教育王國

標題: DSE 放榜 2020 狀元 [打印本頁]

作者: Sheep06    時間: 20-7-22 08:41     標題: DSE 放榜 2020 狀元

DSE放榜   傳統名校近盡擸7狀元!聖保羅男女有3人成大贏家 與女拔同誕「超級狀元」

https://hk.video.appledaily.com/ ... 67T2L6WTWBUEJRH7JM/
作者: cafeva    時間: 20-7-22 08:45

SPCC x3
DGS x2
WY x1
仲有一個係邊間?
作者: Sheep06    時間: 20-7-22 08:50

cafeva 發表於 20-7-22 08:45
SPCC x3
DGS x2
WY x1

.喇沙果個當唔當係? 6科5** + Language  A

作者: b3410    時間: 20-7-22 08:50     標題: 回覆樓主:

勁!!       

作者: b3410    時間: 20-7-22 09:05

Sheep06 發表於 20-7-22 08:50
.喇沙果個當唔當係? 6科5** + Language  A
我睇新聞寫:

[size=15.002px]喇沙書院證實,有一名考生考獲6科5**,同時在丙類的外語科目奪A,是今年的「超級榜眼」。

作者: medicine    時間: 20-7-22 09:06

b3410 發表於 20-7-22 09:05
我睇新聞寫:

喇沙書院證實,有一名考生考獲6科5**,同時在丙類的外語科目奪A,是今年的「超級榜眼」。
有其他報道,算另類滿分狀元喔
作者: dreamdream081    時間: 20-7-22 09:09

Sheep06 發表於 20-7-22 08:50

不是

作者: gracelam    時間: 20-7-22 09:11

Sheep06 發表於 20-7-22 08:41
DSE放榜   傳統名校近盡擸7狀元!聖保羅男女有3人成大贏家 與女拔同誕「超級狀元」

今年QC竟然冇出狀元

作者: hkdad    時間: 20-7-22 09:13     標題: 回覆樓主:

第七個屬哪一學校?

作者: ucw    時間: 20-7-22 09:16

The last one goes to QC, as many years. The boy gets top grades in 6 subjects and M1, while scoring 5* for Maths Core

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0722_00822_001.html
作者: gracelam    時間: 20-7-22 09:16

hkdad 發表於 20-7-22 09:13
第七個屬哪一學校?

原來是QC

作者: b3410    時間: 20-7-22 09:17

gracelam 發表於 20-7-22 09:11
今年QC竟然冇出狀元
另一傳統名校皇仁書院同樣誕生狀元,吳浩渝在中文、英文、數學延伸部分微積分與統計(M1)、通識、地理、生物和化學7科均考獲5**成績。吳曾在校內擔任副總領袖生,並獲卓越服務奬。
作者: mingkwong    時間: 20-7-22 09:19

皇仁, 是嗎?
作者: Sheep06    時間: 20-7-22 09:20

ucw 發表於 20-7-22 09:16
The last one goes to QC, as many years. The boy gets top grades in 6 subjects and M1, while scoring  ...

原來QC 都有1個
SPCC x 3
DGS x 2
HKWY x 1
QC x 1

作者: 海之風    時間: 20-7-22 09:20

狀元是以6科定7科5**計算成績?
作者: hkdad    時間: 20-7-22 09:20

gracelam 發表於 20-7-22 09:16

原來是QC

你之前說LS,但外語奪A是不計算為 5**的

P.S. 5** 真的不容易

作者: pooh仔    時間: 20-7-22 09:21

gracelam 發表於 20-7-22 09:16

原來是QC

昨日考評局記者會講這個唔列入狀元榜, 歸入top grade 系列

狀元計甲類科目

作者: hkdad    時間: 20-7-22 09:21

海之風 發表於 20-7-22 09:20

7科5**才算狀元

加埋數學延伸(即M1或M2)都5**,就係超級狀元喇

作者: Sheep06    時間: 20-7-22 09:21

海之風 發表於 20-7-22 09:20

7科 5** 是狀元,6科 5** 只可說是榜眼

作者: hkpapa852    時間: 20-7-22 09:23

Sheep06 發表於 20-7-22 09:20
原來QC 都有1個
SPCC x 3
DGS x 2
應該係 WYHK, 唔係YW

作者: 小曳人    時間: 20-7-22 09:23

我見有報導入用所有科目best possible score

咁就係LSC

作者: gracelam    時間: 20-7-22 09:24

pooh仔 發表於 20-7-22 09:21
昨日考評局記者會講這個唔列入狀元榜, 歸入top grade 系列

狀元計甲類科目

竟然
M1 5**
core Math 5*  

數學好少要appeal

作者: hkdad    時間: 20-7-22 09:24

The last one goes to QC, as many years. The boy gets top grades in 6 subjects and M1, while scoring  ...

冇斷纜,好嘢

作者: Sheep06    時間: 20-7-22 09:24

hkpapa852 發表於 20-7-22 09:23
應該係 WYHK, 唔係YW
thanks 已更正
作者: 小曳人    時間: 20-7-22 09:24

要查卷啦!

作者: hkpapa852    時間: 20-7-22 09:26

hkdad 發表於 20-7-22 09:21

7科5**才算狀元
4C+3X攞5** (唔係M1/M2) 或3C(唔計數學)+3X+M1/M2攞5** 都叫狀元
多一科M1/M2, Elective叫超級狀元, 早兩年LSC有學生選4C+4X+M1/M2成為終極超級狀元

作者: KikiDaddy    時間: 20-7-22 09:28

By definition, 狀元 need to get 5** in 4 core subjects plus 5** in at least two electives.

A students got 5** in 6 or even 7 subjects but can't get 5** in all 4 core subjects cannot claim to be a 狀元.
作者: 小曳人    時間: 20-7-22 09:29

我都唔覺得QC嗰位算狀元,仲要甩嘅係數,查咗卷再講
作者: Dylanli2017    時間: 20-7-22 09:33

b3410 發表於 20-7-22 09:17
另一傳統名校皇仁書院同樣誕生狀元,吳浩渝在中文、英文、數學延伸部分微積分與統計(M1)、通識、地理、生 ...
理科人唔讀物理讀地理? 即是讀物理就一定拎唔到7科5**了
作者: medicine    時間: 20-7-22 09:35

Sheep06 發表於 20-7-22 09:21
7科 5** 是狀元,6科 5** 只可說是榜眼

沒錯。如果講六科5**加數學延伸科5**算狀元的話,今年遠不止7個狀元。見下列報道:

被稱爲榜眼的六科5**,今屆亦有29名……有7個考生在數學延伸科考獲5**……

即如果XX個個算狀元,則至少多六個都算(合共7個)。

作者: Sheep06    時間: 20-7-22 09:36

DSE2020】聖保羅男女中學誕2男1女狀元 女拔誕兩名狀元其中1人成「超級狀元」

(計埋QC)

https://topick.hket.com/article/ ... 0%E5%85%83%E3%80%8D

作者: pccw2017    時間: 20-7-22 09:36

medicine 發表於 20-7-22 09:06
有其他報道,算另類滿分狀元喔
除左港華之外, 我估中所有其他的學校
作者: hkdad    時間: 20-7-22 09:40

hkpapa852 發表於 20-7-22 09:26
4C+3X攞5** (唔係M1/M2) 或3C(唔計數學)+3X+M1/M2攞5** 都叫狀元
多一科M1/M2, Elective叫超級狀元, 早兩年 ...

Oh yes, 多謝指正

作者: hkpapa852    時間: 20-7-22 09:41

KikiDaddy 發表於 20-7-22 09:28
By definition, 狀元 need to get 5** in 4 core subjects plus 5** in at least two electives.

A stude ...

因為EDB對數學科評分方式, 係Maths/M1/M2之中攞最佳成績去計, 所以如果Maths攞唔到5**, 但M1/M2攞到5**, EDB一樣當佢係合資格狀元.

呢個情況係上年SPCC(更正, 應是2018年既狀元, 唔係2019年)其中一個"狀元"所反映出嚟

作者: medicine    時間: 20-7-22 09:42

hkdad 發表於 20-7-22 09:40
Oh yes, 多謝指正
曲直都未搞清楚
作者: hkpapa852    時間: 20-7-22 09:43

小曳人 發表於 20-7-22 09:29
我都唔覺得QC嗰位算狀元,仲要甩嘅係數,查咗卷再講
上年SPCC都有個係咁, 我當時都話唔應該當係, 但點解當時咁多人反對我既講法呢但依家又認為唔算狀元呢?
似乎大家好想QC斷纜

作者: KikiDaddy    時間: 20-7-22 09:44

回覆 hkpapa852 的帖子

ic. thx
作者: hkdad    時間: 20-7-22 09:45

hkpapa852 發表於 20-7-22 09:41
因為EDB對數學科評分方式, 係Maths/M1/M2之中攞最佳成績去計, 所以如果Maths攞唔到5**, 但M1/M2攞到5**, E ...
不是上年,是前年(2018年7月放榜那次)
作者: Tsundis    時間: 20-7-22 09:50     標題: 回覆樓主:

此終感覺唔完美,5*就是5*,個人唔認同歸“狀元”,之前一直都唔太明,今日終於知道點解。

作者: chrischeung    時間: 20-7-22 09:56

除左香華,年年都系呢几間,spcc, LS, Qc, 女拔
作者: youngoldboy    時間: 20-7-22 10:03

Tsundis 發表於 20-7-22 09:50
此終感覺唔完美,5*就是5*,個人唔認同歸“狀元”,之前一直都唔太明,今日終於知道點解。

數學科雖有必修 ...
我想狀元定義未必太嚴密, 只要consistent 即可。不過extreme case 如果數學得1 or 2, M1 就5** 又是否狀元?
作者: Soundervolt    時間: 20-7-22 10:04

DSE2020放榜|傳統名校誕7狀元 女拔、聖保羅男女中學有超級狀元

聖保羅男女中學今年有1位男生是「超級狀元」,在7科考獲5**及數學延伸單元考獲5**,共摘16星;另外有1男1女學生是7科5**狀元,即總共誕3名狀元。

拔萃女書院今年誕2名狀元,其中學生羅穎賢考獲7科5**及在數學延伸單元考獲5**成為「超級狀元」;另一名學生莊恩盈則考獲7科5**。據了解,女拔今年兩名狀元均為罕見的「文科狀元」,其中「超級狀元」羅穎賢(Vermeer Elena Yin)是一名混血兒,選修科包括經濟、英國文學、歷史科及數學延伸單元一(M1);莊恩盈則選修地理、英國文學及歷史科。

香港華仁書院今年亦誕生一名男狀元。

喇沙書院今年並無7科5**狀元,但有一名學生在甲類科目獲得6科5**,以及在丙類語文科目取得A級。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... A%E7%8B%80%E5%85%83
作者: cafeva    時間: 20-7-22 10:07

係咪數學科計best of Math or M1 or M2 呢
作者: lochun    時間: 20-7-22 10:07

請問有冇人知道高主教今年考成點?

作者: Dylanli2017    時間: 20-7-22 10:09

回覆 Soundervolt 的帖子

個人覺得理科狀元點都強過文科狀元,文科易讀好多,咁女拔其實都唔是咁強
作者: Soundervolt    時間: 20-7-22 10:11

Dylanli2017 發表於 20-7-22 09:33

而家讀理科唔一定係選擇Phy/Chem/Bio,Phy同Chem就一定係「膽」,但Biology已經唔係,港大、中大醫學院需要睇報讀者嘅成績。

作者: Soundervolt    時間: 20-7-22 10:13

lochun 發表於 20-7-22 10:07
請問有冇人知道高主教今年考成點?

咁就要遲尐睇校務報告先至有分曉

作者: hkpapa852    時間: 20-7-22 10:13

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:11
而家讀理科唔一定係選擇Phy/Chem/Bio,Phy同Chem就一定係「膽」,但Biology已經唔係,港大、中大醫學院已 ...
唔係喎, 中大醫同GPS有修Bio有分加喎!
作者: hyao    時間: 20-7-22 10:15

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:09

個人覺得理科狀元點都強過文科狀元,文科易讀好多,咁女拔其實都唔是咁強 ...

不是文科難攞分過理科

作者: Soundervolt    時間: 20-7-22 10:15

hkpapa852 發表於 20-7-22 10:13
唔係喎, 中大醫同GPS有修Bio有分加喎!

我意思係唔一定要睇Bio成績,阿仔有幾個師兄都冇修Bio入咗醫學院

作者: cafeva    時間: 20-7-22 10:16

個人覺得理科狀元點都強過文科狀元,文科易讀好多,咁女拔其實都唔是咁強 ...
係咪相反呀...

作者: jaycee_mami    時間: 20-7-22 10:19

狀元不是計7科?  為何今年改了制, 只計6科?

作者: fefemom    時間: 20-7-22 10:19

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:15
我意思係唔一定要睇Bio成績,阿仔有幾個師兄都冇修Bio入咗醫學院

知道廿幾年前入醫科, A level 已可以有A maths冇 bio

作者: hkpapa852    時間: 20-7-22 10:22

hkdad 發表於 20-7-22 09:20
你之前說LS,但外語奪A是不計算為 5**的

P.S. 5** 真的不容易
如甲類科目有科攞5**, 丙料科目攞A, 會被視為超級狀元, 最早期SPCC既超級狀元(2012-2013), 就係7科5**+Spanish攞A
"狀元"既定義其實真係好虛

作者: kimlam953    時間: 20-7-22 10:22

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:11
而家讀理科唔一定係選擇Phy/Chem/Bio,Phy同Chem就一定係「膽」,但Biology已經唔係,港大、中大醫學院已 ...
請教, 無physics可唔可讀醫?
作者: b3410    時間: 20-7-22 10:23

pccw2017 發表於 20-7-22 09:36
除左港華之外, 我估中所有其他的學校
年年都係呢幾間,大家都識估喇
作者: Soundervolt    時間: 20-7-22 10:23

kimlam953 發表於 20-7-22 10:22

Physics 同 Chemistry 都係必修科

作者: gracelam    時間: 20-7-22 10:25

可以冇phy

讀醫一定要修chem

作者: b3410    時間: 20-7-22 10:25

依家趨勢係文理兼備。理科人可以挑戰文科而且拎** 更加犀利。

作者: gracelam    時間: 20-7-22 10:25

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:23
Physics 同 Chemistry 都係必修科

phy 必修咩?

作者: Band5    時間: 20-7-22 10:26

Tsundis 發表於 20-7-22 09:50

...

梗係感覺唔完美喇!明明可以做超級狀元,就係失手在最易果科!

(我估呢科係8科中最易攞5**!)

作者: hkpapa852    時間: 20-7-22 10:26

讀醫必需要有Chem

作者: 雲牛    時間: 20-7-22 10:26

b3410 發表於 20-7-22 10:23
年年都係呢幾間,大家都識估喇
我估有 St Paul Boys 同培正㗎
作者: cafeva    時間: 20-7-22 10:27

b3410 發表於 20-7-22 10:25
依家趨勢係文理兼備。理科人可以挑戰文科而且拎** 更加犀利。
其實我覺得地理屬於"Science" 科目

作者: hkpapa852    時間: 20-7-22 10:27

hkdad 發表於 20-7-22 09:45
不是上年,是前年(2018年7月放榜那次)

對, 應是前年(將官出DSE狀元個年), SPCC個學生係6科5**+M2攞5**, 數學只得5*
作者: b3410    時間: 20-7-22 10:28

OMG,你試下讀英國文學,合格都難,何況摘星星
作者: b3410    時間: 20-7-22 10:30

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:04
DSE2020放榜|傳統名校誕7狀元 女拔、聖保羅男女中學有超級狀元

聖保羅男女中學今年有1位男生是「超級狀 ...
WOW DG兩個狀元都係英國文學

勁到離譜

作者: Dylanli2017    時間: 20-7-22 10:30

回覆 b3410 的帖子

所以理科是難讀過文科好多,理科人可報讀大學所有系,但文科人是唔可以報讀理科既系。中學選科都是有咁既成績先比你選讀理科,剩低成績差既人就只能讀文科了。
作者: 小曳人    時間: 20-7-22 10:31

係喎,數人唔讀物理咁怪....
作者: b3410    時間: 20-7-22 10:31

雲牛 發表於 20-7-22 10:26
可能查分之後有
作者: b3410    時間: 20-7-22 10:32

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:30

所以理科是難讀過文科好多,理科人可報讀大學所有系,但文科人是唔可以報讀理科既系。 ...
你估QC狀元因為成績差揀唔到physics ?
作者: Dylanli2017    時間: 20-7-22 10:33

呢d科又唔是必修,又冷門,好多科都唔易拎a,但唔是必修,拎a又如何?
作者: Dylanli2017    時間: 20-7-22 10:34

小曳人 發表於 20-7-22 10:31
目的可能是為左做狀元,學校幫佢度身訂做
作者: b3410    時間: 20-7-22 10:35

小曳人 發表於 20-7-22 10:31
如果你想去美國讀名校,全理科我估會比較難
作者: Dylanli2017    時間: 20-7-22 10:35

非也,可能呢科佢冇信心5**
作者: b3410    時間: 20-7-22 10:38

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:33

呢d科又唔是必修,又冷門,好多科都唔易拎a,但唔是必修,拎a又如何? ...
可能人哋有興趣於呢科?我自己理科人,覺得phy易過geo好多。舍易取難,屬於夠膽挑戰自己

作者: Soundervolt    時間: 20-7-22 10:38

cafeva 發表於 20-7-22 10:16
係咪相反呀...

兩睇啦....如果文科真係咁容易,又點解咁多年咁少文科狀元呢?

作者: cafeva    時間: 20-7-22 10:39

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:34
目的可能是為左做狀元,學校幫佢度身訂做

真係有人好鍾意Geography  架
我反而認為佢跟興趣選科, 唔係計成績

作者: hkpapa852    時間: 20-7-22 10:39

雲牛 發表於 20-7-22 10:26
如果狀元人數係5個內, SPCC, DGS, QC, LSC呢幾間會有既機會係極大 (至少中兩間)人數5個以上, 培正, GHS, SPC, St Mary, DBS, BPS 都可能有狀元

目前9屆DSE狀元大戶:

SPCC: 7屆出DSE狀元, 共出15人
QC: 9屆皆出DSE狀元, 共出12人
DGS: 6屆出DSE狀元, 共出11人
LSC: 3屆出DSE狀元, 共出5人
St Mary: 3屆出DSE狀元, 共出4人
培正: 3屆出DSE狀元, 共出3人
GHS: 2屆出DSE狀元, 共出2人
KC: 2屆出DSE狀元, 共出2人
DBS: 2屆出DSE狀元, 共出2人

曾出DSE狀元(包括覆核後成為狀元)既中學共有31間, 除上述中學, 還有一堆只曾有學生係某一年攞過狀元既學校

作者: b3410    時間: 20-7-22 10:39

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:35

子非魚

我哋都係冇亂估啦。
無論如何恭喜各位同學。

作者: Dylanli2017    時間: 20-7-22 10:41

叻人都去晒讀理科,文科去到大學可以選既系又比理科人少好多。如果文科人可以去讀醫,我估每年都會有好多文科狀元
作者: 雲牛    時間: 20-7-22 10:43

hkpapa852 發表於 20-7-22 10:39
如果狀元人數係5個內, SPCC, DGS, QC, LSC呢幾間會有既機會係極大 (至少中兩間)人數5個以上, 培正, GHS, SP ...
SPCC, DGS, QC, LSC : Best 4 and core
作者: EarlySun    時間: 20-7-22 10:43

會唔會蘋果新聞搞錯地理同物理,有冇人識QC仔可以fact check下。
作者: hkpapa852    時間: 20-7-22 10:43

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:41

叻人都去晒讀理科,文科去到大學可以選既系又比理科人少好多。如果文科人可以去 ...
只要有修Chem, 就算佢另外兩科係修英國文學同中國文學, 一樣可以讀醫
咁算係文科人士定理科人?

作者: b3410    時間: 20-7-22 10:45

EarlySun 發表於 20-7-22 10:43

會唔會蘋果新聞搞錯地理同物理,有冇人識QC仔可以fact check下。 ...

唔會啩

作者: Yanamami    時間: 20-7-22 10:45

叻人都去晒讀理科,文科去到大學可以選既系又比理科人少好多。如果文科人可以去 ...
叻人走哂去讀理科,渣人讀人揀淨既文科都可以全**做狀元,豈不是比叻人更叻?个logic係咪禁先啱?
作者: Dylanli2017    時間: 20-7-22 10:46

回覆 hkpapa852 的帖子

其實咁樣咪辛苦自己,只讀一科理科,入到去讀醫都辛苦啦,我見係專上教育果d post入面,有人話,醫科生考試,經常是一半人唔合格。
作者: bbc2018    時間: 20-7-22 10:46

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:33

呢d科又唔是必修,又冷門,好多科都唔易拎a,但唔是必修,拎a又如何? ...
好多叻人都會選Econ, 或其他自己有興趣的學科,有甚麼出奇?一定要全理科?
跟興趣有甚麼問題?

作者: Soundervolt    時間: 20-7-22 10:47

當每年訪問狀元大學選科時,狀元答會選醫科時,唔少人會話呢尐學生冇理想,功利....但學生選文科又話冇前途,乜讀書唔係根據自己talent同興趣去選擇科目嗎?

作者: b3410    時間: 20-7-22 10:47

hkpapa852 發表於 20-7-22 10:43
只要有修Chem, 就算佢另外兩科係修英國文學同中國文學, 一樣可以讀醫
咁算係文科人士定理科人?
...

純理科人讀醫科,將來可能會好辛苦。因為大部分醫科專業都是要同病人溝通,醫者仁心,人文方面在將來的工作中,重要過理科。
作者: Cherishvalue    時間: 20-7-22 10:47

可以

作者: Yanamami    時間: 20-7-22 10:49

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:47
當每年訪問狀元大學選科時,狀元答會選醫科時,唔少人會話呢尐學生冇理想,功利....但學生選文科又話冇前 ...

歪理特多……狀元就係狀元,叻就係叻,仲要分文叻尐定理叻尐,叫佢自己去考个狀元番黎唄~
作者: Soundervolt    時間: 20-7-22 10:49

hkpapa852 發表於 20-7-22 10:39
如果狀元人數係5個內, SPCC, DGS, QC, LSC呢幾間會有既機會係極大 (至少中兩間)人數5個以上, 培正, GHS, SP ...

返學校八下今年有幾多師兄攞40+分

作者: Dylanli2017    時間: 20-7-22 10:49

回覆 Yanamami 的帖子

我冇話文科全部好差,只是講文科狀元少是因為叻人多數去左讀理科。如果文科是要求高,點解中學選科,理科要達到一定成績先可以比你讀?
作者: Dylanli2017    時間: 20-7-22 10:51

如事實好似你咁講就好啦,去睇私家醫生,大部分都是問幾分鐘就好似要趕客一樣,我都想多d仁心仁術醫生。
作者: happy+    時間: 20-7-22 10:52

EarlySun 發表於 20-7-22 10:43

會唔會蘋果新聞搞錯地理同物理,有冇人識QC仔可以fact check下。 ...

應該係地理無錯,因為如果吳同學讀物理,應該會修M2而唔係M1.另外,我好記得我仔跟我提過今屆佢學校有一個好勁既師兄係屬於bio group的,即係無修phy.

作者: Yanamami    時間: 20-7-22 10:53

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:49
回覆 Yanamami 的帖子

我冇話文科全部好差,只是講文科狀元少是因為叻人多數去左讀理科。如果文科是要求高 ...

所以我咪話叻人都揀哂理科,渣人只可以揀俾人揀淨既文科囉(無否定你既觀察)……但人地禁渣都做到狀元,係咪好厲害先?
作者: medicine    時間: 20-7-22 10:54

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:04

聖保羅男女中學今年有1位男生是「超級狀 ...

尼度都係算LSC個係狀元。

m1/m2獲得5**應該係修飾“超級”。比如7科5**+m1/m2的5**為超級狀元,則6科5**+m1/m2的5**為超級榜眼。

作者: bbc2018    時間: 20-7-22 10:57

b3410 發表於 20-7-22 10:47
純理科人讀醫科,將來可能會好辛苦。因為大部分醫科專業都是要同病人溝通,醫者仁心,人文方面在將來的工 ...

其實全理科讀醫面對挑戰更大,可能收一科Hist更有利升班,始終醫科有大量paper要閲讀,essay要寫。
作者: Band5    時間: 20-7-22 11:00

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:35

中三已經要揀科,咁早就知邊科有信心冇信心?如果睇往績,QC嘅物理肯定比地理高兩條街!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5