教育王國

標題: SSC面試 [打印本頁]

作者: foxli    時間: 20-12-28 17:30     標題: SSC面試

Dear Parents,

As the COVID-19 pandemic is worsening,  the interviews for S1 (2021-2022) applications are cancelled. We would work out the admission list based on the information from the EDB. Some non-SSPA students will have face-to-face interviews in late Feb or early March depending on the pandemic situation. Thank you.
作者: Poyau    時間: 20-12-28 17:53     標題: 回覆樓主:

謝謝分享
有呈分就次第取代面試表現35%?

家長須知
https://www.ssc.edu.hk/en/site/view?name=Points+to+Note1

取錄準則
在校學業成績優異、小四及小五操行達B級(良或乙等)或以上。

學業成績 - 50%

面試表現 - 35%

課外活動表現 - 10%

其他 (如:家長為校友/教職員;兄弟姊妹曾在/現在本校就讀)- 5%

作者: foxli    時間: 20-12-28 18:18

回覆 Poyau 的帖子

感覺佢係跟教育局個全港排名嚟收。
作者: joycechanwy    時間: 20-12-28 18:40

SSC直屬小學升上去時已走好多,好似比較易入。
作者: little_kid    時間: 20-12-28 19:20

foxli 發表於 20-12-28 17:30
Dear Parents,

As the COVID-19 pandemic is worsening,  the interviews for S1 (2021-2022) applicatio ...

什麼是non-SSPA?

作者: joycechanwy    時間: 20-12-28 19:25

回覆 little_kid 的帖子

Secondary School Places Allocation (SSPA)中學學位分配
作者: joycechanwy    時間: 20-12-28 19:26

是否直資/國際小學沒有教育局排名的學生?
作者: 993rs    時間: 20-12-28 19:51

joycechanwy 發表於 20-12-28 19:26

是否直資/國際小學沒有教育局排名的學生?
冇呈分、國際學校
作者: little_kid    時間: 20-12-28 20:06

993rs 發表於 20-12-28 19:51
冇呈分、國際學校

謝謝

作者: missmasl    時間: 21-3-5 12:06

有無人知幾時有消息收唔收???

作者: Salisa    時間: 21-3-5 14:19

回覆 missmasl 的帖子

三月尾至四月才出offer, 相信比大家諗埋自行再註册!

作者: foxli    時間: 21-3-5 14:20

上年就3月中email通知家長,今年我估都係咁上吓。
作者: xiazaimami    時間: 21-3-5 17:04

出左offer

作者: Mwmmm    時間: 21-3-5 17:09

foxli 發表於 21-3-5 14:20
上年就3月中email通知家長,今年我估都係咁上吓。

email?

作者: spade    時間: 21-3-5 17:14

出左offer,Email
作者: wingwing1205    時間: 21-3-5 17:43

收到offer email
作者: 2MF    時間: 21-3-5 18:46

收到offer的,是否是小學部學生?
作者: wingwing1205    時間: 21-3-5 19:01

回覆 2MF 的帖子

唔係啊,不過學費連寄宿都幾貴,要再考慮
作者: xiazaimami    時間: 21-3-5 19:02

2MF 發表於 21-3-5 18:46
收到offer的,是否是小學部學生?

不是

作者: 2MF    時間: 21-3-5 21:35

恭喜你們!請問幾時要註冊?
作者: LLTT    時間: 21-3-6 11:21

要8/3前回覆,大家會接受offer 嗎?

作者: cmcchow    時間: 21-3-6 11:23

wingwing1205 發表於 21-3-5 19:01
回覆 2MF 的帖子

唔係啊,不過學費連寄宿都幾貴,要再考慮
So am I. Need to consider especially transportation if not enroll the boarding
作者: cmcchow    時間: 21-3-6 11:25

LLTT 發表於 21-3-6 11:21
要8/3前回覆,大家會接受offer 嗎?
Still considering. The campus is big and there are many facilities
作者: LLTT    時間: 21-3-6 11:33

我們也一樣,因比較遠,但好似學習氣輕鬆些

作者: missmasl    時間: 21-3-6 15:51

I accept the offer already...
^_^

作者: sunshine_820630    時間: 21-3-6 17:01

missmasl 發表於 21-3-6 15:51
I accept the offer already...
^_^

Hello, 唔好意思請問你accept offer後收到registration date and details未呢?thank you (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: Superkawai    時間: 21-3-6 18:16

When u got the mail tks.
作者: Superkawai    時間: 21-3-6 18:27

回覆 wingwing1205 的帖子

請問是哪一區的小學
作者: wingwing1205    時間: 21-3-6 20:09

回覆 Superkawai 的帖子

私小
作者: LLTT    時間: 21-3-6 20:19

Superkawai 發表於 21-3-6 18:27
回覆 wingwing1205 的帖子

請問是哪一區的小學

赤柱

作者: cindychow80    時間: 21-3-7 13:01

再三考慮我家小朋友放棄offer,我們要寄宿,學費加住宿,之前報名就係俾校園深深吸引,很不捨這環境優美的校園。

作者: 0801    時間: 21-3-7 13:15

ssc的學校環境真的非常好,媲美大學校園,而且學生的英語能力也高。
作者: missmasl    時間: 21-3-8 09:20

回覆 sunshine_820630 的帖子

sorry that dont know the password so that cannot reply you on sat and sunday
Reg date detail will send to me on 10-15 Mar per email replied.

作者: missmasl    時間: 21-3-8 09:22

回覆 cindychow80 的帖子

好可惜, 不一定要住宿,有好多同學在官塘,將軍澳住都唔係住宿.

作者: sunshine_820630    時間: 21-3-8 10:37

missmasl 發表於 21-3-8 09:20
回覆 sunshine_820630 的帖子

sorry that dont know the password so that cannot reply you on sat and s ...

好多謝你回覆我,我都accept左offer

作者: missmasl    時間: 21-3-8 11:07

sunshine_820630 發表於 21-3-8 10:37
好多謝你回覆我,我都accept左offer
今次只看成績收... 少了機會給有實力而考試未如理想的小朋友.
你會住宿嗎???

作者: spade    時間: 21-3-8 11:12

收到offer,但實在太遠,又不捨得孩子這麼小就住宿,所以最終選擇了顏寶鈴,確實對SCC的校舍和設施極其中意,無奈。
作者: missmasl    時間: 21-3-8 11:21

spade 發表於 21-3-8 11:12
收到offer,但實在太遠,又不捨得孩子這麼小就住宿,所以最終選擇了顏寶鈴,確實對SCC的校舍和設施極其中意 ...
住宿有住宿的好..可以比較獨立.不過這一年因為疫情的關係,由上年9月至現在,,住宿時間也只是2個多月多數時間都是網上.

有好多同學住得遠都不住宿.... 另外港島也有校巴.

作者: 0801    時間: 21-3-8 12:14

對的,其實住宿的學習生活挺好的。他們小學六年級已有寄宿課程,能學習一些生活技巧,如摺衫,包書,煮食...等,而且每天只可用手機半小時,比在家用電子產品更少,能融入校園群體生活。不過如果說是費用問題,那就無辦法。
作者: cindychow80    時間: 21-3-8 12:23

我想等另一間直資有冇offer

作者: missmasl    時間: 21-3-8 13:07

cindychow80 發表於 21-3-8 12:23
我想等另一間直資有冇offer
等那一間????
作者: bomama123    時間: 21-3-8 14:15

收到offer 但 reject 左
作者: missmasl    時間: 21-3-8 14:22

bomama123 發表於 21-3-8 14:15
收到offer 但 reject 左
禁快REJECT?? 又等另一間更好??
作者: wingwing1205    時間: 21-3-8 14:26

missmasl 發表於 21-3-8 09:22

好可惜, 不一定要住宿,有好多同學在官塘,將軍澳住都唔係住宿.
其實唔需要住宿都會想讀,但我住嘅地區係冇可能唔寄宿,真係好可惜
作者: 2boymum    時間: 21-3-8 14:28

感激你地放棄, 我同兒子都好想入呢間

作者: sunshine_820630    時間: 21-3-8 14:28

missmasl 發表於 21-3-8 11:07
今次只看成績收... 少了機會給有實力而考試未如理想的小朋友.
你會住宿嗎???

其實收到offer的時候都掙扎,女已有直資女校offer,但佢選擇離開自己過往熟悉的地方選取SSC,我尊重佢。但我哋都希望等埋自行的消息。

如最終入讀,我女會住宿,因我住九龍區路途太遠,你呢?

作者: missmasl    時間: 21-3-8 14:43

sunshine_820630 發表於 21-3-8 14:28
其實收到offer的時候都掙扎,女已有直資女校offer,但佢選擇離開自己過往熟悉的地方選取SSC,我尊重佢。但 ...
你個女禁有主見???  放棄邊間直資???
我如無意外都會讀,除非SPCC 收. 哈哈

因為家姐都在SSC 讀,所以我覺得幾好.  

作者: missmasl    時間: 21-3-8 14:48

回覆 2boymum 的帖子

係呀..可能都有好多人放棄..希望你等到...
作者: 2boymum    時間: 21-3-8 14:56

謝謝,希望可以跟你小朋友做到同學。 如有幸入讀, 我都會給他寄宿,爸爸都想他學會獨立,少用電子產品

作者: cindychow80    時間: 21-3-8 15:05

missmasl 發表於 21-3-8 14:43

請問你要offer,有冇收信話幾時注册?

作者: missmasl    時間: 21-3-8 15:26

cindychow80 發表於 21-3-8 15:05
請問你要offer,有冇收信話幾時注册?
details of registration during 10 - 15 March 2021.
作者: missmasl    時間: 21-3-8 15:34

你等邊間???
作者: sunshine_820630    時間: 21-3-8 15:34

missmasl 發表於 21-3-8 14:43

如果家姐係SSC度讀緊,我相信一定係好,你先會俾妹妹/細佬讀 : )

咁SPCC幾時有result呢?

作者: missmasl    時間: 21-3-8 15:39

sunshine_820630 發表於 21-3-8 15:34
如果家姐係SSC度讀緊,我相信一定係好,你先會俾妹妹讀 : )

咁SPCC幾時有result呢?
未呀.今個星期六先INTERVIEW,, 不過都係試下..無期望.
即然BPS 就算收都唔會讀,今個星期六就不去IN 了.

係呀,真心覺得SSC幾好,,,教學方法同傳統學校好唔同...

作者: xiazaimami    時間: 21-3-8 15:44

0801 發表於 21-3-8 12:14
對的,其實住宿的學習生活挺好的。他們小學六年級已有寄宿課程,能學習一些生活技巧,如摺衫,包書,煮食.. ...

請問學校點樣監管小朋友只用半小時手機?
我知小學部好多人讚,但中學也好嗎?

作者: missmasl    時間: 21-3-8 15:49

xiazaimami 發表於 21-3-8 15:44
請問學校點樣監管小朋友只用半小時手機?
我知小學部好多人讚,但中學也好嗎?
...
中學不是半個小時.有2段時間可以用手機.. 3點幾至6點. 9:30-10:00
其餘時間是放在LOCKER.

但IPAD 就沒有限制.. 因為要做功課...好像睡前才LOCK.

作者: cindychow80    時間: 21-3-8 15:49

missmasl 發表於 21-3-8 15:34

你等邊間???

有可能成為同學

作者: sunshine_820630    時間: 21-3-8 15:56

missmasl 發表於 21-3-8 15:39
未呀.今個星期六先INTERVIEW,, 不過都係試下..無期望.
即然BPS 就算收都唔會讀,今個星期六就不去IN 了.

大家都加油,有時個結果可能係你意料之外!

我pm咗你(emoji)

作者: xiazaimami    時間: 21-3-8 16:46

missmasl 發表於 21-3-8 15:49
中學不是半個小時.有2段時間可以用手機.. 3點幾至6點. 9:30-10:00
其餘時間是放在LOCKER.

10分感謝你的回答!

作者: 2MF    時間: 21-3-8 22:48

想問下有offer既同學仔係唔係級頭?平均分約幾多?要唔要95以上?
作者: cmcchow    時間: 21-3-8 23:11

2MF 發表於 21-3-8 22:48
想問下有offer既同學仔係唔係級頭?平均分約幾多?要唔要95以上?
成績表冇寫排名,冇寫每科分數,只有grading,grade A 係85-100分,唔知佢點assess
作者: sunshine_820630    時間: 21-3-9 00:18

cmcchow 發表於 21-3-8 23:11
成績表冇寫排名,冇寫每科分數,只有grading,grade A 係85-100分,唔知佢點assess ...

之前我打去學校問面試日期,職員話已取消,佢哋係跟據EDB ranking作參考。

作者: cmcchow    時間: 21-3-9 00:23

sunshine_820630 發表於 21-3-9 00:18
之前我打去學校問面試日期,職員話已取消,佢哋係跟據EDB ranking作參考。
...
school's ranking or student's ranking?'
作者: sunshine_820630    時間: 21-3-9 00:36

cmcchow 發表於 21-3-9 00:23
school's ranking or student's ranking?'

教育局網頁
「由於各學校的課程有別,評核方法及標準亦各有不同,各校「呈分試」所釐定的校內名次不會與其他學校直接比較,不會影響其他學校。教育局會把有關學校往屆學生的「中一入學前香港學科測驗」成績,對應校內應屆學生的名次而得出他們的調整分,讓所有學校的學生可以利用該調整分互相比較,從而編製一份標準化的全港《成績次第名單》,供中學在自行分配學位階段時收生的參考,及至其後用以劃分派位組別,以決定統一派位時的先後次序。」

作者: cindychow80    時間: 21-3-9 11:58

Reject咗之後,今日校方來電確認,心突然間萬分不捨,希望月底有另一個好消息。

作者: cindychow80    時間: 21-3-9 12:00

2boymum 發表於 21-3-8 14:56

謝謝,希望可以跟你小朋友做到同學。 如有幸入讀, 我都會給他寄宿,爸爸都 ...

書院今日打電話確認是否放位,你小朋友應該好快有offer通知

作者: missmasl    時間: 21-3-9 12:02

cindychow80 發表於 21-3-9 11:58
Reject咗之後,今日校方來電確認,心突然間萬分不捨,希望月底有另一個好消息。
...
唔緊要,,,總會有中學的,,所以也不用太擔心...

作者: missmasl    時間: 21-3-9 12:07

有陣時,,,時也,命也.運也..
條條大路通羅馬..

加油!!

作者: cindychow80    時間: 21-3-9 12:10

missmasl 發表於 21-3-9 12:07
有陣時,,,時也,命也.運也..
條條大路通羅馬..

希望SPCC有好消息,冇就讀返區內熱門中學。

作者: missmasl    時間: 21-3-9 12:14

cindychow80 發表於 21-3-9 12:10
希望SPCC有好消息,冇就讀返區內熱門中學。
GOOD..
禁樣就希望我地係同學...

加油!!!

作者: cindychow80    時間: 21-3-9 12:17

missmasl 發表於 21-3-9 12:14
GOOD..
禁樣就希望我地係同學...

Good Luck

作者: 2boymum    時間: 21-3-9 14:28

感謝!也希望你收到心儀學校既OFFER
作者: cindychow80    時間: 21-3-9 14:47

2boymum 發表於 21-3-9 14:28

感謝!也希望你收到心儀學校既OFFER

我覺得間學校超級適合男仔讀,正。Good luck.

作者: missmasl    時間: 21-3-10 12:34

出左email, 15 march registration.
作者: 2MF    時間: 21-3-10 12:41

有無人再收到waiting call/mail offer?
作者: xiazaimami    時間: 21-3-10 12:45

missmasl 發表於 21-3-10 12:34
出左email, 15 march registration.

我就12 March

作者: missmasl    時間: 21-3-10 13:46

xiazaimami 發表於 21-3-10 12:45
我就12 March
禁快。。星期五就是。。。
作者: Superkawai    時間: 21-3-10 18:18

請問你哋住邊區㗎會唔會住宿舍
作者: Superkawai    時間: 21-3-10 18:19

回覆 2boymum 的帖子

請問你哋住邊區㗎
作者: missmasl    時間: 21-3-10 21:08

Superkawai 發表於 21-3-10 18:18

請問你哋住邊區㗎會唔會住宿舍
我會住宿,住唔住宿好睇個人,有人觀塘將軍澳都不住,有人
藍田將軍澳屯門元朗住。

作者: Superkawai    時間: 21-3-10 22:41

tks
作者: bbrb    時間: 21-3-10 23:35

請問這間小朋友 b1b有機會嗎
作者: missmasl    時間: 21-3-11 08:18

bbrb 發表於 21-3-10 23:35
其實我都唔識點樣計係b1,但係有好多人收到offer 都唔讀(各種原因)
所以可以等下.七月都仍可能有人放棄再大執位。

作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-3-11 11:10

bbrb 發表於 21-3-10 23:35

阿仔都應該是B1b,收到offer.

作者: bbrb    時間: 21-3-11 11:13

回覆 貓頭鷹之家 的帖子

非常好.... 充滿希望, 請問是何時收到 電郵通知的
作者: missmasl    時間: 21-3-11 11:13

貓頭鷹之家 發表於 21-3-11 11:10
阿仔都應該是B1b,收到offer.
恭喜!!會TAKE OFFER???
B1B 即是???

作者: bbrb    時間: 21-3-11 11:28

個人感覺係地區一線學校前20-30名
作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-3-11 11:34

bbrb 發表於 21-3-11 11:13

非常好.... 充滿希望, 請問是何時收到 電郵通知的 ...

昨天收到通知,12號要回覆。

作者: missmasl    時間: 21-3-11 11:38

then take the offer or not????
你小朋友是地區一線學校前20-30名??

作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-3-11 11:42

會take offer,二線私小級5內。

作者: 2boymum    時間: 21-3-12 14:28

我住灣仔區架
作者: missmasl    時間: 21-3-12 15:26

2boymum 發表於 21-3-12 14:28

我住灣仔區架
好近,,只需要一程小巴.....
作者: Superkawai    時間: 21-3-12 22:17

作者: 2boymum    時間: 21-3-12 23:12

問題係佢未收我
作者: missmasl    時間: 21-3-14 18:01

2boymum 發表於 21-3-12 23:12

問題係佢未收我
等下,我都係明天才交留位費,應該仲有好多人未決定讀唔讀
作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-3-14 18:43

重新考慮後,已註冊別一間學校。

作者: bbrb    時間: 21-3-14 18:47

請問什麼原因呢
作者: 貓頭鷹之家    時間: 21-3-14 19:01

主要住得遠又不想寄宿

作者: Homesze    時間: 21-3-14 19:22

貓頭鷹之家 發表於 21-3-14 19:01
主要住得遠又不想寄宿

我地要一個鐘頭先到學校,都念紧要不要!

作者: SLHongkonger    時間: 21-3-14 19:36

Homesze 發表於 21-3-14 19:22
我地要一個鐘頭先到學校,都念紧要不要!

邊一區呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5