教育王國

標題: Del... [打印本頁]

作者: Fivedragon    時間: 21-2-2 17:19     標題: Del...

Del...
作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-2-2 17:37

如果成績理想,一定有用。

作者: rsx    時間: 21-2-2 18:13

問題係你真係要叻先攞到高分,即係話你冇考都係叻,考咗唔會特別叻!

不過如果冇得interview就有d用!

作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-2-2 18:40

有道理,有些同學樂器了得也沒有考級。

作者: 四月771    時間: 21-2-2 20:08

要多少分才有用?一月底才考,成績應該二月底能出來。
作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-2-2 20:14

最高是B2 level

作者: notcool    時間: 21-2-2 22:30

一些學校強調英語。因此,如果您英語流利,(自行) interview留下好的印象. 因此,它間接地有幫助

學校要求您填寫成就。因此,good toefl junior ,可以幫助您. 但這只是其中之一項.

作者: 王家爸爸    時間: 21-2-2 22:32

Fivedragon 發表於 21-2-2 17:19
小女今年考完,成績算幾好,但諗諗下,其實對搵學校又好似無咩用
以前肯定係對搵學校無咩用,不過疫情之下,好多學校上課同考試都未必反映到小朋友既能力,所以今年考額外既考試,可能有啲用。
作者: Fivedragon    時間: 21-2-3 03:12

阿女考全部B2, speaking 14/16.

希望幫到手,因為阿女無咩課外獎,真係只有讀書好啲
作者: 四月771    時間: 21-2-3 06:34

回覆 Fivedragon 的帖子

好叻,阿女speaking 13/16,希望也能考B2😘
作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-2-3 07:17

女兒成績好,樓主已經不用擔心了。

作者: Fivedragon    時間: 21-2-3 07:50

四月771 發表於 21-2-3 06:34
回覆 Fivedragon 的帖子

好叻,阿女speaking 13/16,希望也能考B2😘
唔係同一時間知到埋其他result?

不過老婆唔係咁諗,成日想要啲學業以外既成績。

作者: Fivedragon    時間: 21-2-3 08:18

王家爸爸 發表於 21-2-2 22:32
以前肯定係對搵學校無咩用,不過疫情之下,好多學校上課同考試都未必反映到小朋友既能力,所以今年考額外既 ...
想問無用係中學唔睇呢個成績,定係相信教育局branding, 唔駛要其他學業類既成績呢?
作者: b3410    時間: 21-2-3 09:07

Fivedragon 發表於 21-2-3 08:18
想問無用係中學唔睇呢個成績,定係相信教育局branding, 唔駛要其他學業類既成績呢? ...

間間學校唔同,不過都係作為一個參考。教局banding, RO,學校校內成績/往績 係睇成績的主要方向。
作者: 王家爸爸    時間: 21-2-3 10:43

想問無用係中學唔睇呢個成績,定係相信教育局branding, 唔駛要其他學業類既成績呢? ...
一定係先睇教育局既rank order list,如果係學校收到既list裡面既前10名,當然可以買定校服;如果你係學校收到既list裡面既100名後,基本上亦唔會有機會。對邊緣情況既人(唔係收硬,又唔係reject硬既)任何其他野都可能係重要既。
作者: 5星猩    時間: 21-2-3 15:14

中學唔會唔睇,但真實係唔會睇得好重,有就望下咁囉。
如果你求其是但揾一間中學自行收生計分標準,都會知道普遍中學重點睇學生啲乜嘢表現。
學業成績佔比重一定最重,坐底佔30%,教局個RO暫時都係唯一比較到所有學生學業成績,無論你覺得個計算方法係點點點點點........。

其次,係睇面試表現,要揾啲醒目仔女,唔要港孩;之後再睇操行、課外活動表現和獎項等等。

所以,當啲學生水平表現都差唔多,不相伯仲,就可能睇下有冇呢啲獎項做取捨。

作者: Fivedragon    時間: 21-2-3 16:19

都係聊勝於無
作者: bobbob    時間: 21-2-3 16:24

Fivedragon 發表於 21-2-2 17:19
小女今年考完,成績算幾好,但諗諗下,其實對搵學校又好似無咩用
一般地區學校可能有啲用,傳統名校就未必有
作者: Layla_LL    時間: 21-2-4 14:32

想插嘴問一句,大家小朋友考Tofel Junior 有特別操練過嗎?

作者: 四月771    時間: 21-2-4 14:50

回覆 Layla_LL 的帖子

裸考😬口語有幅圖來不及說就到時間了
作者: Layla_LL    時間: 21-2-4 14:54

四月771 發表於 21-2-4 14:50
回覆 Layla_LL 的帖子

裸考😬口語有幅圖來不及說就到時間了

Thx!

作者: Fivedragon    時間: 21-2-5 21:09

Layla_LL 發表於 21-2-4 14:32
想插嘴問一句,大家小朋友考Tofel Junior 有特別操練過嗎?
我無操練,老師有問家長有冇係出面補課。
但我本身對阿女有信心的,平時同佢做功課生活上都有浸淫英文。

By the way, 報toelf junior 時有本練習, 我叫佢做每個field都係錯四題內, 所以覺得應該無問題。

作者: Layla_LL    時間: 21-2-8 16:14

Fivedragon 發表於 21-2-5 21:09
我無操練,老師有問家長有冇係出面補課。
但我本身對阿女有信心的,平時同佢做功課生活上都有浸淫英文。

多謝分享(emoji)

作者: wongtw    時間: 21-2-11 20:32

學校通先知有試可以考,唔考根本無野填,小學代報,睇完份sample paper去,囝囝話正式考係再深啲啲,話速唔算快,好似英文台新聞報導唔上下話速。
作者: Fivedragon    時間: 21-2-14 14:52

回覆 wongtw 的帖子

我女女都話深過paper, speaking 佢都講唔晒
作者: 四月771    時間: 21-2-25 13:48

剛剛拿了toefl junior證書,870/900,全部B2,金狀,準備連之前的speaking 拿中學去。
作者: racleong    時間: 21-3-3 15:34

TOEFL Junior可以證明小朋友英語水平達到邊一級國際標準,如果考得好真係要填報

作者: Hkmama818    時間: 21-3-3 16:45     標題: 回覆樓主:

作者: Fivedragon    時間: 21-3-3 18:05

Hkmama818 發表於 21-3-3 16:45
我囡只做咗份sample paper 便去考,得了滿分佢平時睇好多書,對佢來說唔難~
...
所以唔好低估小朋友能力
作者: Hkmama818    時間: 21-3-3 18:14

Fivedragon 發表於 21-3-3 18:05
所以唔好低估小朋友能力

回應主題,個人認為如果考的是1A英中,分數超高才好上呈;畢竟TOEFL Junior最高的CEFR 級別只是B2~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5