教育王國

標題: 呈一賣大包? [打印本頁]

作者: piglet0529    時間: 20-9-26 11:22     標題: 呈一賣大包?

有冇人分享,係咪會咁㗎? 我小朋友堂上派咗卷, 未知ranking。 計出黎既平均分比上學期高左成8分。老師堂上冇多講分數。

作者: Charlotte_mom    時間: 20-9-26 11:47

piglet0529 發表於 20-9-26 11:22
有冇人分享,係咪會咁㗎? 我小朋友堂上派咗卷, 未知ranking。 計出黎既平均分比上學期高左成8分。老師堂上 ...

高唔高分無意義,重要係ranking
反而聽得多係呈分試深左,有高低分至排到序
不過高分有樣野好,就係交成績表copy時會較好睇 (但對教育局呈分/派位無幫助)

作者: hkpapa852    時間: 20-9-26 11:57

有冇人分享,係咪會咁㗎? 我小朋友堂上派咗卷, 未知ranking。 計出黎既平均分比上學期高左成8分。老師堂上 ...

如果高分咗但排名差咗,咁你認為係咪賣大包?

作者: gracelam    時間: 20-9-26 12:11

份卷淺左,人人高分左並不是好事

作者: kirstyau    時間: 20-9-26 12:18

hkpapa852 發表於 20-9-26 11:57

極度唔想卷淺

作者: mcl203    時間: 20-9-26 12:18

考試高分咗,對考學校可能係好事~~~

作者: medicine    時間: 20-9-26 12:33

關鍵是排名。
如果自己分數高了,但排名沒變甚至下降,這種情況下好明顯是試卷出淺了。賣大包不一定是好事,尤其對於原本就前列的學生,正如樓上好幾位都表示不願試卷過淺。

作者: medicine    時間: 20-9-26 12:35

kirstyau 發表於 20-9-26 12:18
極度唔想卷淺
即係對阿妹有信心,唔想試卷淺(舊年我亦一樣)。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-9-26 13:56

對前列或者粗心大意嘅小朋友好處不大。粗心大意嘅仲死得慘啲,一個粗心少一分即刻跌幾個名次。
對排名低,想儘早自行/考直資走佬嘅就有著數,起碼分數靚仔見得人。
作者: tkhhung    時間: 20-9-26 14:09

極度唔想卷淺

害了本來叻仔叻女

作者: little_yolky    時間: 20-9-26 16:16

tkhhung 發表於 20-9-26 14:09
害了本來叻仔叻女

大家對唔住,係,我係衰,係自私,好彩學校呈一極度淺,阿女又得天父照住,從未如此小心過,所以呈一名次比P4升咗4X名班主任話剩係我哋班都差唔多1/3人全A。

我係希望卷淺既,sorry呀叻仔叻女們

作者: little_yolky    時間: 20-9-26 16:22

可能疫情停課,所以賣大包,我哋都係咁,阿女總分差唔多多咗80分

不過班主任講得好清楚,呈二要有卷深既心理準備

作者: Poyau    時間: 20-9-26 18:21

小朋友疫境自強成果 未必係賣大包

作者: bobbob    時間: 20-9-26 18:43

tkhhung 發表於 20-9-26 14:09
害了本來叻仔叻女
absolutely
作者: mcl203    時間: 20-9-26 19:12

bobbob 發表於 20-9-26 18:43
absolutely

所以,某些學校評分係唔會一click過,減弱一次定先後嘅影響~~~

作者: bobbob    時間: 20-9-26 19:21

mcl203 發表於 20-9-26 19:12
所以,某些學校評分係唔會一click過,減弱一次定先後嘅影響~~~
弊在阿仔淨係考試先發憤,有同學考試同分但計埋常分差咗1x名,嗰次仲要考試超淺,結果俾人爬晒頭
作者: little_yolky    時間: 20-9-26 19:21

但係家姐果屆係三次呈分都卷淺喔,畢業試仲賣大包。不過我無睇卷,係家姐自己講既。

作者: mcl203    時間: 20-9-26 19:28

little_yolky 發表於 20-9-26 19:21
但係家姐果屆係三次呈分都卷淺喔,畢業試仲賣大包。不過我無睇卷,係家姐自己講既。
...

我指嘅意思係,一次呈分唔會用一份卷去計分數,減弱份考試卷嘅影響力,計埋小測和平時分,減低條隊嘅混亂情況~

作者: cafeva    時間: 20-9-26 19:30

今年疫情堂都無得上仲評乜鬼分。總之影響大啦。希望快啲回復正常⋯⋯

作者: cafeva    時間: 20-9-26 19:34

bobbob 發表於 20-9-26 19:21
弊在阿仔淨係考試先發憤,有同學考試同分但計埋常分差咗1x名,嗰次仲要考試超淺,結果俾人爬晒頭 ...
都唔明點解咁重要既試要超淺?有心玩野乎
作者: little_yolky    時間: 20-9-26 19:34

mcl203 發表於 20-9-26 19:28
我指嘅意思係,一次呈分唔會用一份卷去計分數,減弱份考試卷嘅影響力,計埋小測和平時分,減低條隊嘅混亂 ...

我哋只係計考試既分數⋯⋯

作者: cafeva    時間: 20-9-26 19:35

如果今年連DSE都淺咗咁就真係無眼睇!
作者: bobbob    時間: 20-9-26 19:37

cafeva 發表於 20-9-26 19:34
可能學上面話齋,想多啲同學全A去interview好睇啲掛
作者: cafeva    時間: 20-9-26 19:38

bobbob 發表於 20-9-26 19:37
全A既去到口啞啞仲樣衰啦
作者: little_yolky    時間: 20-9-26 19:39

1. 疫情關係老師都知同學吸收唔好,所以淺D,唔想太多人死
2. 呈一關乎考直資,等同學攞張成績表出去靚仔D,希望提高機會率

作者: little_yolky    時間: 20-9-26 19:43

cafeva 發表於 20-9-26 19:38
全A既去到口啞啞仲樣衰啦

連我阿細都唔會口啞啞啦!我估攞得全A,都有努力過既,如果真係差果D,應該無全A,可能全B?又話說,有D小朋友係好怕醜,所以口啞啞同水平未必掛鉤。

作者: cafeva    時間: 20-9-26 19:45

little_yolky 發表於 20-9-26 19:43
連我阿細都唔會口啞啞啦!我估攞得全A,都有努力過既,如果真係差果D,應該無全A,可能全B?又話說 ...
總之大時代有人好彩有人唔好彩,人生就係咁!
作者: little_yolky    時間: 20-9-26 19:47

cafeva 發表於 20-9-26 19:45

像極了愛情⋯⋯

作者: bobbob    時間: 20-9-26 19:50

cafeva 發表於 20-9-26 19:45
1名2運3風水,讀書要去到第5呀
作者: mcl203    時間: 20-9-26 19:51

bobbob 發表於 20-9-26 19:37

我直覺,反效果係,若中學收咗之後發現貨不對辦,可能影響日後會cut單~~~

作者: happyhome2009    時間: 20-9-26 20:04

超淺即係鬥細心,男仔無女仔細心,慘!

作者: little_yolky    時間: 20-9-26 23:00

mcl203 發表於 20-9-26 19:51
我直覺,反效果係,若中學收咗之後發現貨不對辦,可能影響日後會cut單~~~
...

會嗎?咁真係好彩阿大都算係咁,今年又入咗一個C妹

作者: little_yolky    時間: 20-9-26 23:01

happyhome2009 發表於 20-9-26 20:04
超淺即係鬥細心,男仔無女仔細心,慘!

其實現世代,女仔都係粗心的

作者: sunnygirl    時間: 20-9-27 00:06     標題: 回覆樓主:

我哋學校呈一都出得非常淺,搞到人人高分,即係有機會出現分高了, 但排名卻後了的情況

作者: mylittleson    時間: 20-9-27 01:48

極度唔想卷淺

絕對係!對於叻既同學係極之不利的一件事。我地學校呈一d卷普遍淺咗,尤其科數學,個個都9x分以上,100都有好幾個。依家d科老師已放風,呈二數學會好似往常一樣深。

作者: conniecheung    時間: 20-9-27 02:12

大包

到今時今日 乜都唔知呀!

作者: piglet0529    時間: 20-9-27 06:49

老師以往有講最高分果幾個幾多分。今次冇講,亞仔係精英班,其實疫情當中都有跟貼他跟上課程補助加固。佢今次全A, 我原本expect 佢主科3A1B/2A2B後,視音只有B,普就A/B, 估唔到A晒。仔話都見到有的同學有低分7x/80既, 但好似很多同學都開心。或者的大包係咪係視音到?仔既視藝以往考百幾名70分係最差果科,今次有90分。不過我今次有跟佢考咩。畫過先去考。音樂最後一日考,用左半日温樂理,以往随堂考冇温。唔知係咪甘有進步,一日未派ranking都有的緊張。希望名次有升啦!

亞仔以往的名次都幾浮動的,試過考頭五,又試過十幾/廾幾名。如果以今次的平均分,以往計應考第一,但如果今次係賣晒大包就一定唔得,我希望佢入番頭十啦

作者: piglet0529    時間: 20-9-27 08:56

hkpapa852 發表於 20-9-26 11:57

好緊張,如果呈分ranking 一路未知, 因為今年deadline比較後。甘我小朋友科科平均,照計成績表排名應該好貼近呈分排名吧? 我哋成績表會有排名的,9996321跟呈分一樣,只是呈分再計的標準分我唔會知, 亦都唔識計。

作者: piglet0529    時間: 20-9-27 08:58     標題: 回覆樓主:

如果排上頭五,想試下報高的既直資

作者: medicine    時間: 20-9-27 09:08

piglet0529 發表於 20-9-27 08:58
如果排上頭五,想試下報高的既直資
加油
作者: PTL_L    時間: 20-9-27 09:52

回覆 piglet0529 的帖子

你真係一個好好媽媽,跟到好足好貼
我阿大剛升中,呈咁多次,我都冇理過佢art、music

作者: b3410    時間: 20-9-27 09:57

little_yolky 發表於 20-9-26 16:16
大家對唔住,係,我係衰,係自私,好彩學校呈一極度淺,阿女又得天父照住,從未如此小心過,所以呈一名次 ...
卷淺都要阿細夠仔細先可以考高分可能呈二會再創新高!自行入家姐學校

作者: b3410    時間: 20-9-27 09:59

piglet0529 發表於 20-9-27 06:49

老師以往有講最高分果幾個幾多分。今次冇講,亞仔係精英 ...
如果音樂視藝可以大幅提升,對男仔來講,呈分成績應該可以大幅進步如果呈分入三甲,升中選擇的確可以更加廣闊。

作者: happyhome2009    時間: 20-9-27 11:13

piglet0529 發表於 20-9-27 06:49

老師以往有講最高分果幾個幾多分。今次冇講,亞仔係精英 ...

如果很多同學開心,咁都會擔心,如果好多人考九十尾一百,攞九十頭已經排十幾二十,咁就慘。所以真係好睇其他同學考成點。我見今年有學校小五平均分98.幾,都唔係考第一,競爭真係好激烈,好恐怖。

作者: little_yolky    時間: 20-9-27 13:20

b3410 發表於 20-9-27 09:57
卷淺都要阿細夠仔細先可以考高分可能呈二會再創新高!自行入家姐學校
...

剛剛一復課評估,科數學見到把幾火!加減乘除都可以錯,題目數字都抄錯

作者: b3410    時間: 20-9-27 13:45

little_yolky 發表於 20-9-27 13:20
剛剛一復課評估,科數學見到把幾火!加減乘除都可以錯,題目數字都抄錯
...
定d來,慢慢warm up
作者: little_yolky    時間: 20-9-27 14:40

happyhome2009 發表於 20-9-27 11:13
如果很多同學開心,咁都會擔心,如果好多人考九十尾一百,攞九十頭已經排十幾二十,咁就慘。所以真係好睇 ...

咁可能係考第二呢,頭幾名係差0.X分。

作者: happyhome2009    時間: 20-9-27 14:47

little_yolky 發表於 20-9-27 14:40
咁可能係考第二呢,頭幾名係差0.X分。

98.幾都唔係第一,我覺得好誇張,我哋學校第一通常係95.幾。

作者: little_yolky    時間: 20-9-27 14:51

happyhome2009 發表於 20-9-27 14:47
98.幾都唔係第一,我覺得好誇張,我哋學校第一通常係95.幾。

之前聽過有小學第一係99.X喔。我哋學校家姐時第一都三科100分。不過我哋唔會平均分咁高,因為中英作文、視藝、音樂唔會100分。

作者: happyhome2009    時間: 20-9-27 14:53

little_yolky 發表於 20-9-27 14:51
之前聽過有小學第一係99.X喔。我哋學校家姐時第一都三科100分。不過我哋唔會平均分咁高,因為中英作文、視 ...

呈分三科100? 係個同學勁定份卷淺?

作者: piglet0529    時間: 20-9-27 15:37

happyhome2009 發表於 20-9-27 14:47

我地以往93已考第一,可能因為嬲冇全部勁的人,總有的的偏科

作者: piglet0529    時間: 20-9-27 15:44

b3410 發表於 20-9-27 09:57
...

因為我地成績表逐科有名次,果兩科小四小五上學期排到一百,同百幾,同主科比,好礙眼下,想唔理都唔得 我係音樂白痴,視藝冇技巧的人,頂硬上,找的教材幫下佢。有諗過外補添。

作者: little_yolky    時間: 20-9-27 15:56

happyhome2009 發表於 20-9-27 14:53
呈分三科100? 係個同學勁定份卷淺?

咁個同學呈一呈二都級一,你話勁唔勁呢

作者: b3410    時間: 20-9-27 19:07

little_yolky 發表於 20-9-27 15:56
咁個同學呈一呈二都級一,你話勁唔勁呢
最後去咗邊?
作者: b3410    時間: 20-9-27 19:11

piglet0529 發表於 20-9-27 15:44
因為我地成績表逐科有名次,果兩科小四小五上學期排到一百,同百幾,同主科比,好礙眼下,想唔理都唔得  ...
方法有效
作者: piglet0529    時間: 20-9-27 19:22

b3410 發表於 20-9-27 19:11
方法有效

收到成績表先知

作者: mypineapple    時間: 20-9-28 10:14

中學應該都只睇ranking, 因間間小學A既深淺程度都各有不同

作者: 王家爸爸    時間: 20-9-28 13:06

知ranking比知分數重要;ranking 決定你既 banding,分數唔係。

作者: hokerryfan    時間: 20-9-28 15:18

王家爸爸 發表於 20-9-28 13:06
知ranking比知分數重要;ranking 決定你既 banding,分數唔係。
Definitely true
作者: piglet0529    時間: 20-9-28 20:17

王家爸爸 發表於 20-9-28 13:06

都好心急呢  

作者: conniecheung    時間: 20-9-29 14:53

派哂卷,我哋都有大包食

作者: pippyw    時間: 20-9-30 08:52

回覆 conniecheung 的帖子

見到呢個標題超有感 我校不嬲都 Happy school 冇名次 考試卷一向都淺 個個都覺得自己成績唔差 今次呈分都唔例外 講真淺卷分唔到叻仔叻女 當大家都掌握到既時候 就係分小心同唔小心 啲科目著左一半同學有90分以上 咁如果家長掌握唔到其他同學成績既時候就慘喇 剛出左全級排名 有不少都大跌眼鏡 可能一科稍為唔係A 就已經排級100 嚇到那位家長面都青埋。  

作者: hkpapa852    時間: 20-9-30 14:21

認真的,分數高唔好太早開心
作者: medicine    時間: 20-9-30 14:42

pippyw 發表於 20-9-30 08:52

見到呢個標題超有感 我校不嬲都 Happy school 冇名次 考試卷一向都淺 個個都覺 ...
論分數勁到不得了

作者: piglet0529    時間: 20-9-30 19:17

pippyw 發表於 20-9-30 08:52

見到呢個標題超有感 我校不嬲都 Happy school 冇名次 考試卷一向都淺 個個都覺 ...

甘仔校又未至於甘既,仔已經係精英班,佢話都見到有的同學低分。

作者: piglet0529    時間: 20-9-30 19:18

piglet0529 發表於 20-9-30 19:17
甘仔校又未至於甘既,仔已經係精英班,佢話都見到有的同學低分。

唯有等

作者: conniecheung    時間: 20-9-30 22:08

piglet0529 發表於 20-9-30 19:17

呢兩日我都周圍8,問下同班情況,精英班情況...
希望知道名次時 唔使面青青啦!

作者: conniecheung    時間: 20-9-30 22:14

其實老師派卷時,都有講下 班入面 有幾多9字頭,和普遍分數,同有唔合格 情況。

阿女回家會同我講下,所以心中有數既。

作者: piglet0529    時間: 20-9-30 22:18

conniecheung 發表於 20-9-30 22:14
其實老師派卷時,都有講下 班入面 有幾多9字頭,和普遍分數,同有唔合格 情況。

阿女回家會同我講下,所以 ...

次次都有講,今次冇講。亞仔有到附近同學的分咋

作者: conniecheung    時間: 20-9-30 22:21

piglet0529 發表於 20-9-30 22:18
次次都有講,今次冇講。亞仔有到附近同學的分咋

我有入同班家長群組,雖然大家都口密唔提分數,不過會講 邊科邊科 考得 差唔差之類,所以大約知道 自己個大包,係真料定幻象!

作者: piglet0529    時間: 20-9-30 22:43

conniecheung 發表於 20-9-30 22:21
我有入同班家長群組,雖然大家都口密唔提分數,不過會講 邊科邊科 考得 差唔差之類,所以大約知道 自己個 ...

作者: 379269    時間: 20-10-3 01:13

回覆 little_yolky 的帖子

其實呈二大部分較淺
作者: little_yolky    時間: 20-10-3 09:29

379269 發表於 20-10-3 01:13
回覆 little_yolky 的帖子

其實呈二大部分較淺

我諗呈二會正常返少少掛,呈一淺咗呈二又淺,咁點排分?睇範圍就同往常一樣了

作者: happyhome2009    時間: 20-10-6 10:02     標題: 回覆樓主:

估唔到我哋都係賣大包,分數接近,應該有一撮人平時唔係band 1A 嘅升咗做1A。

作者: conniecheung    時間: 20-10-6 10:11

happyhome2009 發表於 20-10-6 10:02
估唔到我哋都係賣大包,分數接近,應該有一撮人平時唔係band 1A 嘅升咗做1A。
...

分數接近 唔緊要,最緊要排到名次
我哋學校平均分 小數點後 仲有2個位,差0.1仲分到排名

作者: Pooh529    時間: 20-10-6 10:12     標題: 回覆樓主:

因為疫情關係,好多學校賣大包,全港成績拉高咗,ranking咪係競爭激烈?

作者: Poyau    時間: 20-10-6 14:06

Pooh529 發表於 20-10-6 10:12
因為疫情關係,好多學校賣大包,全港成績拉高咗,ranking咪係競爭激烈?

呈分 → 校內排名
PS1 → 全港次第

作者: piglet0529    時間: 20-10-16 17:17

終於派左成績表了,成績表考到級三,3/142. 相信是有同學懶散了,我又幫仔追左的閒科分原故。btw, 今次派冇見家長,其實我係咪冇乜需要知道呈分排名?呈二先問也不遲?

作者: happyhome2009    時間: 20-10-18 13:23

piglet0529 發表於 20-10-16 17:17
終於派左成績表了,成績表考到級三,3/142. 相信是有同學懶散了,我又幫仔追左的閒科分原故。btw, 今次派 ...

你哋成績表排名計咩科? 中英數常外,仲計咩科?
另介唔介意透露級三平均分約幾多?

作者: piglet0529    時間: 20-10-18 14:42

happyhome2009 發表於 20-10-18 13:23
你哋成績表排名計咩科? 中英數常外,仲計咩科?
另介唔介意透露級三平均分約幾多?
...

大路既9996321,中英數常視音普。平均分大概是93. 冇一線小學果的級頭甘高分。

作者: piglet0529    時間: 20-10-18 15:07

b3410 發表於 20-9-27 09:59
如果音樂視藝可以大幅提升,對男仔來講,呈分成績應該可以大幅進步如果呈分入三甲,升中選擇的確可以 ...

音樂佢考左個第一番黎

作者: happyhome2009    時間: 20-10-18 15:11

piglet0529 發表於 20-10-18 15:07
音樂佢考左個第一番黎

勁,佢有玩開樂器嗎?

作者: b3410    時間: 20-10-18 18:12

piglet0529 發表於 20-10-18 15:07
音樂佢考左個第一番黎

咁應該呈分排名都係入三甲
有冇其他體藝特長之類?

直資自行可以考慮幾間1A啦

作者: piglet0529    時間: 20-10-18 18:33

happyhome2009 發表於 20-10-18 15:11
勁,佢有玩開樂器嗎?

停左一年了

作者: piglet0529    時間: 20-10-18 18:35

b3410 發表於 20-10-18 18:12
咁應該呈分排名都係入三甲
有冇其他體藝特長之類?

冇體藝,有奧數及科學獎

作者: piglet0529    時間: 20-10-18 18:38     標題: 回覆樓主:

仔喜愛自然科學,即是地理物理科類

作者: b3410    時間: 20-10-18 18:40

piglet0529 發表於 20-10-18 18:35
冇體藝,有奧數及科學獎
叻仔,無需要一定係體藝,只有是學校學習之外的興趣愛好。

奧數,科學獎男校都好鐘意。

作者: happyhome2009    時間: 20-10-18 19:13

piglet0529 發表於 20-10-18 18:38
仔喜愛自然科學,即是地理物理科類

其實小學有咩科學比賽?我哋學校無派同學參加科學比賽。

作者: piglet0529    時間: 20-10-19 08:36

happyhome2009 發表於 20-10-18 19:13
其實小學有咩科學比賽?我哋學校無派同學參加科學比賽。

我區中學辨的,我主要target 區內1A及1B津中

作者: happyhome2009    時間: 20-10-23 18:02

piglet0529 發表於 20-10-19 08:36
我區中學辨的,我主要target 區內1A及1B津中

講開獎,上學年疫情真係無咩校外獎喺手,到時填表唔知可唔可以填四年級嘅獎?

作者: piglet0529    時間: 20-10-24 00:02

happyhome2009 發表於 20-10-23 18:02

講開獎,上學年疫情真係無咩校外獎喺手,到時填表唔 ...

可以,我見有的中學仲寫明獎項可填小四至小六。好彩我仔有玩開比赛。不過,如果間中學指明只填小五小六便不好填小四吧!

作者: happyhome2009    時間: 20-10-24 00:04

piglet0529 發表於 20-10-24 00:02
可以,我見有的中學仲寫明獎項可填小四至小六。好彩我仔有玩開比赛。不過,如果間中學指明只填小五小六便 ...

但小五有好多比賽因疫情取消了,所以無咩可以填。

作者: piglet0529    時間: 20-10-24 00:23

happyhome2009 發表於 20-10-24 00:04
但小五有好多比賽因疫情取消了,所以無咩可以填。

所以,如無限便填埋小四吧

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5