教育王國

標題: HYS, GHS, SPCS 邊間最谷? 邊間學生勁出去補習? [打印本頁]

作者: cmir    時間: 20-11-27 15:39     標題: HYS, GHS, SPCS 邊間最谷? 邊間學生勁出去補習?

如題

被動型學生是否不適合以上3間學校?
作者: b3410    時間: 20-11-27 15:52

我識的HYS同學,2,3個無出去補習。話學校已經教的好好,工作紙,past paper彈藥充足,而且忙於各種活動,想補習也沒有時間。一個就從小學開始,有補習姐姐跟。
作者: cmir    時間: 20-11-27 16:04

回覆 b3410 的帖子

咁即係教學質素唔錯, 唔會 hea 教

作者: b3410    時間: 20-11-27 16:08

cmir 發表於 20-11-27 16:04
回覆 b3410 的帖子

咁即係教學質素唔錯, 唔會 hea 教
感覺老師還是比較用心負責。另外兩間唔識人讀, 等其他家長comment

作者: 熱媽    時間: 20-11-27 16:33

cmir 發表於 20-11-27 15:39
如題

被動型學生是否不適合以上3間學校?

3間都識人讀,但就無深入比較過!HY我就唔覺得好谷,但讀得呢幾間,都知要自動波!

作者: cmir    時間: 20-11-27 16:58

熱媽 發表於 20-11-27 16:33
3間都識人讀,但就無深入比較過!HY我就唔覺得好谷,但讀得呢幾間,都知要自動波!
...

其實阿女屬意呢幾間係因為音樂方面比較好,有機會發揮。當然以佢嘅成績,我覺得未必真係得,佢大概1B/1A 中間

作者: mcl203    時間: 20-11-27 17:25

b3410 發表於 20-11-27 16:08
感覺老師還是比較用心負責。另外兩間唔識人讀, 等其他家長comment

係咪分咗set可能會有分別?~~~

作者: kirstyau    時間: 20-11-27 18:13

cmir 發表於 20-11-27 16:58
其實阿女屬意呢幾間係因為音樂方面比較好,有機會發揮。當然以佢嘅成績,我覺得未必真係得,佢大概1B/1A  ...

如果音特異功能,成績又band1A-B都好大機會入

作者: cmir    時間: 20-11-27 18:21

kirstyau 發表於 20-11-27 18:13
如果音特異功能,成績又band1A-B都好大機會入

佢只不過係學唱歌,所以對個幾間學校黎講,唔算特異

作者: elbar    時間: 20-11-27 19:15

cmir 發表於 20-11-27 18:21
佢只不過係學唱歌,所以對個幾間學校黎講,唔算特異

協恩 應該 好些  

作者: Yanamami    時間: 20-11-27 19:56

Depends你女係邊间小学既band1B, 每间都唔-样啊~有私小入GH既多係Band1B,甚1C(有特異功能),所以要睇小学程度。
作者: cmir    時間: 20-11-27 20:09

Yanamami 發表於 20-11-27 19:56
Depends你女係邊间小学既band1B, 每间都唔-样啊~有私小入GH既多係Band1B,甚1C(有特異功能),所以要睇小学 ...

我明白呀,所以都唔知機會率有幾高
我地又冇咩track record 可參考(港島區學校)

其實要幫仔女揀合適嘅中學真係好難
每一間都有合適同不合適嘅地方
又要啱banding
又要俾佢有機會發揮其他才能,增强自信
谷又驚谷得滯
自由又驚自由得滯

作者: b3410    時間: 20-11-27 20:24

cmir 發表於 20-11-27 20:09
呢幾間都唔會太自由
作者: Yanamami    時間: 20-11-27 20:31

GH出名多功課
HY应該課外活動幾忙下

SPCS要应付两个課程亦唔輕易

作者: mcl203    時間: 20-11-27 20:33

如果無估錯你囡間小學,應該都有機會吖,加油!~~~

作者: cmir    時間: 20-11-27 21:41

mcl203 發表於 20-11-27 20:33
如果無估錯你囡間小學,應該都有機會吖,加油!~~~

承你貴言

作者: creambun    時間: 20-11-27 23:27

其實以上3間學校的小學部學生是不是已經勁出去補習?

作者: Yanamami    時間: 20-11-27 23:41

creambun 發表於 20-11-27 23:27
其實以上3間學校的小學部學生是不是已經勁出去補習?
不如你話我知邊间小学無人補習?唔計鮮魚行……
作者: medicine    時間: 20-11-28 00:31

Yanamami 發表於 20-11-27 23:41
相對來講,津小係好少學生補習。

作者: mcl203    時間: 20-11-28 01:24

medicine 發表於 20-11-28 00:31

睇邊間啦~~~

作者: 熱媽    時間: 20-11-28 07:26

我做補習呢行,見好多普通幼稚園同津小學生都補到7彩!一科英文都拆幾樣咁補
作者: gracelam    時間: 20-11-28 08:52

mcl203 發表於 20-11-28 01:24
睇邊間啦~~~

睇父母啦~

作者: cmir    時間: 20-11-28 08:54

Yanamami 發表於 20-11-27 23:41

咁其實間間都補,咁就算入到D 相對自由嘅學校如SSGC, MSS, MCS, 其實問題都不大,唔驚會太過hea,對嗎?

咁又點睇學校適唔適合學生?

作者: mcl203    時間: 20-11-28 10:09

gracelam 發表於 20-11-28 08:52
睇父母啦~

似乎,有啲自動自覺嘅佛系學生,連父母都未必知佢哋去咗補習㗎喎~~~

作者: gracelam    時間: 20-11-28 10:23

mcl203 發表於 20-11-28 10:09

似乎,有啲自動自覺嘅佛系學生,連父母都未必知佢哋去咗補 ...

如果小學生連父母都唔知佢地去咗補習,咁一定大有前程

作者: cafeva    時間: 20-11-28 10:45

gracelam 發表於 20-11-28 10:23
如果小學生連父母都唔知佢地去咗補習,咁一定大有前程
點會唔知呀……$何來?
作者: cafeva    時間: 20-11-28 10:49

cmir 發表於 20-11-28 08:54
咁其實間間都補,咁就算入到D 相對自由嘅學校如SSGC, MSS, MCS, 其實問題都不大,唔驚會太過hea,對嗎?

...
我都諗緊點為之適合既學校。我估配合到自己既升學路,有機會發展強項有機會增加視野又入到就適合

作者: cmir    時間: 20-11-28 10:54

cafeva 發表於 20-11-28 10:49
我都諗緊點為之適合既學校。我估配合到自己既升學路,有機會發展強項有機會增加視野又入到就適合
...

你講得好啱,大前提係要收到offer, 然後再選擇。選擇權不在我方,因為不是精英亦冇特異功能

作者: medicine    時間: 20-11-28 11:42

熱媽 發表於 20-11-28 07:26
我做補習呢行,見好多普通幼稚園同津小學生都補到7彩!一科英文都拆幾樣咁補 ...
你做補習,見到的當然是補習的。需要思考的是,未見到的佔大多數還是見到的是佔大多數尼?參與補習的是津小佔比多還是直私佔比多尼?另外,津小本身補習佔比又幾多,而直私本身補習佔比又幾多,兩者哪個數值較大(包括絕對值與相對值)?……
作者: medicine    時間: 20-11-28 11:43

gracelam 發表於 20-11-28 08:52
睇父母啦~
睇父母比睇邊間啦來得更準確
作者: medicine    時間: 20-11-28 11:47

cmir 發表於 20-11-28 08:54

...
適唔適合?自己的標準是入到,較輕鬆應付學習並成績不在下游。
作者: mcl203    時間: 20-11-28 12:00

cmir 發表於 20-11-28 10:54
你講得好啱,大前提係要收到offer, 然後再選擇。選擇權不在我方,因為不是精英亦冇特異功能
...

Vocal都會有學校睇嘅,當然唔可以當佢係主流用於考中學~~~

作者: cmir    時間: 20-11-28 12:09

medicine 發表於 20-11-28 11:47
適唔適合?自己的標準是入到,較輕鬆應付學習並成績不在下游。

我都覺得唔好係下游位置,會變得冇信心或者會有放棄態度,每況愈下

我成日諗嘅係自主學習,自動波呢個問題,自問阿囡唔屬於呢類人,起碼學術上唔係。咁係選擇學校上,係咪應該有有唔同睇法?但係又咁講,環觀香港學生,又有幾多個真係可以做到自動波,自主學習?所以好糾結應該選擇一d較谷定係相對少功課,測驗嘅學校。當然最好可以搵到學校,老師支援較高嘅學校,起碼教得好,學生吸收都好d. 可惜睇左好多唔同學校嘅討論,尤其係Band 1名校,都係唔好對老師有太大要求

所以結論都仍然係迷惘中

作者: mcl203    時間: 20-11-28 12:10

medicine 發表於 20-11-28 11:42
你做補習,見到的當然是補習的。需要思考的是,未見到的佔大多數還是見到的是佔大多數尼?參與補習的是津小 ...

邊個可以有呢啲數據?就算老友嘅料,都要唔好排除聽完算數~~~

作者: mcl203    時間: 20-11-28 12:15

cmir 發表於 20-11-28 12:09
我都覺得唔好係下游位置,會變得冇信心或者會有放棄態度,每況愈下

我成日諗嘅係自主學習,自動波 ...

你講呢3間,都唔使擔心佢哋完全唔谷學生啦,一線中學要爭客㗎,點會無業績交差。不少一線中學,係校內有競爭性,除非你起hea唔跟隊,否則真係唔使擔心,越高年級就越識埋位~~~

作者: cmir    時間: 20-11-28 12:16

mcl203 發表於 20-11-28 12:15
你講呢3間,都唔使擔心佢哋完全唔谷學生啦,一線中學要爭客㗎,點會無業績交差。不少一線中學,係校內有競 ...

咁如果係SSGC, MSS, MCS 又點睇法?

我成日都諗唔明點解測驗功課較少,較自由嘅學校 ,佢哋成績會咁好
真係好勁

作者: mcl203    時間: 20-11-28 12:18

不少一線中學,咁多學生外補,尤其係高中階段,並非校內無料到,而係增潤去催谷自己成績。中學唔教書,莫非真係相信佢哋業績從天而降,放心啦!~~~

作者: mcl203    時間: 20-11-28 12:19

cmir 發表於 20-11-28 12:16

咪#35講咗囉,校內氣氛。你對自己有要求,就自然會做嘢,呢3間平均家庭支援亦唔會弱~~~

作者: medicine    時間: 20-11-28 12:20

我自己不求甚解(亦無能力以求一知半解),直接以結果論英雄(只以DSE成績為標準),即出到成績就係英雄,再以投入/產出為相對比較(即免費/收費)。慶幸,適應尚好,統測數依然高分(當然,還需考試這個正式檢驗)。
作者: medicine    時間: 20-11-28 12:23

mcl203 發表於 20-11-28 12:10
邊個可以有呢啲數據?就算老友嘅料,都要唔好排除聽完算數~~~
...
相信大家都係靠估……

作者: cmir    時間: 20-11-28 12:25

medicine 發表於 20-11-28 12:20
我自己不求甚解(亦無能力以求一知半解),直接以結果論英雄(只以DSE成績為標準),即出到成績就係英雄, ...

如果沒有記錯,你個女係我嘅師妹。 我知道現在比以前更加著重學術,成績要求高很多,你個女好叻

自行不是全in 令我卻步

作者: mcl203    時間: 20-11-28 12:25

medicine 發表於 20-11-28 12:23
相信大家都係靠估……

我同你知啫~~~

作者: medicine    時間: 20-11-28 12:32

cmir 發表於 20-11-28 12:25
如果沒有記錯,你個女係我嘅師妹。 我知道現在比以前更加著重學術,成績要求高很多,你個女好叻

...
叻?未輪到。笨鳥先飛罷了。知道自己沒幾多斤兩,提早洗腦,讓小朋友自己知道是“我要學”而非“要我學”而已。
作者: b3410    時間: 20-11-28 12:54

cafeva 發表於 20-11-28 10:49
...

適合的角度一定要從小朋友本人出發,家長要隨時調節自己心態
小朋友能力我會放在第一位,其實好多家長會錯估小朋友能力(高/低)就會造成錯配。

然後就是小朋友自己擅長的學習方法,小學高年班,大概都睇得出佢適合邊一類教學方法。

性格,特長,中學是否配合的到?

將來揀科/大學科目等等可能還太早,除非小朋友目標明確。
之後就大致可以決定心目中的學校。

當然收集資料的功夫就是父母來做。
有了目標學校,再考慮傳統/國際/直私/官津,地點交通,男,女,男女校,宗教,校舍,校服(唔好意思外貌協會, 點都會考慮呢d) 等等,就有了大致次序,唔使不停的vs

作者: ok3    時間: 20-11-28 14:24

cmir 發表於 20-11-28 12:16

其實要好成績,來來去就嗰幾個原因。正如網友所講,業續唔會從天而降。呢個世界係冇不勞而獲嘅
作者: PTL_L    時間: 20-11-28 14:53

回覆 cmir 的帖子

Mss 測驗,quiz唔少㗎,只係頭兩年冇考試。做功課真是少,不過project and presentation 好多,會培養到小朋友自信的個性,迎合做leader的特質。
作者: gracelam    時間: 20-11-28 14:58

講個現實你知,就算同一間中學,同一級唔同老師教,已經好大分別,有D老師冇乜派功課,只係成日quiz, 有D老師就額外派功課, 少D quiz。

如有精英班同補底班分別仲大。

作者: Soundervolt    時間: 20-11-28 16:30

外出補習未必同學校有直接關,成績唔好走去補習追落後,成績好亦會有人精益求精,家長對子女去唔去補習嘅要求大於學校。

作者: Yanamami    時間: 20-11-28 16:48

Band1A校多自主学习,自动波既学生係唔出奇,因為佢地对自己有要求,有目標,所以相对老師可以他條尐,唔洗好似band1尾2头既中学咁,要跟到貼,不断鞭策学生,因為band1头学生会自己做好,自己逼自己,咁咪觉得佢地老師hea尐。
作者: cmir    時間: 20-12-1 23:00     標題: 回覆樓主:

我又想問SPCS 係咪普遍科目都教淺考深?學生只可靠補習?

作者: JojoDad    時間: 20-12-4 00:13

都唔係啦!
作者: creambun    時間: 20-12-4 08:36

JojoDad 發表於 20-12-4 00:13
都唔係啦!

屋企樓下幾間補習社登的學生進步獎全部都係附近的津校。

作者: creambun    時間: 20-12-4 08:39

cmir 發表於 20-12-1 23:00
我又想問SPCS 係咪普遍科目都教淺考深?學生只可靠補習?

其實教淺考深是否指考好多課外題?如果係咁補習都效用不大,因為都唔知補乜?

作者: cmir    時間: 20-12-4 08:51

creambun 發表於 20-12-4 08:39
其實教淺考深是否指考好多課外題?如果係咁補習都效用不大,因為都唔知補乜?
...

我其實最驚係只教最basic concept, 教材簡單,但係考試出卷出到好深或者係advance level 題目,學校老師不多解釋,只靠學生自己搵補習,上網去學。我希望阿女可以係學校吸收應有知識,補習係bonus, 精益求精,學答題投巧。

我明白中學生好多時要靠自己,但係唔好一面倒。我聽聞協恩,GHS呢方面做得唔錯,老師支援較多。SPCS 則不太清楚,所以希望有家長可以分享下,謝謝

作者: creambun    時間: 20-12-4 09:46

cmir 發表於 20-12-4 08:51
我其實最驚係只教最basic concept, 教材簡單,但係考試出卷出到好深或者係advance level 題目,學校老師不 ...

係EK一講到SPCS 就係教淺考深,學生要勁補習,但實際情況是怎樣就好少見有家長證實及分享過。

作者: mcl203    時間: 20-12-4 09:58

creambun 發表於 20-12-4 09:46
係EK一講到SPCS 就係教淺考深,學生要勁補習,但實際情況是怎樣就好少見有家長證實及分享過。
...

若你住港島,用眼都睇到瓜。再且,隣居呢。是否教淺考深就唔知了~~~

至於外補,咪有所謂專校專科專補,要搵專校咪係佢哋熟識某間中學嘅程度囉,所謂針對性~~~

作者: b3410    時間: 20-12-4 10:01

Yanamami 發表於 20-11-28 16:48
Band1A校多自主学习,自动波既学生係唔出奇,因為佢地对自己有要求,有目標,所以相对老師可以他條尐,唔洗 ...
DGS老師教書如何?我知同學都好自動自覺,對自己有要求。不過老師上堂用心嗎?
作者: b3410    時間: 20-12-4 10:03

mcl203 發表於 20-12-4 09:58

若你住港島,用眼都睇到瓜。再且,隣居呢。是否教淺考深就唔 ...
坐學校門口都睇唔到入面教成點喎
作者: cmir    時間: 20-12-4 10:08

回覆 creambun 的帖子

所以希望有好心人可以分享經驗
我比較早生小朋友, 朋友仔女好多而家先讀幼稚園, 初小。冇得問

作者: bbc2018    時間: 20-12-4 10:12

呢3間,識得的都有去補習,只係補多或補少,佢哋係想考得更加好,入醫、入........

有哋會高中出國二年,再返來用non jupas成績報大學出名學科

作者: bettyay    時間: 20-12-4 10:12

creambun 發表於 20-12-4 09:46
...

小學部家長分享過係教淺考深!但中學用家反映又唔太覺教淺考深。至於補習情況應該間間中學都有學生補習吧!而家阿女高中,有補中、數!叫保本增潤下!其他科我見成績Keep到,佢又未話搞唔掂,無話要補,咁補兩科算唔算勁補?

認同B1A學校學生多數有鬥心,阿女本身讀書會盡力但唔會強求,但中三開始對自己有要求(相對小學初中時。),我覺得係學校同學之間氛圍影響。

作者: creambun    時間: 20-12-4 10:13

mcl203 發表於 20-12-4 09:58

若你住港島,用眼都睇到瓜。再且,隣居呢。是否教淺考深就唔 ...

我住九龍區,屋企附近補習社的學生全部都是附近的小學。考深不是問題,教學方法是否有成效先是重點。老師教得好,學生在課堂已吸收知識,可以減少補習。相反的話,如果靠補習先學得識就真是又花時間又辛苦。 所以希望有家長可以分享一下幾間直資女校的教學方式如何。

作者: cmir    時間: 20-12-4 10:14

回覆 mcl203 的帖子

如果中學都教淺考深, 咁多科都要補? 邊有咁多時間? 冇咩 school life......我見SPCS 學校都有好多課外活動提供, D 學生點搞得掂呢?

作者: mcl203    時間: 20-12-4 10:14

b3410 發表於 20-12-4 10:03
坐學校門口都睇唔到入面教成點喎

我咪話咗唔知有無教淺考深囉~~~

坐喺學校門口?中學要行遠啲喎~~~

作者: creambun    時間: 20-12-4 10:18

bettyay 發表於 20-12-4 10:12
小學部家長分享過係教淺考深!但中學用家反映又唔太覺教淺考深。至於補習情況應該間間中學都有學生補習吧 ...

補兩課算輕鬆了。因為EK常見到的回覆是Spcsps學生小學時已要全科補習先可以應付。

作者: mcl203    時間: 20-12-4 10:21

creambun 發表於 20-12-4 10:13
我住九龍區,屋企附近補習社的學生全部都是附近的小學。考深不是問題,教學方法是否有成效先是重點。老師 ...

我估,舉例,教淺考深,你都可以叫果類為增潤,學校認為教得適合,學生要求更多更好,咁囉,又啱啱好滿足考試要求~~~

作者: mcl203    時間: 20-12-4 10:22

creambun 發表於 20-12-4 10:18
補兩課算輕鬆了。因為EK常見到的回覆是Spcsps學生小學時已要全科補習先可以應付。
...

小學少科好多嘛,主科得4科~~~

作者: creambun    時間: 20-12-4 10:25

mcl203 發表於 20-12-4 10:22
小學少科好多嘛,主科得4科~~~

因為我小朋友一星期只補習英文一小時。聽到4科全補有啲驚。

作者: b3410    時間: 20-12-4 10:27

mcl203 發表於 20-12-4 10:14

你點會唔知?你最清楚港島學校

作者: bbc2018    時間: 20-12-4 10:28

cmir 發表於 20-12-4 10:14

如果中學都教淺考深, 咁多科都要補? 邊有咁多時間? 冇咩 school life......我見SPCS  ...

其實教淺考深,只係在學校唔易拿高分,但係公開試成績非常好。即係舉例佢哋60分或低些,已經可以拿4+,唔少名校都係咁做。所以要知自己在校內,或自己的要求,能力有幾高。

同時有哋學校會用cross subject, stem, reader等其他靈活教材刺激您讀書興趣和長遠追求知識。

真係要睇適唔適應
如英文書買返來可以無乜用過,不過其他科當然亦會依書直說或再加學校自製教材

作者: Yanamami    時間: 20-12-4 10:30

b3410 發表於 20-12-4 10:01
DGS老師教書如何?我知同學都好自動自覺,對自己有要求。不過老師上堂用心嗎? ...

阿女無complain.....當然同-般学校咁,有好有心佢好鍾意既老師,亦有依書直說老師。但我觉得班主任(-班两、三个)都好瞭解佢性格,講得幾準,證明有留意日常。佢个PE主任(女升中二已退出泳隊轉玩其他閒項,所以肯定唔係風头躉)仲係佢中四出國前專登幾忙都約佢放学去tea farewell, 而且听女講,佢亦好瞭解佢尐性格。或者闷果尐老師,女上堂会做其他野或釣魚,無理佢就無complain.有無教淺考深……只听过數學,話平日做功課都识,考試仲有尐刁鑽題,咁算唔算?(佢自己屎啫……人地咪又係咁高分?)
作者: bettyay    時間: 20-12-4 10:31

cmir 發表於 20-12-4 10:14

如果中學都教淺考深, 咁多科都要補? 邊有咁多時間? 冇咩 school life......我見SPCS  ...

有課外活動提供,學生可按時間能力參與!如果真係科科補,那些同學應該冇時間參加了
作者: mcl203    時間: 20-12-4 10:37

b3410 發表於 20-12-4 10:27
你點會唔知?你最清楚港島學校

我真係唔知㗎喎,從來唔會問人攞卷睇~~~

作者: b3410    時間: 20-12-4 10:41

mcl203 發表於 20-12-4 10:37
我真係唔知㗎喎,從來唔會問人攞卷睇~~~
我就真係八卦睇過佢哋小學卷,印象中幾深嘅
作者: mcl203    時間: 20-12-4 10:44

bbc2018 發表於 20-12-4 10:28
其實教淺考深,只係在學校唔易拿高分,但係公開試成績非常好。即係舉例佢哋60分或低些,已經可以拿4+,唔 ...

呢啲咪就係非直接式嘅催谷,睇住嚟拉後條終點線,大家就要跟住跑~~~

作者: bbc2018    時間: 20-12-4 10:48

Yanamami 發表於 20-12-4 10:30
阿女無complain.....當然同-般学校咁,有好有心佢好鍾意既老師,亦有依書直說老師。但我觉得班主任(-班 ...
我識得有2個因游水入DG,一個讀GH, 一個讀普通學校

作者: mcl203    時間: 20-12-4 10:49

b3410 發表於 20-12-4 10:41
我就真係八卦睇過佢哋小學卷,印象中幾深嘅

咁多年見佢哋啲學生,唔少細細個中意放學唔返屋企,周街走,又自己小朋友啲前隊友,點都可以亂估一下嘅~~~

作者: bbc2018    時間: 20-12-4 10:51

mcl203 發表於 20-12-4 10:44
呢啲咪就係非直接式嘅催谷,睇住嚟拉後條終點線,大家就要跟住跑~~~
...

有啲人會讀得比較輕鬆,有喲會吃不消。不過佢哋通常會分班,因材施教。只不過有些家長唔識解讀,自己嚇自己,苦了自己孩子,一見低分就好大反應

作者: b3410    時間: 20-12-4 10:54

bbc2018 發表於 20-12-4 10:48
DG游水屬於重點項目
作者: subb    時間: 20-12-4 10:54

咦...我都識一游水入DG, 今年中一,本來是讀沙呂小, 小五轉左去普通學校 !
作者: bbc2018    時間: 20-12-4 10:56

b3410 發表於 20-12-4 10:54
DG游水屬於重點項目

GH那位在GH係差唔多日日操水起碼2小時,還要出國比賽.......
精力無窮

作者: mcl203    時間: 20-12-4 11:04

bbc2018 發表於 20-12-4 10:51
有啲人會讀得比較輕鬆,有喲會吃不消。不過佢哋通常會分班,因材施教。只不過有些家長唔識解讀,自己嚇自 ...

所以咪有中學俾條Median線你睇囉。我曾經多口問過2次老師,(每年得一次機會,我又唔係次次去),其實Median可以點去理解,睇吓我小朋友跟唔跟到,基本上嘅答案係,唔錯了,唔好理Median~~~

所以我絶對懷疑可能有家長錯解Median~~~

作者: bbc2018    時間: 20-12-4 11:10

mcl203 發表於 20-12-4 10:14

我聽那位入DG的阿媽講,學校有派入坐泳池旁
其實真係要近觀才了解,大家唔好錯配

作者: b3410    時間: 20-12-4 11:12

subb 發表於 20-12-4 10:54
咦...我都識一游水入DG, 今年中一,本來是讀沙呂小, 小五轉左去普通學校 !
點解小五轉出沙呂小?希望去其他學校考級頭?
作者: mcl203    時間: 20-12-4 11:12

bbc2018 發表於 20-12-4 11:10
我聽那位入DG的阿媽講,學校有派入坐泳池旁
其實真係要近觀才了解,大家唔好錯配
...

又據聞,GHS嘅操練係嚴謹過DGS嘅~~~

作者: bbc2018    時間: 20-12-4 11:14

mcl203 發表於 20-12-4 11:04
所以咪有中學俾條Median線你睇囉。我曾經多口問過2次老師,(每年得一次機會,我又唔係次次去),其實Medi ...

係呀!理太多或唔理,風險好大。理解错咗,亦好麻煩。因為有咁多科
自己要理解,還要講解给孩子知道

作者: mcl203    時間: 20-12-4 11:15

b3410 發表於 20-12-4 11:12
點解小五轉出沙呂小?希望去其他學校考級頭?

引用3C定律?~~~

作者: bbc2018    時間: 20-12-4 11:18

mcl203 發表於 20-12-4 11:12
又據聞,GHS嘅操練係嚴謹過DGS嘅~~~
可能本身有底,不用操太多
作者: mcl203    時間: 20-12-4 11:20

bbc2018 發表於 20-12-4 11:14
係呀!理太多或唔理,風險好大。理解错咗,亦好麻煩。因為有咁多科
自己要理解,還要講解给孩子知道:happy ...

所以,我只識睇佢主科係編邊組,成績差咗一定降佢,初中副科唔使理,最多高中飛走佢,最重要唔使被邀請離校。高中科佢自己揀嘅,除非揀錯。人哋點去解釋唔関自己事,總之,佢同佢哋同學似乎壓力唔細,未能進身佛系~~~

作者: bbc2018    時間: 20-12-4 11:34

mcl203 發表於 20-12-4 11:20

所以,我只識睇佢主科係編邊組,成績差咗一定降佢,初中副科 ...

所以,活動要適可而止,因學校已經有乜乜拔尖課程要參加,又乜乜隊要您參加,乜乜外語,自己又有其他興趣要取捨
停課某程度真係清静唔少因老師會連你食飯時間都唔放過。太熱心都末必好!

作者: cafeva    時間: 20-12-4 11:58

bbc2018 發表於 20-12-4 11:34
所以,活動要適可而止,因學校已經有乜乜拔尖課程要參加,又乜乜隊要您參加,乜乜外語,自己又有其他興趣 ...
請問你係講緊DGS定係SPCS?

作者: cmir    時間: 20-12-4 11:59

cafeva 發表於 20-12-4 11:58
請問你係講緊DGS定係SPCS?
style 似GHS/HYS
作者: cafeva    時間: 20-12-4 12:04

cmir 發表於 20-12-4 11:59
style 似GHS/HYS

我以為佢講SPCS/DGS

作者: cmir    時間: 20-12-4 12:45

cafeva 發表於 20-12-4 12:04
我以為佢女讀SPCS/DGS

我唔知佢個囡囡讀邊間, 只係覺得佢嘅形容似GHS/HYS
好多活動 & 學校 workload 較重

作者: Yanamami    時間: 20-12-4 13:30

無論边间中学既泳隊,叻既成員都應該入晒港隊,早晚操都係例行公事,無得走雞,係好辛苦好devoted的。
作者: Yanamami    時間: 20-12-4 13:32

DG收游水劍擊羽毛球~
作者: bbc2018    時間: 20-12-4 13:59

Yanamami 發表於 20-12-4 13:32
DG收游水劍擊羽毛球~

名校音樂叻的,都會被邀請。尤其中樂如豎琴、....
作者: bbc2018    時間: 20-12-4 14:14

Yanamami 發表於 20-12-4 13:30
無論边间中学既泳隊,叻既成員都應該入晒港隊,早晚操都係例行公事,無得走雞,係好辛苦好devoted的。 ...

入到去可以華麗轉身,我識得一個阿媽好有目標,佢仔升中用羽毛球入QC, 跟著可以不用太花時間練習,轉注番學業
作者: Yanamami    時間: 20-12-4 14:33

bbc2018 發表於 20-12-4 14:14
入到去可以華麗轉身,我識得一個阿媽好有目標,佢仔升中用羽毛球入QC, 跟著可以不用太花時間練習,轉注番 ...
其实有唔少人未必出到賽,只係做後備,或者唔係重要人物退隊容易。我女退泳隊亦唔难,因為佢唔係主力要員,所以無所謂~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5