教育王國

標題: 2022 DSE 備戰家長分享區 [打印本頁]

作者: natnatbaby    時間: 21-2-17 00:24     標題: 2022 DSE 備戰家長分享區

小囡明年就DSE,還有一年多少少,已開始緊張及積極起來。疫情下學習有一定影響,課程也很緊張。大家可在這分享一下孩子備戰及升學之路。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-17 11:33

Hi. 報到先,我仔都係明年 DSE 。呢兩年佢哋都好惨,社會運動加疫情佢哋已經學少好多嘢,好多靠自己,少啲自律都唔掂
我仔暫時嚟講又唔算太緊張,放完年假就會返學校考試,今次考試對佢嚟講都幾重要,見佢間中都有温下書。
作者: natnatbaby    時間: 21-2-17 12:12     標題: 回覆樓主:

Hello, 我們新年假前已考完試,對左卷了。假後會派成績表及視像見家長。我囡有睇定學友社個website, 睇下有咩科有興趣。

作者: esmehouse    時間: 21-2-17 16:44

報到 希望 04 小朋友順順利利考 DSE,個個都入到心儀大學 & 學系
作者: gracelam    時間: 21-2-17 17:44

natnatbaby 發表於 21-2-17 00:24
小囡明年就DSE,還有一年多少少,已開始緊張及積極起來。疫情下學習有一定影響,課程也很緊張。大家可在這分 ...

報到

考完試,派晒卷,等成績表

作者: YolandaTam    時間: 21-2-17 18:48     標題: 回覆樓主:

到。
考晒派埋成績,但因為無監考無排名。除咗英文因為 google form 打唔切上網而大失分,其他都保持到。
呢排超忙,phy chem math 都教得好快,每日朝十晚七溫書操題。

作者: natnatbaby    時間: 21-2-17 18:58

YolandaTam 發表於 21-2-17 18:48
到。
考晒派埋成績,但因為無監考無排名。除咗英文因為 google form 打唔切上網而大失分,其他都保持到。
...

好勤力呀!我囡仍在hoilday mood, 每天用2,3小時温習做功課,日頭會跟我們出去行下。下星期開始返半日。

作者: YolandaTam    時間: 21-2-17 19:02

natnatbaby 發表於 21-2-17 18:58
好勤力呀!我囡仍在hoilday mood, 每天用2,3小時温習做功課,日頭會跟我們出去行下。下星期開始返半日。
...

叻女可以休息吓,凡夫俗子又走去讀八科,只好將勤補拙

作者: YmOra    時間: 21-2-17 19:19

初嚟報到,請多多指教。
作者: esmehouse    時間: 21-2-17 19:44

放完年假你哋學校點安排上課呀?我哋一日 face to face 一日 online,希望今年課程可以順利完成啦
作者: YolandaTam    時間: 21-2-17 19:52

esmehouse 發表於 21-2-17 19:44
放完年假你哋學校點安排上課呀?我哋一日 face to face 一日 online,希望今年課程可以順利完成啦  ...

未出。校務處一向係 deadline fighter

作者: hellokitty2002    時間: 21-2-17 20:31

報到期待下星期返學中
作者: natnatbaby    時間: 21-2-17 20:35

YolandaTam 發表於 21-2-17 19:02
叻女可以休息吓,凡夫俗子又走去讀八科,只好將勤補拙

太謙虛。一般凡夫俗子吾會修八科。同學加油!

作者: esmehouse    時間: 21-2-17 20:51

依度多唔多同學仔報 8 科?
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-17 21:09

esmehouse 發表於 21-2-17 19:44
放完年假你哋學校點安排上課呀?我哋一日 face to face 一日 online,希望今年課程可以順利完成啦  ...

我仔學校假期後上半日課,下午再繼續 zoom. 3月考完試學校會再安排。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-17 21:11

到。
...
朝十晚七,你囡囡真係超勤力
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-17 21:12

esmehouse 發表於 21-2-17 20:51

我仔都係讀8科

作者: csbaik    時間: 21-2-17 21:15

natnatbaby 發表於 21-2-17 00:24
小囡明年就DSE,還有一年多少少,已開始緊張及積極起來。疫情下學習有一定影響,課程也很緊張。大家可在這分 ...

呀囡23年考Dse,可否入黎呢树傾下

作者: esmehouse    時間: 21-2-17 21:23

到。
...
你小朋友真係乖
作者: natnatbaby    時間: 21-2-17 21:25

csbaik 發表於 21-2-17 21:15

可以呀,跟我們大家一起經歷一下備戰,考試,上大學之路。家長角色都糸多鼓勵,跟小朋分析下,研究下。很多方面靠小朋友自己努力及收集資料。我都吾糸好識,入來同大家一起研究,了解下。

作者: YolandaTam    時間: 21-2-17 21:28

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-17 21:11
朝十晚七,你囡囡真係超勤力

老師迫嘅 唔到佢懶,放完年假 phy 會小測(計分),chem 都應該好快。

作者: YolandaTam    時間: 21-2-17 21:29

esmehouse 發表於 21-2-17 21:23
你小朋友真係乖

學校谷嘅,唔到佢唔做
老師一話要小測,好過父母提十次叫佢溫書

作者: csbaik    時間: 21-2-17 21:47

natnatbaby 發表於 21-2-17 21:25

可以呀,跟我們大家一起經歷一下備戰,考試,上大學之路 ...

謝謝比我入黎吹水。我大女宜家u4,我都可以分享少少。佢s4, 冇乜補習,升到s5,就勁外補,佢話要學考試技巧,升到s6就漸漸退補,因為想留多些時間做paper.至於Ls就上網買Link,佢話Ls要貼時事,所以留返s6 補,但因費時嘥車費就on line買 Link。咁温法我覺得咁又舒服又work 喎

作者: natnatbaby    時間: 21-2-17 22:01

csbaik 發表於 21-2-17 21:47
謝謝比我入黎吹水。我大女宜家u4,我都可以分享少少。佢s4, 冇乜補習,升到s5,就勁外補,佢話要學考試技巧 ...

謝謝分享。我囡也沒補習的,升S5暑假我見她咁得閒,有些科又麻麻,老師上網課,只播片吾太明。我叫她試下幾堂遵理網課。她上完覺得OK。她上個月自己找了些覺得有幫助的在家video 班追進度和學下技巧。我都諗下summer 後,concept清晰D後,可多操卷。

作者: csbaik    時間: 21-2-17 22:09

natnatbaby 發表於 21-2-17 22:01
謝謝分享。我囡也沒補習的,升S5暑假我見她咁得閒,有些科又麻麻,老師上網課,只播片吾太明。我叫她試下 ...

網課真係教得好快,因為的miss怕教唔哂呀麻。叫呀女趁呢段時間清一清,升到s6時間過得仲快,操paper對dse好仲要,因為可以極速知道concept清唔清楚

作者: 幪面超人    時間: 21-2-18 15:37

亞囝都係22年, 考7科.
下星期先開始face to face上堂,
休左好耐, 之前一直都係zoom上堂咋
作者: szeching    時間: 21-2-18 16:47

大家好! 我囡都係2022年考DSE,一直都係上zoom,最快26/2才安排到返校上面授課一日,其他日子仍然在家上zoom😩😩
3月頭才考試,因為停面授課太耐,我囡已經冇以為咁積極,而且心散咗好多,仲未有心備戰DSE😒 希望回復面授課後,下學期會好返啲、積極啲啦
作者: esmehouse    時間: 21-2-18 17:09

幪面超人 發表於 21-2-18 15:37
休左好耐, 之前一直都係zoom上堂咋 ...
是否日日都 face to face 上堂呀
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-18 19:13

幪面超人 發表於 21-2-18 15:37
休左好耐, 之前一直都係zoom上堂咋 ...

七科其實都忙㗎,zoom 太耐孩子真係會動力減退,希望盡快回復正常啦 !

大家都要加油

作者: csbaik    時間: 21-2-18 19:37

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-18 19:13
七科其實都忙㗎,zoom 太耐孩子真係會動力減退,希望盡快回復正常啦 !

大家都要加油

我宜家谂緊在邊树補
eng好,好怕疫情會影響補習時間

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-18 21:34

csbaik 發表於 21-2-18 19:37
我宜家谂緊在邊树補
eng好,好怕疫情會影響補習時間

高中補習多數會揀大型補習社或名師,學答題技巧又可以貼下題。

作者: csbaik    時間: 21-2-18 21:36

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-18 21:34
高中補習多數會揀大型補習社或名師,學答題技巧又可以貼下題。

呀女話佢學校miss 係外籍初來報到新來,怕唔夠經驗教dse模式。

作者: csbaik    時間: 21-2-18 21:43     標題: 回覆樓主:

咁你呀仔有冇補英文呀?我全完冇idea!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-18 22:58

csbaik 發表於 21-2-18 21:43
咁你呀仔有冇補英文呀?我全完冇idea!

我仔以往英文有私補老師,不過都好耐冇補。
查實我仔成績唔補都問題不大,以往補習只係 keep 住有問題可以有私補老師幫下啫

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-18 23:04

csbaik 發表於 21-2-18 21:36
呀女話佢學校miss 係外籍初來報到新來,怕唔夠經驗教dse模式。

其實外籍老師咪仲好,可以 keep 住同佢哋講英文,不過 grammar 可能就差少少。

我仔初中教佢英文果位就係外藉老師,完全唔識中文,所以迫住佢哋要全英語對答,之後英文就進步神速啦,我仔而家英文更勝中文

作者: CreamBaby    時間: 21-2-18 23:09

csbaik 發表於 21-2-17 21:15
我女都係23年考DSE呀!
作者: csbaik    時間: 21-2-19 08:50

CreamBaby 發表於 21-2-18 23:09
我女都係23年考DSE呀!

hello

作者: csbaik    時間: 21-2-19 08:51

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-18 23:04
其實外籍老師咪仲好,可以 keep 住同佢哋講英文,不過 grammar 可能就差少少。

我仔初中教佢英文果位就係 ...

佢怕miss唔熟dse模式

作者: 濼濼媽    時間: 21-2-19 10:41

回覆 natnatbaby 的帖子

hi,報到,我仔都是2022考DSE
作者: 濼濼媽    時間: 21-2-19 10:58

濼濼媽 發表於 21-2-19 10:41

hi,報到,我仔都是2022考DSE
HI各位JM,我仔英文作文個PART差,應該去邊間補好?THANKS!
作者: canopy    時間: 21-2-19 13:12     標題: 回覆樓主:

Hi,
我囡都係2022 DSE考生,多多指教!

作者: canopy    時間: 21-2-19 15:37

esmehouse 發表於 21-2-17 20:51

我囡都係take 8科 (phy, chem, bio, m2)

作者: canopy    時間: 21-2-19 15:41     標題: 回覆樓主:

請問你哋宜家係唔係應該操定 by topic 既 DSE past paper? 是否個别科目需要操埋 CE 同A level past paper?

作者: esmehouse    時間: 21-2-19 16:22

canopy 發表於 21-2-19 15:41
請問你哋宜家係唔係應該操定 by topic 既 DSE past paper? 是否個别科目需要操埋 CE 同A level past paper? ...
我小朋友有做 past paper,但唔知佢係做邊種,我基本上冇咩點理佢,我信佢會自己搞得掂
作者: canopy    時間: 21-2-19 16:29

esmehouse 發表於 21-2-19 16:22
我小朋友有做 past paper,但唔知佢係做邊種,我基本上冇咩點理佢,我信佢會自己搞得掂  ...

你就好,我囡好被動,某些科目老師俾past paper佢就做,無俾的又唔會自己去揾,完全無目標要做幾多

作者: esmehouse    時間: 21-2-19 16:49

canopy 發表於 21-2-19 16:29
你就好,我囡好被動,某些科目老師俾past paper佢就做,無俾的又唔會自己去揾,完全無目標要做幾多 :igive ...
咁我個小朋友都唔係做晒架,之前要考試佢就自己做下,有時都唔叫得咁多,講多幾講又怕佢話煩,總之keep 到成績我就算
作者: csbaik    時間: 21-2-19 20:01

濼濼媽 發表於 21-2-19 10:58
HI各位JM,我仔英文作文個PART差,應該去邊間補好?THANKS!

我都諗緊

作者: wunchaimom    時間: 21-2-19 22:17

回覆 csbaik 的帖子

請問如何 "on line買 Link"? 謝謝!
作者: csbaik    時間: 21-2-19 23:01     標題: 回覆樓主:

好似video貴,比左$,跟住比條link你

作者: csbaik    時間: 21-2-19 23:02

canopy 發表於 21-2-19 15:37
我囡都係take 8科 (phy, chem, bio, m2)

x2

作者: csbaik    時間: 21-2-19 23:03

請問你哋宜家係唔係應該操定 by topic 既 DSE past paper? 是否個别科目需要操埋 CE 同A level past paper? ...

做哂dse先,再橾ce n al

作者: natnatbaby    時間: 21-2-19 23:06

csbaik 發表於 21-2-19 23:01
好似vedio貴,比左$,跟住比條link你

糸,我個宅女,喜歡在家,不用坐車出去,任何時間,不用換衫,也可以睇video.

作者: csbaik    時間: 21-2-19 23:19

natnatbaby 發表於 21-2-19 23:06
糸,我個宅女,喜歡在家,不用坐車出去,任何時間,不用換衫,也可以睇video.
...

咁慳左的時間呀麻

作者: YmOra    時間: 21-2-20 08:41

乜原來咁多人已經開始操卷,我的還在"鑽書"中,佢話遲DD才操。
作者: natnatbaby    時間: 21-2-20 09:00

YmOra 發表於 21-2-20 08:41
乜原來咁多人已經開始操卷,我的還在"鑽書"中,佢話遲DD才操。

我個未架,重攪緊基本野

作者: gracelam    時間: 21-2-20 11:21

新年假開始我見佢操吓數學, M2 同 phy, hea hea 吓咁, 不是勁操嗰隻, 呢幾日先開波做功課, deadline fighter

3月1日正式面授上課

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-20 11:44

操啲咩我諗視乎孩子須要吧,如果想追星咪操多啲,其他操前幾屆都 ok。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-20 11:48

esmehouse 發表於 21-2-19 16:22
我小朋友有做 past paper,但唔知佢係做邊種,我基本上冇咩點理佢,我信佢會自己搞得掂  ...

我都冇乜理阿仔,基本上佢會自己攪掂,我仔話 PP 網上/圖書館/學校都有得借,不過我都有買啲比佢,唔駛佢去影印嘥時間。

作者: YmOra    時間: 21-2-20 11:57

gracelam 發表於 21-2-20 11:21
新年假開始我見佢操吓數學, M2 同 phy, hea hea 吓咁, 不是勁操嗰隻, 呢幾日先開波做功課, deadline fight ...

佢D老師話唔好太早操住,e+做多D基本功先,多DD深入課題的思考,阿女跟到足,故成日呆坐諗嘢!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-20 12:04

YmOra 發表於 21-2-20 11:57
佢D老師話唔好太早操住,e+做多D基本功先,多DD深入課題的思考,阿女跟到足,故成日呆坐諗嘢!
...

查實我仔都未開始操,佢而家都係做學校嘢多,不過有時間佢都會睇下我買比佢嘢練習嘅,所以我都有周圍睇下有咩練習啱佢都會買定,等佢到暑假可以開始操。

作者: esmehouse    時間: 21-2-20 12:08

gracelam 發表於 21-2-20 11:21
新年假開始我見佢操吓數學, M2 同 phy, hea hea 吓咁, 不是勁操嗰隻, 呢幾日先開波做功課, deadline fight ...
我個個 Phy 都 hea hea 地,我覺得係老師教得唔好令到佢冇乜心機溫
作者: esmehouse    時間: 21-2-20 12:11

我個只係做 by Topic Past Paper
作者: esmehouse    時間: 21-2-20 12:12

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-20 11:44
操啲咩我諗視乎孩子須要吧,如果想追星咪操多啲,其他操前幾屆都 ok。

...
同意
作者: esmehouse    時間: 21-2-20 12:15

YmOra 發表於 21-2-20 11:57
...
現在搞掂學校成績先,真係操卷遲些都得,中六就真係要搏殺啦
作者: esmehouse    時間: 21-2-20 12:17

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-20 12:04
查實我仔都未開始操,佢而家都係做學校嘢多,不過有時間佢都會睇下我買比佢嘢練習嘅,所以我都有周圍睇下 ...
我都有買練習俾佢,我叫佢有時間邊 part 麻麻哋嘅時候就做吓
作者: YmOra    時間: 21-2-20 12:17

查實我仔都未開始操,佢而家都係做學校嘢多,不過有時間佢都會睇下我買比佢嘢練習嘅,所以我都有周圍睇下 ...

阿女都係打算哩個暑假才開始操

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-20 13:15

esmehouse 發表於 21-2-20 12:08
我個個 Phy 都 hea hea 地,我覺得係老師教得唔好令到佢冇乜心機溫

佢攪得掂咪得囉,唔識要主動去問,大個仔大個女讀書都要學識靠自己。

我仔都 Hea 㗎,日日放工返去多數都見佢上網睇嘢同打機,我問阿仔都唔見你温書嘅,佢就答我話温咗你唔知啫

作者: canopy    時間: 21-2-20 19:56

csbaik 發表於 21-2-19 23:03
做哂dse先,再橾ce n al

都係,佢哋22年考,如果肯操past paper, 淨係dse已經有成10年可以操,操得完先算

作者: natnatbaby    時間: 21-2-20 21:28

除左past paper重有乜練習?我都吾識揀,糸叫囡自己睇下。見佢手頭基本野都未睇晒,無再買新野,可能暑假才有時間入下貨同做下past paper.

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-20 22:52

natnatbaby 發表於 21-2-20 21:28
除左past paper重有乜練習?我都吾識揀,糸叫囡自己睇下。見佢手頭基本野都未睇晒,無再買新野,可能暑假 ...

你囡囡 Elective 係邊幾科?

作者: natnatbaby    時間: 21-2-20 23:03

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-20 22:52
你囡囡 Elective 係邊幾科?

VA, Biology,  旅款

作者: esmehouse    時間: 21-2-20 23:16

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-20 13:15
佢攪得掂咪得囉,唔識要主動去問,大個仔大個女讀書都要學識靠自己。

我仔都 Hea 㗎,日日放工返去多數都 ...
同我個個一樣,又係話溫左你唔知啫
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-20 23:34

natnatbaby 發表於 21-2-20 23:03
VA, Biology,  旅款

Sorry . 呢幾科較少接觸冇乜練習可以推薦,只知 bio 有套恐龍書係幾好。英文可以睇下 Mastering English,Maths 就好多人用 able . 亦可以睇下 Maths MC 1000.

作者: aeiou_drm    時間: 21-2-21 16:06

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-20 23:34
Sorry . 呢幾科較少接觸冇乜練習可以推薦,只知 bio 有套恐龍書係幾好。英文可以睇下 Mastering English, ...

Hello, 2022 DSE 打個招呼先。 由呈分傾到 DSE, 時間過得真快

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-21 16:19

aeiou_drm 發表於 21-2-21 16:06
Hello, 2022 DSE 打個招呼先。 由呈分傾到 DSE, 時間過得真快

Hi. 時間過得真係快,轉眼大家小朋友都準備上大學啦  
你小朋友有方向未?有冇諗住大學讀邊科?

作者: eatmonmon    時間: 21-2-21 17:37

Hi!

我個仔都係2022考生 7科
仲係網課,學校好奇怪,竟然比中一生面授課程

作者: csbaik    時間: 21-2-21 17:42

eatmonmon 發表於 21-2-21 17:37
Hi!

我地比中三,同中五,直至三月再算

作者: gracelam    時間: 21-2-21 17:43

Hi!

我女3月1日可以面授喇
另一個中一仲未得

作者: csbaik    時間: 21-2-21 17:45

aeiou_drm 發表於 21-2-21 16:06

我宜家都有的驚 驚地,要捱多次年先整甩難

作者: esmehouse    時間: 21-2-21 17:46

csbaik 發表於 21-2-21 17:42
我地比中三,同中五,直至三月再算
同我哋個間一樣
作者: csbaik    時間: 21-2-21 17:46

gracelam 發表於 21-2-21 17:43
我女3月1日可以面授喇  
另一個中一仲未得

我呀女唔想面授,因為返半日,冇肉食。同車程有遠,來回3粒鐘

作者: eatmonmon    時間: 21-2-21 17:47

gracelam 發表於 21-2-21 17:43
我女3月1日可以面授喇  
另一個中一仲未得

係呀係3月1日開始正式面授,一星期可以返足5日

作者: gracelam    時間: 21-2-21 17:51

eatmonmon 發表於 21-2-21 17:47
係呀係3月1日開始正式面授,一星期可以返足5日

佢返足5日但半日

作者: aeiou_drm    時間: 21-2-21 17:53

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-21 16:19
...

暫時未有大方向, 不過有考慮 health science / 歷史  都要睇下 predicted grades 再諗。你仔仔呢?

作者: gracelam    時間: 21-2-21 17:53

csbaik 發表於 21-2-21 17:46
我呀女唔想面授,因為返半日,冇肉食。同車程有遠,來回3粒鐘

我女都想返嘅,係唔想早起身咁囉

作者: aeiou_drm    時間: 21-2-21 17:55

csbaik 發表於 21-2-21 17:45

擔心就一定有,但我地只係可以提點,再提點, 佢地大個,有自己諗法

作者: esmehouse    時間: 21-2-21 18:22

aeiou_drm 發表於 21-2-21 17:55
擔心就一定有,但我地只係可以提點,再提點, 佢地大個,有自己諗法
同意
作者: csbaik    時間: 21-2-21 19:07

aeiou_drm 發表於 21-2-21 17:55

考完試唔問點,仲要煲電腦湯比佢飲

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-21 21:42

aeiou_drm 發表於 21-2-21 17:53
暫時未有大方向, 不過有考慮 health science / 歷史  都要睇下 predicted grades 再諗。你仔仔呢?
...

我仔應該揀工程或電腦,可能會出國考慮中,不過尚未決定。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-21 21:52

Hi!

我個仔都係2022考生 7科仲係網課,學校好奇怪,竟然比中一生面授課程

又真係好少會比中一生先。

我仔學校之前比中三及中六返及考試,一级要選科一级要應付 DSE,我覺得都合理,而家中六已經完成八八九九,所以輪到中五生返。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-21 21:57

gracelam 發表於 21-2-21 17:51
佢返足5日但半日

我仔都一樣返5天半日,上星期五已經開始返,下午仲要返屋企繼續 Zoom。

作者: Funny    時間: 21-2-21 22:50     標題: 回覆樓主:

我仔都係2022考DSE。Zoom左咁耐,聽日終於返學。雖然只返半日,但點都好過喺屋企zoom。

作者: Charlotte_mom    時間: 21-2-21 23:25

我仔都係2022 dse (哎真係無眼睇)
佢已返咗學(啱啱星期四定星期五),返半日
依然未有心裝載,真嘔血

作者: canopy    時間: 21-2-22 00:00

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-21 21:57
我仔都一樣返5天半日,上星期五已經開始返,下午仲要返屋企繼續 Zoom。

你仔仔學校好好,我見我朋友仔女既學校都安排上午兩級、下午兩級咁返學,每日就有4級學生可以返學。我女學校就好懶,只安排半日課,由明天復課至復活節假前,只可返3-4日,其餘日子全部zoom, 激死!

作者: YmOra    時間: 21-2-22 11:01

Charlotte_mom 發表於 21-2-21 23:25
我仔都係2022 dse (哎真係無眼睇)
佢已返咗學(啱啱星期四定星期五),返半日
依然未有心裝載,真嘔血

年青人唔會咁早同你溫定書,中六啦!就差唔多啦!

作者: YmOra    時間: 21-2-22 11:03

Funny 發表於 21-2-21 22:50
我仔都係2022考DSE。Zoom左咁耐,聽日終於返學。雖然只返半日,但點都好過喺屋企zoom。
...

我個昨晚興奮到失眠

作者: 濼濼媽    時間: 21-2-22 11:04

作者: YmOra    時間: 21-2-22 11:11

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-21 16:19
...

未有方向,有DD估唔到佢未有方向,我又唔想過份參與,因為孩子大了,想把"選擇權"100%交由佢計劃,希望佢中六前有方向啦!不過,我估學校老師開始會與學生們傾下俾下意見佢哋吧!

作者: YmOra    時間: 21-2-22 11:14

Hi!

貴校係咪未考試呀?!我校按排中一生下星期回校,但係按排實體考試而矣!

作者: YmOra    時間: 21-2-22 11:16

csbaik 發表於 21-2-21 17:45

時間好快就過

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5