教育王國

標題: 如果有飛機,大家是否會回英國開學? [打印本頁]

作者: 小公主媽媽    時間: 21-1-2 13:27     標題: 如果有飛機,大家是否會回英國開學?

或二月half term 後先返去?

作者: SIYip    時間: 21-1-2 13:39

其實有機返英國的,只是要轉機而已。

作者: claracny    時間: 21-1-2 14:31

回覆 SIYip 的帖子

唔會返,再睇定啲先
作者: 小公主媽媽    時間: 21-1-2 14:45

claracny 發表於 21-1-2 14:31
回覆 SIYip 的帖子

唔會返,再睇定啲先

我都想睇多兩星期

作者: 一家三口    時間: 21-1-2 15:01

小公主媽媽 發表於 21-1-2 13:27
或二月half term 後先返去?

我問緊學校Easter 開唔開?開就 Half term 後才回去,直至暑假後才回香港 唔開才再諗諗。

作者: Chole    時間: 21-1-2 15:50

Y11 要返去考mock ,有航機冇藉口唔返。

作者: PacoMum    時間: 21-1-2 16:18

疫症咁嚴重,睇定啲先,返咗去如果有咩事又無得返嚟,好擔心
作者: etoile    時間: 21-1-2 16:57     標題: 回覆樓主:

Y13,會返。

作者: summerhotel1    時間: 21-1-2 18:08

SIYip 發表於 21-1-2 13:39
其實有機返英國的,只是要轉機而已。

BA 明天開始有直航香港至倫敦

作者: claracny    時間: 21-1-2 18:20

回覆 PacoMum 的帖子

係呀! 係呀!朋友仔早前確診,冇醫生睇的,叫自我隔離14日,朋友仔燒咗15日,咳到甩肺,只靠飲水同食Panadol,靠自己好返。
好返到就好,好唔到就弊!

作者: cfs    時間: 21-1-2 18:40

一直都機呀,明天開始亦有直航。
18/1開始面授,果個星期會返。
網課好唔實在,孩子不喜歡,又唔可以同同學接觸,冇咗生活

作者: 小公主媽媽    時間: 21-1-2 18:42

claracny 發表於 21-1-2 18:20

係呀! 係呀!朋友仔早前確診,冇醫生睇的,叫自我隔離14日,朋友仔燒咗15日,咳到甩 ...

咁真係嚇親,如果大學生都好d, 起碼識照顧自己,但中學生未必得

作者: yuyueng    時間: 21-1-2 20:21

Y11原本聖誕無返香港,不變應萬變,5號返學校宿舍,5號及10號要起學校做檢測,11號正式上課。
作者: SmileSmileSmile    時間: 21-1-2 20:55     標題: 回覆樓主:

改左機票一月尾,到時再睇情況

作者: KIMLIFEINUK    時間: 21-1-2 21:04

我而家係英國,附近幾百個 miles 以內全部醫院己經full 晒,我會建議大家如果可以既話,唔好咁快返英國。我望出街,人人照舊唔戴口罩落街玩,有D人一 group 6-7 人,有人仲瞓係地下玩。連續五日,每日五萬人以上確診,即係5日之內,己經超過250,000人確診,這幾天死亡人數接近 4000人。
作者: FennieMan    時間: 21-1-2 21:09

我直接改咗term break 之後先返去,暑假先返香港。
英國疫情真係好嚴重,英國政府已經話咗黎緊兩星期疫情可能再嚴重。另醫療都頂唔住,你中咗都冇可能會收到你入院。有啲臨時醫院有床位,但唔夠醫護人員,所以情願唔開

作者: 小公主媽媽    時間: 21-1-2 21:12

FennieMan 發表於 21-1-2 21:09
英國疫情真係好嚴重,英國政府已經話咗黎緊兩星期疫情可 ...

但如果復活節假期學校唔開,去hoist family 都唔安全

作者: lee2046    時間: 21-1-2 21:22

Chole 發表於 21-1-2 15:50
Y11 要返去考mock ,有航機冇藉口唔返。

唉!

作者: 3b    時間: 21-1-2 21:52     標題: 回覆樓主:

每日5萬幾宗新症,疫情仍然未能受控, 暫時不打算回英國,或者過埋2月half term先返

Hospitals across UK 'must prepare for Covid surge', senior doctor warns

https://www.bbc.com/news/uk-55514363

作者: 過客    時間: 21-1-2 23:10

想2月 half term 先返, 健康緊要, 但掙扎中, 要考 Mock, 學校又話如期1月考, 唔返可以點做? 最後冇考, 又有咩後果?
作者: ch581    時間: 21-1-2 23:29     標題: 回覆樓主:

飛機每日都有

作者: katrinafu    時間: 21-1-2 23:43

過客 發表於 21-1-2 23:10
想2月 half term 先返, 健康緊要, 但掙扎中, 要考 Mock, 學校又話如期1月考, 唔返可以點做? 最後冇考, 又有 ...

如果GCSE取消, 便沒有分數呈交去考試/考評局 。 Mock就算在家Online 考 ,呈上去成績承唔承認都唔會知。

如果是Year 11可跟學校商討Year 12安排 。

我 女 9月底已回港, 我女真係潺仔, 呢兩個幾月 都有點病要做了兩次強制檢測 。 雖然11月已在港考Mock , 現在3月加多個考試 , 學校都要她回去。但 爸爸已表明不想女兒返去, 所以 今次跟學校溝通上已交比監護人處理。

我前日跟監護人傾過,其實以現在疫情咁嚴重,而學生的安排都咁 堅持Spring Term 要照正常開學 ,疫苗又已進行注射, 已打的人第二針會推遲 ,令更多人打第一針, 所以大家都覺得GCSE & Alevel 都會繼續舉行。

由其Alevel 一定會進行,因今個學年度Year 1 都有點亂 , 由其很多人推遲入學,以致來年Year 1學位都受影響, 如果再停考, 有機會再影響下一年 。

這是我個人看法 ,不一定準確, 家長自行評估風險 為子女作最佳打算。

作者: 3b    時間: 21-1-3 08:02

過客 發表於 21-1-2 23:10
想2月 half term 先返, 健康緊要, 但掙扎中, 要考 Mock, 學校又話如期1月考, 唔返可以點做? 最後冇考, 又有 ...

有無同學校聯絡過? 先發電郵給舍監, 陳述現在香港航班情況及英國疫情嚴重, 萬一回去後不輕易可以返香港,作為家長首要任務是保障子女的健康及生命, 亦可建議學校安排在英國文化協會或agency到監考,希望學校可以體恤及作特別安排。

阿仔學校回覆了一定會安排學生考試, 無論他們身在何處, 回去英國的時間亦由家長決定, 其間安排on-line lesson, 今次事件亦反映學校對學生的關顧, 雖然有家長選學校時會話宿舍太細, 沒有英國寄宿文化, 但我反而覺得細有細好, 好多事情更加能夠靈活變通, 更加人性化, 明白家長不在子女身邊時的擔憂。

作者: summerhotel1    時間: 21-1-3 08:24

katrinafu 發表於 21-1-2 23:43
如果GCSE取消, 便沒有分數呈交去考試/考評局 。 就算在家Online 考 ,成績承唔承認都唔會知。

如果是Yea ...

我認為Mock就可以網上考, 但真正嘅GCSEs 應該冇可能可以唔返學校考, 因為要對全英國嘅學生公平, 所以一定要喺學校同樣嘅考試場地由監考員監考。

作者: Poyau    時間: 21-1-3 10:05

yuyueng 發表於 21-1-2 20:21
Y11原本聖誕無返香港,不變應萬變,5號返學校宿舍,5號及10號要起學校做檢測,11號正式上課。 ...

開學存在變數...

https://www.theguardian.com/world/2021/jan/02/government-faces-major-revolt-on-schools-reopening-in-england-over-covid-fears

Headteachers take legal action against government as UK’s largest teaching union says members should not go back

...

Headteachers began legal action against the Department for Education on Saturday in an attempt to force ministers to reveal why they think it is safe to reopen schools on Monday, given the higher transmissibility of the new Covid-19 variant, particularly among children.

The National Association of Headteachers (NAHT) and the Association of School and College Leaders have instructed lawyers to write to the government, giving it until 4pm on Monday to share any information and scientific data that suggests it is safe for schools to return.
...

Kevin Courtney, the joint general secretary of the NEU, said the government was being reckless and ignoring the advice of its own experts on the Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage).

He said it was clear from the minutes of the latest Sage meeting, published on New Year’s Eve, that scientists had told ministers before Christmas that schools must be closed to contain the new, highly transmissible coronavirus variant.

The minutes from 22 December state that “R would be lower with schools closed” and that it was highly unlikely that the government would be able to maintain R below 1 in the presence of the new variant if schools remain open, with further analysis only possible after the impact of the school holidays on transmission rates is known in mid-January.

作者: 3b    時間: 21-1-3 10:23

Poyau 發表於 21-1-3 10:05
開學存在變數...

https://www.theguardian.com/world/2021/jan/02/government-faces-major-revolt-on-sch ...

昨日又有57,000宗確診,R rate要低過1,短時間內係無可能, 大家可以去以下網頁看看每個地區的數據

https://coronavirus.data.gov.uk

作者: katrinafu    時間: 21-1-3 11:26

summerhotel1 發表於 21-1-3 08:24
我認為Mock就可以網上考, 但真正嘅GCSEs 應該冇可能可以唔返學校考, 因為要對全英國嘅學生公平, 所以一定 ...

只是講緊學校Mock Exam ,不是GCSE  公開試。

在當地 ,呢個試一係就只能現場即場考 , 一係取消, 唔會實行online考啦。

香港考試局報考GCSE 已經過了deadline .

作者: 小公主媽媽    時間: 21-1-3 11:45

3b 發表於 21-1-3 10:23
昨日又有57,000宗確診,R rate要低過1,短時間內係無可能, 大家可以去以下網頁看看每個地區的數據

https ...

R rate 在哪裏睇?

作者: 3b    時間: 21-1-3 12:02

小公主媽媽 發表於 21-1-3 11:45
R rate 在哪裏睇?

輸入學校的postcode就可以見到

圖片附件: 16096465369727375443101822364685.jpg (21-1-3 12:02, 91.35 KB) / 下載次數 32
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU3MjE4fGEyNTdiYjBmfDE3MjcwNTMxMzh8MA%3D%3D

作者: 過客    時間: 21-1-3 12:15

3b 發表於 21-1-3 08:02

有無同學校聯絡過? 先發電郵給舍監, 陳述現在香港航班情況及英 ...
未問, 將會問, 多謝你提議的以上幾點.
作者: wloi    時間: 21-1-3 17:48

唔好話中學,大學都好亂。我細女大學好罕有放緊假寫email比學生。第一件事,係開學的exam取消,第二件事,如果因為無地方住 (international students),可以隨時回校,其他人,請等學校通知幾時先可以回校上課(暫定25號)。但照會11號開學,網課。

作者: summerhotel1    時間: 21-1-3 18:29

katrinafu 發表於 21-1-3 11:26
只是講緊學校Mock Exam ,不是GCSE  公開試。

在當地 ,呢個試一係就只能現場即場考 , 一係取消, 唔會實 ...

香港考叫iGCSE, 試卷係唔一樣, 係比香港讀國際學校嘅學生報考。

作者: katrinafu    時間: 21-1-3 20:40

summerhotel1 發表於 21-1-3 18:29
香港考叫iGCSE, 試卷係唔一樣, 係比香港讀國際學校嘅學生報考。

我知呀 ,我女在英國很多科目都是考IGCSE , 而且監護人已幫忙Check 香港可考的 相關IGCSE 課程, 希望在不返英國考Mock 甚至GCSE 情況下,要預備認可考試,要多一手 準備 。

作者: 3b    時間: 21-1-3 21:20

過客 發表於 21-1-3 12:15

希望你可以成功爭取到!    

作者: 過客    時間: 21-1-3 22:09

3b 發表於 21-1-3 21:20
希望你可以成功爭取到!
Thanks!
作者: summerhotel1    時間: 21-1-3 22:19

katrinafu 發表於 21-1-3 20:40
我知呀 ,我女在英國很多科目都是考IGCSE , 而且監護人已幫忙Check 香港可考的 相關IGCSE 課程, 希望在不 ...

希望你可以成功爭取到 X2

作者: weiwei    時間: 21-1-3 22:22

3b 發表於 21-1-3 10:23

https ...

many thanks

作者: katrinafu    時間: 21-1-3 23:30

summerhotel1 發表於 21-1-3 22:19
希望你可以成功爭取到 X2

我和阿女 都希望GCSE都順利在英國進行考試。

疫苗都起碼打了4個月,所以都已希望到時得以改善, 阿女好掛住d同學,有D好friend的都已知sixth form 會轉校 ,所以更想返去見同學。

作者: katrinafu    時間: 21-1-3 23:31

過客 發表於 21-1-3 12:15

希望你可以成功爭取到

作者: 過客    時間: 21-1-4 00:06

katrinafu 發表於 21-1-3 23:31
希望你可以成功爭取到
Thanks!

作者: ch581    時間: 21-1-4 05:34

FennieMan 發表於 21-1-2 21:09
英國疫情真係好嚴重,英國政府已經話咗黎緊兩星期疫情可 ...

不嬲中咗都未必入到院

作者: ch581    時間: 21-1-4 05:38

KIMLIFEINUK 發表於 21-1-2 21:04
我而家係英國,附近幾百個 miles 以內全部醫院己經full 晒,我會建議大家如果可以既話,唔好咁快返英國。我 ...

真心唔明點解啲人唔戴口罩

作者: cfs    時間: 21-1-4 08:23

ch581 發表於 21-1-4 05:38
真心唔明點解啲人唔戴口罩

戴咗都有機會中,冇百分百肯定,又焗喎,焗到抖唔到氣,又生粒粒,皮膚乾燥哂可能係咁

作者: NicolaLee    時間: 21-1-4 14:46

亞女Book咗16/1去上下半年嘅foundation course,依家都唔知去唔去好,定留番係香港繼續online上堂

作者: chingko    時間: 21-1-4 15:09

NicolaLee 發表於 21-1-4 14:46
亞女Book咗16/1去上下半年嘅foundation course,依家都唔知去唔去好,定留番係香港繼續online上堂
...

我囡係1月開學既foundation , 明天開學,冇飛去,online 上住先,但個Visa要3月前入境,未知點算

作者: summerhotel1    時間: 21-1-5 03:43

chingko 發表於 21-1-4 15:09
我囡係1月開學既foundation , 明天開學,冇飛去,online 上住先,但個Visa要3月前入境,未知點算
...

咁就3月最後一日前入境,visa 要extend / postpone 好麻煩。
3月應該唔會每日5萬宗

作者: 王家爸爸    時間: 21-1-5 12:39

claracny 發表於 21-1-2 18:20

係呀! 係呀!朋友仔早前確診,冇醫生睇的,叫自我隔離14日,朋友仔燒咗15日,咳到甩 ...
我都識唔少朋友既仔女,一到步無耐就有人確診,有啲仲係全個hall中晒。有人中,NHS叫晒全個hall既學生去驗,個個都中咗;因為係全部人中,全個hall隔離(自律唔出去),hall內反而唔需要隔離,hall內唔同bubbles都可能一齊玩。
作者: NicolaLee    時間: 21-1-6 13:02

...

我哋要攪宿舍 visa 機票,都係未知點算

作者: hennyyoyo    時間: 21-1-6 23:53

...

我同你情況差不多,4月10日visa 到期,學校報到2月10日。

作者: chingko    時間: 21-1-7 21:08

hennyyoyo 發表於 21-1-6 23:53
我同你情況差不多,4月10日visa 到期,學校報到2月10日。

希望過多一個月,情況好啲,可以過去上堂

作者: hennyyoyo    時間: 21-1-9 01:58

chingko 發表於 21-1-7 21:08
希望過多一個月,情況好啲,可以過去上堂

如果可以的話,希望四月前有疫苗,打打先過去。

作者: 小公主媽媽    時間: 21-1-11 15:56

hennyyoyo 發表於 21-1-9 01:58
如果可以的話,希望四月前有疫苗,打打先過去。

我都覺得如果在香港打咗疫苖過去安心好多

作者: Amychannn    時間: 21-1-12 17:44

依家疫情好勁呀嗰邊 同埋上網課 所以唔返住啦
作者: vespa    時間: 21-1-12 22:25

都係健康重要啲!

作者: 3b    時間: 21-1-13 21:18     標題: 回覆樓主:

International arrivals required to prove negative COVID-19 test result before departure for England.

https://www.gov.uk/government/news/mandatory-covid-19-testing-introduced-to-bolster-border-measures

作者: 3b    時間: 21-1-16 16:33     標題: 回覆樓主:

Covid: UK to close all travel corridors from 04:00 GMT on Monday. After that, arrivals to the UK will need to quarantine for up to 10 days, unless they test negative after five days.

https://www.bbc.com/news/uk-55681861

作者: newfather    時間: 21-1-16 18:22

3b 發表於 21-1-16 16:33
Covid: UK to close all travel corridors from 04:00 GMT on Monday. After that, arrivals to the UK wi ...

咁搞法,二月 term break 後都無法返過去。唯有寄望復活假後

作者: 小公主媽媽    時間: 21-1-16 18:48

newfather 發表於 21-1-16 18:22

咁搞法,二月 term break 後都無法返過去。唯有寄望復活 ...

咁真係二月half term 後都未必返到UK

作者: dmak    時間: 21-1-31 10:54

現時仍是online 上堂,二月term break後會回英嗎?

作者: etoile    時間: 21-1-31 11:25

dmak 發表於 21-1-31 10:54
現時仍是online 上堂,二月term break後會回英嗎?

好似最快3月先復課。
學校Y13 mock exam 三月頭online 考(即係預咗全世界都返唔到去!),每個學生要預備兩部電腦/ipad之類,一部用嚟考試另一部影住自己嘅實時考試情況俾老師網上監考!

作者: 幸福花海    時間: 21-1-31 11:33

dmak 發表於 21-1-31 10:54
最早3月8号先復課,兩星期後又放 Easter, 放完Easter假先回去了
作者: dmak    時間: 21-1-31 11:59

幸福花海 發表於 21-1-31 11:33
最早3月8号先復課,兩星期後又放 Easter, 放完Easter假先回去了

都啱嘅⋯返到去Easter假都係留係宿舍
#mouth:

作者: wonwon5    時間: 21-2-6 11:21

依家跌番2萬幾宗, 大家會唔會3月去英國番學?

作者: 王家爸爸    時間: 21-2-8 19:35

wonwon5 發表於 21-2-6 11:21
依家跌番2萬幾宗, 大家會唔會3月去英國番學?
噚日得返一萬五千幾宗。
作者: SmileSmileSmile    時間: 21-2-9 08:53     標題: 回覆樓主:

而家少左個案,預計復活節後返去

作者: khwong67    時間: 21-2-9 10:07

又要擔心暑假回港安排
作者: 小公主媽媽    時間: 21-2-9 10:10

khwong67 發表於 21-2-9 10:07
又要擔心暑假回港安排

直航一日唔復飛,都擔心暑假回港安排,回港隔離完21日無了半個暑假

作者: 幸福花海    時間: 21-2-9 10:33

小公主媽媽 發表於 21-2-9 10:10
直航一日唔復飛,都擔心暑假回港安排,回港隔離完21日無了半個暑假
我擔心暑假都唔比入境
作者: yuyueng    時間: 21-2-9 11:10

幸福花海 發表於 21-2-9 10:33
我擔心暑假都唔比入境
到暑假英國打左疫苗既人有一半以上,天氣熱左又好D,我估到時有直航機但隔離21日應該走唔甩。
作者: wonwon5    時間: 21-2-9 16:38

yuyueng 發表於 21-2-9 11:10
到暑假英國打左疫苗既人有一半以上,天氣熱左又好D,我估到時有直航機但隔離21日應該走唔甩。 ...

疫情好番d, 我決定番去等3月頭開學, 好想佢有學番。繼續向前行。
唔番香港便起英國過暑假,都好開心。

作者: elysemama    時間: 21-2-9 18:05

wonwon5 發表於 21-2-9 16:38
疫情好番d, 我決定番去等3月頭開學, 好想佢有學番。繼續向前行。
...

如果8/3英國復課,亞女會3月初返去,實在厭倦上online 了;至於暑假,如還未放寛21日隔離,我考慮飛過去陪佢放暑假!

作者: TTEE1819    時間: 21-2-9 18:53

elysemama 發表於 21-2-9 18:05
如果8/3英國復課,亞女會3月初返去,實在厭倦上online 了;至於暑假,如還未放寛21日隔離,我考慮飛過去陪 ...

Online上課,真係唔係個個學生會自律。我千叮萬囑孩子要上課,要交功課,佢都算聽話。當我收到學校幾科老師的email通知,佢真係有做好佢的本份。至於佢有一位同學,好多online課都無上,成績一定有影響。所以我希望疫情落多點,可以復課。

作者: XYZABC    時間: 21-2-9 20:25

Online lessons 真係好靠自律,我仔就打機打多咗好多。

作者: Taimum    時間: 21-2-10 11:05     標題: 回覆樓主:

請問香港不是嚴重疫情區,所以返回英國只需家居隔離一星期?不用到酒店隔離?

作者: 幸福花海    時間: 21-2-10 11:24

Taimum 發表於 21-2-10 11:05
請問香港不是嚴重疫情區,所以返回英國只需家居隔離一星期?不用到酒店隔離?
...
Guardian通知,學生可在學校宿社隔離的,要問問自己學校
作者: yuyueng    時間: 21-2-10 12:13

wonwon5 發表於 21-2-9 16:38
...

Yes !Even online lesson都系起英國學校上好過起香港,一來無時差,阿仔依舊7點起身,食完早餐上Online,生活唔受香港影響,比較多溫習同自己時間。我仔由8月中就一直起學校。

作者: Poyau    時間: 21-2-10 12:42

Taimum 發表於 21-2-10 11:05
...

香港不在 Red list
家居隔離10天 + 兩次測試

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk

From 15 February, if you arrive in England and have travelled in a country on the banned travel list (sometimes called the ‘red list’) in the last 10 days, you will need to quarantine (self-isolate) in a government quarantine hotel for 10 days. You will need to book your hotel before you travel and 2 COVID-19 tests to take during your quarantine.

If you’re coming from a country that is not on the banned travel list, you will need to quarantine at home for 10 days. You will need to book 2 COVID-19 tests before you arrive to take during your quarantine.

作者: khwong67    時間: 21-2-10 16:03

Poyau 發表於 21-2-10 12:42
香港不在 Red list
家居隔離10天 + 兩次測試
飛去英國前都好似要做一次測試
作者: galatea    時間: 21-2-10 18:30

如果準備飛去英國,要在那裏可以預先book 定兩次Covid test 呀?
作者: Poyau    時間: 21-2-10 21:03

khwong67 發表於 21-2-10 16:03
飛去英國前都好似要做一次測試

係呀 飛去前一次+抵埗後兩次測試

https://www.gov.uk/uk-border-control/before-you-leave-for-the-uk

Provide a negative coronavirus test to travel to the UK

You must have proof of a negative coronavirus test to travel to the UK - even if you’re a UK citizen.

If your test result is positive you must not travel. You must follow the local coronavirus rules and guidance.

The test must be taken in the 3 days before you depart. The results must be in English, French or Spanish.

You’ll need to show the test results when you check in to travel or board your plane, train or ferry. You may also be asked to show them when you arrive.

You could be fined £500 when you arrive at the border if you cannot provide proof that you have had a negative coronavirus test.

作者: 97+01    時間: 21-2-10 23:26

Poyau 發表於 21-2-10 21:03

https://www.gov.uk/uk-border-control/before-you-leave-for-the-uk

請問知唔知喺政府檢測中心做嘅報告係咪合乎入境英國需要?

作者: gkmyeung    時間: 21-2-18 02:29

回覆 97+01 的帖子

可以的,好多朋友已回英也是用社區檢測的報告。只要上網登記社區檢測,tick加$240要report copy, 檢測後24hr左右就有電子版報告。

作者: okmk    時間: 21-2-18 09:52

前幾天因為有小小不舒服,為求家中長輩安心,前往社區檢測中心walkin自費檢測,早上11點做,晚上11點收到檢測報告短訊,download出化驗所的報告同之前用約$1000做的一樣,應該可以出境用

作者: SIYip    時間: 21-2-18 09:55

gkmyeung 發表於 21-2-18 02:29

可以的,好多朋友已回英也是用社區檢測的報告。只要上網登記社區檢測,tick加$240要rep ...

謝謝你的資料。

作者: buklaylay    時間: 21-2-18 18:28

gkmyeung 發表於 21-2-18 02:29

可以的,好多朋友已回英也是用社區檢測的報告。只要上網登記社區檢測,tick加$240要rep ...
多謝你的資料。
我大仔約咗下星期去做檢測

作者: joymama    時間: 21-2-18 18:51

okmk 發表於 21-2-18 09:52
前幾天因為有小小不舒服,為求家中長輩安心,前往社區檢測中心walkin自費檢測,早上11點做,晚上11點收到檢 ...

請問報告是否用英文?

作者: okmk    時間: 21-2-18 18:54

joymama 發表於 21-2-18 18:51
請問報告是否用英文?

是的,測試內容和結果只有英文顯示

作者: hklogai    時間: 21-2-19 19:26

大家有否擔心香港政府禁止曾在過去21天在英國停留超過兩小時人士入境延續至暑假,到時小朋友點回來香港?

作者: 小公主媽媽    時間: 21-2-19 19:45

hklogai 發表於 21-2-19 19:26
大家有否擔心香港政府禁止曾在過去21天在英國停留超過兩小時人士入境延續至暑假,到時小朋友點回來香港?

...

我都係擔心暑假可否回港,不知香港政府幾時會比英國飛機直航回港

作者: cfs    時間: 21-2-19 20:48

...

應該唔會咁耐嘅,到時再諗

作者: 幸福花海    時間: 21-2-19 21:14

...
擔心呀,到時真係唔知點算。其實香港政府無理由長時間唔比港人回港
作者: etoile    時間: 21-2-20 11:29

...

擔心㗎。阿囡如果入U要再搞visa,英國唔知點搞。

作者: wonwon5    時間: 21-2-20 12:18

Poyau 發表於 21-2-10 21:03

大家可參考下book機場測試, 一間P字頭測試中心,$4xx 實數唔記得, 2個鐘出報告,book起飛前4個鐘去做便可以。 報告去手機,英國海關接受睇上機上報告的。

在地隔離2次自己做既測試亦好方便,跟足指引,好清晰。

祝大家順利。

我剛送小朋友來英,希望8/3可入學,現在隔離中。

作者: wonwon5    時間: 21-2-20 12:20

galatea 發表於 21-2-10 18:30
如果準備飛去英國,要在那裏可以預先book 定兩次Covid test 呀?

https://quarantinehotels.ctmportal.co.uk/Quarantine/Home.aspx

作者: 3b    時間: 21-2-20 13:49

wonwon5 發表於 21-2-20 12:18
大家可參考下book機場測試, 一間P字頭測試中心,$4xx 實數唔記得, 2個鐘出報告,book起飛前4個鐘去做便 ...

咁快返去?酒店多選擇嗎?

作者: wonwon5    時間: 21-2-20 13:55

3b 發表於 21-2-20 13:49
咁快返去?酒店多選擇嗎?

隔離10天, 出來一周一起走走,買買東西, 正好。

現在在家隔離便可,air bnb 很好, 選擇市中心,方便去買日常用品,買菜做飯,去郵筒寄tested kit, 很寫意, 路上行人不多,但戴口罩的亦不多。 但進入商店必須載。

疫情一路下跌, 措施亦嚴厲了,我反而覺得安全。 起碼出發時機上的人都測試過合格,少了一個擔心。

作者: elysemama    時間: 21-2-20 14:19     標題: 回覆樓主

大家認為8/3回復面授課機會大嗎? 機票都唔知訂邊日好

作者: yuuhing    時間: 21-2-20 15:21

回覆 wonwon5 的帖子

隔離期間可以外出買食材?可以去郵局?
作者: yuyueng    時間: 21-2-20 15:38

...
唔擔心,到暑假應該超過一半以上英國人打左疫苗,加上天氣熱左疫情一定緩和,同埋大批留學生要回港,我唔唔信唔比入,最多維持一落機直接專車去指定酒店隔離21日。
作者: yuyueng    時間: 21-2-20 15:42

elysemama 發表於 21-2-20 14:19
大家認為8/3回復面授課機會大嗎? 機票都唔知訂邊日好
監護人公司話好大機會星期一就宣報3月8號回復正常上課,因為按每日50萬人打疫苗,到時有三份一英國人打左疫苗,疫情可以緩和不少。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5