教育王國

標題: 一線私小的教學方法模式是否比傳統津校龍校更優勝? [打印本頁]

作者: touchwood930    時間: 20-8-14 15:00     標題: 一線私小的教學方法模式是否比傳統津校龍校更優勝?

本人十分關心子女學習方法、老師的教學模式
假設..下年小囡(今年k3)考取到一線私小,又幸運地抽中津貼龍校

私小的教學方式丶活動等是否比津貼名校更勝一籌?

如果撇除一條龍上中學的優勢,

著眼小學打底基礎 和學校教學過程,是否應揀私小?
請指點 謝謝

作者: b3410    時間: 20-8-14 15:16

間間學校唔同,好難一概而論
作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-14 15:27     標題: 回覆樓主:

要睇邊間 wor!就算係傳統津校都有唔同課程唔同教法。私小都可以傳統教學,亦可以活動教學。

(值得考慮嘅津龍得兩間,兩間都唔易抽,大把人 fail)

作者: ipki    時間: 20-8-14 15:27

咁幸運仙算啦無話邊個好唔好
同埋都係自己負擔到仙
龍校全港唔多........

作者: touchwood930    時間: 20-8-14 15:43

1998Ruby1998 發表於 20-8-14 15:27

要睇邊間 wor!就算係傳統津校都有唔同課程唔同教法。私 ...
大家都話龍校為保成績,一味多功課丶谷,
相比私小課程好似比較感覺靈活咁

作者: Poyau    時間: 20-8-14 15:55     標題: 回覆樓主:

私小相對兩間女龍津數目多好多
請問心儀那些私小?

港九私小有中學為女校 10間
DGS SPCS GHS
聖心私立 聖嘉勒 聖母
坑真 九真 培道
德雅

九龍其他 15間
APS SFA KTS
音小 培正 民生 聖三一堂 SJAC(男校)
啟思 崇真 禮賢 啟基 聖若望
地利亞 神召第一

港島其他 6間
赤提 高主教 SLS(男校) 玫瑰崗
救恩 蘇浙

新界 1間
激活

總數: 32間

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-14 16:29

touchwood930 發表於 20-8-14 15:43
...

要成績就要付出,呢個只要係香港讀書就會需要,小學就算冇,中學亦會有。如果學校冇,自己亦會去做。

作者: bj1315    時間: 20-8-14 16:51

touchwood930 發表於 20-8-14 15:43
...

不認為私小一定靈活 津校龍校一定死谷
你心目中係間學校?

作者: 小曳人    時間: 20-8-14 17:04

教學是否較優勝,好睇孩子本身同學校係咪match

適合~ 幾時都比較重要

作者: Poyau    時間: 20-8-14 22:11     標題: 回覆樓主:

兩間女龍津注重學術
因為要保持龍中成績

作者: Poyau    時間: 20-8-14 22:14     標題: 回覆樓主:

私小相對選擇多有重學術亦有活動
如想活啲而升中亦有保障可考慮赤提
救恩被坊間視為happy而升中成績佳

作者: touchwood930    時間: 20-8-14 23:33

Poyau 發表於 20-8-14 22:11
兩間女龍津注重學術
因為要保持龍中成績
注重學術上,果啲可以保持升band 1 8成的一線私小
如何做到不是一味死谷,卻能保持佳績?

這是我的迷思⋯⋯因我不想小囡讀書斎死谷

作者: PTL_L    時間: 20-8-15 00:19

touchwood930 發表於 20-8-14 23:33
首先,學生已經係揀入,大部分能力高,即有靚材料

其次,會俾小朋友讀直私的家長,入讀前會先了解再考量,好似樓主咁,重視小朋友學習及有要求。故此,當小朋友起學習過程中出現困難,一定會想辦法幫忙,即會投放資源俾小朋友補習又或學其他課外活動裝備好小朋友。

再者,學校收生質素差不多,加上直私的課程上可以不需跟足教育局課程指引,所以可因應小朋友能力而教深有所調節,另一方面,好多家長會寧可小朋友做大B而遲一年入學或學校會鍾意多收年頭出世的小朋友,佢地學習上當然比一般津校搞珠入的小朋友冇咁大差異。

所以個人認為學校成續好係因為各方面配合,包括學生能力、家庭背景及支援、學校課程。

作者: PTL_L    時間: 20-8-15 00:24

touchwood930 發表於 20-8-14 23:33
如果小朋友能力高而又配合學校課程,其實唔可以叫谷,即小朋友雖我讀小二,但有小三程度,學校進度快半年,咁算唔算谷呢?如果配對得好,就算幾多功課,佢都可以輕易跟上。

作者: creambun    時間: 20-8-15 01:47

不要有錯覺有好成績就一定是「谷」。好的課程及教學方法可以令學生容易學得深學得快。我覺得如果只靠狂做練習,多測多考去保持成績先算是「谷」。

作者: touchwood930    時間: 20-8-15 08:14

creambun 發表於 20-8-15 01:47
不要有錯覺有好成績就一定是「谷」。好的課程及教學方法可以令學生容易學得深學得快。我覺得如果只靠狂做 ...
分析透徹!
就係是否私小可以做到令學生容易學得深丶學得快 ,但龍校做唔到?

龍校只靠狂做狂操,測考為上,未能稱得上好課程和教學?

作者: b3410    時間: 20-8-15 08:17

一味死谷,通常反而保持唔到成績。尤其一二年級已經開始狂谷,好快谷到殘。

作者: flower9    時間: 20-8-15 08:34

作者: Poyau    時間: 20-8-15 10:24

生源有別
校本課程
家校合作
世代傳承

作者: creambun    時間: 20-8-15 10:53

touchwood930 發表於 20-8-15 08:14
分析透徹!
就係是否私小可以做到令學生容易學得深丶學得快 ,但龍校做唔到?

雖然私校和津校在教學上大體上有不同,但不會全部私校一定只用A教學方法,全部津校一定只用B教學方法。其實各私校及津校本身都有自己獨有的教學style, 所以實際是有A - Z 咁多種,視乎你喜歡或小朋友適合哪一種。就以KTS 及 港同為例,兩者已有很大分別。

津校收生參差。多做練習,多些測驗考試,學生對題目熟能生巧,確是保成績的可行方法之一。

作者: touchwood930    時間: 20-8-15 11:04

creambun 發表於 20-8-15 10:53
雖然私校和津校在教學上大體上有不同,但不會全部私校一定只用A教學方法,全部津校一定只用B教學方法。其 ...
很有見地!真係好多謝你的分析!
作者: vane49    時間: 20-8-15 11:44

creambun 發表於 20-8-15 10:53
雖然私校和津校在教學上大體上有不同,但不會全部私校一定只用A教學方法,全部津校一定只用B教學方法。其 ...
請問KTS 教法如何?
作者: creambun    時間: 20-8-15 11:56

touchwood930 發表於 20-8-15 11:04
很有見地!真係好多謝你的分析!

我諗你先要確定哪一種教學模式較喜歡/適合:
A - 活動教學如港同
B - 相對傳統如3私1直 / 龍津

之後再想一想目標是哪些中學?是否龍津已滿意?還是想挑戰SPCC, DGS, 4大女直?

再想一想囡囡的性格及估算一下天資如何?安安穩穩在龍津還是可以接受挑戰?

作者: creambun    時間: 20-8-15 12:20

vane49 發表於 20-8-15 11:44
請問KTS 教法如何?

KTS  比一般津校教快,但功課不多,抄及背的功課十分少,一年只有3次評估。默書不計分。不過學生都好忙,因為會參加不同的課外活動。

作者: Poyau    時間: 20-8-15 12:21     標題: 回覆樓主:

私小外亦可考慮直資
其中有不少係一條龍
有些高中行雙軌DSE/IB

作者: Poyau    時間: 20-8-15 12:24     標題: 回覆樓主:

直資龍校以下高中有DSE/IB
SPCC DBS(男校) 優才 真道 宏信
成績以SPCC/DBS居首

作者: Poyau    時間: 20-8-15 12:41     標題: 回覆樓主:

直資龍校中港同成績佳而相對活

直資龍校(無IB)
港同 播道 SMC 王錦輝
培僑 福附 陸慶濤 漢華
SPC(男校) 英華(男校)

作者: Poyau    時間: 20-8-15 12:48     標題: 回覆樓主:

無中學嘅直資小學中陳守仁成績最佳
嶺小相對活但升中成績中規中矩

直資小學(無中學)
陳守仁 林文燦 嶺小
圓玄 李宗德 地利亞(閩僑)

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-15 13:15

要分清楚少少,龍校可以係直、私、津。
你所諗嘅三私一直,大部份考入嘅家長都係注重學術,有兩間係只做卷,如果完全唔諗學術/冇谷過下學術,未必會考慮呢啲學校,甚至未必考到。生源嗰度已經係一種優勝。
而成績比較好嘅私龍、直龍,都有呢個優勢。DG、DB 小學時期的確係唔谷,功課唔算多,測驗內容亦真係唔算深,但讀得佢嘅學生,唔係讀書材料就係琴棋書畫樣樣有,插班、升中對外收生基本上唔係 Band 1 頭都係 Band 1 中嘅學生。讀書比較差、跟唔上嘅,可以瀨死留班但要畀學費,但年年咁留班,除非好有彈藥對學業冇要求,否則都未必年年咁留,自己都會選擇其他出路。
直私唔少都有教深(相對於官校、二三線學校),但佢哋本身生源都係讀得書,家庭有 support,甚至教材係學校自己寫,咁教深未必係難事。讀唔掂嘅,可能都中學都退學去外國。
兩間龍津都有教深,甚至考試科目唔止 4 科。學校一直都係相信「學校做一半,家長做一半」。佢做直屬嗰陣,谷過依家多多聲,中英默書每學期各十次,quiz test 每星期都有,升到中學部嘅,都係最 top 嗰 5-6 成。入得去都預左呈分搏殺,呢啲其他官津校亦會出現。不過依家做左龍津,冇得迫讀書,唯有拉牛上樹教深啲啲。呢啲一線升中好嘅學校,都會有優良插班生,中學部自行亦可以收 Band 1 學生。

傳統教學,私立直資官津都有。睇你有冇能力考/抽入。
活動教學,私立直資官津亦有。睇你有冇能力考/抽入。
作者: mcl203    時間: 20-8-15 13:25

1998Ruby1998 發表於 20-8-15 13:15
要分清楚少少,龍校可以係直、私、津。
你所諗嘅三私一直,大部份考入嘅家長都係注重學術,有兩間係只做卷 ...

不如你分析下,點解坊間似乎唔少專補DGJS/DBPS嘅班?既然又唔谷又唔深,補習用處係?~~~

私小生好多都讀得書,但又提讀唔掂就去放洋,係咪茅盾咗呢?~~~

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-15 13:33

mcl203 發表於 20-8-15 13:25

不如你分析下,點解坊間似乎唔少專補DGJS/DBPS嘅班?既然又 ...

補習係安撫家長對學業不安嘅情緒

話好多都讀得書,冇話全部都讀得書。

作者: mcl203    時間: 20-8-15 13:42

1998Ruby1998 發表於 20-8-15 13:33

補習係安撫家長對學業不安嘅情緒

你認為係?我就知唔少係跟進度喎~~~

你係咪真係清楚㗎?~~~

咁私小即係點?學生係揀過,又好多讀得書,又唔係全部都讀得,似乎無乜實質性分享出來喎~~~

即係果啲如果天資聰敏,勤奮向學,課程適中,若無外來因素影響,升班問題不大,果啲意見?~~~

作者: Poyau    時間: 20-8-15 14:15     標題: 回覆樓主:

活動Happy又升中佳津小 62網浸聯

作者: Secretgarden    時間: 20-8-15 18:18

1998Ruby1998 發表於 20-8-14 15:27

要睇邊間 wor!就算係傳統津校都有唔同課程唔同教法。私 ...

請問所指是那兩間津龍??

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-15 18:35

Secretgarden 發表於 20-8-15 18:18
請問所指是那兩間津龍??

全港得兩間津龍係有如此吸引力,上網一查就知。

作者: rusugar    時間: 20-8-15 19:35

回覆 1998Ruby1998 的帖子

分析得很好!

揀得呢2間, 自行已經預左, 幼稚園唔會hea.

大抽獎也只有放第一志願先有機會吧. 相信背後個個都有直私BACK UP. 所以其實生源大部份都唔係咁參差既.

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-15 19:58

rusugar 發表於 20-8-15 19:35
回覆 1998Ruby1998 的帖子

分析得很好!

始終係抽獎,都一定有啲冇 backup 嘅人幸運抽中。三私一直呢啲學術冇返咁上下就肯定冇緣,學生能力會更有保障啲。相對其他官津,一線官津整體學生能力都唔會好差,而且有叩門位,出卷考學術亦可以吸引到學術好嘅學生。

作者: MrBeast    時間: 20-8-16 08:58

谷通常是家長,學校只是set 個bar.
留意救恩之前若參加大抽獎,會withdraw offer.

作者: hkpapa852    時間: 20-8-16 11:30

MrBeast 發表於 20-8-16 08:58
谷通常是家長,學校只是set 個bar.
留意救恩之前若參加大抽獎,會withdraw offer.
...

學校只係set個bar。

學生達標但原來只係全級排最尾,我諗家長好難收貨。

作者: mcl203    時間: 20-8-16 12:08

hkpapa852 發表於 20-8-16 11:30

咪係時候出個結論,排尾都能勝別家嘅龍頭,自然舒服晒!~~~

作者: cafeva    時間: 20-8-16 12:15

hkpapa852 發表於 20-8-16 11:30
係喎如果排後1/3點算呢?識人由排前面一路跌落去,未高小轉國際。又有人一直係中間稍好,好大壓力左幾年又轉唔到有中學的,得個愁字。估最後應該都係國際。

作者: b3410    時間: 20-8-16 12:52

cafeva 發表於 20-8-16 12:15
係喎如果排後1/3點算呢?識人由排前面一路跌落去,未高小轉國際。又有人一直係中間稍好,好大壓力左幾年又 ...
小朋友資質唔同,擅長的學習方法也各有差異。一條路行唔通,轉一個方法也是出路。
作者: corvette    時間: 20-8-16 13:29

1998Ruby1998 發表於 20-8-15 13:15

你所諗嘅三私一直,大部份考入嘅家長都係注重學術,有兩間係只做卷 ...
請問:

- 只做卷是指入學試還是教學方法?

- 兩間是指那兩間?

Thanks.

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-16 13:34

corvette 發表於 20-8-16 13:29
請問:

- 只做卷是指入學試還是教學方法?

做卷係考入方法,唔係教學 (冇小學教學係齋做卷...)

SFA, APS

作者: touchwood930    時間: 20-8-16 14:12

1998Ruby1998 發表於 20-8-16 13:34
做卷係考入方法,唔係教學 (冇小學教學係齋做卷...)

SFA, APS
如果.....假設....是但有呢兩間offer , 值得放棄龍校嗎?
是否龍校已無得輸?反而教學模式如何影響小朋友只是其次...

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-16 14:20

touchwood930 發表於 20-8-16 14:12
如果.....假設....是但有呢兩間offer , 值得放棄龍校嗎?
是否龍校已無得輸?反而教學模式如何影響小朋友只 ...

要睇你係咩龍校同你目標喔。
如果你目標係入 SJC,咁除左佢間小學部同另一間 SJ,得佢可以咁多人自行入。
如果你目標係 DB,咁除左佢自己小學部同 DPS,一定係 APS
你升中係想入啲 Band 1頭嘅學校,咁呢兩間係唔少人升中入/插左小學部。
如果你間龍校已經係 Band 1 頭或者中學部已經係你好心儀,咁就冇必要辛苦一趟。

作者: corvette    時間: 20-8-16 15:34

1998Ruby1998 發表於 20-8-16 14:20
...如果你目標係 DB,咁除左佢自己小學部同 DPS,一定係 APS
...
我家小兒的最終目標是 DBS or SPCC 及其高中的IB program以便將來回美升讀大學, 但現時只有TSL, KTS, 和 SFA 的 offer. 希望大家可以分享會怎樣選擇?及理由?

Thanks.

ps. My son first language is English and it is 99% of our communication medium at home.

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-16 15:37

corvette 發表於 20-8-16 15:34
我家小兒的最終目標是 DBS or SPCC 及其高中的IB program以便將來回美升讀大學, 但現時只有TSL, KTS, 和 SF ...

first lang 係英文的話,中文如何?要考入 DB SPCC 而且要全部科目讀得上,唔係容易喔!

DB SPCC 中學部都唔係 form 1 就 IB,相信都係要按成績然後再入 IB stream。

咁樣嘅話最適合你小朋友嘅學校,除左國際學校 (including 蘇浙國際部), CKY、VSA、啟思、啟新、弘立、智新 亦可考慮。

如果中文零問題,有信心起碼未來六年小學中文都可以跟上同齡甚至超越,插班嘅話呢幾間都有可能 (1. 就係直接插小學部,2. 插 DPS 然後搏做頭 10 名男仔),如果想等呈分嘅話,APS 去 DB 機率最大,SPCC 就 KTS TSL 多啲啲,冇 APS 咁厲害雙位數入 DB。

作者: mcl203    時間: 20-8-16 15:52

我家小兒的最終目標是 DBS or SPCC 及其高中的IB program以便將來回美升讀大學, 但現時只有TSL, KTS, 和 SF ...

有得揀,DBPS啦,小學可以讀法文,唔讀中文,DBPS係英小,適應好啲,SPCCPS始終係中小~~~

作者: corvette    時間: 20-8-16 16:00

1998Ruby1998 發表於 20-8-16 15:37
first lang 係英文的話,中文如何?要考入 DB SPCC 而且要全部科目讀得上,唔係容易喔!
...

他已經在香港讀了PN至K3四年的傳統私幼, 但現時的中文只可算是OK. 這也是難以在TSL, KTS, SFA 已有的三個offers中選擇的其中一個原因. 希望可以多聽大家意見.
Thanks.

作者: mcl203    時間: 20-8-16 16:16

corvette 發表於 20-8-16 16:00
他已經在香港讀了PN至K3四年的傳統私幼, 但現時的中文只可算是OK. 這也是難以在TSL, KTS, SFA 已有的三個o ...

三間小學可能TSL較適合,始終係英小,如果成績理想,升中可以再部署有IB/GCE既中學,如SPCC/DBS/SPC/SSC等等。SFA雖然係英小,但係比較傳統式,谷啲,語境未必優於TSL,中數。KTS係中小~~~

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-16 16:45

corvette 發表於 20-8-16 16:00
他已經在香港讀了PN至K3四年的傳統私幼, 但現時的中文只可算是OK. 這也是難以在TSL, KTS, SFA 已有的三個o ...

好多家庭係中文 based 都對中文呢一科投降,越讀越辛苦。仔仔家庭係英語生活,要一家人配合並適應學習本地中文而且爭入 IB stream 並不容易,尤其香港有好多中英一樣好嘅學生。三間小學中文都唔係淺,要好有決心一家一齊面對中文。

SPCC 插班/讀得舒服機會微啲,始終係中文小學而且要等到六年級先可以大部份科目英文學。DB 同上面講一樣,有法文部,但都要仔仔來年努力插班 (網頁寫 G3,4 插班冇 french stream) 。

所以亦可以考慮上面提及嘅學校。

TSL 應該係最適合嘅選擇,其次 SFA/KTS

作者: hkpapa852    時間: 20-8-16 18:35

要去美國讀大學,最理想學制係AP,唔係IB

作者: hkpapa852    時間: 20-8-16 18:37

1998Ruby1998 發表於 20-8-16 14:20
要睇你係咩龍校同你目標喔。
如果你目標係入 SJC,咁除左佢間小學部同另一間 SJ,得佢可以咁多人自行入。
...

妳對另一間SJ睇得太高了,佢地入到SJC既人數一直唔多,亦不比SFA多。

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-8-16 18:46

hkpapa852 發表於 20-8-16 18:37
妳對另一間SJ睇得太高了,佢地入到SJC既人數一直唔多,亦不比SFA多。

對比香港其他學校,算多。

作者: b3410    時間: 20-8-16 21:18

咁不如讀TSL,升中轉去國際學校。如果讀IB,最好可以揀Chinese B, 或者直接揀其他language做 2nd . 或者直接轉AP 學制的IS。唔使一定要打木人巷入DB,SPCC,因為呢兩間都需要一定水準的中文,否則就算考入去,都未必捱到F4。

作者: KateYW    時間: 20-8-17 00:18

你可以小朋友性格,兩者都有優勢,私校課種會較有彈性,無咁多規限,可以多發揮小朋友興趣。津校,課程都跟教育局課程。我仔讀緊龍津男校,英小好傳統,但學校自己一套教法,會令小朋友學得好多同較為深著重思考。少功課,有時放學返來都做晒,可能男校又會著重學校玩運動。所以都無後悔比佢入龍津。

作者: mcl203    時間: 20-8-18 11:17

1998Ruby1998 發表於 20-8-16 16:45

好多家庭係中文 based 都對中文呢一科投降,越讀越辛 ...

見你一陣又DB都要搞掂科中文,跟住又話DB有法文班,都唔知你係咪真係清楚的?前後都唔同嘅~~~

作者: BERNICEJUNE    時間: 20-8-20 23:41

KateYW 發表於 20-8-17 00:18
你可以小朋友性格,兩者都有優勢,私校課種會較有彈性,無咁多規限,可以多發揮小朋友興趣。津校,課程都跟 ...

龍津男校? 係邊間?

作者: jlpcilcl    時間: 20-8-21 09:26

BERNICEJUNE 發表於 20-8-20 23:41
龍津男校? 係邊間?

H.   

作者: mcl203    時間: 20-8-21 13:25

jlpcilcl 發表於 20-8-21 09:26
龍津男,英小,應該得一間咋。

直津男,英小,應該得一間~~~

龍津男,英小,應該無~~~

作者: jlpcilcl    時間: 20-8-21 13:26

mcl203 發表於 20-8-21 13:25
直津男,英小,應該得一間~~~

龍津男,英小,應該無~~~

H.        

作者: mcl203    時間: 20-8-21 13:26

jlpcilcl 發表於 20-8-21 13:26
我估佢應該指st jo

x 2~~~

作者: naicha    時間: 20-8-21 16:53

識人三個細路, 大的兩個讀地區一線津校, 細的一個讀名私小
父母本身都讀到書, 對子女學業只要佢守規律定時定候做功課溫習
唔係太緊張, 三個細路升中都叻
最叻係讀津小那個二仔, 响佢屋企津定私好似冇咩分別
作者: MrBeast    時間: 20-8-24 07:21

mcl203 發表於 20-8-16 12:08
咪係時候出個結論,排尾都能勝別家嘅龍頭,自然舒服晒!~~~
有d人真是咁諗
作者: siuta    時間: 20-8-25 02:43

- deleted -

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5