教育王國

標題: 請問如何預估子女是屬於哪個組別的學生? [打印本頁]

作者: vkyu    時間: 20-10-8 13:25     標題: 請問如何預估子女是屬於哪個組別的學生?

請問大家是如何估計/得知自己子女成績是哪個組別的學生
是看自己子女學校往年派位結果來預估, 還是老師直接告訴你們 ?

作者: 王家爸爸    時間: 20-10-8 13:34

vkyu 發表於 20-10-8 13:25
是看自己子女學校往年派位結果來預估, 還 ...
我當年係老師講。
作者: tpmon    時間: 20-10-8 13:41

如果老師肯說你小朋友考到級幾和屬Band 幾(頭/中/尾),當然問老師。

但有部份小學不肯講上述給家長,不知有什麼目的和好處,成績表也没有登。 家長不確定考級幾和Band 幾,填表選錯了令派位差,對小學/學生/家長是全輸(除了有些行好運有好隨機No 的學生不受影響)。

作者: mcl203    時間: 20-10-8 14:21

學校講或唔講,自己都可以去考吓直資試水溫~~~

作者: bobbob    時間: 20-10-8 14:33

mcl203 發表於 20-10-8 14:21
無辦法中嘅辦法,雖然未必準
作者: gracelam    時間: 20-10-8 14:35

我地小學派位結果好透明,老師亦樂意提供banding比家長知,同埋提議揀咩中學,只係邊緣人要小心同保守,只要稍微留意小學派位情況,其實我地家長唔洗老師提都大約知自己咩組別。

作者: puffy0305    時間: 20-10-8 14:50     標題: 回覆樓主:

我直接問老師...不過佢覆我%...

作者: puffy0305    時間: 20-10-8 14:52

王家爸爸 發表於 20-10-8 13:34
我當年係老師講。

其實一般老師係咪會講明banding?
我女班主任只講%?

作者: 王家爸爸    時間: 20-10-8 14:55

puffy0305 發表於 20-10-8 14:52
我女班主任只講%?
睇同老師既關係。
作者: 王家爸爸    時間: 20-10-8 15:02

mcl203 發表於 20-10-8 14:21
唔講,但係可以同你傾傾下,行開咗去洗手間,唔覺意俾你見到。
作者: conniecheung    時間: 20-10-8 15:05

老師會講banding123(如邊緣人會提下你)、全級名次,不過唔會提議邊間適合,要自己揀。

作者: bobbob    時間: 20-10-8 15:06

puffy0305 發表於 20-10-8 14:52
我女班主任只講%?
咩%?我哋學校會講明區內同全港banding,唔駛自己估估下
作者: conniecheung    時間: 20-10-8 15:08

bobbob 發表於 20-10-8 15:06
咩%?我哋學校會講明區內同全港banding,唔駛自己估估下

咁好既,我地得區內,全港唔講架!

作者: vkyu    時間: 20-10-8 15:10

回覆 gracelam 的帖子

學校會放上番上一年度學生派位結果. 我大約是按那個結果, 看有多少同學派到英中的百分比來估計我小朋友學校有多少個% B1 學生.

作者: gracelam    時間: 20-10-8 15:13

vkyu 發表於 20-10-8 15:10
回覆 gracelam 的帖子

學校會放上番上一年度學生派位結果. 我大約是按那個結果, 看有多少同學派到英中的百 ...

留意一點,英中並不代表係Band 1中學

作者: bobbob    時間: 20-10-8 15:14

conniecheung 發表於 20-10-8 15:08
咁好既,我地得區內,全港唔講架!
2者可以爭成個band
作者: vkyu    時間: 20-10-8 15:14

回覆 bobbob 的帖子

透明度好高.
請問是否按呈一及呈二的綜合結果來定學生組別

作者: conniecheung    時間: 20-10-8 15:16

bobbob 發表於 20-10-8 15:14
2者可以爭成個band

弱區同全港 會差一個band,咁強區同全港,應該唔會差太遠吧?

作者: conniecheung    時間: 20-10-8 15:19

vkyu 發表於 20-10-8 15:14

透明度好高.

係綜合,一次不能作準,除非冇呈二

作者: puffy0305    時間: 20-10-8 15:28

bobbob 發表於 20-10-8 15:06

我唔知有分
因為我哋未派成績表,只係我問老師意見,
之後我問佢如果報BPS, 中婦or民生,佢話呢三間都可以試.....

作者: vkyu    時間: 20-10-8 15:33

回覆 conniecheung 的帖子

我現在手上有呈一結果, 老師建議我們選他區BAND 1 英中/ 報直資
作者: puffy0305    時間: 20-10-8 15:33

bobbob 發表於 20-10-8 15:14
2者可以爭成個band

請問教育處比中學嘅學生名次...係比全港名次?

作者: mcl203    時間: 20-10-8 15:34

vkyu 發表於 20-10-8 15:14

透明度好高.

全港只會係統一甲部有作用,乙部本區先係重點,真正用到Banding係統一派位,Banding正常要睇晒三次呈分~~~

作者: puffy0305    時間: 20-10-8 15:36

vkyu 發表於 20-10-8 15:33

我現在手上有呈一結果, 老師建議我們選他區BAND 1 英中/ 報直資 ...

本區少英中?所以老師叫你跨區?唔怕跌banding嗎?

作者: conniecheung    時間: 20-10-8 15:36

我現在手上有呈一結果, 老師建議我們選他區BAND 1 英中/ 報直資 ...

他區? 區內冇其他中學適合?
一開始就建議你他區。

作者: conniecheung    時間: 20-10-8 15:37

puffy0305 發表於 20-10-8 15:33

自行階段係....

作者: mcl203    時間: 20-10-8 15:40

EDB正常會係2月俾份排位俾相関中學,即係呈1+2成績。但排位表只會順序排申請該中學嘅申請者~~~

作者: bobbob    時間: 20-10-8 15:44

conniecheung 發表於 20-10-8 15:16
弱區同全港 會差一個band,咁強區同全港,應該唔會差太遠吧?
點解你覺得強區同全港唔可以爭1個band?
作者: bobbob    時間: 20-10-8 15:45

俾中學嘅得apply咗嘅學生嘅relative ranking
作者: YmOra    時間: 20-10-8 15:46

了解自己小學的"歷來往績",把老師評估嘅作為"參考"。

作者: conniecheung    時間: 20-10-8 15:52

bobbob 發表於 20-10-8 15:44
點解你覺得強區同全港唔可以爭1個band?

強區B1理應係全港B1?
其實我都唔太清楚....

作者: bobbob    時間: 20-10-8 15:56

conniecheung 發表於 20-10-8 15:52
強區B1理應係全港B1?
其實我都唔太清楚....
咁強區band 2可以係全港band 1嘛
作者: puffy0305    時間: 20-10-8 15:58     標題: 回覆樓主:

想請教一下..點樣分強區弱區?

作者: conniecheung    時間: 20-10-8 15:59

bobbob 發表於 20-10-8 15:56
咁強區band 2可以係全港band 1嘛

原來如此。

作者: gigayan    時間: 20-10-8 16:01

學校會講b1 大約去到幾多名,邊緣人會係去到咩range

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-10-8 16:02

回覆 puffy0305 的帖子

簡單理解就係強區就係多傳統小學同中學,升中好多學校都可以做到接近甚至超過 50% 入讀 Band 1。弱區就係少傳統小學同中學,升中唔明顯,唔少學校只列部份校名,甚至只講首三 9X%,幾多人入左都唔知。

強區 example:灣仔、九龍城、沙田
弱區 example:離島、深水埗、大埔

比較好少少講法就係當區嘅 Pre S1 水平高過其他區,咁就強,反之就弱。

不過仲要睇埋自己間學校屬於弱定強。灣仔都有比較弱嘅學校,深水埗都有升中好強嘅學校, e.g. 旅港、SFA。

作者: gracelam    時間: 20-10-8 16:20

puffy0305 發表於 20-10-8 15:58

今年,荃灣區一線小學band 3生, 自行報天水圍Band 2中學,入咗!

作者: subb    時間: 20-10-8 16:36

gracelam 發表於 20-10-8 16:20

今年,荃灣區一線小學band 3生, 自行報天水圍Band 2中學, ...
今年,荃灣區一線小學band 2生, 自行報培道, 收左 !
作者: vkyu    時間: 20-10-8 16:39

puffy0305 發表於 20-10-8 15:36
本區少英中?所以老師叫你跨區?唔怕跌banding嗎?
我仔仔應該是1C左右, 奈何本區給我們的選擇僧多粥少.
作者: little_yolky    時間: 20-10-8 16:48

conniecheung 發表於 20-10-8 15:05
老師會講banding123(如邊緣人會提下你)、全級名次,不過唔會提議邊間適合,要自己揀。

我哋學校出呈分名次,班主任如果夠資深,會幫同學估banding,同埋都有suggest有乜學校適合。不過個banding講明唔係學校俾,學校乜都無俾班主任,只係班主任根據往積估。

作者: little_yolky    時間: 20-10-8 16:53

subb 發表於 20-10-8 16:36
今年,荃灣區一線小學band 2生, 自行報培道, 收左 !

佢應該係偏前既B2生,因為自行時中學其實無同學banding,仲係外區,可以參考既有限,所以B2都有機。再加上本區B1其實唔多自行揀培道,邊緣人多。

BTW你知培道係B2學校㗎呵

作者: little_yolky    時間: 20-10-8 16:56

puffy0305 發表於 20-10-8 15:58

其實最緊要係你間學校強唔強。區有幾強都好,學校pre-s1考得差,同學仔成績一拼入全港,都唔前得去邊。

作者: vkyu    時間: 20-10-8 17:02

如何知道該小學是一線定二線?

作者: subb    時間: 20-10-8 17:08

little_yolky 發表於 20-10-8 16:53
佢應該係偏前既B2生,因為自行時中學其實無同學banding,仲係外區,可以參考既有限,所以B2都有機。再加上 ...
知道 !
作者: subb    時間: 20-10-8 17:09

vkyu 發表於 20-10-8 17:02
如何知道該小學是一線定二線?
從學校同區派位住積比較去推斷
作者: subb    時間: 20-10-8 17:19

little_yolky 發表於 20-10-8 16:53
佢應該係偏前既B2生,因為自行時中學其實無同學banding,仲係外區,可以參考既有限,所以B2都有機。再加上 ...

BTW 自行時中學是會收到EDB 比一份申請學生的ranking order  !
好得意係, 考得名次前一點的同一BANDING 同學,留本區報B2校, 反而落空 !

作者: vkyu    時間: 20-10-8 17:20

little_yolky 發表於 20-10-8 16:48
我哋學校出呈分名次,班主任如果夠資深,會幫同學估banding,同埋都有suggest有乜學校適合。不過個banding ...
仔仔老師都有建議大家試哪些學校, 我估他都是按往積估計.當然我覺得有些是老師希望我地越級挑戰.. 例如建議我們報BAND 1A 直資.

上一年學校有舉辦升中講座比家長知道...

會講派去XX校的同學是甚麼名次等資料...

同埋有綜合數據...比我地參考
但今年有疫情, 都未必有這類講座

作者: hkpapa852    時間: 20-10-8 17:39

vkyu 發表於 20-10-8 17:20
仔仔老師都有建議大家試哪些學校, 我估他都是按往積估計.當然我覺得有些是老師希望我地越級挑戰.. 例如建議 ...

中西區男生,梗係走得就走,留低抽獎隨時出事。

作者: 艾艾    時間: 20-10-8 18:07

我以為培道自行全收band1生,因為我地KL3 一線小學band2A都唔收,有幾個女仔都係, 可能獎頂唔夠人多.
作者: 艾艾    時間: 20-10-8 18:14

呈一呈二成績出左之後,班主任會話俾我地知子女banding, 我地班主任有建議學校,家長日時商討自行選校事宜。
作者: mcl203    時間: 20-10-8 18:33

原來樓主係中西區,咁建議自行選他區都係正路~~~

作者: Wistaria    時間: 20-10-8 18:59

(一)估計就要靠學校網頁升中透明度!全級人數,再數入了傳統B1英文中學人數。不確定的直資(有人説B1C,有人說B2A)不計,不全開英文班的不計。再比較自己子女的級排名。(二)直接問班主任!

作者: 5星猩    時間: 20-10-8 20:25

如果老師咁樣建議,係暗示左小朋友既banding係全港BAND 1,本區係BAND1/2邊緣。要睇一睇本區BAND1/2學位點分佈。

作者: little_yolky    時間: 20-10-8 20:41

subb 發表於 20-10-8 17:19
BTW 自行時中學是會收到EDB 比一份申請學生的ranking order  !
好得意係, 考得名次前一點的同一BANDING  ...

唔得意,因為同校可以一大班人考同一間熱門B2學校,咁除非好鍾意收佢哋學校啫,否則都係收幾個,所以可能佢前面有一班人報,佢咪入唔到囉。阿大就係咁瀨嘢!

作者: elbar    時間: 20-10-8 20:42

可試下 兩間聖保羅、中華基金  

作者: little_yolky    時間: 20-10-8 20:46

vkyu 發表於 20-10-8 17:20
仔仔老師都有建議大家試哪些學校, 我估他都是按往積估計.當然我覺得有些是老師希望我地越級挑戰.. 例如建議 ...

班主任叫我自行唔駛報聯中,話可以等大抽獎,介紹D 1B1C,我直頭想cup佢線!佢成日話阿細好主動學習,好俾心機,好搏命。我話如果佢入咗果D學校,我條命都俾埋佢了

作者: hkpapa852    時間: 20-10-9 07:31

little_yolky 發表於 20-10-8 20:46
班主任叫我自行唔駛報聯中,話可以等大抽獎,介紹D 1B1C,我直頭想cup佢線!佢成日話阿細好主動學習,好俾 ...

咁不如諗下丘佐榮或近家既沐恩/恩主教。
冷門D去家姐學校附近既黃棣珊;其實我覺得德雅都有機。

作者: little_yolky    時間: 20-10-9 07:58

hkpapa852 發表於 20-10-9 07:31
咁不如諗下丘佐榮或近家既沐恩/恩主教。
冷門D去家姐學校附近既黃棣珊;其實我覺得德雅都有機。
...

丘佐榮我鍾意㗎,唯一缺點係隔涉,單程接近粒半鐘!德雅個style真係啱阿大多過啱阿細,唔係人人受到。至於恩主教,咁我不如入聯中!其實沐恩同聯中比,都好似唔係差好遠喔,但校舍就大好多。最主要係阿細鍾意女校

依家睇埋呈二成績,如果都可以keep 2X名(發夢ing)自行報聯中機會就大好多,只係諗會唔會報自二。如果keep唔到,就一定報一間聯中,然後博大抽獎。

依家最緊要係報幾間直資練習下,因為疫情佢暑假無報面試班。

作者: hkpapa852    時間: 20-10-9 08:00

little_yolky 發表於 20-10-9 07:58
丘佐榮我鍾意㗎,唯一缺點係隔涉,單程接近粒半鐘!德雅個style真係啱阿大多過啱阿細,唔係人人受到。至於 ...

女校仲可以諗吓九真同德愛

作者: little_yolky    時間: 20-10-9 08:01

hkpapa852 發表於 20-10-9 08:00
女校仲可以諗吓九真同德愛

呢兩間都好,不過好似有D難度喔⋯⋯

作者: subb    時間: 20-10-9 08:58

little_yolky 發表於 20-10-8 20:41
唔得意,因為同校可以一大班人考同一間熱門B2學校,咁除非好鍾意收佢哋學校啫,否則都係收幾個,所以可能 ...
係收左級名次比較後的一位, 考得比較前的落空 ! 今年因疫情無面試,而咁樣收左比較得意。奇 ! 

作者: gracelam    時間: 20-10-9 09:05

subb 發表於 20-10-9 08:58
係收左級名次比較後的一位, 考得比較前的落空 ! 今年因疫情無面試,而咁樣收左比較得意。奇 ! 
...

呈一呈二加埋都後過唔收的哪位?

作者: subb    時間: 20-10-9 09:12

gracelam 發表於 20-10-9 09:05
呈一呈二加埋都後過唔收的哪位?

呈一呈二考級前一點的一位, 唔收, 收了, 較後的一位 ! 考得較前的一位, 重要有自行有一間是廖記, 最後2間都落空 !
反而跨出九龍城培道的一位名次較後的有OFFER !

BTW 感覺好似跨出九龍城較好, 又有個跨去丘 中收左 !

作者: subb    時間: 20-10-9 09:20

little_yolky 發表於 20-10-9 07:58

丘佐榮我鍾意㗎,唯一缺點係隔涉,單程接近粒半鐘!德 ...

我最近都留意到, 校舍又真係好靚,
作者: medicine    時間: 20-10-9 09:29

little_yolky 發表於 20-10-8 20:41
唔得意,因為同校可以一大班人考同一間熱門B2學校,咁除非好鍾意收佢哋學校啫,否則都係收幾個,所以可能 ...
阿大同校有前面的一齊報自一?
點解對阿細好似毫無信心甘?在有呈一成績前,已經不止一次回你話阿細成績一定靚,理由好簡單,上半年絕大部分時間在家中,此時體現的是自律。阿細自幼做得一手好菜,單憑尼一點,已經勝過好多同齡人。

作者: jli008    時間: 20-10-9 09:31

作者: 艾艾    時間: 20-10-9 09:33

little_yolky 發表於 20-10-9 08:01
呢兩間都好,不過好似有D難度喔⋯⋯
德爱反而大抽獎有機會,今年我女的好友乙部培道唔中,卻中德愛,真係好surprise.
作者: little_yolky    時間: 20-10-9 10:14

medicine 發表於 20-10-9 09:29
阿大同校有前面的一齊報自一?
點解對阿細好似毫無信心甘?在有呈一成績前,已經不止一次回你話阿細成績一 ...

係呀,我估係得考DGS同MCS果兩位無報而已

我反而唔明點解大家對阿細咁有信心自律一定無佢份!我上半年都係大部分時間WFH,佢先至「自律」 而且banding好D既學校都係EMI,佢英語學習應該會有問題。

作者: little_yolky    時間: 20-10-9 10:15

艾艾 發表於 20-10-9 09:33
德爱反而大抽獎有機會,今年我女的好友乙部培道唔中,卻中德愛,真係好surprise.  ...

他區位係少D人揀。

作者: little_yolky    時間: 20-10-9 10:18

subb 發表於 20-10-9 09:20
我最近都留意到, 校舍又真係好靚,

不過我無同阿細講,其實呢間學校都多功課

作者: subb    時間: 20-10-9 10:48

little_yolky 發表於 20-10-9 10:18
  媽媽你誤導我騙人 !
中一都有蜜月期掛

作者: hkpapa852    時間: 20-10-9 10:52

little_yolky 發表於 20-10-9 10:18

嗱, 多與少係個人感覺嚟啫!

作者: little_yolky    時間: 20-10-9 10:52

subb 發表於 20-10-9 10:48
媽媽你誤導我騙人 !
中一都有蜜月期掛

我唔知呀我當年好輕鬆既,仲有時間整理筆記同預習,跟手仲煲埋劇

無所謂啦,反正佢學校唔知做乜鬼,疫情後好多功課,有D仲唔係第二日交,好似中學咁,到時佢應該習慣咗㗎啦

作者: little_yolky    時間: 20-10-9 10:53

hkpapa852 發表於 20-10-9 10:52
嗱, 多與少係個人感覺嚟啫!

我都係咁覺得,所以咪無同佢講囉

作者: vkyu    時間: 20-10-9 13:11

elbar 發表於 20-10-8 20:42
可試下 兩間聖保羅、中華基金
直資,我打算幫仔仔報4間St Paul's College
Ying Wah College
港同
中華基金

作者: vkyu    時間: 20-10-9 13:31

Wistaria 發表於 20-10-8 18:59
(一)估計就要靠學校網頁升中透明度!全級人數,再數入了傳統B1英文中學人數。不確定的直資(有人説B1C,有 ...
國際學校計唔計?
作者: Vivian_mc    時間: 20-10-10 12:44

直接問班主任,班主任會話你知學生成績係區內嘅組別以及全港嘅組別。
作者: SLHongkonger    時間: 20-10-10 13:06

subb 發表於 20-10-9 10:48
媽媽你誤導我騙人 !
中一都有蜜月期掛

認真一說

中一有蜜月期 這句說話是騙人的

作者: gigayan    時間: 20-10-10 13:34

丘佐榮我鍾意㗎,唯一缺點係隔涉,單程接近粒半鐘!德 ...

自行除咗聯中,仲有九真都可以報下,我幾欣賞佢地幫每個學生DSE 成績做配對,增加入大學嘅機會,而且校風都唔錯,阿細返學都好近。

作者: b3410    時間: 20-10-10 14:42

little_yolky 發表於 20-10-8 20:46
班主任叫我自行唔駛報聯中,話可以等大抽獎,介紹D 1B1C,我直頭想cup佢線!佢成日話阿細好主動學習,好俾 ...

阿細好有potential 喎,你咪亂來。老師都叫佢去試,即係覺得佢可以嘅
作者: b3410    時間: 20-10-10 14:43

vkyu 發表於 20-10-9 13:31
國際學校計唔計?
唔計
作者: b3410    時間: 20-10-10 14:46

vkyu 發表於 20-10-9 13:11
直資,我打算幫仔仔報4間St Paul's College
港同
兩間st Paul係女校喎
作者: bobbob    時間: 20-10-10 15:49

b3410 發表於 20-10-10 14:46

我估ek食咗佢個line break

應該係咁:

直資,我打算幫仔仔報4間

St Paul's College
港同
中華基金

作者: SLHongkonger    時間: 20-10-10 15:56

b3410 發表於 20-10-10 14:46

佢指要報 St. Paul boy 聖保羅

作者: little_yolky    時間: 20-10-10 16:29

gigayan 發表於 20-10-10 13:34
自行除咗聯中,仲有九真都可以報下,我幾欣賞佢地幫每個學生DSE 成績做配對,增加入大學嘅機會,而且校風 ...

我都想,係怕佢讀得辛苦。

作者: little_yolky    時間: 20-10-10 16:30

b3410 發表於 20-10-10 14:42
阿細好有potential 喎,你咪亂來。老師都叫佢去試,即係覺得佢可以嘅

有陣時,老師係傻既!

作者: gigayan    時間: 20-10-10 17:20

little_yolky 發表於 20-10-10 16:29
我都想,係怕佢讀得辛苦。

應該和聯中差唔多,一出火車站就係,真係慳好多時間㗎......

作者: little_yolky    時間: 20-10-10 18:32

gigayan 發表於 20-10-10 17:20
應該和聯中差唔多,一出火車站就係,真係慳好多時間㗎......

九真成績好過聯中,尤其英文。而且校規幾嚴。

作者: YmOra    時間: 20-10-10 19:52

b3410 發表於 20-10-10 14:42

認同呀!細妹係有實力嘅!佢一定會同家姐一樣入到好學校的。

作者: YmOra    時間: 20-10-10 20:03

SLHongkonger 發表於 20-10-10 13:06
認真一說

中一有蜜月期 這句說話是騙人的

我覺得有,問題係要睇下咩Banding中學及咩Banding學生入讀而矣啫!

作者: vkyu    時間: 20-10-12 13:07

回覆 b3410 的帖子

St. Paul's College (聖保羅書院) 那家是男校...

女校--> 你是指St Paul Convent ?

作者: b3410    時間: 20-10-12 15:26

vkyu 發表於 20-10-12 13:07
回覆 b3410 的帖子

St. Paul's College (聖保羅書院) 那家是男校...
唔好意思,應該係我斷錯句,閱讀理解問題已經有網友解釋。

作者: vkyu    時間: 20-10-14 13:48

想問一下, 直資中學要我們提供小四成績表要來做甚麼 ?
如果小四其中有一科失手唔達標, 小五追番上去.... 咁是否以小五成績為準?

作者: mcl203    時間: 20-10-14 14:02

vkyu 發表於 20-10-14 13:48
如果小四其中有一科失手唔達標, 小五追番上去.... 咁 ...

想睇埋呈分試前一年囉,小六又未讀完。某些中學並非只用呈分成績去決定一齊~~~

作者: hihihi    時間: 20-10-14 14:18

vkyu 發表於 20-10-14 13:48
如果小四其中有一科失手唔達標, 小五追番上去.... 咁 ...

以我個女間小學做例子:
小四有每份卷的分數, 總平均分, 名次考前三分一的同學會有班及級排名等資料印晒喺成績表
小五只有每份卷的grade (A/B/C...), 總平均分亦以grade顯示, 沒有名次

直資中學就可以大約知道學生水平及成績是否穩定等參考資料去揀人

作者: vkyu    時間: 20-10-14 15:10

回覆 hihihi 的帖子

好的. 謝謝你回覆. 那我都照幫小朋友遞申請. 睇下有沒有機會

作者: 傻太    時間: 20-10-14 16:27

subb 發表於 20-10-9 08:58
...

會否係全科名次和呈分名次(計埋權重後)有分別?

作者: dec08bb    時間: 20-10-17 00:43

hkpapa852 發表於 20-10-8 17:39
中西區男生,梗係走得就走,留低抽獎隨時出事。

點解走呀?因多band1?咁若不夠分的會易跌到較後志願?

作者: Poyau    時間: 20-10-17 14:38

dec08bb 發表於 20-10-17 00:43
點解走呀?因多band1?咁若不夠分的會易跌到較後志願?

中西區男生B1位不足
B1生可能派聖類斯/聖呂

作者: TwinWong    時間: 20-10-22 17:00

填派位表前, 老師會講

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5