教育王國

標題: SPB final 面試 家長感受 [打印本頁]

作者: mastermama    時間: 20-12-8 18:38     標題: SPB final 面試 家長感受

小兒有幸有SPB final interview ,見面後好感激校方俾機會家長更了解小朋友面試表現,原來5歲幾人仔能夠獨自完成面試真不簡單

說實在當日眼見小兒面試表現,對答如流,反應快有禮,面試後成日都「幻想」會唔會有機會有offer

所以想請教當年有SPB offer 家長,係咪當日面試後已覺得小朋友表現不俗,最後真係有offer,好怕自己諗得太多....

作者: triceramum    時間: 20-12-8 18:50

mastermama 發表於 20-12-8 18:38
小兒有幸有SPB final interview ,見面後好感激校方俾機會家長更了解小朋友面試表現,原來5歲幾人仔能夠獨 ...
上年小兒見完後一樣感受, 最後正取, 祝好運!
BTW 我地見麥校長, 佢真係超好人

作者: mastermama    時間: 20-12-8 19:36

triceramum 發表於 20-12-8 18:50
上年小兒見完後一樣感受, 最後正取, 祝好運!
BTW 我地見麥校長, 佢真係超好人
...

多謝你分享呀!得20%機會成為正取,你仔好叻呀!

我唔敢諗,驚係自己一廂情願,介唔介意分享你仔係咩類型小朋友?因聽聞SPB 鍾意收文靜型小朋友

作者: mermaidmama    時間: 20-12-8 19:45

小兒有幸有SPB final interview ,見面後好感激校方俾機會家長更了解小朋友面試表現,原來5歲幾人仔能夠獨 ...

好叻仔!連阿媽都滿意小朋友表現,一定答得好好,恭喜曬!

作者: happygirl1284    時間: 20-12-8 20:26

恭喜定你先,仔仔表現咁好,睇黎真係好大機會呀!我的感受是剛剛相反(emoji)聽我仔同副校既對答已經估到無行,不存幻想。反而想問有冇過來人以為衰梗但結果有offer (emoji)

作者: ME1227    時間: 20-12-8 20:50

回覆 mastermama 的帖子

一樣呀, 最後是正取

作者: triceramum    時間: 20-12-8 20:53

mastermama 發表於 20-12-8 19:36
多謝你分享呀!得20%機會成為正取,你仔好叻呀!

我唔敢諗,驚係自己一廂情願,介唔介意分享你仔係咩類型 ...

小兒係扮斯文型

作者: 黃大力    時間: 20-12-8 21:22

獨自面試其實幾好,小朋友靠自己,無需家長過分壓力

作者: mastermama    時間: 20-12-8 21:29

triceramum 發表於 20-12-8 20:53
小兒係扮斯文型

過到校長關就得,最少都扮到

作者: mastermama    時間: 20-12-8 21:32

mermaidmama 發表於 20-12-8 19:45
好叻仔!連阿媽都滿意小朋友表現,一定答得好好,恭喜曬!

我係驚自己一廂情願,始終叻嘅小朋友好多好多,我仔其實只係穩陣對答,有elaborate 下答案,無咩dead air咁,無咩創意同童真,個樣又唔係斯文大方,所以驚自己諗得太多

作者: rkkf    時間: 20-12-8 21:34

其實都想知大概學校會收幾多%有關係的學生(如哥哥和爸爸舊生), 幾多係N無學生的呢?

作者: milkmiu20    時間: 20-12-8 21:39

triceramum 發表於 20-12-8 20:53
小兒係扮斯文型

請問知唔知唔係校長in, 機會會否細d?

作者: triceramum    時間: 20-12-8 22:40

milkmiu20 發表於 20-12-8 21:39
請問知唔知唔係校長in, 機會會否細d?

唔係,有好多係副校in照收offer

作者: rkkf    時間: 20-12-8 22:57

咁見老師是否很低機會

作者: luzsdavis    時間: 20-12-8 23:03

我第時都想俾小朋友試下考spb,請教你小朋友係私幼定卷幼就讀?有外補嗎?

作者: milkmiu20    時間: 20-12-8 23:08

triceramum 發表於 20-12-8 22:40
唔係,有好多係副校in照收offer

咁同學們都是讀名幼嗎?

作者: happygirl1284    時間: 20-12-9 00:58

其實spb 2nd in考的學術唔深,主要都係想睇小朋友係咪學校想要的style多過要好叻學術,有人都分享過學術題答錯幾條都有offer...純粹個人感覺..但小朋友presentable 同轉數快有創意機會一定高好多

作者: KBoyboy    時間: 20-12-9 08:40

happygirl1284 發表於 20-12-9 00:58
其實spb 2nd in考的學術唔深,主要都係想睇小朋友係咪學校想要的style多過要好叻學術,有人都分享過學術題答 ...

十分認同,我小朋友不是文靜型

作者: mastermama    時間: 20-12-9 08:41

happygirl1284 發表於 20-12-9 00:58
其實spb 2nd in考的學術唔深,主要都係想睇小朋友係咪學校想要的style多過要好叻學術,有人都分享過學術題答 ...

同意,憑感覺呢樣好虛,真係得學校先知,但坦白講就算覺得我仔in得唔錯,presentable 同轉數快我諗都算係,都唔敢有好大希望

作者: Grace0416    時間: 20-12-9 08:44

mastermama 發表於 20-12-8 21:32
我係驚自己一廂情願,始終叻嘅小朋友好多好多,我仔其實只係穩陣對答,有elaborate 下答案,無咩dead air ...

上年我仔又係咁!結果都係正取!面試模式好好,真係睇到平時仔仔既另一面!

作者: DottyDoggies    時間: 20-12-9 09:09

我仔上年in 得唔算好,但回答問題令副校長大笑同非常有禮貌... 最後係正取生
聽其他人覺得自己in得好好,但waiting, 好大機會in 的時間比校長覺得佢太高調進取.... 學校唔like 呢type....

有禮謙虛好重要!

作者: happygirl1284    時間: 20-12-9 09:57

同意,面試模式令小朋友無咁緊張,一開始傾閒計唔係一黎就考佢依樣個樣,我地好好彩,就算阿仔答得好簡短副校都繼續問同引導佢,答其中一條學術題都有讚佢,我仔in完都好開心,只係我仔唔算好多野講個種,不過我覺得佢已盡左力了,人仔細細可以從容地面對副校的提問已經算好好了

作者: mastermama    時間: 20-12-9 10:06

DottyDoggies 發表於 20-12-9 09:09

我仔上年in 得唔算好,但回答問題令副校長大笑同非常有禮貌... 最後係正取生

其實就係怕呢樣,反應快算唔算高調進取?請問點解你覺得阿仔in得唔算好呀?

有禮謙虛講真就係傾談中,好似無咩機會表現到出嚟咁

作者: happygirl1284    時間: 20-12-9 10:16

我仔fing腳就肯定唔係謙虛有禮

作者: Acaciacacia    時間: 20-12-9 10:48

仲有一個部分是小朋友自己面試而家長是看不到聽不見的,這個才是關鍵。

作者: DottyDoggies    時間: 20-12-9 11:41

因為有deadair 咗一陣,副校長仲好有心機引導佢答!
其實成過過程係可以睇到個小朋友係咪有禮同謙虛... interview 內容其實好淺,成個setting 其實就係想搵啱type 的人

作者: DottyDoggies    時間: 20-12-9 11:50

不要鋒芒太露,因為SPB 唔係要最叻最醒!
作者: DottyDoggies    時間: 20-12-9 11:52

回覆 Acaciacacia 的帖子

入咗屏風之後其實仲聽到,成個interview 過程我係聽得好清楚
邊個位佢答得好,答得差我都聽到😆

作者: mastermama    時間: 20-12-9 12:10

我返而入左屏風後聽得唔清楚,仲好似有幾題答錯,不過都係style 最緊要,呢下都強求唔嚟

同時間想問係咪通常有SPB offer,都會有其他男/神校offer ?

作者: DottyDoggies    時間: 20-12-9 12:14

112人,Around 20%會同時有英華同男拔,或spcc offer
作者: Acaciacacia    時間: 20-12-9 12:22

DottyDoggies 發表於 20-12-9 11:52
回覆 Acaciacacia 的帖子

入咗屏風之後其實仲聽到,成個interview 過程我係聽得好清楚

作者: mastermama    時間: 20-12-9 12:26

DottyDoggies 發表於 20-12-9 12:14

112人,Around 20%會同時有英華同男拔,或spcc offer

咁希望仲有少少機會博有call waiting la

作者: happygirl1284    時間: 20-12-9 13:22

好奇一問, 有冇人上過spb 2nd in專班, 其實作用大唔大?
作者: Florence4Leung    時間: 20-12-9 13:48

唔知幾時會有面試結果

作者: Acaciacacia    時間: 20-12-9 13:50

Florence4Leung 發表於 20-12-9 13:48
唔知幾時會有面試結果

未in 完

作者: mermaidmama    時間: 20-12-9 13:52

DottyDoggies 發表於 20-12-9 12:14

系咪你地往年統計數據?呢20%最後take邊間多?

作者: milkmiu20    時間: 20-12-9 14:04

Acaciacacia 發表於 20-12-9 13:50
未in 完

1月尾才繼續面試

作者: Acaciacacia    時間: 20-12-9 14:24

milkmiu20 發表於 20-12-9 14:04
1月尾才繼續面試

作者: DottyDoggies    時間: 20-12-9 22:04

回覆 mermaidmama 的帖子

Yes, roughly
間間都有人去架!仲有啲去港同,陳守仁,CKY

作者: DottyDoggies    時間: 20-12-9 22:06

回覆 happygirl1284 的帖子

睇吓佢專d咩啦!
攻學術真係無需要... 有禮謙虛係家庭教養,面試班幫唔到

作者: aprilgaomao    時間: 20-12-9 23:53

我都有同感,超出我的想像力

作者: Macy    時間: 20-12-24 18:43

回覆 rkkf 的帖子

已過咗二面, 想知SPB 是怎樣揀學生?
是否要答對所有題目?
今次好似400-500人二面

作者: Macy    時間: 20-12-24 18:44

回覆 DottyDoggies 的帖子

你好! 你入到太好! 唔算好, 是甚麼意思? 可否分享多一點?

作者: Macy    時間: 20-12-24 20:31

回覆 triceramum 的帖子

你仔仔是不是答對有問題?
作者: Macy    時間: 20-12-24 21:07

請問你仔仔是不是答對所有問題?
作者: Macy    時間: 20-12-27 20:57

其實spb 2nd in考的學術唔深,主要都係想睇小朋友係咪學校想要的style多過要好叻學術,過學術題答 ...
佢哋揀係點樣揀㗎
作者: mastermama    時間: 20-12-28 18:35

Macy 發表於 20-12-24 21:07
請問你仔仔是不是答對所有問題?

傾談部分正常對答,學術部份其實聽得唔套清楚,不過肯定唔會啱晒!其實睇咁多SPB post,都覺得係學校會揀啱氣質小朋友,多過答唔答啱題目

呢樣野好虛無,都估唔到,雖然都緊張又會有期望,但唯有繼續耐心等候

作者: Macy    時間: 20-12-28 22:21

mastermama 發表於 20-12-28 18:35
傾談部分正常對答,學術部份其實聽得唔套清楚,不過肯定唔會啱晒!其實睇咁多SPB post,都覺得係學校會揀 ...
感謝你真誠的分享
作者: happygirl1284    時間: 20-12-28 23:50

其實學術真係考得淺,如校長所說唔係要找最叻的學生。其實聽住佢傾計個part真係驚多過喜。不過我小朋友算係從容不迫地完成整個面試,都算是一個好好的體驗。

作者: Macy    時間: 20-12-29 15:44

happygirl1284 發表於 20-12-28 23:50
其實學術真係考得淺,如校長所說唔係要找最叻的學生。其實聽住佢傾計個part真係驚多過喜。不過我小朋友算係 ...

Congratulations! 你很用心分享,感動! 希望在人間,會成功
作者: milkmiu20    時間: 20-12-29 16:43     標題: 回覆樓主:

想知道每年大約收幾多弟弟?

作者: milkmiu20    時間: 20-12-29 16:43     標題: 回覆樓主:

有人說in 500人,感覺好渺茫

作者: 大波大    時間: 20-12-29 17:11

其實我都想知小朋友如果表現成熟正正經經,有禮貌,但唔係好可愛又唔係天真活潑嗰種,係唔係機會低啲呢?起碼無人咁識氹到校長嘻嘻哈哈

作者: mastermama    時間: 20-12-29 17:30

大波大 發表於 20-12-29 17:11
其實我都想知小朋友如果表現成熟正正經經,有禮貌,但唔係好可愛又唔係天真活潑嗰種,係唔係機會低啲呢?起 ...

我諗無人答到呢個問題 有時阿q地諗一班小朋友應會有唔同性格,未必一刀切全部係同類型小朋友,近年都聽唔少DB都會收文靜型小朋友,同之前取向唔同

我小朋友都係正經成熟對答,盡量平常心,雖然好難,但唔敢好大期望好驚失望

作者: happygirl1284    時間: 20-12-29 17:41

謝謝你,唔敢有期望因為怕失望,表現比我仔仔好的小朋友應該有很多,當下係有d失望。但唸深一層,佢已做到平時的水準,當然想佢答得再好d, 但對一個五歲小朋友在陌生環境要即時反應同答咁多問題,還可以要求什麼呢?

作者: Macy    時間: 20-12-29 18:21

回覆 milkmiu20 的帖子

好難知!估計 可以有30人左右(因為好多校友)

但如有讀緊的家長,提供資料,更清楚。

作者: Macy    時間: 20-12-29 18:27

milkmiu20 發表於 20-12-29 16:43
有人說in 500人,感覺好渺茫
應該是
作者: milkmiu20    時間: 20-12-29 18:28

Macy 發表於 20-12-29 18:27
應該是

但學校網站話400人?

作者: Macy    時間: 20-12-29 18:33

happygirl1284 發表於 20-12-29 17:41
謝謝你,唔敢有期望因為怕失望,表現比我仔仔好的小朋友應該有很多,當下係有d失望。但唸深一層,佢已做到 ...
是,表現出色的小朋友真的很多。
你仔仔表現穩定,太好了。替你感恩。

至於,面試時,與考官的溝通的表達,
的確,是一種溝通、互動、人緣。

相信會有機會,加油💪

(希望我們可以聽到已入讀和讀緊家長分享。)

作者: Macy    時間: 20-12-29 18:36

milkmiu20 發表於 20-12-29 18:28
但學校網站話400人?
有些入到 final in 的家長計過400-450 左右

他們只有112學額,見四倍的數,差不多了)

作者: Macy    時間: 20-12-29 18:53

happygirl1284 發表於 20-12-9 13:22
好奇一問, 有冇人上過spb 2nd in專班, 其實作用大唔大?
NW: 無這專班,而且zoom, 暴露太多課程缺點

作者: Macy    時間: 20-12-29 18:55

Macy 發表於 20-12-29 18:53
NW: 無這專班,而且zoom, 暴露太多課程缺點
面試班,根本訓練不到小朋友純真的待人處事的溝通。

作者: ccfa_hp    時間: 20-12-29 18:59

其實估計不太在乎答得對或錯,只要肯多講就有機會 !
作者: Macy    時間: 20-12-29 19:34

ccfa_hp 發表於 20-12-29 18:59
其實估計不太在乎答得對或錯,只要肯多講就有機會 !

你的分享好安慰人心。

最近,聽聞有家長分享,

作者: tiggerlls    時間: 20-12-29 20:24

用家分享:上年二面無全答對 亦吾係見校長 仔仔係斯文乖外形 N無 亦無上面試班。班內大部分外表都是斯文型的,當然亦有搗蛋的(但只有一個半個)所以肯定不會看家庭背景 不會睇小朋友有幾多獎項 眼緣都好重要 。

上年大約call waiting20人。但因移民潮,或其他因素,1/9都仲有call人。不會一次過call 上年係註冊人有一兩個吾去註冊就call下。根住已經係六月交大訂先call.零星地call.

開學至今都好感恩,雖然都會有人話PB算淺,但要睇同邊間比。

祝大家入到最心儀的小學

作者: Macy    時間: 20-12-30 10:43

tiggerlls 發表於 20-12-29 20:24
用家分享:上年二面無全答對 亦吾係見校長 仔仔係斯文乖外形 N無 亦無上面試班。班內大部分外表都是斯文型 ...
很羡慕你,多謝你分享
新年快樂🍾️

作者: 大波大    時間: 20-12-30 18:38

tiggerlls 發表於 20-12-29 20:24
用家分享:上年二面無全答對 亦吾係見校長 仔仔係斯文乖外形 N無 亦無上面試班。班內大部分外表都是斯文型 ...

多謝你分享!上年考完都入來比意見,真是有心!

今年真的很煎熬!十月已公佈入圍人選,等了又等,以為聖誕前會有結果,點知一直postpone,疫情反覆看來都再會延期

我家小朋友當時表現也很不錯,就是欠了些童真,怕他正正經經太過唔起眼,希望最終會有好消息

好明白要平常心耐心等待,但就係因為心儀所以難免會很焦急

作者: Macy    時間: 20-12-30 21:09

大波大 發表於 20-12-30 18:38
多謝你分享!上年考完都入來比意見,真是有心!

今年真的很煎熬!十月已公佈入圍人選,等了又等,以為聖 ...

希望你會成功💋
到時,你記得分享呀!

作者: 大波大    時間: 20-12-30 22:33

Macy 發表於 20-12-30 21:09
希望你會成功💋
到時,你記得分享呀!

也祝你成功!

作者: happygirl1284    時間: 20-12-31 10:55

回覆 Macy 的帖子

同意呀, 係咪俾標準答案老師一睇就知, 就算教得佢答幾條最常問個d, 老師再深入d問都係要睇佢即時反應, 同埋d解難題目, 除非exactly貼中問個條, 都係要靠佢即時唸出黎
作者: ccfa_hp    時間: 20-12-31 17:39

happygirl1284 發表於 20-12-31 10:55
回覆 Macy 的帖子

同意呀, 係咪俾標準答案老師一睇就知, 就算教得佢答幾條最常問個d, 老師再深入d問都 ...
我覺得答得有童真 D 已 OK !
作者: Macy    時間: 21-1-1 15:12

ccfa_hp 發表於 20-12-31 17:39
我覺得答得有童真 D 已 OK !
是嗎?
好緊張!

要等到二月

作者: 大波大    時間: 21-1-5 16:31

繼續停面授課,請問有沒有未in嘅家長問左學校會唔會再延期?

作者: happygirl1284    時間: 21-1-6 21:28

有人問過學校話不會延期

作者: hand_hand    時間: 21-1-6 21:40

等result等到冇左感覺本身12月中就有結果

作者: 雲翩翩    時間: 21-1-7 10:01

happygirl1284 發表於 20-12-9 13:22

我仔仔上年有SPB offer, 有上2nd in專班。

作者: 大波大    時間: 21-1-7 10:38

雲翩翩 發表於 21-1-7 10:01
我仔仔上年有SPB offer, 有上2nd in專班。

請問你小朋友係咩類型嘅呢?

作者: happygirl1284    時間: 21-1-7 13:40

回覆 雲翩翩 的帖子

咁你覺得有冇幫助呢?
作者: 雲翩翩    時間: 21-1-7 20:06

大波大 發表於 21-1-7 10:38
請問你小朋友係咩類型嘅呢?

內斂文靜型

作者: 雲翩翩    時間: 21-1-7 20:07

happygirl1284 發表於 21-1-7 13:40
回覆 雲翩翩 的帖子

咁你覺得有冇幫助呢?

我其實覺得好有幫助。

作者: Macy    時間: 21-1-7 21:16

happygirl1284 發表於 20-12-9 09:57
同意,面試模式令小朋友無咁緊張,一開始傾閒計唔係一黎就考佢依樣個樣,我地好好彩,就算阿仔答得好簡短副 ...

面試模式

作者: happygirl1284    時間: 21-1-7 21:39

完全明白你的心情,我地去面試時都好似去朝聖咁,哈哈,難得有咁既機會,但都會提醒自己當參觀下好了,唔好抱任何期望。如果是500人入second in 機會更加細啦,收到結果應該都要傷心一排,要自我安慰。

作者: mastermama    時間: 21-1-7 23:38

雲翩翩 發表於 21-1-7 20:06
內斂文靜型

請問學校裡的小朋友太多是文靜型的嗎?小朋友面試當日表現是否對答如流,有禮誠懇?謝謝你

作者: Grace0416    時間: 21-1-8 11:18

mastermama 發表於 21-1-7 23:38
請問學校裡的小朋友太多是文靜型的嗎?小朋友面試當日表現是否對答如流,有禮誠懇?謝謝你
...

學校裡的小朋友絕對不是文靜型多!感覺上都係主動、外向既小朋友多!我仔面試當日都算係對答如流、有禮貌的!

作者: mastermama    時間: 21-1-8 12:49

Grace0416 發表於 21-1-8 11:18
學校裡的小朋友絕對不是文靜型多!感覺上都係主動、外向既小朋友多!我仔面試當日都算係對答如流、有禮貌 ...

多謝你分享!你仔仔好叻,SPB 咁多間男校中收最少人,都有offer

有啲意外,以為SPB 鍾意收文靜,所以都估算唔到學校收生準則,希望盡量平常心

作者: 大波大    時間: 21-1-8 18:07

雲翩翩 發表於 21-1-7 20:06
內斂文靜型

多謝你!

唔知往年第一次註冊日之後,如果有人無註冊,學校會唔會即call waiting補上呢?

作者: Grace0416    時間: 21-1-8 19:25

大波大 發表於 21-1-8 18:07
多謝你!

唔知往年第一次註冊日之後,如果有人無註冊,學校會唔會即call waiting補上呢?

會即刻call的

作者: 大波大    時間: 21-1-8 20:13

Grace0416 發表於 21-1-8 19:25
會即刻call的

感謝!

作者: happysweet19    時間: 21-1-8 20:55

加油(emoji)(emoji)

作者: happysweet19    時間: 21-1-8 20:57

SPB 非常有愛,值得入

作者: 雲翩翩    時間: 21-1-9 11:48

...

我地最後無揀SPB, 所以唔清楚學校收邊類型小朋友多。

作者: 雲翩翩    時間: 21-1-9 11:49

大波大 發表於 21-1-8 18:07
多謝你!

唔好意思啊,我真係唔清楚

作者: mastermama    時間: 21-1-9 13:49

雲翩翩 發表於 21-1-9 11:48
我地最後無揀SPB, 所以唔清楚學校收邊類型小朋友多。

唔緊要呀,你仔好叻,可以放得SPB 應該係去左旺角 我都希望多啲叻仔中Db ,然後有機會call到我仔

作者: 熊寶寶樂園    時間: 21-1-9 14:12

...

外表文靜型多d,實則性格動靜皆宜,表達能力好好,老師教學質素高,學習氣氛好。

作者: 大波大    時間: 21-1-9 17:10

mastermama 發表於 21-1-9 13:49
唔緊要呀,你仔好叻,可以放得SPB 應該係去左旺角 我都希望多啲叻仔中Db ,然後有機會call到我仔:b ...

無錯呀,希望之後有db offer嘅家長手下留情,唔好hold住spb ,功德無量

作者: Macy    時間: 21-1-10 07:17

對呀!

作者: glady221    時間: 21-11-12 00:34

最後有offer 嗎?

作者: karis1020    時間: 21-11-12 11:49

大家好,想問一下spb 是否只有兩輪interview?我小朋友下星期second in🙇🏻
因為我見有人已經話final in

作者: dmms    時間: 21-11-12 11:58

karis1020 發表於 21-11-12 11:49
大家好,想問一下spb 是否只有兩輪interview?我小朋友下星期second in🙇🏻
因為我見有人已經 ...

只有兩輪。現在正進行 2nd in。因為有五百人,每個人要面大約15分鐘左右,所以校長和副校長們要用兩個星期才能見完所有的小朋友。12月中會寄信通知結果。
作者: 大波大    時間: 21-11-12 12:38

上年收信真係超級勁緊張,大家加油,祝好運!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5