教育王國

標題: ESF Year 7 難考嗎? [打印本頁]

作者: katietsui0322    時間: 20-8-16 16:40     標題: ESF Year 7 難考嗎?

請問ESF Yesr 7 難考嗎?
我女女今年入國際學校Year 6, 要大約幾時報名?

作者: Angelhp    時間: 20-8-16 18:47

1 Sep
I think as long as your child is brought up in an English speaking environment and she had a habit of reading english books at a young age, i think it should be fine.  

作者: katietsui0322    時間: 20-8-17 14:53

Angelhp 發表於 20-8-16 18:47
1 Sep
I think as long as your child is brought up in an English speaking environment and she had a  ...

你意思係,下個月要報名?但剛剛先Year 6 開學,咁快要報啦?

作者: Angelhp    時間: 20-8-17 22:37

ESF Y7 central application starts a year earlier for admission.  That means if your child wants to join ESF Y7 (Secondary school) in Aug 2021 academic year, you would need to submit your form a year earlier through central application.  Central application for Y7 usually last for about a month and ESF will assigned a random number for all applications and you will be notified whether you would be able to take part in the central application assessment in October.  Interviews will be granted in Nov and you will be notified in Dec whether you get a Y7 place for 2020/21 academic year.  
if you missed the central application deadline in Sep, you can still submit your applications but it will only be processed whenever there is a place open up in the secondary school, bearing in mind that their  Y7places will be taken up first by the ESF primary schools students.  

You can pay attention to ESF website starting from 1 Sep.  

作者: Clearance    時間: 20-8-22 18:54

Angelhp 發表於 20-8-16 18:47
1 Sep
I think as long as your child is brought up in an English speaking environment and she had a  ...

冇錯, 我當年也是仔五年級(本地名英文私小) 一開學便上網報名,現在他在沙田學院y10,(當年是10月中筆試,十一月底面試)

作者: Belle_Piano    時間: 20-8-23 15:51

請問可否講講考試/面試會問D咩?
Thx a lot!

作者: katietsui0322    時間: 20-8-24 12:36     標題: 回覆樓主:

10月就考?開學冇耐?

作者: 美美羊    時間: 20-8-25 09:05

是不是全部都有得面試?時間長嗎?都是一般的問題?有與眾不同的問題嗎?謝謝資料。

作者: Veron081207    時間: 20-8-26 14:52

Clearance 發表於 20-8-22 18:54

冇錯, 我當年也是仔五年級(本地名英文私小) 一開學便上網 ...

請問仔仔依家year 10讀成點?
Shatin college 校風如何?
駛吾駛補習?

作者: Clearance    時間: 20-8-27 02:27

Veron081207 發表於 20-8-26 14:52
請問仔仔依家year 10讀成點?
Shatin college 校風如何?
駛吾駛補習?

佢好鍾意STC, 亦算好適應,成績中上吧,雖然summer成日打機,上兩星期開學,而家好忙,少打左了
校風滿意,佢小學在 SFA讀完 p5上 y7
之前冇補,Y9尾果兩個月開始係學林補,貪佢夠平,$250/1.5HRS
盡量留番D子彈去 y12, 13,補IB每科要1K 1HR, 4科一個月兩萬未計學費哇

作者: Veron081207    時間: 20-8-27 07:24

Clearance 發表於 20-8-27 02:27

佢好鍾意STC, 亦算好適應,成績中上吧,雖然summer成日打 ...

IB 補習貴到暈

作者: poonseelai    時間: 20-8-27 07:27

佢好鍾意STC, 亦算好適應,成績中上吧,雖然summer成日打 ...

未讀就預要6科補4科

作者: lovebb2    時間: 20-8-27 09:23

(4科一個月兩萬未計學費哇)
Esf 學費 大約15萬
補習費 2萬*10(暑假休息)

即一年35萬

35萬 足夠外國讀書

作者: deco99    時間: 20-8-27 10:40

嘩,預咗一個月兩萬補習?真係好驚,好想知STC有幾多人咁補?

作者: 小寶貝兒    時間: 20-8-27 11:17

lovebb2 發表於 20-8-27 09:23

未必夠,聽講去英美讀中學既話大約每年要預50萬

作者: Clearance    時間: 20-8-27 16:34

lovebb2 發表於 20-8-27 09:23

英國中學一定唔夠,要 50萬一年,大學也要 40萬左右

作者: Clearance    時間: 20-8-27 16:35     標題: 回覆樓主:

下? 乜你地唔知咁貴架咩? 我早已做晒research , 包括打去幾間IB補習社, 上網睇文, 及身邊有親朋有IB子女親身經驗, 真係要$1000/hr 每科, 因為間間IB 學校教既野都唔同, 所以係無group 補, 而且IB 老師不嬲都貴, 我不打算去外地, 而係經Non jupas 考local 三大, 所以真係要取高d分, 起碼都要有35先有多d科揀吧, 將來讀大學係英國1/10 價錢 ..

作者: Clearance    時間: 20-8-27 16:39

deco99 發表於 20-8-27 10:40
嘩,預咗一個月兩萬補習?真係好驚,好想知STC有幾多人咁補?

唔補好難高分,

作者: 小加子    時間: 20-8-27 17:59

Clearance 發表於 20-8-22 18:54

冇錯, 我當年也是仔五年級(本地名英文私小) 一開學便上網 ...

請問你仔由local 轉入ESF 第一年有冇覺得邊方面難適應?ESf yesr7 的數大約=local school的p6嗎?

作者: Radiomama    時間: 20-8-27 20:00

Clearance 發表於 20-8-27 16:35
下? 乜你地唔知咁貴架咩? 我早已做晒research , 包括打去幾間IB補習社, 上網睇文, 及身邊有親朋有IB子女親 ...

Deleted

作者: MM2H    時間: 20-8-27 20:26

Clearance 發表於 20-8-27 16:35
下? 乜你地唔知咁貴架咩? 我早已做晒research , 包括打去幾間IB補習社, 上網睇文, 及身邊有親朋有IB子女親 ...

本身名英小讀到P5,又以香港3大為目標,行non~jupas要補4科確保分數,當時點解要轉去讀IB?

作者: MM2H    時間: 20-8-27 20:41

katietsui0322 發表於 20-8-17 14:53
你意思係,下個月要報名?但剛剛先Year 6 開學,咁快要報啦?

大多11月尾12頭已要交留位費,如你剛轉IS,報名時就要交之前小學嘅成績表

作者: Clearance    時間: 20-8-28 01:22

小加子 發表於 20-8-27 17:59
請問你仔由local 轉入ESF 第一年有冇覺得邊方面難適應?ESf yesr7 的數大約=local school的p6嗎?
...

初初交際不太好,而家好好多
Maths好似完全唔同

作者: Clearance    時間: 20-8-28 01:24

MM2H 發表於 20-8-27 20:26
本身名英小讀到P5,又以香港3大為目標,行non~jupas要補4科確保分數,當時點解要轉去讀IB?
...

因為中文大弱,英文就超強,p4己考 FCE, 及NSW的 Comprehension 全港 top 5%

作者: MM2H    時間: 20-8-28 10:48

Clearance 發表於 20-8-28 01:24

因為中文大弱,英文就超強,p4己考 FCE, 及NSW的 Compreh ...

明白,IB著重理解同思考,佢應該如魚得水

作者: chbch    時間: 20-8-28 11:06

Clearance 發表於 20-8-28 01:24

因為中文大弱,英文就超強,p4己考 FCE, 及NSW的 Compreh ...

學校編你仔讀language & literature 還是 language acquisition?
我指中文科

作者: Clearance    時間: 20-8-29 01:31

chbch 發表於 20-8-28 11:06
學校編你仔讀language & literature 還是 language acquisition?
我指中文科

下?我只知今年IGCSE本書係 Chi as a second language 咋

作者: 小加子    時間: 20-8-29 13:17

Clearance 發表於 20-8-28 01:22
初初交際不太好,而家好好多
Maths好似完全唔同

Local school Maths 講求準確和速度需要多操,我聽IS 朋友講佢哋好少操題,weekend 可能只做幾題problem solving 但要用文字解釋每一個step和不同的列式方法

以你小朋友原本中文比較弱列子是入左ESF 的native stream嗎? ESF 的中文覺得handle到不用外補嗎?

作者: Clearance    時間: 20-8-29 14:12

小加子 發表於 20-8-29 13:17
Local school Maths 講求準確和速度需要多操,我聽IS 朋友講佢哋好少操題,weekend 可能只做幾題problem s ...

佢 yr7第一年去低一個set group, yr8就被升番native set, 佢六月y9學期尾 Eng lit交左篇1500字 eassy, 比較兩篇 WWI時期的 Poem用的不同手法,最後teacher comment話符合 y10 standard
入面好多字我也唔識,見也未見過 (我在英國讀過書)

中文就因為始終淺過 local, 佢不是set 1, set 1很深,所以乜夠用,因為以前SFA好深,所以都冇補過

作者: crystalpui    時間: 20-9-2 17:23

朋友IB 45分, 如果想搵幫人補習
可以去邊搵?

先謝!
作者: Clearance    時間: 20-9-3 08:49     標題: 回覆樓主:

唔知,但想問下佢自已之前有冇補習?不如去 ib centre做pt啦, 入了邊間I?

作者: crystalpui    時間: 20-9-3 14:13

Clearance 發表於 20-9-3 08:49
唔知,但想問下佢自已之前有冇補習?不如去 ib centre做pt啦, 入了邊間I?
佢無做開補習, 之後入左HKU以家做左我同事
45分..... 真心好勁

作者: Clearance    時間: 20-9-3 14:54

crystalpui 發表於 20-9-3 14:13
佢無做開補習, 之後入左HKU以家做左我同事
45分..... 真心好勁

我唔係問佢有冇做補習,而係好奇佢之前有冇畀錢人哋同佢 補習, 定係佢靠自己攞45分,佢 hku入左咩科?

作者: crystalpui    時間: 20-9-3 14:59

Clearance 發表於 20-9-3 14:54

我唔係問佢有冇做補習,而係好奇佢之前有冇畀錢人哋同佢  ...
無補習呀....不過佢唔係香港讀中學咩科我無問佢....

作者: TigerBCheung    時間: 20-9-12 16:30

想請教一下,如果 LS轉 RC 或 SC Y7,仲洗唔洗買 INR 去增加機會率?抑或睇 interview表現多啲?
作者: Radiomama    時間: 20-9-12 18:08

TigerBCheung 發表於 20-9-12 16:30
想請教一下,如果 LS轉 RC 或 SC Y7,仲洗唔洗買 INR 去增加機會率?抑或睇 interview表現多啲? ...

問題係無priority 的話,未必有interview 機會。

作者: Bunnygirl    時間: 20-9-12 21:14

請問考year 7會考乜嘢?
作者: 美美羊    時間: 20-9-12 22:51

Radiomama 發表於 20-9-12 18:08
問題係無priority 的話,未必有interview 機會。
Yr7 mass intake都未必有interview機會的?
作者: 美美羊    時間: 20-9-12 22:52

Clearance 發表於 20-8-29 14:12

你兒子有讀3rd language嗎?
作者: Qin888    時間: 20-9-12 23:43

邊度搵ib補習要一千一個小時呀!STC IB year 12 很多都冇補習的,不是你想的科科都補,以我所知STC成績最好的幾個都唔補習的佢哋係我仔最好的朋友,佢哋都係大學教授的子女,其他中上成績有補都只係一兩科之,而且係group 補480一個小時,冇必要私人補習一對一浪費金錢,除非個小朋友成績很差唔可以同人一個group 上堂,或者太多錢不介意!係你地唔知行情在哪兒補之
作者: TigerBCheung    時間: 20-9-13 00:03

回覆 美美羊 的帖子

作者: Qin888    時間: 20-9-13 00:04

你這樣講太誇張喇!好像個個ib 都要2萬補習費,對冇補習的很不公平。自己又未經證實過,我仔year 12 佢個級最好幾個都冇補習,中上的有啲有補兩三科都係group 有啲中上都冇補,惡補那些係成績差嗰啲學生
作者: TigerBCheung    時間: 20-9-13 00:05

美美羊 發表於 20-9-12 22:51
Yr7 mass intake都未必有interview機會的?
我都想知其實個遊戲規則係點?
作者: Qin888    時間: 20-9-13 00:20

deco99 發表於 20-8-27 10:40
不要信,佢自己都係聽人講,冇親身經歷過,冇這麼誇張啲!
作者: 964000    時間: 20-9-13 05:47

Qin888 發表於 20-9-13 00:20
不要信,佢自己都係聽人講,冇親身經歷過,冇這麼誇張啲!

好多local school 轉過去IS的都自少習慣了補習,唔補會覺得「未盡力」沒有安全感,不過如果target 35分以上應該不用狂補吧,六科補4科都幾忙。

作者: 964000    時間: 20-9-13 05:51

Clearance 發表於 20-8-29 14:12

如果係咁真係應該轉,在local school英文超強去到IS還要低一個set, 但中文又去不到最高set, 真係辛苦得來得冇效率,英文去到IS反而可以更上一層樓。

作者: Radiomama    時間: 20-9-13 09:51

TigerBCheung 發表於 20-9-13 00:05
我都想知其實個遊戲規則係點?

ESF一直是中產家庭熱門選擇,Y7雖説是mass intake, 但始終會先派位給ESF primary升上來的學生,餘額再招呼新生;因此仍按priorities給予評核/面試的機會,所以並非凡報名的都會一律得到被評核的。

中學會先看有多少學位餘額,然後給予做assessment機會,買了NR但不合格的會獲退NR訂金,合格才收取NR餘款。

其實上述資料在校網已有清楚解釋。

作者: 小加子    時間: 20-9-13 10:33

Qin888 發表於 20-9-12 23:43
邊度搵ib補習要一千一個小時呀!STC IB year 12 很多都冇補習的,不是你想的科科都補,以我所知STC成績最 ...

人地有大學教授父母,可能早晚2餐邊食邊補日日補緊。ESf Shatin 補習風氣不下於local 名校,父母絶對是有錢出錢有力出力地跟貼住孩子的學術

作者: Qin888    時間: 20-9-13 10:44

小加子 發表於 20-9-13 10:33
人地有大學教授父母,可能早晚2餐邊食邊補日日補緊。ESf Shatin 補習風氣不下於local 名校,父母絶對是有 ...
佢哋係運動打籃球都係全校最好的,難道也係大學教授父母邊食邊補?人哋從來不玩電腦遊戲佢哋小朋友係自細養成良好的學習習慣,ib 有6科,所謂的教授都係專長一科咋。有啲分析能力好啲哦!
作者: 小加子    時間: 20-9-13 10:52

Qin888 發表於 20-9-13 10:44
佢哋係運動打籃球都係全校最好的,難道也係大學教授父母邊食邊補?人哋從來不玩電腦遊戲佢哋小朋友係自細養 ...

不如你用下你的分析能力講解下有最高學術能力的教授父母和可能只是中學程度的父母,在ESF SC 分別應該用咩方法爭取到咁好的成績?

作者: Qin888    時間: 20-9-13 10:56

小加子 發表於 20-9-13 10:33
人地有大學教授父母,可能早晚2餐邊食邊補日日補緊。ESf Shatin 補習風氣不下於local 名校,父母絶對是有 ...
自細在家的學習氛圍父母都有責任帶動的。也係最重要的,當一啲父母暑假期間日日看到小朋友玩遊戲都冇佢哋腹。係因為從一開始的放縱,之後小朋友大咗,想佢哋停已經太遲啦!當一般小朋友日日玩遊戲的同時,佢哋從小到大都係自律嘅學習,到ib 時自然都會有分別,佢哋不用補都係全級頭幾名,有啲日日補到追唔到嘅分別囉。
作者: Qin888    時間: 20-9-13 10:59

小加子 發表於 20-9-13 10:52
不如你用下你的分析能力講解下有最高學術能力的教授父母和可能只是中學程度的父母,在ESF SC 分別應該用咩 ...

不用分析了,因為你已經主觀地講,佢哋係早晚兩餐邊食邊補了。冇人可以同你去分析到了。其實我哋父母也要不停地去學習其他優秀父母的長處,來改善自己嘅不足。這樣才會對自己的小孩有幫助,申名,我哋唔係教授家庭,但係當我仔話俾我聽佢朋友從來冇補習,但係全級第一,二,我仔還講佢哋都唔玩遊戲,我聽到後從心入面欣賞佢哋嘅教學方式,也告訴我個仔向佢哋學習。事原我仔想找人一齊補biology higher level 我叫佢去問佢地一齊組班,我仔話先話佢地從來唔補習。
作者: Radiomama    時間: 20-9-13 13:09

Qin888 發表於 20-9-13 10:59
不用分析了,因為你已經主觀地講,佢哋係早晚兩餐邊食邊補了。冇人可以同你去分析到了。其實我哋父母也要 ...

好同意你的說法和觀察,其實ESF內有需要補習的學生、也有不用補習的學生;不過有時係家長未睇清楚自己子女的情況,就貿貿然去補,有時連補什麼也未知道就付款。

我們不是教授家庭、爸媽都要上班,小兒也未有補習。不是説他不用,而是未清楚IBDP的要求及他的能力是否已能應付。

太早太多依賴補習,恐怕會令孩子上課不專心和太隨便;我會先鼓勵孩子向學校老師發問,未遇過不願解答的老師。

作者: TigerBCheung    時間: 20-9-13 22:31

Radiomama 發表於 20-9-13 09:51
ESF一直是中產家庭熱門選擇,Y7雖説是mass intake, 但始終會先派位給ESF primary升上來的學生,餘額再招呼 ...
謝謝你的詳細解釋!

作者: 964000    時間: 20-9-14 09:50

Qin888 發表於 20-9-13 10:59
不用分析了,因為你已經主觀地講,佢哋係早晚兩餐邊食邊補了。冇人可以同你去分析到了。其實我哋父母也要 ...

說得很好,有需要補習冇問題,但不用太早及當成必需及太盲目,因為會影響自學能力及做成依賴,見過D小朋友一有比較難的功課,試都不試就話等今晚補習老師來才做,完全另我想起那些從來只會「報告」問題從不會嘗試解決問題的下屬。
另外你都提到另一個重要因素,就是peer effect, 如果羣埋班讀書風氣好的同學的確事半功培,又可以學下人吔點様讀書,否則一齊hea鬥hea真係冇眼睇。

作者: Qin888    時間: 20-9-14 11:00

964000 發表於 20-9-14 09:50
說得很好,有需要補習冇問題,但不用太早及當成必需及太盲目,因為會影響自學能力及做成依賴,見過D小朋友 ...
好一個Peer effect !我現在在忙公司嘅文件!忙完之後談談我大仔如何受到peer effect 對其他父母應該有大的啓發
作者: Qin888    時間: 20-9-14 13:40

964000 發表於 20-9-14 09:50
說得很好,有需要補習冇問題,但不用太早及當成必需及太盲目,因為會影響自學能力及做成依賴,見過D小朋友 ...
我大仔從year 6-9 佢有一群同級朋友日日打機非常沉迷online game 到year 8 時用電腦上癮到半夜2半夜三點鐘起身偷偷地玩,那一兩年做母親的我非常的氣憤又憂慮。我知道這些也是佢老豆從佢4歲就開始縱容佢搞成咁,when he was 4 佢老豆話現在個個小朋友都玩遊戲冇得唔俾,我同佢老豆完全係相反理念,所以佢要用佢嘅嗰一套去教大仔,而我就用我嗰一套去教細仔。我就平時等佢返工,就用我嘅教育方式教埋大仔,這樣大仔嘅學習進度都係超前,基礎根基打得也很好,因為我唔想看著自己嘅仔用佢老豆方式日日玩遊戲,攪到大仔那幾年又玩遊戲又有學習,這樣也開始上咗玩game癮,我哋差唔多個個禮拜都要為這些事情鬧交。
到咗year 9 我就決定同大仔轉校,好讓佢離開日日玩遊戲嘅朋友,year10去咗STC 第二日已經識咗幾個中大教授嘅仔女們,佢哋係完全不玩遊戲而且都係最top 的幾個,一去到就係考試,而佢數學又考得比佢哋幾個仲要高分,這樣佢哋又開始約我大仔打籃球及踢足球,一個星期幾次,非常之好的朋輩影響。

自從去咗STC 之後佢從此以後就冇再日日打機,現在根本就冇啦,偶爾有一兩次咋。但我都有經常留意佢是否有玩,一有就要stop .佢哋從year 10 and 11都喺度鬥成績。

但分別係人哋冇補習,而我大仔有補習,我俾大仔出去補習係想佢少啲機會用電腦,多啲時間走動。冇辦法要佢完全戒掉壞習慣,父母都要花好多心機。其實自學比出去補習好得多,因為自學係日日自己去研究動腦,這樣基礎會更加好的,而補習一個星期先一次肯定冇自學好啦!所以我細仔的成績比大仔更好就係因為佢日日自己學。從不玩遊戲機。

現在我大仔有同RC 的兩個朋友一齊補習chemistry Higher level 因為STC 那幾個成績好的不補習自己學所以就同RC 的兩個朋友一齊囉!而RC 這兩個都係中大教職員的孩子,也是從來都冇補至到今年暑假就嚟上year 12先補一科咋。其他科全部自學,我哋係住同一個屋院,超乖。

作者: Qin888    時間: 20-9-14 13:49

回覆 Qin888 的帖子

還有我大仔話佢目前STC嗰一級最好嘅幾個其實冇RC現在year 12 最好的幾個好尤其係數學。IB result 問題應該係出咗係中文度,因為RC 中文選language A or B 方面超嚴。唔代表RC 學生差的
作者: Qin888    時間: 20-9-14 14:38

STC year10 most students 都玩online game 的,而且非常沉迷的。佢哋所謂嘅gathering 其實都係玩game. 8月尾佢哋有朋友去英國seven oaks 讀書有一次gathering 去咗咁耐就玩咗咁耐game 看到後,就同我細仔講,你以後都冇再去這樣所謂的gathering 了。太不健康了!這樣的朋友也不能經常見面的學壞容易變好難呀!父母的立場也要堅定啲,無論在哪個學校都有好壞的。不是說STC 全部都係好的!每年級只係有幾個好,大多數都係玩game 的。
作者: culver    時間: 20-9-14 17:24

回覆樓主問題 「請問ESF Yesr 7 難考嗎?」

如已經在國際學校讀了幾年,考卷同 interview 對小朋友一點也不難,這是我根據自己兩個小朋友及他們在國際學校嘅同學feedback 的推斷。但樓主小朋友才剛剛加入國際學校,咁以前嘅學習內容(尤其是英文)和國際學校可能有所不同,可能就有點難度了。

另外最難不是考卷,而是報名時被 assign 的 random number 。例如我其中一個小朋友當年有大約十五個同學仔報 ESF, 其中有三個 random number 較後,而嗰屆又多 applicants, 嗰三個小朋友係考都冇得考...

所以點解有人買 NR, 就是跳過 random number 呢關,起碼有得考有得 in

作者: culver    時間: 20-9-14 18:12

Qin888 發表於 20-9-14 14:38
STC year10 most students 都玩online game 的,而且非常沉迷的。佢哋所謂嘅gathering 其實都係玩game. 8月 ...

正如你希望指出ESF內有需要補習的學生、也有不用補習的學生。STC 內自然也有沉迷玩game 也有不沉迷的,如果説「大多數」「非常沉迷」,我不敢苟同。

作者: 964000    時間: 20-9-14 18:27

Qin888 發表於 20-9-14 14:38
STC year10 most students 都玩online game 的,而且非常沉迷的。佢哋所謂嘅gathering 其實都係玩game. 8月 ...

是的,就算我小朋友只是小學,也覺得朋輩間是很大影響的,有好的影響對培育self motivation 很有幫助。

作者: Radiomama    時間: 20-9-14 19:48

culver 發表於 20-9-14 18:12
正如你希望指出ESF內有需要補習的學生、也有不用補習的學生。STC 內自然也有沉迷玩game 也有不沉迷的,如 ...

無家長會接觸晒全級學生,我們所知的都是某些範圍;高年班打機現象比高小和初中減退,但一邊上堂一邊chat, 甚至睇YouTube 就仍然普遍,因此我仍會苦口婆心勸個仔專心D,完成一個assignment 才抖一陣、鬆一鬆。

以上情況不是一間半間學校獨有,是全港性、甚至全世界現象,正常。但係相信SC高年班讀書風氣應是ESF中最好的,所以IB 成績keep得咁好。

作者: Qin888    時間: 20-9-14 21:36

Radiomama 發表於 20-9-14 19:48
無家長會接觸晒全級學生,我們所知的都是某些範圍;高年班打機現象比高小和初中減退,但一邊上堂一邊chat, ...
對的!你嘅仔係其中一個乖乖學生成績又係最top嗰幾個來。我仔剛剛話佢哋嗰級,好勁嘅女仔都有玩game,諷刺嘅係佢居然話佢自己冇玩哦!佢話year 12 都一樣很多人玩game,但佢哋都一樣重視成積。
作者: 小寶貝兒    時間: 20-9-15 15:56

美美羊 發表於 20-9-12 22:51

係呀!我識人個小朋友申請Y7,就係抽唔中冇得interview

作者: TigerBCheung    時間: 20-9-15 17:31

小寶貝兒 發表於 20-9-15 15:56
係呀!我識人個小朋友申請Y7,就係抽唔中冇得interview
請問佢係有冇買NR架?
作者: lovebb2    時間: 20-9-15 18:37

小寶貝兒 發表於 20-9-15 15:56
這小朋友是 pass了筆試,但冇得interview?
作者: katietsui0322    時間: 20-9-16 08:50     標題: 回覆樓主:

我個 application no. 係呢個 ,算唔算後呢?

作者: him1    時間: 20-9-16 11:57

culver 發表於 20-9-14 17:24
回覆樓主問題 「請問ESF Yesr 7 難考嗎?」

如已經在國際學校讀了幾年,考卷同 interview 對小朋友一點也 ...

請問random number 係純粹睇彩數(電腦random派), 定係報名先後次序都有關?

作者: culver    時間: 20-9-16 13:35

him1 發表於 20-9-16 11:57
請問random number 係純粹睇彩數(電腦random派), 定係報名先後次序都有關?

就我理解:random number = randomly assigned number ,隨機睇彩數, 冇樣睇。

情況有d似local school P6升中時政府比的隨機號碼。因為九七前 ESF 係政府資助同管轄,所以佢呢一方面嘅行政方法跟政府一啲都唔奇。

作者: Radiomama    時間: 20-9-16 13:38

無需要將自己個application no放在網上俾人睇,建議你delete咗佢。

作者: him1    時間: 20-9-16 16:28

culver 發表於 20-9-16 13:35
就我理解:random number = randomly assigned number ,隨機睇彩數, 冇樣睇。

情況有d似local school P6 ...

Ic... thanks!

作者: katietsui0322    時間: 20-9-22 07:55

Radiomama 發表於 20-9-16 13:38

無需要將自己個application no放在網上俾人睇,建議你dele ...

冇咩所謂,只係一個號碼

作者: rainy123    時間: 20-9-22 22:44

十月筆試,十一月面試,咁要唔要好似小學咁in家長?我小朋友其它IS讀yr 6, 英文應該無問題,但面試技巧比較差,十問九唔應(emoji)

作者: 小寶貝兒    時間: 20-9-23 08:33

TigerBCheung 發表於 20-9-15 17:31
請問佢係有冇買NR架?

冇,因為佢係打算考唔到就直接提早返老家讀中學,但佢話勢估唔到連面試機會都冇

作者: 小寶貝兒    時間: 20-9-23 08:34

lovebb2 發表於 20-9-15 18:37
這小朋友是 pass了筆試,但冇得interview?

佢話剩係交左申請表同比左申請費咋

作者: lovebb2    時間: 20-9-23 10:30

rainy123 發表於 20-9-22 22:44
十月筆試,十一月面試,咁要唔要好似小學咁in家長?我小朋友其它IS讀yr 6, 英文應該無問題,但面試技巧比較 ...
I think 筆試 is the most difficult one.  If you pass this, chance is high.
作者: 1100jj    時間: 20-9-23 11:21

This was the scenario three years ago for my child. May not apply to this year's condition. The date is a rough recall only.
Sept: application ( no NR, no priority)
Oct/ Nov:  written test for English, with comprehension and essay writing
Nov/ Dec:  interview (group interview): If I remember correctly, the letter stated if you were given a chance to written test, you would be given chance for interview no matter your result of written test was)
late Dec: result (wait-list for my child initially).
June/ July: phone call for acceptance     

Hope it helps.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5