教育王國

標題: 2021預備入讀英國中六16+大家交流下啦 [打印本頁]

作者: seabird6623    時間: 20-8-9 16:49     標題: 2021預備入讀英國中六16+大家交流下啦

各位好,
       小兒今年中五將考英國學校⋯中六16+,有冇同路人,大家可以交流下!

作者: lovenature    時間: 20-8-9 20:59

回覆 seabird6623 的帖子

MeToo.  Add oil!
作者: chloe.k    時間: 20-8-9 23:57

seabird6623 發表於 20-8-9 16:49
各位好,
       小兒今年中五將考英國學校⋯中六16+,有冇同路人,大家可以交流下!
...

中六要選定科A level 嗎?

作者: seabird6623    時間: 20-8-10 00:30

大家好,剛報了學校, 不知大家何時考試, 有冇心得分享⋯我地都預備考Ukiset,難吾難考, 係唔係要130分以上先有機會入的名校, A level 大家報四科?
作者: MLY001    時間: 20-8-10 14:20

seabird6623 發表於 20-8-10 00:30
大家好,剛報了學校, 不知大家何時考試, 有冇心得分享⋯我地都預備考Ukiset,難吾難考, 係唔係要130分以上先 ...

hi, 我仔9月升中五,諗住下年過去讀year 12. 宜家準備緊考ukiset。你咁快已報了學校?

作者: seabird6623    時間: 20-8-10 14:56

回覆 MLY001 的帖子

你好,其實我搵Agent..搵左五間,我係個仔去⋯搵左的吾同學校,例如 Brighton..

當然可以自己報⋯應該十月考⋯Ukiset同報學校應該可以一齊做

https://www.brightoncollege.org.uk/admissions/registration-overseas-16plus/

作者: MLY001    時間: 20-8-10 15:07

seabird6623 發表於 20-8-10 14:56

你好,其實我搵Agent..搵左五間,我係個仔去⋯搵左的吾同學校,例如 Brighton..

你揾邊間agent ? 我上個星期才send了資料比agent,佢哋好忙都冇乜update.  我仲諗住考完ukiset,佢哋再推薦學校比我哋才報㖭。
Brighton出名成績好好呀。

作者: seabird6623    時間: 20-8-10 15:29

其實大部分人都係搵A字頭同B字頭兩間⋯你在海外留學搵下都知⋯A字頭係要你考完佢地個試先話比你報邊間的,B字頭就會由你自己決定,因為有例子Ukiset吾係太好
但係面考又好好比的學校收左(海外留學有講),所以我跟左B⋯個老細,叫Samuel近年好出名,的員工都肯幫我,幾好(吾係賣廣告), 不過大部分學校都可以自己報,不過考完Ukiset有高分當然好的啦

例如呢間
https://www.epsomcollege.org.uk/admissions/how-to-apply/international-pupils/

作者: kct18    時間: 20-8-10 19:46

考咗ukiset未必幫到你入學校,不過都比倒indicator你去選擇邊啲學校

作者: MLY001    時間: 20-8-11 01:45

seabird6623 發表於 20-8-10 15:29

其實大部分人都係搵A字頭同B字頭兩間⋯你在海外留學搵下都知⋯A字頭係要你考完佢地個 ...

我都喺揾B字頭,so far 跟得都幾好。

作者: lovenature    時間: 20-8-12 10:52

MLY001 發表於 20-8-11 01:45
我都喺揾B字頭,so far 跟得都幾好。
我用 A 字頭,暫時都跟得足
作者: chungfion88    時間: 20-8-12 13:48

你有冇睇中邊間?呢個年紀都預科書院入大學效率最好
唔係嘅話可以因應性格揀岩嘅學校
樓上間brighton係好野黎 係名校
作者: seabird6623    時間: 20-8-12 14:59

其實⋯Agent介紹幾間⋯兩間勁的兩間中間(通常都係咁?)  
呀仔吾係好勁⋯不過Agent話可以一試(可能個個都係咁講),

所以間間希望試下⋯大家知吾知的名校入學試係吾係好難考⋯

Concord..Brighton..等   

作者: LLLT    時間: 20-8-12 17:19

Brighton是英國地區名校,很受當地中產階層歡迎。一定難考,相信比Concord更難。不過,要留意的是學費和雜費都比較貴。
作者: Fionyiu    時間: 20-8-12 23:31

My son will study Sixth form next year

作者: seabird6623    時間: 20-8-13 09:47

回覆 Fionyiu 的帖子

你好,你考到了學校未?我最後報左五間,月尾考Ukiset,九月入學試應該做死呀仔
Ukiset 及入學試難吾難考?我地跟個Agent搵個補習補下⋯都吾知得吾得

作者: kct18    時間: 20-8-13 14:59

叫阿仔搵定IGCSE,對考sixth form 入學試有一定幫助

作者: kct18    時間: 20-8-13 15:00

如果agent介紹你阿仔考Brighton and Concord的話,相信你仔仔成績都好唔錯

作者: kct18    時間: 20-8-13 15:01

考完Ukiset 之後,你大概都知係什麼水平,才決定揀什麼學校

作者: seabird6623    時間: 20-8-13 16:41

回覆 kct18 的帖子

IGCSE 坊間有冇介紹?好快就考啦⋯而家先練緊Ukiset....邊有時間,
學校都開學啦

作者: etoile    時間: 20-8-13 17:41

LLLT 發表於 20-8-12 17:19
Brighton是英國地區名校,很受當地中產階層歡迎。一定難考,相信比Concord更難。不過,要留意的是學費和雜 ...

識人讀緊,硬性規定non native speakers讀EAL,同學費一樣逐個term收,唔平。(佢小朋友英小上英中,band 1 top名校,冇得exempt) 。上到sixth form唔知仲要唔要讀,另外要所有Chinese 考AL中文。
我有去sch visit,校舍細,有D設施唔喺main campus,校園內見到好多家長捐款嘅痕跡,老師好cool,整體俾我印
象麻麻,冇報。

作者: LLLT    時間: 20-8-13 18:17

回覆 etoile 的帖子

同意。小朋友當年都有offer。不過看見雜項收費,發覺整體比其他學校貴10-20%,大概要用50-60萬一年。所以最後選擇其他中學。

作者: seabird6623    時間: 20-8-13 20:56

聽講QE仲貴⋯的設備超豪⋯Concord都係盡下人事😂😂大家有冇提議🙏🏻🙏🏻
作者: Fionyiu    時間: 20-8-15 00:32

seabird6623 發表於 20-8-13 09:47
回覆 Fionyiu 的帖子

你好,你考到了學校未?我最後報左五間,月尾考Ukiset,九月入學試應該做死呀仔:horr ...

我仔已有offer了。我們沒有報考ukiset.

作者: seabird6623    時間: 20-8-15 03:42

恭喜恭喜🎊請問邊間收咗⋯可以咁早?
作者: etoile    時間: 20-8-15 10:32

seabird6623 發表於 20-8-13 20:56
聽講QE仲貴⋯的設備超豪⋯Concord都係盡下人事😂😂大家有冇提議🙏🏻🙏 ...

sixth form要讀書,設備超豪又如何?

作者: luckyangel    時間: 20-8-16 20:22     標題: 回覆樓主:

阿仔都係打算2021去讀sixth form.佢成績普通怕Concord唔收啦,有無其他介绍呢?有慮,Bromsgrove, Shrewsbury,但也想試些再好D

作者: seabird6623    時間: 20-8-17 12:29

Agent介紹 D'overbroeck School⋯ 細校,不個在牛津⋯方便的。吾知呢間好吾好?
不過學費都好貴

作者: 3b    時間: 20-8-17 15:07

seabird6623 發表於 20-8-17 12:29
Agent介紹 D'overbroeck School⋯ 細校,不個在牛津⋯方便的。吾知呢間好吾好?
不過學費都好貴
...

學費貴唔代表一定好, 學費平唔代表一定差, 要看看你的小朋友要求什麼, 將範圍縮細

作者: seabird6623    時間: 20-8-17 16:03

回覆 3b 的帖子

大海中搵學校⋯考完Ukiset看看先⋯有高人指導更好
大部分學校上網、Agent介紹或睇排名,小朋友需求不高(吾係一定要讀神科)

希望佢過去開心認識新環境,接受新挑戰⋯在香港負能量太多啦

作者: 3b    時間: 20-8-17 16:24

seabird6623 發表於 20-8-17 16:03
回覆 3b 的帖子

去幾間agent攞料, 不用收費考下試, 知道小朋友成績後, agent會根據你的要求有初步學校名單給你, 之後選男女校或男/女校, 距離倫敦機場兩個鐘車程內, 宿生人數, 學校與師生比例, 關顧程度, 學費, 雜費, 車費, exeat可否留校, 想讀科目的過往幾年公開試成績, 將以上資料做比較, 再看ISI report, 今年新加一項要求, 學校遇到宿生有Covid-19病徵或患上會如何處理

作者: seabird6623    時間: 20-8-17 18:09

回覆 3b 的帖子

多謝你悉心的指導
作者: chanbaby    時間: 20-9-6 14:53

我囡囡中四,打算2021/9 去讀sixth form, 係咪應該先考iGCSE?thank you!
作者: etoile    時間: 20-9-7 16:04

chanbaby 發表於 20-9-6 14:53
我囡囡中四,打算2021/9 去讀sixth form, 係咪應該先考iGCSE?thank you!

疫情令今年入U情況混亂,明年亦充滿變數,俾我會喺香港考咗先。
註:阿大冇考已入u,阿細考咗先去英國明年入u。

作者: chloe.k    時間: 20-9-15 01:29

chanbaby 發表於 20-9-6 14:53

我仔同你一樣
明年出國,其實跟年齡是上中六A Level
但我會揀igcse 比佢預備下,不過Agent 話會讀得辛苦d,但好過 我怕跟唔上中六 d 野
所以我自己揀igcse 比佢

作者: joeyma    時間: 20-9-16 19:33

請問你係邊度報igcse?要唔要補習?
作者: wloi    時間: 20-9-16 21:31

seabird6623 發表於 20-8-17 12:29
不過學費都好貴
...
呢間學校,我去英國都有路過幾次。幾次都見佢係做緊大工程。在牛津summertown , 中產區,買日常用品好方便,唔駛一定入市中心。搭巴士去市中心都好快, 15分鐘到。去機場,如果唔call 車,就要先搭車去市中心的機場巴士站。
佢以前無宿舍,要自己搵host family住,所以比較少人考慮。宜家學校擴充完兼有boarding house...可能係呢個原因所以學費貴。

學校質素如何就唔知,唔識人讀過。

作者: luckyangel    時間: 20-9-17 01:04     標題: 回覆樓主:

大家對以下幾間認識?
Dulwich
Ardingly
Stephen Perse
Whitgift
Oundle

作者: 小時了了    時間: 20-9-17 19:10

joeyma 發表於 20-9-16 19:33
請問你係邊度報igcse?要唔要補習?

如果係香港自修補習及考IGCSE, 以下post 有齊晒資料
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3817578&fromuid=1539350

作者: luckyangel    時間: 20-9-19 10:01

luckyangel 發表於 20-9-17 01:04
大家對以下幾間認識?
Dulwich
Ardingly

有無人知D,比D意見

作者: Isaacmommy    時間: 20-9-19 19:00

seabird6623 發表於 20-8-17 16:03
回覆 3b 的帖子

Agent 之前都介紹呢間,話差不多所有學校都已過 deadline除了這間。本來已約好 interview, 但之後看到學費原來咁貴就決定唔去 in, 雖然學校成績唔錯,但感覺好多海外生,校園好細 (無sports centre, 無球場,無大草地),boarding house 在off site 要撘車,不是傳統英式學校,有點像 6th form day college。

最近在牛津區撘巴士經過這較,真係好似好細,外表似一座英式大宅多過中學(衹看到前面,看不到後面有多大)。

個人覺得比差不多 £50000 一年好似唔係好抵!

作者: lovenature    時間: 20-9-20 21:26

大家對以下幾間認識?
Dulwich
Ardingly
我認識Dulwich Oundle, 有朋友讀過,傳統英國 boarding school, Stephen Perse 只知 academic 好高,唔識人讀過,另外兩間冇聽過。考哂五間先?相信 Oundle 和 Stephen 不易入。
作者: Bean    時間: 20-9-20 23:37

考慮呀仔出年去,請問用緊邊 agent, 現在才攪會否遲

作者: chloe.k    時間: 20-9-21 00:12

Isaacmommy 發表於 20-9-19 19:00
Agent 之前都介紹呢間,話差不多所有學校都已過 deadline除了這間。本來已約好 interview, 但之後看到學費 ...

請問(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 要搭車?唔係行十分鈡去返學校?

作者: Isaacmommy    時間: 20-9-21 00:16

chloe.k 發表於 20-9-21 00:12
請問(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 要 ...

好似話有幾間 house, 有啲行十分鍾,有啲要撘車

作者: chloe.k    時間: 20-9-21 00:17

Isaacmommy 發表於 20-9-21 00:16
好似話有幾間 house, 有啲行十分鍾,有啲要撘車

系囉,䏲過Website 有二間行十分中
有間要搭車 但有獨立房

作者: okmk    時間: 20-9-21 11:28

Bean 發表於 20-9-20 23:37
考慮呀仔出年去,請問用緊邊 agent, 現在才攪會否遲

明年出去,現在正是報考時間,多數是10月報名deadline,儘快找Agent吧

作者: manman333    時間: 20-9-23 10:50

大家對以下幾間認識?
Dulwich
Ardingly

Dulwich, Whitgift, Ardingly 係好好成績既男校, Whitgift 係大校但寄宿生奇少而且所在區域不太好,近雜啲既地區。
Oundle 是男女校,也是大校而且寄宿生好多,呢5間中我去年只考Oundle (想讀男女校係其中原因)考yr 10, ukiset 699, 只得waiting, 所以去了另一間了。現在開了學幾星期,暫時很好。
Stephen Perse 我就唔認識。

如果想讀男校又好成績,試下Tonbridge, 但要快,佢地好快deadline

作者: luckyangel    時間: 20-9-23 13:16

manman333 發表於 20-9-23 10:50
Dulwich, Whitgift, Ardingly 係好好成績既男校, Whitgift 係大校但寄宿生奇少而且所在區域不太好,近雜 ...

Thanks. Oundle係咪一定要考Ukiset? Whitgift宿舍要行去學校嗎?雜便有D擔心!Tunbridge聽講都難,有其他多宿生的介绍?其實男女校都ok

作者: LWTLI    時間: 20-9-23 13:45

回覆 manman333 的帖子

Ardingly係男女校,重有IB同A Level
作者: manman333    時間: 20-9-23 14:12

LWTLI 發表於 20-9-23 13:45

Ardingly係男女校,重有IB同A Level

奧,謝謝提醒,我跟Abington混亂了。

作者: 3b    時間: 20-9-23 14:52

luckyangel 發表於 20-9-23 13:16
Thanks. Oundle係咪一定要考Ukiset? Whitgift宿舍要行去學校嗎?雜便有D擔心!Tunbridge聽講都難,有其他多 ...

Oundle通常1月才考試, 有些家長唔會等,Tonbridge應該已截止

作者: beastiebistro    時間: 20-9-23 15:08

回覆 luckyangel 的帖子

我另一個帖講過,whitgift有1500零人得嗰100個boarders,可想而知夜晚同weekend有幾多人同幾少boarding體驗。

Dulwich又係大校,又係得幾個%係boarders(仲要好似大部份係香港/中國人)。

Ardingly都係得30%度嘅boarders。Stephen Perse Sixth Form應該得幾十個boarders添。

個list只有Oundle係大部份full boarders嘅傳統寄宿學校。如果你想搵多full boarders嘅傳統英式寄宿學校又唔介意男女校,可以諗下我母校Rugby School或者Charterhouse。

作者: laijenny99    時間: 20-9-23 15:26

大家對以下幾間認識?
Dulwich
Ardingly

Dulwich我仔讀緊呀,讀得幾開心,上年學校400週年,有好多活動。上堂周圍都local students,好彩都識到朋友。好似今年有報名deadline,好似10月頭

作者: manman333    時間: 20-9-23 21:48

luckyangel 發表於 20-9-23 13:16
Thanks. Oundle係咪一定要考Ukiset? Whitgift宿舍要行去學校嗎?雜便有D擔心!Tunbridge聽講都難,有其他多 ...

我去年考4間,其中只有oundle 要ukiset, 可能我考yr 10,少位,也可能在interview 時不好,ukiset 有699, C1 都只有waiting, 而且他在1月考,好遲,我前面3間有2間offer, 1間rejected, 也無可再拖去等個waiting, 所以take 左其中一間offer.

我最後選這4間去考也因為要合我幾點要求: 500-1000人內,男女校,寄宿生不能少,國際學生少於10%。
考4間巳很辛苦,來回極花時間,考ukiset 又要在英國文化協會租場考,考完合oundle 資格再考佢地入學試,成本高。
我聽到老公同事幫女兒報10幾間考,真心覺得累。

有間漏網之魚去年沒考,uppingham, 應該也合我要求

ps: 考ukiset 和幾間學校入學試前有搵自己補習老師補左幾堂,效果好好多。

作者: interview    時間: 20-9-23 23:11

通常會考幾多間?

作者: seabird6623    時間: 20-9-23 23:35

今年Agent 話好多人報英國⋯我報Concord 等應該拜拜,而家報咗Bromsgrove school, d'Overbroeck's
Ruthin ... 不過聽聞Ruthin 好迫學生交成績⋯大家對上面三間有冇評語🙏🏻🙏🏻🙏🏻

作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 07:47

因為你報Year 12,要睇吓你對學校有咩要求。得兩年,唔夠時間享受全套英式傳統寄宿體驗(何況重要備戰A level同報大學)。

如果主要係想避開DSE又想有少少boarding經驗咁應該Bromsgrove啱啲,起碼900幾人一半boarding。同埋因為學校夠大又有齊Y9-Y13,所以設施都齊備。

如果目的齋睇成績(往績)唔使理寄宿體驗,咁或者d'Overbroeck's啱你啲。佢同Oxford International College係同一習團經營,係市中心嘅6th form college,設施同人數都唔係傳統英國寄宿學校嗰樣嘢,成績就唔錯。

至於Ruthin school係細校,得300幾人。近年成績雖然好,但係主要因為收大量(成績本身好好)嘅中國人。學校係谷嘅,仲要剛經歷醜聞(上任校長2月被抄)而家嘅係暫代,我諗對學校運作點都有啲影響。(無意抹黑任何學校,隨便google下啲英國報紙都會搵到。)

作者: lovenature    時間: 20-9-24 11:34

beastiebistro 發表於 20-9-23 15:08

我另一個帖講過,whitgift有1500零人得嗰100個boarders,可想而知夜晚同weekend有 ...
可否講多d charterhouse? 我報左呢間
作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 12:10

回覆 lovenature 的帖子

Charterhouse係非常好嘅傳統英式寄宿學校。歷史悠久,係Clarendon 9其中一間(我諗到嘅比喻就好似香港Grant School Council咁,即係男女拔,聖保羅,咁嘅傳統名校)。

學校校園大,設施齊,師資好(當然有好都有無咁好嘅老師,間間學校一樣)。
6th form有A level,有IB,有Pre-U(就快無喇)揀。
Football school(即係唔打Rugby)。音樂都頗強。
最緊要係full boarding school,即係唔會夜晚weekend清空晒。大把activities又有大把人一齊玩。
校長上任無耐,都好多好評。

係好好嘅選擇。

作者: lovenature    時間: 20-9-24 12:24

beastiebistro 發表於 20-9-24 12:10

Charterhouse係非常好嘅傳統英式寄宿學校。歷史悠久,係Clarendon 9其中一間(我 ...
謝謝, science subjects 教得好嗎?呢間其實都好難入。上星期 interview, 明天才知有冇得做 entrance test
作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 12:34

Sciences好好,棟science大樓係新起嘅,所以設備都新。好似話A level science教得好過IB science少少,不過應該唔差太遠。

值得留意係2021年charterhouse會轉全co-ed,即係第一年會收year 9嘅女仔。通常呢啲大轉變開頭幾個月都會有啲teething problems,不過我相信charterhouse問題不大,未必對year 12有太大影響。
作者: seabird6623    時間: 20-9-24 15:51

想問下,,,Charterhouse..Tonbridge  是否很難入, Agents 成日話傳統boarding school好難入
作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 15:57

一定唔易,不過我唔知你小朋友程度唔敢講。
作者: theresama    時間: 20-9-24 16:24

小女上星期 in 咗 Cataham year 12, 請問呢間好唔好?

作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 16:37

回覆 theresama 的帖子

Caterham本身無問題,成績好好添。來來回回都係同一個issue。900幾人學校,得百零人boarding(重包埋weekly boarding)咁夜晚同weekend同你女生活嘅係咩人呢?多數都係國際留學生啦(香港/中國/東歐/非洲等)。要知道讀寄宿學校上堂嗰時梗係多local英國人,但係真正交流嘅時間一定係落堂後同週末。咁你自己諗下算唔算係你想要嘅寄宿生活喇。

話返轉頭,Year 12其實都好忙(備戰A level加報大學),可能根本都無咁多時間享受寄宿生活,想focus多啲喺學業都明嘅。

作者: theresama    時間: 20-9-24 16:59

beastiebistro 發表於 20-9-24 16:37

Caterham本身無問題,成績好好添。來來回回都係同一個issue。900幾人學校,得百零 ...
謝謝你的寶貴意見. 我個仔係英國讀左四年 boarding school, 相熟的都係香港及國內同學, 要融入外國人圈子唔係咁易. a-level 兩年都好忙, 只要學校好, 便可以. 安心等通知考入學試.

作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 17:07

目標清晰就得。good luck。
作者: manman333    時間: 20-9-24 19:17     標題: 回覆樓主:

我理解的是: 傳統英式學校難入是因為位少,不一定成績超班,所謂傳統英式,一定要有大量當地學生,只收少量海外學生,才能保證傳統英式不被影響,試想想,當一間學校內有一半以上海外學生,力量大,誰會再跟所謂英式傳統?

作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 20:01

位少係一定嘅。始終Y9入多數都讀到尾,只有少量會讀完GCSE走。但Y12入傳統英式寄宿學校,學術都有要求。因為佢要補充生源,唔怕無人揀,所以條件接近嘅始終會揀成績好啲嘅。可能未至於去到神奇四校嘅要求,但絕對唔係易。
作者: joyjoy815    時間: 20-9-24 22:09

beastiebistro 發表於 20-9-23 15:08

我另一個帖講過,whitgift有1500零人得嗰100個boarders,可想而知夜晚同weekend有 ...

請問Rugby 係咪要自己報考?冇Agent?

作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 22:13

回覆 joyjoy815 的帖子

我諗Rugby孤寒唔肯俾commission啩,所以無乜agent推(我梗係大力推薦啦)。其實根本毋須經agent,你想報,download填form register,佢收到你匯錢就得。

作者: lovenature    時間: 20-9-24 22:59

theresama 發表於 20-9-24 16:24
小女上星期 in 咗 Cataham year 12, 請問呢間好唔好?
你也是A字頭 agent 嗎?我女都有 interview 呢間,好鬼驚聽日全軍覆沒,一間都過唔到。
作者: lovenature    時間: 20-9-24 23:01

beastiebistro 發表於 20-9-24 12:34

Sciences好好,棟science大樓係新起嘅,所以設備都新。好似話A level science教得 ...
多謝你d資料。
作者: beastiebistro    時間: 20-9-24 23:06

唔使客氣

作者: seabird6623    時間: 20-9-25 08:47

回覆 beastiebistro 的帖子

多謝意見...非常感激, 小朋友男校成績中上, 有冇提議其他學校?有時吾想全部信Agent...
作者: beastiebistro    時間: 20-9-25 08:54

我幾時都推薦我母校Rugby school。好少Agent推介。不過要睇翻你自己嘅criteria同對學校嘅要求。

作者: luckyangel    時間: 20-9-25 09:15

beastiebistro 發表於 20-9-25 08:54

我幾時都推薦我母校Rugby school。好少Agent推介。不過要睇翻你自己嘅criteria同 ...

可唔可以講多D Rugby School?係咪好難?想知多D

作者: beastiebistro    時間: 20-9-25 09:29

傳統英式寄宿學校,Clarenden 9成員,450年歷史,欖球發源地。而家係全男女校,8成full boarding,唔過多香港/中國人。典型英式寄宿學校體驗。近年成績都算好好(當然唔係神奇四校嗰啲level)不過有留意我留言都知我認為成績只係其中一個唔係最重要嘅考慮。每年都枕住10零個入牛劍,其餘多數入Russell Group。

地方大,設備齊,運動,音樂,話劇乜都有得玩。考A level(2021開始都有IB揀)。

距離倫敦一個鐘火車,Rugby town都屬中型城市。一條路隔開,一邊係學校區同民居,另一邊係town。

作者: beastiebistro    時間: 20-9-25 09:32

難唔難我唔識講,因為個個小朋友嘅Ability唔同。報一定唔難(唔使搵agent),考一定唔會好容易。
作者: LAS01    時間: 20-9-25 11:54

路過,見到幾間我都熟悉的傳統Boarding school, Charterhouse/ Oundle, 都想分享和比較一下。

Charterhouse 嚴格來說是Weekly Boarding, 學生比較多是倫敦圈附近富裕家庭,本地學生weekend會回家,以往疫情前會經常相約weekend 外出 Sat clubbing/gathering.   Oundle 意義上是真正full boarding, boarders 整個term要留校,weekend不容許離開校園小鎭,連鎮上小酒吧亦要禁足,有人會覺得生活太單調。

Charterhouse 比較時尚,女生會化妝打扮,晚上自修室亦會開放男女共用,自行決定返宿舍時間。Oundle較純樸,宿舍男女分管,晚上只能逗留在自己各自宿舍溫習,亦有關燈時間,宿管比較嚴。同樣是所謂傳統寄宿,但其實兩間學校校園氛圍以至留學經驗都大不同。有人喜歡Charterhouse貼近都市多元,有人享受Oundle英倫鄉土,戶外運動選項多。想講嘅係,成績排名之外,要找合適個性學校。
作者: qoo...qoo    時間: 20-9-25 14:04

有d學校可以自己報嘅,rugby, winchester, radley etc. 當年幫細仔報oundle, 自己問,但係學校話可以搵agent俾我跟考試同面試。A字頭同B字頭agent都問過,A老字號,不過問多兩句佢嫌我問太多,叫我自己做research。所以最後跟B。當年係老細Samuel自己跟

而家做埋佢粉絲,尋日佢講係英國做 covid testing, 好感激有人幫我地向學校了解。
https://www.facebook.com/ukchitchat/videos/870514263354956

作者: qoo...qoo    時間: 20-9-25 14:06

LAS01 發表於 20-9-25 11:54
路過,見到幾間我都熟悉的傳統Boarding school, Charterhouse/ Oundle, 都想分享和比較一下。

Charterhous ...
agree!
以前幫細仔報嗰時做過visit, 你形容得好好
同埋真係要睇性格

作者: topbabe    時間: 20-9-25 14:25

LAS01 發表於 20-9-25 11:54

Charterhous ...
如果想讀醫,邊間好?

作者: lovercat    時間: 20-9-25 15:20

topbabe 發表於 20-9-25 14:25
如果想讀醫,邊間好?
睇下你想唔想要設施或者係咪想少國際學生。想要設施、環境、傳統,揀返charterhouse oundle bromsgrove
如果以學術成績優先,唔需要設施,可以揀預科學院, cardiff oic (小兒正讀oic, 今年報大學啦)  學術支援係好好。如果佢想專心d, 我建議報oic架!

作者: beastiebistro    時間: 20-9-25 18:09

回覆 lovercat 的帖子

同意。如果目標為本一心想讀醫,無其他要求,咁揀OIC,Cardiff Sixth Form呢啲可能把握大啲。

揀得傳統英式寄宿就要預咗小朋友自己有返咁上下動力同自制力。Having said that,傳統寄宿學校都有唔少醫科生。

家長自己睇下想要乜。

作者: Happy2049    時間: 20-9-25 18:57

any advise for girls year12
Roedean, Headington, Woldingham, Mayfield
Thanks
作者: beastiebistro    時間: 20-9-25 19:52

回覆 Happy2049 的帖子

Roedean and Headington girls a bit more posh and glamourous.

Roedean was filled with Chinese students (20%?) up to a few years ago. So much so that some local parents actually said: "Roedean? Posh and Chinese..." I think they're consciously trying to cut down now but still quite a number I believe.
Headington is large (1000+) but only 200 or so boarders including flexi and weekday boarding. Empties out during weekends. (Many HK/Chinese students as well)

Woldingham and Mayfield girls a bit more down to earth I think. Woldingham has a fair bit of HK/Chinese and only 50% board (included flexi and weekday boarding) so may empty out over weekends also.

Mayfield smaller (400-ish) and again only 50% board (including flexi and weekday).

作者: kct18    時間: 20-9-26 10:43

beastiebistro 發表於 20-9-25 18:09
回覆 lovercat 的帖子

同意。如果目標為本一心想讀醫,無其他要求,咁揀OIC,Cardiff Sixth Form呢啲可能 ...

請問小朋友自制能力與傳統英式寄宿有什麼關係?寄宿學校唔係會管制小朋友嘅生活秩序嗎?

作者: beastiebistro    時間: 20-9-26 10:48

學校有好多活動/學會/運動/音樂/甚至聯誼,唔會因為Upper sixth就唔搞唔俾參加。我有幾個同學(local又有,留學生又有)就係因為太投入呢啲活動而考得比預期差,入唔到佢哋first choice。

掉轉頭咁講,就係傳統寄宿學校會俾機會學生學習分配時間同取捨,而唔係督住佢哋讀書。

作者: kct18    時間: 20-9-26 10:51

beastiebistro 發表於 20-9-26 10:48

學校有好多活動/學會/運動/音樂/甚至聯誼,唔會因為Upper sixth就唔搞唔俾參加。我 ...

Ic. 如果係低年班的話就OK

作者: qoo...qoo    時間: 20-9-26 15:37

kct18 發表於 20-9-26 10:43
請問小朋友自制能力與傳統英式寄宿有什麼關係?寄宿學校唔係會管制小朋友嘅生活秩序嗎?
...
如果小朋友細個,最後都係揀返傳統寄宿,多活動、多關懷
大嗰嘅同學如果目標比較明確,可能會選擇轉校到預科。我細仔讀完gcse 好多同學都轉走左,唯獨我細仔好鍾意依家嗰間比較傳統,唔想走。

作者: theresama    時間: 20-9-26 23:32

lovenature 發表於 20-9-24 22:59
你也是A字頭 agent 嗎?我女都有 interview 呢間,好鬼驚聽日全軍覆沒,一間都過唔到。 ...
係A字頭呀!我噚日5:00已坐定定等result,阿女報咗三間都有得考入學試, 你女呢?
作者: lovenature    時間: 20-9-27 10:16

theresama 發表於 20-9-26 23:32
係A字頭呀!我噚日5:00已坐定定等result,阿女報咗三間都有得考入學試, 你女呢? ...

報咗四間, 三間有得考入學試

作者: etoile    時間: 20-9-27 12:41     標題: 回覆樓主:

大囡當年讀完S4去英國讀sixth form ,有報Oundle同Charterhouse,Oundle 考唔到,AA 話sixth form多原校生,所以收外校生嘅位比較少。Charterhouse收咗入咗,因為sixth form 先收女仔,女仔位多,易D入。
男校女生,C校D男仔……,就算已經sixth form ,對女仔嘅態度就如香港D中一丶中二男生咁,好唔成熟。女生開學後俾男仔搞喊,我知道嘅至少兩個(我係比較不問世事嘅家長),學校處理手法亦好消極。
C校9/21先開始由Y9收女仔,即係呢幾年嘅sixth form男生原校生,對女生嚟講都不易相處,大家自己考慮下,個性男仔頭比較tough嘅就話啫,girlyD嘅就諗清楚先。

作者: beastiebistro    時間: 20-9-27 13:28

呢個絕對有可能,我讀書時學校剛剛開始收sixth form girls無耐,啲男仔其實根本唔係好識點behave。開朗啲、健談啲嘅女仔就易啲過日子,唔多出聲、好「女仔」嗰啲有時都幾慘,我...「啲同學」都搞喊過唔少。

不過'18上任新校長Alex Peterken為咗準備21年full coed都應該做咗啲嘢。呢兩年啲仔應該behave得好啲pastoral care留心啲啩。

作者: etoile    時間: 20-9-27 13:49

beastiebistro 發表於 20-9-27 13:28

呢個絕對有可能,我讀書時學校剛剛開始收sixth form girls無耐,啲男仔其實根本唔係好 ...

我唔搏,阿妹舊年去咗另一間讀sixth form。

作者: beastiebistro    時間: 20-9-27 13:56

最緊要揀啱,讀得開心。

作者: 1997-97    時間: 20-9-30 10:23

Need some advice in school
My son in form 4 now and go to year 12 in Sep 2021. Any comment in below school

The Leys Cambridge
New Hall School
King's College Taunton - with offer
Gresham School

Thanks

作者: tatali09300930    時間: 20-9-30 12:24

請問讀year 12 Roedean School 好定Mayfiled 好 D

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5