教育王國

標題: 請問德望小學好不好?是否好難入? [打印本頁]

作者: Bonnie2018    時間: 21-2-17 15:34     標題: 請問德望小學好不好?是否好難入?

請問德望小學好不好?是否好難入?

作者: Poyau    時間: 21-2-17 15:57

Bonnie2018 發表於 21-2-17 15:34

好難入

作者: 怀妈妈新手    時間: 21-2-20 01:54

競爭大,英文强、體育或音樂強有機會入到,面試時有強表達能力無論中或英文, 都能勝出。

作者: Bonnie2018    時間: 21-2-20 04:00     標題: 回覆樓主:

謝謝

作者: mcl203    時間: 21-2-20 04:09

怀妈妈新手 發表於 21-2-20 01:54
競爭大,英文强、體育或音樂強有機會入到,面試時有強表達能力無論中或英文, 都能勝出。
...

你講緊係德望小學 定 德望中學。?~~~

作者: DengCK    時間: 21-2-20 09:09

難唔難入:
今年video 做screening,篩走很多人,而當中有唔少人最終有女神或其他好學校offer

好唔好:
睇你點define好,不過聽聞好谷,諗諗呢個世代係咪仲應該咁讀書法

作者: 怀妈妈新手    時間: 21-2-20 13:48

mcl203 發表於 21-2-20 04:09
你講緊係德望小學 定 德望中學。?~~~

我講緊小學。英文強是必須的,所有科目除了聖經、普通話、中文和體育用中文教,其他科目都是英文教,如果沒有好英文底子,學生會聽唔明。
如果是waiting 的話,體育和音樂強也會加快有offer.

作者: mcl203    時間: 21-2-20 13:57

怀妈妈新手 發表於 21-2-20 13:48
我講緊小學。英文強是必須的,所有科目除了聖經、普通話、中文和體育用中文教,其他科目都是英文教,如果 ...

小學咁高要求?體育和音樂強,5歳人仔已經要有表現,利害!~~~

作者: 怀妈妈新手    時間: 21-2-20 14:03

如果小朋友面試時好突出,不用體育或音樂強都會收,我小朋友面試時不是好突出,都要靠其他方面才有offer。我朋友女就英文強和朗誦強,都有offer。

作者: kbi    時間: 21-2-21 01:06     標題: 回覆樓主:

學校一d都唔谷⋯亦唔需要谷⋯因為家長們自己已經好谷(emoji)

作者: Bonnie2018    時間: 21-2-21 05:47     標題: 回覆樓主:

是否一條龍上中學?

作者: ok3    時間: 21-2-21 17:46

DengCK 發表於 21-2-20 09:09
難唔難入:
今年video 做screening,篩走很多人,而當中有唔少人最終有女神或其他好學校offer
學校一啲都唔谷, 相信比起好多要保持b1升中率嘅津或私小輕鬆.
作者: b3410    時間: 21-2-21 21:43

Bonnie2018 發表於 21-2-21 05:47
是否一條龍上中學?
唔係。
作者: 怀妈妈新手    時間: 21-2-21 22:17

我女未讀之前,朋友都話好谷,其實輕鬆讀又得,好認真讀又得,沒有感受到學校給予好大壓力,通常都是家長谷,如果想安全上到德中,保持中上成績就得。

作者: Ann201403    時間: 21-2-21 23:12

怀妈妈新手 發表於 21-2-21 22:17
我女未讀之前,朋友都話好谷,其實輕鬆讀又得,好認真讀又得,沒有感受到學校給予好大壓力,通常都是家長谷 ...

就係因為不是一條龍所以家長谷

作者: 怀妈妈新手    時間: 21-2-21 23:54

Ann201403 發表於 21-2-21 23:12
就係因為不是一條龍所以家長谷

讀得GH,都知唔係一條龍,但都有6、7成上到德中,已經唔錯,好過從外爭位入德中更難,見到中學版,有Band 1A offer 都好難。
其實除了學業外,學校硬件唔錯,50米恆溫泳池、大Hall、covered Court, new Delia’s Wing 有演奏廳也快完工,我女就是鍾意學校夠大,話小息有足夠空間玩。

作者: Bonnie2018    時間: 21-2-22 05:13     標題: 回覆樓主:

德小入到也很好

作者: AJH    時間: 21-2-22 08:25

怀妈妈新手 發表於 21-2-21 23:54
讀得GH,都知唔係一條龍,但都有6、7成上到德中,已經唔錯,好過從外爭位入德中更難,見到中學版,有Band  ...

其實近一兩年收多咗GHP嘅女孩子。唔原校升嘅有d轉了IS/ 留學或去更神嘅學校。

學校chur唔chur 真係見人見智。眼見身邊女孩們都鍾意上學。

作者: b3410    時間: 21-2-22 08:37

怀妈妈新手 發表於 21-2-21 23:54
讀得GH,都知唔係一條龍,但都有6、7成上到德中,已經唔錯,好過從外爭位入德中更難,見到中學版,有Band  ...
德小絕對是一間值得入讀的好學校。除了升中階段不透明,其他都幾好。

如果學校可以有清晰的直升條件,再提供適當的升中輔導給無法直升的同學,就更加perfect.

作者: B.B.BaBa    時間: 21-2-22 11:35

AJH 發表於 21-2-22 08:25
其實近一兩年收多咗GHP嘅女孩子。唔原校升嘅有d轉了IS/ 留學或去更神嘅學校。

學校chur唔chur 真係見人見 ...

最近一兩年收多左,可能同復辨後的德幼生開始升中有關

作者: ok3    時間: 21-2-22 11:53

怀妈妈新手 發表於 21-2-21 22:17
我女未讀之前,朋友都話好谷,其實輕鬆讀又得,好認真讀又得,沒有感受到學校給予好大壓力,通常都是家長谷 ...
好多人都係道聽途說. 我女宜家讀到高小, 真係唔覺學校谷. 功課又唔算多. 除左英文外, 其它科都唔係特別深.

作者: yy852    時間: 21-2-22 12:04

請問知唔知道今年21-22小一有冇開始call waiting?
作者: AJH    時間: 21-2-22 12:10

yy852 發表於 21-2-22 12:04
請問知唔知道今年21-22小一有冇開始call waiting?

通常6月大抽獎後 開始call waiting

作者: mrssum    時間: 21-2-22 18:55

yy852 發表於 21-2-22 12:04

應該有人放位學校就會call

作者: keechoi    時間: 21-2-23 00:48

難入個哈佛

作者: Bonnie2018    時間: 21-2-23 07:05     標題: 回覆樓主:

隨小朋友表現外,會不會in家長,看家長背景?

作者: phoenixshum    時間: 21-2-23 08:55

Bonnie2018 發表於 21-2-23 07:05

今年second in 無in 家長, 但第一次比video, 家長自拍一分鐘講下對小朋友期望

作者: 怀妈妈新手    時間: 21-2-23 21:30

Bonnie2018 發表於 21-2-23 07:05

疫情前,以往面試不用見家長,家長只需要填一份問卷,大概三條問題關於學校核心價值和睇法。
一次過小朋友面試,一組12人,計算過兩組人才收一個,所以可以有offer的小朋友係叻。

作者: Julybabe    時間: 21-2-24 08:40

ok3 發表於 21-2-21 17:46
學校一啲都唔谷, 相信比起好多要保持b1升中率嘅津或私小輕鬆.

agree

作者: ericwong520    時間: 21-2-28 13:08

ok3 發表於 21-2-22 11:53
好多人都係道聽途說. 我女宜家讀到高小, 真係唔覺學校谷. 功課又唔算多. 除左英文外, 其它科都唔係特別深.
...

請問可分享下日常功課量, 幾測幾考, 同埋平時幾耐默書, 小測等。謝謝

作者: alibabah    時間: 21-2-28 21:16

回覆 ericwong520 的帖子

同主流小學係有分別,中英文係強。不過好多用家有細佬跟就慘,帶唔到細佬上,重新嚟過。
作者: ok3    時間: 21-3-2 13:39

ericwong520 發表於 21-2-28 13:08
請問可分享下日常功課量, 幾測幾考, 同埋平時幾耐默書, 小測等。謝謝
一年兩次考試. 測驗/默書好隨意的, 冇話一定邊個時間或幾多次. 功課有時多有時少, 初小你預包埋改正5樣到啦. 疫情前返全日有功課堂, 我好多時見亞女喺學校已完成了好多.

作者: ericwong520    時間: 21-3-2 13:58

ok3 發表於 21-3-2 13:39
一年兩次考試. 測驗/默書好隨意的, 冇話一定邊個時間或幾多次. 功課有時多有時少, 初小你預包埋改正5樣到啦 ...

謝謝。測驗反而無定時,那麼要計落成績?怎樣預備?

作者: ok3    時間: 21-3-2 15:24

ericwong520 發表於 21-3-2 13:58
測驗默書佔20%㗎
作者: yianleen    時間: 21-3-3 15:40

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: catf2    時間: 21-3-3 16:07

yianleen 發表於 21-3-3 15:40
請問德望同聖心私邊間難啲、深啲、辛苦啲?
有好多朋友讀緊聖心私, 所以大概知道點。但完全唔識人讀德望, 而 ...
我女讀德小已畢業, 現在係德中讀, 小學時唔辛苦,  功課唔多, 一星期補習數學及英文各一堂(一小時), 成績中上, 見比起其他想入英中的小學生, 我地相對輕鬆, 學校教得很好, 小朋友都喜愛上學
作者: Wistaria    時間: 21-3-3 17:25

好。但好難入,太多叻女考。

作者: miriam    時間: 21-3-3 17:50

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

作者: 怀妈妈新手    時間: 21-3-5 00:09

ericwong520 發表於 21-3-2 13:58

老師在測驗和默書前兩週至三週通知學生準備,每個學期主科一至兩次測驗,所以都有足夠時間準備,同時老師都會會避免同一週太多測驗和默書。

作者: ericwong520    時間: 21-3-5 08:17

怀妈妈新手 發表於 21-3-5 00:09
老師在測驗和默書前兩週至三週通知學生準備,每個學期主科一至兩次測驗,所以都有足夠時間準備,同時老師 ...

謝謝你

作者: pignet88    時間: 21-3-9 10:29

回覆 DengCK 的帖子

Most GHPS graduates go to Maryknoll,  YWGS, True Light Girls (YMT) and a few go to DGS
作者: 怀妈妈新手    時間: 21-3-10 01:20

pignet88 發表於 21-3-9 10:29
回覆 DengCK 的帖子

Most GHPS graduates go to Maryknoll,  YWGS, True Light Girls (YMT) and a few go  ...

我識的同學家姐和街坊都是直升GHS,我知道有三類學生- 叻女考到更好例如DG、成績中等或以上直升GHS ( 已佔6、7 成)、學校選擇唔收去其他band 1B或1C或B2頭中學。

作者: Cheryl520    時間: 21-3-16 18:27

ok3 發表於 21-2-22 11:53
...
P1比較功課後,的確非外界所傳學得深同谷,英文看似深啲,其實同我啲學校側重點唔同,故其實都差唔多,私立英小應該亦都係這個水準吧。
作者: Fraser    時間: 21-3-19 10:57

call 緊 waiting 了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5