教育王國

標題: 中三補習係咪要專科補呢? [打印本頁]

作者: AppleChow    時間: 20-11-11 20:29     標題: 中三補習係咪要專科補呢?

各位好:
因阿女升上中三後中文數學不太好,而Chem,Phy又不合格,想揾私補及在做功課時不明都有人可解答,是否ㄧ定要專科補呢?
因在補習網揾私補老師,補習網回覆中三不會有全科補習,揾補習老師ㄧ定只有專科補的, 那是否中文數Chem, Phy都要各揾ㄧ位補習?
請各位可提供ㄧ下建議给本人。

謝謝各位!   

作者: Yanamami    時間: 20-11-11 20:49

中学通常都係專科補
作者: YmOra    時間: 20-11-11 21:35

AppleChow 發表於 20-11-11 20:29
各位好:
因阿女升上中三後中文數學不太好,而Chem,Phy又不合格,想揾私補及在做功課時不明都有人可解答,是否 ...

中四會選修chem和phy嗎?若不打算揀,可以不用補。反而中文和數學就要補補底了,因為高中仍要讀嘛!補中文和數學目的係為將來而打穩的基礎,而化學和物理不是興趣不值得花金錢補底。

作者: AppleChow    時間: 20-11-11 23:06

YmOra 發表於 20-11-11 21:35
中四會選修chem和phy嗎?若不打算揀,可以不用補。反而中文和數學就要補補底了,因為高中仍要讀嘛 ...

謝謝回覆。
如不補Chem, Phy但整個學期不合格便會拉低整體全部分數,那又是否不容忽視呢? 可以怎做呢?

謝謝!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-11-11 23:36

AppleChow 發表於 20-11-11 23:06
謝謝回覆。
如不補Chem, Phy但整個學期不合格便會拉低整體全部分數,那又是否不容忽視呢? 可以怎做呢?

如果中四唔打算選修,phy.chem 呢啲可以唔驶揾專科補,但因為中三成續會影響揀科,所以唔合格亦唔可以唔理,或者揾個大學生哥哥/姐姐補住先,通常讀理科嘅大學生,補中三phy.chem maths 應該都能應付,可以揾個呢幾科 DSE成績好少少嘅嚟補,唔明功課都可以有人問,保住中三成績先,至於中文就最好揾專科中文老師去補。

作者: zitaeric    時間: 20-11-11 23:36

謝謝回覆。

找個 大學生,可同時補 phy chem 的,平平地又靈活

作者: gracelam    時間: 20-11-12 07:53

謝謝回覆。

大學生可以同時補數,Chem及Phy, 另外中文及數學就真係花心思搞搞佢,高中課程緊湊,主科唔明一定要清。

呢度起碼要2位補習老師。

作者: AppleChow    時間: 20-11-12 08:22     標題: 回覆樓主:

多謝各位建議, 我已有較明確的選擇。
如揾大學生最好是揾中數5**,
而其他4-5是否較合適呢?

謝謝!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-11-12 09:33

AppleChow 發表於 20-11-12 08:22
多謝各位建議, 我已有較明確的選擇。
如揾大學生最好是揾中數5**,
而其他4-5是否較合適呢?

我覺得有星已經可以,又唔一定要星星

作者: 仔仔錫錫你    時間: 20-11-12 10:25

想某科好成績>搵專科
只求合格或好過合格>全科

其實專科都可幫補全科,只要導師有學過基本上都教到,只係可能解釋得一般
作者: YmOra    時間: 20-11-12 20:53

謝謝回覆。

因為,你的孩子的情況有DD此曾見過,我認識的個案係學生"理科三寶"奇差,學生明顯係"文人",而學校要入文科為主的選修科目又不是想像中難入,故沒有花太多時間响PhyChemBio樹,只攻中西史而矣!

作者: gigayan    時間: 20-11-12 22:18

YmOra 發表於 20-11-12 20:53
因為,你的孩子的情況有DD此曾見過,我認識的個案係學生"理科三寶"奇差,學生明顯係"文人",而學校要入 ...

合理,如高中想選嘅科無乜難度,又打算唔揀理科,不如專攻自己擅長的科目吧!

作者: mcl203    時間: 20-11-13 02:52

各位好:
因阿女升上中三後中文數學不太好,而Chem,Phy又不合格,想揾私補及在做功課時不明都有人可解答,是否 ...

有補習班係一個課程搞掂晒PhyChemBio的~~~

作者: YmOra    時間: 20-11-13 07:24

gigayan 發表於 20-11-12 22:18
合理,如高中想選嘅科無乜難度,又打算唔揀理科,不如專攻自己擅長的科目吧!
...

係呀!jm個女係"文人",亦愛"Econ",但由於早期多數人會揀BAFS都唔揀Econ,故她無乜太多競爭下也順利選修到Econ,而中西史又容易入讀,故佢中三壓力無咁大。

作者: mimi1102    時間: 20-11-13 09:48

我女學校選科唔需要考慮成績, 中三時, 佢已經大約知道自己想選咩科, 所以除左主科同已敲定會揀嘅科目, 其他科我都係叫佢盡力而為就算, 就算考得唔好, 我都冇話佢.
作者: AppleChow    時間: 20-11-13 17:13

mcl203 發表於 20-11-13 02:52

有補習班係一個課程搞掂晒PhyChemBio的~~~
請問是在那裹補習呢?
Tks!

作者: elvisBB    時間: 20-11-14 07:53

AppleChow 發表於 20-11-13 17:13
請問是在那裹補習呢?
Tks!

你上網search 理科補習,有幾間都得,有網上、有面授。你間間WhatsApp 問下,睇下時間夾唔夾,補習夾時間我覺得最難

作者: 446948    時間: 20-11-17 16:59

其實我都好想知, 中三應該要咩成績先為之好, 好多人包括小女都話合格已經不易, 咩成績為之差呢? 點為之需要補習呢?
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-11-17 22:15

回覆 446948 的帖子

咩成績為之差:老師/家長/學生自己接受唔到嘅成績水平點為之需要補習:對自己有要求,認為如果有良師幫助,成績可以躍進

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 20-11-17 22:42

446948 發表於 20-11-17 16:59
其實我都好想知, 中三應該要咩成績先為之好, 好多人包括小女都話合格已經不易, 咩成績為之差呢? 點為之需要 ...

中三成績點為之好,個人覺得可以用级名次去界定,至少每科级名次去到中上成績,以唔會影響選科爲目標。至於點為之要補習,則視乎孩子能力同需要,如果小朋友自己努力可以追得到當然可以唔駛補,但如果小朋友自己攪極都唔明成績較弱,又或者成績 ok 但想更上一層樓,咁咪需要找補習囉!

作者: csbaik    時間: 21-2-2 19:30

各位好:

過常揾專補中文一位老師,chem, phy同maths可以揾同一位。我估chem,phy老師考得好的老師,maths唔會差得去边。maths好的老師,通常會收理科野。如果揾到同一私補老師,咁補習時間會彈性的。

作者: October.    時間: 21-2-2 20:01

446948 發表於 20-11-17 16:59
其實我都好想知, 中三應該要咩成績先為之好, 好多人包括小女都話合格已經不易, 咩成績為之差呢? 點為之需要 ...
中三好既可以去到80-9X分(中文除外,唔排除有人有),高中都係,唔合格就要補底。

作者: csbaik    時間: 21-2-2 22:55

October. 發表於 21-2-2 20:01
中三好既可以去到80-9X分(中文除外,唔排除有人有),高中都係,唔合格就要補底。
...

我都好煩,呀女宜家s4, 雖然宜家冇乜補習,因為我谂住留返的$暑假勁補,直至考到dse. 問題係公司生意麻麻,好驚會失業

作者: October.    時間: 21-2-2 23:12

csbaik 發表於 21-2-2 22:55

我都好煩,呀女宜家s4, 雖然宜家冇乜補習,因為我谂住留返的$ ...

如果你囡囡依家成績OK既話,可以留到中5下學期先開始補,補到考DSE,錢可以係其它地方慳啲洗,但呢個時候,佢地需要補習我唔會慳,我仔都係高中先開始去補習社操數,到中5下學期,我就叫佢盡補,安排到時間,科科補都冇問題。

作者: csbaik    時間: 21-2-2 23:28

October. 發表於 21-2-2 23:12
如果你囡囡依家成績OK既話,可以留到中5下學期先開始補,補到考DSE,錢可以係其它地方慳啲洗,但呢個時候 ...

宜家ok,不過佢次次考完都話好驚第時搞唔掂,咁我话有需要就補,另願自己慳的。佢又擔心越補越多,驚我洗$。最惨佢宜家連補習的功課唔識時會好不安,再要揾家姐教佢的補習功課。家姐都忙又'厭佢煩呢!

作者: October.    時間: 21-2-4 19:08

csbaik 發表於 21-2-2 23:28

宜家ok,不過佢次次考完都話好驚第時搞唔掂,咁我话有需要就補 ...

補習都要搵間岩自己,功課唔識唔搵補習老師問?我見我仔會同同學一起討論,有時我叫佢問家姐,尤其家姐有星嗰啲科,佢會話唔同年代依家學校又ZOOM, 補習又ZOOM, 成效都會打折扣。

作者: JJDBB    時間: 21-2-4 20:25

October. 發表於 21-2-4 19:08
補習都要搵間岩自己,功課唔識唔搵補習老師問?我見我仔會同同學一起討論,有時我叫佢問家姐,尤其家姐有 ...

Zoom左學校,補習就吾想Zoom,所以得中文Viedo,數Zoom(打六折成績) ,英文要面授(疫情停),只是有時叫作文然後Send比老師改,無收錢。其他科都吾知點算,老師教到一舊舊

作者: csbaik    時間: 21-2-4 20:27

October. 發表於 21-2-4 19:08
補習都要搵間岩自己,功課唔識唔搵補習老師問?我見我仔會同同學一起討論,有時我叫佢問家姐,尤其家姐有 ...

呀女功課唔識好少問學校呀sir,可能會揾同學討論。佢唔問補習老師,因為唔係科科補。佢有求家姐教,但家姐好忙同埋要睇心情

作者: mcl203    時間: 21-2-4 21:06

csbaik 發表於 21-2-2 19:30
過常揾專補中文一位老師,chem, phy同maths可以揾同一位。我估chem,phy老師考得好的老師,maths唔會差得 ...

專科專補,補習老師教一科已經非常搵到食,似乎唔多會教晒3科。除非搵私人補習老師~~~

作者: csbaik    時間: 21-2-4 21:25

mcl203 發表於 21-2-4 21:06
專科專補,補習老師教一科已經非常搵到食,似乎唔多會教晒3科。除非搵私人補習老師~~~
...

係呀,我指私補專科

作者: busybeebee0713    時間: 21-2-7 02:18

作者: mandywongmandy    時間: 21-2-8 19:57

作者: pypy405    時間: 21-2-17 00:38

mandywongmandy 發表於 21-2-8 19:57
我仔仔到中學,所有科目都是專科補習社,私人補習質素實在參差不齊,試過效果都唔係好得。初中開始補到而家 ...

Got it thx

作者: pypy405    時間: 21-2-17 00:41

elvisBB 發表於 20-11-14 07:53
你上網search 理科補習,有幾間都得,有網上、有面授。你間間WhatsApp 問下,睇下時間夾唔夾,補習夾時間 ...

請問即係邊間呢

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-17 08:42

October. 發表於 21-2-2 23:12
如果你囡囡依家成績OK既話,可以留到中5下學期先開始補,補到考DSE,錢可以係其它地方慳啲洗,但呢個時候 ...

我一向最重視阿仔主科,所以高小時已經捉住佢補中文/英文,迫佢打好底子,加上我仔數本身強,到中學已經唔駛點理,由其英文好查實對其他科目幫助都大,多年來我仍堅持要佢 keep 住中/英文,到高中原本都有打算叫阿仔去名師收下風,但佢已經唔想去,今年見佢明顯散咗好多,不過佢話 DSE 佢應付到,所有嘢佢都係自己操,應該到考都唔駛點補。

作者: October.    時間: 21-2-17 12:30

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-17 08:42
我一向最重視阿仔主科,所以高小時已經捉住佢補中文/英文,迫佢打好底子,加上我仔數本身強,到中學已經唔 ...

如果底好,不嬲自律,自己又識得有系統地咁溫書,冇補都得架,我仔同學幾乎個個學期都考第一,就咩科都冇補過,不過,人地父母係中學老師,阿哥又係高材生,家庭有supporting,我覺得以呢位同學既成績.,佢要考神校應該問題都不大,但人地又冇wor.

你仔心散左,我仔都晚晚2,3點先睡覺,成年幾非一般既中學生涯,有咩可能心唔散呀?
我仔依家中英數CHEM都補,不過,數及CHEM佢就認真啲(有興趣),中英睇片上堂,我見佢都懶懶閒,未見過佢做中英卷,我唔理啦,資源我就俾左佢,佢收獲幾多自己諗。

我諗起我女間中學,英文係高中做過好多作文,老師上堂同佢地一起睇報紙,然後叫同學自揀10個生字作文,而我仔學校就差多好,冇功課咁濟,2者有比較,深切體會學校及老師真係好重要。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-17 13:40

October. 發表於 21-2-17 12:30
如果底好,不嬲自律,自己又識得有系統地咁溫書,冇補都得架,我仔同學幾乎個個學期都考第一,就咩科都冇 ...

即係好似妹妹頭囡囡間學校咁,你想懒都懒唔到,淨係做晒學校啲功課/测考,已經等同温了習,慳水慳力,其他學校嘅學生好多就要靠自己了。

作者: 小時了了    時間: 21-2-17 14:28

October. 發表於 21-2-17 12:30
如果底好,不嬲自律,自己又識得有系統地咁溫書,冇補都得架,我仔同學幾乎個個學期都考第一,就咩科都冇補過,不過,人地父母係中學老師,阿哥又係高材生,家庭有supporting,我覺得以呢位同學既成績.,佢要考神校應該問題都不大,但人地又冇wor.
你仔心散左,我仔都晚晚2,3點先睡覺,成年幾非一般既中學生涯,有咩可能心唔散呀?
我仔依家中英數CHEM都補,不過,數及CHEM佢就認真啲(有興趣),中英睇片上堂,我見佢都懶懶閒,未見過佢做中英卷,我唔理啦,資源我就俾左佢,佢收獲幾多自己諗。
我諗起我女間中學,英文係高中做過好多作文,老師上堂同佢地一起睇報紙,然後叫同學自揀10個生字作文,而我仔學校就差多好,冇功課咁濟,2者有比較,深切體會學校及老師真係好重要。
… 我唔理啦,資源我就俾左佢,佢收獲幾多自己諗。....我笑咗, 同感, 同路人

作者: October.    時間: 21-2-17 15:09

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-17 13:40
即係好似妹妹頭囡囡間學校咁,你想懒都懒唔到,淨係做晒學校啲功課/测考,已經等同温了習,慳水慳力,其他 ...

係,如果沙田友,目標係入U , 就強力推薦曾肇添,人地年年咁好成績,學校老師同學家長都配合。

經歷過2界DSE, 2種心情:前者雖然成績係學校唔算標清,但6年中學計過名次,學校資訊非常透明,做為家長很放心,入三大絕冇問題,事實上又得左;後者,雖然成績唔錯,但學校各方面都好HEA, 令到家長心情忐忑不安,學校真係好重要。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-17 17:21

October. 發表於 21-2-17 15:09
係,如果沙田友,目標係入U , 就強力推薦曾肇添,人地年年咁好成績,學校老師同學家長都配合。

經歷過2界 ...

唔驶擔心喎,呢兩年競爭冇咁大,入大學绝對唔難,就算真係失手,條條大路通羅馬,只要孩子肯讀大把出路  

作者: YmOra    時間: 21-2-17 19:17

October. 發表於 21-2-17 15:09

經歷過2界 ...

強校配強學生,配合埋老師的教學策略,一定有所提升,但,配對著一些實力稍遜嘅學生,老師的教法則未必適用,就像我哋成日講嘅"補底工作"做得好,學校分分鐘升幾個級一樣,個人認為,老師善長教邊類人,還是可教可提升嘅範圍有多大對學生才是重點,可惜這不會是我們可知的資訊,或是這類老師佔極少數,那麼,個人會以"適合"孩子成長為選校首要條件,最top嘅未必一定啱,因為,裏頭的老師未必有"補底能力",個人認為,要教toptop嘅學生比教中至下游嘅學生容易得多。

作者: October.    時間: 21-2-17 19:52

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-17 17:21
唔驶擔心喎,呢兩年競爭冇咁大,入大學绝對唔難,就算真係失手,條條大路通羅馬,只要孩子肯讀大把出路  : ...
其實係諗到,如果小朋友能力唔差,如果有學校可以催谷下,成績可能發揮得更好。

作者: October.    時間: 21-2-17 20:04

YmOra 發表於 21-2-17 19:17
強校配強學生,配合埋老師的教學策略,一定有所提升,但,配對著一些實力稍遜嘅學生,老師的教法則未必適 ...

認同,你說的都對。
只是,做為家長明顯睇到有分別,有啲學校著緊啲,有啲學校就HEA啲,可能正如你所講,佢要面對既學生能力稍遜,教學方式難於太harsh,入到呢啲學校,要拔尖可能就要出去操或靠自己,功利啲睇,有啲叻學生可能會嘥左(指成績升學)。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-2-17 21:33

October. 發表於 21-2-17 19:52
其實係諗到,如果小朋友能力唔差,如果有學校可以催谷下,成績可能發揮得更好。
...
都係嘅,名師出高徒嘛。不過我個人睇法,覺得孩子越大,越希望佢哋找到自己嘅興趣同專長,成績只係人生中一小部份,所以我一向唔太喜歡只愛谷成績嘅學校。阿仔當年升中選校,半班同學揀晒某間1A,我仔反而喜歡間1B,須然 hea 少少冇咁催谷,只要佢讀得開心亦有自信,查實都抵番晒

作者: October.    時間: 21-2-17 21:53

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-17 21:33
都係嘅,名師出高徒嘛。不過我個人睇法,覺得孩子越大,越希望佢哋找到自己嘅興趣同專長,成績只係人生中一 ...
我仔小學時,佢未到B1A,我地就同佢揀B1B,上左中學後就開竅,佢係讀得開心,壓力唔大,同同學又相處得好,但始終DSE都想佢考好啲,成績好先有得揀嘛,我對比之下,覺得間學校太HEA。  

作者: csbaik    時間: 21-2-17 21:54

busybeebee0713 發表於 21-2-7 02:18
係,我囡囡都好忙,得閒就教下細佬。不過少少經驗分享,中三讀咁多科本身都好忙,科科都要補嘅話應該會冇 ...

有就好,呀女學校老師唔主動,功課以外的野,呀女唔敢問

作者: YmOra    時間: 21-2-17 22:18

October. 發表於 21-2-17 20:04
認同,你說的都對。
只是,做為家長明顯睇到有分別,有啲學校著緊啲,有啲學校就HEA啲,可能正如你所講, ...

所以,個人認為整個升中遊戲就係想把弱嘅牽制着強嘅,強嘅又牽制着弱嘅,總之不會讓強嘅去晒強校讀書,中度嘅去晒中度嘅中學讀書,這就是"平等"帶來的現象。

作者: mandywongmandy    時間: 21-2-17 22:33

作者: icecream1222    時間: 21-3-28 11:29

作者: gracelam    時間: 21-3-28 15:07

各位好:

Delete

作者: hellokitty_0810    時間: 21-7-1 21:12

mandywongmandy 發表於 21-2-8 19:57
我仔仔到中學,所有科目都是專科補習社,私人補習質素實在參差不齊,試過效果都唔係好得。初中開始補到而家 ...

想請教,想補升中三數學,中文和英文,可介紹哪一間較好補習社?Thx

作者: mandywongmandy    時間: 21-7-3 18:20

作者: cyiuming    時間: 21-7-4 09:55

各位好:
選咗科先補都未遲或者你唔會揀這兩科

作者: hellokitty_0810    時間: 21-7-21 23:52

mandywongmandy 發表於 21-7-3 18:20
近天后附近的,我pm你

請問天后哪間?叫甚麼名?thx for yr sharing

作者: hellokitty_0810    時間: 21-7-21 23:54

hellokitty_0810 發表於 21-7-21 23:52
請問天后哪間?叫甚麼名?thx for yr sharing

已收到,謝謝你!

作者: busybeebee0713    時間: 21-7-22 00:42

作者: Daleo    時間: 21-7-22 11:22

回覆 mandywongmandy 的帖子

你好! 我都想知天后補習社地址, 謝謝!
作者: S2007    時間: 21-7-22 16:26

mandywongmandy 發表於 21-7-3 18:20
近天后附近的,我pm你
可以PM 我嗎,我仔仔升中三,Thanks!
作者: 已刪除用戶    時間: 21-7-23 00:13

近天后附近的,我pm你

我都有興趣想搵補習,可以pm 俾我知嗎?Thank you!

作者: pypy405    時間: 21-7-23 07:50

近天后附近的,我pm你

Can u pls pm me

作者: Daleo    時間: 21-7-24 11:08

回覆 hellokitty_0810 的帖子

你好! 可以pm天后補習社資料嗎? 謝謝!
作者: mandywongmandy    時間: 21-7-30 23:21

作者: mandywongmandy    時間: 21-7-30 23:22

作者: henrylau010    時間: 21-8-2 00:00

回覆 hellokitty_0810 的帖子

我有個私補老師,補得幾好的,佢專補數的,有興趣的話可以pm我,比佢聯絡資料你
作者: Daleo    時間: 21-8-9 17:16

回覆 mandywongmandy 的帖子

謝謝你呀!
作者: hippoo    時間: 22-5-18 20:25

作者: 一本正常    時間: 22-6-17 20:12

想了解
作者: sweetapplebb    時間: 22-7-16 22:10

回覆 henrylau010 的帖子

你好!請問可以pm數學私補老師給我嗎?謝謝

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5