教育王國

標題: 自行階段, 中學是否喜歡收外區生, 多過本區生? [打印本頁]

作者: suesin    時間: 20-11-18 12:06     標題: 自行階段, 中學是否喜歡收外區生, 多過本區生?

自行階段, 中學是否喜歡收外區生, 多過本區生?
作者: gracelam    時間: 20-11-18 12:10

suesin 發表於 20-11-18 12:06

自行階段中學都係睇全港次第排名收生

作者: 傻太    時間: 20-11-18 12:38

傳聞九華自行唔in本區,係咪真呢?

作者: wendyaupooh    時間: 20-11-18 14:29

回覆 suesin 的帖子

我自己覺得係﹐因為大抽獎本區個位學生99%會揀返佢.....但誇區個位就算有得揀﹐可能借位都只得幾個位 (抽入機會相對低D)....
所以如果兩個都差唔多﹐我估學校偏向收誇區先....

作者: AprilChanTH    時間: 20-11-18 15:43

首輪係講「全港排名」,除非個小朋友把口好得,個樣又超醒目,又有特異才能,替校攞獎,咁就算成續唔咁出眾的學校都有可能考慮嘅!否則...都係睇排名!

例如一間中學只可收20個外來生,收了100張申請表,它會重點見頭30個。其他的都會見,但就會見得「輕鬆」的囉。

作者: medicine    時間: 20-11-18 15:50

傻太 發表於 20-11-18 12:38
一定不是真!
作者: gracelam    時間: 20-11-18 15:52

傻太 發表於 20-11-18 12:38

如果陳守仁級一嗰位同學咁in唔in?

作者: medicine    時間: 20-11-18 15:58

gracelam 發表於 20-11-18 15:52
唔使IN,但直入名單。
作者: gracelam    時間: 20-11-18 15:59

medicine 發表於 20-11-18 15:58
唔使IN,但直入名單。

作者: bobbob    時間: 20-11-18 16:00

medicine 發表於 20-11-18 15:58
唔使IN,但直入名單。
級1係女仔都直入
作者: b3410    時間: 20-11-18 16:02

bobbob 發表於 20-11-18 16:00
級1係女仔都直入

男女冇分別,因為最終都係收唔到,好大機會去咗直資

作者: bobbob    時間: 20-11-18 16:06

b3410 發表於 20-11-18 16:02
男女冇分別,因為最終都係收唔到,好大機會去咗直資
講緊九華喎
作者: medicine    時間: 20-11-18 16:23

bobbob 發表於 20-11-18 16:06
講緊九華喎
有機會收到/收唔到。
個草地球場,都唔係甘多學校有。

作者: mcl203    時間: 20-11-18 17:19

即係咁,本區有10間有競爭力中學,好多人報,最終收咗10位,他區非常多中學報,結果收咗30個,咁該中學鍾唔鍾意收本區生呢?我估,無太大分別囉~~~

作者: YmOra    時間: 20-11-18 17:47

都係要看看該中學本身的習慣,但始終都係睇成績為主,無理由成績好又是本區嘅放棄唔收啫!

作者: cyiuming    時間: 20-11-18 20:21

理論上係,因為第二階段主要係本區多
作者: 02413124    時間: 20-11-18 20:57

大部份都係跟成績簡

作者: LeeCC    時間: 20-11-18 21:29

gracelam 發表於 20-11-18 15:52

問題系級一會唔會自行九華呢?

作者: medicine    時間: 20-11-18 22:49

LeeCC 發表於 20-11-18 21:29
問題系級一會唔會自行九華呢?
自行九華好出奇?如不想過海,自行男校仲有咩選擇(兩間男校)?
作者: suesin    時間: 20-11-19 08:42

咁, 如果外區生來自強區(如九龍城), 去弱區考自行, 是否著數啲?
作者: ar_mak    時間: 20-11-19 09:02

作者: 傻太    時間: 20-11-19 09:15

YmOra 發表於 20-11-18 17:47
都係要看看該中學本身的習慣,但始終都係睇成績為主,無理由成績好又是本區嘅放棄唔收啫!
...

就係唔怕本區成績好的唔揀佢

作者: YmOra    時間: 20-11-19 09:33

suesin 發表於 20-11-19 08:42
咁, 如果外區生來自強區(如九龍城), 去弱區考自行, 是否著數啲?

你話著數啲,倒不如話來自強區嘅九龍城區的學生往往响弱區嘅中學的自行名單中多數排响上游位置"佔據"最多,無形中顯得取錄機會比人大DD取錄數字亦比人多DD。

作者: YmOra    時間: 20-11-19 09:40

傻太 發表於 20-11-19 09:15
就係唔怕本區成績好的唔揀佢

既然唔憂無叻學生揀,响中學而言,何不增加"成功率"响自行就取錄啱嘅本區學生,要等到大抽獎搏叻學生能夠順利"抽入",大大降低成功率以增添變數。

作者: 傻太    時間: 20-11-19 09:41

YmOra 發表於 20-11-19 09:40
既然唔憂無叻學生揀,响中學而言,何不增加"成功率"响自行就取錄啱嘅本區學生,要等到大抽獎搏叻學生能夠 ...

叩門再收返啩

作者: YmOra    時間: 20-11-19 09:51

傻太 發表於 20-11-19 09:41
叩門再收返啩

叩門位只得8個10個左右,即是話中學只為幾個位進行搏一搏自行唔收住搏大抽獎收番嚟,唔得才响叩門階段再收番,個人認為,咁中學都只係想响自行階段多收8個10個"區外人"而作的政策計謀,咁!對自行位40至50個而言,只屬正常比例收外區生。

作者: 傻太    時間: 20-11-19 10:03

YmOra 發表於 20-11-19 09:51
叩門位只得8個10個左右,即是話中學只為幾個位進行搏一搏自行唔收住搏大抽獎收番嚟,唔得才响叩門階段 ...

咁大間學校又洗「搏」咁嚴重啩
當九華收到全港次第100-300的申請,100-200嘅當然有本區有他區,當本區佔40個,自行階段唔收,係大抽獎時呢40個也會有部分抽入,再加叩門,也收返大部分,自行階段穩收次第1xx嘅他區學生,所以自行收咗他區先係理論上會提升左佢整體收返嚟嘅次第

作者: 200904    時間: 20-11-19 10:11

東區向來有君子協議,不收本區叩門生。所以我只能選一個區外,一個區内做自行,以備叩門不時之需。
作者: mcl203    時間: 20-11-19 10:48

傻太 發表於 20-11-19 10:03
咁大間學校又洗「搏」咁嚴重啩
當九華收到全港次第100-300的申請,100-200嘅當然有本區有他區,當本區佔40 ...

你自一唔收佢,自二可能已經收咗,學校如何可以確定呢40位學生可以收返呢?

正所謂,級頭你揀人時人亦揀你。如果係非常前列,正如你自己所説,咁佢咪可能去咗他區中學囉。放目標學生出公海搏佢抽返入校嘅可能,連直屬中學都未必咁做~~~

作者: 傻太    時間: 20-11-19 11:17

mcl203 發表於 20-11-19 10:48
你自一唔收佢,自二可能已經收咗,學校如何可以確定呢40位學生可以收返呢?

正所謂,級頭你揀人時人亦揀 ...

你呢個理論如果係次第1-100就啱,但亦不會多此類申請。如果佢都係收返100-200,本區和他區對學校無分別
你亦叮一叮左我,我問老師如果抽唔入去叩,有無機會,佢好大反應話個傻仔呢d成績不用等叩門,我R左頭好耐

作者: mcl203    時間: 20-11-19 11:25

傻太 發表於 20-11-19 11:17
你呢個理論如果係次第1-100就啱,但亦不會多此類申請。如果佢都係收返100-200,本區和他區對學校無分別
你 ...

所以自行刻意唔收本區生好大機會係一廂情願,只係,本區和他區根本無分別。若引用本區100-200,要先收過他區1-50,就可能難度高啲~~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 11:30

suesin 發表於 20-11-19 08:42
睇你點定義著數
作者: 傻太    時間: 20-11-19 11:35

mcl203 發表於 20-11-19 11:25
所以自行刻意唔收本區生好大機會係一廂情願,只係,本區和他區根本無分別。若引用本區100-200,要先收過他 ...

我意思係全港次第,不是申請人排序
通常(say)1-100果班都申請1A學校,1B學校收到1A成績的申請可能得10份8份,當然本區他區都會收左先。但到處理1B果堆,亦應該係佔申請最多的,就會揀左外區先,同埋100-200差別又會收窄(normal distribution)

作者: mcl203    時間: 20-11-19 11:37

傻太 發表於 20-11-19 11:35

乜次弟都好,相若次弟,就算本區和他區考同一學校,基本上機會係均等嘅~~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 11:38

mcl203 發表於 20-11-19 11:25
所以自行刻意唔收本區生好大機會係一廂情願,只係,本區和他區根本無分別。若引用本區100-200,要先收過他 ...
問題係有幾多間學校會理你住邊?除非你住山頂,校長諗住家長會捐獻。
作者: 傻太    時間: 20-11-19 11:38

mcl203 發表於 20-11-19 11:37
乜次弟都好,相若次弟,就算本區和他區考同一學校,基本上機會係均等嘅~~~
...

可能你上年無聽九華簡介會

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 11:42

傻太 發表於 20-11-19 11:35

對,亦唔對。對既係全港次第最重要;實際情況好可能係咁:如果學校諗住收50個,會先將200後(有多有少,視乎學校過往既經驗)直接送回收箱;跟住睇下前200個既面試表現,揀50個收,然後揀後備。
作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 11:44

mcl203 發表於 20-11-19 11:37
...
唔少人會以為老師好得閒,可以慢慢玩。
作者: 傻太    時間: 20-11-19 11:45

王家爸爸 發表於 20-11-19 11:42
對,亦唔對。對既係全港次第最重要;實際情況好可能係咁:如果學校諗住收50個,會先將200後(有多有少,視 ...

我就係怕就算係呢200內,但「個別學校」因為唔收本區而無得in呀

作者: mcl203    時間: 20-11-19 11:48

王家爸爸 發表於 20-11-19 11:44

可能,全港成績最差嘅應該係DGJS,SPCCPS和SPCS,報自行成功率極低,本區他區如是~~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 11:51

200904 發表於 20-11-19 10:11
東區向來有君子協議,不收本區叩門生。所以我只能選一個區外,一個區内做自行,以備叩門不時之需。 ...
幾乎每年都有東區朋友叩門成功,所以我一直懷疑所謂既君子協議係唔係只係忽悠啲成績差既學生,係唔係都嚟叩門,浪費校長叔叔啲時候,阻住阿叔休息。

作者: mcl203    時間: 20-11-19 11:52

王家爸爸 發表於 20-11-19 11:44

莫非啲家長係非九華不嫁,明知人地唔收你,仲一大班人去報名又有得雙睇~~~

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 12:00

傻太 發表於 20-11-19 11:45
我就係怕就算係呢200內,但「個別學校」因為唔收本區而無得in呀
B2、B3 學校可能係,B1 學校就無可能會咁。原因係最勁嗰浸 B1 學生係 B1 學校必爭之物,所以 B1 學校收生基本上係 game theory 既 Nash equilibrium。簡單啲講,正常既 B1 學校既校長既諗法就會係:你唔收,你既對家會收;你既對家會收咗,你就會輸,所以你一定會收。
當然B2、B3 既遊戲規則又唔同。

作者: dingyan    時間: 20-11-19 12:01

200904 發表於 20-11-19 10:11
東區向來有君子協議,不收本區叩門生。所以我只能選一個區外,一個區内做自行,以備叩門不時之需。 ...

其實本區叩門點樣定義呢?我哋係其他區升中,今年自一揀咗區內自二揀咗區外,自二收咗,再叩返區內。好奇咁算唔算本區叩門呢?

作者: subb    時間: 20-11-19 12:04

自行無理由唔鬥快次第高的學生既 !
你唔收人地學校收左咪傻仔 !
大家都唔會等運到呢. 機會係要自己掙取

.....諗多左啦 !

作者: geminialing    時間: 20-11-19 12:04

王家爸爸 發表於 20-11-19 12:00
B2、B3 學校可能係,B1 學校就無可能會咁。原因係最勁嗰浸 B1 學生係 B1 學校必爭之物,所以 B1 學校收生基 ...
但有人研究過深水埗上智就係自行偏向收外區

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 12:04

mcl203 發表於 20-11-19 11:52
莫非啲家長係非九華不嫁,明知人地唔收你,仲一大班人去報名又有得雙睇~~~
...
呢啲學校比較講關係,成績好,關係又好,自然會容易啲,所以我建議畢業生需要識得係適當時間認祖歸宗,唔好臨急抱佛腳。
作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 12:08

geminialing 發表於 20-11-19 12:04
現實係深水埗係弱區,而唔係上智偏向收外區。深水埗區內B1A,可能只係全港B1B,區內B1B,可能只係全港B1C,學校只睇全港排名,所以自行入到既深水埗學生自然少。
作者: geminialing    時間: 20-11-19 13:23

王家爸爸 發表於 20-11-19 12:08
現實係深水埗係弱區,而唔係上智偏向收外區。深水埗區內B1A,可能只係全港B1B,區內B1B,可能只係全港B1C, ...
明白, 原來係咁
作者: YmOra    時間: 20-11-19 14:50

geminialing 發表於 20-11-19 12:04

個人認為,"上智"近年成績越見越出色,無論區內區外B1a學生皆被吸引過來,若然上智有條件响自行階段盡收B1a學生,那麼,別區嘅B1a學生一定會好大機會被取錄,就好似"沙崇"一樣,近年吸引咗好多區外B1a學生入沙田就讀。

作者: anitamos    時間: 20-11-19 17:25

不是研究,我聽了三年上智升中簡介,共2個上智校長分享,是如果2個(1區內,1區外)學生成績“相約”,區外學生優先取錄,佢有解釋,因上智提供了近100個位比深水埗區學生抽奬入,她們入上智的機會仍然好大。
但當然前題是成績“相約”(不過冇講點叫相約)

作者: anitamos    時間: 20-11-19 17:27

dingyan 發表於 20-11-19 12:01
其實本區叩門點樣定義呢?我哋係其他區升中,今年自一揀咗區內自二揀咗區外,自二收咗,再叩返區內。好奇 ...

我理解系,如東區君子協定,即手執一東區中學學位叩另一東區中學,是不會成功的,同你來自什麼小學冇關

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 18:09

anitamos 發表於 20-11-19 17:25
不是研究,我聽了三年,共2個校長分享,是如果2個學生成績“相約”,區外學生優先取錄
但當然前題是成績“ ...
成個自行機制話複雜唔複雜,但係話簡單亦唔簡單。唔好期望二、三線小學(甚至一線)既小學校長會有足夠既統計認識去了解區與區之間既真正差距。
如果2個學生既區內成績“相約”,深水埗區嗰個好可能會落後近千個位置,所以無可能會收。

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 18:11

anitamos 發表於 20-11-19 17:27
我理解系,如東區君子協定,即手執一東區中學學位叩另一東區中學,是不會成功的,同你來自什麼小學冇關
...
只同成績有關係,如果你明顯高人一班,校長一定會來個周公吐哺,期望區內B1學生歸心。
作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 18:16

YmOra 發表於 20-11-19 14:50
個人認為,"上智"近年成績越見越出色,無論區內區外B1a學生皆被吸引過來,若然上智有條件响自行階段盡 ...
對,上智比沙崇會更明顯,原因係深水埗比沙田弱好多。只要上智吸引到區外B1A學生,特別係九龍城、油尖旺,基本上區內學生好難喺成績次第既前面,所以收既機會一定低。
作者: anitamos    時間: 20-11-19 18:38

王家爸爸 發表於 20-11-19 18:09
成個自行機制話複雜唔複雜,但係話簡單亦唔簡單。唔好期望二、三線小學(甚至一線)既小學校長會有足夠既統 ...

我指個2個校長是上智的mrs or, mrs fung

作者: anitamos    時間: 20-11-19 18:40

王家爸爸 發表於 20-11-19 18:16
對,上智比沙崇會更明顯,原因係深水埗比沙田弱好多。只要上智吸引到區外B1A學生,特別係九龍城、油尖旺, ...

同意

作者: 王家爸爸    時間: 20-11-19 18:43

anitamos 發表於 20-11-19 18:38
我指個2個校長是上智的mrs or, mrs fung
咁就應該係區內弱好多,所以根本揀唔落手
作者: anitamos    時間: 20-11-19 18:46

王家爸爸 發表於 20-11-19 18:43

作者: medicine    時間: 20-11-19 18:54

王家爸爸 發表於 20-11-19 18:43
我的理解又沒你甘勁(話揀唔落手),只是認爲區内抽獎名額太多,而區内最勁個啲又志不在此(鍾意男女校有QE,女校有柯士甸/紅磚,直另計),那麽基於競爭關係,當然要多收附近個幾間主要對手的抽獎池(同理,個幾間收左好多KL3的尖子,即HTC的抽獎池),僅此而已。
作者: mcl203    時間: 20-11-19 19:33

王家爸爸 發表於 20-11-19 12:08
現實係深水埗係弱區,而唔係上智偏向收外區。深水埗區內B1A,可能只係全港B1B,區內B1B,可能只係全港B1C, ...

所以唔同區又唔同背後因素,好似灣仔QC甚少收聯繫小學學生,背後原因可能係放你出公海,你非常大機會入到嚟~~~

油尖旺少收同區生,油尖旺有幾間國際學校,唔通間間收4-5個咩。自行係睇岩唔岩,唔係睇本區他區~~~

作者: dingyan    時間: 20-11-19 21:39

anitamos 發表於 20-11-19 17:27
...

嗯,有道理

作者: LeeCC    時間: 20-11-19 21:41

mcl203 發表於 20-11-19 19:33
所以唔同區又唔同背後因素,好似灣仔QC甚少收聯繫小學學生,背後原因可能係放你出公海,你非常大機會入到 ...

油尖旺有邊間國際學校?

作者: hihihi    時間: 20-11-19 21:51

dingyan 發表於 20-11-19 12:01
其實本區叩門點樣定義呢?我哋係其他區升中,今年自一揀咗區內自二揀咗區外,自二收咗,再叩返區內。好奇 ...
我記得有東區中學校長答過呢個問題:入左其他區官津中學,叩返東區係唔當同區。
舊年識人派自二灣仔區,成功叩返自一東區。

作者: anitamos    時間: 20-11-19 22:11     標題: 回覆樓主:

因為君子協定是指大家(即同區中學)不會互搶對方的學生

作者: dingyan    時間: 20-11-19 22:40

hihihi 發表於 20-11-19 21:51
我記得有東區中學校長答過呢個問題:入左其他區官津中學,叩返東區係唔當同區。
舊年識人派自二灣仔區,成 ...

咁如果好鍾意區內某學校,又唔想玩大抽獎嘅,似乎自二可以考慮多啲鄰區學校。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5