教育王國

標題: 初中去邊到買野多 [打印本頁]

作者: 細細粒媽咪    時間: 20-11-19 06:50     標題: 初中去邊到買野多

想問下你地小朋友初中通常會帶佢邊度買衫多, 舊時細個就去下旺角中心, 花園街個d, 有時又去下d連鎖店,唔知現在d細路鍾意去邊度買衫呢?

作者: gracelam    時間: 20-11-19 07:38

細細粒媽咪 發表於 20-11-19 06:50
想問下你地小朋友初中通常會帶佢邊度買衫多, 舊時細個就去下旺角中心, 花園街個d, 有時又去下d連鎖店,唔 ...

通常買有牌子嘅運動Tee+外套,間中去連鎖店買褲/牛仔褲

作者: YmOra    時間: 20-11-19 08:26

想問下你地小朋友初中通常會帶佢邊度買衫多, 舊時細個就去下旺角中心, 花園街個d, 有時又去下d連鎖店,唔 ...

都係同以前差不多,旺角中心、花園街、西九龍中心和大型運動鋪,有時都會跟同學仔夾埋一起網購D靜色T,仲有樓上鋪都會去下。

作者: YolandaTam    時間: 20-11-19 08:49     標題: 回覆樓主:

我女唔喜歡 shopping, 揀定 vendor 就唔轉。
佢幫襯 StayReal, Chocoolate uniqlo, sloggi, 6ixty8ight.

作者: Jane1983    時間: 20-11-19 09:31     標題: 回覆樓主:

買運動衫居多,都係marathon,gigasports咁。偶然幫襯Zara。

作者: 妹妹頭    時間: 20-11-19 09:44

我女中一開始, 佢已經學識淘寶, 佢話平靚正, TEE 唔駛10蚊, 牛仔褲, 牛仔裙都只係3-40蚊, 有時仲可以慳埋運費, 我已經3年冇理佢買衫了

作者: jli008    時間: 20-11-19 10:20

作者: IloveJJ    時間: 20-11-19 10:31

作者: bobbob    時間: 20-11-19 10:41

IloveJJ 發表於 20-11-19 10:31
由細到大都係Zara, H & M, Baleno。不過而H&M唔係間間有大童,試過去Uniqlo買男裝細碼。
...
我仔都係去呢類連鎖店買衫,不過晨早已經要著大人碼
作者: 海之風    時間: 20-11-19 13:21

我仔已著成人細碼衫,佢又無物要求,所以我近年通常在連鎖店網上買。
作者: IloveJJ    時間: 20-11-19 13:26

作者: IloveJJ    時間: 20-11-19 13:27

作者: 海之風    時間: 20-11-19 13:32

IloveJJ 發表於 20-11-19 13:27
我仔今年開始獨立,乜都要自己揀,以前我行街/網購見減價就幫佢買,而家佢乜都要自己睇過揀過,好鬼煩!
...
都係好事呀,有主見,我仔一向對打扮無要求,我都怕佢第日變咗毒男。

作者: bobbob    時間: 20-11-19 15:16

IloveJJ 發表於 20-11-19 13:26
咁你仔好高喎!而家 Zara出到164,我仔剛好。
zara啲褲好窄,就算只有160都著唔落
作者: 海之風    時間: 20-11-19 15:48

bobbob 發表於 20-11-19 15:16
zara啲褲好窄,就算只有160都著唔落
這幾年興窄褲
作者: bobbob    時間: 20-11-19 15:59

海之風 發表於 20-11-19 15:48
這幾年興窄褲
仲好現代。。化添
作者: IloveJJ    時間: 20-11-19 16:33

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 18:41

中一開始:Uniqlo、Bossini
中三開始:Uniqlo、Aape、:Chocoolate、G2000

作者: b3410    時間: 20-11-19 18:52

仔?全部只要運動衫褲鞋,其他就係校服

曾經試過買其他類型,全部全新送人。

行街的話,仔自己去電器鋪,食飯先一起。
作者: Yanamami    時間: 20-11-19 19:07

王家爸爸 發表於 20-11-19 18:41
中三開始:Uniqlo、Aape、:Chocoolate、G2000
咁高檔
作者: 細細粒媽咪    時間: 20-11-19 20:02     標題: 回覆樓主:

呀女指明想買d咩類型既心衫, 所以都有諗過一齊去邊度睇, uniqlo 就成日去, gap 就親有折個時去

作者: gracelam    時間: 20-11-19 20:47

Aape, Chocoolate

作者: fishballbaby    時間: 20-11-19 21:16

我囝現在中一
通常買Adidas、Nike 或Uniqolo 既衫,褲多數買Uniqolo ,鞋著asics

作者: gigayan    時間: 20-11-19 22:23     標題: 回覆樓主:

佢自己鐘意網購SHIEN

捉我出街(我俾錢)就Zara H&M 68 Chocolate Niko and....

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 22:27

gigayan 發表於 20-11-19 22:23

捉我出街(我俾錢)就Zara H&M 68 Chocolate Niko and....
Zara、H&M 我小朋友都有去,感覺價錢比較合理。
作者: b3410    時間: 20-11-20 07:48

王家爸爸 發表於 20-11-19 22:27
Zara、H&M 我小朋友都有去,感覺價錢比較合理。
如果大家都鐘意呢幾間買,會唔會好容易撞衫
作者: b3410    時間: 20-11-20 07:51

gigayan 發表於 20-11-19 22:23

我都經常收到SHIEN廣告email,是否只可以網購?可以送順豐櫃嗎?
作者: 細細粒媽咪    時間: 20-11-20 08:32     標題: 回覆樓主:

嘜都係

作者: gigayan    時間: 20-11-20 09:55

b3410 發表於 20-11-20 07:51
我都經常收到SHIEN廣告email,是否只可以網購?可以送順豐櫃嗎?

係網購嚟,有點似ZALORA ,除了衫都有精品,感覺比較young d嘅,平時阿女係選順豐送屋企,自己去管理處拎,應該順豐櫃都得。

作者: cafeva    時間: 20-11-20 10:17

gigayan 發表於 20-11-20 09:55
係網購嚟,有點似ZALORA ,除了衫都有精品,感覺比較young d嘅,平時阿女係選順豐送屋企,自己去管 ...
D 衫幾靚喎, 價錢唔貴. mark 低先. thanks.
btw, D鬼妹真係好好身材

作者: gigayan    時間: 20-11-20 11:02

cafeva 發表於 20-11-20 10:17
D 衫幾靚喎, 價錢唔貴. mark 低先. thanks.
btw, D鬼妹真係好好身材

阿女話自己比較偏愛歐美風(er.....可能佢比較喜歡睇某幾個外國youtuber 嘅片),我試過買d日韓風嘅衫俾佢(比較大路嘅少女裝),佢唔著

作者: gigayan    時間: 20-11-20 11:08     標題: 回覆樓主:

仲有 ASOS,如果入咗學校嘅email address 和 graduate year,就會有10% student discount 直到畢業......

圖片附件: myimage.jpg (20-11-20 11:08, 192.84 KB) / 下載次數 9
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU2NTI3fDMxZWYwMmJlfDE3MjcwMzQ0NDF8MA%3D%3D

作者: IloveJJ    時間: 20-11-20 12:38

作者: S-Kwok    時間: 20-11-20 12:39

bobbob 發表於 20-11-19 10:41
我仔都係去呢類連鎖店買衫,不過晨早已經要著大人碼

same same here,都係去呢類連鎖店買衫多。
六年級已經著大人細碼,今年中一就中碼。

作者: bbeasy25    時間: 20-11-21 11:55

阿仔仲係我買,通常著運動衫,polo.買褲最難,佢高但瘦,夠長就褲頭鬆

作者: mini5765    時間: 20-11-21 13:44

妹妹頭 發表於 20-11-19 09:44
我女中一開始, 佢已經學識淘寶, 佢話平靚正, TEE 唔駛10蚊, 牛仔褲, 牛仔裙都只係3-40蚊, 有時仲可以慳埋運 ...

我幾個細路都係咁,訂到成屋都係衫

作者: mini5765    時間: 20-11-21 13:46

我大仔可能有跳舞,對衣著講究少少,會去A-land或者forever21買,要出旺角或者銅鑼灣。總之一定係韓風

作者: bbq.    時間: 20-11-22 22:25     標題: 回覆樓主:

可能我女細粒,(初中)覺得連鎖店d衫好多都好大件,唔啱身,前幾日好難得在collect point買到條短裙。

作者: vta137    時間: 20-11-22 22:46

我通常買unqlo黎訓攪,我覺得佢啲衫褲出唔到街咁對我黎講,但舒服既。
但仔仔無揀擇,求求其其咩都著

作者: IloveJJ    時間: 20-11-23 11:25

作者: S-Kwok    時間: 20-11-23 12:03

IloveJJ 發表於 20-11-23 11:25
尋日同仔去買長袖衫,發覺原來H&M,Zara呢啲鬼佬牌子比較大,H&M出到170(我仔衫著164,褲著170)!但佢地 ...

依家出到170喇
以前好似冇
我仔以前買褲只可以喺Zara買,因為較修身,未發育前,我仔好瘦,如果去uniqlo呢類舖係買唔到褲,就到褲長,就唔到腰,一定甩,運動褲索到最盡都冇用。

作者: bobbob    時間: 20-11-23 12:44

S-Kwok 發表於 20-11-23 12:03

依家出到170喇
以前都唔覺有170,uniqlo街舖最盡得150,著唔落好耐
作者: IloveJJ    時間: 20-11-23 14:08

作者: ilovepochu    時間: 20-11-25 14:44

死火, 我個女中一, 小學時代成日打羽毛球, 所以成個小學階段除左校服, 就係波衫, 無著過裙(因小學都係裙褲), 到而家中學無打波了, 都係要買波衫著, 最多都係淨色T, 堅持波褲唔著其他, 又唔扮靚, 第時唔知有無男人要佢

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5