教育王國

標題: 今晚23/9飛BA [打印本頁]

作者: Chole    時間: 20-9-23 17:32     標題: 今晚23/9飛BA

下午五點至收到通知取消,要打去改日子,好彩係大學生,中學生就玩c。

仲要改book 車, storage delivery.

作者: llmom    時間: 20-9-23 17:36

Chole 發表於 20-9-23 17:32
下午五點至收到通知取消,要打去改日子,好彩係大學生,中學生就玩c。

作者: SIYip    時間: 20-9-23 17:40

咁短時間通知!

作者: wloi    時間: 20-9-23 17:41

點解取消?壞飛機?咁幾時先有飛?
作者: elysemama    時間: 20-9-23 17:46     標題: 回覆樓主

咁短時間通知,我估係機件故障原因居多,不過真係殺個措手不及

作者: summerhotel1    時間: 20-9-23 17:46

記得claim佢EU261, 攞€600(£533)Compensation
作者: Chole    時間: 20-9-23 17:47

只係話 cancelled , 冇得上網自己改,好彩佢hotline 未放工。

改咗明晚飛。

作者: Chole    時間: 20-9-23 17:56

summerhotel1 發表於 20-9-23 17:46
記得claim佢EU261, 攞€600(£533)Compensation

多謝你提醒我,因為改storage delivery 都要俾錢,taxi 公司就免費幫我(應該要24小時前通知,我特登拖到今日一點至俾錢,點諗到會變),爸爸今日仲早咗放工返屋企。

作者: YuYuMother    時間: 20-9-23 18:13

咁遲先通知好差勁.....打亂哂安排

作者: llmom    時間: 20-9-23 18:15

Chole 發表於 20-9-23 17:47
只係話 cancelled , 冇得上網自己改,好彩佢hotline 未放工。

改咗明晚飛。

好彩book 到明天,只差一日!

作者: Acatmom    時間: 20-9-23 18:26

你哋改到明晚都係BA?

作者: TTEE1819    時間: 20-9-23 18:27     標題: 回覆樓主:

太突然,令人失哂預算。慘

作者: buklaylay    時間: 20-9-23 18:29

題外話,請問坐BA,要拎檢測陰性報告上機?
作者: TTEE1819    時間: 20-9-23 18:30

改咗明晚飛。

祝順利,明晚順利出發。

作者: Acatmom    時間: 20-9-23 18:31

咪係!而家又未收到confirmed email 好擔心

作者: Acatmom    時間: 20-9-23 18:32

summerhotel1 發表於 20-9-23 17:46

點樣claim?

作者: Acatmom    時間: 20-9-23 18:34

我哋都係呀!仲要等左成粒鐘hotline先聽。話改明晚,但而家都未改到email... 好擔心呀!

作者: BABY-SUM    時間: 20-9-23 18:35

改咗明晚飛。
你咁叻book到明天,我只可以book到星期五,仲要打咗一個鐘頭先有人聽
作者: BABY-SUM    時間: 20-9-23 18:37

請問買邊隻保險,有得claim flight cancelled ?
作者: Chole    時間: 20-9-23 19:06

Acatmom 發表於 20-9-23 18:34
我哋都係呀!仲要等左成粒鐘hotline先聽。話改明晚,但而家都未改到email... 好擔心呀!

...

你上網/Apps睇下改到未

作者: Chole    時間: 20-9-23 19:09

Acatmom 發表於 20-9-23 18:32
點樣claim?

https://www.britishairways.com/en-gb/information/legal/flight-cancellation-compensation

作者: Chole    時間: 20-9-23 19:10

buklaylay 發表於 20-9-23 18:29
題外話,請問坐BA,要拎檢測陰性報告上機?

唔需要

作者: Chole    時間: 20-9-23 19:14

TTEE1819 發表於 20-9-23 18:30
祝順利,明晚順利出發。

多謝晒你呀,希望大家都一切順利,身體健康!

作者: Acatmom    時間: 20-9-23 20:28

Chole 發表於 20-9-23 19:09
https://www.britishairways.com/en-gb/information/legal/flight-cancellation-compensation

Thanks

作者: buklaylay    時間: 20-9-23 20:36

Chole 發表於 20-9-23 19:10
唔需要
唔該晒!祝明天順利出發

作者: Chole    時間: 20-9-23 20:40

Acatmom 發表於 20-9-23 20:28
Thanks

希望claim到啦

作者: Chole    時間: 20-9-23 20:42

buklaylay 發表於 20-9-23 20:36
唔該晒!祝明天順利出發

Thanks !  大家都要順順利利!

作者: khwong67    時間: 20-9-23 20:46

BA服務真係差,話cancel就cancel,完全無後備方案
作者: Acatmom    時間: 20-9-23 21:16

咪就係囉!失晒預算

作者: Acatmom    時間: 20-9-23 21:17

Chole 發表於 20-9-23 20:40
希望claim到啦

大家都要順順利利出發呀

作者: BABY-SUM    時間: 20-9-23 21:20

大家都順順利利
作者: Chole    時間: 20-9-23 21:33

khwong67 發表於 20-9-23 20:46
BA服務真係差,話cancel就cancel,完全無後備方案

係,真係差,若果miss 咗個SMS 或者過咗佢office hour 就叫天不應!好彩今日冇出街,坐定定好快就解決咗幾個問題!

不過佢通常都平過魚翅航空,又容易用Avios 換機票,惟有將就下!

作者: puzzledmama    時間: 20-9-23 23:24

真係好麻煩,hotline 話係運作原因取消班機。明天又爆哂,最快都要後日先至可以出發。擔心到時又有變數,畢竟英國現在情況嚴竣,今日都唔知聽日事

作者: sunny.moon    時間: 20-9-23 23:55

puzzledmama 發表於 20-9-23 23:24
真係好麻煩,hotline 話係運作原因取消班機。明天又爆哂,最快都要後日先至可以出發。擔心到時又有變數,畢 ...

疫情嚴重乘機唔返住,諗深一層唔係壞事!

作者: yamsui    時間: 20-9-24 11:04

樓主好彩, 我哋已做咗on line check in, 以為實没問題, 没check email, 到咗機場先知取消,想轉第二日及後几日說是不能保證有位, 最后轉了Swiss airline, 昨晚已飛.
作者: Chole    時間: 20-9-24 11:28

yamsui 發表於 20-9-24 11:04
樓主好彩, 我哋已做咗on line check in, 以為實没問題, 没check email, 到咗機場先知取消,想轉第二日及後几 ...

是BA 幫你轉還是自己轉瑞士航空?

已經飛咗就安樂晒,希望今晚我個女走到啦!

作者: yamsui    時間: 20-9-24 11:34

Chole 發表於 20-9-24 11:28
是BA 幫你轉還是自己轉瑞士航空?

已經飛咗就安樂晒,希望今晚我個女走到啦!
BA counter度現場轉.希望妳囡囡順順利利.

作者: bb560    時間: 20-9-24 11:42

yamsui 發表於 20-9-24 11:04
樓主好彩, 我哋已做咗on line check in, 以為實没問題, 没check email, 到咗機場先知取消,想轉第二日及後几 ...

咁洗唔洗去到英國要隔離14日?

作者: Chole    時間: 20-9-24 12:06

yamsui 發表於 20-9-24 11:34
BA counter度現場轉.希望妳囡囡順順利利.

咁都好,唔使咁徬徨。

希望大家子女都一齊順利!

作者: Chole    時間: 20-9-24 12:08

bb560 發表於 20-9-24 11:42

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors?utm_source=2fdfb58d-bf7c-4911-986b-90f3bd89a73a&utm_medium=email&utm_campaign=govuk-notifications&utm_content=immediate#countries-and-territories-with-no-self-isolation-requirement-on-arrival-in-england

Travel Corridor 榜上有名嘅就唔使隔離。我subscribe 咗,有改變就會有email 通知。

作者: yamsui    時間: 20-9-24 12:46

bb560 發表於 20-9-24 11:42
話不出境, 只在轉機廳停留就不用. 但瑞士不是豁免國家.唯有見步行步了.

作者: SmileSmileSmile    時間: 20-9-24 12:52     標題: 回覆樓主:

一定擔心,祝一切順利

作者: 6x6=36    時間: 20-9-24 13:11

咁短時間通知,真係失預算,希望每位學生順利平安到步!
作者: bb560    時間: 20-9-24 13:18

yamsui 發表於 20-9-24 12:46
話不出境, 只在轉機廳停留就不用. 但瑞士不是豁免國家.唯有見步行步了.

我都只係多口問下你。都上咗機,見步行步啦

作者: yamsui    時間: 20-9-24 13:56

回覆 bb560 的帖子

謝謝, 其實昨晚都查過, 也問過工作人員.我上British Gov. official website 研究了, 應該是要求自我隔離."You will need to self-isolate if you visited or made a transit stop in a country, territory or region that is not on the list in the 14 days before you arrive in England."

作者: yamsui    時間: 20-9-24 15:00

Chole 發表於 20-9-23 19:09

Thanks for sharing.It seems that we can claim for GBP300.

作者: Chole    時間: 20-9-24 15:42

yamsui 發表於 20-9-24 15:00
Thanks for sharing.It seems that we can claim for GBP300.

到埗未呀?

今晚我聽講又有班BA28 取消咗,我個女坐BA32, 宜家又開始擔心。

作者: sunny.moon    時間: 20-9-24 16:17

6x6=36 發表於 20-9-24 13:11
咁短時間通知,真係失預算,希望每位學生順利平安到步!

作者: flower9    時間: 20-9-24 16:49

作者: joymama    時間: 20-9-24 17:06

Chole 發表於 20-9-24 15:42
到埗未呀?

今晚我聽講又有班BA28 取消咗,我個女坐BA32, 宜家又開始擔心。

唔好自己嚇自己,BA最近都是每日得一班機返英國

作者: Chole    時間: 20-9-24 17:26

回覆 joymama 的帖子

驚弓之鳥
作者: BABY-SUM    時間: 20-9-24 18:40

到埗未呀?

唔係呀?今晚又取消?係咪真㗎?
作者: BABY-SUM    時間: 20-9-24 18:40

琴晚好多人改咗坐今日喎。
作者: Chole    時間: 20-9-24 18:54

回覆 BABY-SUM 的帖子

朋友轉述,可能攪錯左係琴晚。
作者: BABY-SUM    時間: 20-9-24 21:02

冇cancel就好
作者: BABY-SUM    時間: 20-9-24 21:07

Yes. Thank you for sharing.
作者: Acatmom    時間: 20-9-24 21:37

如果改另一航班係咪都claim 到?

作者: summerhotel1    時間: 20-9-24 21:44

Acatmom 發表於 20-9-24 21:37
如果改另一航班係咪都claim 到?
如果你抵達時間遲3小時以上就可以
作者: angel_laam    時間: 20-9-24 21:46

https://www.heathrow.com/arrivals/terminal-2/flight-details/ba032

今晚24/9 果班都取消,有crew懷疑中左,等出結果

作者: llmom    時間: 20-9-24 21:53

angel_laam 發表於 20-9-24 21:46
https://www.heathrow.com/arrivals/terminal-2/flight-details/ba032

今晚24/9 果班都取消,有crew懷疑中 ...

今晚24/9好似冇取消,25/9 已經取消。

作者: angel_laam    時間: 20-9-24 21:54

llmom 發表於 20-9-24 21:53
今晚24/9好似冇取消,25/9 已經取消。

朋友做地勤話今晚24/9取消左

25/9點解取消?

作者: llmom    時間: 20-9-24 21:56

angel_laam 發表於 20-9-24 21:54
朋友做地勤話今晚24/9取消左

25/9點解取消?

我都係睇香港機場schedule 見到。

作者: angelaclaire    時間: 20-9-24 21:57

到埗未呀?

我囡明晚 BA32 23:10 嗰班剛出 status 又取消,宜家揾緊其他航班

作者: angel_laam    時間: 20-9-24 22:03

如果機上有5個中就要停飛5日

作者: BABY-SUM    時間: 20-9-24 22:11

angelaclaire 發表於 20-9-24 21:57
我囡明晚 BA32 23:10 嗰班剛出 status 又取消,宜家揾緊其他航班
但係未有收到通知喎,冇email,冇SMS
作者: joymama    時間: 20-9-24 22:24

angel_laam 發表於 20-9-24 22:03
如果機上有5個中就要停飛5日

這條例不是只適用於到港航班?但今早仍然有BA 機到港

作者: Band5    時間: 20-9-24 22:51

angel_laam 發表於 20-9-24 21:46

今晚24/9 果班都取消,有crew懷疑中 ...

呢班取消嘅係23/9香港飛,24/9到倫敦喎!

作者: angelaclaire    時間: 20-9-24 23:06

BABY-SUM 發表於 20-9-24 22:11
但係未有收到通知喎,冇email,冇SMS

登入 manage your booking 有 reference number 嗰度就會見到,我哋也沒有收到 email or SMS

作者: daisymak    時間: 20-9-24 23:08

我仔今晚BA32順利上機

作者: angel_laam    時間: 20-9-24 23:09

daisymak 發表於 20-9-24 23:08
我仔今晚BA32順利上機

咁係取消聽日果班?

作者: daisymak    時間: 20-9-24 23:11

聽講係,有人收到通知。

作者: joymama    時間: 20-9-24 23:12

angel_laam 發表於 20-9-24 23:09
咁係取消聽日果班?

是,上ba網已顯示已取消星期五班機

作者: puzzledmama    時間: 20-9-24 23:12

明晚班機已經取消

作者: angelaclaire    時間: 20-9-24 23:15

angel_laam 發表於 20-9-24 23:09
咁係取消聽日果班?

係呀 25/9 BA 32 取消左,我哋最後要轉 28/9 飛

作者: angel_laam    時間: 20-9-24 23:16

angelaclaire 發表於 20-9-24 23:15
係呀  25/9 BA 32 取消左,我哋最後要轉 28/9 飛

有得安排轉都好,祝大家一切順利

作者: angel_laam    時間: 20-9-24 23:19

我上BA apps 睇,25/9、26/9 都顯示no flight available 直到27/9 先有番機位

作者: angelaclaire    時間: 20-9-24 23:32

angel_laam 發表於 20-9-24 23:16
有得安排轉都好,祝大家一切順利

啱呀,好在最後轉到。

作者: BABY-SUM    時間: 20-9-24 23:51

angelaclaire 發表於 20-9-24 23:32
啱呀,好在最後轉到。
你係咪自己入去Booking度轉?星期日冇位嗎?

作者: Chole    時間: 20-9-25 00:07

回覆 summerhotel1 的帖子

Claim 唔到

根據紀錄顯示,該航班因有機組人員需在香港接受隔離檢疫而被取消,屬於航空公司無法控制的因素,故此被判定為不符合《歐盟條約》(EC Regulation261/2004)的航班取消賠償條件
作者: BABY-SUM    時間: 20-9-25 00:36

但係熱線職員從來冇話有職員要檢疫,只係話航班調動。
作者: summerhotel1    時間: 20-9-25 00:40

Chole 發表於 20-9-25 00:07

Claim 唔到
會唔會考慮上訴?
作者: joymama    時間: 20-9-25 00:42

BABY-SUM 發表於 20-9-25 00:36

剛剛晚間新聞有提,22/9  BA 31嘅女機組人員確診

作者: longlokma    時間: 20-9-25 01:10

Chole 發表於 20-9-25 00:07

Claim 唔到

估唔到成間航空公司,有人中左要隔離便安排唔到其他员工维持航班服務     

作者: Chole    時間: 20-9-25 01:14

summerhotel1 發表於 20-9-25 00:40
會唔會考慮上訴?

消化下先!

請問去邊度上訴?BA淨係叫我claim 自己保險,我睇過Prudential 份單應該唔包。

作者: Chole    時間: 20-9-25 01:15

longlokma 發表於 20-9-25 01:10
估唔到成間航空公司,有人中左要隔離便安排唔到其他员工维持航班服務     
...

兩年前關閉咗香港基地,炒咗幾十人嘛

作者: Chole    時間: 20-9-25 01:18

BABY-SUM 發表於 20-9-25 00:36

琴日我個熱線職員係話airport traffic control 要佢地停。

作者: joymama    時間: 20-9-25 01:23

Chole 發表於 20-9-25 01:15
兩年前關閉咗香港基地,炒咗幾十人嘛

是,所以沒有後備機組人員接更

作者: BABY-SUM    時間: 20-9-25 01:37

joymama 發表於 20-9-25 00:42
剛剛晚間新聞有提,22/9  BA 31嘅女機組人員確診
會唔會太多人claim先公布,之前喺電話問咗唔同人,都係話航班調動
作者: summerhotel1    時間: 20-9-25 03:21

Chole 發表於 20-9-25 01:14

消化下先!
即管試試上訴,成功有€600

上訴論點
機組人員因隔籬檢疫要求而無法執行職務, 唔屬於航空公司無法控制的因素。

如果航空公司安排每位機組人員在起飛執勤前進行核酸檢測, 又或者在每班機安排多一名後備機組人員,問題就能解決。

呢一啲絕對係航空公司可以控制的因數。 難道沒有疫情的時期,只要有一名機組人員因為發燒唔舒服請假,航班就要取消嗎?

你可以加多句,如果英國航空沒有關閉香港基地,可以隨時在香港基地調派一名後備機組人員,所以最大原因就係因為航空公司不斷cost cutting, 導致無法安排後備員工, 所以飛機被迫取消。

作者: gdluck777    時間: 20-9-25 04:53     標題: 回覆樓主:

我現在人在英國,本來今晚乘BA 31回港, 出門前兩小時前才打電話確認航班冇問題 點知去到機場發現取消。 既然班機喺香港都沒有飛到英國,佢應該早啲話畀人知取消。 我現book咗明午cx回港,比成$10,000, 唔知有沒有得賠.

作者: llmom    時間: 20-9-25 07:03

angel_laam 發表於 20-9-24 23:19
我上BA apps 睇,25/9、26/9 都顯示no flight available 直到27/9 先有番機位

26/9 都取消了!

作者: wing530    時間: 20-9-25 07:32

llmom 發表於 20-9-25 07:03
26/9 都取消了!

我仔都係明晚飛,我今朝先發現取消左,冇收 過BA 通知

作者: llmom    時間: 20-9-25 07:34

wing530 發表於 20-9-25 07:32
我仔都係明晚飛,我今朝先發現取消左,冇收 過BA 通知

如果是One World member , 應該會收到email 通知, 預留了加班機機位。

作者: summerhotel1    時間: 20-9-25 09:04

yamsui 發表於 20-9-24 13:56
回覆 bb560 的帖子

謝謝, 其實昨晚都查過, 也問過工作人員.我上British Gov. official website 研究了, 應 ...
博懵會唔會太危險? 畀人發現要罰£10000
作者: nickfong    時間: 20-9-25 09:12

係BA.COM-->MANAGE A BOOKING度轉機。但係昨日一起頭轉係冇CHANGE YOUR FLIGHT嘅OPTION BUTTON。

我個囡個朋友不停話有呢個制,我就揾唔到。搞左廿幾分鐘,終於我個AGENT可以有時間處理我個CASE。

佢叫我再入去CHECK多一次,CHANGE YOUR FLIGHT嘅OPTION BUTTON出返黎(唔同AGENT個力場大過我)!

因為之前搞左廿幾分鐘,所以有得轉嘅時候,只得返28號可以選擇(Thank God!唔駛買貴飛補飛)。
作者: etoile    時間: 20-9-25 09:13     標題: 回覆樓主:

我囡下星期飛,好驚啊!

作者: nickfong    時間: 20-9-25 10:15

回覆 etoile 的帖子

冇得驚, 唯有見步行步。噚晚第一次要處理轉機,我都好PANIC。返而係呀囡不斷同一齊過英國朋友提供資訊,到最後得到解決。見到佢地自己可以搵到方法解決問題,我只係係旁邊跟進。都好放心!
作者: llmom    時間: 20-9-25 10:16

nickfong 發表於 20-9-25 09:12

係BA.COM-->MANAGE A BOOKING度轉機。但係昨日一起頭轉係冇CHANGE YOUR FLIGHT嘅OPT ...

本來係25/9 定 26/9 機?

作者: BABY-SUM    時間: 20-9-25 10:20

nickfong 發表於 20-9-25 09:12

係BA.COM-->MANAGE A BOOKING度轉機。但係昨日一起頭轉係冇CHANGE YOUR FLIGHT嘅OPT ...
你Agent 咁好,夜晚都有support, 我只能夠經email 找他,而家都未覆我,BA 電話等成個鐘都冇人聽。我想問下買左三套未用過,可唔可以取消退錢。

作者: yuyueng    時間: 20-9-25 10:48

9月25 & 26 BA機都取消,太無保障啦。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5