教育王國

標題: 有冇小朋友讀緊深旺道果間啟愛學校?? [打印本頁]

作者: yan_love    時間: 20-11-16 17:53     標題: 有冇小朋友讀緊深旺道果間啟愛學校??

想問下有冇自閉小朋友讀緊啟愛(輕度)??我考慮緊要唔要轉校讀特殊
作者: channba31    時間: 20-11-16 17:58

作者: yan_love    時間: 20-11-16 18:08

channba31 發表於 20-11-16 17:58
點解要轉
讀得辛苦 定唔開心?
佢成日都唔肯講野,理解又差,評左佢低弱智能同言語超弱。今年小一,佢讀緊果間係傳統主流小學,上堂成日遊魂要老師協助,佢唔識自己做功課,我要全程係側邊教,默左幾次中英文默書,雖然每日都好努力溫書,但係都係得二,三十分左右,每日溫書佢就會喊同發脾氣。輔導主任就成日同我講阿仔咁樣落去唔掂,佢理解唔到題目,又唔識造句,繼續升上去只會害左佢,叫我轉去特殊度讀,話對佢好好多,所以我都唔知可以點做。

作者: channba31    時間: 20-11-16 18:13

作者: channba31    時間: 20-11-16 18:13

作者: channba31    時間: 20-11-16 18:17

作者: yan_love    時間: 20-11-16 18:26

回覆 channba31 的帖子

佢又唔係好差,可以坐定定,只係唔好諗成績會好,我怕去到特小,佢又唔係特別差,冇人理佢同幫佢,唔湯唔水咁仲死咋
作者: channba31    時間: 20-11-16 18:27

作者: yan_love    時間: 20-11-16 18:29

channba31 發表於 20-11-16 18:17
我覺得人問題
就算去到特殊 唔通佢又會做功課
又會主動說話.....
我都唔知點好,學校就講晒說話我聽,話特小先幫到佢,話起碼大個可以去庇護工場做喎,我聽到超傷心
作者: yan_love    時間: 20-11-16 18:30

channba31 發表於 20-11-16 18:27
試多一年先再決定
我都有咁諗,我想重讀一年小一,如果都真係唔得先轉特小,但係唔知學校肯唔肯
作者: channba31    時間: 20-11-16 18:37

作者: channba31    時間: 20-11-16 18:39

作者: yan_love    時間: 20-11-16 18:56

channba31 發表於 20-11-16 18:37
我女都係咁講、長大去庇護工場之類
我女唔係唔講野,緊張就收埋自己,醫生都同我講,佢唔夠信心,怕事,先 ...
你個女而家幾歲呀??讀緊主流定特殊??邊間邊區呀??
作者: channba31    時間: 20-11-16 19:00

作者: yan_love    時間: 20-11-16 19:01

channba31 發表於 20-11-16 18:39
索性叫學校心理學家,轉介兒童青少年精神科,等醫生評估
開藥,同學校做調適......睇好唔好啲。
其實佢2歲已經評估左自閉症譜系架喇,小一前評估都做埋,話佢言語超弱,低弱智能,但係我唔認同佢低弱智能,只係佢唔肯講野,我同佢做功課,讀題目俾佢聽,選擇題叫佢揀答案,或者寫答案,佢係識做既,只係理解上比較弱同唔肯講野,抄寫完全冇問題,D字仲寫得幾靚架,所以先咁矛盾,唔知點揀好
作者: channba31    時間: 20-11-16 19:01

作者: yan_love    時間: 20-11-16 19:02

channba31 發表於 20-11-16 19:00
南區
邨校幼稚園
K3
咁你個女有咩問題呀??你會揀特小定主流??
作者: channba31    時間: 20-11-16 19:04

作者: channba31    時間: 20-11-16 19:08

作者: channba31    時間: 20-11-16 19:20

作者: channba31    時間: 20-11-16 19:22

作者: yan_love    時間: 20-11-16 20:06

channba31 發表於 20-11-16 19:04

寫字慢,唔係好識聽指令
我個仔都係差唔多,佢聽得明人地講乜,只係唔鐘意表達,教佢野要教多幾次先明白,理解係比較弱既,我諗最嚴重係佢唔係好肯講野,同埋就算識都唔肯表達,所以D「專家」咪評得佢咁差。我個仔係要迫先有進步既,怕佢如果入左特小,老師跟佢既進度去慢慢黎,我怕只會拖累左,唔識進步咋。都唔知點算好???
作者: channba31    時間: 20-11-17 13:52

作者: yan_love    時間: 20-11-17 14:39

channba31 發表於 20-11-17 13:52
博大細囉
香港又冇好似喺中間學童學校
二選一
好難選擇,因為揀乜都有人會話我害左個仔,揀繼續讀主流的話,佢跟唔到成績太差又俾人話唔為佢著想,揀特小又話個仔前途冇晒,都唔知點揀好。
作者: channba31    時間: 20-11-17 14:41

作者: channba31    時間: 20-11-17 15:51

作者: yan_love    時間: 20-11-17 16:12

channba31 發表於 20-11-17 15:51
本身你同先生想唔想粒仔去讀特殊?
呢舖真係賭大細,博佢有轉機
唔得就一世.......
我自己就無乜所謂,但係我老公,奶奶佢地全部唔接受個仔係低弱智能,話佢除左讀書都幾叻仔,自理又叻,又識耍小聰明,只係唔講野,佢地肯定個仔唔係智障,所以唔想接受特殊學校。
作者: channba31    時間: 20-11-17 19:02

作者: channba31    時間: 20-11-17 20:00

作者: yan_love    時間: 20-11-17 20:55

channba31 發表於 20-11-17 20:00
我都係等埋醫生先決定
我個個要抽血 驗基因
照埋個腦
抽血驗基因會驗到咩架??私家??幾錢呀??
作者: channba31    時間: 20-11-17 20:58

作者: vta137    時間: 20-11-18 17:02

yan_love 發表於 20-11-16 18:08
佢成日都唔肯講野,理解又差,評左佢低弱智能同言語超弱。今年小一,佢讀緊果間係傳統主流小學,上堂成日遊 ...

你幼稚園時無察覺到?

作者: opclk99    時間: 20-11-18 18:21

作者: yan_love    時間: 20-11-19 13:55

channba31 發表於 20-11-17 20:58
我排健康院 轉介大口環

大口環再轉介專科醫生
如果智力無問題,真心覺得千祈唔好去特殊學校,真係轉唔返出黎,原因係就算讀到中六,都只得小六至初中程度,同埋出路堅窄。
作者: yan_love    時間: 20-11-19 14:01

opclk99 發表於 20-11-18 18:21
你有咁心態係非常好,客觀睇如讀主流跟唔到,
學唔到又唔開心,
不如去特殊學校,
但係老實講,特殊同現實社會跟本完全跟唔到步伐,唔係差小小,係差好遠,入左去就唔洗旨意返出主流,讀到小六,一係繼續原校讀到中六,最多既只係出去讀志蓮依類職業學校,根本唔好奢望讀到咩VTC果D,初小可能分別真係唔大,但係去到高小或者初中真係好明顯,完全同社會脫節。
作者: channba31    時間: 20-11-19 21:05

作者: opclk99    時間: 20-11-19 21:48

作者: opclk99    時間: 20-11-19 21:51

作者: opclk99    時間: 20-11-19 21:59

作者: channba31    時間: 20-11-20 10:25

作者: channba31    時間: 20-11-21 13:37

作者: channba31    時間: 20-11-21 22:40

作者: wy.yau    時間: 20-11-22 09:58

channba31 發表於 20-11-21 13:37
今日有人話我,做咩比個女讀特殊
我覺得佢講野好um耳,好討厭
睇唔起我......

我仔有D同學既媽咪知道我仔有自閉症,唔鐘意講野,佢地係我面前唔會講乜野,但係係我背後成日同其他家長講我壞話

作者: wy.yau    時間: 20-11-22 10:01

channba31 發表於 20-11-21 22:40
自行收左我女
我都好迷惘 註唔註冊好?

主流收左個女??註冊左未??

阿女都未做評估,唔洗諗到特殊既,如果差小小咪試下重讀一年幼稚園,等佢個腦成長D再讀小學,而家成日咁停課,再叻都追唔到進度喇,何況係SEN小朋友呀。

作者: channba31    時間: 20-11-22 16:27

作者: wy.yau    時間: 20-11-22 17:13

channba31 發表於 20-11-22 16:27
協康社工 建議
個日見佢地 聽完爆哭
係咁話 介紹特殊學校資料

阿女智力有冇問題先??幾時做評估??收左佢果間小學係屬於傳統多功課既定係較輕鬆小功課架??

作者: channba31    時間: 20-11-22 18:31

作者: Yukiruirui888    時間: 21-1-21 15:26

yan_love 發表於 20-11-16 18:08
佢成日都唔肯講野,理解又差,評左佢低弱智能同言語超弱。今年小一,佢讀緊果間係傳統主流小學,上堂成日遊 ...

小一已經跟得甘辛苦,妳有無考慮過小朋友自己的情緒,佢可能真係好多都唔明白,佢學/記得好辛苦,又唔識運用出黎,之後的路會更難行,主流會教得好快,唔會等你,言語欺淩唔會少

特殊學校學術上的野會淺好多同主流相比,但對小朋友會讀得舒服,對佢的自信心都係好的,有自信學野都容易上手,學術可以自己加比小朋友,搞好目前先,將來的事情,妳都控制唔到,硬要留係主流,佢學唔到野,變相浪費左小朋友的時間

作者: monsoon21    時間: 21-2-4 23:46

我有另一個想法,你哋有無讀過特幼?我個仔讀特幼好開心,老師照顧得好,進步好快,小學可以返主流。我自己是中學老師,教過輕度的學生,講真一班三十幾人,照顧唔到佢,佢亦教極都唔明,唔識做功課,又要留級,最後都上唔到高中,有個上到高中,六年中學讀八年,咁樣勉強落去,值得嗎?

作者: opclk99    時間: 21-3-10 05:28

作者: opclk99    時間: 21-3-10 05:40

作者: opclk99    時間: 21-3-10 06:02

作者: Yukiruirui888    時間: 21-5-7 07:57

opclk99 發表於 21-3-10 06:02
Agree x 2係主流年年包尾,
唔通升中考DSE可以合格?
咪自欺斯人吧.....

我身邊的媽媽朋友,有d真係為了個主流/B1 的名稱(面子)而唔去適合小朋友的學校,有時候覺得個小朋友好慘,能力唔得追得好辛苦,有d更加係父母做功課,小朋友完全做唔到,佢地都覺得無問題

作者: cdreamcdream    時間: 21-6-6 14:43

其實讀特校並唔需要咁擔心,一間好特校其實令學生更有自信,小朋友響啱佢嘅課程度學野,唔會對學習失去興趣,相反去到主流,跟唔倒功課,永遠成績都比下去,邊有心機學野,到時更多行為問題同情緒問題仲衰啦,同埋能力弱嘅小朋友響主流,尤其唔出聲嗰啲,會俾人蝦架,特校校風通常都純樸啲,起碼冇咁多欺凌先啦,再加上師生比例咁高,老師睇實晒,亦會照顧得好啲
另外,以我所知,其實有好多輕度特校係有主流課程架,雖然程度會淺啲,但起碼唔會同主流太脫節,而且我亦聽過有輕度生能力OK都可以之後出返主流,不過通常係留級囉,但返主流通常冇讀得咁開心,而且我亦有朋友個仔由輕度特校畢業後讀倒VTC,其實特校通常標磅啟發潛能,有啲小朋友能力真係可以在特校發揮倒。就算唔係,特校由小教自理,高中教職業訓練,起碼有一門手藝,唔驚佢第時冇出路響屋企做隱閉青年,特殊小朋友尤其唔多講野,好似大多數自閉小朋友都唔多表達咁,響主流讀完又冇職業訓練,都真係唔知搵咩工做,搵唔倒野做響屋企發呆浪費一生就慘啦,特校起碼有社工跟幫手轉介工作

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5