教育王國

標題: 心散到咁,仲可以預習下年課程嗎? [打印本頁]

作者: Pigdripy    時間: 20-8-3 23:30     標題: 心散到咁,仲可以預習下年課程嗎?

停課/放假咁耐,究竟點樣先可以收拾心情?(其實大人細路都無心情)

仲諗住可以趁暑假預習下來年課程。

你地係咪都有此雄心?

作者: b3410    時間: 20-8-4 11:11

Pigdripy 發表於 20-8-3 23:30
停課/放假咁耐,究竟點樣先可以收拾心情?(其實大人細路都無心情)

仲諗住可以趁暑假預習下來年課程。

唔預習都要預習了,因為9月開學都係等於冇開學,繼續網上學習。如果學校教的好,有系統,還可以等學校教。如果都係自己睇片,睇ppt,做功課,幾時學都一樣。

另外我覺得暑假期間還可以做到,或者更加值得做的,家長自己俾心機,幫小朋友整理溫習一次上半年課程。小學內容雖然唔多,不過,呢半年教的有D亂,好多學校又取消
期末考試,知識方面,可能有明顯的gap.

而小朋友自己都唔知,自己有唔識的地方。需要家長幫手查遺補漏,避免有D concepts 唔明,將來繼續學習的時候越來越亂。

心情問題,專注做一件有意義的大工程,避免胡思亂想,心情可能會好些

作者: Pan1234    時間: 20-8-4 12:35

回覆 b3410 的帖子

我都係剛剛先至收到書, 點都會同我小朋友預習一下. 做少少exercises先至放心.
作者: wongtw    時間: 20-8-4 12:59

機可以唔打,但書一定要溫,我地就機照打書照溫,唔溫書就無得打機。
作者: zhangbeibei    時間: 20-8-4 13:43

作者: little_yolky    時間: 20-8-4 16:33

b3410 發表於 20-8-4 11:11
唔預習都要預習了,因為9月開學都係等於冇開學,繼續網上學習。如果學校教的好,有系統,還可以等學校教。 ...

初小可能麻煩D。我個高小,主動同我講:媽咪,XX題目我唔係好明,可唔可以講多次我聽?

作者: Pigdripy    時間: 20-8-4 22:08

little_yolky 發表於 20-8-4 16:33
初小可能麻煩D。我個高小,主動同我講:媽咪,XX題目我唔係好明,可唔可以講多次我聽?
...

自細都自發性高,唔使你擔心?

作者: b3410    時間: 20-8-4 22:31

little_yolky 發表於 20-8-4 16:33
...

阿細開始發力喇!
可能呈二呈三勁過家姐!

作者: little_yolky    時間: 20-8-4 22:32

Pigdripy 發表於 20-8-4 22:08
自細都自發性高,唔使你擔心?

諗都唔好諗啦!佢係停課期間好咗。可能係佢比較適合電子教學,真係望住個芒唔眨眼,網上功課又做得快手,因為少抄寫

作者: little_yolky    時間: 20-8-4 22:51

b3410 發表於 20-8-4 22:31
阿細開始發力喇!
可能呈二呈三勁過家姐!

依家我已經好滿意。家姐人哋睇書多過佢打機,語文呢D嘢係浸出嚟,又點可以一時三刻追到?不過好彩佢視藝同音樂同家姐一樣咁好,真係追到D分。

作者: gigayan    時間: 20-8-5 00:25

b3410 發表於 20-8-4 22:31
阿細開始發力喇!
可能呈二呈三勁過家姐!

入嚟做師妹啦~

作者: ar_mak    時間: 20-8-5 10:28

作者: little_yolky    時間: 20-8-5 13:39

ar_mak 發表於 20-8-5 10:28
阿細樂天知命,奉行明天的煩惱留比明天的自己去解決,生活忘憂。唯一唔好就係手停口停,冇老本咬~

PS: ...

係呀,第一次咁支持侵侵

作者: Pigdripy    時間: 20-8-6 06:05

要溫習/預習,可能真係要ftm 先做得到或者小朋友要好自律先得

作者: IloveJJ    時間: 20-8-6 11:03

作者: 小艾美    時間: 20-8-9 00:02

我女升小一,每天會做10頁小一練習,我要返工,要求好簡單。
每天10頁,其他時間可以玩,可以睇書,畫畫,咩都得。
佢算係唔怕做練習的,但我相信每天溫書做練習係必要,等佢知道就算疫情返不到學,都要學習的。

作者: YY(芝芝媽咪)    時間: 20-8-12 18:34     標題: 回覆樓主:

囡升小三,這半年來除了學校用zoom 上堂和用e class 交功課,她每天至少做一版中英數常作業(做哂學校的,就做街買的)。晚上我放工回家,再用一小時跟她對答案,答錯嗰啲就教她點做。

其實都係幫她建立良好的學習態度,不要等返學老師教,自己都可以自學。

作者: allenho3    時間: 20-8-12 22:53

b3410 發表於 20-8-4 11:11
唔預習都要預習了,因為9月開學都係等於冇開學,繼續網上學習。如果學校教的好,有系統,還可以等學校教。 ...

係!
9月開學,真係唔知學校會點安排
暑假前我間真係無咩系統
開學都學唔到太多,小朋友們同家長都要多加努力
個條gap真係

作者: kwokbobo    時間: 20-8-19 12:03

little_yolky 發表於 20-8-4 22:51
依家我已經好滿意。家姐人哋睇書多過佢打機,語文呢D嘢係浸出嚟,又點可以一時三刻追到?不過好彩佢視藝同 ...

請問視藝通常要識或練d咩技巧?我明白間間學校唔同,但如果識高年級的人,有d咩可以自己學定?謝。

作者: little_yolky    時間: 20-8-19 20:03

kwokbobo 發表於 20-8-19 12:03
請問視藝通常要識或練d咩技巧?我明白間間學校唔同,但如果識高年級的人,有d咩可以自己學定?謝。
...
我哋學校呢招無用, 因為視藝老師好好, 好用心, 專科專教, 所以年年新款, 個個學期不同...............
咁又好彩我兩個女都好鐘意視藝同音樂既, 真係託賴。

作者: little_yolky    時間: 20-8-19 20:06

Pigdripy 發表於 20-8-6 06:05
要溫習/預習,可能真係要ftm 先做得到或者小朋友要好自律先得
自律一定係要由細訓練出嚟。唔會有小朋友天生自律的。
作者: conniecheung    時間: 20-8-20 00:12

我仔升小三,每日要求佢做幾頁練習,好似迫佢食C咁... 好淒涼!
我好怕勞氣,但見佢成pat泥咁,真係勞氣死!

作者: bugmum    時間: 20-8-22 15:15

conniecheung 發表於 20-8-20 00:12
我仔升小三,每日要求佢做幾頁練習,好似迫佢食C咁... 好淒涼!
我好怕勞氣,但見佢成pat泥咁,真係勞氣死 ...

好明,長時間停學,已經心力交瘁

作者: tkinwong    時間: 20-8-24 14:59     標題: 回覆樓主:

小朋友升五年級,我感覺上家長們都開行turbo幫緊小朋友讀書,各顯神通。考試成績好嗰啲,其實學校幾時開學,對佢哋都係無什麼影響。

作者: retriever    時間: 20-8-24 16:10

wongtw 發表於 20-8-4 12:59
機可以唔打,但書一定要溫,我地就機照打書照溫,唔溫書就無得打機。

溫書唔易, 特別預習. 無習慣更難!

作者: Liuvyn    時間: 20-8-24 16:13

冇返學咁耐,真係愈來愈心散。唯有放工後或睡前,攞新學期的書出黎一齊同佢睇下讀下,好過冇。雖然學校九月開始有網課,但效果始終比不上返學,唯有每晚放工再跟足D,真係好辛苦。
作者: Pigdripy    時間: 20-8-25 12:34

Liuvyn 發表於 20-8-24 16:13
冇返學咁耐,真係愈來愈心散。唯有放工後或睡前,攞新學期的書出黎一齊同佢睇下讀下,好過冇。雖然學校九月 ...

係,諗起就痛苦。夜晚放工要先對左當日功課,捉佢做改正,再抽時間預習。阿女唔發脾氣已經當果日贏左。

作者: Jane1983    時間: 20-8-25 13:26

Pigdripy 發表於 20-8-25 12:34
係,諗起就痛苦。夜晚放工要先對左當日功課,捉佢做改正,再抽時間預習。阿女唔發脾氣已經當果日贏左。
...

阿女唔發脾氣已經當果日贏左 ---- 點解你係屋企棟樑,又係佢亞媽,但比一個咁既下把位自己?

你要返工,放工幫佢,佢仲老奉可以發脾氣,唔黑面係皇恩大赦。你要扭轉個局面,唔係效果唔會好,亦有排比氣你受。

作者: S-Kwok    時間: 20-8-25 15:52

Jane1983 發表於 20-8-25 13:26
阿女唔發脾氣已經當果日贏左 ---- 點解你係屋企棟樑,又係佢亞媽,但比一個咁既下把位自己?

你要返 ...

説得對,平常要灌輸 “讀書係為佢自己,讀到係佢嘅,將來生活建基於今天”。
今日我仔預習,我提議佢可以睇下IS將會教邊個topic, 然後喺屋企揾相關課外書,佢hea睇兩版課外書就算,叫佢睇多兩版啦,佢話佢已經睇咗。我即時回應,你睇就睇,唔睇就收埋。 事後佢自己都知學習態度唔好,向我道歉。

作者: wongtw    時間: 20-8-25 16:35

retriever 發表於 20-8-24 16:10
溫書唔易, 特別預習. 無習慣更難!
係難,一路以來都是要家長陪溫習,始終都未能自己搞掂,但總好過唔願溫習,預習就更少,時間有多通常都是借啲意補底多,希望將弱項拉上來。
作者: little_yolky    時間: 20-8-25 17:54

conniecheung 發表於 20-8-20 00:12
我好怕勞氣,但見佢成pat泥咁,真係勞氣死 ...

我個升小六都唔做啦!何況小三

作者: conniecheung    時間: 20-8-25 17:57

little_yolky 發表於 20-8-25 17:54
我個升小六都唔做啦!何況小三

我個升小六 都冇迫佢做,因為考完呈分,放佢一馬!休閒放暑假。
但小三果個,成績真係太差..唔想由得佢!

作者: Jane1983    時間: 20-8-25 19:01

回覆 S-Kwok 的帖子

小朋友有時想hea吓難免,佢肯道歉都算乖啊
作者: little_yolky    時間: 20-8-25 20:59

conniecheung 發表於 20-8-25 17:57
我個升小六 都冇迫佢做,因為考完呈分,放佢一馬!休閒放暑假。
但小三果個,成績真係太差..唔想由得佢!: ...

但係從來都無成績差只做完練習成績會變好喔⋯⋯

作者: little_yolky    時間: 20-8-25 21:02

你要返 ...

睇嚟我兩個都算乖了。

作者: conniecheung    時間: 20-8-25 21:02

little_yolky 發表於 20-8-25 20:59
但係從來都無成績差只做完練習成績會變好喔⋯⋯

將勤補拙嘛!

作者: little_yolky    時間: 20-8-25 21:05

conniecheung 發表於 20-8-25 21:02

將勤補拙嘛!

如果佢「勤」就緊係無問題啦。問題咪就係佢自己唔知道要「勤」囉!齋做練習唔入腦㗎。我阿細捱到P5至知道要勤下呀。你慢慢捱啦朋友。

作者: conniecheung    時間: 20-8-25 21:19

little_yolky 發表於 20-8-25 21:05
如果佢「勤」就緊係無問題啦。問題咪就係佢自己唔知道要「勤」囉!齋做練習唔入腦㗎。我阿細捱到P5至知道 ...

其實我只係想 ,佢第時唔使做B3生,之前補習(一至五功課班,星期六專科英),而家停哂,學校連暑期作業都冇,除左在家做練習,我真係唔知 可以做咩黎幫佢!

作者: S-Kwok    時間: 20-8-25 21:32

conniecheung 發表於 20-8-25 21:19
其實我只係想 ,佢第時唔使做B3生,之前補習(一至五功課班,星期六專科英),而家停哂,學校連暑期作業都 ...

如果要提高成績,其實要針對性先至能發揮效用㗎喎。
例如好似我仔咁,佢中文唔好,平時就一星期一至兩篇閱讀理解,測考前就好似執藥咁,針對性做練習,而唔係一本本做。
錯咗要佢明白點解錯,閱讀理解就要喺文章揾答案。

作者: conniecheung    時間: 20-8-25 21:33

S-Kwok 發表於 20-8-25 21:32
例如好似我仔咁,佢中文唔好,平時就一星期一至兩篇 ...

好的,明白!

作者: little_yolky    時間: 20-8-25 21:40

conniecheung 發表於 20-8-25 21:19
其實我只係想 ,佢第時唔使做B3生,之前補習(一至五功課班,星期六專科英),而家停哂,學校連暑期作業都 ...

阿大唔好提,我阿細P3時都只係B2尾,只係補數,練習都無做,不過就有睇書。P4仲變埋B3⋯⋯你無見我前大半年周圍問人邊間B2尾B3頭學校好咩?我直資都幫佢搵埋喇。時勢造英雄,無端端停課網上教學,佢如魚得水,咪叮咗囉。要把握時機呀。

今次呈分,我中、英、常、音樂、視藝全部跟到足,真係好D喔!

作者: little_yolky    時間: 20-8-25 21:41

S-Kwok 發表於 20-8-25 21:32

係。阿大時只做重組句子同標點符號。

作者: Jane1983    時間: 20-8-25 22:10

little_yolky 發表於 20-8-25 21:02
睇嚟我兩個都算乖了。

你都唔係善男信女啊

亞媽放工幫佢對功課和溫習,佢竟然大發脾氣!細路哥夠膽咁放肆,真係縱出來的。

作者: ar_mak    時間: 20-8-25 22:45

作者: ar_mak    時間: 20-8-25 22:48

作者: ar_mak    時間: 20-8-25 22:50

作者: Jane1983    時間: 20-8-25 23:14

回覆 ar_mak 的帖子

係ga。士丹利個仔day1同我講,返咗6個鐘學,放學要打6個鐘機先得。我諗佢講完呢句話,有排後悔
作者: S-Kwok    時間: 20-8-25 23:59

ar_mak 發表於 20-8-25 22:45
你講呢個閱讀理解,我見過有D題目真係出神入化到你根本冇可能係文章直接搵到答案。

以一年班程度為例,文 ...

咁呢啲題目 好明顯係出版社嘅錯
不過其他大部分係可以揾到嘅。

至於我,我係要我嗰仔喺文章裡面揾可以支持佢答案嘅句子,佢揾揾下,就知自己衰,衰求其

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 00:17

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 00:31

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 00:37

作者: Pigdripy    時間: 20-8-26 02:59

你要返 ...

你講得好啱。令我好慚愧。罵又試過,佢就喊同埋更反感, 更加唔鐘意做功課和溫習。試過語重深長地講,佢好似受D, 但佢都係未「叮」,都係唔多願做功課和溫習。反而我唔喺屋企,交低 d 功課或練習俾佢,話我放工前要做完,佢都做到8成。但無可能成日唔睇佢。有時都諗係咪自己太心軟,唔夠硬,所以佢唔聽我講,定係真係唔識教女。唉~

作者: Jane1983    時間: 20-8-26 08:05

回覆 Pigdripy 的帖子

唔使慚愧啊!呢一代人錫仔女,對小朋友心軟係好正常。但大道理要搞清楚,所謂「教仔要有義方」,否則你為佢付出再多,都未必有成效,佢亦未必會感恩,加油!

作者: little_yolky    時間: 20-8-26 08:13

ar_mak 發表於 20-8-25 22:45
你講呢個閱讀理解,我見過有D題目真係出神入化到你根本冇可能係文章直接搵到答案。

以一年班程度為例,文 ...

其實係關事既,睇你理解有幾多囉。最慘係,睇完一篇文,問你小明咩性格,選擇入面又好似有幾個都啱咁。

作者: little_yolky    時間: 20-8-26 08:16

Jane1983 發表於 20-8-25 23:14

係ga。士丹利個仔day1同我講,返咗6個鐘學,放學要打6個鐘機先得。我諗佢講完呢句話, ...

但係我覺得自己好善良喔我本善良呀!佢哋做好自己本分,其實我係唔會發火的

作者: Jane1983    時間: 20-8-26 08:19

佢計數可能錯,但佢同父母對弈,真係每戰必勝。
十幾二十年前,紅籌公司賴債,中國官員王x山青筋暴現話「誰家孩子誰抱」。到今日香港,變成「誰家孩子誰養....過世」。真係literally 養兒100歲呀!

作者: Jane1983    時間: 20-8-26 08:21

回覆 little_yolky 的帖子

哈哈,key words係「做好本份」。
作者: qpalzm    時間: 20-8-26 08:53

Pigdripy 發表於 20-8-26 02:59
你講得好啱。令我好慚愧。罵又試過,佢就喊同埋更反感, 更加唔鐘意做功課和溫習。試過語重深長地講,佢好 ...
好明白你的心情, 真係要自身經歷過先知有幾無奈。
我大個個都係成日要拉佢去做野(係physically咁拉), 監佢做功課練習=同佢鬥長命, 所有方法用盡都係咁。當然間唔鐘有日會突然好乖, 做得又快又令又準, 但呢D日子唔多。

重有寫D字, 真係慘不忍睹。細個個學寫字幾個月之嘛, 都就黎令過佢, 你話點算?

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 10:05

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 10:11

作者: little_yolky    時間: 20-8-26 10:12

ar_mak 發表於 20-8-26 10:05
試過有一次,文章講呢個小明患左無定向喪心病狂間歇性全身機能失調症,一時就我本善良,一時就義不容情, ...

就算唔係患咗無定向喪心病狂間歇性全身機能失調症,都係好難答。好似我覺得自己好善良,你哋覺得我唔係善男信女一樣。

作者: little_yolky    時間: 20-8-26 10:16

Pigdripy 發表於 20-8-26 02:59
你講得好啱。令我好慚愧。罵又試過,佢就喊同埋更反感, 更加唔鐘意做功課和溫習。試過語重深長地講,佢好 ...

唔駛咁慚愧,大家都係摸住石仔過河。不過我果兩個發脾氣就一定死緊。

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 10:20

作者: little_yolky    時間: 20-8-26 10:21

Jane1983 發表於 20-8-26 08:05
回覆 Pigdripy 的帖子

唔使慚愧啊!呢一代人錫仔女,對小朋友心軟係好正常。但大道理要搞清楚,所謂「教仔 ...

係,家家得一兩個,點會唔錫。C6都成日話我慈母多敗兒,縱壞阿細。佢自己又唔睇下自己搞到阿大成個港女咁!

作者: little_yolky    時間: 20-8-26 10:26

ar_mak 發表於 20-8-26 10:20
冇野格,即係我買左隻股票升,嘩~呢間公司係好野黎!不過你試下股價跌?正一垃圾公司!

PS:如果以我既 ...

吓?!我一直覺得自己係小龍女架喔!我對佢哋有要求,係for their own good呀,係愛的教育。其實我都唔係好多要求,只需要佢哋每樣嘢都要以專業既態度去學/做,that’s all.

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 10:35

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 10:42

作者: little_yolky    時間: 20-8-26 11:51

ar_mak 發表於 20-8-26 10:42
不過我都有個貼士,如果想在子女管教上有成效,首先就要從照顧上去入手。如果有三樣野,跟功課,帶去玩,沖 ...

哇!睇你回覆咁耐,最認同係今次!所以我響佢哋3-4個月大就開始toilet training架啦。我唔明點解香港好多阿媽,小朋友幼稚園會擔心佢哋唔識寫蘋果,但就唔擔心佢哋唔識爬馬騮㗎,唔識自己去廁所。

作者: b3410    時間: 20-8-26 12:30

little_yolky 發表於 20-8-26 11:51
哇!睇你回覆咁耐,最認同係今次!所以我響佢哋3-4個月大就開始toilet training架啦。我唔明點解香港好多 ...
當年大女讀一小,唔識自己食飯
不過都解決到嘅

作者: Jane1983    時間: 20-8-26 12:37

你講得對。歸根究底,教養仔女的重點係關係。無果個鐵的關係,其他幫佢溫書呀、飲飲食食呀,都係無用。
點樣建立最鐵的關係,就係生活細節上,日積月累的建立。沖涼大小便,如果機械式黑面無表情菲傭的處理方法,係無value-added。但如果日日傾吓講吓教吓,好多好無謂的嘢,其實係根基。

作者: Jane1983    時間: 20-8-26 12:45

香港真係趣怪,好多巨嬰。

作者: S-Kwok    時間: 20-8-26 12:48

little_yolky 發表於 20-8-26 08:13
其實係關事既,睇你理解有幾多囉。最慘係,睇完一篇文,問你小明咩性格,選擇入面又好似有幾個都啱咁。
...

另外仲有個問題係,長問題問你小明咩性格,好啦,嗰仔答咗abc, 有文章例子做支持(而我都覺得合理嘅),但model answer 唔係abc, 一樣錯。

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 13:07

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 13:11

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 13:15

作者: little_yolky    時間: 20-8-26 13:27

b3410 發表於 20-8-26 12:30
當年大女讀一小,唔識自己食飯
不過都解決到嘅

吓?!我哋幼稚園要食完自己執碗,高班要同學分餸喔!

作者: little_yolky    時間: 20-8-26 13:30

ar_mak 發表於 20-8-26 13:07
你又學埋我D衰野,亂答一通,然後自己講自己想講既野~

吓?!乜你亂答㗎?我睇得好認真架喔!乜你咁㗎!

作者: little_yolky    時間: 20-8-26 13:36

Jane1983 發表於 20-8-26 12:37

你講得對。歸根究底,教養仔女的重點係關係。無果個鐵的關係,其他幫佢溫書呀、飲飲食 ...

乜原來呢D嘢有關係㗎?咁唔怪得之,佢兩個細個時我成日唱心肝寶貝同佢哋沖涼,又唱my bonnie陪佢瞓。

諗起果時真係開心,唔駛勞氣的⋯⋯

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 14:23

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 14:25

作者: Jane1983    時間: 20-8-26 14:25

回覆 little_yolky 的帖子

感情好,細有細個時的開心,大有大個的快樂。
感情唔好,真係一路向下。

有時係BK睇到拗生仔好定生女好。孝順、錫父母的,仔女都各有各好呀。唔好果d,咩都唔使講啦,好、關乜男女事。

作者: S-Kwok    時間: 20-8-26 15:00

ar_mak 發表於 20-8-26 13:15
拿,問題就係緣於中學既通識科,影響到小學生既閱讀理解。既要學生培養獨立思考既能力,但同時亦只有一種官 ...

拿,你係咪考我有冇仔細閱讀先?
我係一個小學生,中學嘅通識科,未影響到我。

作者: ar_mak    時間: 20-8-26 16:44

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5