教育王國

標題: 有無最近有仔女回港的家長,可分享一下 [打印本頁]

作者: waiyan2000    時間: 20-11-15 22:24     標題: 有無最近有仔女回港的家長,可分享一下

入境到~隔離,thanks

作者: summerhotel1    時間: 20-11-16 00:00

waiyan2000 發表於 20-11-15 22:24
出发前的檢測,入境到~隔離,thanks

Manchester 沒有直航返港, 所以應該大部分人都係Heathrow回港.

入境到隔離, 同Heathrow回港都一樣

作者: waiyan2000    時間: 20-11-16 07:47

summerhotel1 發表於 20-11-16 00:00
Manchester 沒有直航返港, 所以應該大部分人都係Heathrow回港.

入境到隔離, 同Heathrow回港都一樣

是的,忘記了!

作者: puzzledmama    時間: 20-11-16 08:59

我仔五點鐘到香港機場,夜晚十二點仍然在機場等,超過凌晨一點鐘先至返到青衣酒店,才有飯食,好漫長

作者: woman    時間: 20-11-16 09:05

puzzledmama 發表於 20-11-16 08:59
我仔五點鐘到香港機場,夜晚十二點仍然在機場等,超過凌晨一點鐘先至返到青衣酒店,才有飯食,好漫長
...
5 PM 到港嗎?  
作者: Daphne^^    時間: 20-11-16 09:35

請問在Heathrow 的test, 知否夠16歲就可以自己做test,不用大人在場?

作者: fac9123    時間: 20-11-16 10:23

puzzledmama 發表於 20-11-16 08:59
...

青衣酒店係咪即係政府指定嗰間?等到第二朝出結果?係咪要18歲以上先可以送過去?

作者: PacoMum    時間: 20-11-16 10:34

...
請問機場等候時間,有無水及食物供應?
作者: manman333    時間: 20-11-16 13:16

...

jm 你好, 請問等到12點是出結果定是排隊時間?
如果是出結果,為何不直接去巳訂的14天隔離酒店?還是等到12點至可離開機場去青衣酒店而檢驗結果要第二天才發出?

作者: cfs    時間: 20-11-16 13:18

Daphne^^ 發表於 20-11-16 09:35
請問在Heathrow 的test, 知否夠16歲就可以自己做test,不用大人在場?
是,16以上可以自己
作者: cfs    時間: 20-11-16 13:23

fac9123 發表於 20-11-16 10:23
青衣酒店係咪即係政府指定嗰間?等到第二朝出結果?係咪要18歲以上先可以送過去?
...
青衣是政府指定果間Rambler Garden Hotel.通常下午機到香港都係送到酒店等待. 要18以上先可以送到酒店等待,又或家長陪入住,否則坐係機場等到第2天出結果.
作者: cfs    時間: 20-11-16 13:24

PacoMum 發表於 20-11-16 10:34
請問機場等候時間,有無水及食物供應?
政府有提供餅乾,水,三文治.
作者: cfs    時間: 20-11-16 13:29

manman333 發表於 20-11-16 13:16
jm 你好, 請問等到12點是出結果定是排隊時間?
如果是出結果,為何不直接去巳訂的14天隔離酒店?還是等 ...
因為要通過第一關先,證明無確診先可以放行,否則便送醫院.等到晚上12點是做檢測,拎行李,等政府同酒店安排好房間,安排好交通,分幾車送到青衣,一斑機人數多,酒店要準備房間,而且還有其他飛機到香港,所以由落機到上車去青衣,通常都要等4-5小時.報告第2天早上11時至下午2時會出,出左報告佢地會打電話去房間電話通知,就可以去自己訂左既酒店繼續隔離.
作者: manman333    時間: 20-11-16 13:38

cfs 發表於 20-11-16 13:29
因為要通過第一關先,證明無確診先可以放行,否則便送醫院.等到晚上12點是做檢測,拎行李,等政府同酒店安排好 ...

如未夠18要家長陪同入住,那麼,該家長往後14天也要同樣隔離嗎?是否中午12點後到達班次都沒可能同日出報告?如選擇在機場一直等到明天出報告離開,是否都要大約在早上11,12點?

作者: cfs    時間: 20-11-16 13:42

manman333 發表於 20-11-16 13:38
如未夠18要家長陪同入住,那麼,該家長往後14天也要同樣隔離嗎?是否中午12點後到達班次都沒可能同日出報 ...
有家長陪同如果小孩無確診,第2日家長可以回家,小孩去隔離酒店,不過無官方答案架.家長自去青衣幫手check in,之後去機場一齊坐車,小孩先可以上車.
唔一定12點後,睇當日有幾多航班到香港,人數幾多.12點至3點係50%機會.

作者: rainbowbb    時間: 20-11-16 14:52

cfs 發表於 20-11-16 13:42
有家長陪同如果小孩無確診,第2日家長可以回家,小孩去隔離酒店,不過無官方答案架.家長自去青衣幫手check in, ...

即係家長去機場,小朋友才可以上車去青衣酒店以後Check in 埋陪佢等結果?之後家長送小朋友去酒店隔離就得?

作者: Isaac_Ma    時間: 20-11-16 14:53

cfs 發表於 20-11-16 13:42
有家長陪同如果小孩無確診,第2日家長可以回家,小孩去隔離酒店,不過無官方答案架.家長自去青衣幫手check in, ...

即係下午班機到港,家長就去酒店check in咗先,跟住就自己搭車過去機場搵小朋友?佢地係咪响禁區直接有車接佢地,家長可以响機場邊度會合返小朋友?

作者: cfs    時間: 20-11-16 14:58

Isaac_Ma 發表於 20-11-16 14:53
即係下午班機到港,家長就去酒店check in咗先,跟住就自己搭車過去機場搵小朋友?佢地係咪响禁區直接有車 ...
你再問衞生署衞生防護中心吧.,始終都唔係正式答案,只係有人咁樣做過,同埋日日都有機會更改
作者: cfs    時間: 20-11-16 14:59

rainbowbb 發表於 20-11-16 14:52
即係家長去機場,小朋友才可以上車去青衣酒店以後Check in 埋陪佢等結果?之後家長送小朋友去酒店隔離就得 ...
有人係咁做過,你再問衞生署衞生防護中心吧,日日都有機會更改.如果當日可以咁做,咪去酒店,否則預左留機場等到第2日,
作者: twtwtw    時間: 20-11-16 17:10

cfs 發表於 20-11-16 13:23
青衣是政府指定果間Rambler Garden Hotel.通常下午機到香港都係送到酒店等待. 要18以上先可以送到酒店等待, ...

你好

如果同行有家姐或者哥哥係over 18歲, 咁係咪可以一齊入住青衣嗰間指定酒店

作者: cfs    時間: 20-11-16 17:42

twtwtw 發表於 20-11-16 17:10
你好
只要同機返黎,又過18就可以一齊同一房間.
作者: twtwtw    時間: 20-11-16 17:42

cfs 發表於 20-11-16 17:42
只要同機返黎,又過18就可以一齊同一房間.

Thx

作者: JN125    時間: 20-11-16 22:19

回覆 cfs 的帖子

請問關於政府安排去青衣酒店的車是同機的人同車嗎?因為我見近日有些(非英國)回來的機確診人數幾多,所以少少擔心如一起乘車有點危險
作者: Camelmo    時間: 20-11-16 22:22

我小朋友6pm抵達香港,等到10-11pm收到機場衛生署人員來電,因未夠18歲,家長要去機場同小朋友乘專車去青衣華逸酒店或家長可先行去青衣酒店Check in。衞生署人員告知家長只需陪小朋友入住第一晚,如果檢測呈陰性,家長無需一同隔離14日。但當去青衣酒店check in時,酒店職員強迫家長簽一份承諾書,承諾和小朋友一同隔離14日,酒店職員和衛生署人員說法各不一樣。最後因冇簽承諾書,小朋友唯有係機場過夜等報告,亦不可以拎行李。等候期間,冇水冇食物,要等到天光先有供應。建議小朋友隨身帶些食物和水,以備不時之需。

作者: cfs    時間: 20-11-16 22:38

JN125 發表於 20-11-16 22:19
回覆 cfs 的帖子

請問關於政府安排去青衣酒店的車是同機的人同車嗎?因為我見近日有些(非英國)回來的機 ...

咁就唔知道喇

作者: JN125    時間: 20-11-16 22:45

回覆 cfs 的帖子

謝謝回覆⋯希望各位仔女都順利完成所有程序,回家迎接聖誕!
作者: cfs    時間: 20-11-16 22:49

JN125 發表於 20-11-16 22:45
回覆 cfs 的帖子

謝謝回覆⋯希望各位仔女都順利完成所有程序,回家迎接聖誕! ...

一定順利!佢決定咗返嚟都預咗呆等十二小時,有哂心理準備,準備食物外套在機場渡過一整天

作者: irischowys    時間: 20-11-16 23:50

Camelmo 發表於 20-11-16 22:22
我小朋友6pm抵達香港,等到10-11pm收到機場衛生署人員來電,因未夠18歲,家長要去機場同小朋友乘專車去青衣 ...

我打算陪女一同隔離,但不是在青衣酒店,那麼都要簽承諾書?

作者: jj100c    時間: 20-11-17 01:59

回覆 irischowys 的帖子

自行訂的酒店應該不用承諾書,但到隔離十二日,應該一起要在酒店做檢測。
作者: Daphne^^    時間: 20-11-17 07:41

我小朋友6pm抵達香港,等到10-11pm收到機場衛生署人員來電,因未夠18歲,家長要去機場同小朋友乘專車去青衣 ...

請問你的小朋友幾多歲? 仔仔要係機場等咁耐又無水食物都幾慘⋯⋯

作者: Camelmo    時間: 20-11-17 10:14

irischowys 發表於 20-11-16 23:50
我打算陪女一同隔離,但不是在青衣酒店,那麼都要簽承諾書?

承諾書要求家長與受檢疫人士同住14天,同意並承諾檢疫完結前不離開上述地點,如家長在檢疫14天內離開上述地點,受檢疫人士可能不會獲准在自我選定地點接受餘下隔疫。

條款不清晰,衛生署人員不淸楚有此承諾書,但華逸酒店職員要家長簽署後才安排小朋友由機場到青衣酒店check in

作者: irischowys    時間: 20-11-17 12:12

請問最後早上幾點先有檢測報告?

作者: Camelmo    時間: 20-11-17 14:04

irischowys 發表於 20-11-17 12:12
請問最後早上幾點先有檢測報告?

6-7am

作者: Poyau    時間: 20-11-17 23:44     標題: 回覆樓主:

新措施

https://www.hk01.com/社會新聞/550296/新冠肺炎-酒店檢疫人士明起禁探訪-違例最高囚半年-政府籲舉報

「食衞局表示,由明天開始,除非獲得獲授權人員的同意,受檢疫人士不得容許任何其他人士(酒店職員除外)其酒店房間。任何人違反檢疫令,擅自離開檢疫地點或容許探訪者進入接受檢疫酒店房間,均屬刑事罪行,一經定罪,可被監禁6個月及罰款25,000元。」

「受檢疫人士如有特殊需要需照顧者照顧,需首先獲得衞生署批准,相關申請可在受檢疫人士抵達香港後向衞生署提交。照顧者並需要同時在酒店內進行檢疫,直到檢疫期完結。由於這些受檢疫人士來自指明地區,為減低可能的感染或社區傳播風險,只會批准一位照顧者陪同,該照顧者須與相關到港未成年人士於酒店房間內直至檢疫期完結為止,期間不可安排其他照顧者進入該酒店房間或更換照顧者。」

作者: rainbowbb    時間: 20-11-18 00:18

有冇叫酒店職員跟衛生署瞭解手續?

作者: Camelmo    時間: 20-11-18 08:59

rainbowbb 發表於 20-11-18 00:18
有冇叫酒店職員跟衛生署瞭解手續?

機場衛生署人員打電話跟青衣華逸酒店說明指引是家長只需陪同未滿18歲隔離人士第一晚,如檢測陰性,小朋友之後可以在自行選擇嘅地點繼續隔離。當時酒店職員不服,叫在場酒店家長們再致電衞生署熱線,熱線人員回覆指引亦是第一晩,不淸楚青衣酒店為何要求家長簽14日承諾書。周旋很久,青衣華逸酒店還是要求家長簽承諾書才可check in。

其間有家長已簽14日承諾書,小朋友亦已由機場送到青衣華逸酒店,但家長了解承諾書條文後想取回已簽承諾書,該家長要求將小朋友送回機場等候檢測結果。青衣華逸酒店職員態度惡劣,不肯安排並多番留難,最後酒店職員還報警。

作者: etoile    時間: 20-11-18 11:01

Camelmo 發表於 20-11-18 08:59
機場衛生署人員打電話跟青衣華逸酒店說明指引是家長只需陪同未滿18歲隔離人士第一晚,如檢測陰性,小朋友 ...

HK Quarantine 面書谷已經成日有谷友投訴話呢間酒店污糟,唔知點解政府搵間咁嘅酒店做隔離!
報警好啊,最好東張同各大傳媒去問清楚!問埋check out嘅客人對酒店有乜意見更好!
我情願阿囡訓機場好過去訓汚糟酒店!

作者: JN125    時間: 20-11-18 11:19

回覆 etoile 的帖子

我仔都打算唔去青衣酒店⋯請問18歲是否可以選擇留在機場等報告,不一定要去青衣?
作者: etoile    時間: 20-11-18 11:24

JN125 發表於 20-11-18 11:19

我仔都打算唔去青衣酒店⋯請問18歲是否可以選擇留在機場等報告,不一定要去青衣? ...

我都係喺呢度收風,但係亦有人話機場唔俾人過夜,唔太清楚!

希望有人分享下,機場俾唔俾人過夜。

作者: Sokou    時間: 20-11-18 12:41

回覆 Camelmo 的帖子

我想請問, 這份承諾書是指要個家長承諾在青衣華逸酒店隔離14日 或在原先自己book 了的酒店隔離14日呢?

作者: newfather    時間: 20-11-18 12:46

咁做會唔會本末倒置,令更多人要受到隔離

作者: katrinafu    時間: 20-11-18 12:47

etoile 發表於 20-11-18 11:01
HK Quarantine 面書谷已經成日有谷友投訴話呢間酒店污糟,唔知點解政府搵間咁嘅酒店做隔離!
報警好啊,最 ...

我都有睇到呀,間房污糟之餘,床頭櫃、門 、洗手盤又爛 ,仲有住客身上和手臂起哂D紅色一嚿嚿敏感「風爛」咁。

作者: newfather    時間: 20-11-18 12:50

katrinafu 發表於 20-11-18 12:47
我都有睇到呀,間房污糟之餘,床頭櫃、門 、洗手盤又爛 ,仲有住客身上和手臂起哂D紅色一嚿嚿敏感「風爛」 ...

咁唔去,留在機場等得唔得

作者: Sokou    時間: 20-11-18 12:55

回覆 newfather 的帖子

我都寧願留在機場等好過, 我女12歲, 下午2點到香港機場, 我估點都唔會等過夜掛。
作者: Isaac_Ma    時間: 20-11-18 12:55     標題: 回覆樓主:

如果要留响機場,係咪只可以坐响禁區d椅度瞓一晚

作者: lwi    時間: 20-11-18 13:03

係,但可枱及椅,有水、三文治

作者: Sokou    時間: 20-11-18 13:41

雪上加霜 希思羅機場宣布12月罷工!一年一度的罷工。已經沒有客人了,現在員工也要走了。

根據衛報報道,希思羅的員工預計在12月進行4天的罷工,以表示對減工資和崗位調動的不滿。

據了解,希思羅的工作人員因為對機場“解雇和重新雇傭”的不滿,這個計劃削減了一些老員工的工資,他們決定發起為期4天的罷工。

參與這次罷工的職員包括消防員、工程師、運營、安檢還有行李工作人員,目前暫定的罷工日期在12月1日、14日、17日和18日。

在這幾天有出行或者到達計劃的小夥伴,記得隨時查詢航班信息,看自己的航班是否會受到罷工影響。

工會表示,前線的員工會在聖誕節前有效地關閉倫敦幾個主要機場,但希思羅機場表示,即使罷工,仍然會保證機場的正常運營。

疫情爆發後,機場的流量受到影響,大約4千名工作人員被告知需要簽訂合約,裏面的薪水被削減了20%。

衛報報道,由於目前政策限製出行,10月份旅客人數下降了82%,11月的旅客人數甚至更低,貨運航班也降低到正常水平的一半。

https://www.ribao.co.uk/index.php?lang=tw&share=1&post=30261-%E9%9B%AA%E4%B8%8A%E5%8A%A0%E9%9C%9C%E5%B8%8C%E6%80%9D%E7%BD%97%E6%9C%BA%E5%9C%BA%E5%AE%A3%E5%B8%8312%E6%9C%88%E7%BD%A2%E5%B7%A5%EF%BC%81

作者: Chole    時間: 20-11-18 14:15

Sokou 發表於 20-11-18 13:41
雪上加霜 希思羅機場宣布12月罷工!一年一度的罷工。已經沒有客人了,現在員工也要走了。

根據衛報報道, ...

又要擔心多一樣

作者: SmileSmileSmile    時間: 20-11-18 15:21

Chole 發表於 20-11-18 14:15
又要擔心多一樣

係,如班機delay,檢測報告失效點算

作者: 3b    時間: 20-11-18 16:07

SmileSmileSmile 發表於 20-11-18 15:21

報告應該計原本航班起飛時間的72小時內抽樣, delay唔計, 但昨晚班BA就被取消  順延一日, 這個不是幾個鐘delay咁簡單, 不知道檢測報告是否要重做

作者: cfs    時間: 20-11-18 16:32

SmileSmileSmile 發表於 20-11-18 15:21
如果係Heathrow做既檢測,通常即日做或前1日做,只要係新航斑起飛72小時內的檢測,符合香港要求.但如果在外邊做既又多過72小時,要再做過喇.
作者: SmileSmileSmile    時間: 20-11-18 16:42     標題: 回覆樓主:

明白,謝謝
學有位家長講,祝大家小朋友平安回來

作者: 3b    時間: 20-11-18 20:19

可以看一看

圖片附件: 16057019525792810464393333521467.jpg (20-11-18 20:19, 144.46 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU2NTIxfGU0NWI1Yjc4fDE3MjcwMTY1Mzh8MA%3D%3D

圖片附件: 16057019526153414394409088317445.jpg (20-11-18 20:19, 158.36 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU2NTIyfDIyMTI5MTIyfDE3MjcwMTY1Mzh8MA%3D%3D

作者: etoile    時間: 20-11-18 22:49     標題: 回覆樓主:

真係要見招拆招!

作者: Camelmo    時間: 20-11-18 22:53

etoile 發表於 20-11-18 11:24
我都係喺呢度收風,但係亦有人話機場唔俾人過夜,唔太清楚!

希望有人分享下,機場俾唔俾人過夜。

如不選擇去政府隔離酒店等候檢測報告,可以留係機場等候,不過以前嘅機場座位已拆掉,改為獨立枱櫈。

溫馨提示:
電話和充電器最好差足電,帶定電插座連叉電缐,機場有拖板但未必近座位。
帶定水同小食和外套落機,因為小朋友傍晚落機後冇人員主動提供水和食物,半夜致電衞生署人員反映,才安排送水,食物可能派晒要等第日先refill。有同衛生署人員反映,唔知宜家有冇改善。

當日有好些家長有感青衣華逸酒店職員不應強行要求家長簽14日承諾書,因為有些自行安排附費嘅隔離酒店係冇需成人陪同入住14日。家長們向衛生署人員投訴青衣華逸酒店無理要求家長簽14日承諾書,衛生署人員當晚有向華逸酒店了解,最終華逸酒店職員還是要家長簽承諾書後才可check in。家長們有投訴酒店職員態度和服務差,當值嘅青衣華逸酒店職員回覆話佢哋宜家係政府御用隔離中心,並唔係一間酒店。

建議家長可事先打去衛生署熱線,了解小朋友到時回港是否安排青衣華逸酒店陪同入住第一晚,再了解酒店是否要求家長簽14日承諾書。

希望各小朋友順利回港回家!

作者: JN125    時間: 20-11-18 23:10

謝謝你,資料很有用
作者: Camelmo    時間: 20-11-18 23:14

Sokou 發表於 20-11-18 12:41

我想請問, 這份承諾書是指要個家長承諾在青衣華逸酒店隔離14日 或在原先自己book 了 ...

照顧者承諾與受檢疫人士於自行安排的隔離酒店同住14日,同意並承諾在檢疫期間不離開上述地點

作者: etoile    時間: 20-11-18 23:33

Camelmo 發表於 20-11-18 22:53
如不選擇去政府隔離酒店等候檢測報告,可以留係機場等候,不過以前嘅機場座位已拆掉,改為獨立枱櫈。

溫 ...

多謝資訊!
青衣酒店知道自己係做檢疫,就應該做好基本衛生啦!

作者: etoile    時間: 20-11-19 10:47     標題: 回覆樓主:

阿囡尋晚whatsapp 話,宿舍入面同佢share bathroom 個女仔失去味覺同嗅覺,而家等緊檢測結果,全個house lock down........       

作者: etoile    時間: 20-11-19 10:51

etoile 發表於 20-11-19 10:47
阿囡尋晚whatsapp 話,宿舍入面同佢share bathroom 個女仔失去味覺同嗅覺,而家等緊檢測結果,全個house lo ...

half term break後已經有一個local boarder同佢緊密接觸同學中咗,另外亦有一個老個中咗。早兩日又有一個Y13男仔中咗!

作者: llmom    時間: 20-11-19 10:58

阿囡尋晚whatsapp 話,宿舍入面同佢share bathroom 個女仔失去味覺同嗅覺,而家等緊檢測結果,全個house lo ...

有冇帶中藥過去?

作者: etoile    時間: 20-11-19 10:59

llmom 發表於 20-11-19 10:58
有冇帶中藥過去?

寄咗兩盒俾佢。

作者: JN125    時間: 20-11-19 11:08

希望你囡囡冇被傳染,順利平安回來🙏
作者: etoile    時間: 20-11-19 11:33

JN125 發表於 20-11-19 11:08

希望你囡囡冇被傳染,順利平安回來🙏

多謝,但願如此。

作者: Baoma    時間: 20-11-19 16:26

我個仔又係,佢大學宿舍將宿舍入邊啲房分開幾組bubbles,佢上個星期話佢個bubble入邊有一個人發燒去咗驗,成個bubble入邊啲人即時要isolate,唔准出房門直至等到結果為止。如果結果係negative,咁就解封,假若唔好彩嗰個人係positive,成個bubble啲人就要isolate14日,今次好在個同學驗出來係negative ,咁我仔都係困咗兩三日啫。不過我最驚係佢臨返香港之前個bubble入邊又有人有symptoms或者中招,咁佢就要isolate, 吾俾走,Miss咗返香港日子,到時就煩啦!

都係果句,希望大家仔女今次可以平安順利返屋企!

作者: 3b    時間: 20-11-19 16:38

希望個女仔檢測結果陰性, 祝你個女平安回來!

作者: 祖兒媽    時間: 20-11-19 16:59

祝大家仔女順利回港
作者: etoile    時間: 20-11-19 17:11

Baoma 發表於 20-11-19 16:26
我個仔又係,佢大學宿舍將宿舍入邊啲房分開幾組bubbles,佢上個星期話佢個bubble入邊有一個人發 ...

我就係驚呢樣!係大陸同學,即係個感染源頭喺校園入面, 今次驗到negative唔代表上機之前會冇事。

作者: 一家三口    時間: 20-11-19 17:31

我囡講:外國人唔會理禁多,Halloween 照常去 另一間college食嘢 吹水。      唔爆就其啦

作者: etoile    時間: 20-11-19 18:04

3b 發表於 20-11-19 16:38
希望個女仔檢測結果陰性, 祝你個女平安回來!

多謝。承你貴言!

作者: spiderlily    時間: 20-11-19 18:48

中咗果幾個都系男同學
作者: Chocolate888    時間: 20-11-19 19:24

請問有驗測報告後,有無限制坐咩車去14天隔離間酒店?家長自己車小朋友(夠18歲)得唔得?

作者: lee2046    時間: 20-11-19 23:58

Chocolate888 發表於 20-11-19 19:24
請問有驗測報告後,有無限制坐咩車去14天隔離間酒店?家長自己車小朋友(夠18歲)得唔得?
...

可以

作者: SmileSmileSmile    時間: 20-11-20 08:21

咁大獲!無味覺中嘅機會好大,叫女盡量食多點有營養嘅食物,水果,喝水,唔好食煎炸嘢

我女上星期六打比我,有同學同老師都中左,重要同一班,中完一個又有第二個,我女講佢擔心自己會中,所以提早兩星期回來,今晚飛

如果可以,你不如比佢早點回來,十二月嗰邊又罷工,到時我地心情亂上亂

作者: cfs    時間: 20-11-20 09:02

Baoma 發表於 20-11-19 16:26
我個仔又係,佢大學宿舍將宿舍入邊啲房分開幾組bubbles,佢上個星期話佢個bubble入邊有一個人發 ...

大學有自己宿舍租咗成年,聖誕節吾返都冇乜所謂,如果之後一直online 堂,一月先返都可以,酒店吾使同中學生迫,中學生就煩啲,學校宿舍聖誕假関門,又未夠年齡入住酒店租屋,唯有返香港

作者: etoile    時間: 20-11-20 11:32

SmileSmileSmile 發表於 20-11-20 08:21
咁大獲!無味覺中嘅機會好大,叫女盡量食多點有營養嘅食物,水果,喝水,唔好食煎炸嘢

我女上星期六打比 ...

我擔心佢已經有菌,然後fail pre-departure test。
如果結果陽性,全宿舍會做test。而家只有等。
啱啱袁國勇建議留學生返嚟要14日酒店後再加7日家居隔離!咁就真係要提早返!

作者: adobee    時間: 20-11-20 12:08

Chocolate888 發表於 20-11-19 19:24
請問有驗測報告後,有去14天隔?家長自己車小朋友(夠18歲)得唔得?
...
無限制無坐咩車,總之可以自己時間入住已預約離間酒店可以

作者: SmileSmileSmile    時間: 20-11-20 12:28

etoile 發表於 20-11-20 11:32
我擔心佢已經有菌,然後fail pre-departure test。
如果結果陽性,全宿舍會做test。而家只有等。
啱啱袁國 ...

有無買到嗰兩盒中藥丸,之前有家長介紹(蓮花清蘊膠囊)如無,問下其他香港同學有無,又或者你寄畀佢

作者: Chocolate888    時間: 20-11-20 13:48

adobee 發表於 20-11-20 12:08
無限制無坐咩車,總之可以自己時間入住已預約離間酒店可以

明白!唔該晒

作者: etoile    時間: 20-11-20 14:34

SmileSmileSmile 發表於 20-11-20 12:28
有無買到嗰兩盒中藥丸,之前有家長介紹(蓮花清蘊膠囊)如無,問下其他香港同學有無,又或者你寄畀佢
...

有兩盒。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5