教育王國

標題: London Heathrow to Bristol [打印本頁]

作者: ElEl    時間: 20-8-24 13:03     標題: London Heathrow to Bristol

請問各位jm,答train去容易嗎?鐵路站近機場嗎?還有什麼交通工具可以選擇,因為第一次周小朋友去流學,有很多行李,請幫幫忙     

作者: WKK12345    時間: 20-8-24 14:20

You can take the national express to Bristol. It is quite convenient and safe.
作者: prettyamy01    時間: 20-8-24 14:25

ElEl 發表於 20-8-24 13:03
請問各位jm,答train去容易嗎?鐵路站近機場嗎?還有什麼交通工具可以選擇,因為第一次周小朋友去流學,有 ...

我女也是要去bristrol,你那天機呀

作者: 3b    時間: 20-8-24 14:30

請問各位jm,答train去容易嗎?鐵路站近機場嗎?還有什麼交通工具可以選擇,因為第一次周小朋友去流學,有 ...

火車站在Heathrow機場範圍, 要行大約8分鐘,推車仔無問題,但是搭火車去Bristol要轉2次車, 學校在Bristol火車站附近嗎?否則要再搭巴或的士。建議下載National Rail查班次及買學生優惠咭 16-25 rail card

作者: yiphalook    時間: 20-8-24 17:16

除非學校好近火車站,如果好多行李,都係搭coach (National Express)好啲
作者: ElEl    時間: 20-8-24 17:38

prettyamy01 發表於 20-8-24 14:25
我女也是要去bristrol,你那天機呀

book左9月18號,但要睇下出到visa未   

作者: prettyamy01    時間: 20-8-24 18:24

ElEl 發表於 20-8-24 17:38
book左9月18號,但要睇下出到visa未

我地5/9 號走

或者試下book車

倫敦鐵路多沒電梯 ,行李箱搬上搬落很煩

作者: poonseelai    時間: 20-8-24 19:48     標題: 回覆樓主:

一般坐train or coach, train ticket 唔平,無限行李,但如樓上家長講要轉車和搬行李都麻煩,你去 thetrainline.com 睇下班次和車費,off peak 車費會平D。Coach 會平D,但有限行李數目。你亦可 Google 下 call 車價錢比較一下

作者: MsSleepy    時間: 20-8-24 20:07

回覆 ElEl 的帖子

試下問學校有冇車接,如果學校有coach 接學生,費用應該唔貴 ,你加多少少錢可能有meet and greet服務
作者: wloi    時間: 20-8-25 00:43

我提議叫車直到大學,尤其是你個女唔熟英國。搭火車,要先搭train返左倫敦再轉火車,多行李就好煩。call車價錢可能多一倍,但快,舒服同放心得多。
搭 coach就要搭 lift去coach大堂買飛。兩樣交通去到 Bristol都要再轉的士。英國巴士係好疏,可以30 min先一排,唔熟一 miss一班就有排等。

我自己就首選call車 點對點,次選搭 coach, 最後先係火車

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5