教育王國

標題: 香港機場檢疫等候時間? [打印本頁]

作者: aylau    時間: 20-11-30 06:01     標題: 香港機場檢疫等候時間?

我女12月6日會由倫敦到達香港,想問吓近日回港於機場檢疫等候時間大約幾多個鐘?
有朋友於11月頭於機場等咗11個小時先有COVID19 test result,想睇吓而家會唔會有改善。

作者: helloba    時間: 20-11-30 10:18

aylau 發表於 20-11-30 06:01
我女12月6日會由倫敦到達香港,想問吓近日回港於機場檢疫等候時間大約幾多個鐘?
有朋友於11月頭於機場等咗 ...

我女兒昨天11月29日回來,飛機早上7:50到,(在英國delay 了一小時才飛)佢要晚上差不多11:00才出閘。

作者: 過客    時間: 20-11-30 10:24

helloba 發表於 20-11-30 10:18
我女兒昨天11月29日回來,飛機早上7:50到,(在英國delay 了一小時才飛)佢要晚上差不多11:00才出閘。
...
咁耐???!!!  未到高峰期都咁, 高峰期點算.
作者: hiddenhero    時間: 20-11-30 15:04

...

越來越多人返, 越耐

作者: waiyan2000    時間: 20-11-30 17:27

12月6號好多人返香港 你預咗 等十幾個鐘, 唔使等到去隔離酒店已經算好彩

作者: waiyan2000    時間: 20-11-30 17:27

過客 發表於 20-11-30 10:24
咁耐???!!!  未到高峰期都咁, 高峰期點算.

請問幾時先算係高峰期

作者: tingtingb    時間: 20-11-30 19:31

我女昨天4:30到港,8點到青衣酒店,今日12點半左右,收到通知可離開酒店去隔離酒店。

作者: aylau    時間: 20-11-30 19:47

朋友個女返嚟香港,年紀只有15歲,去政府隔離酒店住一晚,要家長陪同一齊入住,如果不幸確診,就會兩個都要入去檢疫中心兩星期。所以朋友決定叫個女留喺機場等報告,我都諗住係咁樣做 。

作者: aylau    時間: 20-11-30 19:48

tingtingb 發表於 20-11-30 19:31
我女昨天4:30到港,8點到青衣酒店,今日12點半左右,收到通知可離開酒店去隔離酒店。
...

咁請問你係唔係等你個女通知你,你就去政府檢疫酒店接佢走,去返自己訂嗰間酒店?

作者: tingtingb    時間: 20-11-30 20:30

aylau 發表於 20-11-30 19:48
咁請問你係唔係等你個女通知你,你就去政府檢疫酒店接佢走,去返自己訂嗰間酒店?
...

之前一直有留意網上分享,一般早上11點會收到酒店通知,所以我哋11點左右到酒店等。

因為她早已執好行李,收到通知,10分鐘左右已接到她,即送佢去已訂的酒店隔離。

*原來檢測結果通知由早上11點至下午3點

作者: llmom    時間: 20-11-30 20:32

tingtingb 發表於 20-11-30 20:30
之前一直有留意網上分享,一般早上11點會收到酒店通知,所以我哋11點左右到酒店等。

因為她早已執好行李 ...

我識人早幾日上午十點左右已經通知走得。

作者: tingtingb    時間: 20-11-30 20:33

aylau 發表於 20-11-30 19:47
朋友個女返嚟香港,年紀只有15歲,去政府隔離酒店住一晚,要家長陪同一齊入住,如果不幸確診,就會兩個都要 ...

如果留機場等,最好準備杯麵和水,夜晚可能會少少凍,緊記保暖,咪冷病。

作者: 過客    時間: 20-11-30 21:29

waiyan2000 發表於 20-11-30 17:27
請問幾時先算係高峰期
mmmmm......我估 5號打後至月中
作者: pcdogxx    時間: 20-11-30 22:08

我女昨天 16:50到港,檢測冇乜人排隊,佢留係機場等結果,18:00 攪掂就坐係到等。 02:00通知冇事就再過關拎行李走得。  佢同學早上07:45到港,排檢測排咗5小時,13:00 先攪掂坐低等,晚上21:30收到通知

作者: aylau    時間: 20-11-30 22:12

pcdogxx 發表於 20-11-30 22:08
我女昨天 16:50到港,檢測冇乜人排隊,佢留係機場等結果,18:00 攪掂就坐係到等。 02:00通知冇事就再過關拎 ...

零晨兩點 .......

作者: 過客    時間: 20-11-30 22:18

我女昨天 16:50到港,檢測冇乜人排隊,佢留係機場等結果,18:00 攪掂就坐係到等。 02:00通知冇事就再過關拎 ...
零晨???? 你都坐係機場等接女?  跟住去自己隔離酒店? 攪得黎都天光囉
作者: cfs    時間: 20-11-30 23:03

咁又幾好可以半夜走得,立即飛車去酒店食早餐瞓覺

作者: Wilfredma    時間: 20-11-30 23:34

請問有冇人下午 1 點幾到香港?
作者: kct18    時間: 20-12-1 07:47

未夠18歲,係咪唔可以自己去隔離酒店等檢測結果?

作者: SIYip    時間: 20-12-1 08:14

tingtingb 發表於 20-11-30 20:33
如果留機場等,最好準備杯麵和水,夜晚可能會少少凍,緊記保暖,咪冷病。
...

想問機場有熱水供應嗎?

作者: 3b    時間: 20-12-1 10:28

kct18 發表於 20-12-1 07:47

16 or over 16歲可以去青衣酒店等結果, 但家長收到機場人員電話後要立即去酒店簽consent letter, 之後酒店會通知返機埸放學生去搭shuttle

作者: 3b    時間: 20-12-1 10:31

SIYip 發表於 20-12-1 08:14
想問機場有熱水供應嗎?

基本上無熱水供應, 除非特殊情況, 所以提提大家要帶個暖水壺/杯, 落機前請空姐幫你裝滿

作者: kct18    時間: 20-12-1 10:33

3b 發表於 20-12-1 10:28
16 or over 16歲可以去青衣酒店等結果, 但家長收到機場人員電話後要立即去酒店簽consent letter, 之後酒店 ...

如果早上機,係咪應該唔洗去青衣酒店?

作者: 3b    時間: 20-12-1 10:41

kct18 發表於 20-12-1 10:33
如果早上機,係咪應該唔洗去青衣酒店?

如果早機到就喺機場等結果,要預起碼12個鐘,最耐要16個鐘

作者: kct18    時間: 20-12-1 11:50

3b 發表於 20-12-1 10:41
如果早機到就喺機場等結果,要預起碼12個鐘,最耐要16個鐘

Thank you!辛苦啲小朋友了!

作者: 3b    時間: 20-12-1 15:36

kct18 發表於 20-12-1 11:50
Thank you!辛苦啲小朋友了!

一定要自備乾糧, 杯麵, 熱水, 外套和外置電, 最好帶對拖鞋, 因為坐飛機已經十幾個鐘, 如果仲要喺機場等多十幾個鐘會好辛苦

作者: cfs    時間: 20-12-1 15:39

當局亦正密鑼緊鼓和酒店業界商討,有關海外抵港人士在「指定酒店」檢疫的事宜,但仍有細節要落實,會盡快公布詳情。
作者: khwong67    時間: 20-12-1 16:44

cfs 發表於 20-12-1 15:39
當局亦正密鑼緊鼓和酒店業界商討,有關海外抵港人士在「指定酒店」檢疫的事宜,但仍有細節要落實,會盡快公 ...
好似話已經訂了酒店的人不受影響
作者: cfs    時間: 20-12-1 16:46

khwong67 發表於 20-12-1 16:44
好似話已經訂了酒店的人不受影響
無法啦...都係等公佈
作者: pauleung    時間: 20-12-1 18:03

...

請問酒店嗰封confirmation letter係一定要print出嚟定係喺電話show都得, 多謝解答

作者: llmom    時間: 20-12-1 18:45

pauleung 發表於 20-12-1 18:03
請問酒店嗰封confirmation letter係一定要print出嚟定係喺電話show都得, 多謝解答
...

電話已經可以

作者: pauleung    時間: 20-12-1 18:46

llmom 發表於 20-12-1 18:45
電話已經可以

Thank you

作者: aylau    時間: 20-12-1 21:15

kct18 發表於 20-12-1 07:47

今日打咗去衛生防護中心問,佢話香港而家用緊間酒店喺青衣,受檢疫人士如在18歲以下,需要有成年人陪同先至可以入住。但一齊入住嘅成年人就變咗緊密接觸者,離開政府嘅檢疫酒店,都要去埋自己預訂俾子女嘅酒店住14日。所以,未夠18歲的話,雖然會辛苦少少,應該留喺機場等檢疫結果。

作者: aylau    時間: 20-12-1 21:16

衞生防護中心熱線電話: 2125 1111 / 2125 1122 (上午九時至晚上八時運作)

作者: kct18    時間: 20-12-1 21:16

aylau 發表於 20-12-1 21:15
今日打咗去衛生防護中心問,佢話香港而家用緊間酒店喺青衣,受檢疫人士如在18歲以下,需要有成年人陪同先 ...

明白,多謝你的資料

作者: PacoMum    時間: 20-12-2 08:32

今日打咗去衛生防護中心問,佢話香港而家用緊間酒店喺青衣,受檢疫人士如在18歲以下,需要有成年人陪同先 ...
呢個政策變相制造多啲緊密接觸者,應該放寬14歲以上家長同意可以自己入住。而家咁樣辛苦咗啲學生留係機埸等報告
作者: Lulu0820    時間: 20-12-2 09:06     標題: 回覆樓主:

我女 11月27日星期六8:30到港,等到夜晚20:30先有結果,所以都係要預十二個鐘先有result。

作者: fac9123    時間: 20-12-2 11:33

我女有個朋友,16歲,27/11返下午機返港,最後都去到青衣指定酒店等報告,但父母要去酒店簽封免責聲明,咁小朋友就自己入住,究竟最update係點呢?

作者: aylau    時間: 20-12-2 12:00

fac9123 發表於 20-12-2 11:33
我女有個朋友,16歲,27/11返下午機返港,最後都去到青衣指定酒店等報告,但父母要去酒店簽封免責聲明,咁 ...

我尋日打去衛生防護中心問,佢冇提及免責聲明書喎,等我再問多一次先。

作者: newfather    時間: 20-12-2 13:12     標題: 回覆樓主:

大家要清楚一點,18歲入住酒店,係酒店既 policy,  不是政府要求。
青衣酒店理論上係 18歲。
但現時照做會好麻煩,所以16至18之間,只要父或母先到酒店簽確認書,一力承擔若小朋友在房之損毀之賠償,機場就會讓小朋友搭 shuttle 去青衣酒店,全程家長不會見到小朋友。
但16歲樓下就不適用。

作者: fac9123    時間: 20-12-2 13:28

newfather 發表於 20-12-2 13:12
大家要清楚一點,18歲入住酒店,係酒店既 policy,  不是政府要求。
青衣酒店理論上係 18歲。
但現時照做會 ...

多謝你嘅解答(emoji)

作者: helloba    時間: 20-12-2 19:24

pauleung 發表於 20-12-1 18:03
...

我叫女兒print 一份hardcopy, 在手機又Save 一份。女兒自己和見到大部分學生show hardcopy 俾航行公司人員睇,她不清楚電話show 是否一樣得。

作者: wtcys    時間: 20-12-3 15:06

helloba 發表於 20-12-2 19:24
我叫女兒print 一份hardcopy, 在手機又Save 一份。女兒自己和見到大部分學生show hardcopy 俾航行公司人員 ...

我女同學早前回港冇lab hard copy, 攪了一輪先上到機,坐BA,所以我叫阿女乜都印晒出來,以免手機突然冇network/壞了......

作者: 3b    時間: 20-12-3 16:08     標題: 回覆樓主:

建議大家用pocket holder裝文件, 整齊又清楚, 不用每次逐張攞出嚟, 避免遺失任何一張

圖片附件: 16069829361614157472850678564346.jpg (20-12-3 16:08, 24.37 KB) / 下載次數 10
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU2Njk1fDEzNTM5Yzc2fDE3MjcyOTUzMzR8MA%3D%3D

作者: tingtingb    時間: 20-12-4 09:13

SIYip 發表於 20-12-1 08:14
想問機場有熱水供應嗎?

見到Fb group度,有人分享帶杯麵和場內有熱水提供。我女入境,攪好手續便去青衣酒店了。

作者: lamb2003    時間: 20-12-4 10:47

tingtingb 發表於 20-12-4 09:13
見到Fb group度,有人分享帶杯麵和場內有熱水提供。我女入境,攪好手續便去青衣酒店了。
...
你囡囡入住青衣酒店後,請告知該酒店的情況如何,例如環境是否清潔衛生,食物是否OK等等,謝謝!

作者: RACHEL888    時間: 20-12-4 10:55

我都想知呀,謝謝

作者: PUIPUI2000    時間: 20-12-4 20:37

...

請問阿女入境香港填嗰張健康申報表裏面個電話填 自己定填父母個電話?

知唔知呢個電話有咩用呀

作者: twtwtw    時間: 20-12-4 21:00     標題: 回覆樓主:

兩個今日5:30下晝到香港機場,而家九點夜晚啱啱入房拎左一盒飯
有盒飲品

哥哥妹妹同房

作者: 3b    時間: 20-12-4 21:35

twtwtw 發表於 20-12-4 21:00

兩個今日5:30下晝到香港機場,而家九點夜晚啱啱入房拎左一盒飯

3個半鐘就去到青衣酒店, 好快喎! 希望我仔明天都一樣咁順利

作者: khwong67    時間: 20-12-4 23:56

其實我覺得下午機去洒店休息好過在機場等十個小時
作者: RACHEL888    時間: 20-12-5 07:49

間房是否好恐怖?

作者: RACHEL888    時間: 20-12-5 07:55

驗疫用青衣華逸酒店疑廁水倒灌 等候檢測人士憂成播毒點
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201204/bkn-20201204102209763-1204_00822_001.html

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD

作者: twtwtw    時間: 20-12-5 11:10

RACHEL888 發表於 20-12-5 07:49
間房是否好恐怖?

不恐怖,正常酒店房
冇地氈嘅地板
沖涼洗頭就係three in one
無毛巾
有兩支蒸餾水

我上載唔到他們的晚餐和早餐

作者: 3b    時間: 20-12-5 12:31

twtwtw 發表於 20-12-5 11:10
不恐怖,正常酒店房
冇地氈嘅地板
沖涼洗頭就係three in one

你對仔女收到結果未?我仔尋晚係機場check in 好快, 不用1個鐘就可以喺lounge休息

作者: RACHEL888    時間: 20-12-5 13:59

3b 發表於 20-12-5 12:31
你對仔女收到結果未?我仔尋晚係機場check in 好快, 不用1個鐘就可以喺lounge休息
...

請問今朝幾點有結果

作者: aylau    時間: 20-12-5 14:38

請問留喺機場等檢疫結果的話,是否等到結果出咗之後先會攞返行李?還是等待期間已經領取行李呢?
我個女自己一個返嚟,如果等候時間又要顧住啲行李,要去洗手間嘅時候點算?

作者: cfs    時間: 20-12-5 14:47

aylau 發表於 20-12-5 14:38
請問留喺機場等檢疫結果的話,是否等到結果出咗之後先會攞返行李?還是等待期間已經領取行李呢?
我個女自 ...

如果早機到,出結果後才去拎行李。
如果晏機到,採樣完成後去拎行李去酒店,瞓一晚等結果

作者: aylau    時間: 20-12-5 14:59

我女係下午機到香港,但係佢未夠16歲,所以會留喺機場等檢疫結果,唔會去政府酒店住一晚。咁樣睇來,即係攞咗行李繼而留喺機場等結果?

作者: twtwtw    時間: 20-12-5 15:07

3b 發表於 20-12-5 12:31
...

已經入咗去酒店開始隔離

作者: cfs    時間: 20-12-5 15:26

aylau 發表於 20-12-5 14:59
我女係下午機到香港,但係佢未夠16歲,所以會留喺機場等檢疫結果,唔會去政府酒店住一晚。咁樣睇來,即係攞 ...

不是,等到有結果才可以行出去拎行李

作者: joymama    時間: 20-12-5 15:29

aylau 發表於 20-12-5 14:59
我女係下午機到香港,但係佢未夠16歲,所以會留喺機場等檢疫結果,唔會去政府酒店住一晚。咁樣睇來,即係攞 ...

程序上要等到有陰性結果才能過移民局,再取行李

作者: aylau    時間: 20-12-5 16:01

明白謝謝

作者: Horsebbj    時間: 20-12-5 16:45

Del
作者: twtwtw    時間: 20-12-5 16:45

Horsebbj 發表於 20-12-5 16:45
請問大約幾點有結果?

11:00左右

作者: 3b    時間: 20-12-5 17:47

RACHEL888 發表於 20-12-5 13:59
請問今朝幾點有結果

我要明天才知喎!

作者: RACHEL888    時間: 20-12-5 17:52

哦原來你今日先至落機

作者: vnice    時間: 20-12-5 18:16

咁家長可以响邊度接佢地,係咪接觸有手環人士便違法?

作者: 一家三口    時間: 20-12-5 18:32

請問TEST CENTER 會發出幾多張証明書呀?
作者: ElainAiolia    時間: 20-12-5 19:38

我個仔未滿16歲,英國時間28/11,2100維珍機,因之前見啲人話要排好耐隊才可以check in,於是預早到機場,1600到機場,唔使15分鐘,已完成check in,1645已搞掂晒所有嘢入咗去禁區等上機,班機唔爆,仲早咗飛。

29/11,1645到香港,做檢測無乜人,唔使等,一早決定唔去青衣間酒店,所以個仔同衛生署職員講父母唔得閒,唔會去酒店陪住,要求係機場等,職員見佢唔足歲,於是叫佢打電話比我,係電話做consent,同意佢留機場等。大約30/11,0145出咗result ,0215已經攞晒行李、過埋關係接機大堂等我接佢去自己訂咗嘅酒店,開始佢嘅隔離日子

作者: ElainAiolia    時間: 20-12-5 19:42

同機有個大姐姐去咗青衣酒店等result,30/11,1115都仲未有result,要自己打落reception 度問,差不多1200才可以離開青衣酒店去自己訂果間酒店度

作者: RACHEL888    時間: 20-12-5 19:51

ElainAiolia 發表於 20-12-5 19:38
我個仔未滿16歲,英國時間28/11,2100維珍機,因之前見啲人話要排好耐隊才可以check in,於是預早到機場,1 ...

日日都唔同咁

作者: twsf    時間: 20-12-5 20:01

作者: RACHEL888    時間: 20-12-5 20:03     標題: 回覆樓主:

佢有提供早餐嗎?

作者: wtcys    時間: 20-12-5 20:11

我個仔未滿16歲,英國時間28/11,2100維珍機,因之前見啲人話要排好耐隊才可以check in,於是預早到機場,1 ...

凌晨兩點離開,是否個個都揸車?還是很多人坐的士?

我老公返早, 很難車我入去 ,我可能要坐的士入去再接佢去酒店。

作者: ElainAiolia    時間: 20-12-5 20:20

我哋揸車,因老公會陪佢住隔離14日,所以買定飯去酒店撞個仔,我哋係實惠買咗消毒噴劑(有效30日),噴晒個仔啲衫褲鞋同喼,先上車,直去酒店

作者: vnice    時間: 20-12-5 20:21

咁就好啦,擔心去接佢,家長就因接觸過佢地要一起隔離添!

作者: 3b    時間: 20-12-5 20:46

RACHEL888 發表於 20-12-5 17:52
哦原來你今日先至落機

今日下午5:25到, 剛到左青衣酒店攞左房

作者: elysemama    時間: 20-12-5 21:03

多謝妳的分享,我女下星期都係坐維珍回來,佢未夠16歲,咁我都叫佢留在機場等result先,妳係咪等亞囝出左result 打比妳才飛撲出機場接佢?

希望我女下星期回來都同妳囝囝一樣順利

作者: kct18    時間: 20-12-5 21:19

今早CX 返,五點可以走得,比預期快

作者: twtwtw    時間: 20-12-5 21:40

vnice 發表於 20-12-5 18:16
咁家長可以响邊度接佢地,係咪接觸有手環人士便違法?

在酒店大堂內,快快交收
亦都有家長揸車去青衣嗰間酒店接佢哋
佢哋點都要坐車出嚟,一定接觸到非手環人士
唔通載他們嘅的士司機就犯法

我諗唔係咁㗎

作者: Chole    時間: 20-12-5 22:30

3b 發表於 20-12-5 20:46
今日下午5:25到, 剛到左青衣酒店攞左房

我想請問一下喺香港機場有冇得派水同埋三文治?否則我要叫佢哋帶定啲。

作者: aylau    時間: 20-12-5 22:31

真係激死,我個女喺Manchester上機,去倫敦轉機返香港。之前打咗去BA問,佢話喺Manchester可以check文件出兩個boarding pass,點知我個女剛剛WhatsApp我,話只可以出到第一程機boarding pass,佢去到倫敦又要再排過隊,嗰邊啲ground crew先會check 文件出第二程機boarding pass。

作者: kct18    時間: 20-12-5 22:49

Chole 發表於 20-12-5 22:30
我想請問一下喺香港機場有冇得派水同埋三文治?否則我要叫佢哋帶定啲。
...

有水和三文治

作者: 3b    時間: 20-12-5 23:04

Chole 發表於 20-12-5 22:30
...

有水有三文治, 我見其他人講有餅乾

作者: RACHEL888    時間: 20-12-5 23:35

aylau 發表於 20-12-5 22:31
真係激死,我個女喺Manchester上機,去倫敦轉機返香港。之前打咗去BA問,佢話喺Manchester可以check文件出 ...

係呀,好心就第一站check 哂先,有乜事個人都可以搵監護人或者返學校

作者: aylau    時間: 20-12-5 23:39

RACHEL888 發表於 20-12-5 23:35
係呀,好心就第一站check 哂先,有乜事個人都可以搵監護人或者返學校

咪係!Heathrow機場又咁大,我又擔心佢自己一個要處理咁多嘢 ☹️

作者: summerhotel1    時間: 20-12-6 02:57

aylau 發表於 20-12-5 23:39
咪係!Heathrow機場又咁大,我又擔心佢自己一個要處理咁多嘢 ☹️

如果行李已Tag 至 HKG,可以用BA Mobile App出兩程boarding pass,回程試一試
作者: aylau    時間: 20-12-6 04:39

summerhotel1 發表於 20-12-6 02:57
如果行李已Tag 至 HKG,可以用BA Mobile App出兩程boarding pass,回程試一試

回程可試,但由UK回港,要睇COVID19 test result 及hotel voucher ,我女於Manchester Airport 時啲ground crew完全冇睇,叫佢去到Heathrow 時先有ground crew 睇,ok先出boarding pass 俾佢。

作者: aylau    時間: 20-12-6 04:41

summerhotel1 發表於 20-12-6 02:57

我女個行李tag 已經係由Manchester 到香港。

作者: summerhotel1    時間: 20-12-6 06:27

aylau 發表於 20-12-6 04:39
回程可試,但由UK回港,要睇COVID19 test result 及hotel voucher ,我女於Manchester Airport 時啲ground ...

奇怪,正常check in會睇唒所有travel documents 是否符合Final Destination 入境要求。

作者: cfs    時間: 20-12-6 07:18

真係激死,我個女喺Manchester上機,去倫敦轉機返香港。之前打咗去BA問,佢話喺Manchester可以check文件出 ...

英航是這樣,全部Domestic flight都要喺Heathrow機場過關出去再上返departure hall從新check in 檢查文件,其他cities airport唔會負責對文件,所以有啲人會去倫敦機場先做檢測反正要出去。坐英航好在同一個terminal 唔使走,不過一個女仔要時間摸索,個機場好大。你之前問過可能果位CS照正常回覆,自香港需要咁多文件之後已經唔可以,即係十月開始

作者: helloba    時間: 20-12-6 09:11

PUIPUI2000 發表於 20-12-4 20:37
請問阿女入境香港填嗰張健康申報表裏面個電話填 自己定填父母個電話?

知唔知呢個電話有咩用呀

阿囡話應該好多人寫父母電話,佢寫自己電話,工作人員話寫自己或父母電話都得

作者: aylau    時間: 20-12-6 09:20

cfs 發表於 20-12-6 07:18
英航是這樣,全部Domestic flight都要喺Heathrow機場過關出去再上返departure hall從新check in 檢查文件 ...

我就正正係問過香港BA你所提及嘅一般做法於而家須要check文件嘅情況是否仍然繼續,因為明知乘客的目的地係香港,你俾佢飛咗第一程,去到Heathrow 先check文件,再確實俾唔俾佢飛第二程,始終存在風險。香港英航答我,而家全部一次過出晒兩張boarding pass ,確保你冇問題先俾你上第一程機。但點知英國BA地勤又唔係咁做。
明白要跟航空公司嘅做法,但最緊要之前講清楚,等我可以同小朋友briefing 一次,提醒佢點樣做。

作者: lamwwjd    時間: 20-12-6 09:53

昨天2:00抵港,在機場足足等左11個鐘,零晨一點幾先走得

作者: Camelmo    時間: 20-12-6 10:02

我小朋友11月坐BA由Manchester經Heathrow 轉機回港,係Manchester check in 出2程boarding pass, 同時check 所有文件,行李由Manchester直送香港, 去到Heathrow 冇需再排隊轉機回港。我識人坐BA由Manchester 經Heathrow 轉機回港,佢係Manchester check in 話要去Heathrow 做Covid test,所以佢只係出1程boarding pass,去到Heathrow 拎行李又出去排Covid test然後再check in

作者: RACHEL888    時間: 20-12-6 10:13

其他航空公司需要咁樣做啊?

作者: cfs    時間: 20-12-6 10:13

aylau 發表於 20-12-6 09:20
我就正正係問過香港BA你所提及嘅一般做法於而家須要check文件嘅情況是否仍然繼續,因為明知乘客的目的地係 ...

日日都有機飛咁耐,都唔明點解CS可以咁都唔清楚詳情

作者: aylau    時間: 20-12-6 10:23

Camelmo 發表於 20-12-6 10:02
我小朋友11月坐BA由Manchester經Heathrow 轉機回港,係Manchester check in 出2程boarding pass, 同時chec ...

我個女已經有COVID19 Test negative result 嘅貼report. 佢有俾Manchester airport ground crew 睇

作者: Camelmo    時間: 20-12-6 11:39

aylau 發表於 20-12-6 10:23
我個女已經有COVID19 Test negative result 嘅貼report. 佢有俾Manchester airport ground crew 睇 mout ...

我估幫你女check in 位ground crew唔熟流程?當日幫我小朋友位ground crew話佢係young flyer唔可以自己飛,已俾parent consent form 同有關文件同website 佢睇,最後ground crew 問側邊位同事再打電話confirm supervisor,係counter等咗超過15分鐘去confirm young flyer policy

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5