTL_L    時間: 21-3-22 12:08

cafeva 發表於 21-3-22 11:51
比我都會揀SSC.
我以為你會揀港同tim
作者: mcl203    時間: 21-3-22 12:09

cafeva 發表於 21-3-22 11:50

如雨雷同,實屬巧合~~~

作者: cafeva    時間: 21-3-22 12:19

PTL_L 發表於 21-3-22 12:08
我以為你會揀港同tim

教育既野... 我都係鍾意有返D'歷史'既學校.
學習模式又係另一考慮.
所以我好鍾意妳果間

作者: Childhoodpapa    時間: 21-3-22 12:25

JojoDad 發表於 21-3-22 11:20
唔係話港同唔好,的確是好校。可大家想想,收好苗子,種植落好養料,就好大機會有好收成,不單學校要有心, ...
港同絕對亦是一間好學校,只是家長/學生各有不同想法/需求。

作者: 靜靜媽    時間: 21-3-22 13:22

bobbob 發表於 21-3-20 11:24
點明顯超前法?
我囡喺港大遇到多名來自港同嘅同學仔,活潑聰明好玩得,令我囡讚嘆嘅係:估唔到佢哋入學分數咁高。
作者: Homesze    時間: 21-3-22 13:55

Childhoodpapa 發表於 21-3-22 11:49
其實我已註冊 SSC, 亦沒有諗住會放洋。畢業生有degree offer ~90%,本地學位亦有~57%。這個比率亦不錯吖!  ...

本港5個M,3個L.英國5G除劍牛外3間都有。
還有北上的青華,复旦
不是太靚麗,但都頂住先拉!
我都系锦念

作者: mcl203    時間: 21-3-22 14:33

PTL_L 發表於 21-3-22 11:39
Mss keep住每年差不多走3成幾人,「走」大部分指升讀海外學校。

其實我直覺,SSC同M係小學和中學都係好類似,強英弱中嘅輕鬆學校,中途都係走好多學生。所以,我都係揀SSC,輕鬆啲唔錯~~~

作者: 王家爸爸    時間: 21-3-22 15:32

cafeva 發表於 21-3-22 11:50
MSS同SSC都係未讀完就走既比例高,其實SJC都係。

作者: 王家爸爸    時間: 21-3-22 15:35

SSC成績雖然唔係最好,但係正如你所講絕對係亮麗。

作者: 王家爸爸    時間: 21-3-22 16:42

Homesze 發表於 21-3-22 13:55
本港5個M,3個L.英國5G除劍牛外3間都有。
還有北上的青華,复旦
不是太靚麗,但都頂住先拉!
呢個係睇DSE成績既情況,係會低估咗SSC既實力。問題係SSC唔少叻既會早走,唔會考DSE,所以其實唔可能淨係睇數字,係需要分析數字代表啲嘜,同埋睇數字背後既意思。
作者: Homesze    時間: 21-3-22 17:10

王家爸爸 發表於 21-3-22 16:42
呢個係睇DSE成績既情況,係會低估咗SSC既實力。問題係SSC唔少叻既會早走,唔會考DSE,所以其實唔可能淨係睇 ...

井底家長愿聞其祥!

作者: Jean1769    時間: 21-3-22 18:59

住宿舍大學都可住,所以不用為此揀SSC。SSC感覺較自由開放,睇下你想女兒在那類型環境中成長。如打算到外國升學咁SSC好d

作者: Lindytiger    時間: 21-3-22 22:47

幾年前SSC 同港同曾經係港同到攪過一次聯校Christmas ball, 結果發生咗啲風波;果次2間學校嘅老師應對方法,令我深深覺得傳統名校嘅氣度、大體,唔係一朝一夕可以得到嘅。明嘅就明,唔明嘅就由他吧!不再作補充。

作者: 王家爸爸    時間: 21-3-23 09:29

Lindytiger 發表於 21-3-22 22:47
幾年前SSC 同港同曾經係港同到攪過一次聯校Christmas ball, 結果發生咗啲風波;果次2間學校嘅老師應對方法 ...
所以只此一次,張飛又唔講明。
作者: Lindytiger    時間: 21-3-23 09:32

王家爸爸 發表於 21-3-23 09:29
所以只此一次,張飛又唔講明。

Hahaha....yes yes

作者: 王家爸爸    時間: 21-3-23 09:34

Lindytiger 發表於 21-3-23 09:32
Hahaha....yes yes
如果有下次,女仔最好問印佣借套裙,一定俾入。
作者: Lindytiger    時間: 21-3-23 12:16

王家爸爸 發表於 21-3-23 09:34
如果有下次,女仔最好問印佣借套裙,一定俾入。

Wakakaka........我係班學生,再攪嘅都唔會揀係港同禮堂攪啦,呢啲嘢一次就夠

作者: Charlotte_mom    時間: 21-3-23 12:35

Lindytiger 發表於 21-3-22 22:47
幾年前SSC 同港同曾經係港同到攪過一次聯校Christmas ball, 結果發生咗啲風波;果次2間學校嘅老師應對方法 ...

未住先,果單嘢我都知,「傳統名校嘅氣度、大體」呢part我有疑問
爆晒粗在網上鬧嘅似乎係.....

作者: Lindytiger    時間: 21-3-23 12:38

Charlotte_mom 發表於 21-3-23 12:35
未住先,果單嘢我都知,「傳統名校嘅氣度、大體」呢part我有疑問
爆晒粗在網上鬧嘅似乎係.....
...

爆粗2邊學生都有,我清楚因為2邊學生都識。但老師嘅處事手法就⋯⋯

作者: Charlotte_mom    時間: 21-3-23 13:10

Lindytiger 發表於 21-3-23 12:38
爆粗2邊學生都有,我清楚因為2邊學生都識。但老師嘅處事手法就⋯⋯

果位老師,係唔抵幫
唔駛賣關子,攤開講啦廢事大家睇唔明(本來我都唔提,但既然你提起...)
成件事,我知嘅來源嚟自fb某中學生群組(現已摺埋),同我個女
果1001年聖誕ball,兩校聯校在港同禮堂攪
當赤聖學生去到,港同某老師唔俾佢哋入場,原因話衣著太暴露(我女在現場,佢話係有deep v,裙短到只遮pat pat嘅)
學生當然唔高興啦,又唔早講!點即場買絲襪呀果度四野無人。於是最後不歡而散。公道講句,我女形容當時果位港同老師態度係好差,差到趕人走果款,今日果位老師仲喺港同教
暴唔暴露,大家自己衡量。有人話聖誕ball就緊係咁著㗎啦,於是就有「印傭服、修女服」一說。事實上,在無dress code情況下,港同生係無人著低胸超短,某程度上亦反映兩校學生選擇
事後,受影響學校學生在fb爆粗勁鬧。港同生有出聲,話今次係自己老師rude(我實話實說真係無偏幫),雙方學生會應一早溝通好之類,甚至有道歉,整體係得體feel (我唔會話港同生不嬲唔講粗口,但今次有份在fb嘅赤提學生係車輪轉瘋狂地勁鬧)

所以我conclude: 港同係有無禮嘅老師。
但就我所見,「傳統名校嘅氣度、大體」今次我真係睇唔到。可能你在你認識嘅學生身上睇到,但我呢方面就有不同體驗

以上內容只針對呢一次經驗。並非對赤提有任何意見。

預咗呢段嘢會好大反應,陳年舊事,老人家唔講都無人提了

作者: kwunpa    時間: 21-3-23 13:33

Charlotte_mom 發表於 21-3-23 13:10
果位老師,係唔抵幫
唔駛賣關子,攤開講啦廢事大家睇唔明(本來我都唔提,但既然你提起...)
成 ...

估唔到港同都有老師咁保守,我認識的港同係好開明自由,類近國際學校。

還記得早兩年去港同簡介會,見一女老師小腿有紋身,面積不小,清晰可見。我好奇學校能接受老師有紋身(其實而家呢個時代已經好平常,不過始終係學校老師,很多家長接受唔到),我係完全無所謂,而且欣賞學校開明包容,增加我對港同的好感,即刻幫阿仔報名。

作者: lailaie    時間: 21-3-23 14:25

Charlotte_mom 發表於 21-3-23 13:10
果位老師,係唔抵幫
成 ...
多謝版主講晒成件事出嚟, 大家可以自評, 心中有數.
其實兩間學校都各有棒場客, 各有優點和缺點, 有咩唔好, 在討論區可以清清楚楚, 和和氣氣咁分享比大家聽, 最怕就係扮神秘, 單單打打, 踩底別校, 抬高自己.

作者: Charlotte_mom    時間: 21-3-23 14:27

kwunpa 發表於 21-3-23 13:33
估唔到港同都有老師咁保守,我認識的港同係好開明自由,類近國際學校。

還記得早兩年去港同簡介會,見 ...

港同包容性係比一般本地中學大,「接近國際學校」我就認為未至於

作者: Charlotte_mom    時間: 21-3-23 14:32

lailaie 發表於 21-3-23 14:25
多謝版主講晒成件事出嚟, 大家可以自評, 心中有數.
其實兩間學校都各有棒場客, 各有優點和缺點, 有咩唔好,  ...

多謝理解
我之前唔想提,因為知講親就會引來好大反應,件事都過咗咁耐而家都係靠傳,點都有不公道(我相信樓上jm係講緊佢見到嘅一面,我都係講緊見到嘅一面)
同意你建議,自評啦!要講嘅講晒再「分析」落去唔公道了

作者: kwunpa    時間: 21-3-23 14:42

衣著其實反映不同學校價值觀,上面所講去 Ball 衣著係國際學校係碎料,係local school 就係罪大惡極。
唔好話學生 Christmas ball, 我知有官津名校連校友會係學校禮堂搞 ball 都唔准(參加者全部係已畢業校友)。小弟讀書時,學校好保守,好多規矩,例如學校水運會係規定男生唔可以著三角形泳褲,只可著四方形孖煙囪泳褲。中學時代我覺得好壓抑,所以而家幫仔女搵學校都係揀一d 自由開明的學校。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5