教育王國

標題: 跪求York N真實用家分享 [打印本頁]

作者: rainjam2007    時間: 20-10-27 09:24     標題: 跪求York N真實用家分享

如題,York N 請問好唔好?程度深淺?發現網上對york 評價好兩極化。跪求真實用家分享N班

作者: LITLITPIG    時間: 20-10-27 11:30

除咗學費貴雜費多外,我覺得幾好的
課程應該唔會係淺
我之前揀哩間都睇左好多網上評價
好多都係聽人講而唔係真用家
我身邊係有識得既用家,完全無問題,小朋友英文仲超哂班

作者: rainjam2007    時間: 20-10-27 12:15

LITLITPIG 發表於 20-10-27 11:30
除咗學費貴雜費多外,我覺得幾好的
課程應該唔會係淺
我之前揀哩間都睇左好多網上評價

非常感謝分享

作者: soha2018    時間: 20-10-27 12:49

rainjam2007 發表於 20-10-27 09:24
如題,York N 請問好唔好?程度深淺?發現網上對york 評價好兩極化。跪求真實用家分享N班
...

只能說有部分家長就是追求難考入的幼稚園。
但York 基本上有教無類,即所謂係人都收, MI 課程是另外收費,亦不是每個家庭能輕鬆負擔...
評價2極很正常。

作者: LITLITPIG    時間: 20-10-27 13:07

soha2018 發表於 20-10-27 12:49
但York 基本上有教無類,即所謂係人都收, MI 課程是另外收費 ...

係,有問非用家朋友點解覺得唔好,都係答太易入,係人都收~

作者: gamtrulia    時間: 20-10-27 13:29

rainjam2007 發表於 20-10-27 09:24
...

返左學約三星期 阿女多野講左 唱多左歌仔及識多左幾句課堂基本英文
除行政稍亂d外 其他無咩問題

作者: fadgare    時間: 20-10-27 14:22     標題: 回覆樓主:

pn定n? 我小朋友美孚分校上過pn,而家上緊n,我覺得幾好,老師有愛心,net專業口音標準(英美加),小朋友返學開心。冇乜問題。停課期間每日zoom 1小時多啲,再另外有工作紙同數個video學習。英文就好好,phonics教得深入。中文適中啦,個人認為如多些練習或課外書提供更好。

作者: rainjam2007    時間: 20-10-27 14:24

fadgare 發表於 20-10-27 14:22
pn定n? 我小朋友美孚分校上過pn,而家上緊n,我覺得幾好,老師有愛心,net專業口音標準(英美加),小朋友 ...

pn 同n 唔係一樣?我報N。想知道N情況。

作者: rainjam2007    時間: 20-10-27 14:24

gamtrulia 發表於 20-10-27 13:29
返左學約三星期 阿女多野講左 唱多左歌仔及識多左幾句課堂基本英文
除行政稍亂d外 其他無咩問題
...

都好多人話york 行政稍亂

作者: fadgare    時間: 20-10-27 14:29

rainjam2007 發表於 20-10-27 14:24
pn 同n 唔係一樣?我報N。想知道N情況。

pn係學前班,佢哋n先係k1

作者: rainjam2007    時間: 20-10-27 14:29

fadgare 發表於 20-10-27 14:29
pn係學前班,佢哋n先係k1

ok 明白

作者: CloveH    時間: 20-10-27 15:22

行政非常亂,收到offer姓名寫錯,中英文內容不符,上午班offer錯寫成下午,難以相信教學水平幾高!

作者: Bbcondom    時間: 20-10-27 15:23

想問PN 其實幾錢一個月, 有咩雜費?
作者: zz77777    時間: 20-10-27 15:38

沒有讀過pn,只讀過K,小兒已畢業入讀小學,York的老師,尤其外教都很有熱情,孩子們都很喜歡,
英文教的真的不錯,考國際學校面試基本都可以應付,
劍橋只在考試前自己給刷了幾套往屆試題,也順利考了14個盾。
各種興趣班,餐費,費用都不算平,不過自由選擇,我只在最初報了一期劍橋班
後來感覺人多,效果一般般就沒有再參加,總的來說都還是挺滿意這所幼稚園的,
尤其英文,中文就很一般了,貌似沒有什麼特別好的教學方法,都是寫寫寫,
孩子貌似吸收不到,pn班好像有個缺點,只有2個小時,不知道現在有沒有改,供參考!

作者: boyzzzz    時間: 20-10-27 22:47     標題: 回覆樓主:

York N至K2用家,返半日,英文比較深,中文水平正常,班主任關心學生,NET 足夠。小朋友流利英文,中文保持興趣,好男仔好動,課餘有時間玩同發展其他興趣(普通話朗誦、學琴)。小朋友冇考Cambridge starter試,佢自己時間選擇去學琴同玩。不足是課外活動收費唔平,學校安排課外活動(叫做多元智能班),有合唱、普通話、體操、樂器、面試班等,自行同學校報名,週末上。小朋友K2之後去英基yr1,York K2英文非常足夠應付其面試。

作者: boyzzzz    時間: 20-10-27 23:17

LITLITPIG 發表於 20-10-27 13:07
係,有問非用家朋友點解覺得唔好,都係答太易入,係人都收~

面對你所講嘅情況,只會回應:「係呀。」

之後有日出席英基小學面試,遠遠望到小朋友見完外藉副校同老師出嚟一路行仲有講有笑,只會點頭笑而不語;之後也不忘電話中向York 班主任老師致謝。

作者: bobocheung65    時間: 20-10-28 00:10

請問咩係mi課程

作者: bobocheung65    時間: 20-10-28 00:13

fadgare 發表於 20-10-27 14:22
pn定n? 我小朋友美孚分校上過pn,而家上緊n,我覺得幾好,老師有愛心,net專業口音標準(英美加),小朋友 ...

點解我n班返左幾個星期都見唔到有net

作者: fadgare    時間: 20-10-28 01:24

bobocheung65 發表於 20-10-28 00:13

我日日接小朋友返學放學,都見到有net

作者: luzsdavis    時間: 20-10-28 06:36

boyzzzz 發表於 20-10-27 22:47
York N至K2用家,返半日,英文比較深,中文水平正常,班主任關心學生,NET 足夠。小朋友流利英文,中文保持 ...

請教K2中文依家教緊咩?我想了解多啲york係中文上嘅教法同埋有無提供咩額外教材俾父母自己同小朋友練習?

作者: boyzzzz    時間: 20-10-28 08:20

luzsdavis 發表於 20-10-28 06:36
請教K2中文依家教緊咩?我想了解多啲york係中文上嘅教法同埋有無提供咩額外教材俾父母自己同小朋友練習?
...

中文都忙,有assessment,家長亦可以好忙 :教學法我不是老師不能作詳盡評論⋯但內容上K2中文有寫字、認詞語、認識生活中遇到的名稱例如節日名、國家、植物等;廣東話同普通話,歌謠等。佢中文有寫字功課、填下色;有課外讀物要係屋企同小朋友睇,記得有本主題叫假日遊香港,從此佢對香港地名、交通工具、地鐵站名產生興趣。其他不能盡錄⋯考GAPSK低中高5星,反而英文冇考starter mover ,走咗去in 國際學校,出嚟老師話佢用英文思考,我話佢都好鍾意中文架。小朋友學校冇比名次,我哋都冇問,但估計中游度,因為我哋自己都冇用太多時間同佢讀課外書,但學校以比較充實嘅教學方式加上家長有一定助力估計有一半以上同學仔都比佢好。啲小朋友之前學校去旅行都表現醒目。佢啲同學相信一定數目入主流各名直私。

作者: boyzzzz    時間: 20-10-28 08:38

fadgare 發表於 20-10-28 01:24
我日日接小朋友返學放學,都見到有net

日日都NET⋯⋯查實佢三分二英文,三分一其他科。
唔夠仲有啲CD比你返屋企睇NETs同公仔講嘢,小朋友冇得睇卡通片都要求睇隻公仔講英文。side effect 係之後佢睇返卡通片就只係會睇英文卡通片。

作者: LITLITPIG    時間: 20-10-28 08:58

bobocheung65 發表於 20-10-28 00:13

邊間分校?
我暫時日日都見到

作者: 50267612    時間: 20-10-28 11:56

在JobsDB 看到他們請老師的post! 要求....

作者: luzsdavis    時間: 20-10-28 11:56

boyzzzz 發表於 20-10-28 08:38
日日都NET⋯⋯查實佢三分二英文,三分一其他科。
唔夠仲有啲CD比你返屋企睇NETs同公仔講嘢,小朋友冇得睇 ...

我一路聽聞york係快樂地谷,小朋友開心地從中吸收好多知識。你覺得呢間學校屬於活動教學嗎?

作者: fadgare    時間: 20-10-28 11:59

luzsdavis 發表於 20-10-28 06:36
...

冇咩額外教材。不過每日都有中/英/數功課。中文都係寫下生字咁。有時會叫家長同小朋友做下閱讀報告/節日工作紙。有時要蒐集下主題圖片,話叫小朋友回校介紹。

作者: boyzzzz    時間: 20-10-28 12:48

教學法不是太熟,但家長觀課係安排係出面進行,一路玩一路學。

作者: luzsdavis    時間: 20-10-28 13:46

fadgare 發表於 20-10-28 11:59
冇咩額外教材。不過每日都有中/英/數功課。中文都係寫下生字咁。有時會叫家長同小朋友做下閱讀報告/節日工 ...

請問閱讀報告係咩形式?

作者: fadgare    時間: 20-10-28 13:58

luzsdavis 發表於 20-10-28 13:46
請問閱讀報告係咩形式?

一張工作紙,上面畫畫,下面寫返標題、作者和簡單感想等。

作者: luzsdavis    時間: 20-10-28 14:35

fadgare 發表於 20-10-28 13:58
一張工作紙,上面畫畫,下面寫返標題、作者和簡單感想等。

你覺得中文程度係淺/適中/深?真係唔好意思問咁多問題(emoji)

作者: fadgare    時間: 20-10-28 14:58

luzsdavis 發表於 20-10-28 14:35
你覺得中文程度係淺/適中/深?真係唔好意思問咁多問題(emoji)

唔緊要。中文我覺得偏淺呀,因為小一中文其實都幾深。不過問過主任,佢話今年學校加深咗中文,課堂會同佢哋做下閱讀理解。但內容係點我就唔清楚。 同埋zoom嘅時候都見到老師同小朋友都幾多問答討論,我覺得多咗訓練表達。

作者: luzsdavis    時間: 20-10-28 16:49

fadgare 發表於 20-10-28 14:58
唔緊要。中文我覺得偏淺呀,因為小一中文其實都幾深。不過問過主任,佢話今年學校加深咗中文,課堂會同佢 ...

你意思K2開始閱讀理解?

作者: Reitsal    時間: 20-10-28 22:40

...
你講嘅N係咪PN班?讀左英文進步好多,日常會無啦啦講英文,見人就say hello,成日講thank you,學術型學校,課程唔會太淺,當時諗即使考K轉唔到神校一路讀上去都冇問題。
作者: b3410    時間: 20-10-29 08:42

朋友極唔滿意York, 情願repeat K1, 轉去另外一間注重學術的名幼。兩邊比較,York 好多學術要家長跟,小朋友返來係唔識,要家長自己發功,教識佢,應付校內評估。老師希望家長在家中要繼續谷。佢唔明究竟係學校教,還是家長教。

轉去K字頭,大家同樣注重學術,不過,學校已經在學校教識小朋友應該掌握的內容,包括寫字。老師唔希望家長在家中太過push小朋友,反而建議多休息玩樂。佢都好驚訝小朋友可以在學校寫出好靚的字。
作者: rainjam2007    時間: 20-10-29 08:51

b3410 發表於 20-10-29 08:42
朋友極唔滿意York, 情願repeat K1, 轉去另外一間注重學術的名幼。兩邊比較,York 好多學術要家長跟,小朋友 ...

咁講york係好考父母跟進。請問轉去k字頭係邊間?

作者: b3410    時間: 20-10-29 08:58

rainjam2007 發表於 20-10-29 08:51
咁講york係好考父母跟進。請問轉去k字頭係邊間?
根德園
作者: rainjam2007    時間: 20-10-29 09:01

b3410 發表於 20-10-29 08:58
根德園

york 然後返轉頭讀kv 好叻叻。如果係咁york對於雙職父母不是咁友好。

作者: rainjam2007    時間: 20-10-29 09:01

Reitsal 發表於 20-10-28 22:40
你講嘅N係咪PN班?讀左英文進步好多,日常會無啦啦講英文,見人就say hello,成日講thank you,學術型學校 ...

後來有無繼續york K?係唔係父母要跟進學術好多?

作者: b3410    時間: 20-10-29 09:15

rainjam2007 發表於 20-10-29 09:01
york 然後返轉頭讀kv 好叻叻。如果係咁york對於雙職父母不是咁友好。
exactly  
父母要識得配合學校。

作者: rainjam2007    時間: 20-10-29 09:20

50267612 發表於 20-10-28 11:56

要求係?

作者: fadgare    時間: 20-10-29 09:48

朋友極唔滿意York, 情願repeat K1, 轉去另外一間注重學術的名幼。兩邊比較,York 好多學術要家長跟,小朋友 ...

repeat 一年讀k1當然容易掌握好多啦,大成年,怎能如此比較?我而家一個細b一個大b讀同一間幼稚園,比較下大b當然跟少好多。大細b差異到k2先慢慢收窄。暫時讀咗幾年,除咗評估,平時又唔覺好多嘢跟。咁評估前要溫習下都好正常。而家k1細b女回家都係自己做功課,有唔明我會教下佢,但大部分時間佢自己搞掂。有邊間學校完全唔使家長跟?

作者: fadgare    時間: 20-10-29 09:48

luzsdavis 發表於 20-10-28 16:49
你意思K2開始閱讀理解?

sorry 不記得k3定k2,但只是堂上做,不是回家做

作者: fadgare    時間: 20-10-29 09:57

rainjam2007 發表於 20-10-29 09:01

其實除咗一學期一次評估,我唔覺得有咩要跟。每天有少量功課。佢哋又冇學唔識啲嘢,評估前溫習考佢好多都識。反而鼓勵平時多伴讀中英文書,孩子進步更快。我k2小朋友都識自己拼讀ort level 6,串字基本都拼到,學校整體算好輕鬆愉快,我反而覺得可以谷多啲。

作者: pokipoki    時間: 20-10-29 10:19

luzsdavis 發表於 20-10-28 14:35

我家小朋友現York K3,K2時覺得中文比較淺,現K3開始寫句子,每星期都有中文或英文閱讀理解

作者: pokipoki    時間: 20-10-29 10:20

50267612 發表於 20-10-28 11:56

係咩要求?

作者: boyzzzz    時間: 20-10-29 11:12

Reitsal 發表於 20-10-28 22:40
你講嘅N係咪PN班?讀左英文進步好多,日常會無啦啦講英文,見人就say hello,成日講thank you,學術型學校 ...

我細仔讀緊N 2歲班,返左之後英文conversations 有明顯進展,更加主動開口對話同問問題(why),又講到多啲生字,又唱歌又跳。excellent

作者: boyzzzz    時間: 20-10-29 11:16

我大果個k2已經係York 學寫中文字,我哋冇乜時間教佢,因為雙職家長。但係離開York 之後係出面啲老師都贊佢字唔錯。York教得好。

作者: Florence4Leung    時間: 20-10-29 11:29

回覆 gamtrulia 的帖子

我女將軍澳YORK, 讀N 班, 未番學前佢唔講野, 呢家番左一個月學, 講好多野, 咩都識, 又好鐘番學..
我個人覺得幾好, 最起碼小朋友上學開開心心...

作者: Reitsal    時間: 20-10-29 12:22

無,有保護網,好安心咁考其他學校,轉左第間,但我插番大果個小朋友入去讀k2至畢業。我只係跟功課同臨公開試或考試前同佢操下。

作者: islz    時間: 20-10-29 14:18

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 8811783#pid48811783

我小朋友讀左4年
作者: islz    時間: 20-10-29 14:21

養和係人都收, 不如政府醫院難入
作者: boyzzzz    時間: 20-10-29 14:49     標題: 回覆樓主:

百貨應百客
家家有求

作者: spe98071    時間: 20-10-29 15:50

我建議大家都係聽返用家第一身感受會值得參考d。我都係用家,今年返pn,小朋友zoom都已經好投入,課堂好實用,英文教letterland,中文教認字,有好實質內容,一堂zoom唱好多首歌,又有故事聽,我小朋友好鍾意。返實體學前,老師不論係zoom / e-learning (video)部份,都幫小朋友做好哂返學前心理建設,所以到我小朋友返學時,都好快適應,而家我小朋友好鍾意返學。York 我會形容係一間學術型學校,暫時我都滿意,因為屋企無咩時間教學術。我prefer1至5老師教好,其餘時間玩下興趣班好過。
作者: rainjam2007    時間: 20-10-30 09:14

spe98071 發表於 20-10-29 15:50
我建議大家都係聽返用家第一身感受會值得參考d。我都係用家,今年返pn,小朋友zoom都已經好投入,課堂好實 ...

用家感受都好好。咁我都放下心頭大石。非常感謝分享。

作者: kinki2130    時間: 20-10-30 19:24     標題: 回覆樓主:

我小朋友返左pn一個月,返左學多左唱歌,講左啲我地冇教過既英文。老師呢一個月打過黎兩次,講返小朋友喺學校表現。我覺得老師都好nice及有愛心。

作者: kinki2130    時間: 20-10-30 19:29     標題: 回覆樓主:

其實我覺得日有好多話York唔好既都唔係真實用家,或者係聽人講。好多都話易入,其實易入有乜問題,pn得兩歲人仔,係咪2歲都要有十八般武藝?!或者咁講,既然學校係有教無類都有唔錯既升小成績,咁york既老師真係識教學生。

作者: LITLITPIG    時間: 20-10-31 16:34

kinki2130 發表於 20-10-30 19:29
其實我覺得日有好多話York唔好既都唔係真實用家,或者係聽人講。好多都話易入,其實易入有乜問題,pn得兩歲 ...

係,我問非用家朋友點解話唔好
都係答聽人講係人都收,好易入
到而家都仲好驚訝我諗住俾小朋友原校升

作者: islz    時間: 20-10-31 20:40

我想問吓交小朋友去學校之後返到屋企「咩都唔使跟」係咩心態?

係賣仔定係懶?本身送小朋友去返完學之後做功課,溫習,伴讀,傾吓返學生活係理所當然,點解有人會認為「煩」嘅呢?

我覺得York真係唔夠Cher, 如果York有小學一定讀。

唔怪得知直私小學2面時條隊個個都係York LH SC, 兩間K, F, C 唔見影。

作者: islz    時間: 20-10-31 20:54

好易解釋:
或者係你朋友小朋友跟唔上York程度之後KV又易左又大左一年,再學返比上年York更容易嘅野。

咁就白白浪費左一年了,你話係唔係唔跟就真係害己害小朋友呢?

作者: b3410    時間: 20-10-31 21:02

islz 發表於 20-10-31 20:54
好易解釋:
或者係你朋友小朋友跟唔上York程度之後KV又易左又大左一年,再學返比上年York更容易嘅野。
Wow, 你真係幾主觀而且樂觀。

作者: boyzzzz    時間: 20-11-1 00:34

soha2018 發表於 20-10-27 12:49
但York 基本上有教無類,即所謂係人都收, MI 課程是另外收費 ...

加多把口⋯
York 的確係比較貴咗啲啲,半日制大約六千一個月,另外半日返多元智能班加多大約六千一個月(數字有大錯請指正);咁樣嘅組合York 又真係比足料小朋友學,體藝活動同學術中英公開考試包到;相信唔上多元智能班嘅小朋友,家長都會課餘時間「自谷」,York 就睇到家長心態就幫你一站式安排。

個人觀感:其他好多人想入又冇咁多位嘅幼稚園,自然有佢地原因或可取之處,York 似乎目標好簡單明確:嘅然小朋友大家有嘅時間一樣,我哋就係谷學術加上重點係英文,其他體藝都有啲,全面裝備去考直私;又唔會谷得滯,小朋友係有時間發展自己興趣。

作者: rainjam2007    時間: 20-11-2 09:13

islz 發表於 20-10-31 20:40
我想問吓交小朋友去學校之後返到屋企「咩都唔使跟」係咩心態?

係賣仔定係懶?本身送小朋友去返完學之後做 ...

請教兩間KFC遮係咩呀(emoji)

作者: janesong    時間: 20-11-2 09:27

我应该是资深用家了,我们是从约克playgroup开始读的,那时320元一个小时05分,上了两期,一期20节课,之后 上 pn班的两小时,当时有pn班的三小时了,我家孩子内向,所以刚适应2小时的就没给他转,在约道上,之后上k1,k2国际班,金巴伦道校区,k2 报了两天的mi 班,k3 上了mi 班5天的,相当于全日生了,换去九龙塘施他佛道校区,我家孩子是那种非常非常内向的孩子,在约克这几年完全蜕变,变的非常自信,所以之后的小学面试都非常顺利,约克的学习做做作业,我们从来不管的,做完就好,其他时间就玩,也从来没出去补过课,就是跟着学校进度,学校到k2会有安排什么时候考什么,跟着就行,不需要烦,证书该考的都考出来了。剑桥starters 14个盾,movers 14个盾。没去外面补习过,我们家里也不说英文的,但是孩子英文可以流利的和外国人聊天,约克会给学习网站,有剑桥的网站,很多英文书网上可以看,免费的,孩子习惯了看,都可以背出来。因为我们读这家学校前很多人和我说这家学校很谷,而且你给钱就可以读了。毕业时我问我仔觉得学校学的累吗当时,他说没有,上课就是玩啊,一点都不累,那应该是真的玩中学习,还有有钱就可以读那是的,但同时他们不是只拿钱不做事,是真的在教东西和用心教东西的,我孩子的phoincs真的超强,到了小一,老师分组测试phonics,我儿子班也有约克毕业的,约克的孩子真的都很强,k2 时校长在家长会上我们有方法教孩子英文那些的,是真的,他们学syllable那些,我完全听不懂,但是他们都会。对以后的学习也真的有帮助。因为我接触过一些家长,中文幼稚园的,然后 外面补英文,最后学完也是哑巴英文,其实算下来花的钱也不少了。约克的u3的全日班课程非常好,但是因为疫情我们只 上了半年,很可惜。我不是个虎妈,我平时不怎么管孩子学习,只要功课做完就可以了的那种,所以这几年的幼稚园生活过的非常轻松。
作者: rainjam2007    時間: 20-11-2 09:57

janesong 發表於 20-11-2 09:27
我应该是资深用家了,我们是从约克playgroup开始读的,那时320元一个小时05分,上了两期,一期20节课,之后 ...
非常感謝您的分享,其實我覺得就咁睇落來,要好睇小朋友是否適合。因為我面試班個老師對York評價真係好差,但係其實我睇網上評論又唔係好差。
(我唔知係唔係york打手)
睇我個細b有咩造化啦。

作者: fadgare    時間: 20-11-2 11:36     標題: 回覆樓主:

我覺得易唔易入對幼稚園嚟講真是不重要,易入仲好,多些小朋友可以入到好學校,不用細細個就面對殘酷篩選。我大嗰個小朋友已畢業,細嘅都讀緊York,作為父母,唔好唔會比細嘅跟住讀。真心覺得york係用心辦學。大既超細b當年都係沉默內向,讀york後逐漸變得開朗自信。當年學校冇嫌棄佢超細b收佢,這點最感恩。我們也是pn讀上去。老師有愛心,net專業,phonics基礎教得非常好,多活動玩,整個幼稚園生涯都很愉快,小朋友有很好的回憶,而且最後也考到不錯的小學。疫情期間學校也沒有怠惰,每天1小時多zoom+數個video教學和工作紙,老師都很用心。感覺York真係“盡做”。York這幾年也有聽家長的意見,感覺細嘅讀的時候,課堂多咗表達機會(zoom觀察),中文方面學校也加深了些。希望york做得越來越好,家長孩子也受惠。

作者: bolisui    時間: 20-11-3 01:31

請問校舍是否有很大香火味?因為旁邊就是廟宇

作者: zz77777    時間: 20-11-3 18:08

回覆 bolisui 的帖子

沒覺得有煙火味,york校園環境還是很不錯的

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5