教育王國

標題: 寄物品去英國 [打印本頁]

作者: Cara2006    時間: 20-9-22 12:32     標題: 寄物品去英國

請問,現在寄空郵去英國,是否大致正常?
有些物品親戚叫我寄,唔趕,所以唔想用 DHL 咁貴 。
空郵,即使 delay 都 ok 。

作者: 過客    時間: 20-9-22 14:04

Cara2006 發表於 20-9-22 12:32
請問,現在寄空郵去英國,是否大致正常?
有些物品親戚叫我寄,唔趕,所以唔想用 DHL 咁貴 。
空郵,即使  ...
好似空郵重係暫停服務, 只有 Speed post / E Express  可以
作者: yuyueng    時間: 20-9-22 14:15

E express 最平,平過空郵,快過空郵,不過每件唔可以超過2KG,甘分幾個箱寄都一樣既。箱同運單要自己預先打好print出黎。
作者: katrinafu    時間: 20-9-22 14:20

過客 發表於 20-9-22 14:04
好似空郵重係暫停服務, 只有 Speed post / E Express  可以

空郵/ 空郵掛號去英國都恢復了,上星期問過, 但英國航班少了 , 無論是 空郵或E Express都會延誤,郵局職員說,所有郵件會以 Speed post 優先處理上機先( 上星期問Speed pist都話要7-10天 ) 。

作者: 過客    時間: 20-9-22 15:49

katrinafu 發表於 20-9-22 14:20
空郵/ 空郵掛號去英國都恢復了,上星期問過, 但英國航班少了 , 無論是 空郵或E Express都會延誤,郵局職 ...
係?!  但郵局官網重係顯示寄英國空郵包裹係暫停服務啊 ! 而空郵掛號及空郵郵包就係正常.
作者: SmileSmileSmile    時間: 20-9-22 16:59     標題: 回覆樓主:

剛去郵局寄speed post,職員講唔肯定幾多日,疫情前七日,而家唔知
好彩我份件係1kg內,$311

如果e express,$70有找,但更唔知幾時到

作者: hei918    時間: 20-9-22 18:29

SmileSmileSmile 發表於 20-9-22 16:59
剛去郵局寄speed post,職員講唔肯定幾多日,疫情前七日,而家唔知
1kg $311都幾貴下
作者: bbba05    時間: 20-9-22 21:24

SmileSmileSmile 發表於 20-9-22 16:59

郵局e express就幾抵,但普通空郵唔抵,速遞都差唔多價錢,又可以上門收件,tracking又詳細。

作者: katrinafu    時間: 20-9-22 21:52

過客 發表於 20-9-22 15:49
係?!  但郵局官網重係顯示寄英國空郵包裹係暫停服務啊 ! 而空郵掛號及空郵郵包就係正常. ...

係呀 ,我都寄了野 是 空郵掛號 去英國呀 。

作者: yuyueng    時間: 20-9-23 12:06

E Express  8月尾寄過2次,7-8日可以到(倫敦郊區),最近一次寄系2星期前,起香港排左2星期隊至上到飛機,翌日就出左關送去小鎮郵局。

作者: poonseelai    時間: 20-9-23 12:28

Hongkong Post offer up to 40% special discount for e-Express mail destined for the UK for 4 months from 1 September to 31 December 2020.
作者: SmileSmileSmile    時間: 20-9-23 12:52

yuyueng 發表於 20-9-23 12:06
E Express  8月尾寄過2次,7-8日可以到(倫敦郊區),最近一次寄系2星期前,起香港排左2星期隊至上到飛機, ...

請問是係郵局攞?定會送到學校?謝謝

作者: yuyueng    時間: 20-9-23 14:03

SmileSmileSmile 發表於 20-9-23 12:52
請問是係郵局攞?定會送到學校?謝謝

地址系學校,當然送到學校,然後學校送到佢房間。

作者: JazzStyle    時間: 20-9-24 08:21

yuyueng 發表於 20-9-23 12:06
E Express  8月尾寄過2次,7-8日可以到(倫敦郊區),最近一次寄系2星期前,起香港排左2星期隊至上到飛機, ...

請問寄E Express 要喺郵局買箱/公文袋,定係用自己packing就得?

E Express 一定唔可以超過2kg?

因為未寄過,請指教

作者: yuyueng    時間: 20-9-24 14:16

JazzStyle 發表於 20-9-24 08:21
請問寄E Express 要喺郵局買箱/公文袋,定係用自己packing就得?

E Express 一定唔可以超過2kg?

自己準備紙箱,自己包好,上郵局個網站入曬自己資料,然後print埋寄運單出黎自己貼埋,我通常選擇起郵局比八達通付款,資料入過一次後有記錄,以後唔使再重新打。

作者: JazzStyle    時間: 20-9-24 14:19

yuyueng 發表於 20-9-24 14:16
自己準備紙箱,自己包好,上郵局個網站入曬自己資料,然後print埋寄運單出黎自己貼埋,我通常選擇起郵局比 ...

明白。
係咪一個 packing 唔可以 over 2kg就ok 啦?

作者: yuyueng    時間: 20-9-24 14:47

JazzStyle 發表於 20-9-24 14:19
明白。
係咪一個 packing 唔可以 over 2kg就ok 啦?

系呀,唔超過2KG,不過箱size 都有限制,你預 not   over   30 X 30 X 30 cm

作者: JazzStyle    時間: 20-9-24 18:05

yuyueng 發表於 20-9-24 14:47
系呀,唔超過2KG,不過箱size 都有限制,你預 not   over   30 X 30 X 30 cm。

好的,謝謝你

作者: lee2046    時間: 20-9-25 07:28

yuyueng 發表於 20-9-24 14:47
系呀,唔超過2KG,不過箱size 都有限制,你預 not   over   30 X 30 X 30 cm。

請問用公文袋可以嗎?
謝謝

作者: yuyueng    時間: 20-9-25 10:23

lee2046 發表於 20-9-25 07:28
請問用公文袋可以嗎?
謝謝

可以,無話一定要用箱,因為50g都可以寄。

作者: lee2046    時間: 20-9-25 12:10

yuyueng 發表於 20-9-25 10:23
可以,無話一定要用箱,因為50g都可以寄。

謝謝

作者: sumyee    時間: 20-9-27 11:25

yuyueng 發表於 20-9-24 14:16
自己準備紙箱,自己包好,上郵局個網站入曬自己資料,然後print埋寄運單出黎自己貼埋,我通常選擇起郵局比 ...

請問紙箱用封箱膠封實,會否留啲位預當地海關折箱驗?

作者: yuyueng    時間: 20-9-27 14:14

sumyee 發表於 20-9-27 11:25
請問紙箱用封箱膠封實,會否留啲位預當地海關折箱驗?
封晒箱,海關要檢查佢地自然會用cuter 𠝹開,開完海關會用膠紙幫你封返,所以唔使預佢地折箱。
作者: sumyee    時間: 20-9-27 14:44

yuyueng 發表於 20-9-27 14:14
封晒箱,海關要檢查佢地自然會用cuter 𠝹開,開完海關會用膠紙幫你封返,所以唔使預佢地折箱。 ...

收到,thx

作者: TTEE1819    時間: 20-9-27 22:41

poonseelai 發表於 20-9-23 12:28
Hongkong Post offer up to 40% special discount for e-Express mail destined for the UK for 4 months f ...

謝謝poonseelai的資料。剛剛想寄東西比孩子,pack好個盒重1. 98 kg, e-Express只需$119,真係平左好多。年初我寄過一次,重1kg,郵費係$90。今次真係好抵好抵。感謝感謝。

作者: poonseelai    時間: 20-9-28 06:39

TTEE1819 發表於 20-9-27 22:41
謝謝poonseelai的資料。剛剛想寄東西比孩子,pack好個盒重1. 98 kg, e-Express只需$119,真係平左好多。年 ...

咪客氣,咁啱見到,我今天也會去寄

作者: waiyan2000    時間: 20-9-29 16:41

TTEE1819 發表於 20-9-27 22:41
謝謝poonseelai的資料。剛剛想寄東西比孩子,pack好個盒重1. 98 kg, e-Express只需$119,真係平左好多。年 ...

唔趕就可以嘅, 我18號寄咗兩箱用e - express, 到而家都仲係喺香港排緊隊

作者: 3T-MaMa    時間: 20-9-29 17:10

waiyan2000 發表於 20-9-29 16:41
唔趕就可以嘅, 我18號寄咗兩箱用e - express, 到而家都仲係喺香港排緊隊
...

這麼耐!   要排隊? 會否在你之前有太多郵件積存了,無

”機位”?

作者: katrinafu    時間: 20-9-29 18:13

3T-MaMa 發表於 20-9-29 17:10
唔趕就可以嘅, 我18號寄咗兩箱用e - express, 到而家都仲係喺香港排緊隊 ...

航班真係少了 , 郵件都要排隊 。

我寄Speed post 16號早上寄都要24號才到英國 。

寄E express 耐d就一定 , 最緊要寄的物品唔急就可以 。

作者: waiyan2000    時間: 20-9-29 19:00

3T-MaMa 發表於 20-9-29 17:10
唔趕就可以嘅, 我18號寄咗兩箱用e - express, 到而家都仲係喺香港排緊隊 ...

係呀要排隊上機㗎, 因為太多人sent嘢去英國, 而且航班少, 佢首先會 畀speedpost上機先, 有剩先輪到e- express, 慢慢排

作者: sunny.moon    時間: 20-9-29 19:29

waiyan2000 發表於 20-9-29 19:00
係呀要排隊上機㗎, 因為太多人sent嘢去英國, 而且航班少, 佢首先會 畀speedpost上機先, 有剩先輪到e- exp ...

我 22.9 寄 speed post + 都未到 uk.另我怕要收税囡囡剛 yr .1 新手唔知點搞,改寄FedEx 如要俾税寄方付免煩!! 希望你的好快到孩子手上。

作者: waiyan2000    時間: 20-9-29 21:28

sunny.moon 發表於 20-9-29 19:29
我 22.9 寄 speed post  e + 都未都 uk.  另我怕要收税囡囡剛 yr .1 新手唔知點搞,改寄FedEx 如要俾税寄 ...

FedEx, DHL. speedpost 太貴,十月收到就好

作者: bau    時間: 20-9-29 21:56

唔急寄sea要幾耐?

作者: dbc421    時間: 20-9-30 17:29

想問問大家知唔知e-express 可以寄 Dettol 搓手液嗎?
作者: TTEE1819    時間: 20-9-30 18:18

dbc421 發表於 20-9-30 17:29
想問問大家知唔知e-express 可以寄 Dettol 搓手液嗎?

我三月份用e-Express寄野時,職員強調唔可以有酒精的液體。你可以上hk post的網頁睇睇。

圖片附件: 1601461110748859929968157334633.jpg (20-9-30 18:18, 59.69 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1NjY3fGIyNDdjMWY4fDE3MTg3ODU3Mzh8MA%3D%3D

作者: hei918    時間: 20-9-30 18:28

英國應該買到,阿女早幾日影比我睇,有好多吖
作者: katrinafu    時間: 20-9-30 18:59

可以在Amazon UK 訂  ,不用香港寄 。

圖片附件: myimage.jpg (20-9-30 18:59, 432.06 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1NjY4fDE0OWY5MDEyfDE3MTg3ODU3Mzh8MA%3D%3D

作者: dbc421    時間: 20-9-30 19:02

回覆 katrinafu 的帖子

Oh! Thanks. Because my daughter asked me to send her ...
作者: scso    時間: 20-9-30 19:20

sunny.moon 發表於 20-9-29 19:29

我 22.9 寄 speed post + 都未到 uk.另我怕要收税囡囡剛 ...

比稅好簡單,佢比條link你信用咭付款就ok

作者: LeeMama328    時間: 20-10-4 12:38

請問有沒有人試過用順風寄?
作者: Hopefulmom    時間: 20-10-7 07:56     標題: 回覆樓主:

唔好意思,想問啲好蠢嘅問題。如果寄 e-express, 請問你哋啲紙箱或包裝嘅物料(例如有bubble嘅信封,或者係bubble紙等),可以喺邊度買? (因以前孩子常常回來,冇寄過大量東西,現在想來要常常寄了。)

作者: katrinafu    時間: 20-10-7 08:05

Hopefulmom 發表於 20-10-7 07:56
唔好意思,想問啲好蠢嘅問題。如果寄 e-express, 請問你哋啲紙箱或包裝嘅物料(例如有bubble嘅信封,或者係bub ...

有Bubble 信封有不同Size , 在文具店買到 。 bubble紙文具店有d都有,有D有散裝, 但有時是一卷好大卷。

作者: Hopefulmom    時間: 20-10-7 08:48

katrinafu 發表於 20-10-7 08:05
有Bubble 信封有不同Size , 在文具店買到 。 bubble紙文具店有d都有,有D有散裝, 但有時是一卷好大卷。
...

非常感謝回覆!  不好意思, 還想請問紙箱通常在哪兒買到? 謝謝。

作者: TTEE1819    時間: 20-10-7 08:56

唔好意思,想問啲好蠢嘅問題。如果寄 e-express, 請問你哋啲紙箱或包裝嘅物料(例如有bubble嘅信封,或者係bub ...

文具店和hk post office都有得買。

圖片附件: 16020321799584936164694087649561.jpg (20-10-7 08:56, 89.69 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1Nzk1fDRiZDM5OGNjfDE3MTg3ODU3Mzh8MA%3D%3D

作者: TTEE1819    時間: 20-10-7 08:59

Hopefulmom 發表於 20-10-7 08:48
非常感謝回覆!  不好意思, 還想請問紙箱通常在哪兒買到? 謝謝。

紙箱,我都喜歡幫post office買。

圖片附件: 16020323495703530212651326722922.jpg (20-10-7 08:59, 100.25 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU1Nzk2fGY1M2YxMWM4fDE3MTg3ODU3Mzh8MA%3D%3D

作者: TTEE1819    時間: 20-10-7 09:00

其實家有普通紙箱,只要size岩你用,都可以的。

作者: waterkittle    時間: 20-10-7 09:28

請問大家寄e express, 大約要多長時間才收到呀, 阿女今年第一次離家,我想大家都飛不成了,想寄聖誕禮物給她
作者: Hopefulmom    時間: 20-10-7 09:31

TTEE1819 發表於 20-10-7 08:59
紙箱,我都喜歡幫post office買。

非常感謝回覆!

作者: katrinafu    時間: 20-10-7 09:47

我在 HK Post office買的 。

作者: TTEE1819    時間: 20-10-7 09:52

waterkittle 發表於 20-10-7 09:28
請問大家寄e express, 大約要多長時間才收到呀, 阿女今年第一次離家,我想大家都飛不成了,想寄聖誕禮物 ...

Hk post office有寫,是7至14天,但這是舊資料,疫情之情,少左好多飛機,寄件速度超超超慢,好有可能要3至4星期才送到。如果唔急的東西,你可以用e express。以我cases為例,9月28日寄的,10月5日剛有updates: 「handed over to carrier / Left for destination」

至於另一件在9月29日寄,現在仍顯示「Arrived at processing centre」.

我件貨唔急,所以無所謂,慢就慢囉, 寄兩箱野合共$200,抵寄,慢慢寄。

作者: edithtsoi    時間: 20-10-7 10:43

回覆 TTEE1819 的帖子

我的29/9 郵局闗門前寄e express, 之後又幾日假期, 但3/10  已經hand over to carrier/left for destination, 希望可以順利到達

作者: sunny.moon    時間: 20-10-7 11:18

TTEE1819 發表於 20-10-7 09:52
Hk post office有寫,是7至14天,但這是舊資料,疫情之情,少左好多飛機,寄件速度超超超慢,好有可能要3 ...

請問你是寄 E EXPRESS, 見你寄了 2箱每箱幾多 kgs?因express好似每箱不可以超過2kgs?! 都有得追蹤郵件功能? thx

作者: TTEE1819    時間: 20-10-7 11:36

sunny.moon 發表於 20-10-7 11:18
請問你是寄 E EXPRESS, 見你寄了 2箱每箱幾多 kgs?因express好似每箱不可以超過2kgs?! 都有得追蹤郵件 ...

我兩件野都唔重。
第1箱,1.98 kg, $119(零食)
第2箱,1.27kg, $84(敏感葯和零食)

係呀,有 track & trace功能,每一個階段都有,收左你件啦,到processing Centre 啦,離開緊啦,到左英國啦... 都可以查到。

作者: Hopefulmom    時間: 20-10-7 12:09

katrinafu 發表於 20-10-7 09:47
我在 HK Post office買的 。

謝謝你的資訊!

作者: sunny.moon    時間: 20-10-7 12:46

TTEE1819 發表於 20-10-7 11:36
我兩件野都唔重。
第1箱,1.98 kg, $119(零食)
第2箱,1.27kg, $84(敏感葯和零食)

謝回覆! 又話药物唔可以寄?你偷雞混入零食中?

作者: PUIPUI2000    時間: 20-10-7 13:08

Post office

作者: Hopefulmom    時間: 20-10-7 13:09

PUIPUI2000 發表於 20-10-7 13:08
Post office

Many thanks

作者: TTEE1819    時間: 20-10-7 13:33

sunny.moon 發表於 20-10-7 12:46
謝回覆! 又話药物唔可以寄?你偷雞混入零食中?

係咩?唔可以寄葯咩?真係?哈哈(emoji)(emoji)(emoji)

作者: PUIPUI2000    時間: 20-10-7 16:32

waterkittle 發表於 20-10-7 09:28
請問大家寄e express, 大約要多長時間才收到呀, 阿女今年第一次離家,我想大家都飛不成了,想寄聖誕禮物 ...

寄倫敦可能會快啲, 如果寄曼徹斯特真係有排等

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5