教育王國

標題: LMC result [打印本頁]

作者: caseiama    時間: 21-3-3 13:09     標題: LMC result

想問一下多唔多人有offer ?

身邊個個都係reject

作者: pingu_julie    時間: 21-3-3 13:45

呢間感覺好難考...

身邊有人中DB, DG,都未聽過有LMC offer...

作者: Mcmug111    時間: 21-3-3 15:33

caseiama 發表於 21-3-3 13:09
想問一下多唔多人有offer ?

身邊個個都係reject
朋友仔仔入左
作者: scorpioming    時間: 21-3-4 12:40

我啲朋友都reject晒,感覺唔多offer...

諗唔明,reject咁多,點收夠生呢
作者: lovelovebabe    時間: 21-3-4 14:57     標題: 回覆樓主:

可能佢唔預啲人會reject offer, 所以收exectly 學生就停, 有需要就call waiting list掛。

作者: abc1021    時間: 21-3-4 15:11

lovelovebabe 發表於 21-3-4 14:57
可能佢唔預啲人會reject offer, 所以收exectly 學生就停, 有需要就call waiting list掛。
...

大家知唔知有冇waiting list? 我聽好多人都係rejected

作者: chuchu218    時間: 21-3-4 15:20

scorpioming 發表於 21-3-4 12:40
我啲朋友都reject晒,感覺唔多offer...

諗唔明,reject咁多,點收夠生呢

有第二輪收生的

作者: toyung    時間: 21-3-4 15:27

chuchu218 發表於 21-3-4 15:20
有第二輪收生的

請問幾時會有第二輪呢?

作者: scorpioming    時間: 21-3-4 19:21

abc1021 發表於 21-3-4 15:11
大家知唔知有冇waiting list? 我聽好多人都係rejected
我諗無waiting啦,第一輪唔得直接出reject,等你申請第二輪由頭玩過。。。無理由又有waiting,又有第二輪,好亂囉
作者: jeje2014    時間: 21-3-8 01:37

有聽到有人waiting, 不過極少人,同樣地,聽到好少人有Offer⋯⋯

作者: scorpioming    時間: 21-3-8 12:55

Reject多offer少係咩玩法

我朋友收到reject即喊咗出嚟,佢話in家長個陣個老師狂讚個小朋友,又會講你小朋友好合適我地學校,點知出result反差太大,佢接受唔到。。。希望佢成功啦
作者: xubin2008    時間: 21-3-8 14:38

回覆 scorpioming 的帖子

贊個小朋友又唔收,我覺得真係好難接受!
作者: wongszehang    時間: 21-3-8 14:47     標題: 回覆樓主:

其實我估lmc 係預左第二輪先真正收生。因為比較少人會放lmc 做first prority

作者: abc1021    時間: 21-3-8 16:38

scorpioming 發表於 21-3-8 12:55

我朋友收到reject即喊咗出嚟,佢話in家長個陣個老師狂讚個小朋友,又會講你小朋 ...

我個朋友都係咁,講到佢小朋友好高分好好但唔收佢,點解要咁?

作者: soksk88    時間: 21-3-8 17:04

我朋友收到reject即喊咗出嚟,佢話in家長個陣個老師狂讚個小朋友,又會講你小朋 ...
我朋友都係咁, 佢見完家長之後仲同我講話一定收硬佢個仔..... 點知係收reject. 佢話間學校啲老師可以攞最佳演員, 唔得咪唔得囉, 唔使講咁多大話, 又或者乜都唔使講,叫我返屋企等消息都得......啲老師咁, 點樣放心交啲小朋友畀佢....

作者: ShunCheongBaBa    時間: 21-3-8 17:56

家長和小朋友可以接受被學校 reject , 但點都不能接受胡亂吹噓的門面說話。

作者: Snowkarman    時間: 21-3-9 12:48

回覆 caseiama 的帖子

今日收到電話call waiting啦!加油!
作者: twinbaba    時間: 21-3-9 17:49

Snowkarman 發表於 21-3-9 12:48

今日收到電話call waiting啦!加油!

請問你是收到waiting offer 的嗎? 之前看很多都是reject

作者: HelenKT    時間: 21-3-9 18:26

LMC 係熱門直資,每年有幾千人報名,收到reject一定多過收到offer,朋友群中有得有唔得,家長們冷靜D去面對,上年有朋友第二輪有offer,大家有心讀真係唔好放棄(利申:我下年先報讀)
因為有朋友讀緊,所以有少少了解學校,知道老師唔係最佳演員,而係勁有愛,學校又多活動,我朋友話學校連新年party都用zoom開party,疫情下小朋友好感受到新年氣氛,希望我下年成功考到

大家加油!

作者: olaliu    時間: 21-3-9 19:02

我都好鍾意呢間學校, 覺得老師好有愛心。 其實老師評語對小朋友都係讚賞都係正確的做法, 可能佢哋只係講出小朋友嘅好處想畀多啲鼓勵, 小朋友其實已經做得好好,但每年都有幾千人去報名, 唔收亦唔代表佢哋做得唔好。
作者: deco99    時間: 21-3-9 20:08

olaliu 發表於 21-3-9 19:02
我都好鍾意呢間學校, 覺得老師好有愛心。 其實老師評語對小朋友都係讚賞都係正確的做法, 可能佢哋只係講出 ...

同意,學校老師都幾難做,冇反饋俾人話冷淡,讚小朋友又俾人話最佳演員,是否家長精神太緊張?我朋友都試過另外一間二線愛心私小面試後話入硬,最後都係waiting話好hurt。可能因為係二線,家長覺得易入所以期望較高,其實二線都係少數人入,平常心啦。

利申,我未報LMC

作者: soksk88    時間: 21-3-9 21:56

deco99 發表於 21-3-9 20:08

同意,學校老師都幾難做,冇反饋俾人話冷淡,讚小朋友又俾人 ...
我朋友咁嬲係因為呢, 當時佢有問老師關於第二輪收生條件, 佢問如果佢第一輪落選咗,咁可唔可以再去報第二輪.

個老師同佢講話看條片,佢個仔兩文三語好強,又話條片甘多證書,好明顯,家長好用心鋪排。臨走,老師再送佢三個字“放心啦”。佢當時以為一定得啦。點知reject.......

我朋友唔係最心儀LMC, 系超級奇怪老師要講啲咁嘅說話.......

作者: deco99    時間: 21-3-9 23:15

soksk88 發表於 21-3-9 21:56
我朋友咁嬲係因為呢, 當時佢有問老師關於第二輪收生條件, 佢問如果佢第一輪落選咗,咁可唔可以再去報第二輪. ...

我覺得面試老師唔係最後做決定嘅人,可能你fd嘅仔over qualified如果唔想入就冇必要去in,in咗收reject梗係hurt,睇開d。

作者: Jean1769    時間: 21-3-9 23:17

abc1021 發表於 21-3-8 16:38
我個朋友都係咁,講到佢小朋友好高分好好但唔收佢,點解要咁?

陳守仁家長分享會都有呢個情況,狂讚但得waiting

作者: HelenKT    時間: 21-3-10 10:15

reject緊係會唔開心,其他學校無第二輪,reject就即係無機會,林文燦叫做有第二輪,個人認為係多個機會,真心想讀就一定會報,如果擔心又reject就等抽獎吧
作者: caseiama    時間: 21-3-10 15:20

HelenKT 發表於 21-3-10 10:15
reject緊係會唔開心,其他學校無第二輪,reject就即係無機會,林文燦叫做有第二輪,個人認為係多個機會,真 ...

問題係去到第3次面見,出reject 係一大部份,邊間直資私校會咁? D人問 d學位去哂邊? 辛苦一班家長

作者: xubin2008    時間: 21-3-10 16:04

直私遊戲,家長都冇主動權
作者: HelenKT    時間: 21-3-10 17:06

當有4千人去考,學位得130左右,都有3千幾人收reject,確實係好多人收reject信,樓主你仲有無其他offer呀,如果無又好想讀LMC就報第二輸喇,加油
作者: scorpioming    時間: 21-3-10 20:40

soksk88 發表於 21-3-9 21:56
我朋友咁嬲係因為呢, 當時佢有問老師關於第二輪收生條件, 佢問如果佢第一輪落選咗,咁可唔可以再去報第二輪. ...
嘩,乜真係會咁架,咁又係好難接受嘅。家長小朋友咁俾心機,又考核又拍片又面見,最後一輪又有好嘅評語!理論上成功嘅機會好大,點知直接reject,連waiting都無。。。咁正常人都會嬲嘅。我朋友都係咁。。。

作者: 樱花姐姐    時間: 21-3-10 20:58     標題: 回覆樓主:

我們三年級剛插班入到了 孩子現在比較適應 功課也不多

作者: Snowkarman    時間: 21-3-10 22:16

回覆 twinbaba 的帖子

係呀,本身waiting
作者: Rachellee0422    時間: 21-3-11 14:49

回覆 樱花姐姐 的帖子

你好呀櫻花姐姐,我想6月幫女兒插班小二,想請問插班考試會考深一年嗎?

作者: Faybmama    時間: 21-3-11 15:05

我哋係收信話waiting ,等6月

作者: 樱花姐姐    時間: 21-3-11 15:39

Rachellee0422 發表於 21-3-11 14:49
回覆 樱花姐姐 的帖子

你好呀櫻花姐姐,我想6月幫女兒插班小二,想請問插班考試會考深一年嗎?

具體考試內容不太清楚 兒子也沒有比較過 我只知道語文有看圖作文  

據說英文是教深一年 英文重點跟進一下可能好點 面試時也會用英文進行對話的  

學校的理念是培養大格局的孩子 這個我回答到了 老師表示跟校長的理念很一致

祝好運

作者: Rachellee0422    時間: 21-3-11 15:52

回覆 樱花姐姐 的帖子

謝謝你的Share.祝小朋友讀得開開心心.Thank you

作者: caseiama    時間: 21-3-18 23:59

xubin2008 發表於 21-3-10 16:04

直私遊戲,家長都冇主動權

岩呀,家長係無主動權,但都要比其他/之後的家長知道,去到第三面final round(剩係見家長),可以出咁多reject (身邊個個考緊都話reject 多過offer 加waiting)

你講下全港邊間直資私校咁玩法?

作者: lpmrachel    時間: 21-3-19 21:10

caseiama 發表於 21-3-18 23:59
岩呀,家長係無主動權,但都要比其他/之後的家長知道,去到第三面final round(剩係見家長),可以出咁多r ...

咁係因為可以2nd in 嘅小朋友全部都有得去 3rd in... 之前2nd in 嗰張通告有提過。

作者: JackyBaBa    時間: 21-3-24 07:04

通常第一次Reject左,第二次都會有機會,佢地係選擇適合既小朋友入讀,
不過有waiting始終有機,
有心就事成

作者: stanley1017    時間: 21-4-3 00:30

我是林文燦小一的家長,很明白大家的感受。大家要知道學校小一大約有130學位,而外籍生比例很高 (這是學校政策),上中文課時華語班vs非華語大約3:2,我估本地生佔大概6-7成左右,所以收本地生的人數遠比大家想像的少。以直資學校來説有這個語境並不多,而有這個語境很大機會是因為多收外藉生這個政策。

所以如果學生的父母其中一位/兩位是非華裔可能會較有優勢,但真的想入來不妨試試插班,我女果班今年都有兩個插班生,希望資料幫到大家!
作者: Mimimilk    時間: 21-4-3 01:57     標題: 回覆樓主:

呢度有幾多有offer / waiting ?

作者: darkgard    時間: 21-4-3 08:30

wongszehang 發表於 21-3-8 14:47
其實我估lmc 係預左第二輪先真正收生。因為比較少人會放lmc 做first prority

呢個係真。好多人都唔會放第一。揀左佢,又無得大抽獎。

作者: luikin    時間: 21-4-3 17:11

睇完呢個POST,見到有D家長"覺得"人地收硬, 點知最終reject,就話人地學校/老師點點點
但其實有無諗過, 問題係出自係家長身上

有唔少學校都係, first round shortlist最高分/最叻既小朋友,
之後in得家長, 梗係睇大家既理念係咪相同

學校同家長傾完, 發覺未必一致,甚至有其他家長更好,
咁唔俾offer你都好正常

賴人地, 倒不如好好諗下, 係咪自己interview時做得唔好
作者: jennylady    時間: 21-4-3 17:32

回覆 luikin 的帖子

你有無考?你無考好難明白呢間學校的手法
一個group 有幾百人係final 五百
但整個group有offer 人數不足15
連waiting 亦不足10人
同其他考學校group完全唔同
仲有,同家長面見時,係大讚小朋友
講真又唔係第一次考學校
唔收自己小朋友好平常
但點解咁多學校唔講講呢間?

作者: jennylady    時間: 21-4-3 17:58

d 學位去晒邊?<~~  他的收生可能留晒係第二轉收生
總之派offer 比spcc 還要少

作者: WONGKACA    時間: 21-4-3 19:40

jennylady 發表於 21-4-3 17:58

d 學位去晒邊?
哩間有25%要俾南亞裔....佢地可能不加group...
作者: jennylady    時間: 21-4-3 19:53

回覆 WONGKACA 的帖子

咁七成半學位係邊?總之加入多個考學校group都未見過呢個情況
自己的小朋友唔一定有offer
但全部人都無offer 真係第一次見
Spcc 報喜人數仲多

我就無打算讀的,去見家長都係想拿見家長的經驗
但我好明白呢間家長的心情

作者: WONGKACA    時間: 21-4-3 21:41

jennylady 發表於 21-4-3 19:53
回覆 WONGKACA 的帖子

咁七成半學位係邊?總之加入多個考學校group都未見過呢個情況
哈哈哈哈,咁神秘?我冇報哩間..不知小一總共有幾多學位,同埋好係佢分兩間校園,我不鍾意
作者: kc33    時間: 21-4-4 01:02

luikin 發表於 21-4-3 17:11
睇完呢個POST,見到有D家長"覺得"人地收硬, 點知最終reject,就話人地學校/老師點點點
但其實有無諗過, 問題 ...

其實去到見老師 聽評語 相信大家都接受有offer / waiting 或reject. 但當出黎offer % 係得32個,waiting 得10 個。其餘9成reject , 相信唔係一般直資/ 私校玩法

第二,去同老師校長見面 聽評語,朋友個仔comment 100% 正面,形容係prefect 同家長亦好符合學校理念 中英都好強,出result 係reject . 我朋友完全係難以置信 相信佢值得一個waiting at least !

第三,再係其他小道聽番黎,有d中英都差 拍片非常求其 但收offer 連佢本人都難以置信,學校究竟係用咩準則去收學生? 朋友仔仔有7個好offer,所以相信能力也不差。

第四,學校first in 親身見,second in 拍片都唔zoom. 呢d安排真係令大部分家長都難以理解。朋友唔會再報phase 2, 但佢亦覺得呢間學校好神,神奇個神!

到呢刻大家講起都係有一百個問號❓
咁多人唔講其他學校 點解要淨係講呢間呢 總係有d野奇怪先會咁比人講囉

作者: ppkid    時間: 21-4-4 01:17

其實家長咪又會講到自己幾鍾意間學校,幾乎合教育理念,到最後係手上offer揀一間適合自己仔女的學校,有機會唔係揀最top果間。
同樣地,學校只係揀適合的學生,未必揀最top的 (如果自知是二線)
遊戲就係咁玩,有咩好嬲

作者: jennylady    時間: 21-4-4 01:28

我都不會再報,我本身有三私其中一間係手去見都係為了見家長的interview 經驗
收到Reject 的一刻我有點失樂
後來連我朋友係offer queen 都收reject我才好過d
(她一間reject 和waiting 都無,真係好堅)
似乎LMC 好有眼光
被reject 的小朋友都有更好的學校。
Btw 我現在都有男龍 收左

LMC 應該特登收一些無咁叻的學生
知道個個都當他後備

作者: kc33    時間: 21-4-4 09:55

認同呢個遊戲係咁玩 嬲都無用呀 好似朋友唔志在 所以phase 2 留比其他人報啦

作者: kc33    時間: 21-4-4 10:02

講番事實出黎
學位120 減30 外藉
Offer 32
Waiting 10
其他全部reject
仲要offer 入面有人唔take
但waiting 都call 唔多

結論:
Phase 2 好多位
好心儀可5/6 月一試報下

作者: luikin    時間: 21-4-4 21:48

回覆 jennylady 的帖子

咩叫"LMC 應該特登收一些無咁叻的學生
知道個個都當他後備"

唔收你個小朋友,就代表其他小朋友係唔叻?
你呢D家長就係典型"我個小朋友係最叻, 你地間學校唔收係你地走寶"

話自己入左好多考學校group,見無乜人有offer, 就覺得學校有問題

坦白講, 呢個香港,大把有錢家庭/ 叻既小朋友, 家長都唔會入呢D考學校group
唔好覺得你個圈子無, 就代表全香港無人入

"似乎LMC 好有眼光
被reject 的小朋友都有更好的學校。
Btw 我現在都有男龍 收左"

咪正宗"跌落地揦番揸沙"

作者: stanley1017    時間: 21-4-4 22:02

jennylady 發表於 21-4-3 17:32

你有無考?你無考好難明白呢間學校的手法

有offer也不一定公開,況且有好多外藉不上這些討論區!

作者: stanley1017    時間: 21-4-4 22:15

luikin 發表於 21-4-4 21:48
回覆 jennylady 的帖子

咩叫"LMC 應該特登收一些無咁叻的學生

認同!我上年考LMC都冇加入這些考學校group,入了才被邀請加入家長group亦都知好多外藉係唔會入呢d group。

作者: stanley1017    時間: 21-4-4 22:22

kc33 發表於 21-4-4 10:02
講番事實出黎
學位120 減30 外藉
Offer 32

外藉咁少?我覺得唔止,可能有5份2,大約50人。如果1st and 2nd round 各60個位,派32個offer 10個waiting好合理。

作者: kc33    時間: 21-4-5 00:22

stanley1017 發表於 21-4-4 22:22
外藉咁少?我覺得唔止,可能有5份2,大約50人。如果1st and 2nd round 各60個位,派32個offer 10個waiting ...

朋友話問過校長 (佢third in見校長)有問今年外藉% 都係25%咁上下 所以照減30個外籍數

作者: kc33    時間: 21-4-5 00:25

stanley1017 發表於 21-4-4 22:22
外藉咁少?我覺得唔止,可能有5份2,大約50人。如果1st and 2nd round 各60個位,派32個offer 10個waiting ...

小學通常會第一round 收足 第二round 比d waiting 既人 通常都係咁 好似得LMC 咁樣出offer 所以大家聽完都o哂咀

作者: stanley1017    時間: 21-4-5 01:09

如果第一round收足就不用分兩round

作者: stanley1017    時間: 21-4-5 01:17

仲有,你還要計埋兄弟姊妹比較大機會入番學校呢個因素,而這些人多數不會reject offer,更不會入group講,所以你哋計唔到個實數!

作者: jennylady    時間: 21-4-5 09:43

回覆 stanley1017 的帖子

Lmc 係直資可以唔收足學生等phrase two ?
咁對統一派位的學生唔公平,
因為可以先抽獎,再考lmc
直資學校要係四月前交list 比教育局
已經註冊的學生唔可以參加統一派位
間間學校都唔交list
比人抽完獎先考
咁咪無左個原意?

作者: jennylady    時間: 21-4-5 09:50

回覆 kc33 的帖子

我都無angry 因為我有更有名氣的offer 係手先in 呢間
拿間家長經驗而已
而且我仔都比人reject 慣
大家都唔係第一次收reject 啦

眼見group 中的人有很多係好真心喜歡LMC
但竟然係group 得十幾人有offer
Spcc 都唔止啦 (中國學生學位人數應該比spcc多)
Waiting 人數少就可能直接叫你再考唔洗wait 掛

作者: jennylady    時間: 21-4-5 10:07

希望ICAC 會查下點收生希望當中無問題

我真係唔知道原來LMC 係貴族學校
D小朋友家庭咁有錢和叻到唔入group
咁多group 都無見呢個情況
必定有人報喜有人失樂

其實大家又唔係第一次收reject
絕對唔存在自己個小朋友叻晒唔收係學校走寶但間學校的學生係咪叻係升中數據都睇得到啦
而事實現在呢個group 的小朋友有更好的offer
真係恭喜他們

咁多人討論呢間學校
係因為手法問題
收生人數成疑的問題

作者: kc33    時間: 21-4-5 11:08

stanley1017 發表於 21-4-5 01:09
如果第一round收足就不用分兩round

如果同其他學校一齊睇 e.g 福小 /九真 都有phase 2 都係入哂phase 1 有位淨先phase 2 比人報

有心既心儀可再試
無offer 再努力又得

所以點解大家反應咁大就係因為唔係正常玩法 透明度亦唔夠 先引黎討論

作者: kc33    時間: 21-4-5 11:15

jennylady 發表於 21-4-5 10:07

呢間學校既手法真係唔係每個家長都認同

不過塞翁失馬,焉知非福
恭喜你小朋友有好offer

都希望學校有睇到呢個post 既討論接受各位意見 支持或反對都好

考小一遊戲一d都唔好玩
如果可以透明度高d 照顧下家長小朋友心理負擔就更好

* 應該會有人覺得我係要人服侍既家長 又要考又要人照顧心理壓力 (emoji)

作者: jennylady    時間: 21-4-5 11:54

kc33 發表於 21-4-5 11:15
呢間學校既手法真係唔係每個家長都認同

不過塞翁失馬,焉知非福
其實你真係講得好好點解咁多人討論正正係學校透明度問題
間間學校都有reject 人
相信考lmc 的家長亦唔係第一次收reject

考小學真係好辛苦
我總括來講我考得唔好
所以我好明白Lmc 家長的失望
我只係好彩一早有三私其中一間係手
最後出offer 間男龍有offer
真係一額汗。

作者: lovelovebabe    時間: 21-4-5 17:09

好慘,比咁大個希望人地,媽咪加油❤️

作者: stanley1017    時間: 21-4-5 20:21

jennylady 發表於 21-4-5 09:43

Lmc 係直資可以唔收足學生等phrase two ?

我都不知收生時間有冇規定!只知道學校收咗生的名單要比教育局!但有冇規定一定要收足我就不知了,我相信直資應有一定自由度的。

作者: stanley1017    時間: 21-4-5 20:27

jennylady 發表於 21-4-5 10:07

學校是要找適合他們的學生而不是一定係叻的學生!尤其是佢都知好多好top的根本就不會去讀,反而學位可能比咗位一些學術中上而其他方面又有某些天份的學生!

作者: stanley1017    時間: 21-4-5 20:45     標題: 回覆樓主:

我只係知道LMC有超過30個不同國籍的學生,我上年問過老師係咪學校的收生政策,他回答是的。所以外國國籍一定是比較易入的,其次是兄弟姊妹就讀同一學校和英文溝通能力等。

我自己都認為如果外藉學生比較易入可能違反歧視等,但學校可以話用語文能力作考核。其實我選LMC都是因為直資、語言環境和校網(而SMC 又唔收我女),所以我又唔係太介意佢外藉和本地收生不是同一準則。

作者: jennylady    時間: 21-4-5 23:51

stanley1017 發表於 21-4-5 20:45
我只係知道LMC有超過30個不同國籍的學生,我上年問過老師係咪學校的收生政策,他回答是的。所以外國國籍一 ...
我地知道有兩條對但收中國人學生始終係主流
而呢條隊有offer 係少得不正常
中國人學位人數唔會比spcc smc 人數少
人地個group 夠一樣有人報喜

希望教育局又正視下刻意留位比phrase 2係咪合理
間間直資學校都咁樣,對等抽獎無錢讀直資的人好唔公平

作者: stanley1017    時間: 21-4-7 20:24

其實直資和私校都好唔公平!

作者: caseiama    時間: 21-4-8 07:55

stanley1017 發表於 21-4-5 20:45
我只係知道LMC有超過30個不同國籍的學生,我上年問過老師係咪學校的收生政策,他回答是的。所以外國國籍一 ...

校長話有三千多人報名,即係香港人收生只有1%,咩非華語姐,你直資黎嫁In 幾百個家長係final round 全港邊一間學校係出reject 多過offer + waiting?

樓上講得岩呀,全港最強,連spcc 咁大名氣,offer group /報喜都多人過佢(學位一樣?)
或者LMC 自由收生的標準係要夠多國家,咁樣年年出黎有話題,教育?

作者: stanley1017    時間: 21-4-8 21:58

Second interview 所有人都入 final round?

作者: Azzurro    時間: 21-4-9 08:49

https://www.hk01.com/tag/228

林文燦係少數比較接納外國人的小學
特別照顧也是非不得已,不認為係歧視華人

但是我好好奇為什麼香港的外國人會出現學中文的困難
到底係學生太依賴英文,還是教育局的方向有問題
第一代移民,因為係成年人,學習語言有困難可以理解
第二代移民,其實應該很容易學中文

大陸台灣的外國人學中文沒難度,很簡單
來到香港,學廣東話變得很困難,好神奇的現象。。。
作者: stanley1017    時間: 21-4-10 22:46

Azzurro 發表於 21-4-9 08:49

可能在家冇人和他們講廣東話!上中文堂時也是分華籍班和非華籍班。

作者: Jean1769    時間: 21-4-10 23:22

Azzurro 發表於 21-4-9 08:49

國語只有四聲,廣東話九聲。填廣東話詞都比普通話詞/英文詞難好多

作者: stanley1017    時間: 21-4-15 18:55

但學校是普教中,我認為他們接觸中文時間少是主要原因。
作者: stanley1017    時間: 21-4-15 19:14

訪問校長關於學校語言,有興趣可睇睇
https://www.youtube.com/watch?v=Lx1si6N6hNY
作者: jennylady    時間: 21-4-18 00:58

自資私校比起津校公平得多有能者居之
津校父母係舊生可以加分已經係唔公平啦
父母讀名校小朋友就有更多機會讀名校
父母讀野雞就世世代代都讀野雞 (唔夠份抽名校)

作者: stanley1017    時間: 21-4-21 00:54

jennylady 發表於 21-4-18 00:58

自資私校比起津校公平得多有能者居之

冇錯,我是讀野雞的,所以只好幫女報直資。但直資學校也不是為了公平,而是每一間直資也有自己的理念去選學生。我認為小一入學不只是有冇能力的問題(講真幼稚園就知道日後有冇能力?有些學校跟本不想收一些經過操練去面試的學生),而是比較着重適合與否的問題,這可能是家長對學校的誤解。

作者: jennylady    時間: 21-4-21 17:02

stanley1017 發表於 21-4-21 00:54
冇錯,我是讀野雞的,所以只好幫女報直資。但直資學校也不是為了公平,而是每一間直資也有自己的理念去選 ...
但有小朋友間間學校都有offer
有小朋友間間都唔收

入到神校個批間間神校入到3rd

證明好多學校都係揀同一類學生

我覺得學術佔三份一
Presentation 佔三份二
有禮貌,聰明,學術好,說話能力高係主要因素

怕羞就間間都唔會有架啦

但點都好,直資都係靠能力得返來

好過我地呢d無分,又住貧民區的人
靠抽係無機會入好學校

作者: stanley1017    時間: 21-4-22 01:33

LMC和其他學校收生要求有點不一樣,我認為如下(只是個人意見)1. 十分著重英文表達能力,中文數學没太大要求
2. 學生和家長有幾了解學校和有幾喜歡在這裡讀書
3. 非華藉有很大優勢

作者: kaleo    時間: 21-4-29 15:11     標題: 回覆樓主:

我囡都有LMC offer,不過無take,因為覺得學校只着重英文

作者: stanley1017    時間: 21-5-2 21:33

kaleo 發表於 21-4-29 15:11
我囡都有LMC offer,不過無take,因為覺得學校只着重英文

係,如果英文好就唔駛點讀,非常開心!英文唔好就真係讀得辛苦!

作者: Azzurro    時間: 21-5-3 09:25

kaleo 發表於 21-4-29 15:11

雖然我沒 offer,但是我覺得 lmc 重點是對的

五年級六年級呈分試和之後考中學面試:中英數,常識,藝術,音樂
我認為最容易拉開距離的就是英語
係香港大部分小學生考不了口講英語,能夠開口講的話優勢很大
所以我見到 lmc 前面的人考得也很不錯

學校解決英語問題,家裡或外補解決其他科目(外補很難解決英語問題。。)

作者: stanley1017    時間: 21-5-3 13:31

你説了重點,流利英語對中學面試有極大優勢,這個你就算補習都沒有這個語境,除非本身屋企家庭有外藉和用英語溝通,中文數學自己教都勉強可以。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5